kirakatles₪plázarítus

A lengyel pénztáros jobban keres a tanárnál

Máshol: a munkaerőhiány megteszi a maga dolgát máshol is. A lengyel pénztárosok bére is felcsúszott. 

Fordulat következett be a lengyel munkaerőpiacon: szemben a néhány évvel ezelőtti kereseti viszonyokkal ma már jobban keresnek az áruházi pénztárosok, mint a tanárok, írja a Napi.hu.

Néhány évvel ezelőtt a bolti pénztáros munkája a gyengén fizetett és hálátlan munka szinonimája volt Lengyelországban, ám mára nagyot változott a helyzet - írta a Rzeczpospolita. A csökkenő munkanélküliség, és a jó munkaerőért folyó verseny miatt az olyan hálózatok, mint az Aldi, a Biedronka, a Lidl, vagy éppen a Nettó, egyre jobban fizetik dolgozóikat. Ráadásul, ha egyikük fizetést emel, akkor a többiek igyekszenek követni.

2018 január elején a Biedronka bejelentette, hogy emeli dolgozói bérét. A fizetések ennél az áruházláncnál bruttó 2.650 zlotynál kezdődnek, ami körülbelül 1.900 zlotyt jelent nettóban a prémiumokkal együtt (143 ezer forint). Ha egy pénztáros már három éve ott dolgozik cégnél, akkor 3.550 zlotyt is kereshet bruttóban, a varsói üzletekben még a kezdőnek is bruttó 3.000 zlotyt fizetnek - próbaidő kikötése nélkül.

A Lidl márciustól emeli az alapbéreket. A kezdő eladó-pénztáros bruttó 2.800 zlotyt kap, ez nettó 2.020 zloty. A nagyvárosokban bruttó 3.550 zlotyra lehet számítani a német cégnél, ami azt jelenti, hogy több mint 2.500 zlotyt kap kézhez a dolgozó. Eközben a kezdő tanári bér kicsit több mint 2.400 zloty, a képzett, gyakorlott tanárok fizetése pedig alig több mint 3.300 zlotynál. A nagy áruházláncok némelyike Magyarországon is többet fizet pénztárosainak, mint amennyit a tanárok keresnek.

(Napi.hu, 2018. március 4.)

 

Izmosodnak a lengyel kisboltok

Máshol: többet vásárolnak kisboltban a lengyelek.

Egyes értékelések szerint megfordult az elmúlt évtizedek trendje Lengyelországban: egyre népszerűbbek a kis boltok, miközben visszaszorulnak a nagy áruházláncok, írja a Napi.hu.

A lengyel emberek többször vásárolnak egyszerre kevesebbet. Határozottan nő a kis- és közepes boltok súlya lengyel kiskereskedelemben - adta hírül a Business Insider Polska a Haitong Bank elemzésének eredményét. Az átlagos lengyel dolgozó heti 45 órát tölt a munkahelyén, ha ezt összekapcsolják az alacsony munkanélküliségi rátával, kitalálható, mi okozhatja a vásárlási szokások megváltozását.

Az emberek egyre gyakrabban vásárolnak - egyre kevesebbet. Ezért előnyben részesítik a boltok kedvező elhelyezkedését, a hosszabb nyitva tartást, a szélesebb választékot és a termékek jobb minőségét. A magasabb fizetések és az alacsony munkanélküliség miatt a vásárlók hangulata jobb: javuló anyagi helyzetükben jobban megengedhetik maguknak, hogy drágább kis boltokban vásároljanak.

Az elemzők szerint ez a trend még nem érte el a csúcsút, annál is inkább, mert a lengyelországi üzletsűrűség öt százalékkal alacsonyabb az uniós átlagnál. A kelet-közép-európai országban 30-50 százalékkal kevesebb kis- és közepes bolt van, mint például Franciaországban vagy Németországban.

A lengyel kis boltoknak kedvezni fog a vasárnapi kereskedelmi tilalom is, hiszen kivételt képeznek alóla a saját tulajdonos révén vezetett üzletek. Így olyan kiskereskedelmi láncok, amelyek franchise tevékenységet is folytatnak - mint az ABC, az EuroSklep, a Lewiatan, a Delikatesy Centrum - változás nélkül folytathatják tevékenységüket.

(Napi.hu, 2018. február 16.)

 

Hízott a csehek bevásárlókosara

Többet vásároltak 2017-ben a csehek.

2017-ben 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, írja a Világgazdaság. 

Csehországban 2017-ben éves összehasonlításban 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ). A naptári hatásoktól (2017-ben két munkanappal volt kevesebb, mint 2016-ban) megtisztított adatok szerint a bővülés 6,1 százalékos volt.

