autórengeteg₪márkazuhatag

Ford: hoppá, öt gyárat bezár

A Ford 12 ezer embert küld el Európában. 

Az amerikai Ford bejelentette, hogy 12 ezer európai munkavállalójától válik meg a jövő év végéig, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A létszámleépítés célja az európai ágazat nyereségességének a növelése, valamint a költségcsökkentések révén felszabaduló források átirányítása az elektromos autók gyártásának a növelésére - írta az MTI külföldi hírügynökségekre hivatkozva.

A Ford öt gyárát zárja be, hármat Oroszországban, egyet-egyet pedig Nagy-Britanniában és Franciaországban. Európában 51 ezer embert foglalkoztatnak, a vegyesvállalatokat is figyelembe véve ez a szám eléri a 65 ezret.

A vállalat Európával kapcsolatos döntésében az is szerepet játszik, hogy csökken az autókereslet a kontinensen.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA most ismertette, hogy legújabb várakozása szerint 2019-ben egy százalékkal csökken a forgalomba helyezett új személyautók száma az eddig becsült egy százalék növekedés helyett - írta az MTI.

(Napi.hu, 2019. június 27.)

 

Romániában erősít a Ford

Beköltözik a Ford Puma Romániába.

A Ford Puma lesz a második modell, amelyet az amerikai járműgyártó romániai üzemében fognak összeszerelni – erősítette meg hivatalosan a vállalat, írja a Napi.hu.

A Ford 2018 májusában jelentette be, hogy romániai üzemében egy második modell gyártását is elkezdik az Ecosport hobbiterepjáró után, de azóta nem közölték hivatalosan, melyik lesz az. A nemzetközi szaksajtó tudni vélte, hogy a Pumaról van szó, de most a gyártó is hivatalosan megerősítette az információt.

A vállalat közlése szerint 2019 végén kezdik el értékesíteni a Craiovában gyártott új modellt, amely kiegészíti a Ford SUV járműveit, amelyek Európában eladott Fordok több mint 20 százalékát teszik ki.

A Ford 2018 novemberében kezdte el a felvételi eljárást további 1.700 dolgozó alkalmazása érdekében. Ennek eredményeként a munkavállalók száma 4.400-ről 5.900-ra emelkedik. A Ford eddig is a dél-romániai Craiova megye legnagyobb munkáltatója volt.

A Ford 2008 óta van jelen Romániában, ahol összesen 1,5 milliárd eurót fektetett be. Jelenleg a második legnagyobb járműgyártó a francia Renault tulajdonában levő Dacia után.

A Ford 2019 első két hónapjában 21 ezer járművet szerelt össze, ami éves összehasonlításban 9 százalékos csökkenést jelent.

2018-ban egész évben 141.507 járművet gyártottak, háromszor többet, mint előző évben. A jelentős növekedés azzal magyarázható, hogy a romániai üzem áttért a jóval népszerűbb Ecosportra a B-Max után, amely nem volt keresett, ezért leállították a gyártást.

(Világgazdaság, 2019. április 3.)

 

A brazilok nem szeretik a Fordot

Folytatódik a Ford globális vesszőfutása, újabb gyárat zárnak be.

Leállít a Ford

Szenved a Ford, óriási leépítésekre készülnek Európában.

A Ford bejelentette, hogy leállnak a multivan-ek (teherszállításra és a személyfuvarozásra is alkalmas kisbuszok) gyártásával. Augusztusban pedig befejezik az automata sebességváltók előállítását Bordeaux-ban, felülvizsgálják a cég oroszországi működését, valamint összevonnák a Ford U.K és a Ford Credit központjait. Ennek következtében több ezer alkalmazott veszítheti el állását.

Hatalmas leépítésekre készül a Ford Európa szerte. Az 53 millió alkalmazottal rendelkező autógyártó az utóbbi években folyamatosan nehézségekkel küzd, és nem tudnak profitot termelni. Az előző év harmadik negyedévében 245 millió eurós veszteséget szenvedtek el.

A Ford most arra kényszerül, hogy átszervezze a vállalat struktúráját, főleg azok után, hogy egyik legnagyobb riválisuk - a General Motors - növelte bevételét, hogy az európai Opelt és a Vauxhall márkákat eladta a Peugeot-nak.

