étek₪áruda

Hozta a formát a Coop

Hízott egy kicsit a Coop. 4%-ot.

Mintegy 4 százalékos növekedéssel 627 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP csoport 2018-ban, ezzel minden változás és az egyre élesedő kereskedelmi verseny ellenére is őrzi piaci pozícióját – olvasható a CO-OP Hungary Zrt. közleményében.

A közleményben Tóth Géza vezérigazgató kifejtette: pozitív és stabil környezetben gazdálkodott a csoport, a főbb mutatók kissé javultak az egy évvel korábbihoz képest.

A COOP piaci részesedése ezzel hosszú idő óta stabil, a magyar tulajdonú üzletlánc továbbra is a második szereplő a kereskedelmi szektorban. Pekó László, a társaság igazgatóságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi láncok között a Coop lefedettsége kiemelkedő, az üzletlánc a legtöbb, csaknem 1.600 magyar településen van jelen, és naponta 1,5 millió vásárlót szolgál ki.

Fotó: MTI / Vajda János

A legkisebb, 2 ezer fő alatti kistelepüléseken azonban rendkívül nehéz gazdaságosan működtetni a boltokat, jóllehet ezek nem csupán az egyetlen kereskedelmi szereplők az adott falvakban, hanem gyakorta az önkormányzatot leszámítva az egyetlen foglalkoztatók is – mondta.

Hozzátette: tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal, hogy milyen formában lehetne támogatással – üzemeltetőtől függetlenül – fenntartani a kereskedelmet a kisebb lélekszámú és gyakorta alacsonyabb vásárlóerejű falvakban, és ezzel megtartani a kistelepülési üzleteket. A Coop elkötelezett a falvak és az ott élő vásárlók iránt – tette hozzá. 

A csoport több mint 30 ezer dolgozót foglalkoztat, országszerte 2500 üzlettel rendelkezik.

(Világgazdaság, 2019. május 22.)

 

Coop: kistelepülési nehézségek - boltbezárás

Egyszóval: kisboltokat zárt be a Coop. 2017-ben 604 milliárdot könyvelt el a Coop-csoport. Fejlesztések jönnek.

Tőkeemelésről döntött május 23-i közgyűlésén a CO-OP Hungary Zrt., a forrást főként informatikai fejlesztésekre költik. A legtöbb hazai településen jelenlévő kiskereskedelmi cég csoportszintű árbevétele 2017-ben elérte a 604 milliárd forintot, írja a Napi.hu. 

Tőkeemelésre fordít jelentős összeget a CO-OP Hungary Zrt., erről közgyűlésen döntöttek. A forrást a Coop Gazdasági Csoport versenyképességi beruházásaira, elsősorban az informatikai háttérrendszer fejlesztésére fordítják. Az új felhő-alapú, az üzleti intelligencia lehetőségeit is kihasználó rendszer kiépítése már zajlik, és remélhetőleg a közeljövőben végleg leváltja a jelenleg használt, mintegy 15 éve telepített, mára elavult rendszert - közölte Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke.

"Látható, hogy a legfőbb mutatók nem változtak 2017-ben a korábbiakhoz képest, a COOP Gazdasági Csoport tudta tartani meghatározó piaci pozícióját a hazai kereskedelemben. A csoportszintű árbevétel tavaly elérte a 604 milliárd forintot. (Az előző évben 582 milliárd forint bevételt értek el - a szerk.) Ennek hátterében a hatékonyságot javító intézkedések állnak, amelyeket az idén is folytatni fogunk" - mondta Tóth Géza vezérigazgató.

Kevesebb a bolt a kistelepüléseken

Átstrukturálódik a kereskedelmi csoport bolthálózata, amely növeli a hatékonyságot. Tóth Géza az idei év fő célkitűzéseiről szólva kiemelte a vásárlói élmény javítását, a választék növelését, valamint a törzsvásárlói programon belül elsősorban a minőségi, nem pedig a mennyiségi előrelépést. A fejlesztésekhez tartozik még számos energiahatékonysági beruházás, amely a világítást és a hűtők optimalizálását egyaránt érinti, valamint megkezdődött a napelemes technológia tesztelése is, - írták a cég közleményében.

