butik₪pórázon

Palack betétdíj: mehet az magától is

PET-palack visszaváltási teszt indul a cseheknél. 

Fogyasztói kezdeményezésre, újrafelhasználható műanyag palackokkal kapcsolatos kísérlet indul Csehországban, írja az Origo.

A Mattoni ásványvízgyártó és a Kosik.cz internetes portál felkarolta kezdeményezés keretében, minden PET-palack árához három cseh korona (kb. 37 forint) díjat adnak, ami visszajár a vásárlónak akkor, ha elviszi a kijelölt helyere a palackot - számol be arról a Napi.hu a Radio Praha alapján.

A teszthez a fogyasztók adták az ötletet - mondta Tomás Jerábek, a Kosik.cz igazgatója, hangsúlyozva, hogy olyan vásárlókról van szó, akik azt szeretnék, hogy kialakuljon egy környezetvédelmileg elfogadható gyakorlata a műanyagból készült palackok használatának.

Németországban már működik hasonló rendszer, Szlovákiában pedig egyből nagyléptékben akarják bevezetni 2022-től.

Cseh kormányzati szinten ugyanakkor nincs tervben a PET-palackok visszaváltási rendszerének bevezetése.

(Origo, 2020. január 10.)

 

Az Ikea is kitakarítja a műanyagot

Az Ikea 2020 januártól kivonja a kínálatából az egyszer használatos műanyag termékeket.

A műanyag szívószálakat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket, italkeverőket, fagyasztótasakokat, szemeteszsákokat, valamint a műanyaggal bevont papírtányérokat és poharakat már nem fogják árulni, - közölte a társaság, írja a Napi.hu.

A műanyag nem feltétlenül rossz alapanyag, amennyiben a belőle készült terméket többször használjuk, és ha elhasználódott, újrahasznosítjuk. Az egyszer használatos, eldobható termékek korlátlan mértékű, valamint természeti erőforrásaink nem megfelelő használata vezet ahhoz, hogy az a környezet, amelyben mindannyian élünk, ilyen nagy fokú szennyeződésnek van kitéve - kommentálta a lépést Vladimir Vísek, a cseh-magyar-szlovák régió fenntarthatósági vezetője.

A társaság célja, a vásárlókat arra ösztönözzék, hogy a termékeket sokáig használják és azokat válasszák, amelyek fenntartható módon készültek - a műanyagok esetében például újrahasznosított PET-palackokból.

(Napi.hu, 2019. december 30.)

 

A McDoni kávébab héjból autólámpa lesz

A McDonald’s kávébab héj hulladékot ad a Fordnak, ami alapanyag és még jobb is lesz.

A McDonald's szinte hihetetlen mennyiségű kávét értékesít éttermeiben, amivel párhuzamosan hatalmas volumenű hulladék keletkezik, írja az Origo. Most a Forddal együttműködve egy zseniális innováció révén újrahasznosítják ezt a hulladékot, és olyan anyagot állítanak elő, amely felhasználható az autógyártó modelljeihez.

A McDonald's évente több mint egymilliárd pohár kávét ad el éttermeiben, ami napi szinten 2,5 millió adagot jelent. Világszerte kávéültetvények ezrei szolgáltatják a náluk kapható kávé alapanyagát, a kávébabot. A feldolgozás előtt a kávébabról ugyanakkor le kell hántani a héjat, amivel irdatlan mennyiségű hulladék keletkezik. Ezt azután komposztálják vagy egyszerűen elégetik - írja a fastcompany.com cikke.

A legtöbben el sem tudjuk képzelni, hogy egyetlen pohár kávé elfogyasztásával mennyire terheljük a környezetet hulladékkal. Így volt ezzel Debbie Miewelski, a Ford Motor Company senior fenntarthatósági műszaki vezetője is, aki egy szép nap kávéfogyasztás közben azon kezdte el törni a fejét, hogy a kávéspohár mellett kell lennie valamilyen más, szintén a kávéfogyasztáshoz köthető anyagnak, amely szintén a szemétbe kerül, s a kettőt ötvözve, létre kellene hozni egy olyan terméket, amelyet hasznosítani lehetne, ily módon csökkentve a környezetterhelést.

A cég kutatólaboratóriumában végzett tesztek során rájöttek, hogy a kávébab lehántott héja tökéletesen alkalmas erre a célra. Hamarosan felvették a kapcsolatot a McDonald's-szal, amelynek éttermeiben – ahogy az előzőekben láttuk - hatalmas mennyiségű ilyen jellegű hulladék keletkezik. A gyorsétteremláncot kifejezetten érdekelte a projekt és csakhamar megkezdődött az együttműködés a két cég között.

A Fordnál rájöttek, hogy a kávébab héját megfelelő eljárások során a műanyaggal összedolgozva erős, hőálló anyagot kapnak. Ez pedig ideális alkotórésze lehet az autók első fényszórójának, hiszen több fényt enged át, mint az eddig használt anyag, így a fényszórók 20 százalékkal több fényt bocsátanak ki. S miután könnyebb az eddig használt anyagnál, ezért a gépkocsi fogyasztása is csökken. Az új matéria először a Ford Mustangoknál és a Lincoln Continentaloknál mutatkozik majd be 2020-ban.

