iparos₪piac

Nagyobb lesz a gödi aksiüzeme a Samsungnak

390 milliárd forintból bővít a Samsung Magyarországon. 

Bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét mintegy 390 milliárd forintból a Samsung SDI, a beruházás 1.200 új munkahelyet hoz létre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter, erről ír az Index az MTI nyomán.

Az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz, ennek mértékét azonban még nem lehet közölni, mert azt az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia. Az összeg összhangban van a beruházás méretével és jelentős - közölte Szijjártó Péter. 

Szerinte az autóipar új korszakának világtérképére került Göd a Samsung SDI korábbi beruházásával is. A vállalatnak világszerte három üzeme van, kettő Ázsiában és egy Gödön. Mint mondta, az új technológiák a világgazdasági siker előfeltételeivé váltak, az autóipar új korszakba lép át az elektromos autók elterjedésével. Magyarország kiemelten kezeli az autóipart, az ágazatban 169 ezren dolgoznak, az autóipari exportban globálisan 18. helyen áll az ország. A Samsung SDI beruházása hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország fenntartsa az európai átlagnál legalább 2 százalékponttal magasabb gazdasági növekedési ütemét - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, az elmúlt öt évben mindig Németország volt a legfőbb befektető Magyarországon, 2019 első fél éve az első olyan időszak, amikor Dél-Korea lett a legnagyobb beruházó. Kim Woochan, a Samsung SDI Magyarország Zrt. gyártóközpontjának vezetője azt mondta, hogy a cég a világ egyik legjobb akkumulátorgyártójává nőtte ki magát.

Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a beruházás technológiai fejlődést hoz, munkahelyeket teremt, jelentős helyi adóbevételt is jelent, valamint támogatja a helyiek életét. Markó József, Göd polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a városban csaknem 20 éve van jelen a Samsung, az együttműködés a céggel kiemelkedően jó.

(Index, 2019. október 10.)

A félvezetők lenyomták a Samsungot

Pocsék negyedévet zárt a Samsung.

A félvezetők iránti kereslet gyengesége miatt csökkenő bevételek mellett jelentősen visszaesett a Samsung Electronics nyeresége 2019 második negyedévében, írja a Világgazdaság.

Csökkenő bevételek mellett zuhant a Samsung Electronics nyeresége. A dél-koreai elektronikai konszern közölte, hogy éves összevetésben 4 százalékkal, 56,1 ezer milliárd vonra (47,9 milliárd dollárra) csökkentek bevételei, működési profitja pedig 55,6 százalékkal 6,6 ezer milliárd vonra (5,6 milliárd dollárra) zuhant. Az adózás előtti nyereség 54,4 százalékkal, 7,2 ezer milliárd vonra (6,1 milliárd dollárra), a tiszta haszon pedig 53 százalékkal, 5,2 ezer milliárd vonra (4,4 milliárd dollárra) esett.

A tényadatok valamivel jobbak a július elején közölt előzetes adatoknál és az elemzői várakozásoknál is. A Yonhap dél-koreai hírügynökség körében megkérdezett elemzők 54 ezer milliárd vonos bevétel mellett 6,1 ezer milliárd von működési nyereségre számítottak.

A cég félvezetőgyártó ágazatának bevételei 27 százalékkal 16,1 ezer milliárd vonra csökkentek, a működési nyereség viszont 70,7 százalékkal, 3,4 ezer milliárd vonra zuhant, mivel a túlkínálat lefelé nyomja az árakat.

A mobilüzletág működési nyeresége 42 százalékkal 1,6 ezer milliárd vonra romlott, jóllehet a bevételek 7 százalékkal, 24,27 ezer milliárd vonra kúsztak fel.

A vállalat vezetése arra számít, hogy 2019 második felében is bizonytalanságok uralják a memóriacsipek piacát, bár a kereslet szezonális okok miatt kissé emelkedhet.

Csakúgy mint más nagy technológiai vállalatot, a Samsung Electronicsot is kedvezőtlenül érinti az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború. Ráadásul a Dél-Korea és Japán közötti kapcsolatok lassan válsággá érő romlása is visszavetheti a Samsung harmadik negyedéves teljesítményét.

A dél-koreai Samsung Electronics világelső a televíziók, memória áramkörök és okostelefonok gyártásában.

(Világgazdaság, 2019. július 31.)

