iparospiac₪próbafülke

Amerika legnagyobb játékboltja bedőlt: Toys “R” Us

Csődöt jelentett Amerika legnagyobb játékboltja a Toys "R" US.

Az online boltok alacsony áraival nem tudott versenyezni a franchise játékárus cég. Más üzlet is követheti, hiszen a hagyományos ájátékrusításban piacvezetőnek számított a cég.

2017. szeptember 18-án jelentett csődöt a Toys "R" Us. A benyújtott papírok alapján több mint egymilliárd dollárnyi adósságot halmoztak fel az utóbbi 10 évben. A cég azonban 3 milliárd dolláros mentőcsomagot kapott néhány nagyobb befektetési banktól, köztük a JP Morganntől, így folytathatja a működést és egyenlőre arról sem esett hír, hogy boltokat kellene bezárnia a cégnek.

A Toys "R" Us 1948-ban alakult és több mint 1.600 amerikai és kanadai boltban árul játékokat, valamint 255 áruházzal rendelkezik Ázsiában.

Az időzítés különösen érdekes lehet, hiszen lassan indul a ünnepi időszak és a boltok ilyenkor már feltöltik a raktáraikat. Az ünnepi időszak hozza a Toys "R" Us bevételének 50 százalékát, ezért meglepő, hogy éppen a szezon előtt jelentettek csődöt. Michael Freitag, a cég szóvivője megerősítette, hogy jelenleg nem terveznek boltbezárást, viszont a jövőben ez változhat, attól függően, hogyan alakul a cég átszervezése.

2017-ben  nem ők voltak az elsők, akik bejelentették, hogy komoly gondjaik vannak. Több mint egy tucat más játékkereskedő, köztük a Payless Inc, a Gymboree Corp., és a Perfumania Holdings Inc is csődöt jelentett.

Az online boltok, mint az Amazon, hatalmas veszélyt jelentenek a hagyományos kiskereskedők számára. A hagyományos üzletek már régóta küzdenek a kevés vásárlóval és a folyamatos árháborúval az online áruházak ellen, és úgy tűnik, nem tudják felvenni a versenyt.

David Brandon a cég vezérigazgatója mindent megtesz annak érdekében, hogy ismét vonzóvá tegye a boltot a gyerekek és a szülők számára. Többek között az áruházakban térképeket osztanak, amely alapján könnyen megtalálhatóak a legnépszerűbb játékok. Brandonnak ugyan sikerült néhány jó üzleti döntéssel jobb helyzetbe hozni az áruházat, azonban ez már túl későn jött és túl kevésnek bizonyult a cég megmentéséhez.

 

A Toys "R" Us 2013 óta veszteséges. 2017 második negyedévében a cég 164 millió dolláros hiányt mutatott, ami még az előző évnél is rosszabb. Brandon elmondta, hogy a hitelezőkkel és az adósókkal közösen fognak kidolgozni egy tervet az 5 milliárdos hosszú távú adósság kifizetésére.

(Origo, 2017. szeptember 19., fotó: AFP,Don Emmert) 

 

A Mattel döcögött, a Hasbro ment

Nem kell már annyira a Barbie baba.

A vártnál kedvezőtlenebb negyedéves eredményekről számolt be a Mattel amerikai játékgyártó a 2017 második három hónapja alapján, írta a Napi.hu. Ebben egyebek között az játszott szerepet, hogy gyengén mentek a vezető termékek, így a Barbie babák és a Fisher-Price játékok kereslete gyengébb volt.

A Mattel bevétele az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal 975 millió dollárra emelkedett, ami elmaradt a szakértők körében várt 980 millió dollártól.

A Hot Wheels autómodelleket is gyártó Mattel cég részvényarányos vesztesége 14 cent lett. Ez jóval meghaladta az elemzői várakozások átlagában szereplő 9 centet.

A Barbie babák eladása 5 százalékkal esett a június végével záródott három hónapban éves szinten, a 6 éves kor alatti korosztálynak szánt Fisher-Price játékok értékesítése pedig 3 százalékkal csökkent.

