web₪zseb

Disney: lekaszabolni a Netflixet

A Disney elmossa az online és az offline közötti határokat. 

Ezzel a Netflix és az Amazon versenytársa lesz, írja a Világgazdaság.

A Los Angeles melletti Disney Stúdió Stage 2 termében, ahol egykor a Mary Poppins és a Mickey Mouse Club készült, 2019 áprilisában Bob Iger varázsolta el a közönséget. A Disney igazgatóságának elnöke sötét öltönyben és lezser fehér ingben lépett az óriási vetítővászon elé, és csaknem négy órán át magyarázta a befektetőknek és elemzőknek, hogyan szeretné streaming szolgáltatóvá átalakítani és ezzel ismét a globális szórakoztatóipar első számú szereplőjévé tenni cégét.

Akkor most jöhet valami

Előadása hatalomdemonstráció is volt egyben: negyedórán keresztül mutatta például azoknak a milliárdos álomvilágoknak a képeit, amelyek a regnálása alatt készültek, a Star Warstól kezdve a Bosszúállókon és az Oroszlánkirályon át az Avatarig és az X-Menig. Úgy állt a színpadon, mint egy tábornok, aki a legjobb fegyvereit mutogatja.

A New York Times szerint a streamingháború fordulóponthoz érkezett: egy hagyományos médiakonszern most először vonultat fel olyan „tűzerőt”, amellyel már versenyezhet a Szilíciumvölggyel.

A prezentáció után a konszern részvényárfolyama megugrott, tőzsdei értéke 40 milliárd dollárral nőtt. Az Igershow óránként tízmilliárd dollárt hozott a konyhára. A Disney ereje teljében kezdi meg története legnagyobb offenzíváját: a tőzsdei érték rekordszinten van, a mozipiacot pedig uralja. 2019. augusztus végén 36 százalékos volt a piaci részesedése, sokkal nagyobb, mint korábban bármely más stúdióé. Öt filmje (Bosszúállók: végjáték, Marvel kapitány, Aladdin, Oroszlánkirály, Toy Story 4) egyenként több mint egymilliárd dollár jegybevételt hozott, ami szintén rekord. Ráadásul további két olyan film van a talonjában – a 2019-es év végén szándékoztak mozikba vinni az új Star Warst, valamint a Jégvarázs folytatását –, amelyektől szintén hasonló nagyságrendű bevétel várható.

A világ legagresszívebb álomgyára

Fotó: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

Iger, aki a karrierje elején még időjárás-jelentést vezetett, 2005 októberében vette át a Disney irányítását. Akvizícióival minden korábbinál nagyobb „kasszasikergyárrá” formálta át a konszernt, a birodalom folyamatos bővítésével pedig 510 százalékkal növelte a részvényárfolyamot. Most streamingóriássá fejleszti a céget, amivel megkoronázhatja eddigi ténykedését és hosszú távra bebiztosíthatja a sikert. Az erősségek ellenére stratégiája meglehetősen vakmerő. Habár a konszernnek a Disney-parkok révén már az ötvenes évek óta van olyan üzletága, amely közvetlen kapcsolatban áll a fogyasztóval, a legtöbb bevételre mégis közvetítőkön keresztül (filmekből, DVD-kből, merchandisingból) tesz szert. Tehát valójában nem is ismeri a vevőit.

Oda kell mászni a vevőhöz

Ezen változtatna Iger, méghozzá radikálisan. Eddig még nem volt példa arra, hogy egy ekkora konszern ilyen jelentős mértékben módosítson az üzleti modelljén és kezdje közvetlenül a fogyasztónak eladni termékeit a kereskedelmi partnerei helyett. Iparági bennfentesek szerint ezzel a rohamosan növekvő streaming szolgáltatót, a Netflixet támadja. Iger azonban nem egy újabb streamingóriást akar létrehozni, hanem egy olyan, az offline és az online határain felülemelkedő értékesítési gépezetet, amilyet még nem látott a világ. Ez pedig hatalmas kockázatot jelent.

