autórengeteg₪márkazuhatag

A Ford visszagurult Kínában

A kínai autópiac nőtt, a Ford értékesítése csökkent. 

Eladásainak nagymértékű visszaesésével indította a 2018-as évet a Ford az egyébként januárban 12 százalékkal bővülő kínai piacon, írja a Világgazdaság, az autógyártó cég bejelentése nyomán.

A Ford 76 ezer járművet értékesített 2018 januárjában Kínában, 18 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A General Motors ezzel szemben 14,5 százalékkal, a Toyota Motors pedig 24,5 százalékkal növelte eladásait. A Ford eladásai 2017-ben hat százalékkal csökkentek, miközben a kínai autópiac három százalékkal növekedett.

Forrás: AFP

A Ford kínai érdekeltségének vezetője Jason Luo öt hónappal hivatalba léptése után 2018 januárban távozott posztjáról. Peter Fleet, a Ford ázsiai-csendes-óceáni üzletért felelős igazgatója közleményben jelentette be, hogy az autógyár a SUV modellekre, a prémium kategóriás luxusmodellekre és a haszongépjárművekre helyezi át kínai üzleti stratégiájának súlypontját.

Kínában egyre élesebb konkurenciaharc bontakozik ki a külföldi és a helyi autógyárak között, mivel a kínai autómárkák újabb és újabb sikeres modellekkel hódítanak el piaci részesedést maguknak.

Az elektromos mobilitásra átállást ösztönző állami intézkedések pedig együttműködésre kényszeríti a kínai partnerekkel a külföldi autógyártókat az új hajtáslánc technológiával rendelkező modellek gyártásában.

 (Világgazdaság, 2018. február 9.)

 

A Ford EcoSportja Romániában készül

A Ford Motor Company megkezdte az új EcoSport kisméretű SUV gyártását a romániai Krajova összeszerelő üzemben.

Az európai piacot eddig az indiai Chennai üzem látta el az EcoSport modellel, írja a Világgazdaság. A Ford azért döntött az európai gyártás mellett, mert így még inkább zökkenőmentesen teljesítheti a gyorsan szaporodó megrendeléseket.

Az EcoSport újabb példája annak, hogyan alapozhatjuk növekedésünket az erősségeinkre – például világszínvonalú SUV-modelljeink népszerűségére – nyilatkozta Steven Armstrong, a Ford Motor Company csoportszintű alelnöke és az Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős elnöke.

Az új üzemben közel 4.000 Ford-dolgozó szereli az EcoSportot.Egyre több vásárló érdeklődik az EcoSport és általában az SUV-k iránt, így most jött el az ideje, hogy Európában is beindítsuk a gyártást, tette hozzá.

A Ford 20 legnagyobb európai piacán tavaly 27 százalékkal nőtt az iparág összesített SUV-értékesítése, és jelenleg az ilyen modellek teszik ki a régióban eladott új személygépkocsik több mint egynegyedét. A Ford európai SUV-értékesítése 2016-ban több mint 30 százalékkal növekedett, 2017 első nyolc hónapjában pedig a növekedés mértéke már a 27 százalékot is meghaladta.

Az idei év végéig a Ford további 1.700 munkahelyet teremt a Ford Krajova üzemben, így az autó- és motorgyártó részlegekben összesen 3.900 ember dolgozik majd. A cég 2008 márciusában vette át a gyárat, és a beruházások összege mára meghaladta az egymilliárd eurót, aminek eredményeképpen a létesítmény világszínvonalú autógyárrá fejlődött.

Krajova látja majd el az európai piacokat az EcoSport modellel (kivéve Oroszországot), ami a világ négy kontinensének 56 piacán is kapható lesz – az Egyesült Királyságban ugyanúgy, mint az óceániai Új-Kaledóniában, a közép-ázsiai Türkmenisztánban, vagy Dél-Afrikában.

Az új EcoSport mellett továbbra is Krajovában készül majd a Ford 1,0 literes EcoBoost erőforrása – a világ egyetlen motorja, amely zsinórban négyszer is elnyerte az Év Motorja díjat.

(Világgazdaság, 2017. október 12., fotó: Ford)

 

Javított a Ford

A Ford a 2017 júniusának végével zárult második negyedévet 2 milliárd dollár eredménnyel zárta, amely 4 százalékkal jobb az előző évinél.

Az eredményt ugyan negatívan befolyásolta a nyersanyagárak emelkedése, a kedvezőtlen árfolyamhatás, a Ford azonban így is éves szinten 1 százalékkal, 40 milliárd dollárra tudta növelni értékesítését az április-júniusi időszakban, mivel a nyereséges pick-upok eladásának aránya nőtt az értékesítésen belül.