Steven Armstrong, a Ford európai, közel-keleti és afrikai alelnöke elmondta, hogy fontos lépéseket tesznek annak érdekében, hogy átszervezzék az európai tevékenységüket. Arról azonban nem kívánt beszélni, hogy pontosan hány alkalmazott elbocsátását tervezik a vállalatnál, de akár több ezren is lehetnek a folyamatban érintettek.

(Origo, 2019. január 11.)

 

A Ford is leépít

Drasztikus elbocsátások jöhetnek a Fordnál.

A világ egyik legnagyobb autógyártója, az amerikai Ford bejelentette, hogy széles körű átszervezési programot hajt végre az elkövetkező években, írja az Origo. Szakértők kiszámították, hogy mekkora létszámleépítéssel járhatnak az átalakítások.

A Morgan Stanley szerint 25 ezer állást fog megszüntetni a Ford. Miután a vállalat a múlt héten bejelentett egy 11 milliárd dolláros szerkezetátalakítási tervet, a bank elemzői kiszámolták, hogy szerintük ez 25 ezer állás megszűnésével fog járni - tájékoztatott a MarketWatch. 

Az elemzők szerint az elbocsátások nagy része a Ford európai részlegénél lesz, de az Egyesült Államokban és Kanadában is várható megszorítás. 

Karen Hampton, a cég szóvivője az elbocsátásokról közölt számokat spekulációnak minősítette, de megerősítette, hogy a vállalat európai részlegénél várható nagyobb átalakítás.

(Origo, 2018. december 4.)

 

Megállt a Ford egy kicsit

Ismét leállt a termelés egy Ford-gyárban.

Keresletcsökkenés miatt szünetelt a gyártás a Ford spanyolországi járműgyártó üzemében pénteken - írta a Napi.hu, az MTI nyomán.

A Ford almussafesi gyárában ebben novemberben ez már a második alkalom, amikor leállították a termelést, amint erről korábban megállapodott a munkáltató és az egyik legnagyobb dolgozói érdekképviselet, a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT).

2018 november és a 2019 január közötti időszakra úgynevezett ideiglenes foglalkozási szabályozást (ERTE) fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy a járműgyártó részlegen összesen kilenc, a motorgyártó részlegen pedig tizenhárom napon szünetel a termelés ebben a három hónapban.

A vállalatnak nehézségei vannak, amelyek hatással lesznek minden európai üzemre - közölte Carlos Faubel, az almussafesi üzemi tanács elnöke az El País című országos spanyol napilappal, miután előző nap az európai cégvezetés Kölnben tárgyalt a vállalati érdekképviseletekkel.

Az újságban közzétett céges jelentés szerint január óta 1,5 százalékkal esett a Ford európai értékesítése, amellyel a márkák között a harmadik helyen áll a Volkswagen és a Renault után.

Almussafesben mintegy 7.600 embert foglalkoztat a Ford, a gyárban összesen több mint 1.800 járművet szerelnek össze naponta.

A valenciai autonóm kormány a jövő évben költségvetéséből 23,3 millió euró támogatást nyújt a területén működő üzemnek, amelyet ezzel együtt összesen 54,3 millió euróval támogatott 2016 óta.

(Napi.hu, 2018. november 16.)

 

Ford Focus

Ford Focus 1.0 ST-Line teszt.

Hihetetlen, de kereken két évtized telt el az első Ford Focus generáció bemutatása óta, és kvalitásaikkal az utódai is méltán lettek népszerűek, írja az Origo, Bolla György összeállításában.

Érdekes helyzetben vagyok, mint szerző. Szemben mondjuk a BMW i8-cal, de akár a Subaru XV-vel is, a Ford Focus olyan autó, amit sok olvasónk használ, vagy legalábbis személyes tapasztalata van vele. Még sincs akkora súlya annak, amit leírok róla, hiszen a magánkézben lévő Focusok döntő többsége használtként került a háztartásba, újonnan inkább cégautóként viszik.

Ezt jelezheti a vételára is, hogy rögtön a közepébe vágjunk: a tesztre megkapott, igen jól felszerelt ötajtós 9 milliót kóstált,ennyit talán egyetlen hazai családapa vagy -anya sem ad ki Focusért.A listaárnak azonban kevés ráhatása van a flottás cégek árazására. Jól súlyozott szervizdíjakkal, nagy kedvezményekkel simán lehet, hogy a Ford Focus továbbra is megtartja dobogós helyét a nagy cégek pénzügyi részlegei szívében.

