autó₪szalon

Jön az elemes Dacia is

A Dacia piacra dobja Európa legolcsóbb villanyautóját, szédítő ára lesz. 

A Renault egy-két éven belül Dacia-logós olcsó villanyautóval áll elő az európai piacon, írja az Origo.

Noha a Dacia egyelőre gázosítással próbálja csökkenteni flottája szén-dioxid-kibocsátását, előbb-utóbb villanyautóval is kénytelen lesz előállni a márka. A Renault 2021-2022-re tervezi az újdonság bemutatását,amely egy kínai piacon forgalmazott modell átemblémázott verziója lehet.

FORRÁS: RENAULT

A Kínában árult Renault K-ZE mindössze 45 lóerős, egy feltöltéssel 270 kilométert képes megtenni. Átszámítva csupán hárommillió forintba kerül, de várhatóan ennyire nem lesz olcsó Európában.

De sokkal drágább sem: becslések szerintaz európai árlista valahol 3,5-4 millió forint között kezdődhet majd, vagyis messze a piac legolcsóbb villanyautója lehetne az új Dacia.

(Origo, 2020. február 19.)

 

Szépen ment a Dacia

Imádják a franciák a románok autóit. A Renault csoportnak már nem ment olyan jól.

Az előző évinél 5,1 százalékkal több, összesen 736.570 gépkocsit értékesített 2019-ben a román Dacia, ez a Renault-csoporthoz tartozó márka eddigi legjobb teljesítményének számít, írja a Világgazdaság az MTI nyomán.

Imádják a franciák a románok autóit
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto

A cég közleménye szerint az export 5,4 százalékkal nőtt.

A gyártott gépkocsik közül több mint 581 ezret Európában értékesítettek, ezzel a Dacia a 13. helyre jött fel az európai autógyártók rangsorában.

A legtöbb Daciát – több mint 140 ezret – Franciaországban értékesítették 2019-ben, de az Olaszországban, Németországban és Spanyolországban eladott Daciák száma is meghaladta a román piacon értékesített 55.463 autót.

A Romániában elért eredmény jobb ugyan az előző évinél, de a növekedés üteme 1,5 százalékra lassult az egy évvel korábban elért 26 százalékos növekedéshez képest.

A Dacia valamennyi modelljéből többet adtak el 2019-ben, mint 2018-ban, a legjobban a Logan fogyott Romániában, ebből több mint 20 ezret értékesítettek. A Duster bizonyult 2019-ben is a legkedveltebb hobbiterepjárónak az országban, a modellből Romániában eladott 12 795 jármű 70 százaléka összkerékmeghajtású volt.

A Dusterből egy speciálisan átalakított modellt is gyártott 2019-ben a pitestii Dacia-üzem, amellyel Ferenc pápát szállították egyes útvonalakon romániai látogatása alkalmával.

A román pápamobilt 2019 év végén a Vatikánban helyezték forgalomba – közölte a Dacia.

A Daciát 1999-ben vette át a Renault-csoport és 2004-ben dobta piacra első modelljét, a Logant, megalapozva a román autómárka fejlődését az európai piacon.

Visszaesett a Renault-csoport

2019-ben összességében visszaesett a Renault-csoport járműeladása, ugyanakkor európai értékesítése nőtt.

A francia autóipari azt közölte, hogy 2019-ben 3,75 millió járművet adott el, 3,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, amikor még 3,2 százalékkal nőtt az értékesítése.

2019-ben a Renault-csoport járműeladásai Európában 1,3 százalékkal, 1,94 millióra nőttek, ugyanakkor 17,2 százalékkal csökkentek Kínában és 19,3 százalékkal estek Afrikában, a Közel-Keleten, Indiában és a csendes-óceáni térségben együttesen.

A cégcsoport francia riválisa, a PSA azt jelentette, hogy 2019-ben 10 százalékkal, 3,49 millióra esett eladott autóinak a száma elsősorban a kínai, közel-keleti és afrikai értékesítésének a visszaesése miatt.

