web₪zseb

Rendelhető a Huawei hajtogatós mobilja

Már rendelhető, november közepétől pedig a boltokban lesz a Huawei összehajtható kijelzős csúcsmobilja. 

Megkezdi Huawei Mate X nevű, összehajtható kijelzős, 5G-s okostelefonjának értékesítését a Huawei, írja a Portfolio. Az új okostelefon mintegy 400 dollárral többe fog kerülni, mint a Samsung versenytárs terméke, a Galaxy Fold. 

Első körben a kínai előrendeléseket fogadja a társaság, a termék globális elérhetőségéről egyelőre nincs információ -számolt be ma androidauthority.com.

Általános forgalomba november 15-én helyezik a telefont, akkorra az előrendelők kézhez kapják új készüléküket. A 8GB-os RAM-mal, 512 GB-os belső tárhellyel és 5G-kapcsolattal rendelkező Mate X variáció értékesítését 16.999 jüanos, vagyis mintegy 2.406 dolláros árfekvéssel kezdik meg. Utóbbi mintegy 400 dollárral haladja meg a Samsung Galaxy Fold árát.

Friss hír az is, hogy a Huawei idei okostelefon-értékesítései túllépték a 200 millió darabos álomhatárt.

(Portfolio, 2019. október 23.)

 

Huawei: Trump sürgetésére

Elkészült a Huawei saját operációs rendszere. 

Saját, néhány héttel ezelőtti nyilatkozatára cáfolt rá a Huawei, amikor a napokban bejelentette: olyan operációs rendszert fejlesztett, amellyel egyebek mellett az okostelefonjait is működtetni tervezi, írja a Magyar Nemzet. 

A kínai informatikai és távközlési eszközöket gyártó vállalat képviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy a cégnek nincsen olyan operá­ciós rendszere, amellyel kiválthatná az Androidot, csak egy ipari felhasználásra szánt rendszert fejlesztett ki. Mára világossá vált, hogy létezik a ­Huawei-fejlesztésű operációs rendszer.

A Harmonyt egy saját rendezésű konferencián jelentették be. A Huawei azt követően gyorsította fel saját operációs rendszerének fejlesztését, hogy májusban az amerikai kereskedelmi minisztérium feltette 68 leányvállalatával együtt arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek – idézte fel a távirati iroda.

A rendelkezés megtiltja amerikai vállalatok számára alkatrészek, berendezések és szolgáltatások eladását a Huaweinek. A cég álláspontja most az, hogy továbbra is kitartana az Android mellett, hogy ezzel segítse az alkalmazásfejlesztők munkáját, de ha a szankciók miatt elesne a Google operációs rendszerétől, bármikor kész átállni a Harmonyra. 

Az operációs rendszer számos eszközt képes kiszolgálni, így az okostelefonok mellett tévéket, notebookokat, okosórákat és egyéb kiegészítőket is. A Kínában Hongmeng néven forgalomba kerülő rendszer elsőként okos­órákhoz, okosképernyőkhöz, járművekbe épített rendszerekhez és okoshangszórókhoz lesz elérhető – áll a cég közleményében.

A Harmonyról azt ígérik, hogy az alulteljesítés kihívásait egy úgynevezett determinisztikus késleltetési motorral (DLE) és nagy teljesítményű folyamatok közötti kommunikációval kezeli. A DLE előre meghatározza az egyes feladatok végrehajtásának prioritásait és az ütemezési határidőket. A rendszer a rendelkezésre álló erőforrásokat a magasabb prioritású feladatok elvégzésére fordítja, ezáltal pedig nagyjából huszonöt százalékkal csökken az alkalmazások válaszideje.

(Magyar Nemzet, 2019. augusztus 12.)

 

A Huawei is hajlítgat

A Huawei is bemutatta hajlítható okostelefonját.

A barcelonai Mobile World Congress (MWC) kiállításon a Huawei bemutatta első hajlítható okostelefonját, a Mate X-et, írja a Világgazdaság.

