kirakatles₪plázarítus

Boltos világ: a mi évértékelőnk – két kereskedő beszélget

- Na, milyen évet zártál? - Hát, jobbat, mint tavaly! - És azt meg hogy csináltad?

 - Van itt gógyi, haver! Te, ha ebédelni mész, mit írsz ki? Hát azt, hogy ebédszünet. Akkor persze mindenki továbbsétál a boltod előtt, látják, hogy még eladóra sincs pénzed, nemhogy jófajta árura. Én viszont napjában többször is lehúzom a redőnyt, és kiírom, hogy áruátvétel. Ilyenkor mindenki azt lesi, mikor húzom vissza fel, hogy lecsapjanak a friss árura. Nekem ez nagyon bejött, mindenki azt hiszi, hogy veszettül pörög a bolt, csupa jó dolgot árulok, és fogy rendesen, hát, közben csak átpakolgatom a szajrét egy kicsit arrébb a polcon, hogy ne ugyanazt lássák a vevők, amikor beesnek, oszt jónapot - Nem rossz, nem rossz...

- De ha már így összefutottunk, figyu, ha még egyszer zaklatod a Bözsit, hogy menjen hozzád kétezerrel többért dolgozni, elvágom a villanyvezetéked és írhatsz a sötétben gyertyafény mellett kézzel nyugtát! - Megtennéd? Kösz... - De azért most már elárulhatod, hogy bevált-e nálad a Julcsi a pénztárban? Csak azért kérdezem, mert nálam takarítóként sohasem tudta összeszámolni, mit jelent napjában háromszor felmosni a követ. - A Julcsi? Bár hagytam volna nálad padlót mosni! Ne hidd, hogy nem ismeri a számokat, helyén van az esze, rendesen. Nekem mindig fillérre pontosan megmondja, ki mennyivel keres többet máshol, már harmadszor kellett emelnem neki, mióta itt van. A tescos sztrájk alatt még jutalmat is kért, hát most add össze, mit segített a szakszervezet a kisboltosnak. - 

- Te, hallottad azt az adótraffipaxot? Nem láttam még kitéve sehol, nem is értem az egészet. A waze sem mutatja, hol van dugó az adóellenőrökből, pedig a múltkor is volt valamilyen nagy rajtaütés egy áruháznál, iszonyú sok ellenőrrel. Vagy csak bemérik, milyen gyorsan adok nyugtát? - Te ma bekattantál? Az nem olyan, mint az autópályán, nem műszer, hanem az adóhivatal megírja előre, hogy hol fognak ellenőrizni. A sebességmérő radaroknál is megnézheted előre, hogy hol fognak mérni. Hát innen a név. - Nekem még nem írtak, hála a jó istenkének! - Ennyire puhaagyú nem lehetsz! Nem egyenként írnak levelet, bár van olyan is, hanem a honlapjukra írják ki, hogy hova, milyen városokba mennek ellenőrizni legközelebb. Figyelni kell! - Hát én figyelek nagyon, pontosan ki is számolom, hogy mennyi nyugtát kell adnom, hogy meglegyen a bolt. - Micsoda?! Hát ott az online kassza, figyelik ám, mit csinálsz! - Ja, de nem térfigyelő kamerával, arról még nem hallottam.

Na, te nagyokos, arról hallottál-e, hogy nemsokára jön az online számlázás? - Milyen online már megint?  - Hát bizony, a számláidat is be kell küldened rögtön az adóhivatalhoz, mint a nyugtát. - De hányféle drótot akarnak ezek a nyakamba akasztani? De tudod mit? Ha nálad is lesz drót, nem bánom, mesélt nekem ám a Karesz, amikor átjött hozzám tőled dolgozni. - A Karesz? Hát annak ne higgyél. Olyan a feje belül, mint nálad a kassza hónap végén: üres. Hiába magyaráztam neki, hogy a vásárlónak visszajáró apró az több nem lehet, csak kevesebb, mint ami jár vissza, hát nem fordítva csinálta! - Persze, mert nem engedted szabadságra. - De hát hogy akar valaki szabadságra menni, ha be sincs jelentve?