A kereskedelmi láncok között a Coop jelenleg a legtöbb, közel 1.600 településen van jelen, és naponta 1,5 millió vásárlót szolgál ki. Ezek a számok időről időre stabilan ismétlődnek, ám a munkaerőhiány, a kistelepülések korösszetétele és jövedelmi viszonyai kihívást jelentenek ma és a jövőben is - mondta Pekó László. Ezzel összefüggésben a boltösszetétel jelenlegi trendje a hálózaton belül a nagyobb méretű üzletek felé tolódik el, emellett az élelmiszer-kereskedelem egészét érintő kistelepülési nehézségek az üzletek számának kismértékű csökkenését hozta - áll a közleményben.

(Napi.hu, 2018. május 23.)

 

Hétfő mellett kedden, szerdán is bezárnak Coop boltok

Nem csak hétfőn, hanem kedden, szerdán  is zárva tartanak egyes Coop boltok.  Kapásból találni 30-40-nél több ilyet. Ötvenet pontosan meg is mutatunk. De van itt más is. A reggelt, délelőttöt követően is akadnak, akik lehúzzák a redőnyt. Van másfél órás nyitvatartás is.

A szövetkezeti vezérnek igaza van, nagy a baj a kistelepülések élelmiszerboltjaiban. Egyik nyilatkozatában megemlítette, hogy 30-40 olyan vidéki Coop üzletük van, amelyek már hónapok óta rövidített nyitvatartási idővel működnek, vagyis például hétfőnként zárva tartanak, mert így hatékonyabban tudják kigazdálkodni a működési költségeket. 

A falusi kisboltok sanyarú helyzetét támasztják alá az átfogó statisztikai adatok is. A kétezer főnél kisebb lélekszámú településeken 2017 derekán 12 ezer bolt volt, zöme élelmiszerüzlet. Egy évtizeddel ezelőtt ez az üzletszám még 15 ezer volt. A kétezer főnél kisebb boltos települések száma 2.198 volt a legutóbbi statisztikai méréskor, tíz évvel korábban 2.289. Hát igen, ezt azt jelenti, hogy eltűnt 91 utolsó bolt a kistelepülésekről, megfordítva, ennyi vált bolt nélkülivé.

Hétfőnként már nem nyit ki a boltok egy része, ez igaz. De az is, hogy más hétköznap sem. De vigyázat, ez valóban csak a kisboltoknak egy kisebb körében figyelhető meg (a Trademagazin toplistája szerint a Coop láncnak 2.800 boltja van, és további 2.500-at lát el áruval). Ráadásul hozzátartozik a képhez, hogy jócskán vannak falusi coop boltok, amelyek ha ki is nyitnak, rövid idő után - néhány óra múltán - be is zárnak. De mindez nem olyan fergeteges újdonság a coopos boltok körében, sok-sok évvel ezelőtt is működtek így áfészboltok a legkisebb falvakban.

De hát van itt azért más is: a nyitva-zárvatartás csiki-csukija régi örökség is

A falusi ember életmódja, munkavégzésének körülményei ugyanis más ritmust követelnek, de nem csak tőle, hanem a boltosától is, már régebb ideje. A hajdanán csak áfészboltnak nevezett falusi üzletek egy része bizony jó néhány évvel ezelőtt is bezárt napközben, hiszen a kistelepülés lakói ekkor dolgoztak, így lehetetlen lett volna közben bevásárolniuk és idegenek sem tévedtek olyan nagy számban a falusi kisboltba (a nyugdíjasok persze mehetnek délben is vásárolni, de máskor is ráérősebbek, így nekik nem okoz gondot az alkalmazkodás, főleg, ha dolgozós éveikben meg is szokták a reggeli és délutáni vásárlási ritmust).

Az áfészes bolthálózat múltból fakadó örökségének egyik ága, hogy a régi, sok évtizeddel korábbi üzletekre épültek faluhelyen. Nem is olyan aprócska ezeknek a boltoknak némelyike, abban a településkörnyezetben mérve, ahol ügyködik. Ráadásul alkalmazottak dolgoznak benne (ha még megvannak), nem vállalkozók, mindez pedig egyfajta merevségét okozza a rendszernek. Jó néhány áfészboltban már sok évvel ezelőtt megszüntették a saját tevékenységet és bérbe adták vállalkozónak.

Nyilván nem fér hozzá kétség, hogy 2017 és 2018 a korábbiaknál sokkal zaklatottabb időszak a boltos világban is, a minimálbérek emelése és a munkaerőhiány miatt, aminek bérköltsége tetemes. Így emiatt is megszaporodtak a lehúzott redőnyök a kisebb falvakban.

