autó₪szalon

Jön Budapestre a WeShare is

Újabb autómegosztó cég jön Budapestre, kizárólag elektromos autóik lesznek. 

Még ebben az évben megkezdi működését Budapesten a WeShare, a Volkswagen és a Skoda autómegosztó szolgáltatása, ezzel az eddigi háromról négyszereplősre bővül a fővárosi autómegosztási piac - írja az Index a Világgazdaság nyomán.

A WeShare, amely kizárólag elektromos autókból álló flottájával 2019 júniusában kezdte meg szolgáltatását Berlinben, Budapesten kívül még hat európai városban terjeszkedik az 2020-ban: tavasszal tervezi a megjelenést Hamburgban és Prágában, majd Párizsban és Madridban, a bővülés következő szakaszában pedig a magyar főváros mellett Münchenben és Milánóban lép piacra. 

A HÉT VÁROSBAN ÖSSZESEN 8.400 ELEKTROMOS AUTÓT ÁLLÍTANAK FORGALOMBA A TERVEK SZERINT.

Michael Fischer, a cég szóvivője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a részleteket - a percdíjakról, a flotta darabszámáról és üzemeltetőjéről - legkorábban az indulás előtti hetekben ismertetik. Budapesten jelenleg három autómegosztó (carsharing) szolgáltató van, a Mol Limo, a GreenGo és a Drive Now.

(Index, 2020. február. 4.)

 

Te is, én is: ezer gurul már

Közösségi autóból Budapesten. Túlteljesítette várakozásait a DriveNow.

A három budapesti autómegosztó flottájában együttvéve majdnem ezer autó érhető már el, és mindhárom cégnél folyamatos bővítést terveznek, írja a Világgazdaság. 

Több mint három hónapja érhető el Magyarországon a DriveNow autómegosztó szolgáltatása, a cég életében az egyik legsikeresebb piacra lépést a budapesti szolgáltatás elindítása jelentette.

A magyar fővárosban, első kelet-közép-európai városként, a várakozásokhoz képest kétszer annyi felhasználó kétszer többet vezette az autókat az indulás óta eltelt negyedévben – közölte Fischer Péter, a DriveNow Magyarország ügyvezetője.

Az átlagos bérlési idő több mint fél óra, de a percdíj alapú elszámolás mellett az óradíjas és a napidíjas csomagok is népszerűek.

A cégnek több mint 17 ezer regisztrált felhasználója van, és minden autója átlagosan 1.800 kilométert ment eddig.

A DriveNow felhasználóinak háromnegyede más car-sharing szolgáltatónál is regisztrált, az a mintegy 25 százalék azonban, amely kizárólag ennél a szolgáltatónál regisztrált, új piaci belépő.

Fotó: DriveNow

A társaság a fővárosi car-sharing piac legújabb szereplője. Mivel 240 prémiumautóval növelte a budapesti flottát, az összes szolgáltató együtt már több mint ezer autót kínál a felhasználóknak.

A piacvezető a Mol Limo 450 autóval, ebből 150 elektromos. A Limónak több mint 45 ezer regisztrált ügyfele van, és nagyjából 80 négyzetkilométeres szolgáltatói területe. Autói 2018-ban 3 millió kilométert tettek meg, 2019-ben pedig már 5 milliónál tartanak – közölte a Világgazdaság kérdésére a vállalat. A legfrissebb újdonság, hogy júliusban 50 autót Smart EQ-ra cseréltek.

(Világgazdaság, 2019. augusztus 28.)

 

BMW-vel is közösködhetsz

Budapestre jön a BMW-hez köthető Drivenow autómegosztó.

Élénkül a verseny a budapesti autómegosztó piacon, ugyanis a Greengo és a Mol Limo után április végétől a BMW-hez köthető Drivenow is elindítja a szolgáltatását Budapesten, írja az Index, Stubnya Bence összeállításában. Az autómegosztó-flotta ezzel nagyjából harmadával nő, tehát egy jelentős piaci szereplő megjelenéséről van szó.