Az amerikai autógyár történetében egyébként nem ez az első alkalom, hogy hulladékféle hasznosításával állítanak elő valamilyen új anyagot, és azt felhasználják a kocsikhoz.Az első igazi áttörést a szója-alapú hab hozta, amelyet azóta az ülések háttámlájánál és a fejtámasznál használnak. Ezt az innovációt időközben a mezőgazdasági gépeket gyártó John Deere és több bútorgyártó cég is átvette. A Fordnak ezen kívül tucatnyi más, érdekes újítása is volt, köztük a kókuszrostból készített autószőnyeg vagy az a rizs felhasználásával előállított anyag, amelyet elektromos alkatrészek burkolására használnak.

(Origo, 2019. december 8.)

 

Löki kifele a műanyagot az Aldi is

Az Aldi megszünteti a műanyag bevásárlótáskát. De lesz lebomló.

Az ALDI legújabb döntése nyomán, kivezeti kínálatából a műanyag bevásárlótáskákat, írja az Origó. Közölték, hogy a jelenlegi készletek kifutása után a jövőben egy biológiailag lebomló anyagból készült táska lesz a helyettesítő termék, illetve csak papír és többször használatos táskák lesznek elérhetők az üzletekben.

Az áruházlánc folytatja tovább a „Mellőzni. Újrafelhasználni. Újrahasznosítani" szlogen alatt futó intézkedéseit, miszerint 2025-re saját márkás termékei esetében 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni, illetve 2025-ig 15 százalékkal csökkenti csomagolóanyag-felhasználását. Ezzel párhuzamosan a vállalat október közepétől öt üzletében teszteli a biológiailag lebomló zöldség- és gyümölcszacskót, amit 10 forintos egységáron kínál.A tervek szerint a jövőben a lebomló zacskó mellett valamennyi üzletében többször használatos zöldség- és gyümölcshálót is kínál majd az áruházlánc.

2019 tavaszán az ALDI saját Facebook-oldalán kérdezte meg a vásárlóit, hogy műanyag fedéllel vagy anélkül szeretnék-e megvásárolni a saját márkás tejtermékeket. A szavazáson részt vevők válasza alapján a saját márkás tejtermékekről a vállalat fokozatosan elhagyja a műanyag fedőket, decemberben pedig akciós termékként többször használatos, több méretben elérhető szilikon fedelet is kínálni fog, amelyek fenntartható módon helyettesíthetik a műanyag fedőket. A vásárlók számára elérhető opció, hogy saját hozott csomagolóanyaggal is vásárolhatnak zöldséget, gyümölcsöt, valamint pékárut az üzletekben.

Illusztráció FORRÁS: AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS

A vállalat Magyarországon már tavaly számos intézkedést vezetett be a kevesebb csomagolóanyag-felhasználás érdekében, így például többször használatos dobozokat alkalmazva csak a zöldség-gyümölcs esetében 4000 tonnával csökkentette kartonpapír-felhasználását, és idén év eleje óta a bio banán csomagolás nélkül érkezik az üzletekbe, ami mintegy 3,5 tonnányi műanyaghulladék-csökkenést jelent éves szinten.

A műanyagok felhasználását visszaszorító stratégia részeként a diszkontlánc Magyarországon 2019-benkivezetett kínálatából számos egyszer használatos műanyag terméket, többek között a műanyag evőeszközöket, poharakat, tányérokat és szívószálakat, továbbá a műanyag fültisztító pálcika esetében a műanyagot FSC tanúsított papírral helyettesíti.

A látványpékségeknél az egyszer használatos műanyag kesztyűket év végéig kivezeti és a vásárlók fém fogóeszközt használhatnak majd, ami újabb mintegy 2,5 tonnával csökkenti a lánc műanyag-felhasználását.

(Origo, 2019. október 25.)


Csak kölcsön kapnád a legot

Kölcsönzőt nyitna a Lego.

Kölcsönzéssel üzenhet hadat a Lego a műanyaghulladéknak, írja a Napi.hu. A kölcsönzési rendszert is fontolóra veszi a Lego annak érdekében, hogy csökkentse a műanyaghulladék mennyiségét. A dán játékkészítő cég alelnöke, Tim Brooks egy konferenciáján azt mondta, hogy nyitottak egy kölcsönzési rendszer kialakítására, bár vannak még technikai akadályok - írja a Financial Times. Ilyen például, hogy bizonyos legók több ezer darabból is állhatnak.

Tim Brooks szerint sok mindent át kell még gondolnia a cégnek, például, mennyi az esélye annak, hogy egy 8 éves gyerek minden egyes darabot visszaad a kölcsönzés lejártával. A kölcsönzési rendszer csak az egyike az ötleteknek, amelyekkel a dán játékgyártó foglakozik.

