butik₪pórázon

Csajozni sem egyszerű

Társkereső oldalon. Vagy hapsizni. Lejárt szolgáltatásért kellett fizetni.

A Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja azt az online társkereső szolgáltatást nyújtó vállalkozást, amellyel kapcsolatban a pórul járt olvasó fordult a Magyar Nemzethez. A luxembourgi cég révén üzemeltetett két magyarországi weboldal esetén a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja áll fenn, ám tény, hogy a fogyasztók tudatossága nélkül hiába deríti ki a hatóság, hogy adott esetben csapdahelyzetet rejt a meghirdetett virtuális szolgáltatás, írja a Magyar Nemzet.

Csalódott olvasója fordult laphoz a történetével, hogy felhívja a sorstársai figyelmét: maradjanak körültekintőek, és a társkeresés miatti kudarcok okán se dőljenek be az ígéretes hirdetéseknek az interneten és a közösségi oldalakon. Főként pedig olvassák el az apró betűs részeket is a szolgáltatási szerződésekben, mert a figyelmetlen fogyasztó akár százezres nagyságrendű anyagi kárt is felhalmozhat a jobbára sikertelen ismerkedési kísérletek mellé.

Az olvasó a be2 S.á.r.l. (be2) elnevezésű luxembourgi bejegyzésű vállalkozás révén a Facebookon is aktívan hirdető, Singles50 fantázianéven futó partnerkereső weboldalhoz csatlakozott. A magát exkluzív társkereső szolgáltatásként hirdető oldal komoly kapcsolatot kereső, ötvenes egyedülállók számára nyújt virtuális szolgáltatást Magyarországon (is).

A társkereső közösségéhez egy alkalmazáson keresztül ingyenes regisztrációval csatlakozhat az érdeklődő, majd a kínálat átböngészése után egy tudományos alapúnak mondott személyiségtesztet töltetnek ki vele. Az „összeillés-alapú” weboldal azt ígéri, hogy a teszt alapján az ügyfél rendelkezésére bocsátja a potenciálisan ideálisnak tűnő partnerek listáját, ezt azonban már csak pénzért teszi: a Prémium tagsággal járó, egy-, három-, hathavi előfizetési csomagok ára 4-36 ezer forint között mozog. Ezt a fogyasztó a bankkártyája adatainak megadásával, elektronikus úton automatikusan teljesíti, miután néhány kattintással kiváltja a tagságot.

A figyelmetlen ügyfél számára a csapdahelyzet ott van, hogy amennyiben a társkereső oldal nem váltja be a reményeket, nem elég, ha törli a profilját és nem látogatja tovább a közösséget. A sokak által el nem olvasott általános szerződési feltételek szerint ugyanis a társkereső oldalon a díjköteles szolgáltatásra vonatkozó megállapodás automatikusan meghosszabbodik az eredeti futamidővel. Ez csak akkor változik meg, ha az ügyfél a szerződését legalább 14 naptári nappal a mindenkori futamidő lejárta előtt felmondja, mégpedig írásban, szigorú alaki előírások szerint. A levelet egyenesen a be2 S.á.r.l. cég címére kell küldeni, amely egy, a luxemburgi joggyakorlat szerinti korlátolt felelősségű társaság, és egyetlen általános ügyfélszolgálati e-mail-címmel áll rendelkezésére a magyar fogyasztóknak.

A pórul járt olvasó a több mint 23 ezer forintos csomagja lejártakor úgy érezte, hogy a weboldal egyáltalán nem váltotta be a színvonalas és eredményes szolgáltatáshoz fűzött reményeit, ezért elhagyta azt abban a hitben, hogy mivel az előfizetése sem aktív már, nincs további dolga a céggel. Néhány hét múlva azonban meglepődve tapasztalta, hogy az e-mail-fiókjába azonnali fizetési felszólítás érkezett Luxembourgból, amely egy automatikus behajtási folyamat része volt, és azt helyezte kilátásba, hogy a számla kiegyenlítésének elmaradása esetén követeléskezelő cégnek adják át a tartozást.

