autó₪szalon

Elektromosautó töltőket pörget a Spar

Az NKM elektromosautó-töltő hálózatához csatlakozott a SPAR. 

A SPAR a fenntarthatósági programja keretében 17 áruházához 33 elektromos gépjármű töltőberendezést telepített még 2019-ben, amelyeket 2020-ban a NKM Mobilitás Kft (Mobiliti) rendszerébe integrál, írja a cég sajtóközleménye. A szolgáltatás februártól a Mobiliti mobiltelefonos applikációja segítségével egyszerűen vehető igénybe, és a Mobiliti országos hálózatában is alkalmazott díjszabás mellett válik elérhetővé.

„Az elkövetkező években ugrásszerűen növekedni fog az elektromos autók száma hazánkban. A változó igényeket figyelembe véve a SPAR, szakmai partnere, az NKM Mobilitás Kft. közreműködésével folyamatosan bővíti és fejleszti elektromos töltőállomásait. A Mobiliti országos töltőhálózata már jelenleg is mintegy 130 állomásból áll, és az év végéig Magyarország töltőinek több mint 60%-án használhatóvá válnak az újabb innovatív technikai megoldásaik is. Így a SPAR vásárlói nem csak az áruházlánc üzleteinél, hanem országosan is kiaknázhatják az együttműködések keretében kialakításra kerülő kedvezményeket” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A vállalat fenntarthatósági stratégiájának egyik legnagyobb szabású programja, hogy a SPAR az autós vásárlói forgalom szempontjából frekventált 4 budapesti és 13 vidéki áruházához – hiper- és szupermarketekhez egyaránt – elektromos töltőállomásokat telepített. A környezetbarát technológiák alkalmazása iránt aktívan elkötelezett üzletlánc a beruházásban az NKM Mobilitás Kft. elektromobilitási szakmai partnerségére támaszkodott. A mérnökök 2019 november végére a kiválasztott 17 helyszín mindegyikére sikerrel helyezték el a 33 darab 2x22 kilowatt teljesítményű AC-töltőt, és a telepítési munkálatok során az NKM Mobiliti rendszerébe is eredményesen integrálták a váltóáramú készülékeket.

A SPAR és az NKM Mobilitás Kft. között létrejött megállapodás alapján a 33 töltőegység a szakcég töltési szolgáltatásának keretén belül működik majd, és a bekapcsolás első napjától a Mobiliti országos hálózatában alkalmazott díjszabás szerint válnak elérhetővé.

A hálózatban az ilyen típusú töltőkkel bruttó 80 forint/kilowattóra az aktuális szolgáltatási díjtétel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy átlagos – vagy az átlagosnál egy kicsit magasabb – 20 kWh/100km fogyasztást feltételezve, a SPAR új állomásain feltöltött villamos autókkal 1.600 forintból tehető meg 100 kilométer. Ez nagyjából 4l/100km-es benzines fogyasztásnak felel meg, ami igen kedvezőnek minősíthető.

A szolgáltatást a Mobiliti saját fejlesztésű mobilapplikációján keresztüli regisztrációval lehet igénybe venni. A feltöltés ellenértékének kiegyenlítése az applikációban regisztrált bankkártyával történik, a fizetési megoldásban a SPAR partnere a SimplePay. A töltések indítása az áruházláncnál üzemeltetett bármely töltőn, akár az applikáció segítségével, akár a külön igényelhető RFID azonosító – automatikus azonosításhoz és adatközléshez alkalmazott technológia – használatával elvégezhető.