A Mattel versenytársa, a szintén amerikai Hasbro is a közzé tette negyedéves számait. A cég eladásai éves szinten 11 százalékkal, 972 millió dollárra emelkedtek a második negyedévben, az elemzők előzetesen nagyjából ennyivel is dollárral számoltak. A Hasbro második negyedéves profitja azonban meghaladta a 45 centes elemzői várakozásokat: 68 millió dollár, részvényenként 53 cent volt az előző év azonos időszakában elért 52 millió dollár, részvényarányosan 41 cent után.

(Napi.hu, 2017. július 28.)

 

A Hasbro nyomta a Disney hercegnőket és a társasjátékokat

Nőtt az árbevétele és a profitja is 2016-ban az amerikai játékgyártónak.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a Hasbro amerikai játékgyártó 2016. negyedik negyedévi forgalma és persze a profitja is. Nagyon keresték a vásárlók a Disney hercegnőket és a társasjátékokat, írja a Napi.hu.

A második legnagyobb amerikai játékgyártó 2016. év egészében valamivel több mint 5 milliárd dollár bevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 4,4 milliárd dollárral. A negyedik negyedéves bevétel 11 százalékkal 1,6 milliárd dollárra kúszott fel. A szakértők kisebb bevételt, 1,5 milliárd dollárt vártak.

A Hasbro 2016-ban 551 millió dollár profitot termelt, részvényenként 4,3 dollárt, egy évvel korábban pedig 452 millió dollárt. A cég adózott eredménye 193 millió dollárra emelkedett a december 25-én záródott negyedik negyedévben, az egy évvel korábbi 176 millió dollárról.
A vártnál jobb eredmények nyomán a Hasbro árfolyama sokat erősödött a New York-i tőzsdén.

(Napi.hu, 2017. február 6.)

 

Jön a Hamleys

A világ legrégebbi játékboltja Angliából.

A világ legrégebbi játékboltja, brit hálózat Prágában nyitott meg, de hamarosan magyarországi boltot is indít a tervek szerint a több mint 250 éves Hamleys.

Első közép-kelet-európai boltját franchise rendszerben Prágában nyitotta meg a brit Hamleys játéküzlet, de terveik szerint hamarosan a magyar piacra is belépnek. A franchise rendszerben üzemeltetett prágai Hamleys játéküzlet az egyik legnagyobb játékbolt a világon. Két emeleten összesen 6130 négyzetméteren elterülő eladóterének (a hálózat ikonikus, londoni áruházának alapterülete 4500 négyzetméter) felét a játékok foglalják el, 45 százalék jut a szórakoztató programoknak és még 5 százalék az étel-ital árusításra.

A mester franchise partner Inexad cég franchise megállapodása öt európai piacra terjed ki, és a terv, hogy a következő 5 évben 15 üzletet nyissanak a cseh piac mellett Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, valamint Magyarországon. A hálózat első franchise áruháza csak 1987-ben (több mint 200 évvel az alapítás után) nyitott meg, mára azonban a Hamleys egy globális céggé vált: 22 országban rendelkezik összesen 75 üzlettel.

A most megnyílt prágai Hamleys áruház kialakításának teljes költsége végül közel 4 millió euróra (nagyjából 1,2 milliárd forintra) került, bár ez jóval magasabbnak számít az átlagnál, és a jövőbeli üzletnyitások előreláthatóan kevesebből is kijönnek majd. A brit áruházlánc névadója, William Hamley első üzletet még 1760-ban nyitotta meg Londonban. A Hamleys ezzel a világ legrégebbi játékboltja, de a cég a hivatalos játékbeszállítója például a brit királyi családnak is. Csak az első, a londoni Regent Streeten található Hamleys több millió vásárlót vonz minden évben, és egyidejűleg a város egyik látványossága is a turisták számára.

(HVG, 2016. május 11.)

 

A Star Wars felhúzta a Hasbrot

A lányos játékok is szépen nyomultak. A babákat a digitalizáció sem nyomja le.

