kirakat₪láz

Minek ide hentes

Eltűnhetnek a hentesek Németországban. 

A német hentesek szövetsége (DFV) szerint a hentesüzletek száma országszerte közel felére csökkent az elmúlt két évtizedben, írja az Origo. Míg 1998-ban 21 ezer hentesüzletet regisztráltak, addig 2018-ban már csupán 12 ezret – összegzi a BBC.

A tendencia különösen hangsúlyos Berlinben, ahol összesen 108 hentesüzlet szolgálja ki a 3,7 millió lakosú várost. A különbség még hangsúlyosabb, ha összevetjük Türingia tartománnyal, ahol mintegy 400 hentes található az összesen 2,15 millió lakosú tartományban.

Illusztráció FORRÁS: MTI/MARJAI JÁNOS

Ugyanakkor a DFV szerint a németek még mindig lelkes fogyasztói a hagyományos húskészítményeknek. Az üzletenkénti átlagos éves forgalom az elmúlt két évtizedben több mint 60 százalékkal nőtt, 2018-ban meghaladva az 1,4 millió eurót (454,7 millió forint).

Jörg Litgau – egy berlini hentesüzlet-tulajdonos – véleménye az, hogy a munka egyszerűen elvesztette vonzerejét a fiatalabb generáció számára, annak ellenére, hogy igen jövedelmező. Litgau 1995 óta dolgozik hentesként, napi 14 órában készíti elő a hústermékeket eladásra. Litgau elmondta, hogy még a nagyszülei nyitották a hentesboltot, de valószínűleg vele megszakad a családi hagyomány, amikor majd visszavonul.

Az évek során sok gyakornokot vettem fel, de már nem csinálom. Látom, hogy nem érdekli őket" – tette hozzá Litgau. 

A legutóbbi becslések szerint az ország henteseinek kétharmada több mint 50 éves, és az utánuk jövő generáció tagjait nem érdekli ez a szakma.

Országos szinten jelentősen csökkent a hároméves hentesképzésben résztvevők száma: míg 1999-ben 10 ezren jelentkeztek, addig számuk 2017-re 3 ezerre csökkent. 

Nemcsak a képzett hentesek, hanem az eladók is hiányoznak" – mondta Klaus Gerlach, a berlini hentesszövetség vezetője. 2018 júliusában például bezárt a város egyetlen húsipari oktatási központja, ami 24 évvel ezelőtti megnyitásakor még közel ezer gyakornokot vonzott.

Gerlach szerint a jobb fizetés és jobb munkakörülmények sokkal inkább motiválnák a fiatalokat a hentesszakma felé, ugyanis míg egy gyakornok havonta 700 eurót (227 ezer forint) kap a fővárosban, addig az ország más részeiben ez az összeg meghaladja az ezer eurót (324 ezer forint). 

A hagyományos hentesboltok működéséhez azonban még nem elegendő a magasabb pénzügyi támogatás. Hendrik Haase élelmiszer-aktivista és a berlini Kumpel & Keule hentesüzlet társalapítója szerint a szakmában nagy szükség lenne a PR javítására is. Különösen most, mikor a vásárlók tájékozottabbak, és rengeteg kérdésük van az élelmiszerekkel kapcsolatban, miközben a társadalom egyre inkább igyekszik csökkenteni a húsfogyasztását.

(Origo, 2019. július 23.)

 

A német web nő, a régi bolt omladozik

A németeknél is az e-kereskedelem megeszi a boltokat.

Egy év alatt 4,4 milliárd euróval nőtt a német e-kereskedelem forgalma. Csakhogy ez a pénz hiányzik valahonnan, írja a Világgazdaság.

Azt eddig is tudtuk, hogy az online kereskedelem szélsebesen növekszik, egy friss tanulmány viszont arra is bizonyítékokat mutat, hogy emiatt hogyan megy tönkre a hagyományosan kiépült bolthálózat. A német kereskedelmi szövetség Online-Monitor című 2019-es jelentése arra a következtetésre jutott, hogy a fogyasztók egyre kevésbé veszik a fáradságot, hogy felkeressék a belvárosi üzleteket, ehelyett inkább a webshopokban költik el a pénzüket. Ez a trend különösen a divat-, az elektronikai és a bútorcikkekre jellemző.