A Daimler és a BMW közös tulajdonában lévő Share Now nevű cég autómegosztó szolgáltatása, a  Drivenow nyolc különböző BMW és Mini modellel, összesen 240 autóval, köztük 40 elektromos BMW i3-assal indítja el szolgáltatását április végén Budapesten.

A hazai piacon megszokott perc- és napidíj alapú mellett óradíjas csomagokkal is bérelhető új, prémium kategóriás autók között többek között Mini Cabrio-k, X2-es városi terepjárók és elektromos i3-as modellek is helyet kapnak. Ezek mellett a flottában lesznek még 3- és 5 ajtós Minik, BMW 1-esek (5ajtósak), BMW 2-es Active Tourer-ek, és BMW X1-esek is.

Bár az autók csak április végétől lesznek elérhetők, a szolgáltatáshoz tartozó okostelefonos alkalmazáson keresztül addig is az első ötezer felhasználó ingyen tud regisztrálni. Az ingyenes kvótán felül az első, négy hetes időszakban 4.990 forint egyszeri regisztrációs díjat kell fizetni, ezt követően pedig egyszeri 9.990 forintos díjért lehet majd csatlakozni. Mindegyik esetben 25 bónusz perc jár a regisztrációhoz.

Jöttek volna már

A közautózás, a carsharing az autóbérlés modern, gyors formája, leginkább a Bubihoz, a budapesti közbringa-rendszerhez hasonlítható. Lényege, hogy a rendszerbe regisztrált autós, ha közautózni akar, megkeresi mobiltelefonos applikációján a legközelebb található kocsit, beül, elvezeti a céljáig, ott kiszáll, és otthagyja a következő ügyfélnek. Nem kell törődnie a tankolással és a parkolással sem, az benne van az árban.

Budapesten elsőként a Greengo lépett piacra 2016 novemberében, eleinte csak 45 elektromos autóval, a flotta azóta viszont többször is bővült, és tavaly év vége óta már 300 elektromos autóból válogathatnak a Greengo felhasználói. 2018 januárjában versenytársat kapott a magyar startup: a piacra egy tőzsdén jegyzett magyar nagyvállalat, a Mol lépett be Limo nevű szolgáltatásával.

A Mol már vegyes flottával jelent meg a piacon, a kezdeti 300 autós flottát (200 benzines és 100 elektromos Volkswagen up!) 100 újabb benzines VW-vel, majd 2018 szeptemberben 50 prémium kategóriás benzines Mercedes-Benz A-osztályú autóval bővítették 450 autósra.

A cég piacra lépése abból a szempontból is érdekes, hogy BUDAPEST LESZ A NÉMET HÁTTERŰ AUTÓMEGOSZTÓ MŰKÖDÉSÉNEK ELSŐ KELET-KÖZÉP-EURÓPAI HELYSZÍNE.

Ez azt is jelenti, hogy az április végétől elérhető három autómegosztó alkalmazás közül ez lesz az egyetlen, amit Budapesten kívül még 12 másik európai városban is ugyanúgy használni lehet majd.

A Greengo és a Mol Limo piacra lépése után engem is meglepett, hogy a budapestiek mennyire nyitottak voltak erre a szolgáltatásra - mondta az Indexnek Fischer Péter, a Drivenow hazai képviseletét ellátó Wallis Autómegosztó Kft. ügyvezetője, aki azt is elárulta, hogy már régóta zajlott a német cég hazai piacra lépésének előkészítése. És bár szerették volna elsőként beindítani a szolgáltatást, az első és második helyről való lecsúszás előnye, hogy az autómegosztás modellje már nem ismeretlen a városban.

Mindent bele?

