web₪zseb

Drón nyomhatja a leltárt

Berepülnek a raktárakba. Aeriu: és nem kell hozzá senki.

Az online kereskedelem óriási növekedése mellett hamarosan fenntarthatatlanná válik a leltározás hagyományos formája, írja a Világgazdaság. Az Aeriu magyar startup egy olyan drónos megoldást dolgozott ki, amellyel ötször gyorsabb a leltározás, emellett pontosabb és biztonságosabb.

Három, nagyvállalatnál dolgozó ismerős egy sör mellett eldöntötte, saját vállalkozásba kezd. Az Aeriu jelenlegi csapatában vannak, akik már tíz éve ismerik egymást, és többen logisztikai folyamatoptimalizálással, ipari automatizálással és gyártással is foglalkoztak korábbi munkáik során. A trendet látták: a drónipar igen gyorsan fejlődik, egyre több területen használható, és a következő években meghatározó technológia lesz.

Kiváló nagyvállalatoknál fejlesztettük magunkat, de szerettünk volna saját vállalkozást, és valami újat alkotni. A területet gyorsan megtaláltuk, vettünk egy drónt, amely a mai csúcstechnológiához képest játék volt, de jól lehetett vele tesztelni, és nagyon hamar ipari környezetben gyűjthettünk tapasztalatot a fejlesztéseinkhez – mondta a Manager Magazinnak Ellenrieder Gergely, az Aeriu ügyvezetője. A startup alapítói azt is látták, hogy a logisztika, azon belül is a leltározás egy standardizált, még mindig manuális munkán alapuló folyamat, amelyre az online kereskedelem fejlődése egyre nagyobb súlyt pakol. Már az elején egyértelmű volt az Aeriu küldetése: korszerű technológiával megreformálni a leltározást.

A termékfejlesztés két éve indult, és 15 vállalatnál tudtak információkat gyűjteni arról, miben rejlik a leltározás problémájának lényege. Látták, hogy a cégek nehezen találnak dolgozót a raktárakba, monoton a munkavégzés, és olyan tradicionális módszereket használnak, hogy targoncára szerelt kosárban esetenként öt-nyolc méter magasba is felemelik a leltározót, aki kézi, azután a vonalkód-leolvasóval manuálisan vagy éppen papíralapon végzi el a feladatát. Mivel azonban felemelt kosárral tilos mozognia a targoncának, így kezelőjének nagyjából kétméterenként fel-le kell emelgetnie a kosarat, tehát legalább két emberre volt szükség a munka elvégzéséhez. Amellett, hogy ez a folyamat rettentően lassú, sok pontatlanság, hiba is becsúszhat, sőt gyakran még balesetveszélyes is lehet.

A magyar startup megalkotott egy drónokra írt szoftvert, így leltározásnál egy drónpilóta és egy a beltéri repülésre alkalmas eszköz a beépített kamerájával gyűjti az adatokat. Ezeket a fényképeket azután rögzíti egy rendszerben, majd az automatikus felhőbe kerülő feltöltés után a szoftver feltölti a fotókon szereplő adatokat is, és Excel-exporttal bármilyen céges rendszerbe beilleszti. Ennek köszönhetően ötször gyorsabb lehet a raktározás, 99,6 százalékos a pontosság, és lényegesen biztonságosabb, mint targoncával emelgetni az embereket.

A startup ügyvezetője elmondta, a kezdeti időkben nagyon nehéz volt meggyőzni a cégek képviselőit, hogy a drónok nem veszélyesek, szűk beltéri területeken is képesek elvégezni a feladatokat, ott, ahol nincs GPS-jel.

A meggyőzés érdekében átfogó elemzést végeztek, amelyben összehasonlították a hagyományos leltározást a drónos megoldással, és minden eredmény azt mutatta, hogy az utóbbinak sokkal alacsonyabb a kockázata. Továbbá arra is fény derült, hogy mivel kép készül az áruról, az is látszik, milyen a raklapok állapota, mert azok elhasználódása, minőségi hibái akár balesetet is okozhatnak. A szoftverbe ezenkívül egy gépi tanulásos modellt is beépítettek, így idővel a felhalmozott adatok felhasználásával a rendszer önmagában képes jelezni, ha egy-egy raklap potenciális veszélyforrássá vált, vagy nem felel meg az előírásoknak. Ez az egyik pluszértéke a rendszernek.