A gyártó mobiltelefonként és tabletként is használható készülékét a világ leggyorsabb 5G chipkészletével, a Balong 5000-rel, valamint a különleges zsanéroknak köszönhetően hajlítható OLED FullView kijelzővel szerelte fel. A kiállításon az okostelefon mellett a Huawei bemutatta új, 5G hálózattal kompatibilis beltéri egységét, a Huawei 5G CPE Pro-t is.

A hajlítható kijelzőnek köszönhetően a készülék kamerarendszere elő- és hátlapi kameraként egyaránt használható. Az 5G-s Mate X ultravékony, 5,4 mm-es fémteste egy nagy kapacitású, 4500 mAh akkumulátort rejt, amely támogatja az 55W Huawei Supercharge gyorstöltési technológiát, és biztosítja a készülék extrém gyors újratöltését. A készülék 30 perc leforgása alatt képes elérni a 85 százalékos töltöttséget is.

A Huawei első hajlítható okostelefonja mindemellett egy kétfunkciós bekapcsológombot is kapott, amely gondoskodik a Mate X biztonságos üzembe helyezéséről a beépített ujjlenyomatolvasónak köszönhetően. A felhasználó egy érintéssel bekapcsolhatja az okoskészülékét és ezzel egyidőben elvégezheti a biometrikus azonosítást is.A Huawei Mate X készülék Kozmikus kék színben, 2019 nyarán érkezik a boltok polcaira. A The Wall Street Journal információi szerint a készülék piaci ára körülbelül 2.600 amerikai dollár lesz.

(Világgazdaság, 2019. február 24.)

 

Tarolhat a Huawei az új mobiljaival

Huawi Mate Pro 20: mindent visz. 

A kínai gyártó 2018-ban is követi a megszokott menetrendet, ahogy megérkeztünk az ősz kellős közepébe, úgy landoltak a hagyományosan a Mate-széria csúcskészülékei is, a Mate 20 Prónál nehezen találunk jobb csúcskészüléket a piacon jelenleg, írja az Origo, Szász Tamás összeállításában.

Ami a külsőségeket illeti: a Huawei Mate 20 Pro nagyjából úgy néz ki szemből, amilyenekké a csúcstelefonok váltak az androidos mezőnyben az iPhone X tavalyi megjelenése után. Széltől szélig tartó kijelző, a tetején a bevágással, angolosan notch-csal. Esetünkben rengeteg szenzort tartalmaz a kis sziget, tehát nem csak az előlapi kamera miatt haraptak ki helyet neki, ugyanis egy továbbfejlesztett 3D arcfelismeréssel is fel lehet oldani a készüléket, ami a hivatalos infók szerint 30 százalékkal gyorsabb, mint eddig, és akkor is felismer, ha a mintavételt követően szakállat növesztünk, vagy a fejünkre húzunk egy csinos kis kalapot.

A sima Mate 20-nál ezek a szenzorok nincsenek, csak egy előlapi kamera, így a szenzorsziget is kevésbé zavaró, már akit ez zavar. Az ujjlenyomat-leolvasó lemaradt az előlapról és a hátlapról is a Mate 20 Pro esetében, ugyanis a kijelzőbe építették,minden bizonnyal ez az első olyan, magyar fogyasztók számára széles körben ismert és könnyen elérhető készülék, ahol ezt sikerült megoldani, A kamera a felhasználó arcának ezer pontját képes beolvasni mindössze 600 ms alatt. A Mate 20 6,53 hüvelykes LCD (felbontás: 2,244 x 1,080), a Mate 20 Pro pedig 6,39 hüvelykes OLED (felbontás: 3,120 x 1,440) kijelzőt kapott, előbbinél a hátlapon van az ujjlenyomat-leolvasó. Az ujjlenyomat-felismerés rövid tesztünk alapján pontosan működik, a 3D arcfelismerés szintén.