 

Hozza a pénzt rendesen a Samsung

Ötödével nőtt a Samsung bevétele. Azért lesznek döccenők is majd.

A Samsung nyilvánosságra hozta 2018 harmadik negyedéves jelentését, amelyből kiderül, hogy a dél-koreai vállalat 15,5 milliárd dolláros működési profittal zárta a szeptemberben véget ért időszakot.

A Samsung bevétele az előző év azonos időszakához mérve 21 százalékot emelkedett. A világ legnagyobb telefongyártója azt közölte, az erős számok mögött az egyre csak fejlődő termékek állnak, emellett pedig az adattárolási technológiákban is előreléptek, és az OLED kijelzők iránt is megugrott a kereslet.

A jó negyedéves eredmény miatt a Samsung részvényei 0,94 százalékot erősödtek a tőzsdén.

Ugyan összességében jól teljesített a cég, de a telefonok területén bevételcsökkenésről számoltak be, annak ellenére is, hogy a vállalat húzóneve, a Samsung Galaxy-vonal eladásai megfeleltek a várakozásoknak.

A Samsung jóslata szerint a negyedik negyedévben valamelyest romlani fognak az eredmények, részben annak köszönhetően, hogy ebben az időszakban csökken a kereslet a félvezetők iránt. Szintén csökkent a kereslet a memóriakártyák iránt,viszont az OLED továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

A Samsung hozzátette, hogy az év végén a megnövekedett marketingköltségek miatt romlani fog a profitabilitás, így az eredmények annak ellenére is valamennyivel rosszabbak lehetnek, hogy a cég több telefont fog leszállítani, mint a harmadik negyedévben.

(Origo, 2018. október 31.)

 

A Samsung félvezetője nagyot húzott

Rekord nyereség a Samsungnál.

Több mint 20 százalékkal emelkedett, rekordszintű volt a Samsung Electronics nyeresége a 2018 szeptember végével záródott negyedévben, írja a Napi.hu az MTI nyomán. A cég mobiltelefon-gyártó ágazata fékezte a nyereségnövekedést, a félvezetőgyártó ágazat ugyanakkor jól teljesített.

A dél-koreai elektronikai konszern nem végleges adatként azt közölte, hogy a működési eredménye 17,5 ezer milliárd won (15,5 milliárd dollár, 100 won=24,96 forint) volt. Ez 20,4 százalékos növekedés éves összevetésben, ami minimálisan felülmúlta a szakértők által várt 17,2 ezer milliárd wont.

2018 második negyedévében szerényebben, 6 százalékkal nőtt a Samsung működési eredménye. A szeptember végével záródott három hónapban a cég bevétele az elemzői várakozásoknak megfelelően 4,8 százalékkal, 65 ezer milliárd wonra emelkedett éves szinten.

A dél-koreai vállalat október végén ismerteti a végleges adatokat és azt, hogy pontosan miként szerepelt a negyedévben a cég mobil- és félvezető-gyártó ágazata.

(Napi. hu, 2018. október 5.)

 

Most a profitja robbant a Samsungnak

Hároméves csúcson lépett túl a dél-korai gyártó.

A Samsung több mint három éve nem ért el akkora profitot, mint 2016. utolsó negyedévében. A cég nyeresége 50 százalékkal nőtt 2016. negyedik negyedévében, derült ki a dél-koreai gyártó beszámolójából, amelyről az Origo számolt be a Reuters nyomán. Az előrejelzéseket is meghaladó növekedés hatására a cég részvényárfolyama is erősödött.

A 2016. október–decemberi időszakban a Samsung üzemi eredménye 9,2 billió dél-koreai von (7,8 milliárd dollár, 2.250 milliárd forint) lett, az előzetes számítások szerint. Ez a legmagasabb negyedéves nyereség 2013. harmadik negyedéve óta.

Az elemzők szerint az is előmozdította a magas profitot, hogy az utolsó negyedévben a dél-koreai von 9 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Dollármilliárdokban mérhető ugyanakkor a robbanó mobilaksi. A korábbi előrejelzéseiben a Samsung azt közölte, hogy a Note 7 visszahívása várhatóan 2 milliárd dollárral veti vissza az utolsó negyedéves profitot. A dél-koreai gyártó 2016. szeptemberében kezdte visszahívni ezt a típust, miután több Note 7-es akkumulátor felrobbant.