A felmérés a kannibalizmus kifejezést használja a jelenség szemléltetésére, a vonatkozó számokat elnézve pedig kijelenthető, hogy a szóhasználat nem túlzó.

Az előző évben Németországban mintegy 13,2 milliárd eurót fizettek ki internetes megrendelésekkel ruhákra, cipőkre, egyéb kiegészítőkre, éppen egymilliárd euróval többet, mint 2017-ben. Csakhogy ez a növekmény valahonnan nagyon hiányzik: mégpedig a hasonló kínálatú hagyományos üzletek kasszáiból. Ezeknél 1,1 milliárd eurós visszaesés állt be, éves bázison 3,1 százalékos a csökkenés.

Az elektromos berendezések és eszközök bolti árusítói még nagyobbat koppantak. A forgalmuk 4,3 százalékkal csökkent, mivel mostanra az elektronikai termékek beszerzése 31 százalékos arányban már a világhálón bonyolódik le Németországban. Ugyanez a divatáru esetében körülbelül 28 százalék.

A bútorüzletek tavalyi bevétele 1,4 milliárd eurós mínuszban zárt 2017-hez viszonyítva, ez szintén 4,3 százalékos esést tükröz.

A boltok tulajdonosainak ez azért is különösen fájó, mert ugyanebben a szegmensben tavaly az online csatorna 10 százalékos pluszban zárt. Ez egyébként nagyjából megegyezik a teljes német e-kereskedelem előző évi bővülésével (9,1 százalék), amelynek 4,4 milliárd eurós többlete volt, miután az összes internetes vásárlás értéke meghaladta a nettó 53 milliárd eurót.

(Világgazdaság, 2019. május 22.)

 

Kapaszkodik az Amway

Közel kilencmilliárd dolláros forgalmat jelentett az Amway.

Az Amway bejelentése szerint 2018-ban 8,8 milliárd dolláros forgalmat ért el nemzetközi szinten, ami két százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, írja a Világgazdaság.

A növekedés fő motorját az Amway több vezető piaca, így Kína, az Egyesült Államok, Thaiföld és India adta – áll a cég közleményében. A táplálkozás és wellness termékek az Amway nemzetközi piaci eladásainak 52 százalékát tették ki, ami három százalékpontos emelkedést jelent 2017-hez képest.

A szépségápolás és testápolás termékcsoport 26 százalékos részt képviselt a teljes globális forgalomból, ami egy százalékpontos növekedésnek felel meg. Az Amway a forgalom növekedését a digitális eszközök és a mobil alkalmazások területén végzett jelentős beruházásoknak, valamint a termékfejlesztéseknek tulajdonítja.

Az e-kereskedelem területén végzett beruházások eredményei Kínában a leglátványosabbak, mely az Amway legnagyobb piaca és vezető szerepet tölt be a vállalat digitális innovációiban is.

2018-ban a közvetlen értékesítéssel foglalkozó amerikai társaság kínai leányvállalatánál a forgalom 70 százalékát a mobil eszközökről leadott megrendelések tették ki. Az Amway tíz legnagyobb piaca között megtalálható Kína, Korea, az Egyesült Államok, Japán, Thaiföld, Tajvan, India, Oroszország, Malajzia és Olaszország. Korea, Oroszország és Malajzia az előző évivel azonos értékesítési eredményeket ért el. Japánban és Tajvanban kismértékű csökkenés volt tapasztalható

(Világgazdaság, 2019. február 19.)

 

Csak lötyögnek a német vásárlók

2018 szeptemberében is csak tologatták a bevásárlókocsikat a német vásárlók.

Újabb csalódást okozó adatsor érkezett Németországból: a vártnál jóval rosszabbul alakult a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben, írja az MTI.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 2,6 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest. Elemzők 0,9 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 1,5 százalékos növekedés után.

A kiskereskedelmi forgalom nominálisan - árhatások kiszűrése nélkül - 0,7 százalékkal csökkent szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. Naptári és szezonális kiigazítással számolva a kiskereskedelmi forgalom reálértéken 0,1 százalékkal, nominális értéken pedig 0,5 százalékkal nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest.

