iparospiac₪próbafülke

Mobilt tol a Digi

Ingyen szolgáltatással indul a Digi Mobil. 

Május 27-én elindult a Digi Mobil, vagyis megvan az ország negyedik mobilszolgáltatója, amely saját hálózattal rendelkezik, írja az Index. A román távközlési vállalat négy éve fejleszti hazánkban a mobilhálózatát, telepíti az adótornyokat országszerte, de még nem teljes a lefedettség.

Kezdetben csak azokon a településeken lesz kereskedelmileg is hozzáférhető a szolgáltatás, ahol a beltéri lefedettség is előrehaladott állapotban van, - írja a társaság közleménye.

A lefedettségről a digi.hu/lefedettség weboldalon lehet térképet találni, ám a cikk írásának pillanatában akadozott az oldal betöltése - elképzelhető, hogy a fokozott érdeklődés miatt. A weboldalon van egy hosszú lista is a lefedett településekről, és úgy látszik, főleg az ország keleti felét sikerült lefedni.

Kérdés, hogy becslések szerint magyar lakosság mekkora részét érik el.

Az indulást kedvezményes díjakkal és saját márkás készülékekkel pörgetné fel a Digi, amire szüksége is lehet, hiszen három nagy és ismert szolgáltatóval kell versenyeznie, tőlük kell majd ügyfeleket átcsábítani.

Fontos, hogy ezek az ajánlatok csak a cég vezetékes vagy műholdas szolgáltatására már most is előfizető ügyfeleknek szólnak. Nekik a havidíj nulla forint, az adatforgalom korlátlan, a hálózaton belüli hívás és sms nulla forintba kerül, és csak a más szolgáltatónál végződő hívásokért és üzenetekért kell fizetni. 

Azt már korábban hallottuk távközlési berkekből, hogy a Digi nagyon modern hálózatot épít az Ericssonnal, és ezt most alátámasztották azzal, hogy a hálózat csak a 4G és a 2G távközlési szabványt ismeri, a 3G-t nem. A 2G-re amiatt van szükség, hogy a hangszolgáltatás esetében minden létező készülékkel kompatibilis legyen a Digi hálózata, a 4G pedig a mobilnetezéshez szükséges. Az, hogy kihagyták a 3G-t, jóval olcsóbbá, egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a Digi hálózatát.

Persze hangszolgáltatásban sem kell az ősrégi 2G/GSM szabványnál maradni. A Digi nemcsak a 4G-alapú VoLTE telefonálást támogatja, amely nagyszerű hangminőséget biztosít, hanem a más szolgáltatónál még nem látott VoWIFI nevű, wifi alapú hangátvitelt is, amely ott használható, ahol az ügyfél wifin tud kapcsolódni az internetre.

A szolgáltató is elismeri a weboldalán, hogy a VoWIFI-re a hiányos lefedettség miatt van szüksége, hogy alacsony térerőnél is lehessen telefonhívást indítani és sms-eket küldeni vagy fogadni. Ilyen esetben az üzenet- és hívásforgalom titkosított csatornán jut el a Digi hálózatára, így a szolgáltató szerint nincs mód a lehallgatásra.

A mobilnetes szolgáltatás maximális letöltési sebessége 22,1 megabit per másodperc, a feltöltés 7,5 megabites, de garanciát nem vállalnak rá, hogy ez valóban teljesül. Ezek a sebességek csak addig élnek, amíg az ügyfél el nem éri az 50 gigabájtos adatforgalmi limitet, ezt követően a sebességet mindkét irányban 256 kbps-re korlátozzák.

(Index, 2019. május 27.)

 

A Digi lett a legnagyobb műsorterjesztő

Az Invitel felvásárlásának köszönhetően a Digi lett a legnagyobb hazai műsorterjesztő.  ₪₪₪

A vezetékes és a műholdas piacot is uralják, írja a HVG. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb televíziós gyorsjelentésében szereplő májusi adatok a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapulnak és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedik le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik. Májusban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 78,5 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül májusban 1,713 millióról 1,723 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 815 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 99,5 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 51,3 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 27,2 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 21,5 százalékra csökkent.

2018 májusában a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a Digi csoport volt a piacvezető 30,4 százalékos részesedéssel. Őt követi a Magyar Telekom 27 százalékos, illetve a UPC 26 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma májusban 2,445 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 721 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető Digi csoport részesedése 30,1 százalék volt a hónap végén. Második helyen a Telekom állt 26,1 százalékkal, akit a UPC követett 25,4 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében is a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 31,6 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,6 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 27,9 százalékos részesedéssel.  2018. május végén a MinDig TV Extra részesedése 10,7 százalék volt.

(HVG, 2018. július 21.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.