(Világgazdaság, 2020. január  17.)

 

Dacia: mint a Merkurnál

4-6 hónapot kell várni az új Daciára. És negyedével nőhet a piaca nálunk.

A magánszemélyek körében népszerű Dacia az 2019-ben 25 százalékos növekedést tervez, írja a Napi.hu. A magyar piacon eladott autók többsége benzines. Az elektromos Dacia pedig rövid távon lesz elérhető Magyarországon.

Az egyik legnépszerűbb autómárka a magyar piacon a Dacia, részben a relatív alacsony árak miatt. Különösen jól áll a márka a magánszemélyek piacán. A július végéig eladott 5.655 Daciának a 70 százaléka - összesen 3.961 darab - jutott magánszemélyekhez.

Ezzel az eredménnyel a Dacia a második a magánszemélyek vásárlásait nézve, előtte áll a Suzuki 5.894 darabbal, mögötte pedig az Opel, amelyből 3.749 darabot vettek a magánszemélyek a Datahouse statisztikái szerint. A Daciák közül a terepjáró (vagy SUV) kategóriába tartozó Duster a legkedveltebb, ebből több mint 1.700 darabot vettek a magánszemélyek.

Megkérdeztük a Dacia importőrét, hogy a nagy kereslet nyomán mennyit kell várni egy-egy új autóra, a cég egyúttal ismertette az idei terveit is. A megrendelt gépjárművek szállítási ideje modelltől függetlenül körülbelül 4-6 hónap, de amennyiben vannak készleten is autók, a legnépszerűbb extra csomagokkal, ezek azonnal elvihetőek. A magyar piacon eladott Daciák 20 százaléka dízelmotoros, a négykerék-meghajtású Dusterekhez jellemzően ezt választják.

A Dacia az idén összesen 10 ezer új autó eladásával számol, ami 25 százalékos növekedésnek felelne meg éves szinten. Az importőr elárulta azt is, hogy bár a gyártónak lesz tisztán elektromos autója, de a villanyautó bevezetése, értékesítése hazánkban nem szerepel a cég rövid távú tervei között.

(Napi.hu, 2019. augusztus 14.)

 

Talán a Clio és a Zoe

Rosszabbul megy 2019-ben a Renault-nak.

Csökkent a Renault járműeladása 2019 első hat hónapjában részben a globális autóeladások visszaesése miatt, azonban a cég azzal számol, hogy a hamarosan megjelenő új termékeivel sikerül mérsékelni a veszteségeit a főbb piacain - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A Renault 1,94 millió járművet adott el a június végével záródott idei fél évben, ami 6,7 százalék csökkenés a korábbi 2,08 millióhoz képest. Az idei első hat hónapban a globális járműeladás nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal zsugorodott.

A Renault márkából az eladás 11,5 százalékkal esett az első fél évben, amikor viszont a cégcsoporthoz tartozó olcsóbb kategóriájú Dacia eladása 4,5 százalékkal nőtt, az orosz Ladáé pedig 6,8 százalékkal bővült.

A cégcsoport értékesítése nem változott az első hat hónapban az amúgy zsugorodó európai piacon. Az Afrikát, a Közel-Keletet és Indiát magába foglaló térségben 27,7 százalékkal esett az értékesítés elsősorban azért, mert az amerikai szankciók miatt kényszerűségből el kellett hagyni az iráni piacot 2018-ban. Az eurázsiai övezetben, benne Oroszországgal az eladás 5,2 százalékkal esett, az amerikai kontinensen pedig 3,9 százalékkal zsugorodott.

A Renault a helyzet javulását várja a második fél évben az új Clio és a Zoe elektromos autók frissített változatának értékesítésétől.

(Napi.hu, 2019. július 16.)

 

Jön az új Clio

Itt van Európa kedvenc kisautójának új változata, a Renault Clio.