És még ez is: azért az áfész mellett megjelent sok helyen a helyi versenytárs kisvállalkozó, ahol a tulajdonos, a segítő családtag beállhatott a pult mögé. A pult pedig nem elhanyagolható költségtényező: az áfészek a 180 ezer forintos szakmai bérminimumra panaszkodnak, ami a szakképzettséghez kötött legkisebb bér. Az élelmiszerbolti eladónak ezt kötelező megadni, mivel élelmiszert csak szakképzett eladó szolgálhat ki a pult mögül. Az árufeltöltőnek, vagy csak a pénztárosi munkát végzőnek, vagy éppen a kizárólag zöldség-gyümölcs eladónak a kötelezője havi 138 ezer forint. Azért ez különbség. És az is, hogy ha az áfész bolttól néhány méterre tevékenykedő vállalkozó maga áll a pult mögé, a járulékokat ugyan neki is be kell fizetnie a minimálbérek után, de jövedelmet már felvehet kevesebbet is.

Az alkalmazottakkal dolgozó áfészek számára a magas bérterhek elöli egyik menekülési útvonal a nyitvatartási idő kurtítása, már ahol ez lehetséges még, ami a gyakorlatban részmunkaidős foglalkoztatást is jelent. Önmagában ez nem furfangosság, hiszen a diszkontok, de más kereskedők is sok részmunkaidőst alkalmaznak, persze ez a puszta összehasonlítás az eltérő sajátosságok miatt azért óvatosságra int. Nem mindegy, hogy a jobb munkaszervezés miatt, vagy a piac kényszere nyomán kell az alkalmazottat rövidebb ideig foglalkoztatni. A diszkont a részmunkaidőseivel együtt reggeltől-estig nyitva, a kényszerpályán lavírozó falusi kisbolt pedig már ki sem tud nyitni minden nap, sőt, amikor felhúzza a redőnyt, sokszor rövid időn belül húzhatja is le.

Kedden, vagy éppen szerdán sem nyitnak ki, napközben pedig bezárnak egyes Coop boltok

Megkíséreltük végigmustrálni a coopos boltok nyitvatartási szokásait, a kis falvakra összpontosítva. Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy a boltjaik többsége a szokásos rendnek megfelelően várja a vásárlókat, tehát hétköznap reggeltől estig nyitva van. De hát nem mindegyik, és azért harminc-negyvennél több van zárva hétköznap.

A böngészést az elején kezdtük. A Coop csoport honlapján ugyan van országos boltlistás üzletkereső, csak éppen a nyitvatartást nem találtuk meg rajta (hát pedig mi másért is keresgélne itt a vásárló elsők között, az akciók mellett). Maradt a keresgélés mezeje az áfészek, vagy a coopcsoportok saját honlapjain.

A nyitvatartást nézve a legbőbeszédűbb az Észak-Kelet Pro Coop volt (egyik régiós nagykereskedelmi központja a Coop láncnak).  Szépen, rendezetten sorol fel 58 oldalon oldalanként 9 boltot, nyitvatartással együtt. Végignéztük. Némi üröm az örömben, hogy a naptári napokat angol nyelven tüntették fel (hát hogy rosszul kattintottunk-e, vagy nem, nem tudjuk, de mindenesetre talányos megoldás, és bizonyára nem panaszkodott eddig senki emiatt).

Természetesen más coopos honlapokat is megnéztünk, de hát a nyitvatartásról nem  mindenki árulkodott. Persze, azért találtunk másokat is, ahol lehetett alaposabban tájékozódni.

Egy biztos: tarka-barka a legkisebb településeken a kisboltok nyitvatartása. A hét végén kezdve, akadnak szép számmal, akik vasárnap is kinyitnak már korán reggel, 6-7 óra tájékán, de 10-11 órakor be is zárnak. Nagyon is jellemző a 11-12 óra körüli redőnylehúzás hétköznap, majd ezt követően 14-15 óra tájban az újbóli nyitás. De találtunk Hajdúnánás környékén olyan boltot is, ahol kizárólag 14-16 óra között lehet vásárolni, legalábbis a webes tájékoztatás szerint.

Az üdítő élmények közé tartozott például a Mecsek Füszért honlapja, ahol települések szerint lehet listázni a boltokat és bizony egy kis óraszerű jelre kattintva fel is bukkan a bolt nyitvatartása. Ennek a megoldásnak a buktatóit azonban nyilván sejtették a honlap készítői is, mivel oda is biggyesztettek egy kis figyelmeztető feliratot ("A nyitvatartás megtekintéséhez vigye az egeret az óra ikon fölé!"). Ettől kezdve viszont némi földrajztudás is szükséges a kereséshez, mivel mindegyik településre rá lehet kérdezni az országban, van-e ott boltjuk, ami azért már nem olyan könnyed megoldás.