Drónokkal ötször gyorsabb lehet a raktározás, 99,6 százalékos pontosság érhető el, és sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos készletrögzítés.

Az újítást az is indokolja, hogy egyre nagyobb a nyomás a logisztikán, hiszen online vásárlás során néhány kattintás után minden ezen a folyamaton múlik. Az e-kereskedelem azonban olyan tempóban fejlődik és bővül, hogy ha nem változnak a tradicionális logisztikai módszerek, fenntarthatatlanná válik. Ezt már a nagyvállalatok is felismerték, és keresik a gyors, hatékony és olcsóbb megoldásokat. Nem az Aeriu az egyetlen a piacon, azonban a globális versenytársak száma nem haladja meg a tízet, a kelet-közép-európai régióban pedig egyedülálló.

A versenytársainkkal szemben nagy előnyünk, hogy mi nem gyártunk drónokat. A hardverfejlesztés ugyanis nagyon költséges dolog, meg kell oldani az eszközök karbantartását, javítását, a szükséges alkatrészek cseréjét. Mi a piacról választottunk nagyon jó, bejáratott drónokat, így minden azokkal kapcsolatos ügyletet a gyártó lát el, így minden energiánkat a szoftver fejlesztésére fordíthatjuk – mondta az ügyvezető. Hozzátette, szintén nagy előny, hogy a magyar startup képviselőinek a helyszínen sem kell lenniük, mert távoli eléréssel tudják telepíteni a szoftvert, és ez az áraikban is megmutatkozik. További plusznak tartják, hogy optikai megoldással dolgoznak, amellyel több információt tudnak adni, mint azok, aki szkennert szerelnek a drónokra.

Az Aeriu hivatalosan tavaly nyáron indult, az azt megelőző másfél évben csak a terméket fejlesztették. A Design Terminal 2017 szeptemberében beválogatta a startupot a mentorprogramjába, így az alapítók segítséget kaptak az üzleti modell és a pénzügyi háttér tervezéséhez, azóta pedig szervezetfejlesztéssel segítik a céget. Az Aeriu csapatának 2018 októbere jelentett nagy fordulópontot, százezer euró tőkebefektetést kaptak, és megkötötték az első szerződést, így az IKEA soroksári áruházában már a magyar startup termékével leltároznak.

A közeljövőben több magyarországi vállalatnál is szeretnék bevezetni terméküket, emellett céljuk a régiós terjeszkedés is. Bevezetési és havi díjjal dolgoznak, tehát nem megvenni kell a szolgáltatást, hanem előfizetni rá, ez a megoldás egyre elterjedtebb, és az invesztorok is ezt preferálják.

Jelenleg a második körös befektetés előtt állnak, a tervek szerint még e hónapban másfél millió eurót vonnak be a vállalkozásba. Ebből az összegből további termékfejlesztést terveznek, valamint egy sales csapat felállítását, és ötfős létszámukat tizenhétre bővítenék. A V4-országok piaca után Észak-Európát és Nagy-Britanniát célozzák meg, harmadik terjeszkedési hullámukban pedig az Egyesült Államokat és Kanadát is szeretnék meghódítani. Meghívást kaptak a berlini magyar nagykövetségre, ahol a közeljövőben az Audi, a Bosch, a Continental és a Daimler magas beosztású képviselői előtt mutathatják be terméküket. A drónos leltározás jövőjét abban látják, hogy emberi beavatkozás nélkül, teljesen automatizáltan működjön a rendszer.

(Világgazdaság, 2019. május 12.)

 

HotspotSystem.com: Grönlandtól Dél-Szudánig nyomja

Grönlandtól Dél-Szudánig ad netet egy kis magyar cég.

Százötven különböző országból van árbevétele a HotspotSystem.com magyar IT-cégnek, ami szinte biztosan hazai rekord, írja az Index, Brückner Gergely összeállításában. A netes jogosultságok kiosztásával és egyedi díjbeszedéssel foglalkozó társaság dolgozik grönlandi iskolának, dél-szudáni internetoperátornak, de ő szolgálja ki a világ legnagyobb nagykövetségét, az Egyesült Államok bagdadi képviseletét is.

