kirakatles₪plázarítus

Izmosodnak a lengyel kisboltok

Máshol: többet vásárolnak kisboltban a lengyelek. 

Egyes értékelések szerint megfordult az elmúlt évtizedek trendje Lengyelországban: egyre népszerűbbek a kis boltok, miközben visszaszorulnak a nagy áruházláncok, írja a Napi.hu.

A lengyel emberek többször vásárolnak egyszerre kevesebbet. Határozottan nő a kis- és közepes boltok súlya lengyel kiskereskedelemben - adta hírül a Business Insider Polska a Haitong Bank elemzésének eredményét. Az átlagos lengyel dolgozó heti 45 órát tölt a munkahelyén, ha ezt összekapcsolják az alacsony munkanélküliségi rátával, kitalálható, mi okozhatja a vásárlási szokások megváltozását.

Az emberek egyre gyakrabban vásárolnak - egyre kevesebbet. Ezért előnyben részesítik a boltok kedvező elhelyezkedését, a hosszabb nyitva tartást, a szélesebb választékot és a termékek jobb minőségét. A magasabb fizetések és az alacsony munkanélküliség miatt a vásárlók hangulata jobb: javuló anyagi helyzetükben jobban megengedhetik maguknak, hogy drágább kis boltokban vásároljanak.

Az elemzők szerint ez a trend még nem érte el a csúcsút, annál is inkább, mert a lengyelországi üzletsűrűség öt százalékkal alacsonyabb az uniós átlagnál. A kelet-közép-európai országban 30-50 százalékkal kevesebb kis- és közepes bolt van, mint például Franciaországban vagy Németországban.

A lengyel kis boltoknak kedvezni fog a vasárnapi kereskedelmi tilalom is, hiszen kivételt képeznek alóla a saját tulajdonos révén vezetett üzletek. Így olyan kiskereskedelmi láncok, amelyek franchise tevékenységet is folytatnak - mint az ABC, az EuroSklep, a Lewiatan, a Delikatesy Centrum - változás nélkül folytathatják tevékenységüket.

(Napi.hu, 2018. február 16.)

 

Hízott a csehek bevásárlókosara

Többet vásároltak 2017-ben a csehek.

2017-ben 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, írja a Világgazdaság. 

Csehországban 2017-ben éves összehasonlításban 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ). A naptári hatásoktól (2017-ben két munkanappal volt kevesebb, mint 2016-ban) megtisztított adatok szerint a bővülés 6,1 százalékos volt.

A leggyorsabban az internetes áruházak és a csomagküldő szolgálatok forgalma nőtt 2017-ben, több mint 21 százalékkal. Csehországban a kiskereskedelmi forgalomba immár harmadik éve nem számítják bele az autóipar és szervizek forgalmát.

A cseh gazdaság jó, és a fogyasztói bizalom erős. Várható, hogy a bővülés 2018-ban is folytatódik, és a háztartások fogyasztása a kiskereskedelmi forgalom növekedésének legfőbb húzóereje marad – kommentálta a statisztikai jelentést Monika Kunicke, a Komercní Banka bank gazdasági elemzője.

Többségi vélemény, hogy a háztartások kiadásainak növekedése összhangban van a bérek növekedésével. A bérnövekedéssel a gazdasági elemzők 2018-ban is számolnak.

(Világgazdaság, 2018. február 6.)

 

A lengyel kisboltosok megkapaszkodtak

A jóslatok dacára a kis, független lengyel kereskedők boltosai túlélték a nagy hipermarketek betörését.

A kiskereskedelemben a kisboltok nem mentek csődbe a nagyáruházak terjeszkedése nyomán, és ez a tendencia várhatóan nem változik - idézte a gazeta.pl a Grupa Eurocash elnökét, Luis Amaralt, írja a Napi.hu.

Nem is olyan rég sokan még azt hitték, hogy a 300 négyzetméteresnél kisebb területű kiskereskedelmi boltoknak nincs jövőjük. Ennek azonban a fordítottja történt. Ezt a trendet egész Nyugat-Európában látni lehet, a legrosszabbon már túl vagyunk - mondta a Lengyel Kereskedelmi Kamara által rendezett konferencián az Eurocash elnöke.