A Hasbro, a Mattel mögött a második legnagyobb játékgyártónak számító cég jó üzletet kötött a Walt Disney-vel a Csillagok háborúja sorozat nyomán az új epizódban szereplő figurák és egyéb szuvenírek értékesítéséről, ami ugyanis jelentősen feldobta a bevételét. A Disney Princess hercegnőit mintázó játékok, valamint a Hókirálynő című mese alapján készített Jégvarázs című animációs film figurái is hozzájárultak ahhoz, hogy a tavalyihoz képest 80 százalékos bővüléssel közel 50 millió dollárra nőjön a játékgyártó adózott nyeresége 2016. első első három hónapja után. A forgalom ennél szerényebb mértékben, 16 százalékkal nőtt, de a 830 millió dolláros bevételre így sem rossz.

A Hasbro jót húzott, amikor a különböző játékfilmek figuráinak forgalmazásáról megegyezett a Disney-vel, de még a régebben bemutatott szuperhős-fantasy film, a Bosszúállók alakjainak értékesítéséből is sokmilliós bevétele jött, ugyanígy a Jurassic Park dinoszauruszaiból is. Az őslények életének megfilmesítéséből hasznot húzó társaság befektetői ezúttal elégedettek lehetnek, az elmúlt egy évben kereken 25 százalékkal drágultak a Hasbro részvényei.

A mesevilágból ismerős Hamupipőke-, a Hófehérke-figurák forgalmazási jogait 2015. végén szerezte meg a Hasbro a Mattel elől, azóta pedig számolatlanul dobja piacra a gyerekek kedvenceit. A kifejezetten lányoknak szóló termékek forgalma 40 százalékkal 165 millió dollárra nőtt ebben a negyedévben. A fiúk ezúttal lemaradtak, csak 24 százalékos bevételi pluszt hoztak a konyhára. A Monopoly társasjátékokból és a My Little Pony babafiguráiból befolyó bevétel is jól jött. Elképesztő, hogy a 2016-ban 60. születésnapját ünneplő Play-Doh gyurmajáték is 12 százalékkal nagyobb forgalmat hozott az egy évvel korábbinál.

Egyenlőre a Star Wars-őrület kitart, a film DVD-változatának tavaszi megjelenése is ébren tartja az érdeklődést, ahogy a decemberre ígért Rogue One: A Star Wars Story is dobhat majd a cég forgalmán. A Csillagok háborúja apropóján bevezetett NERF szivacslövő játékfegyverek is szépen nyomulnak az eladási listán a Hasbro adatai alapján.

A Hasbo játékgyárainak leglelkesebb vásárlói Észak-Amerikában élnek, az összbevétel fele onnan származik. A feltörekvő országokban 2016-ban eddig kevesebben hittek a mesékben, hát igen, 7 százalékkal estek a bevételek.

Úgy tűnik, hogy a hagyományos játékok reneszánszukat élik, a digitalizálódó világ nem tud kifogni rajtuk. Az NPD piackutató adatai szerint tavaly az Egyesült Államokban 7 százalékkal nőtt a forgalmuk, ilyen magas arányt egy évtizede nem mértek.

Két évtizede a Barbie babákról ismert Mattel ajánlatot tett a Hasbróra, amit akkor visszautasítottak. 2015. végén viszont a Hasbro látta úgy, hogy érdemes belenyúlni a zsebébe és megvenni a versenytársat, ám a tárgyalások azóta sem vezettek eredményre.

(Világgazdaság, 2016. április 19.)

 

Egy lenne a Mattel és a Hasbro

A fiús és a lányos játékokat egy cég kínálhatja majd.

A fiús és lányos játékok legnagyobb gyártói egyesülhetnek a jövőben, a Mattel és a Hasbro. A játékpiac két legnagyobb amerikai szereplője, a Mattel a lányok, a Hasbro főleg a fiúk játékok kiszolgálására szakosodott. A Mattel az amerikai játékpiac első, a Hasbro a negyedik helyezettje, de ha a fizikai játékokat nézzük, akkor a harmadik, hiszen a japán Namco Bandai második helye „virtuális”, mivel a cég a videojáték-piacon érdekelt.

A jelenleg még csak tervezett egyesülés a 24 milliárd dolláros amerikai játékpiac 5 milliárdos részét érintené, ezért előreláthatóan versenyjogi akadály sem merülhet fel a számok alapján. A két cég forgalmának döntő részét négy kereskedőláncon – Wal-Mart, Target, Amazon és Toys „R” Us – keresztül bonyolítja le. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kereskedők könnyebben egyezkednek egyetlen nagyobb szereplővel, ha a kínált választékot négy-öt cégtől tudják csak beszerezni. Ez pedig torzíthatja a versenyt.