A Renault Clio külseje alig, az utastere annál többet változott, és már hibrid is lesz belőle, írja az Origo, Gulyás Péter összeállítása.

FORRÁS: RENAULT

A Renault Clio előző, negyedik szériája nagy sikert hozott a Renault-nak: már az első évében, 2013-ban sikerült 275 ezret értékesíteni belőle, aztán később ez a szám tovább nőtt, tavaly például már 365 ezer fogyott,Európában csak a Volkswagen Golfból adtak el többet.

Nem csoda, hogy fokozott várakozás kíséri a márciusi Genfi Autószalonon bemutatkozó utódot, amelyről több mint egy hónappal a világpremier előtt hivatalos képeket és információkat adott ki a Renault. Az új Clio hossza 4.048 mm, ami 14-gyel kevesebb a régiénél, a magasság 30 mm-t csökkent, a tömegéből 22 kilót adott le.

Azért hasonlít

A feltűnő hasonlóság miatt az ötödik generációcsak ráncfelvarrásnak tűnik, pedig vadonatúj konstrukció,egyetlen karosszériaelem sem egyezik a régiekkel. Azért nem változtattak jelentősen a dizájnon, mert a Renault-nál úgy vélik, az előd sikerében nagy szerepet játszott a tetszetős forma. Laurens van den Acker, a Renault dizájnigazgatójának az volt az első munkája a cégnél, ezért érthető, ha ragaszkodik a bevált vonalvezetéshez.

Van den Acker bevallotta, hogy az új Clióval töltött idejének 70 százalékát nem a külső, hanem az utastér megújításával töltötte, amire szükség is volt, mertaz előző Cliót sok kritika érte a gyenge minőségű anyagok és a kusza formák miatt.Ezúttal a jól látható és könnyen elérhető helyekre végre puha anyagokat tettek, a keményeket ügyes tervezéssel a lehető legjobban eldugták.

Az érintőképernyő már nem a műszerfal része, hanem különálló elem, ami jobban néz ki, és illeszkedik a mai trendekhez FORRÁS: RENAULT

Az áttervezett, jobb oldaltartású ülések háttámlája karcsúbb lett, ígya hátul ülők lábtere 26 mm-rel nőtt mega 6 mm-rel csökkentett tengelytáv ellenére is. A 26 literrel megnövelt csomagtartó mérete a hátsó ülések helyzetétől függően 330-391 liter között változhat, utóbbi a kiskategória legjobb értéke.

Megtolták a technológiát

Szerencsére a túldizájnolt, nehezen leolvasható műszeregység már a múlté, ezúttal egy 10 colos digitális műszerfal helyettesíti az analóg órákat, a jó felbontású képernyő megjelenítési stílusa többféle lehet.

FORRÁS: RENAULT

Mivel öt régi Clióból négy a feláras, nagyobb érintőképernyővel talált gazdára, ezúttala kategória legnagyobb, 9,3 colos érintőképernyőjét építik beközépre, továbbra is függőleges pozícióban. Nemcsak a fényerőn, a felbontáson és a kontraszton javítottak, hanem tükröződésgátló bevonattal is ellátták az óriáskijelzőt.

Végre rájöttek a Renault-nál, hogy a klímát egy mozgó autóban vezetés közben nem szerencsés az érintőképernyőről vezérelni, ezért ehhez újra fizikai kapcsolókat kapott a Clio: az új Dacia Dusterből ismerős, kijelzőket tartalmazó tekerőgombok az érintőképernyő alatt kaptak helyet. Megjelentek a 2-es szintű önvezető rendszerek,a Clio képes lesz önállóan tartani a sávot és a távolságot, de parkolni is tud majd.