Viszonylag egyszerű a HotspotSystem.com üzleti modellje. Annak a kávéháznak, szállodának, kempingnek, mosodának vagy akár nagykövetségnek, amely ingyenes vagy fizetős internethasználati jogosultságokat szeretne kiosztani, nem kell ezzel bíbelődnie, rábízhatja a magyar cégre. A szerződéskötés után akár mindössze 60 dolláros beruházással telepíthető egy router és egy antenna, majd a budapesti cég képes távmenedzselni a wifit.

Nem mindenhol alap a wifi

A kis magyar kkv jogosultságokat oszt ki, bevételeket szed, amelyeket aztán a jutalékai levonása után átutal a partnerének. Bár egyre több helyen ingyen van az internet, nagyon sokan nyújtanak még fizetős wifiszolgáltatást. Elsősorban olyan egzotikus helyeken, ahol nincs megfelelő internetkapcsolat, vagy csak nagyon költséges, műholdas megoldásokkal lehet eljuttatni a netet.

Például egzotikus turistaparadicsomokba, szigetekre, állandóan úton lévő buszokra, de még hadihajóra is. Ebből a felsorolásból már rögtön érthető a sok különböző forgalomgeneráló ország.

Irakban is például

Ügyfél a világ legnagyobb és legdrágábban üzemeltetett nagykövetsége is, az Egyesült Államok bagdadi képviselete, valamint a hozzá tartozó intézmények például Bászrában.

A bagdadi amerikai nagykövetség messze a világ legnagyobb nagykövetsége. Van olyan ország (a Vatikán), amelyik kisebb, mint a bagdadi nagykövetség alapterülete. A rendkívül szigorú biztonsági előírásokkal védett objektumban egy kisvárosnyi ember, több ezer dolgozó él, és amikor tíz éve megépült, az építkezés is 750 millió dollárba került. Meglepő módon a második legnagyobb a 2005-ben felhúzott örmény, amely az iraki misszió előtt még a világ legnagyobb területű külképviselete volt. A harmadik legnagyobb pedig Kínában található. Miközben a jereváni egy kies, országút melletti területen épült, a pekingi egy, a város közepén található nagy szigetszerű tömb.

A teljes bagdadi amerikai populációt nemcsak a munkaállomásokon, de a lakásaikban is kiszolgáló szélessávú internet nagyon drága, így a követség díjat szed a net magánhasználatáért. Ezt menedzseli a magyar cég rendszere.

Az amerikai munkavállalók különböző fizetős csomagokat választhatnak, majd a bankkártyás mikrofizetéseik Budapestre futnak be. Aki nem fizet, az a követséghez tartozó lakóépületekben kizárható a HotspotSystem rendszeréből, mert utána a követség már csak a munkához szükséges internetkapcsolatot biztosítja.

Globális elterjedés

De hogy indult ez az egész? Két fiatal magyar üzletember, Faludi Olivér és Kosárszky Roland 2007-ben egy másik informatikai cégük mellett fedezték fel a piaci rést. Külön vállalkozást hoztak létre a szolgáltatásra, és egymásnak azt mondták, hogy az ingyenes net globális elterjedéséig még biztosan van öt évük, addig érdemes szolgáltatniuk. Azóta még kétszer így ítélték meg, ráadásként pedig kidolgoztak szolgáltatásokat az ingyenes wifi üzemeltetésére is.

A cég forgalma egyelőre folyamatosan csak nő. 2016-ban 150 milliós árbevétel mellett 50 millió forint volt az adózás előtti eredmény, 2017-ben az előzetes adatok alapján 200 millió forint lesz a forgalom. A céget itthon nyolc-tíz ember segíti a munkájával, de vannak külföldi viszonteladók is. A költségek legnagyobb eleme a szolgáltatás nemzetközi hirdetése, terjesztése és a fejlesztés. Ma már egy erősebb hónapban 6000 különböző felhasználási helyről, mintegy ötmillió alkalommal lépnek be a végfelhasználók a rendszerbe.

