étek₪áruda

Csak drágulni tud a krumpli

A 2018-asnál is drágább 2019-ben a burgonya. 

A 2018-asnál lényegesebb jobb lett a 2019-es burgonyatermés, a gazdálkodók 203 ezer tonnát takaríthattak be, írja a Magyar Nemzet. Az árak azonban ennek ellenére sem csökkentek, sőt mind a nagybani piacon, mind a fogyasztói kínálatban egy kicsivel még a 2018-asnál is drágábban kapható a burgonya.

Nem lesz 2019-ben étkezési burgonyából a hazai piacon, ebben az évben ugyanis a tavalyinál lényegesen jobb terméssel büszkélkedhetnek a gazdálkodók. Az Agrárminisztérium adatai alapján 2019-ben a 7.700 hektáros területről több mint 203 ezer tonna burgonyát sikerült betakarítani. Az átlagos terméshozam pedig hektáronként meghaladta a 26 tonnát.

Az árak ennek ellenére sem csökkentek, sőt egyelőre úgy tűnik, hogy folytatódik a 2017 végén elkezdődött drágulás. Akkor egyértelműen a szűkös hazai és európai uniós terméssel magyarázták az árak emelkedését az ágazati szakemberek.

Ám lényegi változást a 2018-as jobb termés sem hozott, ezért úgy tűnik, hogy a háztartásoknak hosszabb távon magasabb burgonyaárakra kell berendezkedniük. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere szerint egyes fajtákat még a 2018-ashoz képest is magasabb áron kínáltak a Budapesti Nagybani Piacon. December elején egy kiló burgonya – fajtától függően – 145 és 225 forintba került, míg egy éve 140-150 forint körül mozogtak az árak, csupán egyetlen fajtáért kértek 260 forintnál többet az árusok.

A fogyasztói piacokat is hasonló tendencia jellemzi, az árak a tavalyi 200 forintos szint közelében alakulnak az idén is. A burgonyatermesztés az elmúlt évtizedekben igencsak visszaesett hazánkban. Míg a hatvanas években hárommillió tonna burgonya termett az országban, az elmúlt években már csak átlagosan 200 ezer tonna burgonya került le a hazai földekről.

Az ágazat jövőjét a klimatikus viszonyok is egyre jobban veszélyeztetik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által szervezett konferencián elhangzottak szerint az egyre szélsőségesebb időjárás növeli az aszály esélyét és a levéltetvek járványszerű elszaporodását is. Ahhoz tehát, hogy hosszabb távon fennmaradjon a burgonyatermesztés hazánkban, a gazdálkodóknak be kell rendezkedniük az öntözéses termesztésre, és meg kell találniuk a kellően hatékony, a környezetet és az embereket sem túlzottan terhelő növényvédelmi módszereket.

Bár az elmúlt évben a hazai termés gyengébb volt a megszokottnál, ennek ellenére nem nőtt az import mennyisége: a KSH szerint 2018-ban megközelítőleg 31 ezer tonna külföldi áru érkezett a hazai piacokra, az export pedig mindössze 8.300 tonnát tett ki.

2019-ben pedig további visszaesést mutatnak a számok: január és augusztus között az étkezési burgonya behozatala harminc százalékkal, 14.800 tonnára csökkent. A legnagyobb beszállító Franciaország maradt, annak ellenére, hogy onnan 42 százalékkal kevesebb, 6.800 tonna burgonya érkezett a jelzett időszakban.

A hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt években sokat javult a helyzet ezen a piacon, számos bizonytalan eredetű szállítmányt szűrtek ki, a kereskedelmi forgalomba kerülő terményre vonatkozó szabályok szigorítása miatt pedig a minőség is javult.

(Magyar Nemzet, 2019. december 14.)

 

Magyar krumpli: kellene

Válságban a magyar burgonya: innen már csak felfelé, ha.