Más ez a motor-futómű konfiguráció

A nemzetközi bemutatón kiderült, hogy a Rubicont immár a Ford is átlépte, és az olcsóbb modellek csatolt lengőkaros futóművet kapnak hátra, nem a típus védjegyének számító, kifinomult több lengőkaros megoldást. Mi is pont ilyet próbálhattunk, mert a tesztautót az egyelőre csak 125 lóerővel elérhető alapmotor, az 1.0 Ecoboost vitte. Persze 1998 óta sokat fejlődött a tudomány, ma már lehet vállalhatóan vezetőbarát futóművet alkotni így is, tehát ez önmagában nem gond.

Ám a tesztautó éppen az a kombináció volt, amit a bemutatón nem vezetett Gulyás Péter kolléga, ez ugyanis ST-Line felszereltség, tehát pici ültetés, pici keményítés is jutott bele, meg persze sportosan csapott aljú bőrkormány.És az úttartással nem is volt az égadta világon semmi baj.Amit a motor erővel bírt, azt a futómű jó és kevésbé jó úton egyaránt gyönyörűen engedte kiautózni, teljesen magabiztos a Focus ezzel a megoldással is.

FORRÁS: BOLLA GYÖRGY

A spórolást inkább a komfort oldalon érezzük: a hazai útviszonyokhoz ez már túlságosan feszes megoldás, a több lengőkaros futómű éppen a kényelem szempontjából sokkal jobb választás, mert nem kell ennyire szigorúnak lennie a jó vezethetőségért. Ebből a szempontból tehát nem ajánljuk az alapfutómű plusz ST-Line csomag kombinációt.

Belül

Kényelem szempontjából más szó nem érheti a ház elejét. Az extrafelszerelésként mért deréktámaszos sportülések jól tartanak, a könyöklő éppen megfelelő helyre siklik előre, a kezelőszervek könnyen járnak, és hely is van bőven. Nemcsak elöl, de hátul is,a bemutatón ígért néhány centi növekedés valóban érezhető,ez az eddigi legtágasabb Focus. Igaz, a második sorban utazóknak nem jutott szellőző és USB csatlakozó, hiába rendelhető Wi-Fi is a kocsiba.

Ennek ellenére egy kellemes vasárnapi kiruccanás során az én három gyerekem csak egyszer kapott hajba helyfelosztás miatt, pedig ők családi egyterű külön üléseihez vannak szokva, és később a fotózásnál én is simán elfértem hátul a 185 centis kollégám mögött. A csomagtér a hivatalos adatok szerint 375 literes, tehát egy picit még nagyobb is, mint az elődben volt, és a kategóriában tökéletesen elfogadható.

FORRÁS: BOLLA GYÖRGY

Ám ez az érték defektjavító készlettel értendő, a tesztautót pedig még csak nem is mankó-, hanem teljes értékű pótkerékkel kaptuk.Ez nagyon hasznos dolog egy defekt esetén,ám a helyből rengeteget elvesz, szemre nem saccolnám 310 liter fölé a maradékot, tehát érdemes vásárláskor alaposan végiggondolni, melyik a fontosabb szempont (vagy eleve kombiban gondolkodni).

Traffipaxvadász tempomat

Mint minden új autónál, a Focus esetében is elsősorban az elektronikus szolgáltatásokra helyezi a gyár a hangsúlyt. A kötelező elemeken túl olyanokkal szédítenek, mint az oldalirányú forgalom figyelése tolatáskor, ami hasznos és remekül működik, vagy például a tempomat intelligens funkciója.Ez nemcsak a radarra, de a táblafelismerőre is alapoz,és lelassítja a kocsit, ha sebességkorlátozást érzékel, például útépítésnél.

FORRÁS: BOLLA GYÖRGY

Mivel azonban a táblafelismerő nem működik tökéletesen (az M0-án például végig 130-cal engedett volna menni), ezért a tempomatot nem szerettem így. Szerencsére a menüben beállíthatjuk, hogy sima, radaros vagy intelligens sebességtartót szeretnénk-e. A felextrázott tesztautóba az aktív sávtartó nem fért bele, de a jól működő parkolóautomatika igen. Ez a nagylátószögű tolatókamerával és az ajtókra kipattanó élvédőkkel csomagban 115 ezer forint, ami a lakatolási-fényezési árakat figyelembe véve jó vásár.