Elemzők 0,5 százalékos havi reálnövekedésre számítottak az augusztusi 0,3 százalékos csökkenés után. 2017 szeptemberében 26, 2018 szeptemberében viszont 25 napon voltak nyitva az üzletek.

Az adatsor közzététele után az euró dollárhoz viszonyított árfolyama 1,1350-ről 1,1338-ra gyengült.

(MTI, 2018. október 31.)

 

Az Amazon Alexa nyomja a német áruházakat

Pedig csak egy okos hangszóró. A Google, az Apple, a Facebook és az Amazon az egyik üzletágat hódítja meg a másik után. A német cégek közös erővel próbálnak harcolni ellenük.

2017 februárjában a hamburgi The Georg Hotel klubterme egy titkos találkozónak adott otthont, írja a Világgazdaság, a Manager magazin nyomán. Az impozáns környezet ellentmondásosan hathatott az összejövetel témáját illetően. Ez ugyanis krízismegbeszélés volt. Olyan menedzserek foglaltak helyet egy asztalnál, akik amúgy komoly konkurenciái egymásnak. Konkrétan a Rewe, a Lidl, a MediaSaturn és az Otto Group vezetőiről van szó. Martin Wild (39; Media-Saturn) és Max von der Planitz (36; Otto) riválisokat a nagy hatalmú online kereskedőtől, az Amazontól való félelem hozta össze; egész pontosan az Alexa aggasztja őket. Az okos hangszóró manapság kezd betörni Németországba. Az azonban már most mindenki előtt teljesen világos, mi történik majd, ha tömegesen kerül piacra. Az Amerikából származó tapasztalatok arról árulkodnak, hogy a vevők egyszerűen imádják ezt a kis dobozt, amely hangvezérléses zenelejátszásra vagy akár taxirendelésre is alkalmas.

A klubszobában tanakodó stratégák óriási veszélyt látnak benne. Úgy tekintenek az Alexára, mint a trójai falóra, amellyel az Amazon a német kiskereskedők várát akarja bevenni. Ugyanis, aki az Alexán keresztül rendel valamit, az Amerikából érkezik, nem pedig a Rewe vagy a MediaSaturn áruházláncokból. Vagy akinek esetleg elemre lenne szüksége, az az Amazon saját márkáját kapja majd kézhez. Ha már minden háztartásban lesz egy Alexa, akkor már túl késő lesz – mondta egy menedzser. Ez esetben a kereskedőknek nagy árat kellene fizetni, hogy vevőkhöz jussanak, ha ezt egyáltalán megengedné az Amazon. A konkurens Google termékét például egyszerűen eltávolította kínálatából.

Megpróbálták

A klubszobás cégek nagyon jól tudják, egyenként túl picik ahhoz, hogy elhárítsák a támadást. Összefogásra van szükség. Ezzel a gondolattal nincsenek egyedül, mivel egész Németország valóságos szövetkezés iránti lázban ég. Az amerikai Uber utazásszolgáltató kivédése érdekében a BMW és a Daimler összedobta a mobilitási szolgáltatásait, továbbá az Audival társulva körülbelül három évvel ezelőtt átvették a HERE térképszolgáltatást. Nem akarnak az autonóm vezetés terén sem a Google-tól és társaitól függeni. A német bankok megalapították a Paydirekt online fizetési szolgáltatót, hogy megvédjék magukat a PayPallal szemben. Több német vállalat (Telekom, Allianz stb.) összefogott és megalapította a Verimi adatbankot, hogy versenybe szálljon a Google és Facebook fölényével. Mégis egyre több vevő akar kényelmesen, csak egy kattintással bejelentkezni. Tehát, aki az adatokat adja, annál van a hatalom.

A szövetségek variálódnak, ám az ellenfél mindig ugyanaz. Ő pedig nem más, mint a GAFA (Google, Apple, Facebook és az Amazon kezdőbetűiből gyártott rövidítés). A Google és a Facebook három területen diadalmaskodik: az online reklámok terén (piaci részesedés: 63 százalék), a társadalmi médiában (74) és a böngészésben (92). Az Apple és a Google az okostelefonok operációs rendszereivel áll a listák élén (99 százalék). Az Amazon az online kereskedelemben vezet, piaci részesedése már több mint 50 százalék, de ez folyamatosan emelkedni látszik.