A Samsung hírnevét azonban nem csak a robbanó akkuk tépázták meg az elmúlt időszakban, mivel a cég a dél-koreai államfőig érő korrupciós botrányba is belekeveredett.

(Origo, 2017. január 6.)

 

Vett egy nagyot a Samsung

Nyolc milliárd dollárért vett egy amerikai céget.

A Samsung Electronics 8 milliárd dollárért megveszi az amerikai Harman International Industries céget, amely minden idők legnagyobb dél-koreai vállalatfelvásárlása a tengerentúlon, számol be az üzletről az Origo.

A Harman az internetre kapcsolt autós szórakoztató rendszerek gyártója. A világon csaknem 30 millió autóban használják a Harman termékeit. A Harman egyike a száz legnagyobb első körös autóipari beszállítónak a világon.

A Harman árbevétele a szeptember végével végződött 12 hónapban 7 milliárd dollár volt, ennek csaknem 65 százaléka az autóiparhoz kötődik. A Harman már több mint húsz éve van jelen Magyarországon, ahol prémiummárkás autókba gyárt navigációs berendezéseket, szórakoztató elektronikát, akusztikai rendszereket és erősítőket.

A Harman, amely mintegy 30 ezer embert foglalkoztat, a jövőben a Samsung önálló leányvállalataként működik tovább, és a céget továbbra is Dinesh Paliwan vezérigazgató irányítja.

(Origo, 2016. november 14.)

 

Most a mosógépe robban a Samsungnak

Ha nem is robban, de a fedele lerepül. Működés közben, de csak Észak-Amerikában.

Az amerikai történelem legnagyobb mosógép visszahívását jelentette be a robbanó telefonokat gyártó Samsung, tudósít a 444.hu. A gépek, ha nagyobb cuccokat mosnak bennük, annyira vibrálni kezdhetnek centrifugázás közben, hogy némelyik akár szét is eshet. A cég 733 fogyasztói bejelentést kapott, 9 vásárlója pedig konkrétan megsérült az elszabadult mosógépek miatt. Akadt állkapocstörés és kificamodott váll a listán, de voltak olyanok, akik a táncoló mosógéppel lelökött tárgyaktól sebesültek meg.

Volt gép, amelyik felrobbant és a szétrepülő darabjai okoztak sérülést, valamint kitépték a falból a csatlakozót. A visszahívás 34, 2011. márciusa és 2016. novembere között eladott felültöltős modellt érint, elöltöltőseket nem, Észak-Amerikában.

A vásárlók három lehetőség között választhatnak, így a Samsung szerelőt küld hozzájuk, aki ingyen megerősíti a gépet és egy évet hozzáír a garanciához. A 30 napon belül vásárolt gép ára visszajár, ha ezt választja a vásárló. A régebben vásárolt mosógépek esetében készpénzt kérhető egy új mosógép vásárlásához, legyen az Samsung, vagy más márka. A Samsungot választók 150 dollárral többet kapnak.

A Samsung arról tájékoztatta 444-et, hogy a magyar vásárlók nincsenek veszélyben. A Samsung Electronics Magyarország közölte, hogy ez a probléma az Észak-Amerikán kívül értékesített felültöltős mosógépeket nem érinti.

(444.hu, 2016. november 5.)

 

Bezuhant megint a Samsung

Profitja sehol. Hiába, nyomulnak a kínaiak.

A visszaeső okostelefon értékesítések megviselik a Samsungot is, profitja 40 százalékkal csökkent a 2015. negyedik negyedévében. A kilátások sem biztatóak.

A dél-koreai elektronikai óriás, a Samsung 2015. negyedik negyedévi árbevétele összességében alig változott, 53 milliárd wont tett ki. A társaság az időszak során 2,7 milliárd dollár nettó profitot termelt, ami 40 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi azonos időszak profitjánál. Ez alulmúlta a piaci várakozásokat is.

Az egyes üzletágakat tekintve a chipgyártás stabil növekedést mutatott 2015-ben, ellensúlyozva a mobil üzletág meredeken eső profitját. Jelenleg azonban a chip üzletág is problémákkal szembesül, a piaci túlkínálat miatt az árak esnek, ez pedig már az alaptevékenységet is rombolja.