Ennél csak picit drágább extra a head-up display, mely a műszerfal tetejéből kihajló plexire vetít, ahogy a Mazda 3-ban és a Peugeot 308-ban már évek óta. Valamiért azt állítja a Ford, hogyez az első polárlencsés napszemüvegben is leolvasható HUD,de ez ebben a formában nem igaz, hiszen az üveg polarizálja a fényt, a plexi nem, tehát a többi hasonló megoldás is működik napszemüvegben.

Tudja a nagyokét

Ettől függetlenül, aki magának állítja össze a Focust, jól teszi, ha megrendeli a vetített kijelzőt, az óracsoport ugyanis ugyanaz, mint a Fiestában és az Ecosportban. Ez még önmagában nem baj (bár ami kisautóban jó, az eggyel feljebb már picit olcsó hatást kelt), viszont e szett ismérve, hogy a két főműszert a két sarokba száműzi, tehát a gyors sebességleolvasás inkább a HUD vagy a középső digitális kijelző feladata.

Szintén nem szeretem a hátsó ablaktörlő apró kapcsolóját a bajusz végén, és azt sem teljesen értettem,miért kell kicsavarni a csuklóm a start-stop gomb megnyomásához.De ezek olyan apróságok, amit a tulajdonos két hét után megszokhat, és többé nem zavaró. Az apró kötözködések ellenére alapvetően jó benyomást tett a Focus, tökéletesen hozta a modern kompakt kocsit.

Nagyautós stabilitás, kényelem és szolgáltatások jellemezték, viszonylag könnyű parkolás mellett (bár az A-Merci ebben mindent ver), a legtöbb elektronikus segéd pedig valóban tesz a biztonságért. Viszont, ha én állítanám össze, az 1.0 literes Ecoboost mellé nem kérném az ST-Line csomagot, bármilyen jól néz ki.

Maga a motor egyébként megfelelő, amit ekkora autótól 125 lóerővel várnánk, azt még túl is szárnyalja,előzni lehet vele, autópályán is jól megy, sőt, háromhengeres létére a hangja sem zavaró. De sportosnak azért nem nevezhetjük – ha viszont már így alakult, joggal elvárhatnánk, hogy viszont legyen legalább komfortos. Ám az említett csatolt lengőkaros sportfutómű ebből sokat elvesz.

FORRÁS: BOLLA GYÖRGY

A fogyasztásról egy manuális váltós, turbós kocsiban leginkább a sofőr jobb lába dönt: nálam 7,4 litert evett a Focus, pont ugyanannyit, mint a 163 lóerős, automata Mercedes A-osztály, ugyanakkor kevesebbet, mint a szintén egyliteres, háromhengeres Civic. Fontos megjegyezni, hogy a generációváltással az 1,6-os szívómotor eltűnt a kínálatból. A benzinesek választékát a szintén háromhengeres, de 1.5 150-182 lóerős 1.5 EcoBoost bővíti.

Szóval ez nem kiugróan jó, de nem is rossz az 1.0 alapmodell, és ezt így nagyjából az egész kocsiról el lehet mondani. Más motorral, más felszereltséggel bizonyára ma is nagyot üt a Focus, de úgy tűnik, a negyedik generációnál már nem mindegy, melyiket is választjuk. És fontos tájékozódni: az 5,55 millió forintos alapár elég magas ugyan, de sokat lehet faragni rajta a jelentős márkakereskedői készletakciókkal, illetve finanszírozási ajánlatokkal.

(Origo, 2018. október 27., Bolla György írása)

 

A Ford visszagurult Kínában

A kínai autópiac nőtt, a Ford értékesítése csökkent.

Eladásainak nagymértékű visszaesésével indította a 2018-as évet a Ford az egyébként januárban 12 százalékkal bővülő kínai piacon, írja a Világgazdaság, az autógyártó cég bejelentése nyomán.

A Ford 76 ezer járművet értékesített 2018 januárjában Kínában, 18 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A General Motors ezzel szemben 14,5 százalékkal, a Toyota Motors pedig 24,5 százalékkal növelte eladásait. A Ford eladásai 2017-ben hat százalékkal csökkentek, miközben a kínai autópiac három százalékkal növekedett.

