élelmiszeráruda₪fogadó

Mehetne jobban is a Metro

A vártnál alacsonyabb volt a Metro német áruházlánc forgalma a 2016/17-es pénzügyi év utolsó negyedében.

A Metro kis- és nagykereskedelmi áruházlánc, amely 35 országban üzemeltet azonos néven nagykereskedelmi áruházakat, valamint Németországban a Real hipermarketeket, 0,7 százalékkal 9,2 milliárd euróra növelte bevételét a szeptember 30-án végződött három hónapban, írja a Világgazdaság. Ez azonban elmarad az elemzők 9,3 milliárdos várakozásától.

A 2017-es év egészét tekintve 1,6 százalékkal 37 milliárd euróra emelkedett a bevétel. Árfolyamhatástól megtisztítva 1,1 százalékot ért el a növekedés, míg az összehasonlítható bevételek 0,5 százalékkal bővültek.

A vártnál rosszabb eredmény miatt csökkent a Metro árfolyama a frankfurti tőzsdén.

A Metro nagykereskedelmi üzletláncot, a Real hipermarketeket, valamint az elektronikai cikkeket forgalmazó Media Markt és Saturn üzletláncokat üzemeltető német konszern júliusban vált szét két független vállalatra. A Metro márkanév alatt működik tovább a nagykereskedelmi üzletlánc és a hipermarket üzletág, az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletág pedig Ceconomy néven szándékozik európai piacvezető céggé válni a szórakoztató elektronika terén.

(Világgazdaság, 2017. október 20., fotó: AFP)

 

Megy a Metro

Nőtt a német Metro nagy- és kiskereskedelmi áruházlánc forgalma a 2017 júliusával záródott negyedévben.

A növekedés részben az online kereskedés és az árukiszállítási szolgáltatás felpörgésére vezethető vissza. A 35 országban jelen lévő Metro negyedéves forgalma 5 százalékkal 9,3 milliárd euróra ugrott.

A Metro céghez kötődő Real élelmiszer szupermarket lánc online eladásai 70 százalékkal nőttek, ami sokat dobott a Metro mérlegén.

A Metro negyedéves eladásai nőttek Németországban, Franciaországba és Törökországban, csökkentek ugyanakkor Hollandiában, és Metro nyereségéhez rendben nagyban hozzájáruló Oroszországban.

A pénzügyi gazdálkodás eredménye 230 millió euróra csökkent, amit a Metro azzal indokolt, hogy az egy évvel korábbi adatot ingatlaneladási adatok emelték, egyszeri tételként.

(Napi.hu, 2017. augusztus 31.)

 

Két Metro jobban húz

Kettévágták a  Metro csoportot, megy.

Beigazolódni látszik az a húzás, amellyel 2017 elején elején a Metro Group két független cégre vált.

A 2016/17-es pénzügyi év első felében a Metro Group folyamatos erősödést mutatott mindkét cégében, a szórakoztató elektronikai MediaMarktSaturn, valamint a nagykereskedelmi és élelmiszer-szakértő Metro Cash & Carry eladási teljesítményében is.

Az eladások mértéke 0,3 százalékkal nőtt a 2016/17-es év második negyedévében, különösen a MediaMarktSaturn mutatott erős teljesítményt 3,4 százalékos növekedésével. A MediaMarkt és a Saturn márkák online értékesítései az összes országot tekintve 40 százalékkal nőttek, így a teljes értékesítés közel 12 százalékát adják. Az értékesítésből származó bevételek mellett ugyanakkor a vállalatcsoport szerkezetátalakítása és az új befektetések az EBIT-et a második negyedévben az előző évi 38 millió euróról 19 millió euróra csökkentették.

A Metro Cash & Carry bejelentett értékesítése jelentős, 5,4 százalékos növekedést mutatott, ami részben a Pro á Pro élelmiszer-nagykereskedelmi cég megszerzésének hatására alakult így. Ez hozzájárult a több mint 30 százalékos növekedéséhez, ami az összes értékesítés 16,1 százalékát teszi ki. A megszűnt tevékenységek EBIT értéke megháromszorozódott, 90 millió euróra nőtt, szemben az előző év azonos időszakában elért 27 millió euróhoz képest, különösen az ingatlanokból származó jövedelemnek és a pozitív devizahatásnak köszönhetően.

(Világgazdaság, 2017. június 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.