webzseb₪égbolt

Nagyot ment az Instagram

Pedig 2012-ben még nagy bajban volt. Még a Facebookot is nyomja.

A 2012-ben szakadék szélén táncoló applikáció napjainkra szárnyaló vállalkozás lett, amely nélkül már a sztárok sem tudnák elképzelni mindennapjaikat. A hirdetők meg pláne nem, írja a Napi.hu.

Amikor 2012 tavaszán a Facebook megszerezte az Instagramot, a fotómegosztó alkalmazásnak körülbelül 50 millió felhasználója volt, és a mögötte álló cégnek nem igazán volt pénze. Mivel azonban az applikáció mégis népszerű volt, Mark Zuckerberg úgy döntött, hogy 1 milliárd dollárt pumpál az egykori versenytársba.

Döntéséhez egyesek szkeptikusan álltak, mások pedig okos lépésnek tartották. Mindenesetre tény, hogy a Facebook tulajdonosának akciója egyre több embert késztetett arra, hogy regisztráljon az Instagramra. A megszűnés szélén álló app egyre több embert kebelezett be, és Zuckerberg befektetése kezdett megtérülni. Főként, hogy 2013-ban a Time magazin máris a legjobb androidos alkalmazások közé szavazta.

Fotó: Statista

A fotómegosztó alkalmazásnak jelenleg 1 milliárd havi aktív felhasználója van, és – tekintve, hogy tele van hirdetésekkel –több, mint biztos, hogy az applikáció sorsa és jövője stabilizálódott. A reklámok által már olyan mennyiségű pénz ömlik be a céghez, amit már kezelni is nehéz lehet, ám a felhasználókat pont ez zavarja a legjobban.

Ahogy görgetnek a hírfolyamban, kéretlen hirdetésekbe botlanak csizmákról, fagylaltról, napszemüvegről.

Ugyanilyen lázadást váltott ki a felhasználókból a Stories funkció,amelyet a Snapchat ócska és felesleges utánzatának tartottak. A sok negatív hang ellenére azonban Zuckerberg nem tágított a funkció beépítésétől, és ismét neki lett igaza: a Stories a Facebook-csoport első védelmi vonalává vált a Snapchat ellen.

Fotó: AFP

További stabilitást hozott az Instagramnak, hogy egyre több gigasztár – színész, zenész, sportoló – használja, sőt a tendencia azt mutatja, hogy a sztárok szép lassan elfelejtik a Facebookot, és Instagramon osztanak meg fontos tartalmakat. A legtöbben már ezt a platformot választják a rajongókkal való kommunikálásra is.

Ezt a jelenséget okosan ki is használják a világ nagy cégei, rengeteg pénz tömnek a celebritások zsebébe egy-két fotóért vagy videóért, amivel terméküket reklámozzák. Nem túlzás kijelenteni, hogy napjainkra az Instagram lett a sztárok első számú brand-építő platformja, amellett, hogy az átlagos felhasználók számára is megmaradt az az intimitás, ahova a Facebook hiperaktív világa elől menekültek. Azonban végső soron mégis mindenki Zuckerberg karjaiba rohan.

(Napi.hu, 2018. június 26.)

 

Nagyon húz az Instagram itthon

Palvin Barbi a legnépszerűbb a magyar lány az Instagramon, a fiúk közül Istenes Bence. Kevesebb a feltöltés.

Az instázók háromnegyede naponta ránéz a hírfolyamára, de egyre ritkábban töltünk fel tartalmat, és jobban meggondoljuk, publikussá tesszük-e profilunkat. Ismerjük és szeretjük a Storiest, szívesen követünk barátokat, hírességeket, sőt márkákat is, de a direkt hirdetéseket nem kedveljük, írja a Világgazdaság a Crane marketing ügynökség nyomán.

Az aktuális magyar Instagram-használati trendeket egy online felmérés alapján immár harmadik alkalommal, látványos infografikában összesítette a Crane marketing ügynökség.

A felmérésből kiderült, hogy a fiatal felnőtt nők körében a legnépszerűbb az Instagram Magyarországon. A cég saját adatai szerint több a női felhasználó a magyarok között: 940 ezer a nők és 800 ezer a férfiak száma. A korosztályi eloszlást tekintve a legtöbb Instagram-használó Magyarországon a felmérés szerint jelenleg a 25-44 évesek köréből kerül ki: 750 ezren tartoznak ide, de alig marad le a 13-24 évesek csoportja 740 ezer fővel.