Gyakorlatilag megszűnt a magyar krumplira épülő feldolgozóipar, pedig az egészséges termékekre van igény, írja az agrárszektor. A burgonyatermesztőknek ugyanakkor nem csak a klimatikus viszonyokkal, de a közigazgatási nehézségekkel is meg kell küzdeniük. A jelenlegi mélyponton az adhat reményt, hogy a modern táplálkozásban az emberek újra kezdik felfedezni a krumplit, és egyre jobban értékelik a feldolgozhatóságát. A gazdák számára azonban a jövő záloga a klímaváltozásnak ellenálló fajták kifejlesztése lenne.

2019-ben mintegy 1.024 hektáron ültettek burgonyát a gazdák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a megyei termőterület pedig mostanra 1.000–1.500 hektár közé csökkent - írja a szon.hu. A termésmennyiségben ugyanakkor kisebb a visszaesés, mivel a hozamok közben nőttek, és az étkezési burgonya is átkerült a termeléshez kötött támogatásra jogosult kultúrák közé.

A magyar burgonya azonban évek óta válságban van, a 2010-es évekre ugyanis gyakorlatilag megszűnt, minimális szintre olvadt a hazai feldolgozóipar, holott az egészségbarát termékekre van igény, így erről a mélypontról valószínűleg már csak felfelé vezet az út - mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a napokban Gyulatanyán megrendezett burgonyabemutatón. Kitért arra is, hogy az elmúlt 25 év hanyatlása ellenére reményre ad okot, hogy a modern táplálkozásban újra kezdik felfedezni a burgonyát, és értékelik sokoldalú feldolgozhatóságát és egyéb kedvező tulajdonságait.

A burgonyatermesztőknek ugyanakkor meg kell küzdeniük mind a klimatikus, mind pedig a közigazgatási nehézségekkel is - hangsúlyozta a megyei elnök. Az időjárás egyre szélsőségesebb, ez növeli az aszály esélyét és a levéltetvek járványszerű elszaporodását, ezzel együtt a jövőbeli eredményesség, így a termelési kedv csökkenése irányába hathat.

Rácz Imre szerint a jövő záloga a klímaváltozásnak ellenálló fajták kifejlesztése lehet. Emellett be kell rendezkedni az öntözéses termesztésre, és meg kell találni a kellően hatékony, a környezetet és az embereket mégsem túlzottan terhelő növényvédelmi eszközöket, szereket – tette hozzá.

(agrárszektor, 2019. július 30.)

 

Van már megint magyar krumpli

Nem kell nélkülöznünk tovább a hazai krumplit.

Rövid ideig kellett nélkülöznie az országnak a hazai termesztésű burgonyát, írja a Magyar Nemzet. Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke lapunkat arról tájékoztatta, már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya. Habár a hazai készletek áprilisban kifogytak, mindössze egy-két hétig voltak a fogyasztók rászorulva a jellemzően Franciaországból és Észak-Afrikából behozott krumplira.

Korábban beszámoltunk róla, a készletek itthon jellemzően nem tartanak ki a szezon végéig, mivel hiányzik a megfelelő tárolókapacitás. Tavaly a termés minősége sem volt kedvező, ráadásul az európai termesztők is ­rossz szezont tudhattak maguk mögött. A folyamatok az árakon is megmutatkoztak, a burgonya több mint felével került többe az elmúlt szezonban a korábbihoz képest.

A tárolókapacitás hiánya is rövidíti a szezont
Fotó: Havran Zoltán

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szerint tavaly 8046 hektárról 192,7 ezer tonnát szedtek fel, a termésátlag 13,4 és ötven tonna között mozgott. A burgonya termőterülete jelentősen csökkent Magyarországon: míg a múlt század közepén közel hárommillió tonnát szedtek a gazdák, addig a 90-es években már az egymilliót sem érte el a betakarított mennyiség.

Kedvező, hogy a tavalyihoz képest jelentősen csökkent az országszerte ismét mindenhol elérhető krumpli ára. Az AKI friss jelentése szerint a belpiaci újburgonya átlagára a múlt héten az egy évvel korábbihoz viszonyítva 43 százalékkal, 400 forintra csökkent kilogrammonként. A tavalyi termesztésű, Franciaországból importált burgonyát kilogrammonként 220 forintért kínálták, az ár több mint kétszerese volt a tavaly május eleji árakhoz képest.