Az Egyesült Államokban például teszteli azt, hogy vásárlói visszaküldhessék neki a feleslegessé vált kockákat, amelyeket később tovább adnak más gyermekeknek. A vásárlók a cég honlapjáról kinyomtathatják a postázási címet és dobozban ingyen feladhatják az építőkockákat. A vállalat gyáraiban megtisztítják a visszaérkezett darabokat, majd továbbküldik a Teach America alapítványnak, amely amerikai iskoláknak adományozza a játékot. Egy bostoni alapítvány is kap az újrahasznosított építőkockákból - jelentette be kedden a dán vállalat.(Napi.hu, 2019. október 16.) 

 

Átcsomagol a Spar

Kevesebb műanyagba csomagol.

A Spar kiskereskedelmi áruházlánc mérsékelte egyes saját márkás ásványvizei palacksúlyát, és több gyümölcsöt kisebb súlyú nejlontasakba vagy lebomló szalaggal csomagol, írja a Napi.hu.

2019-ben több, népszerű saját márkás termékünk műanyag csomagolását csökkentjük, egyes esetekben teljesen ki is váltjuk - mondta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

A SPAR Magyarország a saját márkás zöldség-gyümölcs árui közül az S-Budget piros alma és az S-Budget golden alma műanyag csomagolását csökkentette szeptember második felétől. Az almák átcsomagolásával megközelítőleg a felére csökken a felhasznált műanyag mennyisége. Ez éves szinten mintegy tonnányi műanyag-csökkenést eredményez.

A korábban fürtönként zacskózott biobanánt szeptember végétől pedig csak egy úgynevezett bandázzsal - szalagfáslival - kötözik át, ezzel is megkülönböztetve azt a nem biobanántól. A jelenlegi beszerzési mennyiségből kiindulva ezzel egy évben több mint 1 tonna műanyag megtakarításához segíti a vállalatot

.Az áruházlánc üzleteiben 2019-től már kizárólag papírtartókban kaphatóak a tojások. A társaság egyes saját márkás ásványvizeinek pet-palackjai 2012-2018 között jelentős mértékben veszítettek a súlyukból.

A mérséklés eredményeképpen 2018-ban összességében több mint 80 tonnával kevesebb műanyagot használtak a palackgyártásnál, mint 2012-ben. A saját márkás vizek két-, illetve másfél literes kiszerelései 1-7,4 grammal lettek könnyebbek. A vállalat célja a 2019-2022-es időszakra, hogy - amelyik víz esetében lehetséges - ez az érték a 30 százalékot megközelítse.

Hasonló mértékű súlycsökkentés volt a más pet-palackban forgalmazott saját márkás üdítőitaloknál is. Ma már csak kétfajta műanyag bevásárlótáska érhető el a választékban. Az újabb 2019-es lépésekkel a cég bevásárlótáska-kínálata hamarosan 100 százalékban műanyagmentessé válik.

(Napi.hu, 2019. október 7.)

 

Nyomja a csomagolást a Tesco

Még több lesz a környezetbarát csomagolás a Tescoban.

Hat hónappal a fenntartható csomagolásokkal kapcsolatos vállalásának bejelentését követően ismét ökotudatos lépést tett a Tesco: újabb környezetbarát csomagolású termékek érkeztek az áruházak polcaira. Az áruházlánc célja, hogy 2020 végéig eltávolítsa a nehezen újrahasznosítható anyagokat saját márkás termékeinek csomagolásából, 2025-re pedig 100 százalékban újrahasznosíthatóvá, vagy újrafelhasználhatóvá tegye ezeket.

Az év elején bejelentett csomagolászöldítés első lépéseként a Tesco saját márkás hűtött italai és smoothie-jai palackját cserélte le újrahasznosított műanyagból készült r-PET palackokra - ezzel mintegy 3 tonnával csökkentve az éves műanyag felhasználását Magyarországon. Mostani döntésével pedig saját nápolyijai, kekszei és dobozos kiszerelésű édességei kaptak könnyen újrahasznosítható, új csomagolást: a polisztirol tálcák helyett környezetbarátabb alternatívát kínáló PET tálcákon kerülnek az üzletekbe. 

A változtatásnak köszönhetően a Tesco közép-európai működésében évente mintegy 6,5 tonnával kevesebb nem újrahasznosítható műanyagot használ fel a termékeihez. Az édességek mellett a Tesco mostantól a fürjtojásokat is r-PET, azaz újrafelhasznált, elsősorban üdítőitalpalackokból készült dobozokba csomagolja.

Az áruházlánc emellett lecserélte az energiaitalok csomagolására használt zsugorfóliát is, ami további évi 5 tonna csomagolóanyag újrahasznosítását teszi lehetővé. A folyamat részeként a következő hetekben a tejtermékek, fagyasztott áruk és zöldségek, gyümölcsök is új csomagolásokban jelennek majd meg az áruházak polcain. A polisztirolból készült csomagolóanyagokat a Tesco papír, PET és polipropilén anyagból készültekre cseréli le, melyek sokkal szélesebb körben újrahasznosíthatóak. Ezzel az intézkedéssel évente 68 tonna nem újrahasznosítható műanyagból nem lesz hulladék.

