autórengeteg₪márkazuhatag

Most éppen ők a legmegbízhatóbb autók

Suzuki, Lexus, Toyota a sorrend. Elölről. A legrosszabbak: Jeep, Land Rover, Tesla. 

A brit What Car? autós magazin rangsorában csak a Toyota Yaris és a magyar gyártású Suzuki SX4 S-cross ért el 100 százalékos eredményt, a legmegbízhatatlanabb autó a Tesla Model S lett, írja az Origo.

Pontosan 18 284 autótulajdonos, 31 márka és 159 különböző modell: a brit What Car? autós szakfolyóirat idén is megkérte olvasóit, hogy értékeljék autójuk megbízhatóságát. A felmérésben legalább egy, de legfeljebb négyéves autók vehettek részt.A tulajdonosok az előző 12 hónap tapasztalatairól számoltak be;az értékelésben azt is figyelembe vették a szerkesztők, hogy mennyibe került, és mennyi időbe telt megjavítani a hibákat.

Az így nyert eredményeket kategóriánkénti bontásban közölték:

  Legjobb Legrosszabb
Kisautók Toyota Yaris (100%) Peugeot 208 (81,4%)
Kompakt autók Hyundai i30 (98,9%) Peugeot 308 (81,5%)
Középkategóriás autók Volvo V60 (99,3%) Mercedes C (83,1%)
Nagy- és luxusautók Mercedes E előző gen. (92,4%) Jaguar XF (81,9%)
Kis SUV-ok Suzuki SX4 S-Cross (100%) Citroën C4 Cactus (82,5%)
Kompakt SUV-ok Kia Sportage (97,8%) Nissan Qashqai (79,9%)
Közepes és nagy SUV-ok Toyota RAV4 (99,6%) Range Rover (67,3%)
Egyterűk Mercedes B (95,9%) Citroën C4 Picasso (86,2%)
Sportautók BMW 2 (97,0%) Mercedes C kupé/kabrió (86,2%)
Elektromos autók Nissan Leaf (99,7%) Tesla Model S (50,9%)

 A városi kisautók között a Toyota Yaris végzett az első helyen, nem is akárhogyan: százszázalékos megbízhatósága azt jelenti, hogy élete első négy évében statisztikailag egyáltalán semmi nem romlik el benne.

 
Toyota Yaris, a másik hibátlan FORRÁS: TOYOTA

Szintén hibátlan, 100 százalékos eredményt ért el a Suzuki SX4 S-Cross a kis szabadidő-autók mezőnyében, de az elektromos Nissan Leaf is büszke lehet a 97,3 százalékára, ami az abszolút rangsorban a harmadik helyet jelentette.

A legmegbízhatóbb nagy SUV, a Toyota RAV4 (pontszám: 99,6%) lett az abszolút negyedik, száz tulajdonosból mindössze négyen jelentettek problémát az autóval.

Az egész felmérésen mindössze két márka: a Toyota és a Mercedes (B-osztály és az előző generációs E-osztály) tudott duplázni, és csupán két modell: a Toyota Yaris és a Suzuki SX-4 S-Cross ért el százszázalékos pontszámot.

Tesla Model S FORRÁS: TESLA

Összesítésben mindkét japán márka a dobogón végzett, egy harmadikkal (Lexus) karöltve, mely ugyancsak a Toyota-csoport tagja: az első helyezett Suzuki átlagos pontszáma 97,7%, ezüstérmes lett a Lexus 97,5%-kal, még a harmadik helyezett a Toyota 96,8%-os eredménnyel.

FORRÁS: WHAT CAR?

A harmincegy minősített márka közül a Tesla teljesített a legrosszabban, az amerikai márka eredménye csupán 57,3 százalék.Az egész felmérés abszolút legalacsonyabb pontszámát, 50,9 százalékot ugyancsak egy Tesla-típus, a Model S érte el.Az utolsó előtti típus a Range Rover lett (67,3 %), a dízel Ford Edge pedig csak egy hellyel végzett előrébb (70,7 %).

(Origo, 2018. szeptember 7.)

 

Olcsó járgánynak nem híg a leve

A legmegbízhatóbb autók nem a legdrágábbak, hanem inkább fordítva. Vezet a Hyundai és a Suzuki.

Több, mint tízezer autótulajdonos tapasztalatain alapuló friss kutatásból az derült ki, hogy a drágább autók esetében sokkal nagyobb valószínűséggel lép fel probléma, mint az olcsóbbaknál, írja a Pénzcentrum.

A J.D. Power legújabb megbízhatósági tesztje szerint, minél magas felszereltségű a prémium kategóriás autó, annál több baja van vele a tulajdonosának. Így a legmegbízhatóbb autó felkutatásakor egészen meglepő eredmény született.

Az elemző cég az alapján rangsorolta a járgányokat, hogy 100 ugyanolyan típus esetében pontosan hány alkalommal volt velük probléma: tehát minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb az elért eredménye. Az első 13 helyen nem szerepel drága márka, csak tömeggyártók voltak az élmezőnyben.