A Disney-vezérnek persze muszáj radikális utat választani, hiszen a hagyományos üzletágak hanyatlanak. A mozipiac az Egyesült Államokban zsugorodik, és máshol is fennáll ez a veszély. A streamingforradalom által legveszélyeztetettebb biznisz azonban nem ez, hanem a vastagon nyereséges Pay TV-csatornák, amelyeket a Disney még mindig a kábelszolgáltatókon keresztül értékesít, és amelyek még mindig a forgalom és a bevétel csaknem felét szállítják. A Disney fizetős sporttévéje, az ESPN előfizetőinek száma például több mint 100 millióról 86 millióra csökkent szűk tíz év alatt, és hasonló helyzetben van a konszern többi fizetős csatornája. Ráadásul senki sem számít arra, hogy a negatív trend megfordul. A Pay TV-ktől, amelyek összesen több mint száz dollárba is kerülhetnek, főleg a fiatalabb nézők fordulnak el. Inkább a Netflixre fizetnek elő havi 12,99 dollárért.

Házon belül Kevin Mayer, a streamingüzletág vezetője már korábban figyelmeztetett a Netflix megerősödése jelentette veszélyre. A Disney Pay TV menedzserei pedig arról beszéltek egymás között, hogy Iger maga ad muníciót a streaming szolgáltatóknak a Disney nyereséges Pay TV-bizniszének szétrombolásához. Bár a Netflixszel kötött szerződések több százmillió dollár pluszbevételt hoztak a Disney-nek 2012 óta, menedzserei már akkor érezték az újonc növekvő erejét, amelynek szüksége volt a Disney-tartalmakra ahhoz, hogy a közönség szélesebb rétegeit is meg tudja szólítani. Különösen drámaian alakult a helyzet a gyerekcsatorna, a Disney TV esetében: bár a vállalat jól keresett azon, hogy a gyerekműsorok licencjogait eladta a Netflixnek, ám azóta a nézőszáma több mint kétharmadával csökkent. Az új generáció ugyanis már nem a Disney Channelt, hanem a Netflixet nézi.

Disney streaming épül

Amikor 2017-ben tovább erősödött ez a trend, Iger változtatott a stratégiáján, és elkezdte felépíteni saját streamingbirodalmát. 2017 szeptemberében 2,6 milliárd dollárért megszerezte a streamingtechnológiákra specializálódott BamTechet. Ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy 2019 végéig saját streaming szolgáltatást indít, valamint felmondja az amúgy nyereséges együttműködést a Netflixszel és társaival, hogy saját platformján sugározhassa műsorait. Egyúttal csaknem 85 milliárd dollárért megvásárolta Rupert Murdochtól a Fox filmes üzletágát. Ezáltal nemcsak a világ egyik legnagyobb és legvonzóbb film- és sorozatgyűjteményét (Avatar, X-Men, Alien stb.) szerezte meg, hanem a Hulu streaming szolgáltatót is, amelynek ma már mintegy 30 millió előfizetője van az Egyesült Államokban.

A Disney tehát már a saját streaming szolgáltatás elindítása előtt megkaparintotta az amerikai piac húsz százalékát.

Iger 2019 végétől egyszerre három, egyazon technológiai platformon futó szolgáltatást kínál majd:

a 6,99 dollárba kerülő Disney+ streaminget, amelyen Disney-, Pixar-, Star Wars- és Marvel-tartalmak lesznek,

az ESPN+ sportstreaminget és

a főleg felnőtteknek szóló Hulut, amely olyan sokat méltatott exkluzív sorozatokat is kínál, mint A szolgálólány meséje című dráma.

A három szolgáltatás egy csomagban is kapható lesz 12,99 dollárért – aligha véletlen, hogy pont ennyibe kerül egy átlagos Netflix-előfizetés is.

Az esély a sikerre meglehetősen nagy: az új szolgáltatás iránt komoly az érdeklődés, a Disney marketinggépezete pedig az egyik legjobb a világon – a Disney-parkokban például több millió embernek ajánlhatják közvetlenül a streamingeket.

Sok film az övé

Az amerikai konszern legnagyobb előnye, hogy a sorozatos akvizícióknak köszönhetően számos kedvelt film és sorozat jogait birtokolja. Ha tehát esetleg a vártnál kevesebb előfizetője lesz, bármikor betehet a kínálatba egy új Marvel- vagy Star Wars-sorozatot, a Disney+-on pedig már mozipremierjük előtt bemutathat filmeket. Bár ez bevételkiesést okoz más üzletágaknak, mégis azt jelzi, hogy a Disney „néhány gombnyomással” be tudja biztosítani legfontosabb üzletága sikerét. Erre pedig egyetlen más szolgáltató sem képes.

