étek₪áruda

Metroba szálltak a csehek

Cseh cég vásárolta be magát a Metroba. 

Mintegy harminc százalékos részesedést szerzett a Metro AG német kereskedelmi üzletláncban a cseh EP Global Commerce (EPGC) befektetői csoport, írja a Világgazdaság.

A cseh Daniel Kretinsky és a szlovák Patrick Tkác milliárdosok tulajdonában lévő EPGC ezzel a Metro AG legnagyobb részvényesévé vált. Az EPGC eddig a részvények 17,52 százalékát tartotta kezében – közölte Daniel Castvaj, az EPGC szóvivője pénteken Prágában.

Az EPGC azzal növelte részesedését a Metróban, hogy megvette a német Haniel vállalat 44,95 millió darab részvényét. A tranzakció értékét, amely november 6-án lép életbe, nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: AFP

Az EPGC tavaly lépett be a Metro részvényesei közé. A befektető csoport szóvivője jelezte, hogy továbbra is célja a német nagykereskedelmi lánc feletti teljes ellenőrzés megszerzése. Erre az elképzelések szerint egyebek között a Haniel tulajdonában lévő további Metro-részvények megvásárlása útján kerülhet sor.

Az EPGC már tavaly megpróbálta átvenni az ellenőrzést a Metro AG felett. Egy darab részvényért 16 eurót kínált, de a Metró tulajdonosai az 5,8 milliárd eurós árat kevésnek találták.

A Metro AG-nek 26 országban, köztük Csehországban és Magyarországon is, több mint 770 cash & carry nagykereskedelmi üzletközpontja van, amely több mint 150 ezer embernek ad munkát.

(Világgazdaság, 2019. november 1.)

 

Meghosszabbították a Metrot

Az áruházat, a vásárlók fogadásában. Hát igen, végül plázastop nélkül pottyantott 13 hipermarketnyi áruházat. A Metro ugyanis bedobta magát a karácsonyi forgatagba is, mivel már év végéig fogadja a családi vásárlókat, nem is várva meg a korábban meghirdetett egyhónapos nyitási szakasz végét, szeptember 24-t.

Már korábban beszámoltunk róla, hogy nemrégiben újított a Metro áruházlánc. Ráhajtott a családokra egy kis reklámhadjárattal körítve. Ennek lényege, hogy úgynevezett napijegy igénylésével pénteken, szombaton és vasárnap bárki vásárolhatott a Metro áruházakban, nem kell hozzá vállalkozás, adószám, vagy valamilyen intézménynek lenni.

Hát ez azért nem kis újítás, hiszen a hét hét darab napjából a teljes nyitvatartási idő nagyjából 40 százalékában ki is nyitott bárki számára (kukacoskodók kedvéért a napokban számolt nyitvatartási idő 42,9%-ában).

Egy további dobás volt, hogy szeptember 24-ig - egy hónapnyi időszakra ütemezve - minden nap lehet menni vásárolni a Metro áruházakba (tehát hétfőtől vasárnapig folyamatosan).

Hát bizony, ha mindezt összeadogatjuk, akkor nagyjából már egy fél évnyit rányitott a Metro a családokra is. Igaz, a termékkínálat nagybani, a vállalkozások, intézmények igényeihez igazított, de hát aki a nagybevásárlások elkötelezett híve, az bizony lehet, hogy megtalálja a számítását. És bizonyára az eddigi háromnapos hétvégi nyitás hozhatott valamennyit a Metro konyhájára. Ha pedig ebbe belevágott, feltehetően igazított is valamit a korábban szokásos kínálatán.

És itt a karácsonyig kitartó új gurítás: mehetsz te is a Metroba vásárolni minden nap ebben az évben

És az újabb meglepetés. Nagyobb sebességre kapcsolt a Metro. Ennek általában két oka lehet, az egyik hogy nagyon megy, a másik, hogy nagyon nem megy. Lehet ikszelni, de inkább az előbbi a valószínű.

Ugyanis a cég legfrissebb reklámja szerint a 13 Metro áruház most már december 31-ig fogadja a családokat, egy napijegy ellenében.

A Metro családi vásárlás hátránya ugyanis más bolttal szemben, hogy adminisztrációhoz kötött, így a vásárló személyes adatainak megadása a napijegy ára, amivel be lehet menni, de hát jelenleg ilyen a rendjük. Kérdés, hogy ez változik-e majd később.

Mindez azt jelenti, hogy a Metro áruházlánc az év utolsó negyedében, éppen a legerősebb forgalom közepette, amikor ott a Black Friday, a karácsony és a szilveszter, beszállt az év végi boltos őrületbe.

És pusztán az áruházak elhelyezkedése alapján nem is rossz esélyekkel, hiszen négy áruháza a fővárosban és környékén, a többi 9 pedig Szombathelytől Nyíregyházáig jó lefedettséget ad a hálózatnak.

