webzseb₪égbolt

Tencent: most viszont nagyot ment

A Tencent ismét repesztett, jó nagy lett a profitja. Tíz új videojátékot is piacra dobott.

A kínai vállalat 30 százalékkal múlta felül a várakozásokat 2018 harmadik negyedéves teljesítményével, írja az Origo. A vállalat profitja elérte a 3,4 milliárd dollárt a szeptember végén zárult három hónapos időszakban.

A Tencent az előző, második negyedéves visszaesés után ismét a csúcson mozog. A vállalat a második negyedévben tíz év után először zárt veszteséggel. Akkor a Tencent árfolyama is zuhanni kezdett, mivel a kínai hatóságok szigorítani akartak az online videojátékok szabályozásán, amely a cég egyik legfontosabb bevételi forrása.

A vállalat tájékoztatása szerint a mobilos játékokból befolyt bevétel ezúttal - a harmadik negyedévben - 7 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest, amely annak is köszönhető, hogy a harmadik negyedévben tíz új játékot is piacra dobtak. A Tencent hozzátette, hogy a jó teljesítményhez hozzájárult a reklámbevételek növekedése is, valamint a vállalat online fizetéses szolgáltatásának elterjedése.

illusztráció FORRÁS: AFP/IMAGINECHINA/DYCJ

A WeChat, a Tencent üzenetküldős alkalmazása szintén húzónév volt a harmadik negyedévben. A platformon 10,5 százalékkal nőtt a havi aktív felhasználók száma.

Erre nagy szüksége volt a Tencentnek, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a pekingi kormány további szigorításokat tervez a videojátékok területén. A kínai oktatási minisztérium például bejelentette, hogy korlátozni fogják az időt amelyet a gyermekek számítógépes és mobilos játékokra szánhatnak egy-egy nap.

A Tencent erre reagálva megígérte, hogy a rendőrséggel együttműködve fogja azonosítani a játékosok életkorát. A 12 évnél fiatalabbak napi egy órát, a 12 és 18 év közöttiek maximum két órát játszhatnak majd a Tencent játékaival.

A 2018-as év a mostani jó számok ellenére is nehézkesen alakul az óriásvállalat számára. A januári csúcs óta 40 százalékot estek a Tencent részvényei, emiatt pedig 250 milliárd dollárt veszítettek piaci értékükből.

(Origo, 2018. november 15.)

 

Kínai Tencent - nagy húzás után nagy bukás

A kereskedelmi háború hozadéka: 178 milliárddal ér kevesebbet.

A kínai Tencent - amely Ázsia legértékesebb vállalkozása - 2018 januárjában még rekordokat döntött, mostanra viszont összességében 178 milliárd dollárral ér kevesebbet, mint az év elején. A vállkozásat piaci kapitalizációja akkor még 573 milliárd dollár volt, azóta viszont a Netflix értékét meghaladó összeget bukott a cég, írja az Origo.

A befektetők úgy vágtak neki az évnek, hogy gyakorlatilag töretlen volt a bizalom a kínai Tencent iránt. A tech cég a videojáték iparban a mai napig komoly játékosnak számít, hála a PlayerUnknown's Battlegrounds nevű korszakalkotó játéknak, valamint a közösségi médiában is szilárd lábakon áll, hiszen az övék az egymilliárd felhasználóval rendelkező üzenetküldős alkalmazás: a WeChat.

A befektetők úgy látták, hogy ez a két tényező, valamint a cég megbízható és gyors növekedése elég okot adhat a részvények további erősödésére. Az utóbbi néhány hónap viszont borzalmasan alakult a Tencent számára. A kínai részvények óriási  nyomás alatt vannak az amerikai kereskedelmi háború miatt, és ezt nemcsak a Tencent, hanem a többi kínai cég is megérezte.

Ugyan a Tencentet nem köti jelentősebb üzlet az Egyesült Államokhoz, szakértők szerint a vámháború negatívan befolyásolhatja a cég növekedését, amelynek szerves része a videojáték ipar, ám a kínai kormány ezen a területen is szigorított.

A Tencent tulajdonában lévő PlayerUnknown's Battlegrounds világsiker lett ugyan, de Kínában mind a mai napig nem jelent meg, a tech cég pedig továbbra is a kormány engedélyére vár.