Tettünk azért kósza kísérletet itt is a mustrálgatásban. Például Véménden a bolt kinyit minden hétköznap hat órakor, de hétfőn 11 órakor, a többi napon 15 órakor bezár. Ebből annyi következtetés azért levonható, hogy a hétfő egy érzékeny nap a boltos nyitvatartásban itt is, egy kisebb településen, és túl sokáig nem érdemes húzni a nyitvatartást délután. Keszűn is például 6-tól 16 óráig van nyitva a bolt. Somogyaracson van nyári-téli nyitvatartás is, bár túlzottan nagy eltérés a kettő között nincs. De az érdekesebb sokkal, hogy a pénz, a vásárlóerő hullámzása mennyit számít, mivel az egyébként csak reggel, délelőtt nyitva tartó bolt a hónap első hetében hétköznap délutánonként 15-16 óra között is kinyit (ugyebár a hó eleji fizetéseket követően azért nagyobb a költekezési kedv itt is). Kivéve kedden, mert ezen a napon az év bármely szakában csak 6-tól 8,30-ig tart nyitva.

Halastón a Körmendi Áfész kisboltja kizárólag a reggeli órákban tart nyitva, 6-tól 8,45-ig, vagy 9.45-ig. A drávatamási Coop Mini hétfőnként mindössze másfél órát tart nyitva, 6-tól 7 óra 30 percig. Csütörtökön ugyancsak.

Akkor jöjjenek a hétköznap zárva tartók

Ha esetleg a szemlézett honlapok információi elavultak lennének, akkor még jobban kellene vigyázniuk a kezelőiknek, hiszen ha mi rátaláltunk, akkor a kedves vásárló is megteheti ugyanezt. Megjegyezzük azt is, hogy a többi coopos térségi nagykereskedelmi központok már nem sokat, vagy éppen semmit sem árultak el a velük kapcsolatban álló boltok nyitvatartásáról. És bizony egyes coopok sem bőbeszédűek.

És természetesen az ország több szegletében akadt bolt, ahol a netes keresés szerint hézagos a hétköznapi nyitvatartás, tehát valamelyik nap ki sem nyit a bolt. De most nézzük az elsőként lajstromozott ötvenet, ahol bizony a hétfő mellett kedden, és szép számmal szerdán sem nyit ki a bolt: 

település boltnév Coop tag neve  zárva
 Encs-Abaújdevecser    1.sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Encs-Abaújdevecser    2.sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Szendrő  10.sz. Élelmiszer  Abacser  hétfő
 Szentisvánbaksa  109. sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Demecser  12.sz. Élelmiszerbolt  Demecser és   Vidéke  hétfő
 Telkibánya  133.sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Hajdúdorog  1.sz. kenyérbolt  Egyetértés  péntek
 Szendrőlád  11.sz. Élelmiszerbolt  Abacser  szerda
 Fony  116.sz. Mini Coop  Abaúj  szerda
 Imola  12.sz. élelmiszerbolt  Abacser  szerda
 Darvas  13. sz. Mini Coop  Zsáka  szerda
 Jákfalva  13.sz élelmiszerbolt  Abacser  szerda
 Telkibánya  133.sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Tornyosnémeti  134. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Vilmány  135. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Vizsoly  138. sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Múcsony  14.sz. Mini Coop  Abacser  kedd
 Szalonna  16.sz. Mini Coop  Abacser  szerda
 Beret  16.sz. Mini Coop  Abaúj  kedd
 Erdőhorváti  161.sz. Mini Coop  Abaúj  szerda
 Furta  17.sz. Mini  Zsáka  szerda
 Martonyi  17. Mini Coop  Abacser  szerda
 Vámosújfalu  174.sz. Mini Coop  Abaúj  szerda
 Meszes  18.sz. Mini Coop  Abacser  szerda
 Felsőkelecsény  2.sz. Coop Mini  Abacser  szerda
 Abód  20.sz. ABC  Abacser  szerda
 Székely  20.sz. Élelmiszer  Demecser és   Vidéke  hétfő
 Zilíz  21.sz. Mini Coop  Abacser  hétfő
 Rudabánya  23.sz. Mini Coop  Abacser  hétfő
 Nyírbogdány  26.sz. Mini Coop  Demecser és   Vidéke  hétfő
 Encs  27.sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Rakaca  29.sz. Mini Coop  Abacser  szerda
 Zsáka  3.sz. Mini  Zsáka  szerda
 Rakacaszend  30.sz. Coop  Abacser  szerda
 Encs  32.sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Köröszegapáti  36.sz. Mini  Zsáka Coop  hétfő
 Abaújkér  4.sz. Mini Coop  Abaúj  hétfő
 Szendrő  40.sz. ABC  Abacser   hétfő
 Szécsényfelfalu  40.sz. Vegyesbolt  Palóc  hétfő
 Nógrádsipek  42.sz. Mini Coop  Palóc  hétfő
 Kánó  46.sz. ABC  Abacser  szerda
 Beszterec  50.sz. Élelmiszer  Demecser és   Vidéke  hétfő
 Fancsal   50.sz. Mini Coop  Abaúj  kedd
 Kék  55. Mini Coop  Demecser és   Vidéke  hétfő
 Forró  56.sz. Coop ABC  Abaúj  hétfő
 Fulókércs  59.sz. Mini Coop  Abaúj  szerda
 Bodvarákó  6.sz. Vegyesbolt  Bodvaszilaskörenyéki  szerda
 Encs-Fügöd  60.sz. Mini Coop  Abaúj  kedd
 Garadna  64.sz. Mini Coop  Abaúj  kedd
 Gibárt  65.sz. Mini Coop  Abaúj  szerda
Forrás: Coop csoporttagok