A Netflix például most szembesül azzal, hogy milyen nehéz olyan tömegsikereket kifejleszteni, mint például a Különös dolgok című sorozat. Mostanában nem volt ilyen átütő filmjük, vissza is esett az amerikai előfizetőik száma. Ezzel együtt a Disney előtt is nagy kihívások állnak, hiszen stratégiája sokkal bonyolultabb a Netflixénél. Míg utóbbi szolgáltató azzal csábítja a nézőket, hogy bizonyos sorozatok (például a Stranger Things) csak nála érhetők el, addig a Disney filmjeit a jövőben is műsorra tűzik a mozik, le lehet azokat tölteni vagy meg lehet venni Blu-rayen, mielőtt a Disney+-ra kerülnek.

A Disney benn akar maradni a hagyományos mozi-, videó- és Pay TV-üzletben, miközben fel akarja futtatni a streaminget. Mindez egyszerre nehéz lesz – véli Richard Greenfield médiaelemző. Az otthonivideó- (DVD stb.) üzletágnak várhatóan nem árt majd annyira a Disney+, hiszen a vevők eddig is vásároltak annak ellenére DVD-ket, hogy a filmek nem sokkal később felkerültek a Netflixre. Kérdés, lesz-e elegendő kínálat a kívánt előfizetői szám eléréséhez. Ugyanis csekély számú sorozat fut majd kizárólag a Disney+-on, ami kevés lehet az előfizetők megtartásához. Azaz hosszú távon az a kérdés, lesz-e elég originális tartalom.

Ha kiderül, hogy nem, és több pénzt kell költeni erre, akkor az ebből keletkező veszteségek az egész konszern eredményét tartósan leronthatják.

A Disney+ 2019-ben 1,4 milliárd, a következő két évben pedig évi több mint kétmilliárd dollár veszteséget termelhet.

Ezzel Iger is számol, ugyanakkor abban bízik, hogy a Disney+ értékesítési platformként szolgál majd a konszern más termékei számára.

A gigantikus gépezet működéséhez a vevők megismerése is szükséges. „Ha tudjuk, hogy kik ők, akkor minden üzletágunkban kiépíthetjük velük a kapcsolatot” – véli Iger. Ha például egy Disney+előfizetőről kiderítenék, hogy Star Wars-rajongó, akkor engedményeket adnának neki a Star Wars-termékekre. Összeállíthatnának például egy újfajta előfizetői csomagot. A Disney már amúgy is tudja, hogyan kell ökorendszerként működtetni a birodalmát. A filmgyártás ugyan soha nem tartozott a legnyereségesebb üzletágak közé, de ez az egység hozta létre a szellemi tulajdont, a karaktereket és a történeteket, amelyekből a többi üzletág még több pénzt csinált.

Ez most más lesz

A végfelhasználókra koncentrálással azonban egy teljesen más szintre emelhető az értékesítési gépezet. A Disney+ kezdetben klasszikus streaming szolgáltatóként fog működni, később azonban film- vagy musicaljegyeket, utazásokat, üdüléseket vagy éppen merchandising termékeket is árulhat rajta a Disney anélkül, hogy jutalékot kellene fizetnie az Amazonnak. Például azon gondolkodnak, hogyan szállhatnának be természetfilmeket kínáló csatornájukkal, a National Geographickel az ökoturizmusba, és hogyan köthetnék össze mindezt az előfizetésekkel.

A Disney tehát kiiktatja a közvetítőket, és védi saját üzletét a digitális óriásokkal szemben.

Miközben más kereskedők egyre több pénzt költenek a Google-ra, a Facebookra és társaikra vevőik elérése érdekében, a Disney maga akar platform lenni, amely minden médiaformátumon keresztül, célzottan tudja megszólítani a felhasználóit, hiszen ismeri a fogyasztási szokásaikat. Ebben pedig kulcsszerep juthat az egyik legrégebbi üzletáguknak, a velük közvetlen kapcsolatban álló Disney-parkoknak, amelyeknél már megvan az ehhez szükséges know-how.

(Világgazdaság, 2020. február 23.)

 

A Disney belecsapott a lecsóba

Kifente a kést a Disney, amivel megölné a Netflixet. 