Az egyesüléssel egy cégóriás jelenne meg úgy, hogy a többi játékpiaci szereplő jóval kisebb nála, ami viszont aggályokat vethet fel versenyoldalról.

A játékgyártók közötti tárgyalások 2015. végén kezdődtek, a kezdeményező a kisebbik fél, a Hasbro volt. Utóbbinak a piaci értéke 9,5 milliárd dollár, míg a Mattel jelenleg 11,3 milliárdot ér. Elemzők szerint végül is egyik cég számára sem létszükséglet a fúzió tető alá hozása, a korábbi nehézségeik legyűrése után ugyanis felszálló ágban vannak, mind forgalmukat, mind nyereségüket tekintve.

(Világgazdaság, 2016. február 8.)

 

A játékpiacon tarol a karácsony

Regio, Játéksziget: nekik is jó játék a karácsony.

A játékboltok éves bevételük nagyobb felét is elérhetik a karácsonyi szezonban, amit mutat, hogy az átlagos kosárérték az évközi 6.200 forintról 9.800 forintra emelkedik, a piac pedig 2015-ben tovább bővülhet. A teljes magyarországi játékpiac nagyjából 40-50 milliárd forint nagyságú, ebből a játékbolthálózatok 30, az online játékboltok 10 százalékkal részesednek, a maradékot pedig a hipermarketek dömpingárui fedik le.

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. felmérése szerint karácsonykor a nagyobb méretű és értékesebb termékeket pakolják a vásárlók a kosárba. A november elejétől december végéig tartó időszak a REGIO Kft. éves árbevételének felét adja. A cég 2015-ben karácsonykor az előző évinél 5-7 százalékkal nagyobb forgalomra számít, emellett pedig az új üzletek nyitása nyomán az éves bevétele várhatóan 30 százalékkal nőhet. A REGIO szerint a karácsonyi szezonban nincs különbség a vásárlók összetételében az év többi hónapjához képest, nagyjából 75 százaléka 25-44 év közötti nő. A slágertermékeket közül 2015-ben is népszerűek a kreatív és készségfejlesztő játékok, de kedveltek a családi társasjátékok is, emellett pedig az interaktív játékok.

A játékkereskedő és importőr Formatex Kft. megítélése szerint a játékboltok forgalma számít a leginkább szezonálisnak a kiskereskedelemben. A háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiból az összforgalomnak csupán mintegy 10 százaléka esik az év utolsó hónapjára, bizonyos műszaki cikkeknek a negyede jut a karácsonyi szezonra, az online kiskereskedelemnek epdig körülbelül 25 százaléka, szemben a játékboltokban tapasztalható 60-70 százaléknál. A második legfontosabb időszak a játékkereskedelemben a húsvéti, ami az éves forgalomnak akár 16-20 százalékát is jelentheti, majd azt követi a gyereknap, de az tíz százalék alatt marad. A Formatex szerint a karácsonyi forgalom 2015-ben 8 százalékkal nőhet a 2014. évihez képest, a 2015. évi teljes árbevétel pedig 8-10 százalékkal bővülhet.

A Játéksziget üzlethálózatot a Formatex üzemelteti. Az internetes játékvásárlás gyorsan fejlődik, így 2015-ben a Játéksziget a játékok 9 százalékát online értékesíti. Az online üzletágukban a 2014. évihez képest kiugró, 230 százalékos a növekedés.

(MTI, 2015. december 3.)
 

Barbie-baba 56 éves és nem fogy

A Mattel játékaiból kevesebbet vesznek.

2015 első negyedévében sokkal kevesebb Barbie-babát kapnak a gyerekek ajándékba, mint korábban. Az elemzők egyébként nagyobb esést vártak. A Mattel másfél éve könyvel el kevesebb bevételt.

A Barbie-babák eladása 14 százalékot csökkent 2015. első három hónapjában 2014. azonos időszakához képest. A babákat gyártó Mattel eladásai már másfél éve csökkennek, így nem csoda, ha a cég vesztesége pedig a négyszeresére nőtt, most már 58 millió dollár. A Mattel-csoport bevételének negyede a Barbie-babák eladásából származik.