Azt is megtudhatjuk, hogy Palvin Barbi után Csinger Andy, Lévai Adrienn és Istenes Bence a legnépszerűbbek.

A márkák, ismert emberek kikerülhetetlen tényezővé váltak a magyar Instagram térképén. Óriási nemzetközi népszerűsége miatt Palvin Barbara magasan vezet a magyar hírességek között a követők számát tekintve (7,8 millió), őt a divatblogger Csinger Andy (486 ezer) és a modell Lévai Adrienn követik (452 ezer).

A magyar férfiak közül az Instán Istenes Bence (366 ezer) és a YouTube-sztár Dancsó Péter (265 ezer) a legnépszerűbbek. A Magyar Instagram Körkép készítője, a Crane egyébként havonta frissíti honlapján a magyar szereplők toplistáját.

Mennek a márkák is az Instagramon

A márkák számára az Instagram kiemelten fontos kommunikációs eszközzé vált az elmúlt években. Ezt jól mutatja az is, hogy mára a felmérésben részt vevő magyar instázók majdnem fele (49 százalék) követ valamilyen márka- vagy céges profilt is.

A válaszadók közel 60 százaléka szerint egy márka Instagram-oldala is lehet olyan érdekes, mint egy személyé, 70 százalék konkrétan rákeres egy adott márkára vagy cégre. Ugyanakkor 85 százalék rányomott már legalább egyszer az unfollow gombra, ha nem tetszett neki, amit látott.

Kiderült, hogy a felületre havonta töltünk fel, de naponta nézünk rá, mégis egyre ritkábban posztolunk: az elmúlt három évben fokozatosan csökkent a feltöltések gyakorisága, és a legtöbben már csak havonta osztanak meg képet vagy videót.

Bejött a Stories funkció

A 2016-ban bevezetett Stories lényege, hogy a felhasználók úgy is megoszthatnak tartalmakat, hogy azok 24 óráig láthatóak csak a követők számára. A funkciót a magyar instagramozók is előszeretettel használják, és nemcsak feltölteni szeretik a Stories tartalmakat, de nézegetni is. A márkák Stories-zát például a válaszadók több mint egyharmada kíséri figyelemmel.

(Világgazdaság, 2018. május 7., fotó: AFP)

 

A hirdetőknek is bejön az Instagram

Már egymilliónál is több a hirdető az Instagramon.

Töretlen a fotómegosztó alkalmazás népszerűsége. Havonta több mint egymillió cég hirdeti termékeit az Instagramon keresztül. Az alkalmazás különböző fejlesztésekkel is próbál segíteni a kisebb cégeknek is.

A havi egymilliós hirdetőtábor ötszörös növekedés a 2016-os évhez képest, amely az Instagramon az alkalmazások bővülésére, és a Facebookkal kialakított együttműködésre vezethető vissza.

Az Instagram nem is olyan rég még csak egy jópofa fotóalkalmazás volt, amelyben különböző filterek segítségével látványosabbá lehetett tenni a képeket. Mára ez már a múlt, több mint 8 millió vállalkozásnak van profilja az oldalon,
így a felhasználók közvetlenül kapcsolatba tudnak lépni számos céggel.

James Quarles, az Instagram üzletágának vezetője elmondta, hogy próbálnak a kisebb cégeknek segíteni az olyan bővítményekkel, mint a Boomerang, vagy a Hyperlapse. Előbbivel ismétlődő videókat lehet készíteni, utóbbi gyorsított felvételek készítésére jó.

A cég közlése szerint a havi 600 millió aktív felhasználó 80 százaléka követi valamelyik céget, és 120 millióan interakcióba is kerülnek velük.

Hasonló utat jár be a Snapchat is, ők a fiatalabb réteget célozták meg különböző kreatív filterek segítségével. Ezek ellenére az Instagram fölénye nagy, hiszen míg az Instagram 400 milliós napi felhasználótáborral rendelkezik, ugyanez a mutató 150 millió a Snapchatnél. A Snapchat 2017. évi bevételét 770 millió dollárra várják, ami azért messze elmarad az Instagram 3,2 milliárd dolláros bevételétől.

Az Instagram (ahogy a többi népszerű alkalmazás) nem elégszik meg ennyivel. Szeretnének további támogatást nyújtani a cégeknek. Segítenék őket abban, hogy melyik bejegyzésre érdemes hirdetést rakni, de akár az is elképzelhető, hogy
bizonyos szolgáltatásokra (például egy fodrászhoz) időpontot is lehet majd foglalni. Az Insta-felhasználok nagy része az alkalmazásokon keresztül fedez fel termékeket, ezért a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy az applikáción belül lehessen vásárolni.