Állandó zárvatartás van feltüntetve (aminek több oka is lehet, például egy felújítás, tulajdonosváltás): Balmazújváros 10.sz. ABC (Balmaz-Coop), Naphegyes 12.sz. ABC (Balmaz-Coop), Kállósemjén, 18.sz. ABC (Hajdú Coop), Sárrétudvari Coop ABC, Hortobágy ABC, Balmazújváros Központi ABC.

És a többiek?

Nyilván kisboltosnak lenni általában nehéz, tehát a kistelepülések összes kisboltjának. És a Coopon túl is van élet, ezért átbarangoltunk más boltok tájékára is. Most csak annyit jegyzünk meg, hogy egyik oldalon az önálló kisboltos vállalkozói lét nagyobb rugalmasságot kínál a coopos rendszer egyes merev pontjaival szemben, de a nyitvatartásban nem tobzódik senki.

Egy valami azért előfordulhat azért: a kisboltosok ugyanolyan ádáz versenyt vívnak egymással, mint bármely, hasonló terepen viaskodó kereskedő, például a diszkontok a legélesebb versenyt egymással vívják a diszkontrajongó vásárlók körében. És a piaci verseny egyik fegyvere a nyitvatartás. Éppen ezért nem zárható ki, hogy a falu másik kisboltja éppen azzal lép az időszakonként bezáró áfész üzletnek a tyúkszemére, hogy állandóan nyitva tart. Hozzá be lehet menni akkor is, amikor az áfész bolt éppen zárva tart. Neki olcsóbb is lehet a működése (valamivel).

A falusi kisbolt támogatása pontosan azért kell, mert különben sorra elbuknak. Persze, nem árt ésszerű kereteket szabni ehhez, például az alkalmazottak számában, vagy a település lélekszámában, nehogy olyan is becsússzon, aki különben is megél.

(blokkk.com, 2018. január 29.)

 

Miért sántikál a Coop falusi kisboltja?

A Coop évek óta egyre nehezebben állja a sarat a boltok versenyében, a kistelepüléseken lévő üzletei pedig mára különösen nehéz helyzetbe jutottak.

Az utóbbi hetekben sokan felkapták a fejüket a hírre: egyes településeken már ki sem nyitnak a Coop-kisboltok a hét minden napján. Az ország egyik legnagyobb foglalkoztatóját az ág is húzza, de a kormány bérintézkedései is rátettek egy lapáttal, írja az Index.

A Coopnak több mint 2.500 boltja van országszerte, a nem márkázott üzletekkel együtt ötezer, a Tesco után a második legnagyobb árbevételű bolthálózat. 30 ezer eladójával, árufeltöltőjével, pénztárosával, boltvezetőjével és egyéb dolgozóival az ország egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója.

Kisbolt kistelepülésen

Az egykori áfészokból indult franchise-hálózat kistelepüléseken lévő boltjai azonban sorra zárnak be, ahol pedig még tartják magukat, gyakran a munkaidő rövidítésével próbálják orvosolni a helyzetet.