A Barbie-baba 56 évvel ezelőtt lépett a piacra, de közben az évek múlásával jöttek a társai is a versenytársaktól, így a Hasbro és a Lego termékei, a filmekhez kapcsolódó játékok. Feltehetően a Barbie-babák gyenge üzletmenetében az is szerepet játszik, hogy az évek óta hódító, a gyereke körében igencsak kedvelt elektronikus eszközök a hagyományos játékokat háttérbe szorítják.

A Mattel mindennek ellenére bizakodó, a vezető márkáira építene, így a Barbie mellett a Fisher-Price-ra.

(Investor.hu, 2015. április 17.)

 

Nagyobb régióban a Regio

Játékokból épít piacot a játékkereskedő.

Több százmillió forintot fordít hazai hálózata bővítésére a Regio Játékkereskedelmi Kft.. A Regio 2013. végén a csődbe ment Gulliver 12 boltjának üzemeltetését vette át. A társaságnál 2014-ben az előző évhez képest 1,5 milliárd forint bevételnövekedéssel számolnak.

A 2013. évi ötmilliárd forintos bevétel után az idén 6,5 milliárd forintos forgalommal számolnak a Regio Játékkereskedelmi Kft.-nél. A cég a múlt év végén csődbe ment Gulliver hálózatából 12 boltot vett át, most ezekre alapozzák a számottevő fejlődést. Jelenleg 33 üzletük van országszerte, ez már akkora méret, amellyel a játékpiacon lefedhető Magyarország. A központi irányítás költségei így már jobban megoszlanak a hálózatban, így hatékonyabb a működtetés is. A Gulliver áruházak üzemeltetésének átvétele ugyanakkor több százmillió forints beruházást jelent, hiszen technikai eszközökkel, új pénztárgépekkel, arculati elemekkel is el kell látni a boltokat, de természetesen új árukészlettel is fel kellett tölteni azokat.

A Regio nem csak üzleteket vett át az egészen a múlt év végéig a hazai játékpiac meghatározó szereplőjének számító társaságtól, hanem a Gulliver régi hálózatában forgalmazott márkák hazai értékesítésére is megállapodást kötött a csődbe ment cég egykori beszállítóival. A jelentős fejlesztés a létszám növelésével is jár, nagyjából száz embert vesznek majd fel, az áruházakban dolgozó eladók mellett a logisztikai személyzetet is meg kell erősíteni.

A Regio webáruháza jelenleg egy nagyobb hagyományos üzlet forgalmát bonyolítja le, a következő években a cég folyamatos bővülésre számít az e-kereskedelem területén is. Ennek érdekében fejlesztették az internetes oldal megjelenését, az ügyfélkiszolgálást, marketing kampányt is indítottak. Az online forgalom felfutását segítheti az is, hogy a NAV egyre nagyobb figyelmet fordít a webáruházakra, így az eddig az áfával trükköző boltok visszaszorulásával versenyképesebbek lehetnek a jogkövető piaci szereplők. A Regio jövőbeli tervei között szerepel a hagyományos áruházak megújítása, a nyugat-európai trendeknek megfelelő újszerű boltberendezéssel és szakmailag csoportosított kínálattal.

A hagyományos játékpiacról egyre több vásárló vándorol át a nemzetközi üzletláncok játékosztályaira, ám itt szűkebb választékkal és az életkori sajátosságokat figyelembe vevő szakmai tanácsadás hiányával találkoznak, vélekedik a Regio, ezért kiemelt figyelmet fordít a hagyományos piaci értékekre, így a vásárlókkal folytatott közvetlen kommunikáció és a szaktudás megőrzésére is.

Az évekig a hazai játékpiac meghatározó szereplőjének számító Gulliver 2013. decemberben zárta be üzleteit, a társaság ellen január közepén indult meg a csődeljárás, majd felszámolás. A vállalat bevétele kiterjedt hálózatának köszönhetően 2010-ben még nőtt és megközelítette az ötmilliárd forintot, azonban ezt követően már csökkenni kezdett. Hatalmas zuhanást hozott 2012., 700 millió forinttal volt kisebb abban az évben a forgalom, mint egy évvel korábban és már alig haladta meg a négymilliárd forintot. Az utóbbi néhány évben folyamatosan veszteségről számolt be a cég.