Tarifák persze vannak

Díjcsomag sokféle van. A legkisebb ügyfelek akár ingyenes szolgáltatást is igénybe vehetnek, ennek reklámértéke van, jó esetben szájról, szájra jár a portál neve. Azok számára is van olcsó fix áras csomag, akik nem kérnek pénzt a végfelhasználóktól a wifiért.

Számukra azért lehet mégis értékes a menedzselt, például facebookos belépéshez kötött net, mert így kapcsolatba tudnak lépni a vendégeikkel. Kérdéseket lehet feltenni a netezőknek („hol hallott a kávézónkról?”), esetleg később marketingüzenetet lehet eljuttatni hozzájuk, információt lehet gyűjteni róluk.

Van az ügyfelek között grönlandi iskola, panamai búvárklub, azerbajdzsáni tévészolgáltató, több kikötő, de érdekes módon például a Skavsta svéd nemzetközi reptér még ma is fizetős netet szolgáltat. Sok, a világ legeldugottabb szigetein működő kemping, kávéház. Van olyan amerikai busztársaság, amely minden általa üzemeltetett buszon a magyar cég segítségével ad wifit.

A Contiki nevű globális utazási iroda pedig országokon átívelő buszos utazásokat szervez. Minden országban több internetszolgáltatóval is szerződik, hogy minél jobb legyen a lefedettsége, ez a cég is a HotspotSystem.com segítségével számol el az utasaival.

Nehézségek: vannak olyanok is

Minden üzletnek vannak természetesen kockázatai és nehézségei. A magyar társaság életében a nagyon sok kicsi, de eltérő pénznemben jelentkező befizetés menedzselése, könyvelése komplikált. A pénznemek sokasága mellett az eltérő üzleti kultúrák is kihívást jelentenek. Hiába az egységesített díjszabás, egy nigériai ügyfél nehezen érti meg, hogy nem lehet az árból alkudni, ahogy sokszor az elképesztő akcentusú angolok megértése is lehetetlen feladat. Ilyenkor egymásnak adogatjuk át a telefont – meséli Faludi Olivér.

Ugyanakkor az nagy előny, hogy érdemi nemfizetési kockázat vagy behajtási feladat nincsen az ügyfelekkel, mert mindenki előre fizet. Magyarországról csak a forgalom 5 százaléka származik. De az egész unióból is csupán 20 százalék.

Ma már a távoli belépések 80 százalék mobileszközökről érkezik. Az uniós felhasználók bizonyára nagy örömmel fogadták a roamingszabályok egységesítését, a magyar cég üzletének azonban ez nem kedvezett, hiszen ha olcsóbb a mobilnet, kevesebben keresik a wifit. Faludi Olivér szerint ugyanakkor éppen az uniós forgalom alacsony aránya miatt a kiesés nem jelentős, és mivel a külföldön mobilozók nem forgalmazhatnak ugyanannyi adatot, mint itthon, így sokan továbbra is keresik a wifimegoldásokat.

(Index, 2018. április 30., Brückner Gergely írása)

 

A magyar Balabit start up elkelt

100 millió dollárért.

Felvásárolta a luxemburgi bejegyzésű, de magyar érdekeltségű Balabit cégcsoportot a One Identity, az amerikai Quest nevű cég IT biztonsággal foglalkozó leányvállalata, jelentette be a Balabit IT Kft. alapító ügyvezető igazgatója.

Györkő Zoltán közölte: a tranzakció részletei, így a vételár sem nyilvános. Az üzlet további technológiai és piaci fejlődés előtt nyit utat a Balabitnak, amelyhez magyarországi, németországi és az egyesült államokbeli cégek tartoznak.

A Balabit nagyvállalkozások számára fejleszt IT-biztonsági megoldásokat, amelyek saját területükön technológiai vezető szerepet töltenek be a nemzetközi piacon. A cégcsoport bevétele 95 százalékban külföldi értékesítésből származik - tette hozzá az ügyvezető igazgató. A Balabit ügyfélkörébe többek között multinacionális cégek, bankok és államigazgatási szervezetek tartoznak. 