A következő SPAR és INTERSPAR áruházak területén működnek az új elektromosautó-töltők:

INTERSPAR hipermarket – 1103 Budapest, Sibrik Miklós u. 30.
INTERSPAR hipermarket – 1203 Budapest, Széchenyi u. 1.
INTERSPAR hipermarket – 2030 Érd, Iparos u. 5.
INTERSPAR hipermarket – 2049 Diósd, Balatoni út 2/A
INTERSPAR hipermarket – 2800 Tatabánya, Győri u. 25.
INTERSPAR hipermarket – 2890 Tata, Május 1. út
INTERSPAR hipermarket – 5000 Szolnok, Mátyás Király u. 29.
INTERSPAR hipermarket – 9400 Sopron, Selmeci u. 15-17.
INTERSPAR hipermarket – 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u.
INTERSPAR hipermarket – 8360 Keszthely, Tapolcai út 37.
SPAR szupermarket – 1048 Budapest, Megyeri u. 236.
SPAR szupermarket – 1182 Budapest, Alacska út 3.
SPAR szupermarket – 6000, Kecskemét, Március 15-e u. 5/A
SPAR szupermarket – 6000, Kecsemét, Jász u. 26.
SPAR szupermarket – 4033 Debrecen Derék u. 68/B
SPAR szupermarket – 8200 Veszprém, Jutasi út 18.
SPAR szupermarket – 6725 Szeged, Szentháromság u. 68.

(Spar, 2020. február 3.)

 

 Szépen jönnek a konnektoros töltők

Már majdnem 500 elektromos töltőállomás működik Magyarországon.

Folyamatosan bővül az elektromos töltőállomások száma Magyarországon, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016 januárja óta 844 állomás létesítésére adott ki engedélyt, ezek közül az idén áprilisig 470-et helyeztek üzembe, írja az Origo.

Az összesítések szerint folyamatosan nő a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is. Míg 2017 negyedik negyedévében 13 585 töltést hajtottak végre, 2019 első negyedévében ez a szám már meghaladta a 97 ezret.

A töltésre fordított energia mennyisége a kezdeti 46 570 kilowattóráról (kWh) 326 348 kWh-ra emelkedett.Idén az első negyedévben egy töltőnél nagyságrendileg 200 darab töltést hajtottak végre, és egy töltésnél átlagosan 3,4 kWh-t vételeztek a felhasználók.

A hivatal a közép-magyarországi régióban adta ki a legtöbb, 525 darab engedélyt töltőállomás létesítésére, Közép-Dunántúl áll a lista második, Észak-Alföld pedig az utolsó helyen 82, illetve 29 kiadott engedéllyel.

Felidézték, hogy 2016 januárja óta az üzleti célú elektromos gépjármű töltés és a töltők üzemeltetése engedélyköteles tevékenység,az engedélyt a szükséges feltételek teljesülését követően a MEKH adja ki. A lakossági fogyasztóknál és a nem lakossági felhasználóknál a saját mért felhasználói berendezésén keresztül történő töltés - ha az nem irányul gazdasági haszonszerzésre - nem engedélyköteles.

(Origo, 2019. július 17.) 

Elektromos töltés a MOL kutakon: pénzért

A MOL fizetősre váltja az elektromos autók töltését.

2018 augusztus elejétől fizetőssé válnak a Mol-kutakon az elektromos autótöltők - írja a Napi.hu az e-cars.hu nyomán. 

A Mol 2012-ben elsőként helyezett üzembe gyors elektromos töltőt, és azóta is folyamatosan bővíti hálózatát. A fogyasztók igényeinek szélesebb körű kiszolgálása, a fenntartási költség, valamint az infrastrukturális beruházások megtérülésének érdekében a társaság ezentúl versenypiaci alapon működteti az e-töltő hálózatát.

Jelenleg négy budapesti töltőállomáson(Istenhegyi út., Kerepesi út., Könyves Kálmán körút, Hunyadi út.) találhatók villámtöltők. Ezek mindössze 30 perc alatt képesek feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.

A lassabb AC töltés ára 1.990 forintba kerül, míg a gyorsabb DC töltés ára 2.990 forint lesz. Minden megkezdett töltést, előre kell fizetni és függetlenül attól, mennyit tölti valaki az autóját, a fenti összegek valamelyikét fizeti. A további részletek itt találhatóak.