A GAFA kihasználja a hatalmát, hogy újabb és újabb üzletágakba törjön be: a pénzügytől a logisztikán át egészen a mobilitásig az amerikai tech vállalatok mindenhol ott akarnak lenni. Másképp nem lennének képesek fenntartani jelentős növekedési ütemüket. „Ezek hatalmas, fehérjeéhes dinoszauruszok, melyek egyetlen növényt vagy állatot sem hagynak élve” – mondta Jan Oetjen (45), a United Internet és a netID alapítvány kuratóriumának elnöke. "Ha a következő tíz évben az megy tovább, ami az elmúlt tízben folyt, akkor nem sok marad az iparból Európában" – szögezte le Jan Oetjen prezentációja közben. A megoldást az összefogás jelentheti.

Német boltosok: majd mi csinálunk saját okos hangszórót

A német kereskedők egy saját okos hangszórót (Zandra) akarnak az Alexa ellen ringbe küldeni. A másolat a legfontosabb funkcióiban megegyezik majd az Amazon termékével, viszont meglesz az a fórja, hogy ennél a vevő adatai nem szivárognak ki. Ez igencsak nagy előny egy olyan készüléknél, amely rendszeresen hallgatózik. A kezdést már előkészítették: az IBM szolgáltatja majd a mesterséges intelligenciát, a hangszórógyártók – mint például a Sono – pedig hajlandók együttműködni. A kereskedők kedvezően állnak az eladhatóság kérdéséhez is. A Zandrát a Rewe, a Media-Saturn és a Lidl szorosan összefüggő pénzügyi láncolata dobná piacra, az Otto pedig beillesztené az online kínálatába. Már a karácsonyi ajándékozási hullám alkalmával megelőzhetné az Amazon Alexáját.

Az emberek sokszor inkább azon márka termékét választják, melyet már amúgy is ismernek. Végül is a német könyvkiadók szövetségének sikere is ezt bizonyította. Tolino elnevezésű e-könyvükkel messze lekörözték az Amazon Kindle-jét.

Ám a kereskedők szövetsége is hamar törékennyé válhat. Elsőként a Lidl kezdett vonakodni. Sven Seidel (44) CEO-t kirúgják, és a cég digitális projektjei nem valósulnak meg. Másodiknak a MediaSaturn búcsúzik. Ez nem jelent mást, minthogy elvesztették a hitet abban, hogy többértékűséget nyerjenek a vevőnek és mellette releváns piaci részesedésre tegyenek szert. Amikor már az Otto vezetősége is kiszállt a meccsből, végképp kihunyt a Zandra sikere iránti remény. „Az egyéb problémái sokkal fontosabbak voltak mindenkinek, és a kudarc lehetősége is túl nagynak bizonyult” – mondta egy résztvevő. „Végül a rövid távú gondolkodás győzedelmeskedett” – nyilatkozta egy másik.

Frank Thelen (42) szerint éppen ezen okok miatt nem sikerül a német vállalatoknak felvenni a kesztyűt a mágikus négyessel. Thelen befektető, aki egy digitális fotószolgáltatás létrehozásából tett szert a vagyonára. Szerinte a veszélyt sokszor azért nem ismerik fel, mert lassan érkezik. Ez olyan, mint a békák sztorija, amelyeket bedobnak a vízbe, s ők észre sem veszik, hogy szép lassan addig forrnak, míg meg nem halnak. "Pontosan ez történik most a vezetőségekkel. Egy edényben ülnek és azt mondogatják, milyen jó meleg lett itt" – mondta Thelen.

Figyelmeztető példából pedig nincs hiány. A bankok a PayPal alapítása után csaknem 16 évvel kezdtek el reagálni, mégpedig elsősorban a saját bőrüket mentve. Ez az eset szuperül rámutat az ilyesfajta szövetségek alapvető problémájára: nem erős alapítók állnak a vezetés élén, hanem csupán kényszerből kötött együttműködésekről van szó, ami gyakran nem vezet sikerhez.