A lista első helyén a Hyundai végzett, 78-as értékkel, tehát 100 megvásárolt autóból 78-cal volt valamilyen kisebb-nagyobb problémája a használónak. A Suzuki lett a második 87, a Kia a harmadik 94-es értékkel. A prémium kategóriák közül a Mercedes jutott a legmagasabbra ebben a felmérésben, egészen a 14. helyig, 124-es értékkel (Ezen a speciális értékelésen akkor jöhet ki 100-nál nagyobb szám, amennyniben egy autóval több probléma is volt). A Jaguár két hellyel lemaradva a 16. lett, őt követi közvetlenül a Volvo, alatta a Land Rover, és a lista legutolsó helyén a BMW áll.

A 78-tól 192-ig terjedő skálán végül a következő sorrend alakult ki, azaz a legmegbízhatóbb márkák rangsora a következő:

Hyundai, Suzuki, Kia, Skoda, Nissan, SEAT, Dacia, Peugeot, Toyota, Vauxhall, Honda, Ford, Volkswagen, Mercedes-Benz, Mazda, Jaguar, Volvo, Renault, MINI, Citroen, Land, Rover, Audi, Fiat, BMW.

A drága luxusmárkák leszerepelésének az lehet a legfőbb oka, hogy a bennük lévő rengeteg extra funkció komoly technikai hátteret igényel, melyek miatt megsokszorozódik a meghibásodások számának lehetősége - legalábbis Josh Halliburton, a kutatást végző cég vezetője szerint.

"Az automata rendszerek ma már sokkal komplexebbek, így drágábbak is, de nagyobb az esélye, hogy idővel valami gond lesz velük. A felmérésből kiderült, hogy a hat leggyakoribb probléma közül kettő a telefon és a az autó párosítása, valamint a hangfelismerő rendszer működésében volt."

A sokszor lesajnált márkák tehát egyáltalán nem jelentenek rossz befektetést, sőt ahogy azt a kutatás is mutatja, hosszabb távon kevesebb eséllyel kell szervizbe rohangálnunk velük, így időt és további pénzt takarítunk meg. Éppen ezért, akik manapság gondolkodnak használt, vagy saját újautó-vásárlásban, azok bátran megengedhetik maguknak, hogy az olcsóbb árkategóriák járgányai közül válogassanak.

(Pénzcentrum, 2018. július 14.)

 

Használtból a legjobbat

Most éppen ezek a legmegbízhatóbb használt autók.

Egy új autó megvásárlása bizony nem olcsó mulatság, éppen ezért a többség nem is engedheti meg magának, hogy túl sokszor cserélgesse gépkocsiját. Ugyancsak jelentős kiadásokkal járhat az is, ha a meglévő autóban megy tönkre valami. Így aztán semmi meglepő nincs abban, hogy a vásárló a pénzéért cserébe elvárja, hogy a kiválasztott autó a lehető legmegbízhatóbb legyen. Egy friss tanulmány pontosan ebből a megbízhatósági szempontból vizsgálta és csoportosította a különböző autómárkákat, írja a Pénzcentrum.

Egy vadonatúj autó megvásárlása bizony több millió forintos kiadást is jelenthet, nyilván nem véletlen, hogy Magyarországon sokan inkább használt gépkocsit vásárolnak. Természetesen az autó megvásárlását követően is lehetnek további, akár igen magas költségek, amennyiben valami meghibásodik a gépjárműben.

Éppen ezért a megfelelő autó kiválasztásánál kiemelkedő szempont, hogy az adott márka mennyire számít megbízhatónak. Nincsen ez másképp a tengerentúlon sem: az amerikai J.D. Power cégt évről évre megvizsgálja, hogy melyek a legmegbízhatóbb (és a legkevésbé megbízható) autómárkák.

Legutóbbi tanulmányukban 3 éves gépkocsikat vizsgáltak meg, azok megbízhatóságát nézve. A tanulmányhoz 37 ezer autótulajdonos válaszait használtak fel, akik mindannyian a kocsik eredeti tulajdonosai. A Tesla nem szerepel a tanulmányban, mivel nem volt elegendő válasz erről a márkáról.

A tanulmány szerint az autók megbízhatósága összességében sokat javult az utóbbi években. Érdekesség, hogy korábban a luxusmárkák uralták ezt a listát, mostanra azonban felzárkóztak a tömegmárkák is.

A J.D. Power azt számolta, hogy a 2015-ös autók esetében 100 kocsira hány probléma jutott az elmúlt 12 hónapban. Az ipari átlag 142 probléma 100 autóra. A tanulmány lefed 177 különleges problémát is, melyeket hét nagy kategóriába csoportosít: külső, vezérlők, kijelzők, ülések, belső tér, vezetési élmény, audio, kommunikációs eszközök, szórakozás, navigációs rendszerek, klíma, motor.

A fejlődés ellenére azért még van min javítani. Különösen gyakran van probléma a beépített hangfelismeréssel és a beépített bluetooth-szal. Ennek ellenére Dave Sargent, a J.D. Power globális autóipari részlegének alelnöke úgy véli, hogy a járművek megbízhatósága minden bizonnyal jobb, mint korábban.