Fischer szerint a budapesti piac még egyértelműen növekedési fázisban van: bár szerinte az emberek habitusa, a város szerkezete, a tömegközeledés minősége és még több másik tényező miatt az egyes városokat nehéz összehasonlítani, Milánó példáját hozta fel, amikor arról kérdeztük, hogy meddig nőhet még a budapesti piac.

Az olasz város lakossága agglomerációval nagyjából 1,8 millió fő, és nagyon fejlett a tömegközlekedés, emellett jelenleg nagyjából 2000 autó érhető el autómegosztókon keresztül úgy, hogy rosszabb a parkolás, mint Budapesten. Eközben a magyar főváros lakossága agglomerációval együtt nagyjából 2 milliós, viszont az Drivenow autóival együtt is csak nagyjából 1000 autó áll majd rendelkezésre.

Nem lehet előre megmondani és mi sem tudjuk, hogy pontosan mennyi autóra van igény, ami egy kockázatot jelent, de abban biztosak vagyunk, hogy még bőven növekedési fázisban van a piac - mondta Fischer.

Habár a budapesti piacról nem rendelkeznek közvetlen adatokkal, a cég nagy előnye az a tapasztalat, amit abban a 12 városban gyűjtöttek össze, ahol már egy ideje működnek. A flottájuk minden városban különféle fajtájú és funkciójú autóból áll össze, és a vegyes flotta Fischer szerint egyértelmű sikerfaktor.

A DRIVENOW ÚGY TEKINT A SZOLGÁLTATÁSÁRA, HOGY AZZAL HOSSZÚ TÁVON NEM CSAK A VÁROSON BELÜLI AUTÓZÁSRA, DE ÚGY ÁLTALÁBAN AZ AUTÓTULAJDONLÁSRA IS ALTERNATÍVÁT TUDNAK KÍNÁLNI.

A többi városban szerzett tapasztalat alapján a kevert flotta valóban alternatívát jelenthet az autótulajdonlásra Fischer szerint. "Budapesten pont azért kezdünk nyolc különböző modellel, hogy mindenki az ízlése szerint válogathasson stílus és funkció alapján. Ha valaki csak el akar jutni A-ból B-be, elég lehet egy kis háromautós modell, de lehet hogy üzleti tárgyalásra megy, és szeretne elegáns autóval érkezni, vagy éppen költözik, vagy a családjával megy bevásárolni vagy a Balatonra, és nagy autóra van szüksége. De az is lehet, hogy éppen csak jól akarja érezni magát út közben, és beülne egy cabrióba" - mondta.

Ráutaznak az ingázókra

Ahhoz azonban, hogy valóban alternatívát jelentsen egy autómegosztó szolgáltatás, Fischer szerint nekik arra az igényre is gondolni kell, hogy ha valakinek csak arra kell egy autó, hogy a hétvégét vidéken töltse. Az ügyvezető szerint más városokban ez a használati mód a bevételek két számjegyű százalékát jelenti a cégnek, ezért Budapest esetében is gondolkodnak abban, hogy ha létezik ilyen igény, arra a Drivenow megoldást jelentsen.

A versenytárs Greengo vezetője tavaly az Indexnek azt mondta, hogy a városhatárig nem nagyon érdemes terjeszkedni, mert az ingázók délután csak kifelé, reggel csak befelé használnák az autókat, amik közben kihasználatlanul maradnának sok helyen. Ezért is volt érdekes, hogy Fischer azt mondta,

A DRIVENOW GONDOLKODIK ABBAN, HOGY TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL KOMBINÁLVA A SZOLGÁLTATÁST, ALTERNATÍVÁT NYÚJTSON AZ INGÁZÓKNAK.

A cég felmérése alapján akik letöltik és használják az alkalmazást, azok kevesebbet autóznak, mint azok, akik saját kocsival járnak. Ha valaki elkezdi használni az alkalmazást, akkor kicsit többet jár tömegközlekedéssel, és jóval többet gyalog és biciklivel, legalábbis a felhasználóik körében ez a trend látszik.