A telefonokat a Huawei új chipje, a Kirin 980 hajtja, a chipkészlet nyolcmagos processzora a tavalyi Kirin 970-hez képest 20 százalékkal erősebb és 40 százalékkal hatékonyabb teljesítményt nyújt. A Mate 20-ból 4 és 6 gigabájtnyi memóriával felszerelt verzió is létezik, a tippünk szerint Magyarországra az előbbi érkezik majd, a Pro verzió ugyanis 6 gigabájttal jön. A tárhely 128 gigabájt lesz, amit egy újfajta nanomemóriával egészíthetünk majd ki, viszont hogy ez milyen gyorsan terjed majd el, azt egyelőre nem tudjuk megtippelni.

Huawei Mate 20 Pro FORRÁS: ORIGO

A hátlap már kifejezetten egyedi, ugyanis egy fém keretben egy vakut és három kameraszenzort is találunk mindkét telefonon, vagyis a tavaszi P20 Pro után ismét tripla hátlapi kamerával érkeznek a Huawei új zászlóshajói.A Mate 20 esetében 16MP-es ultra széles látószögű, 12MP-es RGB és 8MP-es teleobjektív, míg a Mate 20 Pro-nál 40 MP-es RGB, 20 MP-es ultra széles látószögű és a 8MP-es teleobjektív lencserendszernyújt megoldást a makró fotózás problémáira is: a készülékek az ígéret szerint tűéles képeket készítenek még akkor is, ha az adott tárgy nagyon közel van – akár 2,5 cm-re – a kamerához.

A Mate 20 és Mate 20 Pro kameráival emellett ultra széles látószögű fotókat is készíthetünk. Emellett a mesterséges intelligencia használatával a mozgásban lévő tárgyak és alanyok útját kiszámítva képesek leszünk arra (pontosabban a kamera), hogy éles maradjon az alany a fotón, például ha valaki ugrál, akkor is normális fotó készül róla. Az új zászlóshajó termékeknél a nagy mélységélességű képek (Bokeh-hatás) készítését szintén mesterséges intelligencia támogatja. Az úgynevezett „MI Mester" funkciónak köszönhetően a Mate 20 Pro minden eddiginél több, 1500 helyzetet és több mint 5000 tárgyat képes felismerni, 25 különböző kategóriában és ezeknek megfelelően választja ki a legoptimálisabb kamera beállításokat. Felismeri az előttünk lévő ételeket, és kijelzi, hogy mennyi kalóriát fogunk elfogyasztani, de akár egy múzeumban sétálva is súghat a kamera az előttünk lévő festményről.

Fejlődik a videó funkció is, a felhasználók igény szerint szerkeszthetik a mozgóképek fényerejét, telítettségét és színárnyalatait, és módosítható és átszínezhető a videók háttere, emellett a londoni bemutatón azt is prezentálták egy plüsspandával, hogy a kiterjesztett valóság is a mindennapjaink része lehet:a játékot a kamerával körbeszkennelték gyakorlatilag, a figura pedig ezután a kijelzőn életre kelt, integetett a színpadon a cég vezére, Richard Yu mellett. Lehet művészkedni, ahogy csak bírjuk.

A Mate 20 és a Mate 20 Pro között a különbségek utóbbi javára tulajdonképpen a 3D arcfelismerés, a vezeték nélküli töltés (és visszatöltés) az IP68-as víz- és porállóság és az OLED kijelző. A Mate 20-on viszont egészen picit a kijelző tetején lévő betüremkedés. Úgy tudjuk, hogy nagyjából 230 és 330 ezer forintos áron jelennek meg a készülékek Magyarországon hamarosan.

(Origo, 2018. október 17.)

 

Csúcsra törtet a Huawei

Jön a Mate 9, 256 gigabyte tárhellyel, 20 megapixeles kamerával.