(Világgazdaság, 2014. augusztus 31.)

 

Jó játék a játék

Jól megy a Játéknet.hu, egy játékokra specializált online webáruház.

A Játéknet számára a karácsony a főszezon, a forgalma ilyenkor megtízszereződik. A vállalkozás egy kis családi garázscégből az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai online webáruházzá nőtte ki magát, amelyet számos szakmai és közönségdíjjal is kitüntettek. A cég jelenleg 1,4 milliárdos árbevételt hoz össze 30 alkalmazottal, évi 150 ezer rendeléssel. Eddig minden évben megduplázták a bevételeiket.

A webáruház nem minden vállalkozási előzmény nélkül jött létre. A Játéknet előtt az alapító két házaspár egyik fele számítástechnikai webáruházat működtetett, így járatosak voltak a technológiai háttérben. A játékforgalmazásra 2006-ban álltak át. Az indulás után összesen kétmillió forintos forgalmat csináltak két hónap alatt, úgy, hogy 400-500 terméket forgalmaztak. Kezdetben úgy működtek, hogy a vásárló megrendelte tőlünk a játékot, ők beszereztük és kiszállították neki. Az indulás után másfél évvel átálltak a készletezésre, a termékek raktározására. A készletezés egyik legnagyobb kihívása a játékkereskedelemben, hogy a karácsonyi játékrendeléseket – novemberi szállítással – márciusig kell elküldeni a nagykereskedőknek, jól kell tehát eltalálni, hogy miből, mennyit rendelnek és milyen ütemben.

A cég saját szoftverrel kezdte figyelni az eladásokat, elemezték a játékpiacot. Tapasztalatuk szerint a legkedveltebb termék mindig az, amit a gyerekek a tévében látnak. A nagy játékgyárak – Hasbro, Mattel, Lego – általában filmet készíttetnek a mesefiguráikból, hogy jobban fogyjon a termék. A készletezésre átállás jó üzletfejlesztési döntésnek bizonyult, amely megteremtette a későbbi fejlődés alapjait. Gyorsabban, több terméket tudtak eladni, ennek köszönhetően 2009-ben elérték a 100 milliós árbevételt, 2010-ben pedig már a 200 milliót. Bővítették a létszámot is akkor 12 főre, főként beszerző, csomagoló, vevőszolgálatos munkatársakkal. Ekkor döntöttek úgy, hogy elfogadják fő konkurenciájuk, az akkori online játékáruház piacon második legnagyobb cég, a Tulli egyesülési ajánlatát, 2011. novemberben bejegyezték a fúziót. A szervezeti egyesülés ugyanakkor hosszú és nehéz folyamat volt, amely számos új problémát is hozott.

A Játéknet.hu a Tullival való egyesüléssel piacvezető online játékáruházzá fejlődött. Rajtuk kívül csak 2-3 nagyobb "offline áruház" van a piacon. Ráadásul 2013. karácsonyi szezonjában bedőlt a legnagyobb játék nagy- és kiskereskedő, a komoly bolthálózattal rendelkező Gulliver is, így a Játéknet versenyelőnye tovább nőtt. Az egyesüléssel fenntarthatóvá vált a gyors ütemű fejlődés. Tőke áramlott a cégbe, új piacot és vevőket szereztek. A cég megkapta az Ország Boltja 2013-díjat, továbbá az Év Internetes Kereskedője-díjat is.

Az első időszakban nem költöttek marketingre. A második évtől Google Adwords hirdetéseket használtak, erős konverziós szemlélettel, vagyis csak olyan hirdetésre költenek, ami közvetlen vásárlót hozhat. A cég gyorsan növekedett, az új vásárlók főként az offline világból érkeznek, így 2013-ban – a felerősített online megjelenések mellett – offline kampányba is kezdtek. A cél az, hogy brandet építsenek, azaz azt szeretnék elérni, hogy az emberek fejében a játékvásárlás egyet jelentsen a Játéknettel. A teljes marketingköltség 2013-ban az éves árbevétel 3 százalékát érte el.
(HVG, 2014. január 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.