Benzines: csak egyliteres

A motorkínálatban az egyliteres, 65 és 75 lóerős háromhengeres szívó alapmotor mellett az ugyanekkora turbós is megjelenik 100 és 130 lóerővel, de a Daimlerrel fejlesztett 1,3-ast hiába keressük. Dízelből a továbbfejlesztett 1,5 literes dCi-t lehet majd választani 85 és 115 lóerővel.

A vadonatúj hibrid hajtáslánc érkezése 2020-ra várható, ebben egy 90 lóerős benzines és egy 40 lóerős villanymotor dolgozik majd, városban főleg az utóbbi kap szerepet. Tisztán elektromos Clio nem lesz, mert az vevőket venne el a Zoétól.

A hibrid Clio 1,3 kWh-s akkumulátorát az ősszel érkező új Capturban állítólag egy 9,8 kilowattórásra cserélik, így az a modell lesz az első konnektoros plugin hibrid a kis SUV-ok között.

Az új Clio értékesítése 2019 szeptemberében indul.

(Origo, 2019. január 29., Gulyás Péter írása)

 

Dacia: ilyen még nem volt

Csúcson zárt 2018-ban a Dacia.

Eddigi legjobb évét zárta 2018-ban a Renault csoporthoz tartozó román Dacia autógyár, amely az előző évinél 7 százalékkal több, összesen 701 ezer darab gépkocsit értékesített 2018-ban, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A cég közleménye szerint az export 5,5 százalékkal nőtt. A legyártott gépkocsik közül 511 ezret Európában értékesítettek, ezzel a Dacia a 14. helyre jött fel az európai autógyártók rangsorában, és jelenleg 2,9 százalékos részesedése van az európai autópiacon, ami 0,27 százalékpontos növekedés a 2017-es eredményhez képest.

Rekord számú Daciát értékesítettek 2018-ban Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Belgiumban, Németországban pedig a cég megközelítette a 2009-ben elért eladási rekordját.

A román piacon közel 55 ezer Dacia márkájú gépkocsit értékesítettek, 26 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. 

A Dacia valamennyi modelljéből többet adtak el 2018-ban, mint 2017-ben, de a legnagyobb mértékben a megújult Duster hobbiterepjáró járult hozzá a növekedéshez: ebből 13 ezer darabbal többet értékesítettek mint elődjéből.

A Daciát 1999-ben vette át a Renault-csoport és 2004-ben dobta piacra első modelljét, a Logant, megalapozva a román autómárka fejlődését az európai piacon.

(Napi.hu, 2018. janár 18.)

 

Megtorpant a Renault

A Renault 2018 harmadik negyedéves eladásai a vártnál nagyobb mértékben csökkentek.

A feltörekvő piacokon esett nagyobbat a francia márka. Emellett több ország valutájának leértékelődése is rontotta a francia autógyártó eredményeit, írja az Origo. 

A cég autói iránt visszaesett a kereslet olyan nagy piacokon, mint Törökország, Argentína és India, Iránban pedig a perzsa állammal szemben életbe léptetett szankciók miatt felfüggesztették a tevékenységüket. A Bloomberg elemzése kiemeli, hogy mindezeken túl a helyi valuták gyengülése szintén betett a Renaultnak, ilyen volt a brazil, vagy az orosz nemzeti valuta gyengülése, valamint a török líra mélyrepülése is.

Emellett a hatalmas kínai piacon is kénytelenek voltak lefelé módosítani az előrejelzéseiket. A világ legnagyobb piacán a korábbi 5-tel szemben már csak 2 százalékos bővülést prognosztizálnak 2018 egészére. Az új emissziós szabályok bevezetése pedig bizonytalanságot idéz elő az európai kereslet alakulásában az év hátralévő részére.

A társaság árbevétele a harmadik negyedévben összességében 6 százalékkal, 11,5 milliárd euróra csökkent. Kiszűrve az egyes fejlődő piacokon az adott nemzeti valuták leértékelődéséből keletkezett veszteséget, akkor a kép valamennyivel kedvezőbb: ebben az esetben 1,4 százalékos volt a visszaesés.