Fischer megemlítette, hogy több kutatás is készült már arról, hogy egy autómegosztóban elérhető autó átlagosan hány saját tulajdonú autót tud kiváltani. A University of California kutatóintézetének amerikai városokra vonatkozó kutatása szerint ez a szám akár 11 is lehet, a Drivenow európai városokra vonatkozó becslése alapján 5-6 saját kocsit vált ki egy közautó.

A hosszabb utakon az elektromos autók töltése problémát jelenthet, ezért a flottában az ilyen autók aránya nagyjából 20 százalék, ami Fischer szerint megfelel az európai átlagnak. Hosszabb távon szeretnék, hogy ez az arány növekedjen, de ennek a feltétele a városi infrastruktúra javulása, tehát a töltőállomások számának növekedése. A kezdetben egyébként a meglévő infrastruktúrát nem is használják majd, az elektromos autókat a cég a saját töltőállomásain fogja tölteni.

A jelenleg elérhető budapesti autómegosztóknál egyébként minden esetben a cégek tankolják vagy töltik a kocsikat, a Drivenow ebben hoz egy újdonságot, ugyanis az autókban lesz üzemanyagkártya, és bónuszpercekért a felhasználók is megtankolhatják majd az autókat. Fischer azt mondta, a külföldi tapasztalataik alapján az árérzékenyebb felhasználóik szokták szeretni ezt a lehetőséget, de igazából ha egy átlagos felhasználó éppen nem siet és amúgy is útba esik neki egy benzinkút, mindenki jól járhat ezzel.

A szolgáltatás ára csomagonként változik, ezek között van olcsóbb és drágább is a versenytársak csomagjaihoz képest.

Fischer azt mondta, számítanak rá, hogy nem csak őket fogják választani azok, akik autómegosztó szolgáltatást használnak, ugyanis a nemzetközi tapasztalat is az, hogy a felhasználók egyszerre több alkalmazást is használnak.

A Wallis jött be

A BMW Group és a Daimler AG 2019-ben hozta létre öt mobilitási szolgáltatásának egyikét, a Share Now nevet viselő közös vállalatát. A korábban két független autómegosztó szolgáltatóként működő Drivenow és car2go Share Now néven egyesült. A car2go a Daimler, a Drivenow pedig a BMW Group cége volt, a Share Now-ban a két cégnek 50-50 százalékos tulajdonrésze van.

A cég szolgáltatása jelenleg 5 német városban, valamint Bécsben, Londonban, Koppenhágában, Brüsszelben, Milánóban, Helsinkiben és Lisszabonban elérhető.

A Wallis franchise partnerként vesz részt a Drivenow magyarországi üzemeltetésében. A megkeresés úgy jött, hogy a Wallis csoport több, mint 20 éve van kapcsolatban a BMW-vel, a cég importált először Magyarországra BMW-ket, és ma is vezető szerepük van a márka hazai kereskedelemében. Egyébként nem minden városban működnek franchise rendszerben, Budapest a negyedik ilyen város.

(Index, 2019. április 11.)

 

Indult a Blinkee.city

Most már robogózhatsz is közösben.

Magyar startuppal működik együtt az E.On energiaszolgáltató a közösségi elektromos robogózás elindításában. Egy lengyel márka első magyarországi partnercégeként a Blinkee.city Kft. szolgáltatása egy ötven e-robogós, állomások nélküli, Budapesten igénybe vehető járműmegosztó rendszer.


A cél egy olyan szolgáltatás bevezetése volt, amellyel tisztábbá, gyorsabbá, csendesebbé és költséghatékonyabbá válhat a városi közlekedés, környezetkímélő módon. Az e-robogózás a dugókat és a parkolási problémákat is enyhíti a fejlesztők reményei szerint.

