iparos₪piac

Gap: otthagyják

Szakít egymással a Gap cég és az eddig hozzá tartozó Old Navy brand. 

A Gap csökkenő eladásokkal küszködik, az értékesítések nagy részét az Old Navy brand adta az elmúlt években, írja a Világgazdaság. A Gap gondjait tovább súlyosbíthatja ez a lépés. 

Az amerikai Gap divatcég utóbbi évei nem alakultak a legjobban: a vállalat március elején jelentette be, hogy bezárja 230 üzletét, és megpróbál új életet lehelni a márkába, amely mellett, úgy tűnik, elment az idő. A portfólióba tartozó Old Navy brand eladásai ugyanakkor egyre emelkednek, így a márka önálló cégként működik majd tovább. Egy másik új cég pedig, amelynek nevét még nem hozták nyilvánosságra, menedzseli a Gap márkát, egyéb, eddig is hozzá tartozó brandekkel együtt.

Ide tartozik például a Banana Republic is. A BBC arról számol be, hogy a most bejelentett üzletbezárások főleg Észak-Amerikára koncentrálódnak. A cég egyébként korábban már 68 névadó üzletét bezárta, most világszerte 742 márkaboltja működik, közülük szabadul meg újabb 230-tól. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hány munkahely szűnik meg ennek következtében.

Mindezt annak reményében hajtja végre a vállalat, hogy sikerül új életre kelteni az egykor népszerű, mára azonban vonzerejét vesztő Gap márkát.

A megújulás keretében egyebek mellett az online értékesítés fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek, a cél az, hogy a bevételek mintegy 40 százaléka származzon ebből az értékesítési csatornából.

Egykor a Gap neve egyet jelentett a klassz, sportos, menő utcai viselettel, és nagyszabású kampányokban népszerűsítették, amelyekhez többek között Madonna és a rapper Missy Elliott is a nevét adta. Az utóbbi időben azonban a Gap népszerűsége rohamosan csökkent a fiatalok és a divatrajongók körében. A nem prémium, azaz fast-fashion márkák, mint például a Zara, a H&M és a Forever 21 vonzzák az egyre fiatalabb és fiatalabb vásárlókat, míg a Gap eladásai jócskán zuhantak az elmúlt évek során.

Megkopott a régi fény – a cég a New York-i Fifth Avenue-n lévő ikonikus üzletét tavaly decemberben zárta be Fotó: Shutterstock

Legutóbbi pénzügyi jelentésében a Gap vállalat arról számolt be: az összehasonlítható alapon számolt bevételei a saját márkás üzleteiben 5 százalékkal estek vissza a negyedik negyedévben és a teljes évre nézve is, az előző év azonos időszakaihoz viszonyítva. Az Old Navy eladásai ugyanakkor stagnáltak a negyedik negyedévben, és 3 százalékkal emelkedtek az év egésze során.

Az Old Navy a Gap vállalat vezető márkája, az összes értékesítés 47 százalékát generálta tavaly. Úgy tűnik, továbbra is túlszárnyalja a Gap márkát és a Banana Republicot is, és az egyik leggyorsabban növekvő divatmárka ma – mondta el a BBC-nek Christina Boni, a Moody’s hitelminősítő alelnöke. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az Old Navy kiválása csökkenti a brand sokszínűségét.

A Gap problémái nem ma kezdődtek: sokan állítják, hogy az egykor vezető amerikai márka népszerűsége azért kopott meg, mert a termékei unalmasak, és nem tudják új dolgokkal megszólítani az új generációs vásárlókat.

Ha megnézzük a Gap cég mutatóit az elmúlt egy évtizedben, azt láthatjuk, hogy több évben voltak csökkenő eladásai, mint ahányban növekedett az értékesítés. A Gap vállalat elnöke, Art Peck a Forbesnak tavaly azt nyilatkozta, hogy ugyan ez elfogadhatatlan, de nagyrészt a nem kiegyensúlyozott készlettel magyarázta a nem túl fényes számokat. Az ideális elosztás a három az egyhez lenne, azaz három felső és egy nadrág – emögött az a szakmában bevett elképzelés áll, hogy a vásárlók általában több felsőt vesznek, mint nadrágot vagy szoknyát.

A cég még felbérelt egy válságmenedzsert is, hogy derítse ki a csökkenő eladások okait, aki megállapította, hogy a vásárlók érzelmi viszonyulása a márkához továbbra is pozitív, a bajok a működésben vannak.

Úgy vélte, ez a szerencsésebb eset, mivel a brand vonzereje még megvan, és a gyakorlati dolgokon könnyebb korrigálni, mint a vásárlók érzelmi kötődését visszaszerezni.

Mások szerint azonban egyszerűen csak arról van szó, hogy a Gap már nem tud újat adni a vásárlóinak mindig ugyanazokat a ruhákat árulják, semmi sem változik, és ez egész egyszerűen unalmas – idéz a Forbes egy egykori Gap-vásárlót.