Az év eleji bejelentése értelmében, a Tesco vállalta, hogy a saját márkás termékeinek csomagolásából 2020 végére eltávolítja a nehezen újrahasznosítható anyagokat, 2025-re pedig 100 százalékban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá teszi ezeket.

(Origo, 2019. szeptember 20.) 

 

Megtapossa a Tesco a műanyagot

Kitiltják a boltjaikból, ha sok műanyagba csomagolják.

A brit Tesco vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy 2020-tól kezdve kitiltják az üzletlánc boltjaiból azokat a márkákat, amelyeknek a termékeihez "túlzott" méretű csomagolást használnak fel, írja a Napi.hu.

A Tesco már 2018 májusában átadott a beszállítóinak egy olyan listát, amely az "előnyben részesítendő" anyagokat tartalmazza. Most azonban tovább fokozná a nyomást, mivel a közvélemény egyre inkább tudomást szerez a műanyag csomagolások okozta környezeti károkról.A cégvezető elismerte, hogy a napi fogyasztási cikkek csomagolása túl sokáig volt a szükségesnél nagyobb méretű. Példának a gabonapelyheket hozta fel, amelyeknél szerinte már eddig is zavarba ejtő volt a doboz és a harapnivalót tartalmazó zsák közötti méretkülönbség, míg a chipsek esetén elgondolkodtató, hogy vajon a csomagolás miért teszi ki a beltartalom kétszeresét.

A lánc 2018-as éves jelentése szerint a sajátmárkás termékek körében a csomagolószerek 13 százalékát teszi ki a nehezen újrahasznosítható anyagok aránya - például az úgynevezett fekete műanyag, amelyet a mikrosütőben elkészíthető ételekhez alkalmaznak. Ezek 2019 végéig el fognak tűnni a Tesco boltjaiból és a cég azon dolgozik, hogy ez a többi márkázott termék esetében is így történjen - szögezte le Dave Lewis.

(Napi.hu, 2019. augusztus 23.)


Fizess a zacskódért, ha kell

Az Aldi fizetőssé teszi a zöldséges, péksüteményes műanyag zacskókat Németországban.

Június 12-én jelentette be a német Aldi, hogy pénzt fognak kérni a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, péksüteményekhez általában használt vékony műanyag zacskókért, írja az Index a Süddeutsche Zeitung nyomán. 

Az Aldi boltjaiban a tartósabb műanyag szatyrok már eddig is fizetősek voltak, ami miatt sokan helyettesítő termékként kezdték használni az ingyenes, vékony zöldséges és péksüteményes zacskókat. A cég szimbolikusan egy eurócentet fog kérni a műanyag zacskókért, nyártól pedig egyébként is cukornádtöretből készült bioműanyag zacskókra állnak át.

Ősztől pedig többször használatos hálókat is fognak árulni a zöldségek és gyümölcsök csomagolásához.Az Aldi két német ága, az Aldi Süd és az Aldi Nord egyébként tavaly azt vállalta, hogy 2025-re 30 százalékkal csökkenti a sajátmárkás termékei csomagolásának műanyag-felhasználását, 2022-re pedig minden sajátmárkás termék csomagolását újrahasznosíthatóvá teszik.

Az EU egyébként 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagok nagy részét.

(Index, 2019. június 13.)

 

 

A Penny is nekimegy a műanyag zacskóknak

A Penny Marketekben vásárlási kedvezményt adnak az újrahasznosítható hálós szatyor használatárét.

Számos áruházlánc után most a Penny Market is beszáll a környezettudatos szupermarketek sorába. Nejlonszatyrok helyett újrahasznosítható hálós szatyrokat dobnak piacra - írja a Napi.hu a nosalty.hu nyomán.

A kétféle méretben kapható tárolózsákok keresletét jelenleg Németországban tesztelik. A következő húsz hétben azt figyeli meg az áruházlánc, milyen mértékben van igény az olcsón kapható és sokáig felhasználható zsákokra a vásárlók körében - olvasható a portálon.

A nejlonszatyrokat felváltó zsákok olyan gyümölcs, zöldség és pékáruk tárolására alkalmas, amelyeknek nincsen saját csomagolásuk. A jelenleg tesztidőszakban lévő két termék újrahasznosítható poliészterből készült, jelenleg 0,49 euróért és 0,99 euróért lehet kapni a két méretet. Az áruházlánc szerint a tesztidőszak azért is fontos, mert annak végén derül ki, melyik méretű zsákra nagyobb a kereslet, és melyiket lehet majd rendszeresen kapni az áruházakban.

Azok a vásárlók, akik hálós zsákokat vesznek, extra hűségpontokban részesülnek.

(Napi.hu, 2019. május 7.)

 

A Lidl is odavág a műanyagnak

210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását a Lidl.

Saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentése, a kupakméret csökkentése és egységcsomagolásának továbbfejlesztése révén további 210 tonnával mérsékeli a műanyag-felhasználását a Lidl, írja az Index.

A Lidl 2018-ban bejelentette, hogy 2025-re 20 százalékkal csökkenti a műanyag felhasználását, saját márkás termékei plasztik csomagolásainak újrahasznosíthatóságát pedig 100 százalékig biztosítani fogja. A törekvéssel összhangban már a harmadik intézkedéscsomagját vezeti be a vállalat. 