A kulcs nélküli robogómegosztó rendszer a szolgáltatás mobilalkalmazásán keresztül kezelhető, percdíj alapú számlázással, de előre feltöltött pénzügyi keret nem szükséges hozzá. A segédmotoros kerékpár kategóriájába tartozó robogók nagyjából 60 kilométer megtételére alkalmasak egy töltéssel.

(Magyar Idők, 2018. június 1.)

 

Beindultak a budapesti autómegosztók

MOL LIMO: 300, GREENGO: 168, az annyi, mint 468.

Az utóbbi évtizedek legjelentősebb közösségi közlekedési kísérlete zajlik Budapesten: két szolgáltató összesen közel ötszáz autójával, több mint tízezer regisztrált felhasználóval elindult a perc­alapú autómegosztási szolgáltatás, írja a Magyar Idők.

Vajon alkalmas-e rá, hogy kiváltsa a családi autókat?

Van autód! – közli a telefonos applikáció használójával a Mol Limo. Minek is tagadnánk, van, pedig időnként azt kívánjuk, bár ne lenne: például ha gyorshajtásért bírságot hoz a posta. Persze a molosok nem erre céloznak: azt sugallják, hogy a szolgáltatásuk révén hozzáférhetsz egy autóhoz, annak ellenére, hogy nem vettél egyet több millió forintért, nem fizeted az adót és biztosítást, nem tankolod, mosod, javíttatod, és végül nem neked kell megküzdened a vevőkkel, ha eladásra kerül a sor.

Ha így nézzük, nem is olyan sok az a 66 forintos percdíj. Csakhogy az autómegosztók – a Mol mellett a GreenGo – jelenlegi használati feltételei mellett a bérelhető autók sok esetben nem képesek helyettesíteni a saját használatú kocsit. Aki például kisgyerekeket hoz-visz naponta oviba, iskolába, a gyerek­ülések miatt kiesik a körből. A város peremén és az agglomerációban élők szintén, bár az elővárosi vonatról kölcsönautóra szállva működhet a modell. Aki a reggeli és délutáni csúcsban naponta autóval jár munkába, az anyagilag alighanem rosszul jár a percalapú számlázás miatt, bár ilyenkor a saját kocsi is vedeli az üzemanyagot és amortizálja a műszaki berendezéseket.

Kinek jó akkor a Limó vagy a GreenGo? Aki gyorsan kíván eljutni A-ból B-be olyan útvonalon, ahol nincs metró vagy villamos, esetleg sok lenne az átszállás. Kifejezetten jól jön éjjel, kora hajnalban, hétvégén és ünnepnapon, vagyis amikor kicsi a forgalom, és rövid idő alatt hosszú utat megtehet az ember. Olvastam olyan hozzászólást, hogy valaki hétvégi kirándulásokhoz az agglomerációba használja rendszeresen. Igaz, ilyenkor egy-egy kirándulás 5-10 ezer forintot kóstálhat, de ez csak akkor sok, ha nem a saját gépkocsi havi 50-100 ezer forintos fenntartási költségeihez hasonlítjuk.

Percdíjas alapon bérelhető VW gépkocsik, egy részük elektromos hajtású

Percdíjas alapon bérelhető VW gépkocsik, egy részük elektromos hajtású
Fotós: Teknős Miklós

Autómegosztósdi: máshol már szépen gurul

Az autómegosztás a világ nagyvárosaiban többnyire sikeresen működik, és ez a folyamat sokkal nagyobb jelentőségű, mint első pillantásra látszik. Aki csupán kényelmi szolgáltatásnak véli, az nem téved, de a városlakók közössége szempontjából sokkal hasznosabb dologról beszélünk. A nagyvárosok legnagyobb gondja ugyanis jelenleg a parkoló autók tömege. Az ötven évvel korábban készült városképeken látszik, hogy mennyivel más volt az utcakép, mint manapság.