Egy másik játék, a mobilos Honor of Kings az egyik legfelkapottabb jelenleg Kínában, viszont a pekingi kormányzat arra kötelezte a céget, hogy építsenek be időkorlátot a fiataloknak, mivel szerintük a játék függőséget okoz.

A Monster Hunger  World nevű japán videojáték szintén óriási siker volt Ázsiában, ráadásul a Tencent forgalmazhatná is Kínában, viszont az engedélyt még erre sem kapták meg a kormánytól. Ez azt eredményezte - legalábbis a cég második negyedéves jelentéséből ez derül ki, - hogy 19 százalékkal esett a mobilos játékokból származó bevételük. Ezzel 13 év után először csökkent a cég profitja, január óta pedig összesen 178 milliárd dollárral lett kevesebb a cég piaci kapitalizációja.

(Origo, 2018. augusztus 17.)

 

Nagyon húzott a kínai Tencent

És rendesen szorongatja a Facebookot.

A vártnál nagyobb mértékben növelte nyereségét a Tencent Holdings kínai internetes óriás 2018 első negyedévében a gyorsjelentése szerint, írja a Napi.hu, az MTI nyomán.

A kínai cég a március 31-én véget ért három hónapban 23 milliárd jüan (3,7 milliárd dollár) tiszta hasznot termelt, ami 61 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi profitot. Elemzők 17,5 milliárd jüanos nyereséget vártak.

A Tencent összesített negyedéves bevétele 48 százalékkal 74 milliárd jüanra (11,7 milliárd dollárra) emelkedett, meghaladta az elemzők által várt 70,4 milliárd jüant.

A működési eredmény 30,7 milliárd jüanra (4,9 milliárd dollárra) nőtt, ami éves összehasonlításban 59 százalékos emelkedés. A működési haszonkulcs 39 százalékról 42 százalékra kúszott fel.

A Tencent fizetős üzenetküldő mobilalkalmazása, a WeChat 1 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik, éves összevetésben 11 százalékkal nőtt ez a szám.

A Tencent jelenleg 480 milliárd dolláros piaci tőkeértékével Ázsia második legértékesebb cége, de az év elején még 80 milliárd dollárral többet ért, és egy rövid időre még a Facebookot is megelőzte a világranglistán, az Apple, az Alphabet, az Amazon és a Microsoft mögött.

A Tencent vezetése márciusban arra figyelmeztetett, haszonkulcsait csökkenthetik a 2018-ra tervezett "agresszív" beruházások. A cég aktívan fektetett be olyan területekre, mint videojátékok, szórakoztatás, önvezető járművek, vagy éppen a mesterséges intelligencia. 2017 óta milliárdokat költött kiskereskedési és internetes kereskedési ügyletekre külföldön és otthon is.

(Napi.hu, 2018. május 16.)

 

A kínai Tencent lenyomta a Facebookot

A Tencent a legértékesebb ázsiai cég. Csevegőjének, a WeChat felhasználóinak száma egy milliárd. Mögötte az Alibaba.

A kínai Tencent internetes technológiai holding piaci tőkeértéke az ázsiai cégek között elsőként lépte át az 500 milliárd dolláros határt és már megelőzte a Facebook piaci tőkeértékét is, írja a Napi.hu.

A Tencent részvényének árfolyama 2017-ben az év eleje óta már több mint megduplázódott és hongkongi záróárfolyama alapján a vállalat piaci tőkeértéke november 20-án átlépte az 500 milliárd dollárt, 21-én pedig 522 milliárd dollárra emelkedett, adta hírül az MTI.

A kínai cég ezzel megelőzte és kiütötte az ötödik helyről a globális nagyságrendi rangsorban a Facebookot. A Facebook piaci tőkeértéke 519 milliárd dollár.

Az október végi állás szerint a rangsort az Apple vezeti 873 milliárd dollárral, a második a Google anyacége, az Alphabet 715 milliárd dollárral, a harmadik a Microsoft 640 milliárd dollárral és negyedik az Amazon.com 531 milliárd dollárral.

A Tencent nyomában a második legnagyobb ázsiai cég az Alibaba Group 481 milliárd dollár piaci tőkeértékkel. A harmadik legnagyobb ázsiai cég pedig a Samsung Electronics 364 milliárd dollárral.

A Tencent 2017 harmadik negyedévében a piaci várakozások felett 69 százalékkal növelte nyereségét. A Tencent csevegő alkalmazása, a WeChat közel egymilliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet.

(Napi.hu, 2017. november 21.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.