(Origo, 2018. október 24.)

 

Mercis kurblit kap a Dacia Duster

Kurblit? Á, dehogy! Motort, igaz, kicsit gyengébbet. ₪₪₪

A Mercedes és a Renault közösen fejlesztett turbós benzinmotorja néhány hónapon belül kiszorítja a korábbi turbómotorokat a teljes Renault, Nissan és Dacia palettán. Ám azt azért igyekeztek elkerülni, hogy teljesen ugyanazt a motort kapjuk mondjuk egy Nissan Qashqaihoz, egy A osztályú Mercedeshez és egy Dacia Dusterhez.

Alighanem ezért kap a Dacia tíz lóerővel gyengébb változatokat az új motorból, mint a többi márka. A Dusterbe legalábbis egy 130 lóerős és 240 Nm csúcsnyomatékú, valamint egy 150 lovas és 250 Nm maximális nyomatékú változat érkezik, de ezek is erősebbek, mint bármely utcai Dacia bármely motorja volt eddig. Első körben a Daciánál 1.3 Tce-nek nevezett négyhengeres csak fronthajtással lesz kombinálható, az összkerék-hajtású kivitel csak a jövő év közepére várható.

A Duster az új motorokon kívül most korszerűbb fedélzeti számítógépet kap, más frissítések azonban nem lesznek – jó indok sem lenne rá, hisz a Dacia terepjáró amúgy egész friss modell, tavaly ilyenkor tartották a világpremierjét.

 

Megtolnák a Daciát

Nagyobb gyárat akar a tulaj Renault. Romániában hátrány az autópálya hiánya. ₪₪₪

A francia Renault egymillióra növelné az évente gyártott Dacia gépkocsik számát, ami azt jelenti, hogy mintegy 300 ezerrel bővítené a mostani kapacitását - írja a Napi.hu a román Ziarul Financiar nyomán.

A gazdasági újság elektronikus kiadása szerint a francia gyártó vezetői először helyezték kilátásba az elmúlt években, hogy bővíthetik a dél-romániai Mioveni-ben működő Dacia üzem gyártási kapacitását. Legutóbb 2010-ben volt hasonló fejlesztés - szemlézi a lap cikkét az MTI.

A romániai üzem mellett azonban versenyben vannak a francia vállalat marokkói telephelyei is, hiszen Dacia járműveket Tangerben és Casablancában is gyártanak.

Az újság Marc Susst, a Renault csoport alelnökét idézte, aki elmondta: még nincs eldöntve, hogy melyik telephelyen lesz kapacitásbővítés, amit a "következő évekre" terveznek. Az alelnök szerint nagyon fontos szempont lesz a versenyképesség.

A lap emlékeztetett, hogy a francia járműipari vállalat a romániai és a tangeri üzemében jelenleg 350-350 ezer Daciát gyárt évente, a casablancaiban pedig 60 ezret szerelnek össze.

A romániai üzem versenyképességét csökkenti, hogy jelenleg nincs autópálya összeköttetés a Déli-Kárpátokon keresztül, ami növeli az exportálási költséget, a romániai üzem ugyanis 90 százalékban kivitelre dolgozik. A Dacia fő piacai Nyugat-Európában vannak.

A román hatóságok már többször megígérték a Pitesti-Nagyszeben autópálya megépítését, de a lap szerint várhatóan 2020-ig sem fog elkezdődni a kivitelezés, ami csökkenti a romániai üzem versenyképességét és kihatással lehet a francia gyártó kapacitásbővítési döntésére. A lap egymilliárd euróra becsülte a Renault tervezett fejlesztését.

(Napi.hu, 2018. október 3.)

 

Csúszik a Dacia

Tovább csökkent a román autógyártás, csúszik hátrafelé a Dacia.