A gondok újabban munkaerőhiány képében jelentkeznek, de aki járt már falusi Coopban, tudhatja, hogy a problémák ennék sokrétűbbek. Hiába halljuk mindenhol, hogy a gazdaság hasít, nőnek a bérek, és egyre többet fogyasztanak a magyarok, ez egyrészt a régióhoz képest még mindig nem kiugró, másrészt az országon belül is hatalmas a különbség a nagyvárosok és a falvak jövedelmi viszonyaiban és életszínvonalában. Aki nem teheti meg, leginkább az járt eddig a falusi Coopba.

A Coop tehát kistelepüléseken, leginkább a szegényebb körben igazán erős, amit viszont üzletileg akár gyengeségnek is mondhatnánk. Az áruházlánc saját korábbi közlése szerint a boltok árbevétel-arányos nyeresége átlagosan 1 százalék. A nagyobb boltokban ez elérheti a 3 százalékot, a kisboltok egy részénél viszont mínuszos az eredmény.

Csak vásárló lenne

Nem véletlen, hogy az ügyet a Coop is szívesen láttatná szociálpolitikai kérdésként, és lobbizik egy ideje a kormánynál mentőövért. Azok, akik kistelepülésen élnek és nehézkesen közlekednek, vagy idősek, vagy rossz az egészségi állapotuk, esetleg tanulatlanok ahhoz, hogy dolgozzanak, legfeljebb közmunkát kapnak, a béremelésből kimaradtak, elköltözni nincs pénzük, nehezen jutnak egyről a kettőre. És ha a Coop megszűnik, nem lesz helyette más bolt a faluban, számukra egy újabb nehézség a meglévők mellé.

A kormány is érezhet némi felelősséget a kialakult helyzetért: a kegyelemdöfést ugyanis az egyébként is haldokló kisboltoknak a kikényszerített béremelés vitte be. Vállalva azt, hogy az intézkedésnek lesznek áldozatai, úgy döntöttek, hogy a 2016-os bruttó 129 ezer forintról 2018-ra 181 ezer forintra, azaz 40 százalékkal kell emelni a garantált bérminimumot.

Az alsó szint feljebb nyomása felfelé tolta a már eleve magasabb béreket is. Ez pedig így együtt már jócskán meghaladta a Coop-boltoknál a várható forgalombővülésből kigazdálkodható szintet. A dolgon pedig csak keveset kompenzált a kormány által gyakran lobogtatott, a cégek helyzetét enyhíteni hivatott járulékcsökkentés.

Nincs benne bolt

Bár a megemelt bérek összege még mindig nem tűnik igazán soknak – a tőkeerős, hatékony diszkontláncok, hiper- és szupermarketek elő is teremtették, sőt rá is ígértek erre –  a Coop-üzletek egy részének ez komoly nehézséget okozott. Ezért okolható persze akár a gyenge menedzsment, akár a történelmi örökség, akár egyéb dolgok, egy biztos: a nem túl jó helyzetben lévő fogyasztóik miatt árat csak óvatosan emelhetnek. Így is elég drága a diszkonthoz képest, a hatékonyság javítása nehézkesen halad és nincs is igazán miből fejleszteni, a lassú leépülés látszik az egyetlen útnak.

Dolgozóik egy része már beállt a környék egyik diszkontjába, jelenleg 10-15 százalékos a munkaerőhiány a cégnél. Aki maradt, vagy visszatért, a beszámolók szerint leginkább csak azért tette, mert bár máshol többet lehet keresni, dolgozni is jóval többet kell. 

Hogy a Tescónál bánnak-e "embertelenül" a dolgozókkal, vagy a Coopnál lehet "lustálkodni", esetleg az eltérő bolttípus, elhelyezkedés, szélesebb kínálat, árazás a magyarázat? A kérdés messzire vezet, mindenesetre ha a versenytársaid sokkal több pénzt keresnek kevesebb élőmunkával, az tulajdonosként mindenképp elgondolkodtató.

Pénz kellene

A munkaerőhiány persze az egész gazdaságban jelen van. Miközben azonban a többi boltlánc kifelé inkább palástolni próbálta, hogy nagyok a feszültségek, addig a Coop nyíltan beleállt. Többször is jelezték, hogy nekik gondot okoz a béremelés, hogy teljesítőképességük határán vannak, és küzdenek a munkaerőhiánnyal.