A Huawei 2018-ra a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója, egy korábbi nyilatkozat szerint pedig öt év alatt piacvezető lenne. Az elmúlt időszakban olyan ütemben növelték az értékesítést, hogy elérhetőnek is tűnik ez a célkitűzés, összegzi a Világgazdaság. 2015-ben már több, mint százmillió okosmobilt adtak el, 2016-ben pedig 140 millió a célkitűzés.

A Samsung Galaxy Note 7 bukása ráadásul a Huawei malmára hajtja a vizet, hiszen jön az új csúcskészülékük, a Mate 9 előtt. A nyilvánosságra hozta legújabb csipkészlete, a Kirin 960 paramétereit, így várható, hogy ezt építenék be az új Mate telefonba.

Az eddig napvilágot látott információk szerint a Mate 9 5,9 hüvelykes, Full HD-kijelzőt kap majd, vagyis az okostelefonok és táblagépek közötti kategóriába, a phabletek közé sorolható. A 8 magos processzort 4 vagy 6 gigabyte RAM egészítheti ki és lesz olyan modell, amely a mobiloknál egészen meglepő méretű, 256 gigabyte-os tárhelyet kaphat. Ez azért is érdekes, mert androidos okostelefonnál még nincs ilyen tárolási kapacitás. Az iPhone-ok közül is csak a legújabb 7-es széria eszközei tudnak ennyit.

Fényképezésben is a csúcsot ostromolja a Huawei. A hátoldali kamera a 20 megapixeles lehet, a szelfik készítésében pedig vagy egy 8, vagy egy 12 megapixeles kamera segíti a felhasználókat. A telefon a legújabb Android operációs rendszert, a Nougatot kapja. A Mate 9 ára 480 és 700 dollár között alakulhat. Szakértők szerint a kínait társaság új modellje alkalmas lehet a Galaxy Note 7 után maradt űr kitöltésére. Valószínűleg a Huaweinél is ezzel számolnak, így igyekeznek mielőbb piacra dobni az eszközt.

A Huawei 2016. második negyedévében a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó volt a világon, piaci részesedése az IDC adatai szerint 9,4 százalék volt. A második helyet elfoglaló Apple 11,8, míg a piacvezető Samsung 22,4 százalékos részesedéssel ügyködött a 2016. április–júniusi időszakban.

(Világgazdaság, 2016. október 21.)

 

A Huawei lenyomná a mobilpiacot

A Huawei öt év alatt világelső akar lenni a mobilos piacon.

Az Apple és a Samsung megelőzésével és 25 százalék feletti piaci részesedés megszerzésével öt év alatt világelső lenne a Huawei az okostelefon piacon, ez hangzott el a Wall Street Journal és a f.ounders Hongkongban rendezett "Converge" technológiai konferenciáján.

A sencseni Huawei a svéd Ericsson mellett egyike a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártóinak, de az elmúlt pár évben gyors ütemben növelte piaci súlyát az okostelefonok gyártásában is. Piaci részesedésben rohamosan csökken a lemaradása a Samsung és az Apple mögött.

2016 első negyedévében a Gartner piackutató adatai szerint a Huawei közel 60 százalékkal növelte az eladásait, míg a Samsung értékesítése nem változott, az Apple piaca pedig 14 százalékkal csökken. A Huawei piaci részesedése így 8,3 százalékra emelkedett a Samsung 23 és az Apple 15 százaléka mögött.

A Huawei nem csak az eladási számok, de a minőségi mutatók terén is erősít. Termékei egyre növekvő hányadát teszik ki a prémium kategóriás készülékek, növekedését elsősorban erre építi.

A Huawei milliárdokat fordít technológiai fejlesztésekre annak érdekében, hogy felvehesse a versenyt a Samsung és az Apple termékeivel a nemzetközi piacokon. 2015-ben a Huawei 9 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztésre, többet az Apple 8 milliárd dollárjánál, de kevesebbet a Samsung 12 milliárd dolláros fejlesztési költségvetésénél.

(HVG, 2016. június 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.