web₪zseb

A Disney belecsapott a lecsóba

Kifente a kést a Disney, amivel megölné a Netflixet. 

 

Vadonatúj Marvel-produkciókkal, Star Wars-filmekkel és sorozatokkal, kismillió családi mozival és rohamosan bővülő exkluzív tartalommal robban be a streamingpiacra a már 2018 óta belengetett Disney+, a világ jelenleg legnagyobb médiacégének Netflix-gyilkosnak szánt szolgáltatása. Ráadásul 7 dolláros (kb. 2.000 forintos) havidíjért, ami közel a fele annak, amit egyértelműen legnagyobb riválisuk elkér a portékáért. Hozzánk 2020 negyedik negyedévében érkezhet, írja az Index, Varga Attila összeállításában.

captn.PNG

Az április 11-i bejelentést megelőzte egy kisebb, a szaksajtóban elhintett hír, amivel a Disney a hangulatot tesztelhette úgy, hogy szaftosabb infót nem közöltek a Plusról. Ennek alapján a Disney nem a Netflix-utat járja majd be, és a nyitásnál máris lesz mindenféle tartalmuk a valóságshow-któl a dokumentumsorozatokon át a már létező franchise-ok kísérőműsoraiig, és persze mellettük nem hiányozhat a hagyományos sorozat- és filmkínálat. Számszerűen nézve az idén novemberi induláskor a Disney+ az előfizetőknek

 • 7.500 tévésorozat-epizódot,
 • 25 saját gyártású, új sorozatot,
 • 10 saját gyártású, új fimet,
 • 400 filmből álló archívumot,
 • A Simpson család mind a harminc évadát
 • és 100 kurrens fimet kínál majd.

Összehasonlítva

 • a Netflix (1569 sorozat és 4010 film),
 • az Amazon (2333 sorozat, 18 405 film)
 • és a Hulu (3800 sorozat, 6700 film)

kínálatával, a Disney+ elég szegényes archívumból válogathat, de mivel a Hulu nagyjából az övék, így nincs okuk az aggodalomra, ráadásul

AMINT A JELENLEG ÉRVÉNYES SZERZŐDÉSEIK LEJÁRNAK, AKI FOX- ÉS DISNEY-TARTALMAT AKAR MAJD, KÉNYTELEN LESZ HOZZÁJUK FORDULNI.

A Star Wars Celebration nevű eseménysorozaton tegnap bemutatott streamigplatformot többféle konstrukcióban árulják majd: magában, illetve összecsomagolva a cég többi, hasonló szolgáltatásaival, azaz az ESPN sportstreaminggel és a Huluval. Utóbbi azt is jelenti, hogy a cég végre hajlandó kilépni Észak-Amerikából, és a Hulu is rászabadul a világra.

A bevezetés többlépcsős lesz, az elsőben Észak-Amerika mellett Nyugat-Európa és a Távol-Kelet kapja meg a Disney+-t (2020 eleje), a következőben Kelet-Európa és Latin-Amerika következik (2020 vége), azaz jövő karácsonyra már nálunk is tuti lesz Disney+ a lapostévében.

HA A DISNEY-NEK VAN EGY CSEPP ESZE, AKKOR TANUL A NETFLIX HIBÁJÁBÓL, ÉS CSAK MAGYAR FELIRATOS VAGY SZINKRONOS TARTALMAKKAL INDULNAK EL ITTHON.

A kontentot magát a mai elvárásoknak megfelelően a weben, okostévén, mobilon, tableten, konzolon és tán még okoshűtőn is fogyaszthatjuk majd, lesz HD és 4K opció, Dolby hang stb. A felületről túl sokat nem árultak el, a más szolgáltatóknál már megszokott ajánlórendszer és okos algoritmus itt is megvan, amit a Disney-főnök Bob Iger ehhez még hozzátett, hogy biztosan lehet majd a cég égisze alatt működő franchise-okra és stúdiókra szűrni (pl. Marvel vagy Star Wars), és az epizódokat le is lehet majd tölteni.