A teljes Coop-csoportnál vannak tehát bajok, a 15 százalék körüli piaci részesedés nehezen tartható, a diszkontok egyre több vásárlót csábítanak el. De azért egyhamar nem kell arra számítani, hogy eltűnnek az üzleteik, sőt a 2017-es fogyasztásbővülés összességében a Coopnak is elég jó évet hozott. Városi boltjaik alapvetően stabilan működnek, a cég szerint naponta mintegy 1,5 millió ember fordul meg Coopban országszerte, a márkának 3.000 beszállító partnere van, 700 magyar vállalkozó megélhetését jelenti, 1.650 településen van jelen, nem tűnik el egyik napról a másikra.

Korábban a Magyar Idők arról írt, hamarosan érkezik a kormány segítsége, adókönnyítéssel vagy más közvetlen támogatással segíthetik a kétezer főnél kisebb lakosságú települések kisboltjait.

A Coop szeretné, ha a bérköltségekre rakodó szociális hozzájárulást sávosan csökkentené a kormány a települések mérete alapján. Ehhez azonban biztosan lenne egy-két szava a nagyobb piaci szereplőknek az Index írása szerint, és ha bebizonyosodna, hogy diszkriminatív intézkedésről van szó, Brüsszel is biztosan elkaszálná a dolgot. Így egyelőre még csak keresik a kisebb kereskedők támogatási lehetőségeit.

(Index, 2018. január 30., Jenei Miklós írása)

 

Coop sorsforduló: hétfőn rva

Hétfőnként már nem fog kinyitni minden Coop bolt, mivel nem tudnak bért fizetni.

A munkaerőhiány komoly gondokat okoz a Coop-nak, amit úgy próbálnak orvosolni, hogy egyes üzleteiket hétfőként nem nyitják ki, írja az Origo. Ezt az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke közölte.

Gondot okoz a bértömeg kigazdálkodása

A legnagyobb magyar üzletlánc sok boltja a 180 ezer forintra emelt garantált bérminimumot sem tudja kigazdálkodni, ezért engedményeket kérnek a kormánytól. A kisebb településeken nehéz helyzetbejutottak a lánc boltjai, ezért egyeztetnek a kormánnyal a lehetséges kedvezményekről.

Nincs elég munkavállaló

A munkaerőhiány nem csak a külföldi áruházláncokat érinti, ahol ráadásul jellemzően magasabb béreket adnak, mint sok hazai kisebb boltban. A Coop így is mintegy 30 ezer munkavállalót foglalkoztat egységeiben. Ennél azonban mintegy 10 százalékkal többre lenne szükség. A Coop boltjaiban még további 3 ezer munkavállalónak tudnának állást biztosítani.

A Coop részéről elmondták, a kormány segítségét várják a helyzet megoldására.

(Origo, 2018. január 25., fotó: MTI/Jászai Csaba)

 

Hozta a 10 milliárdját a Coop

Évről évre nagyjából 10 milliárd forintokkal nő a Coop csoport. A boltszám itt is csökken, lehet, hogy nem is kicsit.

Több mint 10 milliárd forinttal nőtt a Coop csoport árbevétele 2016-ban, és elérte az 582 milliárd forintot, írja az Origo. Indul a szokásos Coop Rally, amely beharangozó sajtótájékoztatóján a számokat ismertették.

Tóth Géza vezérigazgató elmondta. hogy a Coop üzletlánc 1.580 magyar településen mintegy 2.700 boltban 1,5 millió vásárló ellátásáról gondoskodik. A cégcsoportnál több mint 30 ezren dolgoznak. A Coop csoport működése 700 magyar kis- és középvállalkozás biztos megélhetését jelenti, továbbá 3.000 magyar beszállító is partnere.A cégcsoport 95 ezer magyar terméket forgalmaz, ez a teljes választék mintegy 80 százaléka;a több mint 800 saját márkás termék 90 százaléka magyar előállítású. A Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok között a Coop csoport közel 60 százalékos részesedést ért el a gyorsan forgó áruk (FMCG) piacán, számításuk szerint. A cégcsoportnál 2017-ben az árbevétel 2-5 százalékos növekedésére számítanak, mondta a vezérigazgató.

A 2016 évi csoport szintű nyereségről nincsenek adatok, mert a franchise-rendszer működése - 700 cégről van szó - ezt nem teszi lehetővé, ugyanis nincsenek a nyereségről összesített adatok, ugyanúgy, ahogyan a fejlesztésekre fordított pénzeket sem összesítik - mondta Tóth Géza. A Coop csoporton belül ugyanakkor zajlik egy koncentrációs folyamat, amely alapja a fejlődésnek, mivel a tőkeerős cégek integrálják a kisebbeket, így segítik a csoport további növekedését, piaci pozícióinak erősítését, emelte ki a vezérigazgató.