A Ford kínai érdekeltségének vezetője Jason Luo öt hónappal hivatalba léptése után 2018 januárban távozott posztjáról. Peter Fleet, a Ford ázsiai-csendes-óceáni üzletért felelős igazgatója közleményben jelentette be, hogy az autógyár a SUV modellekre, a prémium kategóriás luxusmodellekre és a haszongépjárművekre helyezi át kínai üzleti stratégiájának súlypontját.

Kínában egyre élesebb konkurenciaharc bontakozik ki a külföldi és a helyi autógyárak között, mivel a kínai autómárkák újabb és újabb sikeres modellekkel hódítanak el piaci részesedést maguknak.

Az elektromos mobilitásra átállást ösztönző állami intézkedések pedig együttműködésre kényszeríti a kínai partnerekkel a külföldi autógyártókat az új hajtáslánc technológiával rendelkező modellek gyártásában.

 (Világgazdaság, 2018. február 9.)

 

Húzza a Ford a magyar autópiacot

Jönnek a Ford újdonságok 2018-ban. Mustang, Focus, Ecosport SUV.

A növekvő magyar új személyautó értékesítési piacon a Ford 2016-hoz hasonlóan 2017-ben is a második helyen végzett. A személy és kis-haszonjárműveiből együttesen több mint 16 ezer talált gazdára itthon, ezzel a bővített körrel viszont már továbbra is piacvezető, írja a Világgazdaság.

A növekvő új személyautó értékesítési piacon a Ford márka 2016-hoz hasonlóan 2017-ben is a második helyen végzett – ismertette Szamosi Viktor, a Ford Magyarország ügyvezető igazgatója. Az elmúlt évben több mint 11 ezer Ford személyautót értékesíttek Magyarországon, ami 10 százalékos piaci részt képviselt, míg 2016-ban hasonló mértékű részt szakított ki a piacból a Ford 9.500 autó eladásával.

A Ford e mellett a kis-haszonjárműpiac mintegy negyedét tudhatja magáénak, a tavaly eladott 4.661 új kis-haszonjárművel.

2017-ben a Ford személy és kis-haszonjárműveiből együttesen több mint 16 ezer talált gazdára, ami ezerrel több mint 2016-ban. Ezzel az értékesítési adattal tavaly a Ford végzett az első helyen, ahogyan 2016-ban is.

A Ford magyarországi vezetése arra számít, hogy részben az év során érkező új, valamint a megújuló modellek révén a márka – a várhatóan tovább bővülő – piacon növekedni fog.

A Ford a válság hatására sem adta fel pénzügyi tevékenységét, vagyis a Ford Credit továbbra is maga finanszírozza a márkakereskedők járműbeszerzéseit. A 2017-es év növekedést eredményezett a finanszírozott autóvásárlások terén, főleg a magánvásárlóknál tapasztalható a visszatérő bizalom. Ez a Ford Credit esetében azt jelenti, hogy az összes újautó értékesítés közel 20 százalékánál vettek igénybe az ügyfelek Ford Credit finanszírozási konstrukciót.

2017-ben bővült a Ford értékesítési és szervizhálózata is. A Kaposváron és Budapesten nyílt új Ford szalonokkal immár országszerte 35 értékesítési helyszínen és 48 szervizközpontban állnak a vásárlók rendelkezésére. A Ford Szentendrén található európai szolgáltató központjában dolgozók száma is gyarapodott az elmúlt évben, és ma már mintegy ötszáz főt foglalkoztatnak. Ezekbe a diplomás munkakörökbe azonban könnyebb munkatársakat találni, mint például a szervizekbe, pedig a szakmunkások bére az elmúlt évben jelentősen nőtt.

De a fiatalok körében nem népszerű az autószerelő munka, miközben az autószerelő szakmában dolgozók életkora egyre magasabb. Jelenleg 120 olyan kiépíttet szervizállomás van a Ford-partnereknél, ahol nem dolgozik szerelő – válaszolta a Világgazdaság kérdésre Szamosi. Leginkább Budapesten hiányzik a szakember, de a kecskeméti és a győri autógyárak is elvonják a szakképzett munkaerőt, így ezekben a régiókban különös gondot okoz a szakmunkások megtalálása.