Az elmúlt egy-két hétben egyedül a salátaburgonya volt elérhető a hazai termesztésű fajták közül, 260 forintos kilogrammonkénti átlagáron.

A zöldségfélék ára várhatóan kedvezőbb lehet május közepétől, végétől. A legutóbbi szezon magas árait az egész Európára jellemző tavalyi szárazság miatt kialakult rossz termésátlagok okozták. A fogyasztók a mérsékeltebb árakkal a hazai termeszt.

(Magyar Nemzet, 2019. május 11.)

 

Ennyi volt most: magyar krumpli

Elfogyott a magyar krumpli a boltokból.

Szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, így a keresletet döntően importból fedezik a kereskedők – mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja. A Napi.hu azt is írja az InfoRádió nyomán, hogy a februárban tapasztalt nagyobb mértékű, a Központi Statisztikai Hivatalban egy év alatt mért 66 százalékos áremelkedést az elmúlt két hónapban további kisebb drágulás követte.

A gyenge minőségű krumplikat 130, a jókat 160-170 forintos termelői áron forgalmazzák kilogrammonként, ez a bevásárlóközpontokban 300-450 forintos árat jelent. A legnagyobb árrést a kereskedelem teszi az árura - mondta Murai György.

A magyarországi keresletet főként Franciaországból fedezik, ahonnan piros héjú burgonyák érkeznek. Importálnak krumplit Észak-Afrikából is. Annak ellenére, hogy ez Algériából és Marokkóból, hűtőkonténerekben érkezik, a beszerzési ára az előbb említett termelői áréval közel megegyező. Ezek elsősorban sárga héjú burgonyák.

A terméktanács elnökségi tagja szerint kisebb mennyiségben a piacokon már a hazai új krumpli is elérhető, igaz, 1.200-1.300 forintos kilogrammonkénti áron.

(Napi.hu, 2019. április 25.)

 

Formátlan lesz a burgonya

Kevés termett, megviselte az időjárás 2018 nyarán.

A  burgonyatermés minőségével kapcsolatban problémák nem lesznek, a mennyiség, a méret és az alak viszont megsínylette az aszályos időszakokat. Végleges adatok nagyjából egy hónap múlva várhatók – mondta a Magyar Hírlapnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Végéhez közeledik a burgonya betakarítása az országban. A többi szántóföldi növényhez és zöldségféléhez hasonlóan a burgonyát is megviselte az aszály az idei évben, és ez a hozamot is negatívan érintette – mondta el Hozzátette, a burgonyatermés minőségével nem lesznek ugyan problémák, de a mennyiséggel, a mérettel, az alakkal viszont már látható, hogy igen. Jóval kevesebb termett az idén, és sokkal több közötte az alaktalan gumó. Még körülbelül egy hónap, mire ténylegesen befejeződik a betakarítás, végleges adatok akkor várhatók majd – fogalmazott az elnök.

Egy magyar ember évente átlagosan huszonöt–harminc kilogramm krumplit fogyaszt. A legtöbb burgonyát Csongrád, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében termelik; a növénynek idén az aszály, majd a későbbi nagy esőzések és a krumplibogarak sem kedveztek – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Míg – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint – 1960-ban hazánk még évi hárommillió tonna burgonyát termelt, 1990-ben már csak mindössze 1,2 milliót, a 2000-es évek elejére ez 784 ezer tonnára csökkent. Jelenleg Magyarországon – a területalapú támogatási kérelmek adatai alapján – üzemi méretben 8.088 hektáron termelik; mintegy kétszázezer tonna körüli az éves üzemi burgonyatermés, ehhez jön még hozzá a háztáji termesztés. Azaz a kimutatások alapján az látható, fél évszázad alatt a tizedére csökkent a burgonyatermesztés.

A magyarországi fogyasztás hetvenöt–nyolcvan százalékát fedezi a hazai termés, emellett az elmúlt években 22-28 ezer tonna volt az import étkezési burgonya mennyisége, a legtöbb Franciaországból, Hollandiából és Szlovákiából érkezett. A burgonyaexport öt-tízezer tonna, elsősorban Romániába és Csehországba irányul. 

