étek₪áruda

Vegánkodik a Mars

Csokiban. 

A Mars a brit piacon bevezeti legnépszerűbb táblás csokoládéjának, a Galaxynak a vegán változatát, írja az Origo. Az amerikai cég az első nagy édességgyártó, amely a hagyományos tejcsokoládék mellett immár növényi alapanyagokból készült termékalternatívát is kínál a vásárlóknak.

Az újdonság három ízváltozatban kerül az üzletekbe: narancs, karamell és tengeri só, valamint karamellizált mogyoró. Egyelőre azonban meglehetősen drága lesz, hiszen a 100 grammos kiszerelésért 3 fontot kell fizetni,vagyis kétszer annyit, mint a Galaxy hagyományos változatáért - húzza alá a Guardian írása.

A Mars, amely Nagy-Britanniában a második legnagyobb édességgyártónak számít, több mint fél évet fordított az újdonság kifejlesztésére, amelynek során olyan vegán táblás csokoládét alkottak meg, amelynél mogyorókrémet és rizsszirupot használnak alapanyagként a tej helyett.

A Galaxy íze, minősége és textúrája a több mint hatvan évvel történt bemutatkozása óta gyakorlatilag változatlan maradt. A Mars a vegán változat kifejlesztésekor arra törekedett, hogy ezt az ízvilágot és minőséget vigye tovább kompromisszumok nélkül.

Az Egyesült Királyságban a vegán édességek forgalma az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett, és éves szinten ma már eléri a 10 millió fontot. Ez az összeg azonban eltörpül a 4 milliárd fontra értékelt teljes édességpiacon belül.

(Origo, 2019. november 14.)

 

A Mars megrágja a Wrigley-t

Összevonják a Mars csokigyártót és a Wrigley rágógumigyártót.

A Mars család, a világ legnagyobb édesipari cége úgy döntött, hogy Mars Wrigley Confectionary néven összevonja a Mars Chocolate csokigyártót és a Wrigley rágógumigyártót. Az összeolvadást költséghatékonysági okokkal és az üzletvitel egyszerűsítésével magyarázzák az M&M és a Snickers gyártójánál, a Világgazdaság beszámolója szerint.

A Mars 2008-ban vette meg 23 milliárd dollárért a Wrigley rágógumigyártót, de Warren Buffett kisebbségi részesedéssel rendelkezik a cégben. Az összevonás feltétele, hogy Buffett a kisebbségi részesedését adja át a csokoládégyártóknak, amiben a felek meg is egyeztek. Valójában Buffett kilépését már a Wrigley közös felvásárlásakor eldöntötték, a részvényesi szerződésben ugyanis az áll, hogy a Mars 2016. október elejétől számított 90 napon belül lehívhatja Buffett, a Berkshire Mars pakettjének a felét, a maradékot pedig 2021-ben. A Mars azonban azonnal élni kívánt a jogával, és így a teljes pakettre vételi ajánlatot adott.

A vételi ajánlat összege nem ismert, mindenesetre az tudható, hogy a Berkshire könyveiben a Wrigley részesedést 2,1 milliárd dolláron tartották nyilván. Ennél nyilván többet kap majd a Buffett cégbirodalom zászlóshajója, hiszen a vételárba beszámítják majd a garantált 5 százalékos osztalékot is, amitől a jövőben elesik a cég. Buffett a The Wall Street Journal becslései szerint eddig 1,5 milliárd dollárt kasszírozott a Wrigleytől, ezt fejeli meg most a részvénycsomagért kialkudott összeggel.

A Wrigley legutolsó, 2007-es nyilvános mérlegében 5,4 milliárd dolláros bevétel mellett közel egymilliárd dolláros adózott eredményt mutatott ki, és mivel a márka azóta is jól működik, Buffett egyik aranytojást tojó tyúkjától vesz kényszerű búcsút. A névadó mellett az Orbit, az Airwaves, a Doublemint márkákról is ismert Wrigley globális piacvezető volt a felvásárlás előtt, és az maradt utána is.

(Világgazdaság, 2016. október 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.