Vadonatúj Marvel-produkciókkal, Star Wars-filmekkel és sorozatokkal, kismillió családi mozival és rohamosan bővülő exkluzív tartalommal robban be a streamingpiacra a már 2018 óta belengetett Disney+, a világ jelenleg legnagyobb médiacégének Netflix-gyilkosnak szánt szolgáltatása. Ráadásul 7 dolláros (kb. 2.000 forintos) havidíjért, ami közel a fele annak, amit egyértelműen legnagyobb riválisuk elkér a portékáért. Hozzánk 2020 negyedik negyedévében érkezhet, írja az Index, Varga Attila összeállításában.

captn.PNG

Az április 11-i bejelentést megelőzte egy kisebb, a szaksajtóban elhintett hír, amivel a Disney a hangulatot tesztelhette úgy, hogy szaftosabb infót nem közöltek a Plusról. Ennek alapján a Disney nem a Netflix-utat járja majd be, és a nyitásnál máris lesz mindenféle tartalmuk a valóságshow-któl a dokumentumsorozatokon át a már létező franchise-ok kísérőműsoraiig, és persze mellettük nem hiányozhat a hagyományos sorozat- és filmkínálat. Számszerűen nézve az idén novemberi induláskor a Disney+ az előfizetőknek

7.500 tévésorozat-epizódot,

25 saját gyártású, új sorozatot,

10 saját gyártású, új fimet,

400 filmből álló archívumot,

A Simpson család mind a harminc évadát

és 100 kurrens fimet kínál majd.

Összehasonlítva

a Netflix (1.569 sorozat és 4010 film),

az Amazon (2.333 sorozat, 18 405 film)

és a Hulu (3.800 sorozat, 6700 film)

kínálatával, a Disney+ elég szegényes archívumból válogathat, de mivel a Hulu nagyjából az övék, így nincs okuk az aggodalomra, ráadásul

AMINT A JELENLEG ÉRVÉNYES SZERZŐDÉSEIK LEJÁRNAK, AKI FOX- ÉS DISNEY-TARTALMAT AKAR MAJD, KÉNYTELEN LESZ HOZZÁJUK FORDULNI.

A Star Wars Celebration nevű eseménysorozaton tegnap bemutatott streamigplatformot többféle konstrukcióban árulják majd: magában, illetve összecsomagolva a cég többi, hasonló szolgáltatásaival, azaz az ESPN sportstreaminggel és a Huluval. Utóbbi azt is jelenti, hogy a cég végre hajlandó kilépni Észak-Amerikából, és a Hulu is rászabadul a világra.

A bevezetés többlépcsős lesz, az elsőben Észak-Amerika mellett Nyugat-Európa és a Távol-Kelet kapja meg a Disney+-t (2020 eleje), a következőben Kelet-Európa és Latin-Amerika következik (2020 vége), azaz jövő karácsonyra már nálunk is tuti lesz Disney+ a lapostévében.

HA A DISNEY-NEK VAN EGY CSEPP ESZE, AKKOR TANUL A NETFLIX HIBÁJÁBÓL, ÉS CSAK MAGYAR FELIRATOS VAGY SZINKRONOS TARTALMAKKAL INDULNAK EL ITTHON.

A kontentot magát a mai elvárásoknak megfelelően a weben, okostévén, mobilon, tableten, konzolon és tán még okoshűtőn is fogyaszthatjuk majd, lesz HD és 4K opció, Dolby hang stb. A felületről túl sokat nem árultak el, a más szolgáltatóknál már megszokott ajánlórendszer és okos algoritmus itt is megvan, amit a Disney-főnök Bob Iger ehhez még hozzátett, hogy biztosan lehet majd a cég égisze alatt működő franchise-okra és stúdiókra szűrni (pl. Marvel vagy Star Wars), és az epizódokat le is lehet majd tölteni.