Tanulságképp fontos megjegyezni, hogy olvasónk tipikus esete a sokadik példán keresztül világít rá arra, mennyire fontos a fogyasztói tudatosság, ha egy szolgáltatásra vagy termék megvásárlására szerződünk akár az interneten, akár hagyományos módon, az apró betűs részek, a szöveg alapos áttanulmányozása nélkül ugyanis felelőtlenség aláírni (az interneten kattintással elfogadni) a cég diktálta feltételeket.

Érdekes szál ugyanakkor, hogy a be2 S.á.r.l. külföldi vállalkozással szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2018 júliusában eljárást indított, amelynek keretében több olyan szolgáltatói magatartást vizsgál a www.be2.hu társkereső weboldalon, amely felvetheti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúját. Később a piaci jelzések alapján kiterjesztették a hatósági vizsgálatot a be2 által működtetett másik, www.academicsingles.hu társkereső weboldalra is, mert ott is felmerült a gyanú, hogy megtévesztik a fogyasztókat.

A számos vizsgálati szempont között az is szerepel, hogy az átlagos fogyasztó például észlelheti-e az előfizetés automatikus meghosszabbodásával járó kötelmeket a weboldalon, azaz a szerződési feltételeket úgy jeleníti-e meg a cég, hogy az alapján az ügyfelek tájékozott döntést hozhatnak.

Ne csak nézz

Mivel a versenyhivatal számos piaci bejelentéssel találkozik a társkereső web­oldalakkal kapcsolatban, külön felhívta a figyelmet a szempontokra, amelyekkel elkerülhető a keserű csalódás a szolgáltatóban. Alapvető, hogy az ügyfél tájékozódjon a cégről, mielőtt csatlakozik és fizet a szolgáltatásért, esetünkben is folyamatban lévő hatósági vizsgálat mellett működik a weboldal.

Érdemes elolvasni az internetes fórumokat is, ahol megtudható, megbízhatóan működik-e az oldal, kinek milyen tapasztalata van. A személyes adataink és privát érdeklődési körünk kiadásával járó szerződés előtt meg kell nézni azt is, pontosan mennyi pénzt kell fizetnünk a siker érdekében, és mi az, amit cserébe kínálnak, illetve attól hogyan lehet eltérni. – Ha a regisztráció után meggondolja magát a fogyasztó, éljen a 14 napos elállás lehetőségével, ilyenkor a megfizetett díj teljes egészében visszajár – tanácsolja a GVH.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete is tesztelte a legnépszerűbb társkereső oldalakat. A legaggályosabb eredmény az volt, hogy a társkereső oldalak lényegében titkolják az áraikat. A vizsgált oldalak közül egyetlenegynél sem derült ki regisztráció előtt az, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt ingyen, illetve díj ellenében, és hogy tételesen mi mennyibe kerül majd az ügyfélnek.

(Magyar Nemzet, 2019. április 29.)

 

A GVH is Valentin-napozott egyet

A GVH online társkereső szolgáltatások általános szerződési feltételeit vette górcső alá. Tanácsokat is ad, persze nem az ismerkedés mikéntjéhez, hanem a böngészők használatához.

A Gazdasági Versenyhivatal 2018. február 7-én és 8-án hét Magyarországon is népszerű online társkereső szolgáltató általános szerződési feltételeit tekintette át, egy nemzetközi együttműködés keretében.

Az úgynevezett Sweep Day keretében az 58 ország fogyasztóvédelmi szervezeteit tömörítő ICPEN (International Consumer Protection and Enforcement Network) koordinálásával a résztvevő hatóságok azonos szempontrendszer mentén tekintették át a vizsgálati célként meghatározott területek valamelyikét. A tagok egy időben böngésztek az interneten, megtévesztő, vagy csalárd oldalakat keresve. 

