butikpórázon₪vásárlóktere

Kivágta a műanyagzacskót a dm

Az egyszer használatos műanyag táskák utolsó darabjait is száműzi boltjaiból a dm 2019. januártól. 

Az üzletekben egyéb alternatívákat kínálnak a vásárlóknak, s arra buzdítják őket, hogy minden vásárláskor vigyék magukkal saját bevásárlótáskáikat, írja az Origo.

A műanyag bevásárlótáskák a figyelem középpontjába kerültek az utóbbi években, a tengerekben úszó szeméthegyek képei bejárták a világot. A műanyag zacskók visszaszorításának terén a dm már eddig is több fontos lépést tett: az ingyenes szatyrokat két lépésben megszüntette, 2011-ben a nagyméretű, tavaly a kisméretű ingyenes táskái is eltűntek. 

2019 januárjától pedig nem lesznek elérhetők az üzletekben a megvásárolható műanyag, egyszer használatos táskák sem.

Az üzletlánc alternatívaként papírtáskát ajánl a vásárlóknak, amelynek árát januártól csökkentik, illetve többször használatos pamuttáskát és a nagy teherbírású permanent táskákat kínálnak.A pamuttáskákra való áttérést ösztönzi a vállalat azzal is, hogy az elhasználódott darabokat szimbolikus 1 forintért újra cserélik a boltokban.

A papírtáskába kialakításának köszönhetően strapabíró.

Újrahasznosított papírból készül, előállítása környezetkímélő, s mivel komposztálható, bio hulladék gyűjtésére is alkalmas. Később a táska ismét visszakerülhet az újra hasznosítási körforgásba.A nagy teherbírású permanent táska 80 százalékban újrahasznosított műanyagból áll, 100 százalékban újra visszavezethető az újrahasznosítás folyamatába.Két méretben kapható és a dm márkáihoz illő, design-elemek díszítik.

A vállalat gazdasági közösségként kiemelt területként kezeli a környezettudatosságot, döntési folyamataiban fontos szerepe van a fenntarthatóságnak, és a tudatos vásárlói magatartás segítésének. Papír csomagolásainak nagy részét újrahasznosított vagy FSC minősítésűre cserélte a vállalat, a termékeken zöld lóhere szimbólum segít tájékozódni a vásárlóknak a termék jellemzőiről. Új receptúrák segítségével sikerült elérni, hogy a saját márkás termékek ma már szinte egyáltalán nem tartalmaznak nem feloldható mikrorészecskéket („mikroműanyagot").

(Origo, 2019. január 17.)

 

A Lidl kinyomja a boltjaiból a műanyagot

Nem csomagolnak műanyagba.

Bejelentette a Lidl, hogy a diszkontlánc még 2018-ban száműzi zöldség és gyümölcs termékeinek csomagolásaiból a műanyagot. 2019-ben pedig a friss húsáruk csomagolásánál tervezik meglépni ugyanezt, írja az Origo az Independent nyomán.

Egyelőre az áruházlánc brit boltjait érinti a mostani bejelentés, amellyel viszont összhangban van az a korábbi vállalás, amit a cég a magyarországi boltjaira is kiterjesztett. A cég csökkenti saját márkás termékeinél a műanyag használatát a csomagolásban. Árukínálatából pedig fokozatosan kivezeti az egyszer használatos műanyagot tartalmazó termékeket is.

A most közzétett információk arról szólnak, hogy a diszkontlánc a zöldség-gyümölcs termékeinek csomagolásánál száműzi az egyszer használatos műanyagot.

A fekete színű műanyag tálcák, tartórekeszek az Egyesült Királyságban lényegében nem újrahasznosíthatók, anyagösszetételtől függetlenül. Ennek oka, hogy a hulladék szortírozását végző, optikai elven működő berendezés - az anyag színe miatt - nem képes ezeket a tárgyakat azonosítani.