Mind a két szervezet vizsgálatot végzett, amelyek eredménye azt mutatja, hogy a kis üzletek Lengyelországban az élelmiszer-eladások több mint 43 százalékát viszik el. Utánuk jönnek a diszkontáruházak, amelyek a piac egyharmadát uralják, a sor végére szorultak a szuper- és a hipermarketek.

A 2017 májusát megelőző 12 hónapban a diszkontok növelték a legjobban - hat százalékkal - a forgalmukat az egy évvel korábbihoz képest, a kis boltok a második helyen végeztek három százalékkal.

A 100-300 négyzetméteres üzletek fejlődtek a legjobban, amelyek igyekeznek összefogni, hogy a nagyobb versenytársak ne söpörjék el őket. A kis boltok tulajdonosainak közel egyötöde ráadásul azt tervezi, hogy a következő években további üzletet nyit, a felük franchise modell alapján oldaná meg ezt. Többségük szerint sikerük kulcsa a közvetlen kapcsolat a vevőikkel, ráadásul ezekben a boltokban találkozhatnak az egymáshoz közel lakók és egy részük munkát is kaphat.

(Napi.hu, 2017. október 1.)

 

Nyomulnak a dél-afrikai áruházak Európában

Kelet-Európában lépeget a dél-afrikai Shoprite.

Dél-Afrikából próbál betörni az európai kontinens kiskereskedelmi piacára a dél-afrikai Shoprite áruházlánc. A kelet-közép-európai régiót, ezen belül Lengyelországot kiemelt figyelemmel kísérik, írja a Napi.hu.

A Shoprite kereskedelmi hálózat, amelynek központja a Dél-Afrikai Köztársaságban van, azt tervezi, hogy belép a lengyel piacra, írta a gazeta.pl. Az áruházlánc 15 afrikai országban van jelen és más kontinensen is terjeszkedni szeretne. Komoly figyelmet szentel a kelet-európai piacoknak, elsősorban Lengyelországot tekinti célpontnak. A vállalat elnöke, Pieter Engelbrecht már tárgyalt is a lengyelekkel.

A tavalyi pénzügyi évben a Shopritenak lengyel valutában számolva körülbelül 39 milliárd zloty bevétele volt és 2.700 üzletet üzemeltetett. Lengyelország legnépszerűbb kereskedelmi lánca, a portugál kézben lévő Biedronka gyakorlatilag ugyanennyi üzlettel és jövedelemmel rendelkezik.

Pezseg a lengyel áruházi piac

Az utóbbi időben nagy a mozgás a lengyel kiskereskedelemben. A CVC Capital Partners 2017 februárjában több mint egymilliárd euróért megvette a Zabka és Freshmarket márkákat. Augusztus végén az a hír kelt szárnyra, hogy az Eurocash át akarja venni a Mila hálózat 200 üzletét.

A textiláruk és a játékok lengyelországi piacára a német Tedi akar betörni. Hasonló a választéka a holland Jesie hálózatnak, amely előreláthatóan szeptemberben megnyitja első nagykereskedéseit Lesznóban, Walbrzychban, Legnicában és még számos helyen.

Szeptemberben Varsóban nyit a brit Hamleys, a játékóriás a varsói Északi Galériában várja majd a vevőket. A fehérnemű-, ruha- és kozmetikumgyártó Victoria's Secret is megnyitja első boltját a lengyel fővárosban.

(Napi.hu, 2017. augusztus 29.)

 

A szlovének besegítettek a horvátoknak

A bajba jutott horvát Agrokor szlovén leányvállalatát, a Mercatort megsegítette a szlovén parlament.

Jóváhagyta a szlovén parlament a kormány törvényjavaslatát a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő horvát Agrokor leányvállalata, a Mercator kiskereskedelmi áruházlánc megmentésére, írja a Világgazdaság.
A helyi sajtóban lex Mercator néven emlegetett jogszabály lehetővé teszi, hogy a kormány egy rendkívüli tagot delegáljon a Mercator igazgatóságába, aki ellenőrizni tudja az anyavállalat és a Mercator közötti pénzügyi műveleteket. Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter a parlamentben azt mondta: a jogszabály szükséges volt, mert megakadályozza, hogy az anyavállalat pénzt vonjon ki a Mercatorból saját tartozásai fedezésére. A szlovén kormány azért döntött a törvény megalkotásáról, hogy megvédje a munkahelyeket és az áruházlánc beszállítóit, ugyanakkor nem avatkozik bele a cég működésébe, se annak tulajdonjogi viszonyaiba.