A Gap vállalatot 1969-ben családi vállalkozásként alapították, központja ma is San Franciscóban van. Tavaly év végén világszerte 3688 saját márkás vagy franchise-rendszerben üzemeltetett üzlete volt, a boltbezárások azonban egy ideje napirenden vannak. Hazánkban 2013-ban jelent meg saját üzlettel a cég, a WestEnd bevásárlóközpontban lévő üzletet azonban 2017-ben szintén bezárták.

(Világgazdaság, 2019. március 23.)

 
 
Kapaszkodik a GAP
A vártnál kedvezőbben alakult az amerikai GAP ruházati kiskereskedelmi lánc nyeresége 2017 második negyedévében.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat adózott eredménye 271 millió dollár, részvényenként 68 cent lett az egy évvel korábbi 125 millió dollár, részvényenként 31 cent után. A forgalom éves szinten 1,4 százalékkal, 3,8 milliárd dollárra csökkent, azonban így is némileg meghaladta a várt összeget, írja a Napi.hu.

A negyedév vártnál jobb adataihoz leginkább az Old Navy ruházati termékek eladásainak sikere járult hozzá.

Az 1969 óta működő ruházati kiskereskedelmi lánc öt márkája a Gap, az Old Navy, a Banana Republic, az Athleta és az Intermix. A cég tervei szerint a 2017-es üzleti évben további Athleta és Old Navy üzleteket nyithatnak világszerte, azonban a Gap üzletek közül néhányat bezárnak.

Az amerikai vállalat globálisan 90 országban 3.300 Gap üzletet üzemeltet, további 400 üzlet pedig franchise rendszerben értékesíti a cég ruházati cikkeit, miközben a GAP az e-kereskedelem fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet.

A GAP Magyarországon 2013 augusztusában jelent meg, azonban 2017 május végén bezárták budapesti üzletüket.

(Napi.hu, 2017. augusztus 18., fotó: MTI/Máthé Zoltán(Napi.hu)

 

A GAP-nak annyi

Lenyomták. A fast fashion, az exkluzív gagyi diktál. ₪₪₪

Leült a híres kaliforniai ruhamárka, de ráadásul ezzel nincs egyedül. A világválság óta kiélezettebb ruhapiaci versenyben már csak azok tudnak talpon maradni a tömegdivatot árulók közül, akik jól idomultak a fast fashion-höz. Az amerikaiak közül ez többeknek nem sikerül, most jöhetnek a boltbezárások, de lehet, hogy már ez is kevés.

A GAP divatmárka 2016. első negyedéves profitja elmaradt a várttól. A cég tőzsdei értéke 2012. óta nem volt ilyen mélyen. A GAP az utóbbi pár évben több divatmárkával együtt egyre lejjebb csúszott a lejtőn. Az internetes vásárlások térhódítása mellett a régi óriások közül sokan nem tudják tartani a lépést versenytársaikkal az úgynevezett fast fashion kemény tempót diktáló világában.

Az 1969-es alapítású GAP a nyolcvanas-kilencvenes években menő márkának számított, főleg, mert a kényelmes és az alkalmanként feszesebb munkahelyekre is felvehető stílus határán egyensúlyozott, ami eléggé összhangban volt a korszak ‘casual friday' trendjével. A konzervatívabb stíluselemekkel dolgozó márkát szerették a szülők is a gyerekeiknek vásárolni, mert nem hivalkodónak, ugyanakkor minőséginek, iskolába, vagy szabadidős tevékenységekhez is jól passzolónak tartották a ruháikat. Európai példával a maga korában ez volt az amerikaiak, még inkább a kaliforniaiak H&M-je: széles rétegek számára nem hivalkodó, de azért stílusos, tartós ruhákat kínált.

A GAP egy márkacsoport, ide tartozik még a Banana Republic, Old Navy, Piperlime, Athleta, és INTERMIX. Az egyik legnagyobb ruhaipari konszern, 90 országban van jelen, több mint 3 ezer üzlettel. Magyarországon jelenleg két boltjuk üzemel: egy a Westendben, egy az Árkádban.

A GAP terjeszkedése viszont pár éve megrekedt, sőt visszafordult: először 2011-ben volt egy nagyobb, 200 boltot érintő bezárási hullám, ekkor még csak Észak-Amerikában. 2016. májusában bejelentették, hogy újabb 175 boltot zárnak be hazájukban.