Az ilyen mulatság pénzbe kerül, különösen az elején, így a Disney nagyon óvatosan 2024-ig nem nagyon vár igazi megtérülést a Plustól, de akkorra világszerte 90 millió előfizetővel számolnak (a Netflix most 150 millión áll). A gyártásra és tartalomfejlesztésre éves szinten 1-2 milliárd dollárt akarnak költeni az első években, majd 2024-től, amikorra 50 saját gyártású, exkluzív tartalommal szeretnének bírni,

A 2,5-3 MILLIÁRDOS KÖLTÉST CÉLOZZÁK BE, AMI AHHOZ KÉPEST, HOGY A NETFLIX A 2017-ES 8,9 MILLIÁRDOS KÖLTÉS UTÁN TAVALY 12 MILLIÁRD DOLLÁRT SZÁNT A TARTALOMRA, AZ AMAZON PEDIG 4,5 MILLIÁRDOT, ELÉG KARCSÚNAK TŰNIK.

the mandalorian 768x607.1538612427

A szolgáltatást persze nem a statisztika, hanem a tartalom adja el. A Disney 2019-es filmjeitől kezdve semmi nem eladó a konkurenciának, náluk lesz a Marvel Kapitány, a Toy Story 4, az Aladdin, a Dumbo, Az oroszlánkirály, a Bosszúállók: Végjáték és a Star Wars IX is. Amikor a többi filmjük jogai visszaszállnak rájuk, természetesen csak náluk lehet majd látni Disney családi mozikat. A korábban bejelentett és most kihirdetett tartalmak közül ezek a legérdekesebbek:

The Mandalorian – időben A Jedi visszatér után játszódó Star Wars-sorozat Pedro Pascal főszereplésével

Előzménysorozat a Zsivány Egyes elé – a Star Wars Univerzumban játszódó, kémes sci-fi Diego Lunával és Alan Tudykkal

A klónok háborúja következő évada

Monsters at Work – A Szörny Rt. animációs sorozatspinoffja

Loki – Marvel-sorozat Tom Hiddlestonnal

WandaVision – Marvel-sorozat Elizabeth Olsennel és Paul Bettanyvel

The Falcon and the Winter Soldier – Marvel-sorozat Anthony Mackie és Sebastian Stan főszereplésével

Scarlet Witch – Marvel-sorozat Elizabeth Olsennel

Hawkeye – Marvel-sorozat Jeremy Rennerrel

Encore! – Kristen Bell zenés műsora, amiben gimis musical-előadásokat támasztanak fel az eredeti szereplőkkel – 20 évvel később

The World According to Jeff Goldblum – dokumentumsorozat Jeff Goldblummal, amiben a világra csodálkozhatunk majd rá

Ez eddig elég egysíkú, és a jövőbeli tervek sem ígérnek markáns változást. A Disney+ családbarát streamingcsatorna lesz, a cég keményebb tartalmai (Alien, Deadpool stb.) a Hulura mennek át. A Disney–Fox-tartalmak elvesztése a konkurenciát elég érzékenyen fogja érinteni, különösen a gyerekfilmek és rajzfilmsorozatok, hiszen ha ezt a gyerek kiköveteli a szülőből, akkor a többi streamingelőfizetésből valamelyik igencsak hullani fog. Hogy melyik, az meghatározhatja az online tartalomfogyasztás jövőjét.

(Index, 2019. április 12., Varga Attila összeállítása)

 

Streaming: a Disney viszi a Fox-ot

Tovább erősödhet az online letöltés piaca, ez nem lesz jó a moziknak. A YouTube, a Hulu, az HBO és az Amazon mellé jön a Disney.

Új korszak kezdődik az amerikai szórakoztatóiparban azzal, hogy a Fox csoport nagy része átkerül a Disney-hez, írja a Világgazdaság. Azon túlmenően, hogy a világ legnagyobb szórakoztatóipari konglomerátuma jön létre, az üzlet kihat a jelenleg leggyorsabban fejlődő filmstreaming üzlet­ágra is.

A Netflix a kétezres évek elején postán kölcsönözhető DVD-filmekkel indult, majd a közgazdászok érdeklődését is felkeltő üzleti modellel, az online letölthető filmekkel 2010 környékén már százmillió felett volt az előfizetői száma. Fejenként havi nyolc dollárt fizettek a szolgáltatásért. Ilyen bevételek mellett a Netflix ezzel nagy hatalmat szerzett a világ teljes szórakoztatóiparát tematizáló üzletágban. Ezen a piacon van jelen a YouTube, a Hulu, az HBO és az Amazon is.

Erre a piacra akar betörni önállóan a Disney, amely most 71 milliárd dollárért felvásárolja a Rupert Murdoch alapította News Corporationból lett Fox Entertainmentet, amely 2014-ben 21st Century Foxra változtatta a nevét.