Forrás: AFP

A leggyorsabban az internetes áruházak és a csomagküldő szolgálatok forgalma nőtt 2017-ben, több mint 21 százalékkal. Csehországban a kiskereskedelmi forgalomba immár harmadik éve nem számítják bele az autóipar és szervizek forgalmát.

A cseh gazdaság jó, és a fogyasztói bizalom erős. Várható, hogy a bővülés 2018-ban is folytatódik, és a háztartások fogyasztása a kiskereskedelmi forgalom növekedésének legfőbb húzóereje marad – kommentálta a statisztikai jelentést Monika Kunicke, a Komercní Banka bank gazdasági elemzője.

Többségi vélemény, hogy a háztartások kiadásainak növekedése összhangban van a bérek növekedésével. A bérnövekedéssel a gazdasági elemzők 2018-ban is számolnak.

(Világgazdaság, 2018. február 6.)

 

Nyomják a szlovákok a minimálbért

Emelik 2018-tól a minimálbért 10%-kal.  2019-re 500 euró lesz.

Jelentős minimálbéremelést jelentett be 2018-ra Robert Fico szlovák miniszterelnök: a legalacsonyabb fizethető bér jövőre bruttó 480 euróra emelkedik a mostani, 435 eurós szintről Szlovákiában. A kormány munkaügyi miniszterével, Ján Richterrel arról is beszámoltak, hogy a minimális órabér 2,759 euróra növekszik, írja a HVG.

A szlovák kormányfő a 10,3 százalékos emelésnél nagyobb ígéretet is tett: 2019-re elérheti az 500 eurós szintet a minimálbér. Pártja, a Smer nyitrai kongresszusán arról beszélt, ezt akkor is végigviszi, ha „kapák vagy traktorok potyognak az égből”. (Parlamenti választásokat legközelebb 2020-ban tartanak az országban.) „Szíve szerint 750 eurót javasolna” – tette hozzá az Új Szó tudósítása szerint Fico.

Kételkedni nem nagyon érdemes, hiszen a mostani, az inflációt jócskán meghaladó emelés sem szociális egyeztetés eredményeként született meg: a kormány azt követően hozta meg a rendeletet, hogy a munkavállalók és munkaadók képviseletei nem tudtak megállapodni. Az emelés miatt a munkaadók tiltakoztak, akiknek 75 eurós pluszköltséget jelent a nettó 29 eurós emelés. Az ellenzék pedig azt tette szóvá, hogy az emelés után a közalkalmazotti bértábla legalján található fizetések nem fogják elérni a minimálbért – a kormány jövőre ígérte a tábla átírását.

Ján Richter a minimálbér-emelésről azt mondta: az emelés növeli a különbséget a dolgozók és a segélyből élők bevételei között, ami – mint ahogy a múltban már bebizonyosodott – ösztönzi a munkavállalási hajlandóságot, a foglalkoztatottság növekedését.

A szaktárca adatai szerint a jövő évi minimálbér-emelés csaknem 120 ezer alkalmazottat érint majd Szlovákiában, közülük mintegy 70 ezren egyéni vállalkozók, a többiek alkalmazottak.

A szlovák minimálbér nem számít túl magasnak az EU-ban, ahhoz tíz országhoz tartozik, amelyekben nem éri el az 500 eurót a legalacsonyabb fizetés. Jóval magasabb viszont a magyarnál: napi árfolyamon számítva a magyar, 127 ezer forintos minimálbér nagyjából 410 eurónak felel meg. Kicsit jobb lesz a helyzet jövőre, amikor 138 ezerre emelkedhet az összeg, ám ez még mindig csak 444 euró.

Úgy tűnhet, nettóban jobb a helyzet, mivel a magyarországi, 15 százalékos szja-kulcs alacsonyabb a szlovák alsó kulcsnál, ami 19 százalék. A látszat azonban csal: amíg a szlovákok 403 eurót kaphatnak legalább, a magyaroknál a minimálbér nettója 91.770 forint lesz jövőre, ami 295 euró.

Pedig az emelés szempontjából Magyarország veri a szlovákokat. Az Eurofound felmérése szerint 2010–2017 között nálunk másfélszeresére emelkedett a minimálbér, ugyanekkor a szlovákoknál 30 százalék alatt volt a növekedés.