Jönnek az újdonságok 2018-ban

2018 az új modellbevezetések éve lesz, hiszen 10 új, vagy teljesen megújult modell érkezik a néhány hónapja bevezetett, kívül-belül megújult Fiesta mellé. Februárban jön az Ecosport SUV teljesen megújult változatával. Modellfrissítésen esik át szinte a teljes Ford haszonjármű paletta. Megérkezik Magyarországra a megújult Transit és Tourneo Custom, valamint az új Connect és Courrier teher-, és személyszállító változata is.

A 2018-as év tartogat meglepetéseket Fiesta fronton is, jön a várva várt Fiesta crossover Active és a csúcsmodell Fiesta ST is. A Mustang éve lesz 2018, májusban érkezik az amerikai ikon legújabb változata. A második félév legnagyobb sztárja a vadonatúj Focus lesz, mely szeptembertől lesz elérhető a magyar Ford márkakereskedésekben.

(Világgazdaság, 2018. január 5.)

 

A Ford EcoSportja Romániában készül

A Ford Motor Company megkezdte az új EcoSport kisméretű SUV gyártását a romániai Krajova összeszerelő üzemben.

Az európai piacot eddig az indiai Chennai üzem látta el az EcoSport modellel, írja a Világgazdaság. A Ford azért döntött az európai gyártás mellett, mert így még inkább zökkenőmentesen teljesítheti a gyorsan szaporodó megrendeléseket.

Az EcoSport újabb példája annak, hogyan alapozhatjuk növekedésünket az erősségeinkre – például világszínvonalú SUV-modelljeink népszerűségére – nyilatkozta Steven Armstrong, a Ford Motor Company csoportszintű alelnöke és az Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős elnöke.

Az új üzemben közel 4.000 Ford-dolgozó szereli az EcoSportot.Egyre több vásárló érdeklődik az EcoSport és általában az SUV-k iránt, így most jött el az ideje, hogy Európában is beindítsuk a gyártást, tette hozzá.

A Ford 20 legnagyobb európai piacán tavaly 27 százalékkal nőtt az iparág összesített SUV-értékesítése, és jelenleg az ilyen modellek teszik ki a régióban eladott új személygépkocsik több mint egynegyedét. A Ford európai SUV-értékesítése 2016-ban több mint 30 százalékkal növekedett, 2017 első nyolc hónapjában pedig a növekedés mértéke már a 27 százalékot is meghaladta.

Az idei év végéig a Ford további 1.700 munkahelyet teremt a Ford Krajova üzemben, így az autó- és motorgyártó részlegekben összesen 3.900 ember dolgozik majd. A cég 2008 márciusában vette át a gyárat, és a beruházások összege mára meghaladta az egymilliárd eurót, aminek eredményeképpen a létesítmény világszínvonalú autógyárrá fejlődött.

Krajova látja majd el az európai piacokat az EcoSport modellel (kivéve Oroszországot), ami a világ négy kontinensének 56 piacán is kapható lesz – az Egyesült Királyságban ugyanúgy, mint az óceániai Új-Kaledóniában, a közép-ázsiai Türkmenisztánban, vagy Dél-Afrikában.

Az új EcoSport mellett továbbra is Krajovában készül majd a Ford 1,0 literes EcoBoost erőforrása – a világ egyetlen motorja, amely zsinórban négyszer is elnyerte az Év Motorja díjat.

(Világgazdaság, 2017. október 12.)

 

Javított a Ford

A Ford a 2017 júniusának végével zárult második negyedévet 2 milliárd dollár eredménnyel zárta, amely 4 százalékkal jobb az előző évinél.

Az eredményt ugyan negatívan befolyásolta a nyersanyagárak emelkedése, a kedvezőtlen árfolyamhatás, a Ford azonban így is éves szinten 1 százalékkal, 40 milliárd dollárra tudta növelni értékesítését az április-júniusi időszakban, mivel a nyereséges pick-upok eladásának aránya nőtt az értékesítésen belül.

Az amerikai autópiacon az eladások az utóbbi időkben csökkentek. A 2016 évi rekordeladások után csökkenő autópiaci forgalom mind a három nagy amerikai autógyár eredményét hátrányosan érinti, mindegyikük lépéseket kényszerül tenni a veszteség elkerülésére.

A Ford június végén közölte, hogy nem Mexikóból, hanem Kínából fogja exportálni az Egyesült Államokba a Focus új modelljét 2019-től, amivel 500 millió dolláros megtakarítást ér el.