2018 végéig további 10 elektromos töltőt telepít a cég Budapesten, vidéken pedig 15 töltőt adnak át. Emellett a Mol-csoport részt vesz a NEXT-E projektben is, amelynek köszönhetően a régióban egy 252 darab gyors és ultragyors elektromos töltőből álló regionális hálózatot hoz létre 2020-ig. A projekt részeként 2018-ban 11 darab töltőt telepít az autópályák és az M0-ás autóút mentén.

(Napi.hu, 2018. június 28.)

 

Most csak egy tizes, utána majdnem 100

Forint lesz. Fizetőssé válnak az Elmű-ÉMÁSZ e-töltői is.

Az elkövetkező egy hónapos tesztidőszak alatt öt töltőpontjukon 10 forintot kérnek kWh-nként a töltésért, írja a Népszava.

2019. május 28-től  kilowattóra (kWh)-alapú fizetést vezet be elektromosautó-töltőin az Elmű-ÉMÁSZ. A cég közlése szerint az elkövetkező egy hónapos tesztidőszak alatt öt töltőpontjukon 10 forintot kérnek kWh-nként a töltésért.

Ezek:

1054 Budapest, Akadémia u. 1.
1146 Budapest, Állatkerti körút 1.
1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 15.
1073 Budapest, Erzsébet krt. 13.
1132 Budapest, Tisza utca 1.

Az Elmű-ÉMÁSZ többi - összesen mintegy száz – e-töltője a tesztidőszak alatt az eddigieknek megfelelően, változatlanul ingyen használható. Az egy hónap letelte után viszont valamennyi töltőpontjukon egységesen 99 forint lesz a kWh-nkénti tarifa.

A töltés az eddigi megoldásoktól eltérően eCharge+ elnevezésű applikációjuk segítségével lehetséges. A fizetős töltőkön egyszersmind megszűnik a szerződésazonosítós telefonos indítási mód.

A Népszava számításai szerint ez alapján mintegy kétszáz kilométer megtételéhez szükséges töltés körülbelül 2.500 forintba kerül. (Korábbi felmérések szerint száz kilométer megtételéhez körülbelül 15 kWh áramra van szükség.) Ez fele-harmada a hagyományos üzemanyag költségének. Ugyanakkor háromszor annyiba kerül, mint az otthoni, lakossági tarifás töltés.

Az e-töltés a nyilvános kutak többségén továbbra is ingyenes, bár a Mol 1.900, valamint 2.900 forintot kér el minden megkezdett töltés után. Az Elmű-ÉMÁSZ a lépést azzal magyarázza, hogy most sokan nem az otthoni töltés mellett, hanem helyett veszik igénybe az ingyenes nyilvános töltési lehetőséget. Emellett így az e-autósok „érdekeltté válnak a töltők megfelelő és rendeltetésszerű használatában” is. 

(Népszava, 2019. május 29.)

 

Meghúzza az elektromos autótöltést az Aldi

Elindult a hálózat kiépítése az Aldi parkolókban.

Nyíregyházán átadták az első olyan elektromosautó-töltőállomást, amit az Aldi és az E.ON együttműködésében alakítottak ki, írja az Origo. Az energiavállalat és a kereskedelmi áruházlánc tavalyi megállapodása értelmében 123 magyarországi Aldi parkolójában lesz elérhető E.ON közreműködésével telepített és üzemeltetett töltőpont. Az első 6 oszlopot Nyíregyházán építették ki és helyezték üzembe, a hálózatba a tervek szerint nyár közepéig Szolnokot, Debrecent, Pécset, Székesfehérvárt, Veszprémet, Győrt és Sopront is bekapcsolják.

