autórengeteg₪márkazuhatag

A briteknek sem kell a dízel

Visszahúzta az autóvásárlást Nagy-Britanniában a dízelek. Nem kellettek. 

Erősen csökkent márciusban a forgalomba állított új gépkocsik száma Nagy-Britanniában, jórészt a dízelüzemű autók iránti kereslet megcsappanása miatt, írja a Világgazdaság, az MTI nyomán.

A Society of Motor and Traders (SMMT) szakmai szövetség közlése szerint a gépkocsi eladások 16 százalékkal, 474 ezerre estek vissza 2018 márciusában.

A dízelüzemű járművek értékesítése 37 százalékkal csökkent 2017 márciusához képest, arányuk az összes eladott autóhoz viszonyítva 32 százalékra zsugorodott az egy évvel korábbi 44 százalékról.

A benzinüzemű autók értékesítése ugyanakkor 0,5 százalékkal nőtt márciusban.

A brit kormány áprilistól különadót vetett ki a dízelüzemű gépkocsikra, környezetvédelmi okokból. Feltehetően ez is számított.

(2018. április 6., Világgazdaság)

 

Nem izgatja a Brexit a brit autóvásárlókat

2017-ben rekordot döntöttek az új autók Nagy-Britanniában.

2016-ban rekordszámú új autót helyeztek forgalomba Nagy-Britanniában. A Brexit nyomán borúlátó gazdasági előrejelzésekre rácáfolva rekordszintre emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma 2016-ban Nagy-Britanniában, számol be az autópiaci fejleményekről a Világgazdaság.

2016-ban már sorban az ötödik éve emelkedett Nagy-Britanniában a forgalomba helyezett új autók száma. A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szervezet honlapján közzétett kimutatás szerint 2016-ban 2,7 millió új autót helyeztek forgalomba, 2,3 százalékkal többet az előző évinél. Decemberben viszont az előző év utolsó hónapjához képest 1 százalékkal, 178 ezerre csökkent a forgalomba helyezések száma.

A dízel autók száma 0,6 százalékkal, 1,3 millióra emelkedett, részarányuk 48 százalékra csökkent a 2015-ös 49 százalékról. A benzinüzemű járművek száma 2,7 százalékkal, 1,3 millióra emelkedett, részarányuk 49 százalékra nőtt.

Alternatív hajtású járművet 89 ezret értékesítettek 2016-ben Nagy-Britanniában, 22 százalékkal többet, mint 2015-ben. Részarányuk 3,3 százalékra emelkedett 2,8 százalékról az újonnan forgalomba helyezett járművek között. A forgalomba helyezett plug-in hibrid autók száma 42 százalékkal emelkedett, a teljesen elektromos autóké pedig 3,3 százalékkal. A brit utakon közlekedő teljesen elektromos autók száma több mint tízezerrel gyarapodott 2016-ban.

A brit autópiac a világon az egyik legváltozatosabb modellkínálattal rendelkezik: 44 márka közel négyszáz modellje közül lehet választani. A kínálat 2017-ben is jónak ígérkezik, hiszen 70 új modell bemutatását jelentették be az elkövetkező 12 hónapra.

(Világgazdaság, 2017. január 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.