butikpórázon₪vásárlóktere

Megindultak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök

Ellenőriz a Nébih, rengeteg dologra kell figyelni a karácsonyi vásárláskor. 

December 1-jén elkezdődött a már hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely az év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre és ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér, írja az Origo.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével december 1-je óta zajlik az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.

Az akció célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, akik az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak.

Ide tartoznak például a hús- és húskészítmény vagy az édesipari termék előállítók és forgalmazók.De a zöldség-gyümölcs árusok, és a piacok, vásárok édesség forgalmazói és vendéglátó standjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.

Szezonális ellenőrzésbe kezdtek a szakemberek, december végéig járják a piacokat és a kereskedéseket (illusztráció)
FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A kiemelten ellenőrzött termékek köre is klasszikus: az édességek, a borok, a pezsgők, a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett ezúttal is kerülnek friss húsok; halak és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és különféle virslik a szakemberek „kosarába".

A Nébih munkatársai a fent említetteken túl további célzott ellenőrzéseket is végeznek.Ezek között említhető a kereskedelmi egységekben forgalmazott mák és máktöltelék, valamint dió és diótöltelék termékek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata.

Emellett a karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és egyéb szeszes italok forgalmazói is fokozott figyelemre számíthatnak.

A téli szezonális ellenőrzés egészen év végig tart, hogy mind a készülődés időszakában, mind az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a lakosság kosarába, majd asztalára.

(Origo, 2018. december 3.)

 

A magyar vásárlók bírják a Nébihet

Első helyen végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az európai hatóságok rangsorában.

A Nébih nevével már több mint ötből négy magyar találkozott, és emiatt az egyik legismertebb, sőt legelismertebb állami intézmény, írja az Origo az MTI nyomán. Most egy európai felmérés mutatta ki, hogy sehol máshol a kontinensen nem bíznak annyira a helyi élelmiszerbiztonsági hivatalban, mint Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok szavaznak leginkább bizalmat a nemzeti hatóságuknak - mondta Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) reprezentatív kutatása 25 tagállamban 6.200 ember bevonásával arra kereste a választ,hogy a lakosság szerint az országukban működő hatóságok mennyire képesek megvédeni őket az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal szemben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vásárlók többsége elvárja a gyors és részletes tájékoztatást, ha az egészségére veszélyes élelmiszer kerül a piacra.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára FORRÁS: ORIGO

Zsigó Róbert azt is elmondta, hogy az eredmény alapján a magyar lakosság elismeri a Nébih erőfeszítéseit az élelmiszerlánc-biztonsági helyzet javításáért és a gyorsabb információáramlásért.

A Nébih saját felmérése szerint az emberek 85 százaléka ismeri a hivatalt, tevékenységében a háromnegyedük megbízik. Ezzel a Nébih az egyik legelismertebb állami intézmény.

Zsigó Róbert fordulópontnak nevezte a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát, amely alapján késlekedés nélkül nyilvánosságra hozzák a lakosság egészségét érintő híreket.

(Origo, 2018. június 5.)