A „Szerződési feltételek a digitális gazdaságban” elnevezésőátfogó sweep-ben a GVH az online társkereső szolgáltatók PC-n, Android- és iOS eszközökön elérhető általános szerződési feltételeit (ÁSZF) nézte át alapvetően olyan szempontból, hogy azok alapján a fogyasztó tájékozott ügyleti döntést tud-e hozni. Az online társkereső oldalak népszerűségére is tekintettel a GVH felhívja a figyelmet, hogy ezeknél a szolgáltatásoknál is elvárja, a fogyasztók tájékoztatása tisztességes legyen. Fontos, hogy valamennyi lényeges körülményről így például a szolgáltatás pontos tartalmáról, a díjáról, a díjváltozást kiváltó helyzetekről, a szerződés létrejöttének és megszüntetésének módjáról érthető, átlátható és pontos tájékoztatást kapjon a fogyasztó.

Az online társkereső szolgáltatóknak törekedniük kell arra, hogy

a szolgáltatás lemondása ne legyen összetettebb folyamat, mint az igénybevétel, amely „csupán néhány klikk”;

az ÁSZF-ek magyar nyelven legyenek elérhetők;

tájékoztatásaik, így az ÁSZF-ek kialakításakor is kerüljék a hosszú, strukturálatlan, a lényeges körülmények kiemelése nélkül összeállított, kereszthivatkozásokkal tűzdelt, nehezen áttekinthető és megérthető tájékoztatást;

ne hallgassanak el, ne rejtsenek el a szolgáltatás igénybevételéhez fontos körülményeket.

Erre figyelj oda, mielőtt a randira kattintasz

Az online társkereső szolgáltatások felhasználói tájékozottabb döntést tudnak hozni, nagyobb meglepetések nélkül tudják élvezni a szolgáltatást, ha

ellenőrzik a kiválasztott honlap megbízhatóságát (például nézzék meg, milyen adatok szerepelnek a honlapon a céggel kapcsolatban (valós-e a cég), és olvassák el a társkereső oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket is az egyes blogokban) – így megbizonyosodhatnak arról, hogy a kiszemelt társkereső honlap valós profilokat szerepeltet-e, vagy elégedettek-e felhasználói a nyújtott szolgáltatással;

időt szánnak a számukra fontos szolgáltatási feltételek megismerésére az ÁSZF-ből, így például a tagságok tartalmára, a kapcsolódó díjakra;

az ÁSZF-vel kapcsolatos kérdéseikkel a vállalkozás ügyfélszolgálatához fordulnak;

a regisztrációt követően meggondolták magukat, élnek a 14 napos elállási joggal;

figyelmet fordítanak arra, hogy a szerződés határozott, vagy határozatlan időre jön-e létre, a határozott idejű szerződés időtartama pedig meghosszabbodik-e automatikusan;

a regisztrációt megelőzően ellenőrzik a szerződés felmondásának lehetőségeit – érdemes emlékeztetőt beállítani a telefonon, vagy naplóban az előfizetés lemondásának időpontjáról, a nem kívánt automatikus meghosszabbodás elkerülése érdekében;

külön e-mail címet hoznak létre a társkereső oldalak használatára;

tárolják a vállalkozással folytatott szerződés felmondásával kapcsolatos levelezést, képernyőmentéseket készítenek a folyamatról.

Az ICPEN Sweep nagyobb rálátást biztosít a GVH-nak is az online társkeresés területén érvényesülő folyamatokra, így – szükség esetén – megalapozhatja az esetleges jövőbeli versenyfelügyeleti eljárások megindítását. Az ICPEN a Sweep Day-ről – amelynek a résztvevő országok jelentései alapján készített átfogó elemzése 2018. I. félévében jelenik meg – angol nyelvű weboldalán nyújt részletes tájékoztatást.

(GVH, 2018. február 14.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.