- Na jó, ezt hagyjuk. Te, mikortól kell a Tescoéknak felvenni egy csomó embert, hogy meglegyen a létszámuk? Tudod, hogy? Hát négyzetméterre számolva. - Figyelhetnél jobban. Azt fundálták ki, hogy nem négyzetméterre, hanem a bevételből kiszámolva legyen egy kötelező létszám, de végül nem lett belőle semmi. - Kár, mert elküldtem volna a Kareszt hozzájuk dolgozni, neki ugyanis mindent kétszer kell elmagyarázni és háromszor megcsináltatni vele, mire úgy-ahogy jó lesz. Egy kicsit lelassultak volna... Na de figyelj, hát nem tudnak ezek semmit sem jól megcsinálni, hogy a multiknak rosszabb legyen?!

- Ki tudja, mit tesznek ezek a végén a levesbe? De hát látod, a brüsszeli bürokraták mindig bekavarnak, állandóan ellenünk dolgoznak. Pedig megnyomták nálunk a gombot rendesen, de azt az élelmiszeres díjat is vissza kellett csinálni a végén. - De legalább az ingyenes reklámújságjukat betilthatták volna! Nálam minden vásárló azt mutogatja, hogy milyen drága vagyok! - Meg is érdemled. Én viszont alaposan végigböngészem a reklámújságokat és amit a közelben leakciózik a multi, azt akkor nem tartom. Kidobott pénz. Viszont ők minden héten másnak húzzák le az árát, én viszont az akció előtti és utáni árakat is felírom magamnak. És azt mutogatom a vásárlóknak, ha nagyon lobogtatják a reklámújságot. És volt már olyan, hogy nagyot néztek, pajtás!

 - Te, és a házhoz szállítást sem adóztatták meg a végén! Pedig előttem egyre többet rostokolnak ilyen járgányok, a vevőm meg nem jön be hozzám. - Hát csinálj te is webáruházat! - Miért, neked már van? - Hogy lenne már! Ahhoz is kell ember. Én már annak is örülök, ha a nagyit be tudom csalogatni néha a pénztárba, besegíteni.

- Na jó, de volt itt parkolóadó, kötelező csemegepult, aminek ugye a diszkontok örültek volna nagyon, meg a gyűjtőcsomagolás megtiltása, meg miegymás, szóval lehetett volna valamit keresni azért. - Hát, tudod nekem az a gyanúm, hogy megint a nők. - Micsoda? - Hát emlékezz vissza, a vasárnapi boltzár eltörlését is rájuk kenték, hogy nekik nem tetszett. Bár szerintem a férfiaknak sem tetszett, mert ha nyugtalankodott az asszony otthon, el lehetett küldeni shoppingolni. - Persze, de rögtön pénz kér, én inkább a konyhába küldöm mosogatni. - Na, azt megnézném! De például most próbáld meg elmagyarázni egy háziasszonynak, hogy nem kap többet ingyen reklámújságot. Vagy várnia kell, amíg a tejfölt egyenként felpakolják a polcra, mert a gyűjtőcsomagolásban tilos lenne a vásárló szeme elé tenni a portékát. - Hát nekem erről más a véleményem. Ha én csak egyenként tudom a joghurtot kirakni a polcra, akkor más is rakja ki egyenként! Meg különben is, nálam már olyan kevés fogy mindenből, hogy a Lajossal közösen vásárolunk a Metroban, egy kartonnal, utána elosztjuk, amit vettünk. Egy gyűjtőcsomagolásból.