Az ilyen mulatság pénzbe kerül, különösen az elején, így a Disney nagyon óvatosan 2024-ig nem nagyon vár igazi megtérülést a Plustól, de akkorra világszerte 90 millió előfizetővel számolnak (a Netflix most 150 millión áll). A gyártásra és tartalomfejlesztésre éves szinten 1-2 milliárd dollárt akarnak költeni az első években, majd 2024-től, amikorra 50 saját gyártású, exkluzív tartalommal szeretnének bírni,

A 2,5-3 MILLIÁRDOS KÖLTÉST CÉLOZZÁK BE, AMI AHHOZ KÉPEST, HOGY A NETFLIX A 2017-ES 8,9 MILLIÁRDOS KÖLTÉS UTÁN TAVALY 12 MILLIÁRD DOLLÁRT SZÁNT A TARTALOMRA, AZ AMAZON PEDIG 4,5 MILLIÁRDOT, ELÉG KARCSÚNAK TŰNIK.

the mandalorian 768x607.1538612427

A szolgáltatást persze nem a statisztika, hanem a tartalom adja el. A Disney 2019-es filmjeitől kezdve semmi nem eladó a konkurenciának, náluk lesz a Marvel Kapitány, a Toy Story 4, az Aladdin, a Dumbo, Az oroszlánkirály, a Bosszúállók: Végjáték és a Star Wars IX is. Amikor a többi filmjük jogai visszaszállnak rájuk, természetesen csak náluk lehet majd látni Disney családi mozikat. A korábban bejelentett és most kihirdetett tartalmak közül ezek a legérdekesebbek:

 • The Mandalorian – időben A Jedi visszatér után játszódó Star Wars-sorozat Pedro Pascal főszereplésével
 • Előzménysorozat a Zsivány Egyes elé – a Star Wars Univerzumban játszódó, kémes sci-fi Diego Lunával és Alan Tudykkal
 • A klónok háborúja következő évada
 • Monsters at Work – A Szörny Rt. animációs sorozatspinoffja
 • Loki – Marvel-sorozat Tom Hiddlestonnal
 • WandaVision – Marvel-sorozat Elizabeth Olsennel és Paul Bettanyvel
 • The Falcon and the Winter Soldier – Marvel-sorozat Anthony Mackie és Sebastian Stan főszereplésével
 • Scarlet Witch – Marvel-sorozat Elizabeth Olsennel
 • Hawkeye – Marvel-sorozat Jeremy Rennerrel
 • Encore! – Kristen Bell zenés műsora, amiben gimis musical-előadásokat támasztanak fel az eredeti szereplőkkel – 20 évvel később
 • The World According to Jeff Goldblum – dokumentumsorozat Jeff Goldblummal, amiben a világra csodálkozhatunk majd rá

Ez eddig elég egysíkú, és a jövőbeli tervek sem ígérnek markáns változást. A Disney+ családbarát streamingcsatorna lesz, a cég keményebb tartalmai (Alien, Deadpool stb.) a Hulura mennek át. A Disney–Fox-tartalmak elvesztése a konkurenciát elég érzékenyen fogja érinteni, különösen a gyerekfilmek és rajzfilmsorozatok, hiszen ha ezt a gyerek kiköveteli a szülőből, akkor a többi streamingelőfizetésből valamelyik igencsak hullani fog. Hogy melyik, az meghatározhatja az online tartalomfogyasztás jövőjét.

(Index, 2019. április 12., Varga Attila összeállítása)

 

Streaming: a Disney viszi a Fox-ot

Tovább erősödhet az online letöltés piaca, ez nem lesz jó a moziknak. A YouTube, a Hulu, az HBO és az Amazon mellé jön a Disney.

Új korszak kezdődik az amerikai szórakoztatóiparban azzal, hogy a Fox csoport nagy része átkerül a Disney-hez, írja a Világgazdaság. Azon túlmenően, hogy a világ legnagyobb szórakoztatóipari konglomerátuma jön létre, az üzlet kihat a jelenleg leggyorsabban fejlődő filmstreaming üzlet­ágra is.

A Netflix a kétezres évek elején postán kölcsönözhető DVD-filmekkel indult, majd a közgazdászok érdeklődését is felkeltő üzleti modellel, az online letölthető filmekkel 2010 környékén már százmillió felett volt az előfizetői száma. Fejenként havi nyolc dollárt fizettek a szolgáltatásért. Ilyen bevételek mellett a Netflix ezzel nagy hatalmat szerzett a világ teljes szórakoztatóiparát tematizáló üzletágban. Ezen a piacon van jelen a YouTube, a Hulu, az HBO és az Amazon is.