A cég tulajdonosa a 20th Century Foxnak, amelyet nem mellesleg két magyar származású filmes alapított a múlt század elején. Ugyancsak a Foxé a Marvel stúdió és számtalan film-, valamint Magyarországon is ismert kábelhálózati tévécsatorna. A Disney büszkesége az aranytojást tojú tyúk, a Lucasfilm, amely a Star Wars-franchise birtokosa.

Első ránézésre az üzlet az összege miatt nem tűnik középtávon megtérülőnek, ugyanis a Fox csoport 14 milliárd dolláros adósságot is görget maga előtt. Ám mélyebben boncolgatva a helyzetet mégis inkább komoly üzleti lehetőségnek tekinthető tranzakció, főleg az így kialakuló és a Disney kezében összpontosuló piacok miatt.

Első körben a Marvel-filmeknél lehet majd érzékelni a változást. 2019-ben véget ér a Bosszúállók-sorozat, amely a legismertebb Marvel-szuperhősök sztorija arról, hogyan kell megmenteni a Földet a gonosz erőktől.

Az utolsó rész nem csak egy történetet, egy korszakot is lezár, és egyben megnyitja a Marvel következő tízéves üzleti tervét, amelyben a szuperhősök elszakadnak a Földtől, és idegen bolygókon, valamint a világűrben vívják meg a csatáikat. (Az eddigi szuperhősös filmek történeteinek alapját főként a hetvenes és a nyolcvanas években megjelent képregények adták.) Az új történetek jellemzően már a kilencvenes években íródtak, vagyis a mai szemlélethez sokkal közelebb állnak, kevésbé kell a dramaturgiát aktualizálni.

(Világgazdaság, 2019. március 18., fotó: AFP)

 

Az Apple streamingben nyomja

Brutálisan indít az Apple új streaming platformja.

Az Apple egyenlőre nem saját gyártású tartalmakkal szeretné befogni a Netflix, Hulu, Amazon hármast, hanem a partnervállalatokra támaszkodik majd, írja az origo, a Bloomberg nyomán. Információk szerint március 25-ig, azaz a szolgáltatás indulásáig megállapodnak az HBO, a Showtime és a Starz társaságokkal. Ez pedig meglehetősen erős felhozatalt jelentene sorozatok terén.

Lehetséges, hogy a Trónok Harca utolsó évada, amely jelenleg a világ legnépszerűbb sorozatának számít, az HBO-n kívül csak az Apple saját streaming szolgáltatóján lesz látható. Az előzetes hírek szerint március 25-én indul. Az Apple már tavaly bejelentette, hogy dolgoznak egy saját platformon, amely a Netflix riválisa lehet.

Viszont a cég egyenlőre nem a saját gyártású tartalmakkal próbál előfizetőket szerezni, hanem a partner cégek sorozataival és filmjeivel tölti fel katalógusát. Ehhez sikerült is meglehetősen nagy neveket magához csábítani.

Illusztráció FORRÁS: AFP/NURPHOTO/ALEXANDER POHL

A Bloomberg újságírója szerint március 25-ig az Apple partneri megállapodást köt az HBO, Showtime, Starz hármassal, így a platform indulásakor akár olyan sorozatok is elérhetők lesznek, mint a Trónok Harca, a Westworld, vagy a kritikusok által minden idők egyik legjobbjának tartott, A Hátrahagyottak.

A Starznak köszönhetően a platformon lesz látható a nagy sikerű American Gods és a Fekete Vitorlák, míg a Showtime a Homeland, a Shameless, a Dexter és a Billions-t szállíthatja az Apple számára. A három prémium csatornával továbbra is tárgyal az Apple, de valószínűleg az javán már túl vannak és hamarosan megszületik a megállapodás.

Pontosan még senki sem tudja, hogy miként fog festeni az Apple új platformja. Két variáció létezik: az egyik, hogy egy Netflix-szerű felületet hoznak létre, a másik pedig, hogy a szolgáltatáson belül külön elő kell majd fizetni, hogy elérhetőek legyenek például az HBO által gyártott műsorok. Mindez viszont március 25-én kiderül.

(Origo, 2019. március 14.)

 

A Comcast viszi a Sky-t

Újabb megaüzlet a médiaiparban: az amerikai Comcasthoz jut a Sky. A 21st Century Foxnak ez nem jött össze.