Ez egy nagy katyvasz

A nézeteltérések már az alapvető kérdéseknél felbukkannak. Így volt ez a Paydirekt esetében is. A takarékpénztárak már rég azért könyörögtek, hogy a Paydirekt logója csak kiegészítésként jelenjen meg az online shopokban a sajátjuk mellett, ha egyáltalán muszáj ott lennie. Az igazgatótanács mellesleg sosem engedélyez egy központi irányítású Paydirektreklámkampányt.

A bankok blokádja miatt viszont jelentős funkciók bevezetése tolódik ki. A tervet, miszerint a felhasználók (akárcsak a PayPalnál) pénzt tudjanak utalni, a takarékpénztárak azonnal visszautasították. Nem akarják, hogy a saját pénzküldő applikációjuknak, a Kwittnek a kárára váljon ez az akció. Ez a funkció így még mindig „béta verzióként” szerepel a Paydirektnél, és a takarékpénztár ügyfelei számára továbbra sem elérhető.

A PayPal-kliens régóta tud például benzinkúton fizetni, míg a Paydirektnél örökké arról diskurálnak, hogy ez még beleesik-e a hatáskörbe. Aggodalmaskodást sejtető hírek szerint a GIRO- és hitelkártya-forgalmak elveszhetnek. Az eredmény egész egyszerűen annyi, hogy jó három évvel az alapítást követően a Paydirekt szinte egyáltalán nem játszik szerepet a pénzügyi világban.

Hollandia bebizonyította, hogy ezt máshogy is lehet. 2005 óta uralja náluk a piacot saját, iDEAL névre hallgató online fizetési rendszerük, a Paypal így ott csak ötszázalékos részesedést kaparintott meg. Belső körökben erős a kétség, hogy a Paydirekt képes-e tovább működni. Christian von Hammel-Bonten (48) 2017 decembere óta ügyvezető igazgatóként áll a cég élén, és jelenleg a projekt további finanszírozásáról folytat tárgyalásokat. A bankok mégis inkább más szövetségek felé kacsingatnak. A Deutsche Bank éppen a Verimivel szövetkezik, ami egyszer még komoly konkurenciát jelenthet a Paydirektnek.

És akkor most mi lesz

A Verimi „kulcs az internethez” szöveggel árulja magát. A felhasználók regisztrálnak a platformon, és máris különböző internetes szolgáltatókhoz juthatnak be. A Verimi tulajdonosai – többek között a Springer, a Daimler, az Allianz és a Lufthansa – szeretnének a Facebookhoz és a Google-hoz is egy ilyen alternatívát létrehozni. Hogy ezáltal sikeresebb lesz-e a történet, egyelőre kérdéses, hiszen a háttérben pillanatnyilag is arról folyik a vita, hogy az emberek milyen adatokat osszanak meg a Verimivel (végül is a vevő adatai minden cégnek értékesek). Emiatt máris porondra lépett egy konkurens: a United Internet az RTL-lel és a ProSiebenSat.1-gyel saját bejelentkezési platformot hozott létre, amelyen keresztül a vásárlók használhatják már meglévő GMX, Web.de vagy Maxdome fiókjukat. Ennek a kis szövetségnek az indulás óta már negyvenmilliónál is több aktív fiókja van.

Két szövetséges, amelyek először kinyilvánítják az együttműködés iránti elszánt akaratukat, majd inkább mégis egyedül startolnak. A Facebook és a Google esetében a konkurencia kérdése egyelőre nem okoz túl sok aggodalmat.

Nem csoda, hogy egyre többen a politikához fordulnak, hogy véget vessenek a GAFA uralmának.

Vállalkozók és olyan szabad szellemű üzletemberek, mint Thelen, úgy gondolják, a köztük lévő távolság már túl nagy, így a felzárkózás szinte lehetetlen. A legjobb esélyek ott vannak, ahol csak nemrég kezdődött meg a digitalizáció, és ahol a németek első helyen állnak: autonóm vezetés (HERE), közösségi autózás (Daimler és BMW) és a mesterséges intelligencia ipari alkalmazása.

Internet of Things

A Siemens becslései szerint jelenleg a gyárak mintegy 3,5 százalékának van internetkapcsolata – tíz éven belül ez 75 százalékra emelkedik. A Siemens a MindSphere-rel létrehoz egy olyan platformot, amellyel minden bizonnyal vezető helyre lépnek. A MindSphere lesz a „dolgok internetének” (Internet of Things) operációs rendszere, a gyárak Androidja, úgymond.