Minimálisan, de elmarad Magyarország az átlagbérek tekintetében is. Amíg nálunk a bruttó szint a KSH legfrissebb adatai szerint 290.600 forint volt, ami 933 eurónak felel meg, a szlovák dolgozók átlagosan 944 euróra számíthatnak

És itt még nincs vége: a szlovák nyugdíjasok is jobban járnak a magyaroknál jövőre: ott 8 százalékos lehet a jövő évi emelés, míg nálunk három. A dolgozók abból a szempontból is jól járhatnak, hogy munkaadóik járulékkedvezménnyel fizethetnek számukra 13. és 14. havi fizetést.

(HVG, 2017. október 27.)

 

A lengyel kisboltosok megkapaszkodtak

A jóslatok dacára a kis, független lengyel kereskedők boltosai túlélték a nagy hipermarketek betörését.

A kiskereskedelemben a kisboltok nem mentek csődbe a nagyáruházak terjeszkedése nyomán, és ez a tendencia várhatóan nem változik - idézte a gazeta.pl a Grupa Eurocash elnökét, Luis Amaralt, írja a Napi.hu.

Nem is olyan rég sokan még azt hitték, hogy a 300 négyzetméteresnél kisebb területű kiskereskedelmi boltoknak nincs jövőjük. Ennek azonban a fordítottja történt. Ezt a trendet egész Nyugat-Európában látni lehet, a legrosszabbon már túl vagyunk - mondta a Lengyel Kereskedelmi Kamara által rendezett konferencián az Eurocash elnöke.

Mind a két szervezet vizsgálatot végzett, amelyek eredménye azt mutatja, hogy a kis üzletek Lengyelországban az élelmiszer-eladások több mint 43 százalékát viszik el. Utánuk jönnek a diszkontáruházak, amelyek a piac egyharmadát uralják, a sor végére szorultak a szuper- és a hipermarketek.

A 2017 májusát megelőző 12 hónapban a diszkontok növelték a legjobban - hat százalékkal - a forgalmukat az egy évvel korábbihoz képest, a kis boltok a második helyen végeztek három százalékkal.

A 100-300 négyzetméteres üzletek fejlődtek a legjobban, amelyek igyekeznek összefogni, hogy a nagyobb versenytársak ne söpörjék el őket. A kis boltok tulajdonosainak közel egyötöde ráadásul azt tervezi, hogy a következő években további üzletet nyit, a felük franchise modell alapján oldaná meg ezt. Többségük szerint sikerük kulcsa a közvetlen kapcsolat a vevőikkel, ráadásul ezekben a boltokban találkozhatnak az egymáshoz közel lakók és egy részük munkát is kaphat.

(Napi.hu, 2017. október 1.)

 

Nyomulnak a dél-afrikai áruházak

Kelet-Európában lépeget a dél-afrikai Shoprite.

Dél-Afrikából próbál betörni az európai kontinens kiskereskedelmi piacára a dél-afrikai Shoprite áruházlánc. A kelet-közép-európai régiót, ezen belül Lengyelországot kiemelt figyelemmel kísérik, írja a Napi.hu.

A Shoprite kereskedelmi hálózat, amelynek központja a Dél-Afrikai Köztársaságban van, azt tervezi, hogy belép a lengyel piacra, írta a gazeta.pl. Az áruházlánc 15 afrikai országban van jelen és más kontinensen is terjeszkedni szeretne. Komoly figyelmet szentel a kelet-európai piacoknak, elsősorban Lengyelországot tekinti célpontnak. A vállalat elnöke, Pieter Engelbrecht már tárgyalt is a lengyelekkel.

A tavalyi pénzügyi évben a Shopritenak lengyel valutában számolva körülbelül 39 milliárd zloty bevétele volt és 2.700 üzletet üzemeltetett. Lengyelország legnépszerűbb kereskedelmi lánca, a portugál kézben lévő Biedronka gyakorlatilag ugyanennyi üzlettel és jövedelemmel rendelkezik.

Pezseg a lengyel áruházi piac

Az utóbbi időben nagy a mozgás a lengyel kiskereskedelemben. A CVC Capital Partners 2017 februárjában több mint egymilliárd euróért megvette a Zabka és Freshmarket márkákat. Augusztus végén az a hír kelt szárnyra, hogy az Eurocash át akarja venni a Mila hálózat 200 üzletét.

A textiláruk és a játékok lengyelországi piacára a német Tedi akar betörni. Hasonló a választéka a holland Jesie hálózatnak, amely előreláthatóan szeptemberben megnyitja első nagykereskedéseit Lesznóban, Walbrzychban, Legnicában és még számos helyen.

Szeptemberben Varsóban nyit a brit Hamleys, a játékóriás a varsói Északi Galériában várja majd a vevőket. A fehérnemű-, ruha- és kozmetikumgyártó Victoria's Secret is megnyitja első boltját a lengyel fővárosban.