A mobil üzletágban továbbra is az olcsó kínai gyártók előretörése okoz problémákat, ami csökkentette a részleg eredményességét és a Samsung okostelefon piaci részesedését.

A kilátások sem éppen bíztatóak, a Samsung az idei évben nehéz üzleti környezetre számít, mivel általánosságban véve az IT-termékek iránt csökken a kereslet.

A Samsung a világ legnagyobb memóriachip gyártója. Előrejelzések szerint (végleges adatok csak később lesznek) 2015-ben a chip eladások 1,9 százalékkal csökkentek a világpiacon, ami 2012. óta az első visszaesés.

(Portfolio, 2016. január 28.)

 

Kettéfűrészelte a nyereségét a Samsung

Majd a chipgyártás rángathatja előre?

A felére esett a Samsung profitja 2014 harmadik negyedévben, elsősorban a mobilpiaci nehézségei miatt. A cég a marketing erősítésével próbálja piaci helyzetét javítani, ami viszont költségekkel jár. A Samsung kevesebb okostelefont adott el a harmadik negyedévben, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul az értékesített készülékek átlagára csökkent az erős verseny nyomán. Kínában a Xiaomi már leelőzte a Samsungot az okostelefon értékesítésben. Kína pedig fontos a mobilgyártóknak, hiszen mostanra a világ legnagyobb okostelefon-piacává vált.

A Samsung bevétele 20%-kal csökkent, működési eredménye 60%-kal, nettó eredménye közel 50%-kal az előző év azonos időszakához képest. A nettó eredmény 49%-kal esett, 4200 milliárd dél-koreai won lett. A mobilgyártás 74%-os profitcsökkenést mutatott, nyeresége 1750 milliárd won lett.

Az erős verseny az Apple-lel és a kínai okostelefon-gyártókkal mind a felső kategóriás, mind az olcsóbb készülékek piacán lehúzta a Samsung eredményeit.  A Samsung (a cég pontos értékesítési számokat nem közöl a gyorsjelentésben) a Strategy Analytics becslése szerint 78-81 millió darab okostelefont adhatott el a július-szeptemberi időszakban, szemben az egy évvel ezelőtti 88 millióval.

A mobilgyártásban bizonytalanok a Samsung kilátásai a következő hónapokban. A marketingköltségei megugorhatnak a negyedik negyedévben, a karácsonyi vásárlási szezonban. Az év utolsó hónapjai a legerősebbek a fogyasztói elektronikai cikkek piacán. A Samsung stratégiája arra irányul, hogy az alsó-középkategóriában növekedjen gyorsan, új termékeket dobva piacra. A cél eközben fenntartani a kétszámjegyű profit marzsokat a készülékgyártásban.

A mobil üzletág gyengélkedését ellentételezheti a chipgyártás. A Samsung ebbe az irányba terjeszkedik, ennek érdekében 15 milliárd dolláros beruházást jelentett be, amelyből Dél-Koreában építene új gyárat. A harmadik negyedévben a chipgyártás profitja meghaladta a mobilgyártásét a Samsungnál. A divízió működési eredménye az egy évvel ezelőtti 2100 milliárd wonról 2300 milliárd wonra emelkedett.

(Portfolio, 2014. október 30.)

 

Samsung még mindig nyomott hangulatban

A Samsung dél-koreai óriás profitja csökkent 2014 első negyedévében, a 2013. utolsó negyedévi időszakhoz hasonlóan.

A legnagyobb tőzsdei értékű dél-koreai vállalat működési nyeresége 2014. első negyedévében éves alapon 3,3 százalékot csökkent, 8500 milliárd dél-koreai vonra. Piaci elemzők 8.400 milliárd vonos nyereségre számítottak. A fogyasztói elektronikai eszközöket gyártó üzletágnál 18,2 százalékkal csökkent a működési profit, az információtechnikai és mobilkommunikációs üzletágnál 1,3 százalékkal, de az elektronikus chipgyártással foglalkozó részlegé 1 százalékkal nőtt.

Elemzők szerint a Samsung számára bizonytalan lehet a 2014-es év, mert olcsó mobiltelefonjait minőségi szinten kezdik beérni a kínai gyártók készülékei, míg a drágább és nagyobb okostelefonjaival egyre jobban veszik fel a versenyt az Apple termékei. Az okostelefonok gyártásánál egyre kisebb a haszonkulcs, ráadásul már a piac se bővül olyan dinamikusan a fejlett országokban, mint korábban. Elképzelhető, hogy éves szinten csökken a Samsung nyeresége, bár a cégnél bíznak az áprilisban megjelent Galaxy S5 okostelefonban, az eladásoktól a nyereségmutatók javulását várják.