2018-ban Magyarországon 1.284 elektromos autót helyeztek forgalomba, ez önmagában annyi, mint Csehországban és Lengyelországban együttesen, sőt négyszer annyi, mint ahány elektromos autót például Szlovákiában üzembe helyeztek. Elektromos autóból hazánkban jelenleg Budapesten és a környező településeken üzemel a legtöbb, a környezetkímélő járművek elterjedésének egyik akadálya a hézagos töltőállomás-hálózat, ami most megváltozhat, ugyanis az E.ON és az Aldi egységes, országos elektromosautó-töltő állomás hálózatot épít ki.Jelenleg 75 településen működik Aldi üzlet, és a legtöbbjüknél lesz töltőoszlop. Ez összesen 360 új elektromosautó-töltő pontot jelent, és egyben óriási ugrást az országos lefedettségben.

A három nyíregyházi Aldi áruháznál 5 darab AC és 1 DC töltőoszlopot állítottak fel, összesen 12 töltési ponttal. A következő hónapokban további 120 Aldinál alakít ki töltőket az E.ON, üzletenként egy vagy két töltőoszloppal, tehát 2 vagy 4 töltési ponttal.A sorban következő városok: Szolnok, Debrecen, Pécs, Székesfehérvár, Veszprém, Győr és Sopron.Ez a nyár közepéig további 10 töltőoszlopot jelent, melyek fele a tervek szerint 25 kW teljesítményű DC töltő lesz, igazodva az adott Aldi áruház településen belüli elhelyezkedéséhez, a vásárlók igényeihez és a helyben már elérhető elektromosautó-töltési lehetőségekhez.

„Egy bevásárlás az Aldiban olyan alkalom, amikor az elektromos autót megfelelő szintre lehet tölteni a további úthoz anélkül, hogy erre külön időt kellene szánni. Dolgozunk annak a rendszernek a kialakításán is, amely az E.ON közterületi elektromos töltőit az otthoni töltési lehetőséggel kombinálja, a szolgáltatást csomagban kínálva, kedvezményes szolgáltatási díjjal, hűségakciókkal” – mondta Tóth Béla, az E.ON Hungária igazgatósági tagja.

„Működésünk során felelősséget vállalunk az élhető környezetért és a társadalomért, éppen ezért számos lépéssel csökkentjük bolygónk terhelését. Az E.ON-nal közösen megvalósított országos elektromosautó-töltő hálózat is ennek a folyamatnak része, hiszen nem csupán egyszerű és kényelmes töltési lehetőséget biztosítunk, hanem a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkenése az egész magyar társadalom számára előnyös” – tette hozzá Bernhard Haider, az Aldi Magyarország  ügyvezető igazgatója.

Az E.ON már több éve nyújt e-közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, nemcsak töltőket értékesít, hanem gondoskodik a kivitelezésről, és biztosítja a folyamatos üzemeltetést is. A 2018 nyarán Budapesten elindult, azóta jelentősen bővített blinkee.city elektromosrobogó-megosztó szolgáltatás támogatása jelentős lépés volt az elektromos közlekedésre ösztönző úton, emellett az energiavállalat elektromos autóflotta-szolgáltatást is nyújt. Az E.ON és az Aldi is elkötelezett a fenntarthatóság és az energiahatékonyság mellett, erőforrásaikkal támogatni kívánják a környezetkímélő közlekedést, bolygónk védelmét. A két vállalat együttműködése a töltőhálózat kiépítésére és üzemeltetésére 10 évre szól, és további 5 évvel meghosszabbítható.

Az Aldi számos lépéssel csökkenti szén-dioxid-lábnyomát, hiszen 2017 óta mind a biatorbágyi 52.000 négyzetméteres logisztikai központjának, mind pedig valamennyi magyarországi üzletének teljes áramszolgáltatását Magyarországon előállított zöldárammal biztosítja, és így nagyságrendileg 12.000 tonnával mérsékli CO2-kibocsátását. A vállalat 2025-re a saját márkás termékek esetében 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni.

