webzseb₪égbolt

Streaming: a Disney viszi a Fox-ot

Tovább erősödhet az online letöltés piaca, ez nem lesz jó a moziknak. A YouTube, a Hulu, az HBO és az Amazon mellé jön a Disney.

Új korszak kezdődik az amerikai szórakoztatóiparban azzal, hogy a Fox csoport nagy része átkerül a Disney-hez, írja a Világgazdaság. Azon túlmenően, hogy a világ legnagyobb szórakoztatóipari konglomerátuma jön létre, az üzlet kihat a jelenleg leggyorsabban fejlődő filmstreaming üzlet­ágra is.

A Netflix a kétezres évek elején postán kölcsönözhető DVD-filmekkel indult, majd a közgazdászok érdeklődését is felkeltő üzleti modellel, az online letölthető filmekkel 2010 környékén már százmillió felett volt az előfizetői száma. Fejenként havi nyolc dollárt fizettek a szolgáltatásért. Ilyen bevételek mellett a Netflix ezzel nagy hatalmat szerzett a világ teljes szórakoztatóiparát tematizáló üzletágban. Ezen a piacon van jelen a YouTube, a Hulu, az HBO és az Amazon is.

Erre a piacra akar betörni önállóan a Disney, amely most 71 milliárd dollárért felvásárolja a Rupert Murdoch alapította News Corporationból lett Fox Entertainmentet, amely 2014-ben 21st Century Foxra változtatta a nevét.

A cég tulajdonosa a 20th Century Foxnak, amelyet nem mellesleg két magyar származású filmes alapított a múlt század elején. Ugyancsak a Foxé a Marvel stúdió és számtalan film-, valamint Magyarországon is ismert kábelhálózati tévécsatorna. A Disney büszkesége az aranytojást tojú tyúk, a Lucasfilm, amely a Star Wars-franchise birtokosa.

Első ránézésre az üzlet az összege miatt nem tűnik középtávon megtérülőnek, ugyanis a Fox csoport 14 milliárd dolláros adósságot is görget maga előtt. Ám mélyebben boncolgatva a helyzetet mégis inkább komoly üzleti lehetőségnek tekinthető tranzakció, főleg az így kialakuló és a Disney kezében összpontosuló piacok miatt.

Első körben a Marvel-filmeknél lehet majd érzékelni a változást. 2019-ben véget ér a Bosszúállók-sorozat, amely a legismertebb Marvel-szuperhősök sztorija arról, hogyan kell megmenteni a Földet a gonosz erőktől.

Az utolsó rész nem csak egy történetet, egy korszakot is lezár, és egyben megnyitja a Marvel következő tízéves üzleti tervét, amelyben a szuperhősök elszakadnak a Földtől, és idegen bolygókon, valamint a világűrben vívják meg a csatáikat. (Az eddigi szuperhősös filmek történeteinek alapját főként a hetvenes és a nyolcvanas években megjelent képregények adták.) Az új történetek jellemzően már a kilencvenes években íródtak, vagyis a mai szemlélethez sokkal közelebb állnak, kevésbé kell a dramaturgiát aktualizálni.

(Világgazdaság, 2019. március 18., fotó: AFP)

 

Az Apple streamingben nyomja

Brutálisan indít az Apple új streaming platformja.

Az Apple egyenlőre nem saját gyártású tartalmakkal szeretné befogni a Netflix, Hulu, Amazon hármast, hanem a partnervállalatokra támaszkodik majd, írja az origo, a Bloomberg nyomán. Információk szerint március 25-ig, azaz a szolgáltatás indulásáig megállapodnak az HBO, a Showtime és a Starz társaságokkal. Ez pedig meglehetősen erős felhozatalt jelentene sorozatok terén.

Lehetséges, hogy a Trónok Harca utolsó évada, amely jelenleg a világ legnépszerűbb sorozatának számít, az HBO-n kívül csak az Apple saját streaming szolgáltatóján lesz látható. Az előzetes hírek szerint március 25-én indul. Az Apple már tavaly bejelentette, hogy dolgoznak egy saját platformon, amely a Netflix riválisa lehet.

Viszont a cég egyenlőre nem a saját gyártású tartalmakkal próbál előfizetőket szerezni, hanem a partner cégek sorozataival és filmjeivel tölti fel katalógusát. Ehhez sikerült is meglehetősen nagy neveket magához csábítani.

Illusztráció FORRÁS: AFP/NURPHOTO/ALEXANDER POHL

A Bloomberg újságírója szerint március 25-ig az Apple partneri megállapodást köt az HBO, Showtime, Starz hármassal, így a platform indulásakor akár olyan sorozatok is elérhetők lesznek, mint a Trónok Harca, a Westworld, vagy a kritikusok által minden idők egyik legjobbjának tartott, A Hátrahagyottak.