A Mercator kiskereskedelmi áruházláncnak Szlovéniában, Szerbiában és Montenegróban is vannak üzletei. Csak Szlovéniában majdnem 11 ezer alkalmazottat foglalkoztat és nagy szerepe van az ország élelmiszeriparában. Egyes számítások szerint bevétele a szlovén bruttó hazai össztermék (GDP) 10 százalékát teszi ki. Ivica Todoric, az Agrokor tulajdonosa 2014-ben vásárolta meg a szlovén Mercator részvényeinek 53 százalékát, összesen 550 millió euróért (171 milliárd forint). Szakértők szerint az Agrokor emiatt jutott a csőd szélére.

A horvát cégóriás hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal. Az egész régióban érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalkozás működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

Április 6-án a horvát parlament is gyorsított eljárásban fogadott el jogszabályt az Agrokor megmentése érdekében. Ezt követően a kormány rendkívüli biztost nevezett ki a cégcsoport élére, hogy átszervezze azt és megmentse a csődeljárástól. Mindeközben lecserélték az Agrokor teljes vezetését.

(Világgazdaság, 2017. április 26.)

 

Dűlőfélben a horvát élelmiszer Agrokor

Bajban a horvát bolti kiskereskedelem, az Agrokoré a Konzum és a Mercator is. Meg a Fonyódi Ásványvíz.

A horvát gazdaságban elképesztő súlya van a legnagyobb mezőgazdasági és kiskereskedelmi csoportnak, az Agrokornak, de éppen a csőd szélén táncol, az államnak kellene megmentenie.

A nagy sztori, hogy Ivica Todorić horvát milliárdos 41 éve, 1976-ban virágüzletbe fogott, nagyüzemben termelt, exportált és importált. A rendszerváltás után már egy nagy holding száz százalékos tulajdonosaként, bankhitelekből vásárolta fel a legkülönbözőbb dél-kelet-európai mezőgazdasági, élelmiszeripari és kiskereskedelmi egységeket. Egy ideig száz százalékban birtokolta a cégét, aztán később a tőzsdére is bevezette, de az Agrokor a tőzsdei kibocsátás után is alapvetően családi tulajdonban maradt. Magyar mércével elképesztő méretűre nőtt a konszern. A hivatalos horvát GDP 15 százalékának megfelelő forgalom csapódott le ebben az egyetlen cégben. Igaz, hogy a horvát gazdaság vezető ágazata az idegenforgalom, és itt azért nem kerül bele minden kuna a hivatalos GDP-adatokba.

Nagy baj

De egy frissen meghozott törvény, a lex Agrokor biztosítja egyáltalán a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő cég létét, és a törvény alapján a társaságot ma már egy állami különmegbízott, Anton Ravljak irányítja. A 60 ezer főt alkalmazó, 6,5 milliárd eurós (2000 milliárd forintos) forgalmú Agrokornak amúgy egész Dél-Európában vannak cégei. Rengeteg földje is van Horvátországban, övé a legnagyobb szlovén kiskereskedelmi élelmiszerlánc, a Mercator, amelyet 2013-ban több mint félmilliárd euróért vett meg, és amely lehet, hogy túl nagy falatnak bizonyult számára.

A holding a tulajdonosa Horvátország legnagyobb bolthálózatának is, a Konzumnak, övé a Jamnica ásványvízcég, amely a Jana márkáról ismert, de hozzá tartozik a magyar Fonyódi Ásványvíz is. Fagyija és más mélyhűtött termékei vannak a Ledo cégnek, de a magántulajdonú csoport része a legnagyobb horvát újságos stand hálózat is. Ez nagyobb érték, mint itthon, mert nem jellemző az újságok előfizetése, így mindenki standokon próbálja eladni a hangzatos címlapokkal kinyomtatott magazinokat.