A Focus jelenlegi modelljét a michigani Wayne üzemében gyártják, a termelést 2018 közepén állítják le. Attól nem kell tartani, hogy emiatt munkahelyek szűnnek meg, mivel a Focus helyett a Ranger új modelljére állnak át ebben az üzemben.

Az amerikai rivális General Motors, a legnagyobb amerikai autógyár már bejelentette, hogy a második negyedévben nyeresége 2,4 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi 2,8 milliárd dollárról.

(Világgazdaság, 2017. július 26.)

 

A Ford húzza a csíkot Kínába

A második legnagyobb amerikai autógyártó Kínába viszi a Ford Focus gyártását, de honnan is. ₪₪₪

A Ford Michigan államban, Wayne városában lévő üzemében leállítja a Ford Focusok gyártását: a népszerű modelleket hamarosan Kínában fogják összeszerelni, írja a HVG.

Az OPEC minden ügyeskedése ellenére nő az olajkínálat a világpiacon, az üzemanyagárak pedig csökkennek. Az amerikai vásárlók jobban keresik az autókat, kevesebbet törődve az üzemanyag használattal. Ezért a Ford a kínai Csungkingban fogja gyártani Focus modelljeit. A kínai nagyvárosban már régóta van egy Ford-üzem, tehát csak minimális járulékos beruházásokra lesz szükség. Na, de hogy illik mindez a Ford és Trump viszonyába, az „… amerikaiaknak Amerikában termelt árukat adjunk el” jelmondatba, tehető fel a kérdés.

2017 januárjában a Ford lemondott mexikói beruházásairól. Ennek oka, hogy Trump az észak-amerikai szabadkereskedelmi szerződést kérdőjelezte meg. A szerződés alapján Mexikóban lehetett olcsón autókat gyártani, majd ezeket vámmentesen bevinni az USA-ba. De hát akkor úgy látszott, Trump protekcionista retorikája győzött. De a Ford a kulisszák mögött már akkor is csak a saját üzleti érdekeiért dolgozott és valójában magasról tett az elnöki, antiglobalista maszlagra.

A Ford kiszúrta, hogy Trump, miközben Mexikót ezerrel támadja, egyáltalán nem adóztatná agyon a Kínából származó importot. Talán azért, mert például lánya, Ivanka Trump divatcége is ott gyártja az amerikai piacra szánt termékeit. Más amerikai autógyártóknak is vannak kínai üzemeik, de ezek eddig a helyi piacra dolgoztak. A Ford viszont most 170 ezer autót gyárt majd Kínában évente, és a járművek óriási többségét Amerikában fogja eladni. Ezzel új utat is mutathat, tehát más, akár európai gyártók is, Kínából áraszthatják el az amerikai piacot.

Trump végül - egyelőre - befékezte a nagy autógyártók mexikói beruházásait. De ettől még nem lesz reneszánsza az amerikai autógyártásnak, mert a munkaerő drága. Vagyis választási propagandával, Twitter-üzenetekkel aligha lehet befolyásolni a globális piac beton kemény szabályait és az ebből fakadó érdekeket.
(HVG, 2017. június 28.)
 

Nyomja a Ford a Lincoln Continentalt

Meghúzza a Ford a régi márkáját. ₪₪₪

A kínai és amerikai piacon húzna bele a Ford, a régi luxusautójának, a Lincoln Continental feltámasztásával. Az új modell is része annak a 2,5 milliárd dolláros programnak, mely révén a Ford a Lincoln márka népszerűségének feldobását reméli, úgy, hogy 2020-ig háromszorosára növeljék a Lincoln gyártását. 2016-ban dobják piacra. A régi Lincoln Continental gyártását még 2002-ben fejezték be.

Kína az új modellnek is nagyon fontos piaca lehet, mivel napjainkban az ázsiai ország a prémium szedánok legnagyobb piaca. A Fordnak mindössze 11 Lincoln márkakereskedése van Kínában, de év végére a tervek szerint számuk már 25 lesz. Még nem ismert ugyanakkor, hogy a Lincoln Continentalt gyártják-e majd Kínában is. A versenytárs GM Cadillac CT6 luxusautóját egyébként az amerikai autógyártó michigani gyára mellett az ázsiai országban is készíteni fogják.

A Ford új modelljének másik célterülete az amerikai piac lesz. A Lincoln amerikai eladásai azonban mindössze 1,2 százalékkal növekedtek 2015. első két hónapjában, ami jócskán elmarad az USA teljes autópiacának 9,2 százalékos növekedésétől.