Íme, ezek a legmegbízhatóbb autók:

Kisautó
Kia Rio
Chevrolet Sonic
Nissan Versa
 
Prémium kisautó
Lexus CT
BMW 2 Series
 
Kicsi SUV:
Hyundai Tucson
Chevrolet Trax
Volkswagen Tiguan
 
Kicsi prémium SUV
Audi Q3
BMW X1
Mercedes-Benz GLA
 
Kompakt SUV:
Chevrolet Equinox
GMC Terrain
Ford Escape
 
Kompakt prémium SUV
Mercedes GLX Class
Porsche Macan
Lexus NX
 
Kompakt autó:
Toyota Pruis
Buick Verano
Nissan Leaf
 
Kompakt prémium autó:
Lexus ES
Infiniti Q40
BMW 4 Series
 
Közepes autó:
Chevrolet Malibu
Toyota Camry
Buick Regal
 
Prémium közepes autó
Lexus GS
BMW 5 Series
 
Közepes pickup 
Toyota Tacoma
Nissan Frontier
 
Közepes SUV
Chevrolet Traverse
Buick Enclave
Hyundai Santa Fe
Toyota Venza

Prémium közepes SUV
Lexus RX
Lincoln MKX
Lexus GX
 
Nagy autó
Buick LaCrosse
Chevy Impala
Ford Taurus
 
Nagy SUV:
Ford Expedition
Chevy Tahoe

Nagy pickup
Ford Super Duty
Chevrolet Silverado HD

(Pénzcentrum, 2018. február 18.)

 

A legmegbízhatóbb top'10

Európának nem nagyon megy ez, legalábbis a csúcshoz képest.

A világ egyik legnagyobb fogyasztóvédelmi szervezete, a Consumer Reports 2017-ben is összeállította a megbízhatósági listáját. A Top 10-be csak egy európai autógyártó fért be.

Ha új autó, akkor ez is számít. A vásárló számos szempontot igyekszik figyelembe venni, mielőtt meghozná a végső döntést. Összességében a lényeg, hogy a kocsi kellőképpen megbízható legyen, nézve a fogyasztást, a kényelmet, vagy épp a balesetek elkerülését.

A világ egyik legnagyobb fogyasztóvédelmi szervezte, a Consumer Reporst éppen ezért minden évben elkészíti azt a kiadványát, melyben az adott évben megjelent, vagy még megjelenő autókat rangsorolja megbízhatóságuk szerint. A szervezet 2017-ben mintegy 640 ezer autóból gyűjtötte össze az adatokat, majd ezeket összesítve végül elkészítették a legmegbízhatóbb modellek TOP 10-es listáját.

A listába egyetlen európai autógyártóként az Audi került be, míg a Lexus három különböző modellel is befért a TOP 10-be. És egy apróság egyébként: Consumer Reports és a Tesla épp a napokban szólalkoztak össze, miután a szervezet leszólta a Tesla Model 3-at.

1. Infiniti Q70, 2. Toyota Prius C, 3. Toyota Prius V, 4. Lexus IS, 5. Toyota RAV4, 6. Audi Q3, 7. Lexus GS, 8. Lexus ES, 9. Toyota 86-Subaru BRZ, 10. Kia Niro

(HVG, 2017. október 23.)

 
Ők a legbiztonságosabb autók Európában

Az EuroNCAP szerint a VW Arteon az élen, két Volvóval a nyomában.

Rengeteg autó töréstesztjét végezte el 2017-ben eddig a független európai szervezet, azaz az EuroNCAP, hogy kiderüljön, melyik új autók most a legbiztonságosabbak Európában. A Volvót le is taszították a trónról.

2017 októberének elején tette közzé eddigi legutolsó jelentését az EuroNCAP, melyben a Range Rover Velar strapabíróságát tesztelték. Bár a kocsit alapfelszereltséggel tesztelték, így is 5 csillagot zsebelt be a törészteszten. Az eredmények szerint a felnőtt utasok védelme 93, a gyerekeké 85 százalékpontot kapott, míg a gyalogosok életének megóvására 74, a kocsi biztonsági asszisztenseinek működésére pedig 72 százalékpontot adtak. Mindez kiváló eredmény, az idei rangsorban azoban "csak" a hatodik helyig volt elég az összesített teljesítmény.

A szervezet 2017 októberéig 22 modellnek adott 5 csillagot. Ezek közül csak kettő – a Nissan Micra és a Kia Rio – jutott be ebbe a listába úgy, hogy a plusz biztonsági felszerelés is dolgozott az autóban. Az összes többi esetében az alapfelszereltséggel hajtották végre a töréstesztet.

Bár az év elején még a Volvo S90 és a Volvo V90 kapta a legjobb értékelést, a nyáron bemutatott Volkswagen Arteon lenyomta őket a sorban.

© EuroNCAP
© EuroNCAP
 (HVG, 2017. október 22.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.