(Origo, 2019. május 10.)

 

A MOL nagyon teker elektromos töltőben

30 perc alatt feltölt egy elektromos autót a MOL első ultragyors töltője.

A MOL a legmodernebb, ultragyors elektromos töltővel szerelte fel a budapesti, Nagyszőlős utcai töltőállomását. A hazánkban egyedülálló töltési teljesítményű eszközt hamarosan továbbiak követik Magyarországon és a régióban. A MOL hosszú távú stratégiájának megfelelően a vállalatcsoport célja, hogy kiszolgálja az ügyfelek mobilitási szükségleteit, bármilyen üzemanyagról, szolgáltatásról legyen szó.

A MOL hosszú távú stratégiája szerint 2012 óta folyamatosan bővíti villámtöltő hálózatát. Ezekből az eszközökből, amelyek mindössze fél óra alatt képesek menetkészre feltölteni egy átlagos elektromos autó akkumulátorait, jelenleg hét üzemel a MOL budapesti töltőállomásain.

A Nagyszőlős utcai berendezés már arra a trendre reagál, miszerint az autógyártók egyre nagyobb hatótávot megtenni képes autókat dobnak a piacra. Az ultragyors töltő 2x75 kilowattos kapacitása révén akár 150 kilométerre is feltornázza az akkumulátor hatótávolságát és egy időben két autót is képes 30 perc alatt feltölteni.

A legújabb ultragyors töltővel immár a MOL nyolc budapesti töltőállomásán találhatók elektromos töltők, amelyek száma a következő hónapokban további hárommal bővül majd.

A MOL hosszú távú stratégiájába jól illeszkedik a NEXT-Eprojekthez csatlakozás is, amelynek részeként az elmúlt év végéig összesen 18 villámtöltőt telepített a vállalat a régió hat országában. 2019 végére ez a szám eléri a 100-at, így teljesülhet a 2020 végére kitűzött cél, és létrejön egy 252 tagú elektromos töltőhálózat a cseh határtól a Fekete- és az Adriai-tengerig. A töltőkből 141 kap helyet a MOL-csoport töltőállomásain MOL Plugee márkanév alatt. A márkanevet 2018 nyarán vezette be hazánkban a társaság az emobilitási szolgáltatásaira, amelyet idén régiós szintre is kiterjeszt, első körben Horvátországban, Romániában, majd pedig a többi térségbéli országban is.

(Origo, 2019. március 21.)

 

A Shell is szórja az elektromos gyorstöltőket

A Shell 100 elektromos gyorstöltőt állít be kútjain 2019-re. Megvette a legnagyobb európai töltőhálózatot, a holland NewMotiont.

2019-re 100 országúti Shell benzinkútnál lesz lehetőség az elektromos autók gyorstöltésére az olajtársaság és a BMW, a Daimler, a Ford, valamint a Volkswagen együttműködése révén, írja a Világgazdaság.

A szám első ránézésre európai léptékekben nem tűnik túl soknak, viszont a lényeg nem is ezen, hanem a technológián van. Az IONITY névre keresztelt szövetség ultragyors töltési módszerével ugyanis radikálisan lerövidíthető az akkumulátorok „feltankolása”, ennek nyomán pedig az utazási idő, ami a villanyautók elterjedésének egyik fő akadálya volt eddig. Jelenleg egy normál feltöltéshez néhány óra szükséges, ám az IONITY ezt 5-8 percre rövidíti le egy 350 kilowattos akkumulátor esetében – adta hírül a Reuters. Egy benzinkútnál legalább hat töltőállást alakítanak ki.