Az áruházlánc 2019 júniusától a vastagabb és színnel nyomtatott fólia helyett egy átlátszó, vékonyabb és festékmentes fóliát használ fel minden ásványvizének egységcsomagolására.

A fejlesztések révén csökken a csomagolásra felhasznált fólia mennyisége, továbbá a nyomatlan fólia könnyebb újrahasznosíthatóságot biztosít, használata által pedig elkerülhetők a víz-és légszennyezést okozó festési folyamatok, melyek csökkentik a környezeti terhelést is.

(Index, 2019. március 21.)

 

A Spar bedobja az újrahasználható zacskóját

Műanyagból.

A Spar a szegedi, győri és tatabányai áruházaiban újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokkal buzdítja vásárlóit a környezettudatos magatartásra, írja az Origo. A cég újabb zöld kezdeményezése egyedülálló a hazai kiskereskedelemben, hiszen akár több éven keresztül is használhatjuk az egyszerűen kezelhető, többször használatos zsákokat.

Felelős nagyvállalatként az a céljuk, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet. Ezért nagy figyelmet fordítanak arra, hogy jelentősen csökkentsék a hulladék mennyiségét, támogassák a szelektív hulladékgyűjtést, és minden áruházukban környezetkímélő energiafelhasználási, hűtési és világítási technológiákat alkalmazzanak.Idén március 20-ától alternatív megoldást kínálunk vásárlóinknak a környezettudatosság jegyében: a többször használatos tasakok kevesebb műanyag zacskó szükségességét jelentik, vagyis hozzásegítenek az élhetőbb környezethez– közölte Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

Hazánkban a Spar-áruházak zöldség-gyümölcs részlegeire kihelyezett újrahasználható tasakokat a vásárlók 599 forintért szerezhetik be. A zsákok egységcsomagjai 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasakot tartalmaznak.

A vásárlók a tasakokat kétféle módon tudják használni, attól függően, hogy az adott áruházban a zöldségrészlegen önkiszolgálómérleg-rendszer működik, vagy a pénztár futószalagjába beépített berendezés méri le a választott termék súlyát.

 
FORRÁS: ORIGO

Világszerte, így hazánkban is nagy gondot okoznak a műanyaghulladékok, különösen a műanyag zacskók túlzott használata terheli meg a környezetünket.A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80 százalékát Európában használjuk, az Euractive 2015-ös adata szerint kontinensünkön évente 100 milliárd nejlonzacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte ezermilliárd műanyag zacskót gyártanak évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként.Ma Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab.

FORRÁS: ORIGO

Ez a szám elsőre nem tűnik soknak, ám ha megszorozzuk az ország lakosságával, akkor az közel 300 millió zacskót jelent. Egy másik kimutatás szerint hazánkban egy nap alatt 1 millió műanyag zacskó fogy.A nejlonzacskók leginkább azért veszélyesek, mert nem, vagy csak lassan bomlanak le, és mivel még mindig sokan a szemetesbe dobják ahelyett, hogy szelektív kukába tennék, a kidobott zacskók akár 1000 évig szennyezhetik a bolygónkat.

(Origo, 2019. március 20.)

 

Aldi: amit lehet műanyagot, azt kivág

Az ALDI is leszámol a műanyag csomagolással, ahol csak tud.

Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. számos lépéssel kívánja csökkenteni a műanyag felhasználást üzleteiben, írja az Origo.

A vállalat az újrahasznosítás világnapján bejelentette, hogy „Mellőzni. Újrafelhasználni. Újrahasznosítani" szlogen alatt futó intézkedéscsomagjának részeként 2025-re a saját márkás termékek esetében 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni.

Ugyanígy 2025-ig, az áruházlánc 15 százalékkal csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a 2020-as bázisévhez képest.

Az áruházlánc vállalati felelősségvállalási alapelveinek részeként folyamatosan foglalkozik a "fenntartható csomagolás" témájával. A kenyerek és péksütemények, a hús, a gyümölcs és a zöldség boltokba történő szállítására többnyire már most is többször használatos ládákat alkalmaz, a gyümölcsöket és zöldségeket – amennyiben lehetséges – csomagolás mentesen kínálja.

Ezzel párhuzamosan a cégnél figyelembe veszik azt is, hogy mely élelmiszereket kell megvédeni a környezeti hatásoktól. Csomagolás nélkül számos termék gyorsabban romlik, így pedig az élelmiszerhulladék mennyisége nőne, ezért a vállalat egy átfogó és valóban fenntartható megoldáson dolgozik.

Az áruházlánc Magyarországon már 2018-ban is számos intézkedést vezetett be a kevesebb csomagolóanyag-felhasználás érdekében, így például többször használatos dobozokat alkalmazva csak a zöldség-gyümölcs esetében 4.000 tonnányi kartonpapírral kevesebbet vett igénybe a tavalyi év során, mint egy évvel korábban.

2019 eleje óta a bio banán csomagolás nélkül érkezik az üzletekbe, amely mintegy 3,5 tonnányi műanyaghulladék csökkentést jelent éves szinten.  