Erre a piacra akar betörni önállóan a Disney, amely most 71 milliárd dollárért felvásárolja a Rupert Murdoch alapította News Corporationból lett Fox Entertainmentet, amely 2014-ben 21st Century Foxra változtatta a nevét.

A cég tulajdonosa a 20th Century Foxnak, amelyet nem mellesleg két magyar származású filmes alapított a múlt század elején. Ugyancsak a Foxé a Marvel stúdió és számtalan film-, valamint Magyarországon is ismert kábelhálózati tévécsatorna. A Disney büszkesége az aranytojást tojú tyúk, a Lucasfilm, amely a Star Wars-franchise birtokosa.

Első ránézésre az üzlet az összege miatt nem tűnik középtávon megtérülőnek, ugyanis a Fox csoport 14 milliárd dolláros adósságot is görget maga előtt. Ám mélyebben boncolgatva a helyzetet mégis inkább komoly üzleti lehetőségnek tekinthető tranzakció, főleg az így kialakuló és a Disney kezében összpontosuló piacok miatt.

Első körben a Marvel-filmeknél lehet majd érzékelni a változást. 2019-ben véget ér a Bosszúállók-sorozat, amely a legismertebb Marvel-szuperhősök sztorija arról, hogyan kell megmenteni a Földet a gonosz erőktől.

Az utolsó rész nem csak egy történetet, egy korszakot is lezár, és egyben megnyitja a Marvel következő tízéves üzleti tervét, amelyben a szuperhősök elszakadnak a Földtől, és idegen bolygókon, valamint a világűrben vívják meg a csatáikat. (Az eddigi szuperhősös filmek történeteinek alapját főként a hetvenes és a nyolcvanas években megjelent képregények adták.) Az új történetek jellemzően már a kilencvenes években íródtak, vagyis a mai szemlélethez sokkal közelebb állnak, kevésbé kell a dramaturgiát aktualizálni.

(Világgazdaság, 2019. március 18., fotó: AFP)

 

Az Apple streamingben nyomja

Brutálisan indít az Apple új streaming platformja.

Az Apple egyenlőre nem saját gyártású tartalmakkal szeretné befogni a Netflix, Hulu, Amazon hármast, hanem a partnervállalatokra támaszkodik majd, írja az origo, a Bloomberg nyomán. Információk szerint március 25-ig, azaz a szolgáltatás indulásáig megállapodnak az HBO, a Showtime és a Starz társaságokkal. Ez pedig meglehetősen erős felhozatalt jelentene sorozatok terén.

Lehetséges, hogy a Trónok Harca utolsó évada, amely jelenleg a világ legnépszerűbb sorozatának számít, az HBO-n kívül csak az Apple saját streaming szolgáltatóján lesz látható. Az előzetes hírek szerint március 25-én indul. Az Apple már tavaly bejelentette, hogy dolgoznak egy saját platformon, amely a Netflix riválisa lehet.

Viszont a cég egyenlőre nem a saját gyártású tartalmakkal próbál előfizetőket szerezni, hanem a partner cégek sorozataival és filmjeivel tölti fel katalógusát. Ehhez sikerült is meglehetősen nagy neveket magához csábítani.

Illusztráció FORRÁS: AFP/NURPHOTO/ALEXANDER POHL

A Bloomberg újságírója szerint március 25-ig az Apple partneri megállapodást köt az HBO, Showtime, Starz hármassal, így a platform indulásakor akár olyan sorozatok is elérhetők lesznek, mint a Trónok Harca, a Westworld, vagy a kritikusok által minden idők egyik legjobbjának tartott, A Hátrahagyottak.

A Starznak köszönhetően a platformon lesz látható a nagy sikerű American Gods és a Fekete Vitorlák, míg a Showtime a Homeland, a Shameless, a Dexter és a Billions-t szállíthatja az Apple számára. A három prémium csatornával továbbra is tárgyal az Apple, de valószínűleg az javán már túl vannak és hamarosan megszületik a megállapodás.

Pontosan még senki sem tudja, hogy miként fog festeni az Apple új platformja. Két variáció létezik: az egyik, hogy egy Netflix-szerű felületet hoznak létre, a másik pedig, hogy a szolgáltatáson belül külön elő kell majd fizetni, hogy elérhetőek legyenek például az HBO által gyártott műsorok. Mindez viszont március 25-én kiderül.

(Origo, 2019. március 14.)