Az elmúlt évek Coop eredményei a következők voltak, amiből kitűnik, hogy itt is olvadozik a létszám, ráadásul a tájékoztatón csak 2.700 boltról tettek említést,a toplistában pedig kétszer annyi szerepel:

  2014 2015 2016
árbevétel 560 571 582
boltok száma 5.370 5.260 5.012
Trade Magazin

(Origo, 2017. szeptember 13.)

 

A Coop kisboltjai veszteségtől félnek

Kistelepülésen boltosnak lenni nagyon nehéz. Ők is boltot fognak bezárni. ₪₪₪

Vannak Magyarországon olyan kistelepülések, amelyeken csak a kormányzattal közösen lehet megoldást találni a lakosság-megtartásra és a vásárlóerő növelésére, különben csak veszteségesen lehet üzemeltetni a helyi kisboltot, mondta Pekó László, a COOP cégcsoport új elnöke az Origo tudósítása szerint.

Az új elnök arról is beszélt, hogy az eddigi bérszínvonal mellett kellett az elmúlt években bolthálózatot átformálniuk a jövedelmi viszonyok markáns különbségei, valamint a dohányforgalom korábbi kiesése miatt.

A COOP sok olyan térségben van jelen, ahol az életszínvonal és a jövedelmi viszonyok messze elmaradnak a főváros, vagy a nagyvárosok átlagától, mivel a COOP 2.600 üzletének több mint a fele kistelepüléseken működik.

A Coop megítélése szerint az élelmiszer kereskedelemben a garantált bérminimum emelése nagy problémát okoz, mert ott többnyire szakképzett munkaerőt kell alkalmazni. A következő két évben a szakképzett dolgozók legkisebb bére összesen 37 százalékkal emelkedik majd, ami jócskán meghaladja a várható forgalombővülést, és amelyből csak keveset kompenzál a 7, vagy 7,5 százalékos járulékcsökkentés.

(2016. december 19.)
 

Sablonos eredmény a Coop-tól
A nyereségről nincs hír.

A Coop-csoport 2014-ben 560 milliárd forint árbevételt ért el a 2013. évi 550 milliárd forinttal szemben, közölte a Coop Hungary Zrt. A cégcsoport nyereségéről nem közöltek adatot. 2014-ben a Coop-üzletek kismértékű forgalomcsökkenést is elszenvedetek, elsősorban a dohányáru értékesítésének kiesése miatt.
(Napi.hu, 2015. május 20.)

Jó szomszéd maradt a Coop
Nőtt 2013-ban a Coop hálózat árbevétele, miközben átalakult a hálózata.

A Coop-csoport árbevétele 550 milliárd forint volt 2013-ban, 20 milliárd forinttal több az előző évinél.

Az árbevételt csökkentette, hogy az üzletek elvesztették a dohányárusítás jogát, és az általános fogyasztási hajlandóság sem növekedett számottevően a lakosság körében. Ezt azonban ellensúlyozta az egyes boltokhoz kapcsolódó új trafikok hálózata, amelyek visszahozták az elvesztett vevőkör egy részét. Szintén hozzájárult az árbevétel növekedéséhez a még 2012-ben átvett 63 Match és Profi üzlet, valamint az ugyanebben az évben csatlakozott két új régió, a Piliscsoport Kft. és a Polus-Coop Zrt., így az üzletlánc 111 új taggal bővült.

A Coop kialakította új középtávú stratégiáját is, amely a költségcsökkentést, az informatikai, marketing és törzsvásárlói programok fejlesztését, a meglévő pozíciók erősítését, valamint a franchise-tagok között egyes tevékenységek integrációját célozza. A jövőben szorosabb együttműködés jöhet létre a regionális tagok között az informatika, a marketing területén, valamint tovább erősítené a Coop a törzsvásárlói programját is. A törzsvásárlók számát jelentősen tudta növelni a hálózat, ez a kör mára eléri a 814 ezret, a társaság azonban már rövid távon egymillióra növelné létszámukat.

A Coop csoportnak csaknem 700 kis- és középvállalkozás a tagja. Mintegy 32 ezer dolgozójával az országban az egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztató. A Coop csoport franchise láncként működik, a franchise jog tulajdonosa a Coop Hungary Zrt. Az üzletláncnak már több mint 3000 franchise boltja van, emellett további 2000 üzletet lát el áruval. Naponta mintegy 1,5 millió vevő fordul meg egységeiben.

(Portfolio, 2014. május 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.