A műanyagok felhasználását csökkentő stratégia részeként az ALDI még 2019-ben kivezet a kínálatából számos, egyszer használatos műanyag terméket.Többek között a műanyag evőeszközöket, poharakat, tányérokat és szívószálakat, továbbá tervezi a műanyag fültisztító-pálcika esetében a műanyag helyettesítését alternatív anyaggal.

Ezzel párhuzamosan a vállalat megszünteti az „Azon melegében" látványpékségeknél az egyszer használatos műanyag kesztyűk elérhetőségét is: legkésőbb 2019 végéig eltűnnek ezek a kesztyűk az üzletekből, a vásárlók a pékárukat fém fogóeszközzel vehetik majd le a pultról. A fenti intézkedés következtében újabb mintegy 2,5 tonnányi mennyiséggel csökken majd a vállalat műanyag-felhasználása.

(Origo, 2019. március 19.)

 

Hihetetlen, mennyi műanyagba csomagolunk

A Coca-Cola is bevallotta, mennyi műanyag kell a palackjaihoz. Millió tonnvában kell számolni.

A Coca-Cola most első alkalommal tette közzé, mennyi műanyag csomagolást használnak egy évben – írja az Origo a The Guardian yomán. A szám eléggé megdöbbentő.

Az adat 2017-es, ami szerint abban az évben 3 millió tonnát. A műanyagot a gyártósorokról percenként, globálisan lekerülő 200 ezer palacknál használják.

Illusztráció FORRÁS: AFP/CROWDSPARK/DENIS THAUST

A palackozási adatokat nem jelentette a cég, legalábbis a brit lap úgy tudja, viszont ha a csomagolási adatokat átszámítjuk és a félliteres PET-kiszerelést vesszük alapul, akkor 108 milliárd palack jön ki. Ez hallatlanul nagy mennyiség, a világ PET-termelésének mintegy ötöde.

Az üdítőipari óriás mellett még 30 nagyvállalat tette közé csomagolási adatait, az Ellen MacArthur Foundation kezdeményezésére. Az alapítvány a műanyagtermelés csökkentését és a felhasználás átláthatóságát tűzte ki célul. Felhívásukhoz több nagyvállalat csatlakozott, ám a 150 cég közül csak néhány közölte eddig a vonatkozó adatait. A Mars, a Nestlé, a Danone ezek közé tartozik. A Pepsi, a H&M, a L'Oréal, a Walmart, a Marks&Spencer vagy a Burberry még nem. Utóbbi céget egyébként az elmúlt évben sok támadás érte, mert vagyonokat érő termékkészleteket semmisített meg a hamisítás visszaszorítása érdekében, amit viszont rengetegen találtak súlyosan aggályosnak fenntarthatósági szempontból.

A Coca-Cola mellett a Nestlé 1,7 millió tonnáról, az Unilever 610 ezer tonnáról, a Danone 750 ezer tonna műanyag csomagolásról jelentett. 

Az alapítvány kezdeményezéséhez, valamint az abban megfogalmazott vállalásokhoz a plasztikhasználat visszaszorítása érdekében, egyelőre csak két nagy, ipari műanyaggyártó, az Indorama és Borealis csatlakozott. A 150 aláíró között nem találni légitársaságot, élelmiszert áruló nagy áruházláncot vagy épp hotelláncot.

(Origo, 2019. március 14.)

 

Kizárja a műanyagzacskót a dm

Az egyszer használatos műanyag táskák utolsó darabjait is száműzi boltjaiból a dm 2019. januártól.

Az üzletekben egyéb alternatívákat kínálnak a vásárlóknak, s arra buzdítják őket, hogy minden vásárláskor vigyék magukkal saját bevásárlótáskáikat, írja az Origo.

A műanyag bevásárlótáskák a figyelem középpontjába kerültek az utóbbi években, a tengerekben úszó szeméthegyek képei bejárták a világot. A műanyag zacskók visszaszorításának terén a dm már eddig is több fontos lépést tett: az ingyenes szatyrokat két lépésben megszüntette, 2011-ben a nagyméretű, tavaly a kisméretű ingyenes táskái is eltűntek. 

2019 januárjától pedig nem lesznek elérhetők az üzletekben a megvásárolható műanyag, egyszer használatos táskák sem.

Az üzletlánc alternatívaként papírtáskát ajánl a vásárlóknak, amelynek árát januártól csökkentik, illetve többször használatos pamuttáskát és a nagy teherbírású permanent táskákat kínálnak. A pamuttáskákra való áttérést ösztönzi a vállalat azzal is, hogy az elhasználódott darabokat szimbolikus 1 forintért újra cserélik a boltokban.

A papírtáskába kialakításának köszönhetően strapabíró.

Újrahasznosított papírból készül, előállítása környezetkímélő, s mivel komposztálható, bio hulladék gyűjtésére is alkalmas. Később a táska ismét visszakerülhet az újra hasznosítási körforgásba.A nagy teherbírású permanent táska 80 százalékban újrahasznosított műanyagból áll, 100 százalékban újra visszavezethető az újrahasznosítás folyamatába.Két méretben kapható és a dm márkáihoz illő, design-elemek díszítik.