A Shell átértékelte hosszú távú stratégiáját, az olajból ugyanis nem lehet megélni. Számításaik szerint a mai egyről 2025-re tíz százalékra nő a villamos motorral hajtott járművel aránya a világban, s erre már most fel kell készülniük. Ez egyben azt is jelenti, hogy napi 800 ezer hordóval kevesebb kőolajra lesz szükség.A Shell megerősítette, hogy ezt a kérdést gyakorlatilag sikerült megoldaniuk. Rajtuk kívül egyébként számos energiavállalat, így a német E.On és a francia Engie dolgozik gyorstöltő hálózat kiépítésén, de független cégek, mind az amerikai ChargePoint startup is csiszolgatja a maga rendszerét. A BP augusztusban jelentette be, hogy benzinkútjait elektromos gyorstöltővel is felszereli, de ezt a nyilatkozat óta újabb hír nem követte.

A European Alternative Fuels Observatory adatai szerint az utóbbi három évben megháromszorozódott, s ezzel 120 ezerre nőtt a gyorstöltő helyek száma Európában. Ezeket azonban főleg nagyvárosokban és környékükön alakították ki, mivel a villanyautózás a rövid hatótávolság és a hosszas töltési procedúra miatt ezekre a területekre koncentrálódott.

A Shell kiskereskedelmi igazgatója, Kapitány István szerint kényelmes és megbízható megoldást nyújtanak majd az IONITY-vel, s így az autósok bátran elindulhatnak hosszabb utakra, nem kell amiatt aggódniuk, hogy üzemanyaggondok miatt ne érnének célba. A 2019-ben üzembe álló 80 gyorstöltő a belga, a francia, a holland az osztrák, a cseh, a lengyel, a szlovák és a szlovén sztrádák Shell kútjainál várják a villanyautókat, de Magyarországra is jut belőlük. Húsz töltőt Németországban szerelnek fel, itt található a Shell európai a benzinkútjainak az egynegyede, s ez a cég legnagyobb piaca is egyben.

A IONITY partnerekkel közösen azon dolgozik a Shell, hogy 2020-ra már 400 töltőállomáson tankolhassanak a villanyautók. A Shell céljai eléréséhez közelebb jutott azzal, hogy a legnagyobb európai töltőhálózatot, a holland NewMotiont megvette októberben. A cég hálózatán keresztül 50 ezer ponton lehet a feltöltési szolgáltatást igénybe venni Európában.

Mindenesetre, aki nyer ebben a versenyben, az nehezen behozható lépéselőnyre tesz szert.

(Világgazdaság, 2017. november 27.)

 

Elektromos autók: jönnek a töltőállomások

Az OMV is szaporítja az elektromos autók töltőhelyeit a benzinkútjain.

Ausztria mellett Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Szlovéniában is felszereli elektromosautó töltőállomásokkal egyes benzinkútjait az osztrák OMV konszern, írja a Világgazdaság.

Az OMV benzinkútjait a BMW, a Daimler, a Ford és a Volkswagen autógyár közös cége, az Ionity szereli fel elektromos gyorstöltő állomásokkal. Az első ilyen állomás üzembe helyezése 2018 első felében várható.

Az Ionity 2020-ig négyszáz töltőállomást tervez létesíteni szerte Európában benzinkút hálózatokkal és autópálya pihenőhelyek üzemeltetőivel közösen. Németországban például a Tank & Rast pihenőhely üzemeltetővel, Észak-Európában pedig a Cercle K kiskereskedelmi lánccal működik együtt az Ionity a töltőállomások létesítésében.

Az OMV a kelet- és közép-európai fő közlekedési utak mentén autópályákon és városközpontokban tervez elektromos töltőállomásokat létesíteni benzinkútjainál. Minden benzinkúton legalább két vagy három 350 kilowatt teljesítményű elektromos gyorstöltő állomást helyeznek majd el.

Az OMV kétezer benzinkutat üzemeltet tíz országban, ebből 420-at Ausztriában. Az elektromos töltőállomással felszerelhető benzinkutak számát nem adta meg az OMV. Egyes sajtóhírek szerint negyven kút felszereléséről terjedtek el információk.

(Világgazdaság, 2017. november 17.)