Természetesen a Google és az Amazon egyre jobban belopakodik a felhőalapú megoldásaival is, de jelen helyzetben a Siemens erősebbnek látszik. Szövetséget kötött egy MindSphere-t használó német gépgyártóval és több más ipari vállalattal. Majd a Boschsal és az SAP-vel további két honi céggel gazdagodott az együttműködés. De ez mind sok türelembe és pénzbe kerül ám. Mielőtt az Amazon okos kihangosítója slágerré vált volna, Jeff Bezosnak több száz millió eurós veszteséget okozott egy szerencsétlenül járt okostelefon-projekt. Több milliárd dollárt süllyesztettek el anno ilyen kis félrenyúlások miatt – mondta Bezos. De visszanézve, ez ma már igazából teljesen mindegy.

(Világgazdaság, Manager Magazin, 2018. szeptember 9.)

 

Ilyen lesz a világ legnagyobb bevásárló plázája Dubajban

Egy hatalmas metropolisz létesül, amelynek bruttó alapterülete 750 ezer négyzetméter lesz.

Új korszakot nyit majd a kiskereskedelemben Dubaj új nevezetessége, a Dubai Square bevásárlóközpont, amelyet a város legújabb turistacsalogató látványosságának szánnak, írja az Origo.

A 2 milliárd dollárból megvalósuló, a legmodernebb technikával felszerelt szórakoztató-, bevásárló- és élménycentrum a Dubai Creek Harbour szívében épülhet fel.

A jövő vevői már nem csupán a hagyományos módon fognak itt vásárolni, hanem az összes létező offline és online csatornát felhasználva navigálnak, döntenek, fizetnek majd – írja a Haszon Hírek. Egy igazi, ultramodern, techvezérelt bevásárlóközpont épül. Az új létesítmény egyesíteni fogja magában a kiskereskedelem valamennyi megjelenési formáját.

Lehetőség lesz itt minden típusú vásárlásra, a plaza az úgynevezett omni-channel retailing jegyében születik meg, azaz az összes létező offline és online csatornát használják majd a létesítményben. A gigaplázát már egy új korszakra tervezik, amikor lebomlanak a határok az online és a hagyományos kiskereskedelem között.

A fejlesztő Dubai Holding közleményéből kiderül, hogy valójában egy hatalmas metropolisz létesül, amelynek bruttó alapterülete 750 ezer négyzetméter lesz. Ez több mint kétszer annyi kiskereskedelmi területet jelent, mint amennyit a Budapesten található Allee, Aréna Plaza, Árkád, Mammut, MOM Park és Westend együttesen kínál, amelyek teljes alapterülete „mindössze" 320 ezer négyzetméter.

Az új plázát nem csupán a hazai vásárlókra alapozzák, hanem várhatóan rengeteg külföldi is ellátogat majd ide, Dubaj ugyanis a turisták körében a negyedik legnépszerűbb város a világon. Miután a giga-bevásárlóközpontot mindössze tíz perc alatt meg lehet majd közelíteni a nemzetközi repülőtértől, így átutazók milliói kereshetik fel, mielőtt továbbrepülnének úti céljuk felé.

A város több mint 3 millió lakosa és az évi 13 millió átutazó turista mind potenciális látogatót jelenthet a Dubai Square számára, áma beruházók potenciális vásárlóként tekintenek arra a több mint 2,5 milliárd emberre is, akik repülővel mindössze 4 óra – vagy rövidebb idő - alatt eljuthatnak az Arab-öböl-menti városba, ha kedvük támad egy jó kis shoppingolásra.

A gigaplaza emellett fontos szerepet játszhat az autós bevásárlásokban, ami a prognózisok szerint éves szinten 43,8 milliárd dolláros vásárlóerőt jelenthet. És még nem említettük azt a 20 millió turistát, aki 2020-ban várhatóan ellátogat Dubajba.

(Origo, 2018. augusztus 15.)

 

A Carrefour és a Tesco összeáll egy táncra

Még a másik saját márkásait is árulni fogják.