A 21st Century Fox ugyan hónapokon át küzdött azért, hogy megszerezze Nagy-Britannia legnagyobb médiavállalatát, azonban ezt a harcot, úgy tűnik, a Comcast nyerte, írja az Origo. A Comcast a Sky felvásárlásával nemcsak Európa legjelentősebb médiabirodalmát szerzi meg, hanem varázsütésre komoly játékossá válik a videós streaming piacon is.

A Disney és a Comcast 2018-ban nem először csap össze egy felvásárlás miatt, a történet viszont egy kicsit csavarosabb a megszokottnál. Az év első felében a 21st Century Fox miatt indult licitháború, akkor a Disney került ki győztesen.

Ezzel 71 milliárd dollárért hozzájuk került a Fox televízió és filmstúdiója, de emellett 30 százalékos részesedést is szereztek a Hulu nevű videós streaming szolgáltatóban, valamint 39 százalékos tulajdonrészt kaptak Európa talán legjelentősebb médiatársaságában, a Sky-ban.

A Fox azonban már 2016 decemberében megállapodott a Sky-csoporttal a felvásárlásról, viszont meg kellett várniuk, hogy a brit médiahatóság is rábólintson az üzletre. Közben bejelentkezett a Comcast is, így licitháború kezdődött a két vállalat között. Közben persze a Disney felvásárolta a Foxot, így hiába került volna a Sky a Foxhoz, végső soron a Disney-nél kötött volna ki.

Ez vélhetően már nem fog megtörténni, mert a CNBC értesülései szerint a Sky nagy valószínűséggel rábólint a Comcast legújabb, 40 milliárd dolláros ajánlatára. Az amerikai hírportál szerint ráadásul hamarosan a Disney-t is felkeresik, mivel a Comcast szeretné megszerezni a maradék 39 százalékot is.

A Comcast egyébként 3,6 milliárd dollárral ajánlott többet, mint a Fox. Ez azt jelenti, hogy a Fox részvényenkénti 20 dolláros árajánlatára 22 dollárral válaszoltak.

(Origo, 2018. szeptember 24.)

 

A Disney belecsapott a levesbe 

A Walt Disney felvásárolta a 21st Century Foxot. A Netflix és az Amazon izzadhat.

Az amerikai filmipar óriása született meg, hiszen a Walt Disney, az Egyesült Államok második legnagyobb filmgyártója felvásárolta a 21st Century Foxot, írja az Origo. A streamszolgáltatók, mint a Netflix és az Amazon, hamarosan azon kaphatják magukat, hogy egy cégtől kell megszerezniük a streamjogok többségét, ahhoz, hogy az oldalaikra új tartalmak juthassanak fel. Ez nehéznek ígérkezik, hiszen a Disney saját streamszolgáltatót szeretne indítani a jövőben és a tartalmait exkluzívan csak ott teszik majd elérhetővé. Egyébként nemrég bontották fel a Netflixszel kötött szerződésüket.

A Disney 52 milliárd dollárért vásárolta fel a 21st Century Fox nagy részét. A Fox Sports és a Fox News azonban egy új cég alá jut majd, azokat a Disney nem vehette meg. 

A Disney megkapja a Foxtól televíziós csatornáit, a National Geographic és az FX csatornákat. Kivétel a Fox Sports, a Fox News és még néhány csatorna. Övé lesz a Fox részesedése az olyan nemzetközi csatornákban, mint a Sky és a Star TV. Megkapja a Fox 30 százalékos részesedését a Huluban, és a Fox filmstúdióját.
 
Netflix bajban

A Netflix régóta érzi a filmgyárak összefogásának veszélyét, ezért is határozta el, hogy 2020-ig 50 százalékra növelik a saját gyártású tartalmak arányát platformján. Nem arról van szó, hogy ne szeretnék más gyártó produkcióit is tartalomként kínálni, hanem arról, hogy ezt mostantól egyre nehezebb tehetik meg.

A Disney szakítása a Netflixszel sokáig úgy tűnt, hogy egyik médiacégnek sem lesz előnyös. Viszont a mostani a megállapodással lényegesen átszabták a piaci viszonyokat, hiszen a Fox megszerzésével értékes tartalmak jutottak a Disneyhez.