Mindemellett nagyon magas a késztermékek behozatala. A feldolgozott, fogyasztásra előkészített, fagyasztott késztermékből 40–46 ezer tonnát importálunk, a legtöbbet Hollandiából és Lengyelországból. Érdekes módon a tízezer tonna körüli ilyen exportunk nagy része is Hollandiába és Lengyelországba megy. Idén a burgonya kezdeti fejlődése az aszályos időszakra tevődött, ezért a tőszám-beállottság sok helyen alacsonyabb volt az optimálisnál. Aki az aszályban nem öntözött, az gyenge-közepes termésre számíthat. A csapadékosra fordult időjárás már kedvezett az állományoknak, de azokon a helyeken, ahol több csapadék hullott, jelentős belvíz is kialakult, és az állomány víz alá került. Ennek, valamint a kedvezőtlen időjárásnak a hatása a termésmennyiségben is megmutatkozik. 

A NAK adatai alapján az idén 23,9 tonna/hektáros termésátlagra lehet számítani, szemben az optimális negyven tonnával.

(Magyar Hírlap, 2018. október 5.)

 

Burgonya: nem bírják a feketézést

Áfakulcs csökkentés nélkül hanyatlik a burgonyapiac. 

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai burgonyatermelők, a feketekereskedelem aránya a zöldség-gyümölcs ágazathoz hasonlóan a burgonya piacán is jelentős.

– Számtalan értekezleten megvitattuk a kérdést, de mindig ugyanoda lyukadtunk ki: a problémára egyedül az 5 százalékos áfakulcs bevezetése jelenthet megoldást – fogalmazott Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke a Magyar Időknek.

Az intézkedést az étkezési burgonya mellett a szaporítóanyagra, vagyis a vetőburgonyára is kiterjesztenék. Mivel a két termék gyakran összetéveszthető, ezzel megelőzhető lenne a trükközés a piacon.

A termelőket összefogó szövetség elnöke szerint az áfacsökkentés nagyban javítaná az értékesítési lehetőségeket, versenyelőnyt adna a magyar árunak a külföldi, sokszor bizonytalan eredetű terménnyel szemben.

Az intézkedéssel a hazai nemesítésű vetőburgonya használata is előtérbe jutna, az import helyett a kiváló, hazai körülményekhez igazodó fajtákat részesíthetnék előnyben a gazdák. Mindez a megtermelt áru minőségét is javítaná, amire szintén nagy szükség van.

A legtöbb dolgos kézre az őszi betakarítás során van szükség, de kevés a hadra fogható munkaerő
Fotós: Havran Zoltán

A megfelelő fajtaválasztás mellett a termelés is modernizálásra szorul.

– Az ágazatban nagyon jelentős az élőmunkaerő-igény, jó szakmunkást ugyanakkor egyre nehezebb találni, ahogy idénymunkásból is kevés van – mutatott rá.

A legtöbb munkaerőre az őszi betakarítás során van szükség, ezt – a többi termelési folyamathoz hasonlóan – gépekkel ma már ki lehetne váltani. Ehhez azonban olyan modernizálásra van szükség, amit a termelők sokszor egymaguk képtelenek finanszírozni.

– Arra biztatjuk a tagjainkat, hogy fogjanak össze, kisebb-nagyobb csoportokba szerveződve szerezzék be azokat a gépeket, amelyek segítségével hatékonyabbá tehetik a termelést – mutatott rá Kecskés Gábor.

A fejlesztések megvalósítását segíthetik az elérhető uniós források is. Bár egyelőre arról nincs pontos információ, hogy a burgonyatermelők közül hányan és mekkora összegben nyertek el támogatást a vidékfejlesztési programból, az elnök szerint nagy igény volt a támogatásra, és a jövőben is számítanak arra, hogy lesznek olyan programok, amelyek kifejezetten a modernizációt célozzák.

Arra a kérdésre, hogy 2018-ban mekkora területen lesz burgonya a földbe, az elnök egyelőre nem adhatott pontos választ. Az előkészítő munkálatok elkezdődtek, beindult a szaporítóanyag beszerzése, és a földek előkészítése is folyamatban van. A pesszimizmus ugyanakkor érezhető a gazdálkodók körében – fogalmazott Kecskés –, ezért véleménye szerint addig, amíg nem kezdődik el a vetés, azt sem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a burgonya termőterülete az 2018-ban.