 

A Comcast viszi a Sky-t

Újabb megaüzlet a médiaiparban: az amerikai Comcasthoz jut a Sky. A 21st Century Foxnak ez nem jött össze.

A 21st Century Fox ugyan hónapokon át küzdött azért, hogy megszerezze Nagy-Britannia legnagyobb médiavállalatát, azonban ezt a harcot, úgy tűnik, a Comcast nyerte, írja az Origo. A Comcast a Sky felvásárlásával nemcsak Európa legjelentősebb médiabirodalmát szerzi meg, hanem varázsütésre komoly játékossá válik a videós streaming piacon is.

A Disney és a Comcast 2018-ban nem először csap össze egy felvásárlás miatt, a történet viszont egy kicsit csavarosabb a megszokottnál. Az év első felében a 21st Century Fox miatt indult licitháború, akkor a Disney került ki győztesen.

Ezzel 71 milliárd dollárért hozzájuk került a Fox televízió és filmstúdiója, de emellett 30 százalékos részesedést is szereztek a Hulu nevű videós streaming szolgáltatóban, valamint 39 százalékos tulajdonrészt kaptak Európa talán legjelentősebb médiatársaságában, a Sky-ban.

A Fox azonban már 2016 decemberében megállapodott a Sky-csoporttal a felvásárlásról, viszont meg kellett várniuk, hogy a brit médiahatóság is rábólintson az üzletre. Közben bejelentkezett a Comcast is, így licitháború kezdődött a két vállalat között. Közben persze a Disney felvásárolta a Foxot, így hiába került volna a Sky a Foxhoz, végső soron a Disney-nél kötött volna ki.

Ez vélhetően már nem fog megtörténni, mert a CNBC értesülései szerint a Sky nagy valószínűséggel rábólint a Comcast legújabb, 40 milliárd dolláros ajánlatára. Az amerikai hírportál szerint ráadásul hamarosan a Disney-t is felkeresik, mivel a Comcast szeretné megszerezni a maradék 39 százalékot is.

A Comcast egyébként 3,6 milliárd dollárral ajánlott többet, mint a Fox. Ez azt jelenti, hogy a Fox részvényenkénti 20 dolláros árajánlatára 22 dollárral válaszoltak.

(Origo, 2018. szeptember 24.)

 

A Disney belecsapott a levesbe 

A Walt Disney felvásárolta a 21st Century Foxot. A Netflix és az Amazon izzadhat.

Az amerikai filmipar óriása született meg, hiszen a Walt Disney, az Egyesült Államok második legnagyobb filmgyártója felvásárolta a 21st Century Foxot, írja az Origo. A streamszolgáltatók, mint a Netflix és az Amazon, hamarosan azon kaphatják magukat, hogy egy cégtől kell megszerezniük a streamjogok többségét, ahhoz, hogy az oldalaikra új tartalmak juthassanak fel. Ez nehéznek ígérkezik, hiszen a Disney saját streamszolgáltatót szeretne indítani a jövőben és a tartalmait exkluzívan csak ott teszik majd elérhetővé. Egyébként nemrég bontották fel a Netflixszel kötött szerződésüket.

A Disney 52 milliárd dollárért vásárolta fel a 21st Century Fox nagy részét. A Fox Sports és a Fox News azonban egy új cég alá jut majd, azokat a Disney nem vehette meg. 

A Disney megkapja a Foxtól televíziós csatornáit, a National Geographic és az FX csatornákat. Kivétel a Fox Sports, a Fox News és még néhány csatorna. Övé lesz a Fox részesedése az olyan nemzetközi csatornákban, mint a Sky és a Star TV. Megkapja a Fox 30 százalékos részesedését a Huluban, és a Fox filmstúdióját.
 
Netflix bajban

A Netflix régóta érzi a filmgyárak összefogásának veszélyét, ezért is határozta el, hogy 2020-ig 50 százalékra növelik a saját gyártású tartalmak arányát platformján. Nem arról van szó, hogy ne szeretnék más gyártó produkcióit is tartalomként kínálni, hanem arról, hogy ezt mostantól egyre nehezebb tehetik meg.

A Disney szakítása a Netflixszel sokáig úgy tűnt, hogy egyik médiacégnek sem lesz előnyös. Viszont a mostani a megállapodással lényegesen átszabták a piaci viszonyokat, hiszen a Fox megszerzésével értékes tartalmak jutottak a Disneyhez.