- Ja, még valami! De hogy fogok tudni még több minimálbért adni 2018-ban? Ha mindenki az ebédszünet, meg a rögtön jövök tábla helyett az áruátvételt rakná ki, te sem mennél semmire! - Hmmm... Hát mondok neked valamit. Az én boltom önkiszolgáló. Ki van írva. Van ám gyönyörű kis csemegepultom, mert a kisboltnak az a lelke, ott tudod megfogni a vásárlódat. Na de nem mindegy, ki áll oda. - De nem ám! Én a Jóska gyereket állítom be, de nem tudja vékonyan szeletelni a parizert, a vásárló meg szidja, mint a bokrot. Mert nem mindegy, hány szelet kenyérre teszi, ám. - Most ezt hagyjuk. Mert ugye, ha iskolázott eladó, akkor a nagyobb minimálbér dukál neki, az meg nem mindegy, hogy 138 ezer forintot, vagy 180 ezer forintot kell fizetned. - Hát ez az, de nekem a 138 ezer is sok. - Hát gógyi, öcskös, gógyi... alapítunk egy nyugdíjas szövetkezetet, hét ember kell hozzá. Ketten már megvolnánk, a többi sem gond. És semmi járulékot, meg más nyavalyát nem kell fizetnünk, mint a személyi jövedelemadót. Vedd elő a zsebszámolódat! - Mondasz valamit, itt nyugdíjason kívül más úgysem hajlandó boltban dolgozni. - Meg diák is jöhet ám, azután ott vannak a segítő családtagok... - Ja, rendes embert úgysem tudunk megfizetni.

- Na, megyek, mindjárt nyitnom kell, és még fel kell mosnom a követ. És ma délelőtt én ülök a pénztárban. Borzalmas az a sok apró, de hát minden fillért meg kell becsülni. - Te a pénztárban? Szép kis világ, mondhatom. - Na megyek én is, elromlott a szeletelőgépem, a Pista meg nem volt hajlandó megjavítani, úgy hogy szeletelhetek késsel. De ma úgyis csak virslit visz mindenki. - Na, azért vigyázz, de nehogy megint megvágd az ujjad! Bekötött kézzel nehéz lesz majd a pénztárban a pénzt számolgatni, ha neked kell beülnöd!

(blokkk.com, 2017. december 31.)

 

Boltos világ: amikor kilengett a mérleg

Erre, vagy arra. 2017 szélső mutatói a boltos világban. Vannak ilyenek. ₪₪₪

Vannak szélsőségek a boltos világban is. A statisztikából a puszta átlag mellett kiolvashatók a kilengések is, a blokkk.com évértékelő sorában pedig ez a szemezgetés a következő állomás.

Nem meglepetés, hogy a boltos világ legnagyobb súlyú területe az élelmiszerek kereskedése. Boltszámban ugyan az első, de például az átlagos alapterületet nézve hátrébb csúszott. Nem véletlen az sem, hogy a legnagyobb alapterületen az építőanyag kereskedések, barkácsboltok tanyáznak, tőlük pedig alig maradnak el a bútoráruházak. Kell nekik a nagyobb hely. Némi meglepetésre adhat okot, hogy a használt cikkek bolthálózata is az élbolyhoz csapódott, hiába botladozik a piaca az utóbbi időben (hiába, ha több pénz, akkor több fogy az újból), csaknem félmillió négyzetmétert ők foglalnak el.

A legkisebb átlagos alapterületű boltokat nézve a különféle élelmiszeres szakboltok (hús, zöldség, pékáru) sem az élbolyban tolonganak, érthető okok miatt. Az átlagos bolt alapterülete egyébként az élelmiszeres körben 117 négyzetméter, az iparcikkeseknél pedig 120 négyzetméter. A sok kisbolt lefelé tolja az átlagot, hiába a jó néhány nagyáruház. A bevásárlóközpontokban is a számszerűséget nézve a kisboltok vannak általában többségben. Ez jó egyik oldalról, mert azt jelenti, hogy a boltszám csökkenése ellenére a kisboltok többsége talpon maradt, sok nehézségük ellenére. Gondot okoz ugyanakkor az, hogy a magyar kereskedelmi hálózat nemzetközi viszonylatban nézve az elaprózottabbak közé tartozik, egy bolt átlagosan kevesebb vásárlót szolgál ki, ami versenyképességi hátrány. Van mit javítani.