A vállalat gazdasági közösségként kiemelt területként kezeli a környezettudatosságot, döntési folyamataiban fontos szerepe van a fenntarthatóságnak, és a tudatos vásárlói magatartás segítésének. Papír csomagolásainak nagy részét újrahasznosított vagy FSC minősítésűre cserélte a vállalat, a termékeken zöld lóhere szimbólum segít tájékozódni a vásárlóknak a termék jellemzőiről. Új receptúrák segítségével sikerült elérni, hogy a saját márkás termékek ma már szinte egyáltalán nem tartalmaznak nem feloldható mikrorészecskéket („mikroműanyagot").

(Origo, 2019. január 17.)

 

A Lidl kirakja a boltjaiból a műanyagot

Nem csomagolnak műanyagba.

Bejelentette a Lidl, hogy a diszkontlánc még 2018-ban száműzi zöldség és gyümölcs termékeinek csomagolásaiból a műanyagot. 2019-ben pedig a friss húsáruk csomagolásánál tervezik meglépni ugyanezt, írja az Origo az Independent nyomán.

Egyelőre az áruházlánc brit boltjait érinti a mostani bejelentés, amellyel viszont összhangban van az a korábbi vállalás, amit a cég a magyarországi boltjaira is kiterjesztett. A cég csökkenti saját márkás termékeinél a műanyag használatát a csomagolásban. Árukínálatából pedig fokozatosan kivezeti az egyszer használatos műanyagot tartalmazó termékeket is.

A most közzétett információk arról szólnak, hogy a diszkontlánc a zöldség-gyümölcs termékeinek csomagolásánál száműzi az egyszer használatos műanyagot.

A fekete színű műanyag tálcák, tartórekeszek az Egyesült Királyságban lényegében nem újrahasznosíthatók, anyagösszetételtől függetlenül. Ennek oka, hogy a hulladék szortírozását végző, optikai elven működő berendezés - az anyag színe miatt - nem képes ezeket a tárgyakat azonosítani.

Egy korábbi vizsgálat pedig feltárta, hogy a brit hipermarketekben a csomagolásnál használt műanyag harmadát olyan anyagok teszik ki, melyek újrahasznosítása sehogy, vagy csak nehézkesen oldható meg. Ezen belül kimagaslott a Lidl, ahol az arány eléri a 71 százalékot.

Ezért az áruházláncnál úgy döntöttek, inkább teljesen megszabadulnak attól. A cég közlése szerint, még 2018 szeptember végéig kivezetik azt a zöldség-gyümölcs termékeknél, ideértve a gombákat, bébikukoricát, brokkolit és a karfiolt is.

A cég azonban itt nem áll le, és bejelentette, hogy ugyanezt meglépik 2019 augusztusáig a friss hús- és halkészítményeknél is.

Azt is közölték, vizsgálják, hogyan tudnák rövid időn belül mással helyettesíteni annál a néhány frissárunál is a megszokott csomagolási megoldásokat, például a hagymaféléknél.

A Lidl az első az Angliában működő láncok közül, mely vállalta, hogy végleg száműzi az egyszer használatos, fekete műanyagot a csomagolásaiból.

2018 januárban a Waitrose tett hasonló vállalást, ám a cég akkor azt mondta, 65 százalékban szorítanák vissza annak használatát ezeknél a termékcsoportoknál, 2019-től kezdődően, "ameddig nem végeznek azzal."

A Tesco 2019 végére vállalta azt, hogy üzleteiben megszabadul az egyszer használatos műanyagoktól a csomagolásoknál.

(Origo, 2018. szeptember 25.)

 

Nagyon sok hulladékot gyűjt vissza a Spar

Négyszer többet, mint amennyi csomagolóanyagot (persze benne a megvásárolt termékkel) a vásárlók hazacipelnek.

A Spar Magyarország Kft. egész működésére jellemző a környezettudatosság, a hulladékkezeléstől a logisztikán át a reklámtevékenységig, írja az Origo. A cég az újrahasznosítás terén jelentős eredményt ért el: 2017-ben a hulladékkibocsátási mennyiségének 404 százalékát gyűjtötte vissza és gondoskodott az anyagában történő felhasználásáról.

A Spar ezzel kapcsolatban kiadott közleménye hangsúlyozza, hogy a tudatosan tervezett környezetvédelem az üzletlánc hálózatában, a logisztikai központban, az élelmiszeripari üzemekben és a cégközpontban is a mindennapok része. Évekkel ezelőtt útjára indítottak egy belső fejlesztési programot, amelynek célja, hogy már középtávon jelentősen csökkenjen a felhasznált műanyag csomagolások és eladott műanyagból készült termékek mennyisége.

Jelenleg már csupán kétfajta műanyag bevásárlótáska érhető el a választékukban, ellenben számos környezetkímélő megoldást alkalmaznak: ilyen a papír szalagfüles táska, a papír hűtőtáska, az úgynevezett non-woven többször használatos környezetbarát táska, valamint a PP-típusú, többször használatos bevásárlótáska. 2018 nagy újdonsága pedig a lebomló, komposztálható táskák, valamint további PP- és RPET-típusú, környezetbarát táskák bevezetése volt.