A Starznak köszönhetően a platformon lesz látható a nagy sikerű American Gods és a Fekete Vitorlák, míg a Showtime a Homeland, a Shameless, a Dexter és a Billions-t szállíthatja az Apple számára. A három prémium csatornával továbbra is tárgyal az Apple, de valószínűleg az javán már túl vannak és hamarosan megszületik a megállapodás.

Pontosan még senki sem tudja, hogy miként fog festeni az Apple új platformja. Két variáció létezik: az egyik, hogy egy Netflix-szerű felületet hoznak létre, a másik pedig, hogy a szolgáltatáson belül külön elő kell majd fizetni, hogy elérhetőek legyenek például az HBO által gyártott műsorok. Mindez viszont március 25-én kiderül.

(Origo, 2019. március 14.)

 

A Comcast viszi a Sky-t

Újabb megaüzlet a médiaiparban: az amerikai Comcasthoz jut a Sky. A 21st Century Foxnak ez nem jött össze.

A 21st Century Fox ugyan hónapokon át küzdött azért, hogy megszerezze Nagy-Britannia legnagyobb médiavállalatát, azonban ezt a harcot, úgy tűnik, a Comcast nyerte, írja az Origo. A Comcast a Sky felvásárlásával nemcsak Európa legjelentősebb médiabirodalmát szerzi meg, hanem varázsütésre komoly játékossá válik a videós streaming piacon is.

A Disney és a Comcast 2018-ban nem először csap össze egy felvásárlás miatt, a történet viszont egy kicsit csavarosabb a megszokottnál. Az év első felében a 21st Century Fox miatt indult licitháború, akkor a Disney került ki győztesen.

Ezzel 71 milliárd dollárért hozzájuk került a Fox televízió és filmstúdiója, de emellett 30 százalékos részesedést is szereztek a Hulu nevű videós streaming szolgáltatóban, valamint 39 százalékos tulajdonrészt kaptak Európa talán legjelentősebb médiatársaságában, a Sky-ban.

A Fox azonban már 2016 decemberében megállapodott a Sky-csoporttal a felvásárlásról, viszont meg kellett várniuk, hogy a brit médiahatóság is rábólintson az üzletre. Közben bejelentkezett a Comcast is, így licitháború kezdődött a két vállalat között. Közben persze a Disney felvásárolta a Foxot, így hiába került volna a Sky a Foxhoz, végső soron a Disney-nél kötött volna ki.

Ez vélhetően már nem fog megtörténni, mert a CNBC értesülései szerint a Sky nagy valószínűséggel rábólint a Comcast legújabb, 40 milliárd dolláros ajánlatára. Az amerikai hírportál szerint ráadásul hamarosan a Disney-t is felkeresik, mivel a Comcast szeretné megszerezni a maradék 39 százalékot is.

A Comcast egyébként 3,6 milliárd dollárral ajánlott többet, mint a Fox. Ez azt jelenti, hogy a Fox részvényenkénti 20 dolláros árajánlatára 22 dollárral válaszoltak.

(Origo, 2018. szeptember 24.)

 

A Disney belecsapott a levesbe 

A Walt Disney felvásárolta a 21st Century Foxot. A Netflix és az Amazon izzadhat.

Az amerikai filmipar óriása született meg, hiszen a Walt Disney, az Egyesült Államok második legnagyobb filmgyártója felvásárolta a 21st Century Foxot, írja az Origo. A streamszolgáltatók, mint a Netflix és az Amazon, hamarosan azon kaphatják magukat, hogy egy cégtől kell megszerezniük a streamjogok többségét, ahhoz, hogy az oldalaikra új tartalmak juthassanak fel. Ez nehéznek ígérkezik, hiszen a Disney saját streamszolgáltatót szeretne indítani a jövőben és a tartalmait exkluzívan csak ott teszik majd elérhetővé. Egyébként nemrég bontották fel a Netflixszel kötött szerződésüket.

A Disney 52 milliárd dollárért vásárolta fel a 21st Century Fox nagy részét. A Fox Sports és a Fox News azonban egy új cég alá jut majd, azokat a Disney nem vehette meg. 

A Disney megkapja a Foxtól televíziós csatornáit, a National Geographic és az FX csatornákat. Kivétel a Fox Sports, a Fox News és még néhány csatorna. Övé lesz a Fox részesedése az olyan nemzetközi csatornákban, mint a Sky és a Star TV. Megkapja a Fox 30 százalékos részesedését a Huluban, és a Fox filmstúdióját.
 
Netflix bajban

A Netflix régóta érzi a filmgyárak összefogásának veszélyét, ezért is határozta el, hogy 2020-ig 50 százalékra növelik a saját gyártású tartalmak arányát platformján. Nem arról van szó, hogy ne szeretnék más gyártó produkcióit is tartalomként kínálni, hanem arról, hogy ezt mostantól egyre nehezebb tehetik meg.