Bízik abban is a Samsung, hogy a brazíliai focivébé megdobja a televíziókészülékek és a mobileszközök keresletét.

(Napi Gazdaság, 2014. április 29.)

 

Csökkent a Samsung profitja

A Samsung dél-koreai mobilóriás profitja csökkent a 2013. szeptember-decemberi időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ezzel a kilenc negyedéve tartó emelkedő trend tört meg:

- 5%-kal növekedett a Samsung negyedik negyedéves bevétele év/év alapon, ami 2011 harmadik negyedéve óta a leglassabb dinamika. 
- A működési eredmény csökkent, amire kilenc negyedéve óta nem volt példa. 
- 91 millió okostelefont adhatott el a Samsung az időszakban, ami 4%-os növekedésnek felelne meg a harmadik negyedévhez képest. 
- A Galaxy S4 értékesítései csökkenhettek az erős piaci verseny közepette. 
- Továbbra is a mobilgyártás a fő profit driver, ami a cégszintű működési eredmény háromnegyedét adhatta a szeptember-decemberi időszakban.

Csalódást okozott a Samsung, mivel az elemzői várakozásoktól elmaradó számokat közölt a lezárt negyedévre. A dél-koreai mobilpiaci óriás bevételei 5,3%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami 2011 harmadik negyedéve óta a leglassabb növekedési ütem. Az elemzők ennél valamivel erősebb növekedésre számítottak.

A Samsung a működési eredmény szintjén már csökkenésről számolt be, amivel a kilenc negyedéve tartó emelkedő trend tört meg. A negyedévben 8.300 milliárd dél-koreai won működési eredményt könyvelt el, ami számottevően alulmúlja az elemzői várakozásokat, ugyanis 10.000 milliárd won profitra számítottak a szakértők. Az elemzők alulbecsültek olyan költségeket, mint például az év végi bónuszkifizetések, ennek az eredménye volt, hogy a negyedéves profit elmaradt a várttól. A szeptember-decemberi időszakban összesen 700 milliárd wont fizethetett ki a Samsung a dolgozóknak bónusz címén becslések szerint.

A profitcsökkenésben szerepet játszott az is, hogy erős verseny folyik a felső kategóriás okostelefonok piacán. A társaság csúcsmobilja, a Galaxy S4 értékesítései lassultak. A Galaxy S4 készülékből 13 millió darabot adhatott el a Samsung a negyedik negyedévben, míg a július-szeptemberi időszakban még 17 millió darabot értékesíthetett elemzők számításai szerint. A nagy rivális, az Apple szeptemberben piacra dobta legújabb csúcstelefonját, az iPhone 5S-t, valamint az olcsóbb iPhone 5C-t, emellett a feltörekvő kínai gyártók folyamatosan nyomás alatt tartják a piac nagy szereplőit olcsó készülékeikkel.

Elemzők szerint a Samsung 91 millió okostelefont adhatott el 2013. negyedik negyedévben, ami mindössze 4%-os növekedést jelent a harmadik negyedévhez képest, pedig a negyedik negyedév hagyományosan erős a mobilgyártók számára a karácsonyi vásárlások miatt.

A fogyasztói elektronikai üzletág, amely a televízió-értékesítéseket is tartalmazza, profitcsökkenést könyvelhetett el az időszakban: 40%-kal eshetett a nyeresége. Az egész globális televízió piac lejtmenettől szenved, az IDC becslései szerint 2014-ben csaknem 5%-kal csökkenhettek a televízió-értékesítések.

A mobiltelefonok mellett a chipgyártás a profit másik húzóereje a Samsungnál, a társaság nem csak saját készülékei számára gyárt chipeket, de nagybeszállítója többek között az Apple-nek is. Az üzletág jó negyedévet zárhatott, miután az SK Hynix egyik gyárában kitört tűz miatt a mobil chipek ára három éve nem látott magasságba emelkedett. A becslések szerint a divízió működési eredménye duplázódhatott.

(Portfolio, 2014. január 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.