A Tesconak 112 hipermarket besorolású nagy alapterületű áruháza van. Hát ezek most éppen diszkont ruhát öltenek kisebb alapterületen kisebb választékkal, de vannak, a vásárlók fejében még mindig inkább hiperként. Az Auchannak 19 hipermarketje van, úgyszintén országos lefedettséggel. És ott a Spar 33 Intersparral.

Jó kis Black Friday és karácsonyi vásár lesz ennyi hipermarkettel.

És igen, plázastop. A Metronak van kiskereskedelmi jogosultsága a nagykereskedelmi főtevékenysége mellett, így igazából az égvilágon semmit sem kellett csinálnia.

És lehet tippelni, mi lesz 2020-ban.

(blokkk.com, 2019. szeptember 12.)

 

Fél évnyit hiperként megy a Metro

Az áruház. A Metro áruházban egy fél évnyi napokon te is vásárolhatsz, némi adminisztrációval körítve. Napijegy kell, beszédelgés az utcáról nincs. Igaz, csemegepult tíz deka párizsival sincs. Leváltja a Metro a Tesco hipermarketjeit?

A Metro áruházlánc áruházai a vállalkozások, különféle intézmények kiszolgálására építette üzletpolitikáját, ezzel is indult Magyarországon, negyedszázaddal ezelőtt. A cash&carry lényege, hogy a boltosok, vendéglátósok önkiszolgáló áruházakban megveszik, kifizetik és el is viszik a megvásárolt portékát, a hagyományos megrendelem, majd valamikor kiszállítom típusú nagykereskedelmi renddel szemben. Itt meg is találja számítását az a kisboltos is, aki a délelőtti bevételéből veszi meg a délután árukészletét.

Kártya kell, de már rendelni is lehet

Persze, éles a verseny, a nagyláncok pedig nem a Metrotól vásárolnak nyilván, így a Metro is keresi a piaci réseket. Tizenhárom áruháza mellett már honlapján is fogad rendeléseket és ki is szállít vállalkozó vásárlóinak.

A vásárlások rendje azonban szigorú szigorú. Kártya kell a boltosoknak, vendéglátósoknak, különféle szolgáltatóknak, és persze számlát adnak minden vásárlónak. Lehet, hogy ezért is akadozik még mindig a forgalmuk, hiszen az ügyeskedőknek nem terep a számlaadós hely, de azért az online kassza és az online számla a Metro áruházak malmára is hajthat vizet.

Napi jegy: mehetsz te is a családdal, de olyan nincs, hogy beszédülsz az utcáról

Nemrégiben újított a Metro áruházlánc. Ráhajtott a családokra és reklámhadjáratot hirdetett hétvégékre. Ennek lényege, hogy úgynevezett napijegy igénylésével pénteken, szombaton és vasárnap bárki vásárolhat a Metro áruházakban. Hát ez azért nem kis újítás, hiszen a hét hét napjából a nyitvatartási idő nagyjából 40 százalékában kinyitott bárki számára (kukacoskodók kedvéért a napokban számolt nyitvatartási idő 42,9%-ában).

A legfrissebb reklám szerint pedig szeptember 24-ig - addig a mai naptól számolva pont egy hónap van - minden nap lehet menni vásárolni a Metro áruházakba (tehát hétfőtől vasárnapig folyamatosan). Azt nem tudjuk, hogy a "mindennap" egybeírása csak reklámfogás, vagy apró figyelmetlenség a helyesírás terepén (mi megköszönjük, ha valaki szól nekünk ilyesmiért).

Hát bizony, ha mindezt összeadogatjuk, akkor nagyjából egy fél évnyit kinyitott a Metro a családoknak is. Igaz, az árukiszerelés, termékkínálat nagybani, a vállalkozások igényeihez igazított, de aki a nagybevásárlások elkötelezett híve, az bizony lehet, hogy megtalálja a számítását. És bizonyára az eddigi háromnapos hétvégi nyitás hozhatott valamennyit a Metro konyhájára.

A Metro családi vásárlás hátránya, hogy adminisztrációhoz kötött, személyes adatok megadása a napijegy ára, de hát jelenleg ilyen e rendjük. Kérdés, hogy ez változik-e majd később.

És árban azért felvetődik, vajon miként néz ki az, hogy a boltos vásárló ugyanannyit fizet egy rúd párizsiért, mint a családi metros vásárló. Recept persze van erre is, például árkedvezmény révén.

Leáldozott a hipermarketeknek, vagy rés nyílt a Tesco karcsúsítása nyomán

Izzadnak a hipermarketek, nem véletlen, hogy a Tesco lefaragja saját ügyködésének területét és bérbeadja javát más kereskedőknek. De hát a kereskedelem mindig is hullámzott, most valóban a diszkontok és a webáruházak húznak a leggyorsabban, de a hullámhegyek idővel ellaposodnak. Jön helyettük persze valamilyen új, vagy feléled egy régebbi.