Györkő Zoltán az MTI-nek elmondta: a Balabit konszolidált árbevétele a 2016/2017-es üzleti évben ( július 1-től a következő év június 30-ig) mintegy 20 millió euró, valamivel több mint 6 milliárd forint volt, mintegy 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei üzleti évben 25-30 százalékos növekedésre számítanak. A várakozásokat megalapozzák a piacbővítési folyamatok.

A csoport ugyan veszteséges volt, miután 2014-től kockázati tőkefinanszírozást - 8 millió dollárt, mintegy 1,8 milliárd forintot - vettek igénybe. A tervek szerint a 2018/2019-as üzleti évet nullszaldóval zárhatják. 

Az ügyvezető kiemelte, hogy nem gazdasági kényszer miatt értékesítették a Balabitet, hanem a fejelődési lehetőségek miatt. A Balabit alapítói számára a következő egy évben opcionálisan még fennáll a kivásárlás helyetti részvényessé válás lehetősége. A dolgozókat ugyanakkor a tranzakció gyakorlatilag nem érinti.

(MTI, 2018. január 19.)

 

A Balabit kiszúr mindent

Jöhet a hacker, persze, azért inkább ne jöjjön.

A szaporodó kibertámadások keményen megdolgoztatják a rendszergazdákat, akiknek pillanatok alatt kell kritikus döntéseket hozniuk, azt mérlegelve, hogy vajon a szolgáltatások leállítása okoz majd nagyobb kárt, vagy pedig az, ha hagyják tovább futni a rendszereket, és ezzel teret adhatnak a zsarolóvírusok további terjedésének. Éppen a Petya legutóbbi óriási támadása előtt tartott sajtórendezvényt a magyar Balabit, amely a zsarolóvírusok támadása utáni „postmortem” elemzésekben tudja segíteni a vállalatokat, hogy láthatóvá váljanak az incidensek során tett ballépések, és ezekből tanulni tudjanak.

A Balabit három éve 1,8 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, ezt követően azonban teljesen eltűnt a radarképünkről, mert – őszintén bevallva – a céges IT-rendszerek monitorozása nem a világ legszexibb témája, és ők is inkább a nemzetközi ismertségük kiépítésére fókuszáltak. A Balabit által kifejlesztett eszközök arra jók, hogy a cégeknél (túl sok) hozzáférést kapó dolgozók tevékenységét figyelemmel tudják követni.

Belülről is lehet fúrni

A cégek szervereit néha belülről is megtámadják, például bekattant adminok törlik az adatokat, vagy csak megpróbálnak ellopni és eladni kényes információkat. Alig pár hete történt, hogy egy holland webszolgáltató kirúgott adminja bosszúból minden ügyféladatot törölt, és egy napra megbénította a cég működését.

A kívülről támadó kiberbűnözők is hasonló módszerekkel dolgoznak, annyi különbséggel, hogy akár heteken, vagy hónapokon át készítik elő a támadást, és amikor beüt a baj, akkor már rég megszerezték a szükséges hozzáféréseket. Ezt azonban a Balabit eszköze simán leleplezi. A hálózati forgalmat monitorozzák, amely a cég szerverei és az ehhez hozzáférő dolgozók közt zajlik, és kiszűrik a gyanús jeleket. Az elemzés többrétegű, és van köztük pár izgalmas megoldás, mint például a viselkedés elemzése, amivel pillanatok alatt rájönnek, ha egy adminisztrátor felhasználónevét és jelszavát valaki más használja.

Hogy miért van erre szükség? Azért, mert az erős jelszó csak a védelem első vonala, ezt viszont simán ellophatják a kiberbűnözők vagy idegen államok pénzelt kiberkatonái. Általában ez egy kibertámadás első lépése – fejtette ki Krasznay Csaba, a Balabit szakértője. Ezt követően megkeresik a hálózaton a jelszavakat tároló adatbázisokat, a hatékony támadáshoz ugyanis minél magasabb szintű, a lehető legtöbb joggal rendelkező felhasználói hozzáférést érdemes megszerezni (ezt a módszert használta a Petya vírus új variánsa is). Ha megvan egy admin belépési adata, azzal a támadó elvileg bármit megtehet.