Fast fashion: exkluzív gagyi

A divatvilágban nem új jelenség a fast fashion, ennek ellenére néhány nagy márkának még mindig nem sikerült felzárkóznia hozzá. A fast fashion lényegében arról szól, hogy nem válik már el olyan élesen az emberek mindennapi viselete a kifutókon látott cuccoktól. A divatbemutatókon megjelenő trendek egy lebutított, olcsó, nem túl tartós változata hamar felbukkan a boltok polcain a korábbiakhoz képest viszonylag kis példányszámban. Ettől a kis példányszámtól, esetenként híres tervezők közreműködésétől exkluzívvá tehetőek az egyébként közelről megnézve kifejezetten gagyi termékek is. Egy jól célzott kampánnyal igazi hisztériát lehet kiváltani a vásárlókból, akik méretre való tekintet nélkül tépik ki egymás kezéből a darabokat, a legutóbbi példája ennek a jelenségnek a H&M Balmain kollekciója volt.

A fast fashionhöz az is hozzátartozik, hogy az egyes kollekciók nem túl időtállóak, a korábban megszokotthoz képest gyakrabban változnak, egy-egy alapruhadarabon kívül minden többször kicserélődhet egy boltban pár hónap leforgása alatt. Az egész jelenség részben annak tudható be, hogy a világgazdasági válság után az emberek divatköltései meredeken visszaestek, és valamit ki kellett találni, hogy újra több pénzt szórjanak el ruhákra. Ennek egyszerű módja az, hogy gyorsabban változtatják, éppen mi számít trendinek, ezzel lépéskényszerbe hozva azokat, akiknek fontos a kinézet. Ez a taktika viszont csak akkor működik, ha a márka nem konzervatív, folyton képes megújulni, a GAP-nek és néhány társának pedig a jelek szerint ez nem sikerült.

Az egyszerű minőségre, a logóra és a logó által megjelenített arculatra túl nagy hangsúlyt fektető cégek nem állják már meg a helyüket a fast fashion korában. A 2000-es évek elején még szupermenőnek számított egy egyszínű GAP-logós kapucnis pulcsi, de ugyanígy a MANGO ADDICT-feliratú női pólók, vagy a kifejezetten az olcsóságukról híres márkák, mint a Philip Russell, vagy a Cactus Clone is, akik mindenre rányomták jó naggyal a nevüket. Ma viszont már az emberek kevésbé szívesen fizetnek azért, hogy élő reklámtáblaként vonuljanak az utcán. Ráadásul az ilyen márkákért esetenként még többet is kell fizetni, a GAP szimplasága ellenére ma már jóval drágább, mint egy sereg versenytársa. Hasonló a 2015-ben becsődölt American Apparel esete is, aki túl későn ismerte fel, hogy az amerikai tinik már nem fognak a viszonylag szimpla cuccaikért annyit kifizetni, amennyit ők elkérnének. Ez a stratégia már egyszerűen nem működik abban a korban, amikor már az amerikai piacon is tarol a H&M, a Zara, vagy a Primark.

2004-ben mind az amerikai, mind a világpiacból szép részt hasított ki magának a GAP, tíz év alatt viszont elolvadt az előny. A legnagyobbat a két nagy spanyol márka profitálta az átrendeződésből, de gyorsan jön fel az ír Primark is. A boltok bezárása és a nagyszabású akciók nem biztos, hogy fognak segíteni, így ha az amerikai ruhaóriás talpon akar maradni, muszáj lesz elmozdulnia eredeti koncepciójától, mert afölött már eljárt az idő.

(Index, 2016. május 12.)

 

Sok üzletet bezár az amerikai divatcég, a GAP

A ruhapiacon is nyomul a nett, ma már sokfelé forgatják a fejüket a vásárlók.

Amerikai üzleteinek negyedét bezárja az amerikai Gap divatcég az elkövetkező években. A GAP azzal számol, hogy az ő piacán is rohamosan terjed e netes vásárlás, változnak a vásárlási szokások. Európában is lesznek boltbezárások, de kevesebb.

A Gap értékesítése 2015. májusában csökkent, az 1,25 milliárd dolláros bevétel kisebb az egy évvel korábbi 1,27 milliárd dollárnál. Egyedül az Old Navy márka értékesítése nőtt, 6%-kal. Eközben a Gap üzletek bevételei 6%-kal, a Banana Republic bevételei pedig 5%-kal estek.

A Gap a tervek szerint 175 üzletét zárja be Észak-Amerikában az elkövetkezendő években, ami a teljes üzlethálózatának negyede a kontinensen. Ebből 140 üzlet még 2015-ben be lehúzza a redőnyt. Az outleteket nem érintik a bezárások.  Mindezek nyomán 500 Gap-üzlet marad Észak-Amerikában, valamint 300 outlet. A bezárások leépítésekkel is járnak, 250 dolgozót bocsát el a Gap.

A GAP megítélése szerint úgy változnak a vásárlási szokások, hogy az online vásárlás egyre inkább terjed a ruhavásárlásban is, a hagyományos üzletekre kevésbé van szükség. A most bejelentett lépésektől éves szinten 25 millió dolláros költségmegtakarítást is vár a cég 2016-tól.

(Portfolio, 2015. június 16.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.