élelmiszeráruda₪fogadó

A Mars megrágja a Wrigley-t

Összevonják a Mars csokigyártót és a Wrigley rágógumigyártót. 

A Mars család, a világ legnagyobb édesipari cége úgy döntött, hogy Mars Wrigley Confectionary néven összevonja a Mars Chocolate csokigyártót és a Wrigley rágógumigyártót. Az összeolvadást költséghatékonysági okokkal és az üzletvitel egyszerűsítésével magyarázzák az M&M és a Snickers gyártójánál, a Világgazdaság beszámolója szerint.

A Mars 2008-ban vette meg 23 milliárd dollárért a Wrigley rágógumigyártót, de Warren Buffett kisebbségi részesedéssel rendelkezik a cégben. Az összevonás feltétele, hogy Buffett a kisebbségi részesedését adja át a csokoládégyártóknak, amiben a felek meg is egyeztek. Valójában Buffett kilépését már a Wrigley közös felvásárlásakor eldöntötték, a részvényesi szerződésben ugyanis az áll, hogy a Mars 2016. október elejétől számított 90 napon belül lehívhatja Buffett, a Berkshire Mars pakettjének a felét, a maradékot pedig 2021-ben. A Mars azonban azonnal élni kívánt a jogával, és így a teljes pakettre vételi ajánlatot adott.

A vételi ajánlat összege nem ismert, mindenesetre az tudható, hogy a Berkshire könyveiben a Wrigley részesedést 2,1 milliárd dolláron tartották nyilván. Ennél nyilván többet kap majd a Buffett cégbirodalom zászlóshajója, hiszen a vételárba beszámítják majd a garantált 5 százalékos osztalékot is, amitől a jövőben elesik a cég. Buffett a The Wall Street Journal becslései szerint eddig 1,5 milliárd dollárt kasszírozott a Wrigleytől, ezt fejeli meg most a részvénycsomagért kialkudott összeggel.

A Wrigley legutolsó, 2007-es nyilvános mérlegében 5,4 milliárd dolláros bevétel mellett közel egymilliárd dolláros adózott eredményt mutatott ki, és mivel a márka azóta is jól működik, Buffett egyik aranytojást tojó tyúkjától vesz kényszerű búcsút. A névadó mellett az Orbit, az Airwaves, a Doublemint márkákról is ismert Wrigley globális piacvezető volt a felvásárlás előtt, és az maradt utána is.

(Világgazdaság, 2016. október 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.