A Disney egyből két streamszolgáltatóval fog elindulni 2019-ben, az egyik a sorozatokkal és filmekkel, a másik pedig a különböző sporttartalmakkal és élő mérkőzésekkel mozog majd a piacon. A Disney és a Fox közösen, a Netflixen elérhető népszerű műsorok 19 százalékát fogják birtokolni. Ezzel ő lenne a második legnagyobb televíziós hatalom a CBS mögött - írja a Financial Times. Az összeolvadás után, a Netflix összességében alulmarad a két gyártóval szemben, ezért is kezd évente több milliárd dollárért saját tartalmakat forgatni.

Az Amazon Prime sem lesz könnyű helyzetben. Az oldalon szereplő 500 legnézettebb műsor közül a Fox és a Disney birtokában van 9 százaléknyi.

Michael Sloan, a YipitData elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a streamszolgáltatók nagy bajban lesznek, amikor a filmgyártók elkezdik levenni a tartalmaikat a népszerű oldalakról. A Netflixen van a legnagyobb nyomás, és úgy tűnik kicsit megkésve, de még talán időben reagáltak az egyre valósabb veszélyre.

A győztes a Hulu lehet, amely egyelőre csak az USA-ban és Japánban érhető el, azonban a Foxnak tulajdonrésze van a cégben és várhatóan oda viszi majd át a Disney a tartalmait, amíg el nem indítja a Fox saját szolgáltatását.

A Fox már 2016-ban elkezdte levenni műsorait a Netflixről. Egy év alatt a 39 Fox tartalomból, ma már csak 20 érhető el a Netflixen. Olyan siker sorozatok is lekerültek, mint az X-akták és a Buffy, a Vámpírok Réme. A Hulu platformján azonban továbbra is elérhetőek, ami előrevetíti, hogy merre is mozdul majd a Disney.

A licenszjogok többsége, amelyeket a Netflix és az Amazon kötött a forgalmazókkal, több évre szólnak. Ha valamelyikük úgy dönt, hogy elkezdi levenni a műsorait az oldalakról, akkor még így is, akár évekig elérhetőek lehetnek éppen a szerződésekbe foglalt kiskapuk miatt.

A klasszikus, nagy filmgyártók térfoglalása miatt a streamszolgáltatók képtelenek a többfrontos harcra és nem figyelnek az olyan cégekre, mint az Apple, vagy a Youtube, amelyek szép csendben egyre nagyobb területet foglalnak el a nem hagyományos médiapiacon.

(Origo, 2017. december 14.)

 

A Disney beszáll a filmes streaming piacba
Önállóan. Szét is válik a Disney és a Netflix.

A Disney nem fog új filmeket szolgáltatni a Netflixnek, mivel 2019-től saját streaming-szolgáltatást indítanak majd, írja a Portfolio. Ennek háttere, hogy egyre kevesebben néznek hagyományos televíziót, többek között ezért is minél több ügyfelet szeretnének megszerezni a jobb üzlet reményében.

A Disney új iránya azonban nagyon költséges lehet, kiindulva abból, hogy a versenytársak, például az Amazon, vagy a Time Warner (HBO) több milliárd dollárt költ arra, hogy saját tartalmakat készítsen és azt közvetlenül a nézők, hallgatók részére közvetítse. Wall street-i elemzők szerint a Disney belépése az erős piaci versennyel jellemezhető streaming piacra azzal a következménnyel is járhat, hogy a cég pénzügyeire nagy nyomás nehezedik majd.

A Disney árbevétele egyébként a legutóbbi negyedévben 14,2 milliárd dollár lett, ami közel azonos az egy évvel korábban elért összeggel, azonban elmarad a várt 14,4 milliárd dollártól. Az üzemi eredmény 4 milliárd dollár lett, ami közel 10 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, de az elemzők révén várt összeget sem érte el. A cég 2,4 milliárd dollár profitot ért el, ez kilenc százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A Disney média hálózatának üzemi eredménye, amely a teljes üzemi eredmény 42 százalékát adta, 23 százalékot esett, ami nagyrészt az ESPN (a Disney sportcsatornája) gyengélkedésének tudható be. A sportcsatorna alacsonyabb reklámbevételeket ért el és magas programozási költségekkel működött, de az eredmény esésében szerepet játszottak egyes személyi kiadások is.

(Portfolio.hu, 2017. augusztus 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.