A Ford tervei alapján a Lincoln gyártását 2020-ig világszerte 300 000 darabra futtatná fel, ami közel háromszorosa a jelenlegi szintnek.
(Investor.hu, 2015. március 31.)

 

Vékonyabb lesz a Ford pénztárcája

Egy milliárd dollárral is kevesebb lehet a vártnál a Ford 2014. évi nyeresége. De lesz.

A vártnál alacsonyabb lehet a Ford 2014. évi nyeresége, elsősorban az európai és dél-amerikai piacok nehézségei miatt. Az USA második legnagyobb autógyártója bejelentette, hogy 2014-ben csak 6 milliárd dolláros adózás előtti eredményt fog elérni, legalább egy milliárd dollárral kisebbet az erre az évre korábban várt 7-8 milliárd dolláros nyereségnél.

A Ford elsősorban azzal magyarázta a profitfigyelmeztetést, hogy a dél-amerikai és európai eredményei a vártnál rosszabbul alakulhatnak. Dél-Amerikában 900 millió dollár körüli adózás előtti vesztesége lehet. A vártnál nagyobb veszteséget a devizaárfolyamok számára kedvezőtlen alakulása és a magas infláció okozhatja Dél-Amerikában.

Európában 2014-ben 1,2 milliárd dolláros, 2015-ben pedig 250 millió dolláros veszteségre számít a Ford. A Ford korábban azzal számolt, hogy 2015-ben már nyereséges lehet az európai működése, ám a friss hírek alapján erre még várni kell. Az európai működést elsősorban az orosz válság rontja, mivel az oroszországi értékesítéseik nem a várt szerint alakulhatnak.

Rontja a Ford mérlegét az is, hogy a garanciákhoz kapcsolódó költségek 1 milliárd dolláros összeget tehetnek ki, melyet a visszahívások nyomtak fel jelentősen. A cég 850 ezer járművét kénytelen visszahívni légzsák-problémák miatt elsősorban Észak-Amerikában, mely 500 millió dolláros költséget jelent.

A Ford 2020-ig három millió darabbal tervez növelni autóértékesítéseit, a 2013. évi 6,3 milliós eladások után. A cég növekedési stratégiájában azzal számol hogy a legnépszerűbb autójuk fémvázát lecserélik alumíniumvázra, mely az eladások bővítésének lehet egyik mozgatórugója.

Az autós iparág kilátásai egyébként továbbra is kedvezőek. A globális autóipar 3 ezer milliárd dolláros bevételt termelő iparággá válhat 2020-ra, miközben 2000-ben még 2 ezer milliárd dollárt könyvelhetett el. A globális autóeladások 2020-ra 110 millió darabra ugorhatnak fel a 2013. évi 85 millió darabról. A profitwarning hírére az autógyártó részvényei 7,5 százalékot estek. 
(Investor.hu, 2014. szeptember 30.) 
 

A Ford fordulatot vár

2015-ben már nyereséges lehet a Ford európai tevékenysége az autógyártó szerint. A társaság már elérte a mélypontot Európában, innen már csak felfelé vezet az út. Az európai autópiac mélyrepülése miatt a Ford - több versenytársához hasonlóan - jelentős mértékű veszteségeket szenvedett el Európában, ami különösen fájó, mivel az Egyesült Államok után az öreg kontinens a legfontosabb piaca. 2013. második negyedévében a cég 38 milliárd dolláros árbevételből 7,6 milliárd dollár származott Európából. 

A Ford európai autóértékesítései is folyamatosan csökkentek, 2013 második negyedévében 200 ezer autót sem tudtak eladni a kontinensen, holott 2008 elején még 500 ezer fölötti negyedéves értékesítési számokat is fel tudtak mutatni.

Az eredmények javítására a cég új modelleket dobott piacra, és további 25 új típus kerülhet az európai szalonokba a következő öt évben. A Ford ezen túl folyamatosan csökkentette autógyártási tevékenységét az eladhatatlan kapacitások leépítésével, így másfél millióval kevesebb autó előállítását jelentették be 2013-ra. A Ford így már csak 2 millió autót fog gyártani Európában, azonban továbbra is több autót gyártanak, mint amennyire az autóvásárlóknak szükségük van.
(Origo, 2013. szeptember 11.)