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor azt sem, hogy Magyarországon a Pepko, a Kika és az Extreme Digital már dél-afrikai kézben van.

(Napi.hu, 2017. augusztus 29.)

 

A lengyel eladók jobban keresnek

Lengyelországban kisebbek a cégek bérjárulékai, így előnyben vannak a közterhek nagyságát nézve.

A lengyel bolti dolgozók úgy tűnik, jobban keresnek magyar társaiknál, legalábbis ez derül ki a Napi.hu összeállításából. Persze ott is keményen nyomják a szakszervezetek az ágazati tárgyalásokat a nagy üzletláncokkal a fizetésemelésekről, írta a gazeta.pl. Nem is sikertelenül, mivel két évre előre meg tudtak állapodni a garantált béremelésekről és az alkalmazottak számának növeléséről. A magyar bolti dolgozóknál lengyel kollégáik így valamivel jobban járnak. Természetesen a képhez hozzátartozik, hogy a nyugat-európai munkaerőhiány és az ottani magas bér a lengyel munkaerőt is elszívta.

A bérek összehasonlításánál fontos figyelembe venni azt is, hogy a munkára rakódó átlagos adó és járulékteher hazánkban közel ötven százalék, miközben Lengyelországban csak 35 százalék volt az OECD adatai szerint 2015-ben, de 2017-ben már 5%-kal kevesebb a magyar munkaerőpiacon. Ez azt jelenti, hogy hasonló piaci körülmények között a lengyel áruházak több fizetést tudnak adni dolgozóiknak ugyanakkora teljes bérköltség mellett.

Kaufland
A német Kaufland hálózattal kötött megállapodás szerint március 1-jétől a kezdő munkatárs bruttó 2.600 zlotyt (187 ezer forint) kap havonta. Ha már fél éve a cégnél dolgozik, a bére 2.700-ra emelkedik, egy év után 2.800 zloty, két év munka után pedig 2.900 zloty jár neki. A Kaufland a portugál Biedronka, az Ikea és a Lidl után szánta el magát magát a bérek emelésére.

Tesco
A bértárgyalások még nem zárultak le a Tescónál. A Szolidaritás szakszervezet bruttó 350 zlotys (25 ezer forint) emelést akar az alapdolgozóknak elérni, az üzletvezetőknek és helyetteseiknek 200 zlotyst. Emellett az úgynevezett jubileumi díjakat is felemeltetnék - az 5 éve ott dolgozóknak 50 százalékkal, a 10 éve hűséges munkatársnak 100 százalékkal. Követelik azt is, hogy négyhavi végkielégítés járjon azoknak a dolgozóknak, akiket rajtuk kívül álló okok miatt bocsátottak el és 10 százalékos további béremelést adjanak minden munkaköri változtatásért.

Biedronka
A portugál tulajdonú cégnél 2016. október 1-jétől az eladó-pénztáros fizetése - aki legalább három éve a hálózatnál dolgozik - 2.450 zlotyról bruttó 2.600-ra nőtt. Ugyanakkor a kezdő eladó-pénztáros bére csupán bruttó 2.300 zloty.

Lidl
A Lidlben a kezdő dolgozó bruttó 2.400-2.800 zlotyt kap havonta, ami kétéves munkaviszonnyal bruttó 2.850-3.250 zlotyra nőhet Egy kezdő menedzser nem kap kevesebbet 4.400 zlotynál havonta, és két év után 6.800 zlotyra emelkedik a fizetése.

Ikea
A svéd konszernnél eddig a minimális órabér bruttó 15 zloty (1.100 forint) volt, ami januártól 20 zlotyra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy még a frissen felvett dolgozó is bruttó 3.300 zlotyt (238 ezer forint) kereshet havonta. A varsói Ikea, tekintettel a fővárosra jellemző megélhetési költségekre, havi 4.400 zlotyban (317 ezer forint) határozta meg dolgozói minimális bérét.

(Napi.hu, 2017. január 21.)

 

A románoknál már csak 19% az áfa

Az élelmiszerek áfája már 2015 közepe óta 9%.

Romániában újabb egy százalékponttal, 20-ról 19 százalékra csökkent 2017. január 1-től az általános forgalmi adó, eltörölték az ipari létesítmények egyszázalékos különadóját, továbbá az üzemanyagra három éve kivetett pótlólagos jövedéki adót.