2017 első három negyedévében 3 százalékkal kevesebb, 232 ezer járművet gyártott a francia Renault tulajdonában levő Dacia, amely a legnagyobb gépkocsigyártó Romániában, írja a Napi.hu az MTI nyomán.

A dél-romániai mioveni üzemben a Dacia Duster modellből gyártottak a legtöbbet, 143 ezer darabot, második helyen a Sandero áll 33 ezer darab járművel.

A Dacia 2016 az első három negyedévében 239 ezer darab járművet szerelt össze, hét és félezerrel többet. 2016-ban egész évben 320 ezer darab járművet állítottak elő.

Romániában az amerikai Ford és a brassói Roman tehergépkocsi üzem gyárt még járműveket. Az amerikai cég craiovai üzemében 2017 első nyolc hónapjában 40 százalékkal több, 41 ezer darab járművet szereltek össze az előző év azonos időszakhoz mérten, amikor 29 ezer járművet állítottak elő. A brassói Roman tíz tehergépkocsival járult hozzá a román gépkocsigyártáshoz.

2016-ban - egész évben - 7 százalékkal, 359 ezer darab autóra csökkent a román járműgyártás.

(Napi.hu, 2017. október 9.)

 

A Duster megy, a Dacia kevésbé

Nagyot esett a Sandero és a Logan.

2017 első fél évében 170 ezer darab járművet gyártott a Dacia Romániában, ami 4 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest, amikor 178 ezer autót állított elő, a román autógyártók szövetségének (ACAROM) adatai szerint, számol be a Világgazdaság.

Egyedül a Duster modellnél jegyeztek növekedést, amely a Dacia legkeresettebb autója. Ebből 106 ezer darabot gyártottak, ami 2,5 százalékos növekedés tavalyhoz mérten. A Sandero modell gyártása 18 százalékkal, a Logané 21 százalékkal esett vissza.

2017-ben a Dacia kivált a román autógyártók és -importőrök egyesületétből (APIA), amelyhez tartozik az amerikai Ford és a brassói Roman tehergépkocsi gyár. Az APIA június második felében közölte, hogy az első öt hónapban a Ford és a brassói Roman 12 százalékkal több, 23-24 ezer darab járművet gyártott.

2016-ban 7 százalékkal csökkent a román járműgyártás 2015-höz képest, így összesen 359 ezer darab járművet gyártottak, ebből a Dacia 320 ezret, az amerikai Ford közel 39 ezret.

(Világgazdaság, 2017. július 7.)

 

Húzott a Dacia Duster

Vitték rendesen 2016-ban is, 190 ezer darab fogyott belőle, de nem Romániában.

Az Automobile Dacia 2016-ban 5,3 milliárd euróra növelte kereskedelmi forgalmát, ezzel megerősítette vezető helyét a romániai cégek rangsorában, írja a Világgazdaság, a Renault-Nissan csoporthoz tartozó cég közleménye nyomán.

A Daciának úgy sikerült 2016-ban az előző évinél 8 százalékkal nagyobb forgalmat és (kétszázalékos növekedést jelentő) 101 millió eurós nettó nyereséget elérnie, hogy valójában kevesebb autót gyártott, mint 2015-ben. Minden eddiginél jobban fogyott ugyanis a márka legdrágább modellje, a Duster hobbiterepjáró, amiből mintegy 190 ezret értékesítettek, 20 ezerrel többet, mint 2015-ben.

A 2010 óta gyártott SUV karrierje a végéhez közelít (az idén év végén ugyanis újabb Duster-modelleket dobnak piacra), 2016-ban azonban a romániai autógyár kapuján kigördült több mint 320 ezer jármű csaknem 60 százaléka Duster volt. A cég kereskedelmi forgalmának 90 százalékát az export adja: a Dacia 2016-ban az előző évinél 8 százalékkal több (109 ezer) autót értékesített az EU-ban, közel 3 százalékos piaci részesedést érve el, de afrikai és ázsiai piacokon is nőtt a kereslete a román márkának.