A Disney egyből két streamszolgáltatóval fog elindulni 2019-ben, az egyik a sorozatokkal és filmekkel, a másik pedig a különböző sporttartalmakkal és élő mérkőzésekkel mozog majd a piacon. A Disney és a Fox közösen, a Netflixen elérhető népszerű műsorok 19 százalékát fogják birtokolni. Ezzel ő lenne a második legnagyobb televíziós hatalom a CBS mögött - írja a Financial Times. Az összeolvadás után, a Netflix összességében alulmarad a két gyártóval szemben, ezért is kezd évente több milliárd dollárért saját tartalmakat forgatni.

Az Amazon Prime sem lesz könnyű helyzetben. Az oldalon szereplő 500 legnézettebb műsor közül a Fox és a Disney birtokában van 9 százaléknyi.

Michael Sloan, a YipitData elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a streamszolgáltatók nagy bajban lesznek, amikor a filmgyártók elkezdik levenni a tartalmaikat a népszerű oldalakról. A Netflixen van a legnagyobb nyomás, és úgy tűnik kicsit megkésve, de még talán időben reagáltak az egyre valósabb veszélyre.

A győztes a Hulu lehet, amely egyelőre csak az USA-ban és Japánban érhető el, azonban a Foxnak tulajdonrésze van a cégben és várhatóan oda viszi majd át a Disney a tartalmait, amíg el nem indítja a Fox saját szolgáltatását.

A Fox már 2016-ban elkezdte levenni műsorait a Netflixről. Egy év alatt a 39 Fox tartalomból, ma már csak 20 érhető el a Netflixen. Olyan siker sorozatok is lekerültek, mint az X-akták és a Buffy, a Vámpírok Réme. A Hulu platformján azonban továbbra is elérhetőek, ami előrevetíti, hogy merre is mozdul majd a Disney.

A licenszjogok többsége, amelyeket a Netflix és az Amazon kötött a forgalmazókkal, több évre szólnak. Ha valamelyikük úgy dönt, hogy elkezdi levenni a műsorait az oldalakról, akkor még így is, akár évekig elérhetőek lehetnek éppen a szerződésekbe foglalt kiskapuk miatt.

A klasszikus, nagy filmgyártók térfoglalása miatt a streamszolgáltatók képtelenek a többfrontos harcra és nem figyelnek az olyan cégekre, mint az Apple, vagy a Youtube, amelyek szép csendben egyre nagyobb területet foglalnak el a nem hagyományos médiapiacon.

(Origo, 2017. december 14.)

 

A Disney beszáll a filmes streaming piacba
Önállóan. Szét is válik a Disney és a Netflix.

A Disney nem fog új filmeket szolgáltatni a Netflixnek, mivel 2019-től saját streaming-szolgáltatást indítanak majd, írja a Portfolio. Ennek háttere, hogy egyre kevesebben néznek hagyományos televíziót, többek között ezért is minél több ügyfelet szeretnének megszerezni a jobb üzlet reményében.

A Disney új iránya azonban nagyon költséges lehet, kiindulva abból, hogy a versenytársak, például az Amazon, vagy a Time Warner (HBO) több milliárd dollárt költ arra, hogy saját tartalmakat készítsen és azt közvetlenül a nézők, hallgatók részére közvetítse. Wall street-i elemzők szerint a Disney belépése az erős piaci versennyel jellemezhető streaming piacra azzal a következménnyel is járhat, hogy a cég pénzügyeire nagy nyomás nehezedik majd.
A Disney árbevétele egyébként a legutóbbi negyedévben 14,2 milliárd dollár lett, ami közel azonos az egy évvel korábban elért összeggel, azonban elmarad a várt 14,4 milliárd dollártól. Az üzemi eredmény 4 milliárd dollár lett, ami közel 10 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, de az elemzők révén várt összeget sem érte el. A cég 2,4 milliárd dollár profitot ért el, ez kilenc százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A Disney média hálózatának üzemi eredménye, amely a teljes üzemi eredmény 42 százalékát adta, 23 százalékot esett, ami nagyrészt az ESPN (a Disney sportcsatornája) gyengélkedésének tudható be. A sportcsatorna alacsonyabb reklámbevételeket ért el és magas programozási költségekkel működött, de az eredmény esésében szerepet játszottak egyes személyi kiadások is.

(Portfolio.hu, 2017. augusztus 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.