Romániában 2010-ben a gazdasági válság miatt emelték 19-ről 24 százalékra az áfát. 2015-ben arról döntött a bukaresti parlament, hogy két lépcsőben térnek vissza az eredeti szintre: ennek nyomán 2016-tól 20 százalékra, 2017. január elsejétől pedig 19 százalékra csökkent az áfa Romániában.

Az áfacsökkentésre vonatkozó döntést még a korábbi kormány hozta meg, a jelenlegi szakértői kormány pedig végül - némi vita után - nem kezdeményezte módosítani az új adótörvényt.

Az economica.net gazdasági portál számítása szerint az 1 százalékpontos áfacsökkentés 1,8 milliárd lejes (123 milliárd forint) bevételkiesést jelent a román költségvetésnek. Az ipari létesítmények különadójából 1,6 milliárd lej, az üzemanyagra kivetett literenként hét eurócentes pótlólagos jövedéki adóból pedig 30 millió lej folyt be az utolsó költségvetési évben.

A kieső adóbevételek a 2017-ben várható román GDP 0,4 százalékára rúgnak, olyan körülmények között, amikor - a 2016-ban életbe léptetett 4 százalékpontos áfacsökkentés és a közalkalmazotti béremelések miatt - már a tavalyi költségvetést is 2,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal tervezték meg Romániában. A legutóbbi álasztások nyomán megalakult új kormány a 2017-es költségvetést várhatóan január végén fogadtathatja el a parlamenttel.

(Világgazdaság, 2017. január 1.)

 

Na, a románok áfában beelőztek

2015 június 1-től 9% az élelmiszerek általános forgalmi adója, vasárnap máris érdemes átrándulni.

Hatályba lépett Romániában június 1-én a csökkentett áfakulcs kiterjesztéséről szóló kormányrendelet, így már nem csak a kenyér, hanem valamennyi élelmiszer esetében 9 százalékos áfakulcsot kell alkalmazniuk a gyártó és forgalmazó cégeknek.

A többi termék - iparcikkek - általános forgalmi adóját 2016. január elsejétől tervezi a mostani 24-ről 20 százalékra csökkenteni a román kormány, ehhez azonban a parlamentnek még júniusban, fél évvel a hatályba lépése előtt el kell fogadnia az előírást tartalmazó új adótörvénykönyvet.

A csökkentett áfakulcs kiterjesztésétől 12 százalék körüli árcsökkenést várnak az élelmiszerpiacon. A 9 százalékos áfakulcsot alkalmazzák Romániában június 1-től az alkoholmentes italokra és minden olyan élő állatra, valamint növényre, amelyet az élelmiszeripar hasznosít.

A határmentén élő magyaroknak érdemes lesz körülnézni a szomszéd ország élelmiszer áruházaiban, hiszen a tetemes áfa-kulcs különbség miatt sok minden olcsóbb lehet odaát, nem csak vasárnap, hanem minden nap.

(Népszabadság, 2015. június 1.)

 

Megrázó élmény Japánban: 5%-ról 8%-ra emelték az áfát

Vissza is esett a szupermarketek forgalma, úgy látszik, a japán vásárló nem szereti az áremelkedést. De mi lesz akkor, amikor októberben már 10% lesz az áfa?

Japánban még 2014. áprilisában 5-ról 8%-ra emelték az általános forgalmi adót. Az adóemelésnek ugyanakkor még nincs vége, mivel 2015. októberétől már 10% áfát kell kipengetniük a japán vásárlóknak, minderről még 2012-ben döntöttek.

A 2015. márciusi adatok jó nagy visszaesést mutatnak a vásárlásokban, mivel közel 9%-kal százalékkal esett vissza egy év alatt a szupermarketek értékesítése a világ harmadik legnagyobb gazdaságában, Japánban, az egy évvel korábbihoz képest. A márciusi adat még pont az áfaemelés előtti időszakra vonatkozó bázishoz viszonyít.

A 2014. áprilisi áfaemelés még a gazdaságnak egy nagyon törékeny állapotában lett bevezetve. Úgy tűnik, hogy ez a 3 százalékpontnyi emelés arányaiban sok volt a japán vásárlóknak, mivel a fogyasztás látványosan visszaesett ezt követően, így a távol-keleti ország megsínylette ezt a gazdaságpolitikai húzást.

A szupermarketek értékesítési volumene egyébként a 8%-os áfa-kulcs bevezetése előtti időszakban, 2014 márciusában 9%-kal nőtt, tehát ehhez képest nagyot fordult a kocka.

Japánban ráadásul a gazdaság egésze is bukott egyet, 2014. utolsó negyedévében is mindössze 0,4 százalékkal tudott csak bővülni.

(Forrás: Portfolio.hu, 2015. április 21.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.