Az Agrokor holding akkorára nőtt, hogy komoly nemzetgazdasági kockázatot jelent, ha baj lesz vele, és most bizony nagyon nagy baj van. A cégcsoport hitelminősítése már jó ideje folyamatosan lejjebb csúszott, majd az orosz és horvát hitelező bankok is megelégelték az újabb és újabb rövid távú, életmentő kölcsönök folyósítását. A legnagyobb hitelező, az orosz Szberbank javaslatára már korábban is érkezett külső segítség, Antonio Álvarez pénzügyi szakembert kérték fel a csoport rekonstrukciós vezetőjének, de most az állami menedzser egyesével nézi át a cégek pénzügyi állapotát.

Adósság az van

A konszernek 5 milliárd eurónyi adóssága van, hazai és külföldi bankok, kötvénytulajdonosok és a beszállítók felé. A számlákat most befagyasztották, a hitelekre visszafizetési moratóriumot rendeltek el, vagyis a sóval behintést a lex Agrokornak hála, elkerülte a cégcsoport, de még nincs meg az a végső állami megoldás, amellyel a horvátok a tiltott állami támogatásokra vonatkozó szabályokat kijátszva, eredményesen beavatkozhatnak. Sőt, a nyilatkozatok alapján egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a céget megmenteni. A horvát kormány segítsége nélkül biztosan nem.

(Index, 2017. április 21.)

 

Megbukott a szlovák outlet

Kevés a vásárló, a második pedig évek óta üresen áll.

Árban sem bír versenyezni egy osztrák plázával az a szlovákiai outlet, amely a szomszéd ország első ilyen üzletközpontja. Csődbe menekült végül és külföldi - talán kínai - vevőre vár, adta hírül a Népszabadság.

Nagy hírveréssel és fényes ünnepséggel nyitották meg két és fél éve Szlovákia első outlet típusú üzletközpontját a Pozsonytól 40 kilométerre levő Vedrődön (Voderady), a forgalmas D1-es autópályához közel. Az első napon 12 500 érdeklődő tolongott a 15 ezer négyzetméternyi területen, és járta végig a 70 boltot. Megtelt az 1.300 gépkocsit befogadó parkolóhely. A folytatás azonban nem igazolta az elvárásokat.

Gyakran előfordult a nyitást követően, hogy a One Fashion Outletben több volt az unatkozó elárusító, mint a vevő. A szlovák tulajdonosok 2015-ben 2,8 millió euró (hozzávetőleg 880 millió forint) veszteséggel zártak, ráadásul a hitelük 10 millió eurós esedékes törlesztő részletét sem fizették meg. A pénzét követelő egyik alvállalkozó már csődeljárást kezdeményezett ellenük, végül a bíróság csődvédelmet rendelt el, amelybe a hitelező pénzintézet is beleegyezett.

A szlovák outlet tárgyal külföldi, tőkeerős befektetőkkel. A tulajdonosok nem tagadják, hogy nagyra törő terveikből kevés valósult meg. 2013. októberében úgy hitték, hogy az évről évre látogatottabb ausztriai, tőlük bő 80 kilométerre fekvő parndorfi outletből legalább a pozsonyi, valamint a nyugat-szlovákiai, de talán a magyarországi és a cseh vevőkör egy részét is sikerül idecsábítani. Jelenleg azzal számolnak, hogy sikerül felvenni az osztrákokkal az árversenyt, még több akciót hirdetve. Azt is nagy előnynek tartják, hogy velük ellentétben csak karácsony és húsvét első ünnepén vannak zárva, így évente több mint 70 nappal többször tartanak nyitva, méghozzá a teljes hétvégéken, amikor a legtöbben járnak nagybevásárlásokra. Évente legalább másfél millió látogatóval számolnak a szlovákok.

Más szlovák befektetők nem messze innen, Pozsonytól húsz kilométernyire, Szenc közelében hasonló üzletközpont építésébe kezdtek, amely azonban évek óta üresen áll.

A vásárlók elégedetlenek Vedrődön. Szerintük Parn­dorfban sokkal nagyobb a választék, elfogadhatók az árak is, itt viszont semmi sem olcsóbb. Az osztrákoknál kedvesebbek az elárusítónők, mint az itteniek. Ott ráadásul sokan tudnak magyarul.

A szlovák tulajdonosok bíznak az új stratégiai befektető tőkeinjekciójában.

(Népszabadság, 2016. július 29.) 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.