Az értékesítési számok rendkívül biztatóak: évről évre növekszik a környezettudatos vásárlók száma. A 2017-es évben a fogyasztók több mint ötöde a környezetbarát, többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben a vásárlásai során.

Különösen reményt keltőek az eredmények a papírcsomagolás terén. Az anyagában újrahasznosított karton- és papírhulladék éves mennyisége 2014 és 2017 között 20 százalékkal, 12 ezer tonnáról 14 ezer tonnára nőtt.

Ez annak fényében előrelépés, hogy az egyébként - a természetes anyagok eredete és gyors lebomlása miatt - eleve környezetbarát anyagnak tekinthető papír újragyártásakor jelentősen csökkenthetők, vagy akár teljesen megszüntethetők az olyan környezeti terhek, amiket a túlzott fakivágás, a talajerózió, az élőhely-károsítás és a nagy energia- és vízhasználat okoz.

Napjainkban a különböző hulladékok elkülönített lakossági gyűjtése már természetes. A házhoz érkező szelektív gyűjtés prioritása miatt az üveg gyűjtőszigetek száma csökken, ezért a társaság üzlethálózatában kiterjesztette a hulladéküveg-gyűjtő szolgáltatását. Ennek során a vásárlók nemcsak a betétdíjas üvegeiket, hanem az egyszer használatos üveghulladékaikat is leadhatják vásárlásaik során az üzletekben kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkbe. A Spar és az Interspar áruházakban már negyedik esztendeje működik az üveghulladék-gyűjtés és évről évre nő a vásárlók révén leadott mennyiség. 2017-ben például 583 tonna üveghulladékot adtak le a Spar szelektív szigetein.

Hulladékkezelési programjukban kiemelt helyen áll a megelőzés. A vásárlók üveg- és papírhulladék gyűjtési igényeinek segítése mellett a cég a lakossági papíralapú információs anyagok – szórólapok és újságok – méretének és súlyának csökkentésével, környezetkímélőbb technológiák alkalmazásával éves szinten 800 tonnával, majd újabb 18 százalékkal tudta mérsékelni a felhasznált papír mennyiségét. Csökkent a csomagolási hulladék is, valamint a cég belső működése során szükséges papír mennyisége.

(Origo, 2018. augusztus 6.)

 

A Tesco is lép a műanyagzacskó ellenes ligában

A Tesco áruházlánc 2019-ben végleg száműzi az egyszer használatos műanyag csomagolást az egyesült királyságbeli áruházaiból.

Nem csak a nem lebomló, vagy újrahasznosítható anyagból készült nejlonszatyroknak inthetnek búcsút a vásárlók jövőre a brit üzletekben, írja az Origo. Minden, a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából kicsit is problémás műanyagtól megszabadul az áruházlánc, ideértve a saját márkás termékeket is.

A nagy brit kereskedelmi láncok együttműködésre léptek azért, hogy a boltokból teljesen kivezethessék a nem megújuló műanyagokat, valamint 2025-ig újrahasznosítható anyagokra cseréljék azokat a csomagolásokon.

A Tesco pedig bejelentésében azt is megerősítette, a lehetséges alternatívák közül előnyben részesítik azokat, amelyeknél garantálható, hogy a választott műanyag valóban lebomlik, de ha nem, akkor viszonylag könnyen megoldható annak begyűjtése és újrahasznosítása.

Még jó, hogy a Tesco is

A Tesco bejelentését több brit környezetvédelmi szervezet üdvözölte, ám azt is hozzátették, épp a Tescónál hiányzott az – ami több más láncnál megvolt –, hogy szigorú éves cselekvési terv alapján szorítsa vissza valamennyi fajta műanyag használatát a csomagolásban. Ilyen módon garantálható lenne az, hogy a természetet még véletlenül sem terhelnék olyan műanyaggal, amely lebomlik ugyan, de csak hosszú-hosszú idő után. Különösen azért, mert ezt később nemigen áll módjában senkinek ellenőrizni – érvel a Greenpeace.

Ezért a szervezetek azt látnák a legjobb megoldásnak, ha a műanyag később minden formában eltűnne az áruházakból, miközben szisztematikusan szorítanák vissza az egyszer használatos anyagokat.

A Greenpeace egyik munkatársa ezzel összefüggésben azt mondta, az áruházak műanyagellenes ligájában a Tescóra kulcsfontosságú szerep hárul a műanyag fordulatban, tekintve, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszerláncáról van szó.

A Tesco ugyanakkor azt is jelezte, kormányzati támogatást várnak ahhoz, hogy az újrahasznosítható műanyagoknál megvalósíthassák azok zárt láncú kezelését. Így elérve azt, hogy az ilyen anyagokból álló hulladékot mind magasabb, lehetőleg 100 százalékos arányban begyűjthessék, és újra feldolgozva hasznosítsák.

(Origo, 2018. május 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.