Az amerikai autópiacon az eladások az utóbbi időkben csökkentek. A 2016 évi rekordeladások után csökkenő autópiaci forgalom mind a három nagy amerikai autógyár eredményét hátrányosan érinti, mindegyikük lépéseket kényszerül tenni a veszteség elkerülésére.

A Ford június végén közölte, hogy nem Mexikóból, hanem Kínából fogja exportálni az Egyesült Államokba a Focus új modelljét 2019-től, amivel 500 millió dolláros megtakarítást ér el.

A Focus jelenlegi modelljét a michigani Wayne üzemében gyártják, a termelést 2018 közepén állítják le. Attól nem kell tartani, hogy emiatt munkahelyek szűnnek meg, mivel a Focus helyett a Ranger új modelljére állnak át ebben az üzemben.

Az amerikai rivális General Motors, a legnagyobb amerikai autógyár már bejelentette, hogy a második negyedévben nyeresége 2,4 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi 2,8 milliárd dollárról.

(Világgazdaság, 2017. július 26.)

 

A Ford húzza a csíkot Kínába

A második legnagyobb amerikai autógyártó Kínába viszi a Ford Focus gyártását, de honnan is. ₪₪₪

A Ford Michigan államban, Wayne városában lévő üzemében leállítja a Ford Focusok gyártását: a népszerű modelleket hamarosan Kínában fogják összeszerelni, írja a HVG.

Az OPEC minden ügyeskedése ellenére nő az olajkínálat a világpiacon, az üzemanyagárak pedig csökkennek. Az amerikai vásárlók jobban keresik az autókat, kevesebbet törődve az üzemanyag használattal. Ezért a Ford a kínai Csungkingban fogja gyártani Focus modelljeit. A kínai nagyvárosban már régóta van egy Ford-üzem, tehát csak minimális járulékos beruházásokra lesz szükség. Na, de hogy illik mindez a Ford és Trump viszonyába, az „… amerikaiaknak Amerikában termelt árukat adjunk el” jelmondatba, tehető fel a kérdés.

2017 januárjában a Ford lemondott mexikói beruházásairól. Ennek oka, hogy Trump az észak-amerikai szabadkereskedelmi szerződést kérdőjelezte meg. A szerződés alapján Mexikóban lehetett olcsón autókat gyártani, majd ezeket vámmentesen bevinni az USA-ba. De hát akkor úgy látszott, Trump protekcionista retorikája győzött. De a Ford a kulisszák mögött már akkor is csak a saját üzleti érdekeiért dolgozott és valójában magasról tett az elnöki, antiglobalista maszlagra.

A Ford kiszúrta, hogy Trump, miközben Mexikót ezerrel támadja, egyáltalán nem adóztatná agyon a Kínából származó importot. Talán azért, mert például lánya, Ivanka Trump divatcége is ott gyártja az amerikai piacra szánt termékeit. Más amerikai autógyártóknak is vannak kínai üzemeik, de ezek eddig a helyi piacra dolgoztak. A Ford viszont most 170 ezer autót gyárt majd Kínában évente, és a járművek óriási többségét Amerikában fogja eladni. Ezzel új utat is mutathat, tehát más, akár európai gyártók is, Kínából áraszthatják el az amerikai piacot.

Trump végül - egyelőre - befékezte a nagy autógyártók mexikói beruházásait. De ettől még nem lesz reneszánsza az amerikai autógyártásnak, mert a munkaerő drága. Vagyis választási propagandával, Twitter-üzenetekkel aligha lehet befolyásolni a globális piac beton kemény szabályait és az ebből fakadó érdekeket.
(HVG, 2017. június 28.)
 

Nyomja a Ford a Lincoln Continentalt

Meghúzza a Ford a régi márkáját. ₪₪₪

A kínai és amerikai piacon húzna bele a Ford, a régi luxusautójának, a Lincoln Continental feltámasztásával. Az új modell is része annak a 2,5 milliárd dolláros programnak, mely révén a Ford a Lincoln márka népszerűségének feldobását reméli, úgy, hogy 2020-ig háromszorosára növeljék a Lincoln gyártását. 2016-ban dobják piacra. A régi Lincoln Continental gyártását még 2002-ben fejezték be.

Kína az új modellnek is nagyon fontos piaca lehet, mivel napjainkban az ázsiai ország a prémium szedánok legnagyobb piaca. A Fordnak mindössze 11 Lincoln márkakereskedése van Kínában, de év végére a tervek szerint számuk már 25 lesz. Még nem ismert ugyanakkor, hogy a Lincoln Continentalt gyártják-e majd Kínában is. A versenytárs GM Cadillac CT6 luxusautóját egyébként az amerikai autógyártó michigani gyára mellett az ázsiai országban is készíteni fogják.