Egy korábbi vizsgálat pedig feltárta, hogy a brit hipermarketekben a csomagolásnál használt műanyag harmadát olyan anyagok teszik ki, melyek újrahasznosítása sehogy, vagy csak nehézkesen oldható meg. Ezen belül kimagaslott a Lidl, ahol az arány eléri a 71 százalékot.

Ezért az áruházláncnál úgy döntöttek, inkább teljesen megszabadulnak attól. A cég közlése szerint, még 2018 szeptember végéig kivezetik azt a zöldség-gyümölcs termékeknél, ideértve a gombákat, bébikukoricát, brokkolit és a karfiolt is.

A cég azonban itt nem áll le, és bejelentette, hogy ugyanezt meglépik 2019 augusztusáig a friss hús- és halkészítményeknél is.

Azt is közölték, vizsgálják, hogyan tudnák rövid időn belül mással helyettesíteni annál a néhány frissárunál is a megszokott csomagolási megoldásokat, például a hagymaféléknél.

A Lidl az első az Angliában működő láncok közül, mely vállalta, hogy végleg száműzi az egyszer használatos, fekete műanyagot a csomagolásaiból.

2018 januárban a Waitrose tett hasonló vállalást, ám a cég akkor azt mondta, 65 százalékban szorítanák vissza annak használatát ezeknél a termékcsoportoknál, 2019-től kezdődően, "ameddig nem végeznek azzal."

A Tesco 2019 végére vállalta azt, hogy üzleteiben megszabadul az egyszer használatos műanyagoktól a csomagolásoknál.

(Origo, 2018. szeptember 25.)

 

Nagyon sok hulladékot gyűjt vissza a Spar

Négyszer többet, mint amennyi csomagolóanyagot (persze benne a megvásárolt termékkel) a vásárlók hazacipelnek.

A Spar Magyarország Kft. egész működésére jellemző a környezettudatosság, a hulladékkezeléstől a logisztikán át a reklámtevékenységig, írja az Origo. A cég az újrahasznosítás terén jelentős eredményt ért el: 2017-ben a hulladékkibocsátási mennyiségének 404 százalékát gyűjtötte vissza és gondoskodott az anyagában történő felhasználásáról.

A Spar ezzel kapcsolatban kiadott közleménye hangsúlyozza, hogy a tudatosan tervezett környezetvédelem az üzletlánc hálózatában, a logisztikai központban, az élelmiszeripari üzemekben és a cégközpontban is a mindennapok része. Évekkel ezelőtt útjára indítottak egy belső fejlesztési programot, amelynek célja, hogy már középtávon jelentősen csökkenjen a felhasznált műanyag csomagolások és eladott műanyagból készült termékek mennyisége.

Jelenleg már csupán kétfajta műanyag bevásárlótáska érhető el a választékukban, ellenben számos környezetkímélő megoldást alkalmaznak: ilyen a papír szalagfüles táska, a papír hűtőtáska, az úgynevezett non-woven többször használatos környezetbarát táska, valamint a PP-típusú, többször használatos bevásárlótáska. 2018 nagy újdonsága pedig a lebomló, komposztálható táskák, valamint további PP- és RPET-típusú, környezetbarát táskák bevezetése volt.

Az értékesítési számok rendkívül biztatóak: évről évre növekszik a környezettudatos vásárlók száma. A 2017-es évben a fogyasztók több mint ötöde a környezetbarát, többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben a vásárlásai során.

Különösen reményt keltőek az eredmények a papírcsomagolás terén. Az anyagában újrahasznosított karton- és papírhulladék éves mennyisége 2014 és 2017 között 20 százalékkal, 12 ezer tonnáról 14 ezer tonnára nőtt.

Ez annak fényében előrelépés, hogy az egyébként - a természetes anyagok eredete és gyors lebomlása miatt - eleve környezetbarát anyagnak tekinthető papír újragyártásakor jelentősen csökkenthetők, vagy akár teljesen megszüntethetők az olyan környezeti terhek, amiket a túlzott fakivágás, a talajerózió, az élőhely-károsítás és a nagy energia- és vízhasználat okoz.