(Origo, 2017. március 31.)

 

Vásárlást is kínál az Instagram

Első körben az iPhonosoknak és az amerikai vásárlóknak.

Az Instagram is igyekszik kihasználni az e-kereskedelem növekvő népszerűségét: a képmegosztó szolgáltatás egy olyan megoldást tesztel, amivel azonnal megvehetik a felhasználók a nekik tetsző termékeket, melyeknek fényképeit természetesen elhelyezik az oldalon.

A próbaidőszak alatt 20 márkával dolgozik együtt a cég, igaz, egyelőre csak az amerikai fogyasztók számára érhető el ez a lehetőség, közülük is az iOS-es készüléket, vagyis iPhone-t, vagy iPadet használóknak, számol be az új szolgáltatásról a Világgazdaság. A megoldás lényege, hogy a márkáknak az oldalra feltöltött képein szereplő termékekről további információkat tudhat meg a felhasználó, válogathat is közöttük. Az újítás lényege, hogy amint sikerül döntést hozni, nem kell kilépni az alkalmazásból, hanem a „Shop Now”, vagyis „Vásárlás Most” gomb megnyomásával el lehet indítani a tranzakciót.

A termékinformációk és fényképek magában az Instagram-applikációban jelennek meg, így sokkal gyorsabban betöltődik a tartalom, mintha külön böngészőben kellene megnyitni, azaz jelentősen felgyorsulhat a kiválasztás és vásárlás folyamata.

A Techcrunch technológiai portál beszámolója szerint az Instagram nem számol fel közvetítői díjat a szolgáltatásukon keresztül is értékesítő vállalkozásoknak. Ehelyett igyekeznek majd rávenni a cégeket: azért fizessenek, hogy az általuk feltöltött tartalmak megjelenjenek az olyan felhasználók számára is, akik egyébként nem követői az adott márkának.

De miért érné meg ez a társaságoknak? Az Instagram saját felmérése szerint a megoldást használók 60 százaléka szerez ismereteket termékekről és szolgáltatásokról az alkalmazáson belül, háromnegyedük a felületen posztolt tartalmak hatására további információk gyűjtésébe kezd weboldalakon, online keresőkön. Az Instagramnak már most is mintegy félmillió hirdetője van és az egymilliárd dollárért a Facebook tulajdonába jutott szolgáltatás kezd komoly bevételt is hozni.

(Világgazdaság, 2016. november 4.)

 

Kergetőzik az Instagram

100 millió új felhasználó kilenc hónap alatt. Lenyomta a Twittert.

Elérte a 400 milliót az Instagram kép- és videomegosztó oldal felhasználóinak száma. A Világgazdaság beszámolója szerint a felületnek mindössze 9 hónap kellett ahhoz, hogy újabb százmillióval növelje a táborát. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Instagramot már többen használják, mint a Twittert, amely a legutóbbi információk szerint világszerte 316 millió netezőt köt magához. Az Instagram felhasználók több mint 75 százaléka az Egyesült Államokon kívül él. A 2014. decembere óta csatlakozott 100 millió embernek több mint fele Európából és Ázsiából származik, a legnagyobb számban pedig brazilok, japánok és indonéziaiak csatlakoztak az oldalhoz.

Az Instagramot 2012-ben egymilliárd dollárért vette meg a Facebook. A Facebook most már több bevételt akar kivenni a szolgáltatásból, ennek érdekében egyre inkább megnyitja a hirdetők előtt. Az eddigi 8 ország mellett további több mint 30 piacon teszik lehetővé, hogy a vállalkozásokat, termékeket, szolgáltatásokat népszerűsítsenek rajta.

Az Instagram más vonalon is nyit a korábbiakhoz képest. Eddig a hirdetési lehetőség, többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, csak bizonyos márkák számára áll rendelkezésre, viszont ezentúl bármelyik cég reklámozhat a felületen. Ráadásul még jobban közelíthetnek az instagramos hirdetések a tévében megszokottakhoz, ugyanis míg korábban legfeljebb tizenöt másodperces szpotokat tölthettek fel a cégek, addig a jövőben már 30 másodperces kisfilmeket is elhelyezhetnek.

A Facebook lépését az is indokolja, hogy a mobileszközökre optimalizált hirdetések értéke világszerte ugrásszerűen nő.

(Világgazdaság, 2015. szeptember 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.