A Ford új modelljének másik célterülete az amerikai piac lesz. A Lincoln amerikai eladásai azonban mindössze 1,2 százalékkal növekedtek 2015. első két hónapjában, ami jócskán elmarad az USA teljes autópiacának 9,2 százalékos növekedésétől.

A Ford tervei alapján a Lincoln gyártását 2020-ig világszerte 300 000 darabra futtatná fel, ami közel háromszorosa a jelenlegi szintnek.
(Investor.hu, 2015. március 31.)

 

Vékonyabb lesz a Ford pénztárcája

Egy milliárd dollárral is kevesebb lehet a vártnál a Ford 2014. évi nyeresége. De lesz.

A vártnál alacsonyabb lehet a Ford 2014. évi nyeresége, elsősorban az európai és dél-amerikai piacok nehézségei miatt. Az USA második legnagyobb autógyártója bejelentette, hogy 2014-ben csak 6 milliárd dolláros adózás előtti eredményt fog elérni, legalább egy milliárd dollárral kisebbet az erre az évre korábban várt 7-8 milliárd dolláros nyereségnél.

A Ford elsősorban azzal magyarázta a profitfigyelmeztetést, hogy a dél-amerikai és európai eredményei a vártnál rosszabbul alakulhatnak. Dél-Amerikában 900 millió dollár körüli adózás előtti vesztesége lehet. A vártnál nagyobb veszteséget a devizaárfolyamok számára kedvezőtlen alakulása és a magas infláció okozhatja Dél-Amerikában.

Európában 2014-ben 1,2 milliárd dolláros, 2015-ben pedig 250 millió dolláros veszteségre számít a Ford. A Ford korábban azzal számolt, hogy 2015-ben már nyereséges lehet az európai működése, ám a friss hírek alapján erre még várni kell. Az európai működést elsősorban az orosz válság rontja, mivel az oroszországi értékesítéseik nem a várt szerint alakulhatnak.

Rontja a Ford mérlegét az is, hogy a garanciákhoz kapcsolódó költségek 1 milliárd dolláros összeget tehetnek ki, melyet a visszahívások nyomtak fel jelentősen. A cég 850 ezer járművét kénytelen visszahívni légzsák-problémák miatt elsősorban Észak-Amerikában, mely 500 millió dolláros költséget jelent.

A Ford 2020-ig három millió darabbal tervez növelni autóértékesítéseit, a 2013. évi 6,3 milliós eladások után. A cég növekedési stratégiájában azzal számol hogy a legnépszerűbb autójuk fémvázát lecserélik alumíniumvázra, mely az eladások bővítésének lehet egyik mozgatórugója.

Az autós iparág kilátásai egyébként továbbra is kedvezőek. A globális autóipar 3 ezer milliárd dolláros bevételt termelő iparággá válhat 2020-ra, miközben 2000-ben még 2 ezer milliárd dollárt könyvelhetett el. A globális autóeladások 2020-ra 110 millió darabra ugorhatnak fel a 2013. évi 85 millió darabról. A profitwarning hírére az autógyártó részvényei 7,5 százalékot estek. 
(Investor.hu, 2014. szeptember 30.) 
 

A Ford fordulatot vár

2015-ben már nyereséges lehet a Ford európai tevékenysége az autógyártó szerint. A társaság már elérte a mélypontot Európában, innen már csak felfelé vezet az út. Az európai autópiac mélyrepülése miatt a Ford - több versenytársához hasonlóan - jelentős mértékű veszteségeket szenvedett el Európában, ami különösen fájó, mivel az Egyesült Államok után az öreg kontinens a legfontosabb piaca. 2013. második negyedévében a cég 38 milliárd dolláros árbevételből 7,6 milliárd dollár származott Európából. 

A Ford európai autóértékesítései is folyamatosan csökkentek, 2013 második negyedévében 200 ezer autót sem tudtak eladni a kontinensen, holott 2008 elején még 500 ezer fölötti negyedéves értékesítési számokat is fel tudtak mutatni.

Az eredmények javítására a cég új modelleket dobott piacra, és további 25 új típus kerülhet az európai szalonokba a következő öt évben. A Ford ezen túl folyamatosan csökkentette autógyártási tevékenységét az eladhatatlan kapacitások leépítésével, így másfél millióval kevesebb autó előállítását jelentették be 2013-ra. A Ford így már csak 2 millió autót fog gyártani Európában, azonban továbbra is több autót gyártanak, mint amennyire az autóvásárlóknak szükségük van.
(Origo, 2013. szeptember 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.