A Disney szakítása a Netflixszel sokáig úgy tűnt, hogy egyik médiacégnek sem lesz előnyös. Viszont a mostani a megállapodással lényegesen átszabták a piaci viszonyokat, hiszen a Fox megszerzésével értékes tartalmak jutottak a Disneyhez.

A Disney egyből két streamszolgáltatóval fog elindulni 2019-ben, az egyik a sorozatokkal és filmekkel, a másik pedig a különböző sporttartalmakkal és élő mérkőzésekkel mozog majd a piacon. A Disney és a Fox közösen, a Netflixen elérhető népszerű műsorok 19 százalékát fogják birtokolni. Ezzel ő lenne a második legnagyobb televíziós hatalom a CBS mögött - írja a Financial Times. Az összeolvadás után, a Netflix összességében alulmarad a két gyártóval szemben, ezért is kezd évente több milliárd dollárért saját tartalmakat forgatni.

Az Amazon Prime sem lesz könnyű helyzetben. Az oldalon szereplő 500 legnézettebb műsor közül a Fox és a Disney birtokában van 9 százaléknyi.

Michael Sloan, a YipitData elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a streamszolgáltatók nagy bajban lesznek, amikor a filmgyártók elkezdik levenni a tartalmaikat a népszerű oldalakról. A Netflixen van a legnagyobb nyomás, és úgy tűnik kicsit megkésve, de még talán időben reagáltak az egyre valósabb veszélyre.

A győztes a Hulu lehet, amely egyelőre csak az USA-ban és Japánban érhető el, azonban a Foxnak tulajdonrésze van a cégben és várhatóan oda viszi majd át a Disney a tartalmait, amíg el nem indítja a Fox saját szolgáltatását.

A Fox már 2016-ban elkezdte levenni műsorait a Netflixről. Egy év alatt a 39 Fox tartalomból, ma már csak 20 érhető el a Netflixen. Olyan siker sorozatok is lekerültek, mint az X-akták és a Buffy, a Vámpírok Réme. A Hulu platformján azonban továbbra is elérhetőek, ami előrevetíti, hogy merre is mozdul majd a Disney.

A licenszjogok többsége, amelyeket a Netflix és az Amazon kötött a forgalmazókkal, több évre szólnak. Ha valamelyikük úgy dönt, hogy elkezdi levenni a műsorait az oldalakról, akkor még így is, akár évekig elérhetőek lehetnek éppen a szerződésekbe foglalt kiskapuk miatt.

A klasszikus, nagy filmgyártók térfoglalása miatt a streamszolgáltatók képtelenek a többfrontos harcra és nem figyelnek az olyan cégekre, mint az Apple, vagy a Youtube, amelyek szép csendben egyre nagyobb területet foglalnak el a nem hagyományos médiapiacon.

(Origo, 2017. december 14.)

 

A Disney beszáll a filmes streaming piacba
Önállóan. Szét is válik a Disney és a Netflix.

A Disney nem fog új filmeket szolgáltatni a Netflixnek, mivel 2019-től saját streaming-szolgáltatást indítanak majd, írja a Portfolio. Ennek háttere, hogy egyre kevesebben néznek hagyományos televíziót, többek között ezért is minél több ügyfelet szeretnének megszerezni a jobb üzlet reményében.

A Disney új iránya azonban nagyon költséges lehet, kiindulva abból, hogy a versenytársak, például az Amazon, vagy a Time Warner (HBO) több milliárd dollárt költ arra, hogy saját tartalmakat készítsen és azt közvetlenül a nézők, hallgatók részére közvetítse. Wall street-i elemzők szerint a Disney belépése az erős piaci versennyel jellemezhető streaming piacra azzal a következménnyel is járhat, hogy a cég pénzügyeire nagy nyomás nehezedik majd.
A Disney árbevétele egyébként a legutóbbi negyedévben 14,2 milliárd dollár lett, ami közel azonos az egy évvel korábban elért összeggel, azonban elmarad a várt 14,4 milliárd dollártól. Az üzemi eredmény 4 milliárd dollár lett, ami közel 10 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, de az elemzők révén várt összeget sem érte el. A cég 2,4 milliárd dollár profitot ért el, ez kilenc százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A Disney média hálózatának üzemi eredménye, amely a teljes üzemi eredmény 42 százalékát adta, 23 százalékot esett, ami nagyrészt az ESPN (a Disney sportcsatornája) gyengélkedésének tudható be. A sportcsatorna alacsonyabb reklámbevételeket ért el és magas programozási költségekkel működött, de az eredmény esésében szerepet játszottak egyes személyi kiadások is.

(Portfolio.hu, 2017. augusztus 9.)