A nagybevásárlás azonban valós igény, hiszen kevesebbet kell bíbelődni vele, mint naponta boltba járni. A web persze ebből sokat elvesz, de vannak azért szép számmal, akik szeretnek áruházban bóklászni és mindent egy pénztárnál kifizetni, miközben a nagy bevásárlóközpontban boltról-boltra járva kell a bankkártyát, vagy a pénztárcát előkapni a válogatás végeztével.

A Tesconak 112 hipermarket besorolású nagy alapterületű áruháza van. Hát ezek most diszkont ruhát öltenek. A Metronak 13 C&C áruháza, az Auchannak 19 hipermarketje van.

Hát most majd kiderül, piaci rés nyílt-e a Tesco karcsúsítás nyomán, vagy tovább izzadnak a hiperek és a Metro félhiperjei.

(blokkk.com, 2019. augusztus 24.)

 

Mehetne jobban is a Metro

A vártnál alacsonyabb volt a Metro német áruházlánc forgalma a 2016/17-es pénzügyi év utolsó negyedében.

A Metro kis- és nagykereskedelmi áruházlánc, amely 35 országban üzemeltet azonos néven nagykereskedelmi áruházakat, valamint Németországban a Real hipermarketeket, 0,7 százalékkal 9,2 milliárd euróra növelte bevételét a szeptember 30-án végződött három hónapban, írja a Világgazdaság. Ez azonban elmarad az elemzők 9,3 milliárdos várakozásától.

A 2017-es év egészét tekintve 1,6 százalékkal 37 milliárd euróra emelkedett a bevétel. Árfolyamhatástól megtisztítva 1,1 százalékot ért el a növekedés, míg az összehasonlítható bevételek 0,5 százalékkal bővültek.

A vártnál rosszabb eredmény miatt csökkent a Metro árfolyama a frankfurti tőzsdén.

A Metro nagykereskedelmi üzletláncot, a Real hipermarketeket, valamint az elektronikai cikkeket forgalmazó Media Markt és Saturn üzletláncokat üzemeltető német konszern júliusban vált szét két független vállalatra. A Metro márkanév alatt működik tovább a nagykereskedelmi üzletlánc és a hipermarket üzletág, az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletág pedig Ceconomy néven szándékozik európai piacvezető céggé válni a szórakoztató elektronika terén.

(Világgazdaság, 2017. október 20.)

 

Megy a Metro

Nőtt a német Metro nagy- és kiskereskedelmi áruházlánc forgalma a 2017 júliusával záródott negyedévben.

A növekedés részben az online kereskedés és az árukiszállítási szolgáltatás felpörgésére vezethető vissza. A 35 országban jelen lévő Metro negyedéves forgalma 5 százalékkal 9,3 milliárd euróra ugrott.

A Metro céghez kötődő Real élelmiszer szupermarket lánc online eladásai 70 százalékkal nőttek, ami sokat dobott a Metro mérlegén.

A Metro negyedéves eladásai nőttek Németországban, Franciaországba és Törökországban, csökkentek ugyanakkor Hollandiában, és Metro nyereségéhez rendben nagyban hozzájáruló Oroszországban.

A pénzügyi gazdálkodás eredménye 230 millió euróra csökkent, amit a Metro azzal indokolt, hogy az egy évvel korábbi adatot ingatlaneladási adatok emelték, egyszeri tételként.

(Napi.hu, 2017. augusztus 31.)

 

Két Metro jobban húz

Kettévágták a  Metro csoportot, megy.

Beigazolódni látszik az a húzás, amellyel 2017 elején elején a Metro Group két független cégre vált.

A 2016/17-es pénzügyi év első felében a Metro Group folyamatos erősödést mutatott mindkét cégében, a szórakoztató elektronikai MediaMarktSaturn, valamint a nagykereskedelmi és élelmiszer-szakértő Metro Cash & Carry eladási teljesítményében is.

Az eladások mértéke 0,3 százalékkal nőtt a 2016/17-es év második negyedévében, különösen a MediaMarktSaturn mutatott erős teljesítményt 3,4 százalékos növekedésével. A MediaMarkt és a Saturn márkák online értékesítései az összes országot tekintve 40 százalékkal nőttek, így a teljes értékesítés közel 12 százalékát adják. Az értékesítésből származó bevételek mellett ugyanakkor a vállalatcsoport szerkezetátalakítása és az új befektetések az EBIT-et a második negyedévben az előző évi 38 millió euróról 19 millió euróra csökkentették.

A Metro Cash & Carry bejelentett értékesítése jelentős, 5,4 százalékos növekedést mutatott, ami részben a Pro á Pro élelmiszer-nagykereskedelmi cég megszerzésének hatására alakult így. Ez hozzájárult a több mint 30 százalékos növekedéséhez, ami az összes értékesítés 16,1 százalékát teszi ki. A megszűnt tevékenységek EBIT értéke megháromszorozódott, 90 millió euróra nőtt, szemben az előző év azonos időszakában elért 27 millió euróhoz képest, különösen az ingatlanokból származó jövedelemnek és a pozitív devizahatásnak köszönhetően.

(Világgazdaság, 2017. június 30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.