A francia szupermarketlánc Carrefour és a brit Tesco bejelentette, hogy globális, hosszú távú szövetséget kötnek annak érdekében, hogy csökkentsék a cégek költségeit, írja a Napi.hu.

Az Amazon, a Lidl és az Aldi nyomása arra készteti a kereskedelem legjelentősebb európai cégeit, hogy összefogjanak. Ez történt a Tesco és a Carrefour esetében is. A két cég bejelentette, hogy a költséghatékonyság javításáért hosszú távú partneri megállapodást kötnek.

A szövetség kiterjed a globális elosztóhálózatra és a saját gyártású termékek kölcsönös megvásárlására is.

A Carrefour Európa legnagyobb kereskedője. Januárban bejelentették, hogy faragni akarnak költségeiken, és alkalmazottakat is elbocsátottak. Emellett a cég szóvivője kijelentette, hogy erősíteni szeretnének az e-kereskedelemben és Kínába is terjeszkedni kívánnak.

A Tesco és a Carrefour az együttműködéstől azt reméli, hogy az egyesített vásárlóerejüknek köszönhetően jobb árakat tudnak kínálni a vásárlóknak, emellett pedig a termékek minőségén is javítani kívánnak. Az előző évben a két kereskedelmi óriás összesen 145 millió dollár értékben értékesített.

Magyarországon a Tesco a 2017-es pénzügyi évben 577 milliárd forint - 351,70 forint/font tavalyi éves átlagos árfolyammal számolva 1,641 milliárd fontnak megfelelő - bevételt ért el. A közép-európai uniós térségben csak a lengyel Tesco-hálózat előzte meg, 2,2 milliárd fontnak megfelelő éves bevétellel.

A Carrefour világszerte 12.300 üzletet működtet 375 ezer alkalmazottal. A francia áruházlánc 2017-es forgalma meghaladta a 88 milliárd eurót.

(Napi.hu, 2018. július 2.)

 

Nem húznak a német vásárlók

Negyedik hónapja csökkent a boltok forgalma Németországban.

Az elemzők körében várt növekedés helyett csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban 2018 márciusában, havi összevetésben, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán. A német kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal csökkent februárhoz képest, de akkor még ennél is nagyobb, 0,7 százalékos visszaesést regisztráltak – közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Szakértők 0,8 százalékos forgalomnövekedésre számítottak márciusra. Márciusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben.

Éves szinten a 2018 márciusi kiskereskedelmi forgalom 1,3 százalékkal nőtt, ugyanúgy, mint februárban. Szakértők szerényebb, 1 százalékos bővülést vártak márciusra éves szinten.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában ez év elején is gyenge maradt a lakossági fogyasztás, amely a tavalyi utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és az erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. 2017 október-decemberben viszont már az export hajtotta a német gazdaság bővülését.

(Világgazdaság, 2018. április 30.)

 

Fékeztek a német vásárlók

Többet vártak, de csak kisebb mértékben nőtt a boltos vásárlás Németországban.

A vártnál kisebb mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom Németországban 2018 januárjában éves összehasonlításban, havi szinten pedig a remélt növekedés helyett visszaesést mértek, írja az MTI.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) közzétett előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az árhatások kiszűrésével, 2,3 százalékkal nőtt 2018 első hónapjában 2017 januárjához képest. Elemzők 3,5 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi 1,9 százalékos csökkenés után.

A kiskereskedelmi forgalom folyó áron - az árhatások kiszűrése nélkül - 3,7 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest. Januárban 26 napon voltak nyitva az üzletek.

Elemzők 0,9 százalékos havi reálnövekedésre számítottak 2018 januárjában a decemberi 1,9 százalékos visszaesés után.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában 2018 elején is gyenge maradhat a lakossági fogyasztás, amely 2017 utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez. 

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. 2017 október-decemberben viszont már az export hajtotta a német gazdaság bővülését.

Az adatokkal egybecseng a GfK piackutató intézet felmérésének eredménye, amely arról tanúskodik, hogy a német fogyasztók borúlátóbban ítélik meg a gazdasági kilátásokat. A jövedelmi várakozások és a fogyasztási hajlandóság is több havi mélypontra esett, bár a fogyasztók továbbra is arra számítanak, hogy a német gazdaság stabilan növekszik.

(MTI, 2018. március 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.