Az elmúlt években egyre csökkent a termelési kedv, tavaly alig érte el a 10 ezer hektárt az országos vetésterület nagysága. A terményt ráadásul az időjárás is nagyban befolyásolja, a 2017-ben például az aszály fogta vissza a termésátlagokat.

(Magyar Idők, 2018. február 21., Köpöncei Csilla írása)

 

A krumpli is nagyon olcsó

A termelőknek kevés az a pénz, amit az áruházak fizetnek a burgonyáért.

Indokolatlanul alacsony áron veszik át a burgonyát a hazai kereskedelmi láncok, panaszkodnak a burgonyatermelők, ráadásul a vásárlók ebből gyakorlatilag semmit sem vesznek észre. Az áruházak erőfölényét jelzi, hogy a termelőktől csak az extra minőségű árut veszik át, így a B kategóriás termés többsége a szemétdombra jut, összegzi a burgonyatermelők panaszait a Magyar Idők.

A vásárlók vélhetően nem találkoznak 2016-ban túl alacsony burgonyaárakkal, eközben viszont a termelők arra panaszkodnak, hogy az áruházláncok rendre megpróbálják letörni a felvásárlási árakat. Az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács szerint a kereskedők olyan akciókkal próbálják a bolti árakat lenyomni, amelyeket a piaci árak alakulása és a kínálat sem indokol. Ismét elindult az egymásra licitálás a láncok között, de ezeknek az akcióknak az árát végső soron termelők fizetik meg. (A blokkk.com szerint itt azért akad némi ellentmondás: az akciót azért csak észreveszi a vásárló.)

A burgonyatermelők szerint ezeknek a kampányoknak nincs hasznuk azon kívül, hogy az áruházak becsalogassák a vásárlókat. Ma már ugyanis jellemzően nem ősszel töltik fel terményekkel az éléskamrát a vásárlók. A termelők szerint senki nem vesz meg 30 kiló almát, vagy krumplit ősszel, legtöbben az egész évben elérhető kínálatból választanak.

Az is nagy problémát jelent, hogy egyre több az olyan másod- vagy harmadosztályú termény, amit nem tudnak eladni a gazdálkodók. Az áruházak minél olcsóbban szeretnék beszerezni az élelmiszereket a termelőktől, a minőség oldaláról azonban olyan elvárásokat támasztanak, amelyeknek csak fogcsikorgatva lehet megfelelni, mondják a gazdák. Tapasztalataik szerint óriási az élelmiszer-pazarlás, a termelők jelentős erőfeszítéssel állítják elő a zöldséget, aminek egy része végül a szemétdombon, vagy jobb esetben állateledelként végzi. A görbe, vagy kisebb, mint az átlag, mehet a szemétdombra, holott nem romlott, vagy étkezésre alkalmatlan termékről van szó, hiszen hámozás után fogyasztható, tehát nem kellene a biogázüzemben vagy takarmányként végeznie. A termelők szerint erre megoldást kell találni, ma ugyanis semmilyen szabályozás nem vonatkozik a kereskedők áruátvételi gyakorlatára. Az áruházaknál óriási hatalom összpontosul, így mindenki inkább aláveti magát az akaratuknak, hiszen szeretné megőrizni a beszállítói státusát.

A burgonyatermesztés évről évre zsugorodik hazánkban, vetésterülete idén már alig érte el a 9000 hektárt. Ennek oka, hogy a hazai klíma egyre kevésbé felel meg a hűvös időjárást kedvelő növénynek. A terméktanács szerint 2016-ban a minőséggel nem lesz probléma, a hazai burgonyaföldek jelentős részén jó minőségű termést takaríthatnak be a gazdálkodók. A hozamok azonban nem mindenhol alakultak kedvezően: ott, ahol nagyon sok eső és vihar volt az idén, kevesebb termést lehet betakarítani.

(Magyar Idők, 2016. szeptember 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.