Romániában viszont feleannyi autót sem tud eladni a Dacia, mint a 2008-as válság előtt. Az új autók román piaca csak töredéke a nyugatról behozott használt járművekének, amelyeket semmilyen adó nem terhel.

A francia csoport 2016-ban újabb csaknem 200 millió eurót fektetett be Romániában, ebből 175 milliót a Dacia-üzemek korszerűsítésére, az új Logan, Logan MCV és Sandero modellek gyártósorainak kialakítására. A Renault romániai beruházásai 2000 óta mintegy 2,5 milliárd euróra rúgnak. A romániai autógyár 2016-ban 14 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A Dacia 2013-ban jutott az élre a legnagyobb romániai cégek rangsorában, megelőzve az OMV-Petrom olajvállalatot, amely 2016-ra 3,6 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat jelentett.

(Világgazdaság, 2017. április 26.)

 

Jól tolja a Renault

Vitték a Dustert és a Kwidet.

Kifejezetten erős volt 2016 a Renaultnál, mivel a francia autógyártó minden fontosabb autóipari térségben növelte piaci részesedését. Ebben nagy szerepe volt az új, továbbá az alacsonyabb árkategóriában versenyző modelleknek, mint a Duster és a Kwid, összegzi a Portfolio.

A francia autógyártó tavaly összesen 3,2 millió járművet adott el, ami 13 százalékkal több, mint 2015-ben. A növekedés motorja az Afrika, Közel-Kelet, India régiók és Ázsia volt, de jól mentek az európai eladások is.

A Renault rekord árbevételt és profitot ért el 2016-ban, elsősorban a megújult modellpaletta révén. Az árbevétel 13 százalékkal 51 milliárd euróra, az adózott eredmény pedig 21 százalékkal 3,4 milliárd euróra emelkedett. Az eredmények jobbak lettek, mint amire az elemzők számítottak, mind az az árbevételnél, mind a pénzügyi eredménynél.

A francia autógyártó arra számít, hogy 2017-ben 1,5-2 százalékkal nőnek a gépjármű eladások világszerte, ezen belül Kínában 5, Indiában pedig 8 százalékkal bővülhet, miközben Brazíliában és Oroszországban stabilizálódhat az autópiac.

A Renault terveiben az szerepel, hogy 2017-ben tovább nő a cég árbevétele és pénzügyi eredménye. A középtávú tervben az szerepel, hogy az árbevétel 70 milliárd euróra emelkedik.

(Portfolio, 2017. február 10.)

 

Dagad a Renault bukszája

Az új modellek hozták a nyereséget.

Másfélszeresére, 2,8 milliárd euróra nőtt a Renault–csoport nyeresége 2015-ben, elsősorban új modelljei kedvező fogadtatása nyomán. A francia autógyártó forgalma eközben 10 százalékkal 45 milliárd euróra bővült. A jó eredmények közepette ugyanakkor az AvtoVAZ vesszőfutása 620 millió eurós veszteséget okozott, az abban 37 százalékos tulajdonrésszel rendelkező franciáknak. A Ladákat gyártó vegyescég pedig az orosz piac megroppanása miatt további tőkeinjekcióra szorul, erről a Renault tárgyalásokat folytat a többi tulajdonossal.

A Renault 225 millió eurós értékleírást hajtott végre az AvtoVAZ pakettnél, így az már csak 96 millióval szerepel a könyveiben. A Renault semmilyen jó hírt nem vár 2016-ban Oroszországból, ahogy másik nagy piacáról, Brazíliából sem, ahol újabb 6 százalékos forgalomcsökkenést hozhat számukra a recesszió. A két nehéz piac ellenére a Renault 2016-ban mind forgalmát, mint profitját növelni szándékozik.