Napjainkban a különböző hulladékok elkülönített lakossági gyűjtése már természetes. A házhoz érkező szelektív gyűjtés prioritása miatt az üveg gyűjtőszigetek száma csökken, ezért a társaság üzlethálózatában kiterjesztette a hulladéküveg-gyűjtő szolgáltatását. Ennek során a vásárlók nemcsak a betétdíjas üvegeiket, hanem az egyszer használatos üveghulladékaikat is leadhatják vásárlásaik során az üzletekben kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkbe. A Spar és az Interspar áruházakban már negyedik esztendeje működik az üveghulladék-gyűjtés és évről évre nő a vásárlók révén leadott mennyiség. 2017-ben például 583 tonna üveghulladékot adtak le a Spar szelektív szigetein.

Hulladékkezelési programjukban kiemelt helyen áll a megelőzés. A vásárlók üveg- és papírhulladék gyűjtési igényeinek segítése mellett a cég a lakossági papíralapú információs anyagok – szórólapok és újságok – méretének és súlyának csökkentésével, környezetkímélőbb technológiák alkalmazásával éves szinten 800 tonnával, majd újabb 18 százalékkal tudta mérsékelni a felhasznált papír mennyiségét. Csökkent a csomagolási hulladék is, valamint a cég belső működése során szükséges papír mennyisége.

(Origo, 2018. augusztus 6.)

 

A Tesco is lép a műanyagzacskó ellenes ligában

A Tesco áruházlánc 2019-ben végleg száműzi az egyszer használatos műanyag csomagolást az egyesült királyságbeli áruházaiból.

Nem csak a nem lebomló, vagy újrahasznosítható anyagból készült nejlonszatyroknak inthetnek búcsút a vásárlók jövőre a brit üzletekben, írja az Origo. Minden, a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából kicsit is problémás műanyagtól megszabadul az áruházlánc, ideértve a saját márkás termékeket is.

A nagy brit kereskedelmi láncok együttműködésre léptek azért, hogy a boltokból teljesen kivezethessék a nem megújuló műanyagokat, valamint 2025-ig újrahasznosítható anyagokra cseréljék azokat a csomagolásokon.

A Tesco pedig bejelentésében azt is megerősítette, a lehetséges alternatívák közül előnyben részesítik azokat, amelyeknél garantálható, hogy a választott műanyag valóban lebomlik, de ha nem, akkor viszonylag könnyen megoldható annak begyűjtése és újrahasznosítása.

Még jó, hogy a Tesco is

A Tesco bejelentését több brit környezetvédelmi szervezet üdvözölte, ám azt is hozzátették, épp a Tescónál hiányzott az – ami több más láncnál megvolt –, hogy szigorú éves cselekvési terv alapján szorítsa vissza valamennyi fajta műanyag használatát a csomagolásban. Ilyen módon garantálható lenne az, hogy a természetet még véletlenül sem terhelnék olyan műanyaggal, amely lebomlik ugyan, de csak hosszú-hosszú idő után. Különösen azért, mert ezt később nemigen áll módjában senkinek ellenőrizni – érvel a Greenpeace.

Ezért a szervezetek azt látnák a legjobb megoldásnak, ha a műanyag később minden formában eltűnne az áruházakból, miközben szisztematikusan szorítanák vissza az egyszer használatos anyagokat.

A Greenpeace egyik munkatársa ezzel összefüggésben azt mondta, az áruházak műanyagellenes ligájában a Tescóra kulcsfontosságú szerep hárul a műanyag fordulatban, tekintve, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszerláncáról van szó.

A Tesco ugyanakkor azt is jelezte, kormányzati támogatást várnak ahhoz, hogy az újrahasznosítható műanyagoknál megvalósíthassák azok zárt láncú kezelését. Így elérve azt, hogy az ilyen anyagokból álló hulladékot mind magasabb, lehetőleg 100 százalékos arányban begyűjthessék, és újra feldolgozva hasznosítsák.

(Origo, 2018. május 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.