Minden család arra törekszik, hogy legyen saját autója és az a lakhelyéhez közel parkoljon. Ennek következtében a lakóövezetekben az utcán egymás hegyén-hátán állnak a gépkocsik, időnként lépni, babakocsit tolni, élni sem lehet tőlük. Másfelől az autók életük 95 százalékában csak állnak a szabad ég alatt, szabad prédaként a tolvajoknak, rongálóknak, a figyelmetlenül parkolóknak, és áll bennük a tulajdonos pénze is.

Ezer és egy oka lenne az embernek megszabadulni a saját autótól és a vele együtt járó problémahalmaztól. Mégis ragaszkodunk hozzá, részben érzelmi, részben praktikus okokból. Sokan a városon kívüli kirándulásaik miatt, mások bevásárolnak vele, megint mások rokonokat látogatnak. Emellett az autó a megjelenésünk része, státusszimbólum.

Ezzel szemben a közösségi autó sok szempontból vonzóbb lehet, például egy átlagos korú (14 éves) és állapotú saját gépkocsival szemben. Először is új, vagy fiatal autó, ehhez illeszkedő szolgáltatásokkal. Másfelől kicsi és könnyű, kis- vagy zéró kibocsátású, azaz sokkal kevésbé van a város terhére, mint a magánautók, amelyek közt az utóbbi időben egyre több a nagy testű, nagy alapterületű SUV. Végül nagyon fontos különbség, hogy a díjazása percalapú.

A közautó használója emiatt arra fog törekedni, hogy a lehető legrövidebb idő alatt érjen a céljához: kerülni fogja a forgalmas utakat és csomópontokat, ezzel enyhítve a nagyvárosi dugókat. A perc­alapú számlázás arra is alkalmas, hogy megváltoztassa a magánautós hagyományos gondolkodását, amely az autóhasználattól mintegy elválasztja a jármű megvásárlását, finanszírozását és az eladáskor realizálódó értékvesztést. Bizony, a saját autónkban is ketyeg egy óra, és percről percre kevesebbet mutat, akkor is, ha a dugóban ülünk, akkor is, ha az utcán áll.

És majd magától házhoz jön

A budapesti autómegosztók vezetői jelezték, hogy a szolgáltatást tovább kívánják bővíteni, nagyobb területen, a jelenleginél (Mol Limo: 300, GreenGo 168) több járművel, valamint a járművek idővel önvezetővé válnak. Az önvezető flotta megoldja azt a problémát, hogy adott helyen éppen van-e szabad autó, mert hívásra házhoz megy. Ezzel sokkal hatékonyabbá is válik, hiszen az intelligens forgalomirányítás a leggyorsabb útvonalat választja ki, ráadásul sokkal biztonságosabban vesz részt a közlekedésben, mint az idegen autóban néha kissé darabosan vezető magánautós.

A két autómegosztó regisztrált felhasználóinak számáról nem rendelkezünk pontos adattal, de tízezernél több ember került be a rendszerbe. A felhasználók köréről sincsen részletes statisztika, de a szabad gépkocsik elhelyezkedéséből kikövetkeztethető, hogy az autóval nem, de jogosítvánnyal már rendelkező, a műszaki és információtechnológiai újdonságokra fogékony fiatal korosztályok veszik igénybe nagyobb számban.

A közösségi autózásban élen járó európai városok tapasztalatai szerint egyetlen megosztott autó öt vagy akár tíz saját gépkocsit kivált. Alkalmas a városokra jellemző zsúfoltság enyhítésére, ezzel párhuzamosan pedig a környezetre is jótékony hatással van. Bécsben, Ausztria fővárosában a három nagy piaci szereplő több mint 1500 – ebből 1400 hagyományos belső égésű – autót üzemeltet, ami 2015-ben, a város saját felmérése szerint, hétezer tonna kibocsátott szén-dioxidtól mentesítette a városlakókat.

(Magyar Idők, 2018. április 3., Jámbor Gyula írása)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.