A Renault sikerében nagy szerepet játszott az új Captur és Kadjar városi terepjárók (SUV) mellett a felfrissített Trafic kisáruszállító, valamint a Dacia Logan. A modellváltásnak azonban ára is volt: 379 millió eurós kedvezménnyel tudták csak kisöpörni meglévő raktárkészleteiket a franciák, de az Euro6-os motorszabvány is magas költséggel járt. A dízelbotrány, ami januárban a Renault Captur modelljét is elérte, az idei teljesítményen ejthet foltot.
(Világgazdaság, 2016. február 12.)
 

Megtömte zsebét a Renault 2014-ben

Az üzemi eredménye 30%-kal nőtt, az árbevétel viszont nem mozdult.

2014-ben a Renault árbevétele nem nőtt az előző évhez képest, hiszen a kimutatott 0,3 százalék forgalomemelkedés nem nevezhető piacbővülésnek. Ez a bevétel egyébként 41,1 milliárd euró volt, ami az elemzők előrejelzésétől valamelyest elmaradt (ez 41,25 milliárd euró volt). Sokat vettek az alacsonyabb árkategóriájú Dacia modellekből, miközben az orosz, valamint a latin-amerikai piacokon visszaesett a kereslet a francia gyártó autói iránt.

Alaposan, 30 százalékkal nőtt ugyanakkor a harmadik legnagyobb európai autógyártó nyeresége 2014-ben. Az 1,6 milliárd eurós üzemi eredmény jóval több mind az egy évvel korábbi 1,2 milliárdnál, mind pedig a várt 1,4 milliárd eurónál.

Tervezi a Renault az osztalék emelését is, erről a soron következő közgyűlésen döntenek a részvényesek. A Renault tervei szerint az előző évi 1,7 euróról 1,9 euróra emelkedne az egy részvényre jutó osztalék, ami így 2,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A soron következő években tovább nőhet a szakértők szerint az osztalék, 2016-ban 2,3, míg 2017-ben 2,7 eurót fizethet ki részvényenként a Renault.

A Renault tervei szerint 2015-ben tovább javulhat a profitabilitása, miután 2014-ben már 3,9 százalékos üzemi eredményhányadot mutatott fel az egy évvel korábbi 3 százalékos marzsot követően. 2016-ban már 5 százalék feletti eredményhányadot tervez a francia autógyártó, amiben komoly segítséget jelenthet, hogy a szakszervezetekkel kötött megállapodás nyomán sikerült is befagyasztaniuk a béreket. 

(Investor.hu, 2015. február 12.)

 

Száguldó Dacia

2013-ban az előző évinél 19,3 százalékkal több Dacia gépkocsit értékesítettek a világon. 2013-ban az eladott Dacia járművek száma 429,5 ezer volt.

A Dacia a Sandero járműből adott el a legtöbbet, több mint 150 ezret, így ez a típus volt a legnépszerűbb. A legtöbb járművet Románián kívül értékesítette a francia gyártó, összesen 404 ezret. Ebből 290 ezret Európában adtak el, ami 2,11 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

Továbbra is Franciaországban a legnagyobb a Dacia népszerűsége, ott 94 ezret értékesítettek, ami 4,3 százalékos piaci részesedésnek felel meg, Németországban 47 ezret (1,5 százalékos részesedés), majd Algéria, Törökország, Spanyolország és Marokkó következik több mint 30 ezer eladott járművel. 2013-ban Nagy-Britanniában is elkezdték forgalmazni a Dacia két típusát, a Dustert és a Sanderot, amelyekből 17 ezret adtak el.

Romániában a gyártó több mint 12 százalékkal növelte eladásait 2012-hez képest, összesen csaknem 25 ezer gépkocsit értékesítettek, amivel a Dacia mintegy 32 százalékos szeletet hasított ki magának a román autópiacból.

Az európai gépkocsigyártók egyesülete adatai szerint tavaly a Dacia növelte legnagyobb mértékben eladását az Európai Unióban.

(Napi Gazdaság, 2014. január 21.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.