Na, ennél a résznél jön be a képbe a Balabit, ők ugyanis a belépés után elvégzett tevékenységeket ellenőrzik. Rögtön kiszúrják, ha valaki olyan dolgokhoz próbál hozzáférni, vagy olyan parancsokat ad ki, olyan appokat indít el, amiket a mindennapi munkája során nem szokott. Ezt természetesen minden cég magának finomhangolhatja, hogy ritkán legyen hamis riasztás, ugyanakkor a legkisebb gyanús lépésnek is nyoma legyen. A viselkedés is árulkodó, figyelni tudják többek közt a gombok lenyomása közt eltelő időt, az egérmozgatás dinamikáját, irányát – és a rendszer rögtön jelez, ha valami nem stimmel. A felhasználó dönti el, hogy milyen cselekedetek indukáljanak riasztást, és mikor kell a gyanús kapcsolatot automatikusan megszakítani.

Ezt a fajta védelmet a Fortune Top 100-as listájának negyede a Balabittől veszi meg

A védelmi funkciókon túl egészen meglepő járulékos hasznai lehetnek egy ilyen elemzőrendszernek. Egy cégnél például arra jöttek rá, hogy a szervereiken körülbelül húszezer interakcióból ötezret szkriptek hajtanak végre, mert az alkalmazottak rájöttek, hogy tök fölösleges kézzel begépelni bizonyos parancsokat.

Ez egyáltalán nem káros dolog, ugyanakkor a cég vezetősége ennek hála rájött, hogy a robotok és szkriptek gépies munkája helyett valami értelmesebb, kreatívabb feladatot is adhat az alkalmazottaknak.

Mint a bemutatókból kiderült, a Balabit rendszerének egyik előnye, hogy nem szöveges naplófájlokat kell végigbogarászni, mert a speciális algoritmusaik segítségével az adatokból videófájlokat (audit trail) állítanak össze, így az ellenőrzések során az jelenik meg, ami a vészjelzést kiváltó fiók használata közben a monitoron volt látható. (Magyarán nem a képernyőképet rögzítik, aminek óriási tárolási igénye lenne, hanem a képernyőképet reprodukálják.) Egy banknál így sikerült percek alatt kideríteni, hogy az admin hol szúrta el, és melyik parancs miatt állt le az egész ATM-hálózat.

De volt olyan hazai eset is, amikor az audit trail felvétele bizonyította a rendszergazda ártatlanságát egy adatkiszivárgási ügyben

A Balabit a három éve végrehajtott 1,8 milliárd forintos tőkeemelésből a nemzetközi terjeszkedését erősítette – tudta meg az Index meg Györkő Zoltán ügyvezető igazgatótól. Kialakítottak egy globális menedzsmentet, nagy tapasztalattal rendelkező, külföldi vezetőkkel, és 2015-ben elindították a New York-i központjukat. Ennek meg is lett az eredménye, az Egyesült Államokból származó eladások már az összárbevétel 20 százalékát teszi ki, ami azelőtt csak 10 százalék volt.

A cég most 240-250 fős, és továbbra is hazánkban van a fejlesztés. Az itthoni bővülést némiképp gátolja, hogy nehéz jó szakembert találni, és a Balabithez nehéz bekerülni. „Nagyon erős a szűrő, mert ez nem egy Java-app, itt a kerneltől a szkriptekig mindent ismerni kell” – mondta Györkő Zoltán. Az elemzőeszköz piacra dobásával ugyanakkor sikerült bebizonyítani, hogy jó adattudósképzés van Magyarországon, erős a matematikai háttér. 

A Balabit továbbra is a dinamikusan fejlődő cégek közé tartozik, évente több mint 30 százalékos árbevétel növekedést ér el, de például az USA-ban 2016-ban dupláztak. A tőkeinjekció megszerzése előtt a Balabit profitábilis volt, jelenleg azonban mínuszban van, mert elkezdtek költeni a márkanév kiépítésébe. Györkő szerint 2018-ban már cash-flow pozitívak lesznek, és utána már profitelvárás van. Közben előkészítenek egy újabb, a korábbinál is nagyobb befektetési kört, lehetőleg amerikai alappal, ez várhatóan 2018-ban valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.