Az élelmiszer költekezést nézve húsra költjük a legtöbb pénzt, az egy főre jutó napi kiadást tekintve, a kenyérféleség csak második a dobogón (109 forint/fő/nap), mindez persze csak az átlag. A háztartások fogyasztásának egy másik vetülete a tartós cikkek felszereltsége, ahol az okos telefon vezet, de ott van a dobogó második fokán a televízió (száz háztartásra jut belőle 153 darab). Az okostelefon ellátottságot persze alaposan megkeverheti a céges mobilok köre, amit az alkalmazottak használhatnak. A notebook, tablet az utolsó helyre szorult, de csak egy darab a különbség a mosogatógépek előtt, amiből 18 darab a mutató értéke.

A vásárlót elsősorban az árak érdeklik, a boltos dolgozókat viszont - ez érthető - a bérek, amit kapnak. Nőtt szépen egy év alatt az eladók, bolti dolgozók apanázsa, csaknem ötödével, de különbségek itt is vannak. A bérkülönbség az egyes bolttípusok között 80 ezer forint felett mozog, ami több, mint egy évvel korábban.

Meglepetés az is, hogy a sportszerboltokban ugyan jóval a 200 ezret közelítő átlag feletti az havi bruttó átlagkereset, a legutóbbi (októberi) statisztika szerint azonban ez mindössze kétezer forinttal több az egy évvel korábbinál. Persze, ezek a mutatók év közben hullámzanak, egy hónappal korábban 11 ezer forint volt a növekmény.

A blokkk.com szemezgetésének eredményei a következők:

legtöbb, legnagyobb, legerősebb legkisebb, legkevesebb
boltok
bolttípus (darab) élelmiszer vegyes 20.285 zene, videofelvétel 131
átlagos alapterület (négyzetméter) építőanyag, barkács áruház 287 óra-, ékszer szaküzlet 32
legtöbb alapterületen (millió négyzetméter) bútorboltok 1

halszaküzletek

0,007
költekezés
hónapok értéke
(milliárd forint)
december 1.070* február 688
növekedés üteme
október  + 6,3 % február + 0,8%
sebesség (éves)
web + 25%* használt cikk + 1,5%*
havi ütem számítástechnika, július + 16% ruházat, április - 5,5%
kilengés
ruházat
(április, szeptember)
- 5,5% - + 13,3%
élelmiszer
(március, szeptember)
- 0,6% -
+ 3,5%
földrajzi térség
(milliárd forint, éves)
Közép-Magyarország 3.900* Dél-Dunántúl 820*
egy főre jutó napi élelmiszer kiadás
(forint)
húsfélék 194 halféleségek 8
tartós cikkek
(100 háztartásra jutó darab)
mobil telefon 189 tablet, notebook 17
bevásárlóturizmus
(milliárd forint)
Ausztria 42* Horvátország 1,5
munkaerő
foglalkoztatottak
(ezer fő)
III. negyedév
372 II. negyedév 353
legtöbb eladó
(ezer fő)
Budapest 41 Nógrád megye 0,7
havi kereset
(bruttó, ezer forint)
illatszer bolt 232 halas bolt 151
béremelés
(ezer forint)
bútor + 49 sporszer + 2
KSH, utolsó adatok, */: becslés

(blokkk.com, 2017. december 29.)

 

Boltos világ: imádjuk magunkat kényeztetni

El is szórunk rá vagy ezer milliárd forintot. A politikusok sem kivételek, a szavak mezején. Több a sportbolt, mint a szexshop. A NÉBIH-nél a hús a kedvenc fogás. Az év kérdése: a multiknak bérbe adott CBA-s boltok minek számítanak: multinak, vagy hazainak?

Nos, közeledvén az év vége, a blokkk.com is elkészítette a maga első körös évzáróját. Megkíséreltük kerülgetni az unalomig ismételt sablonokat (mennyivel is nőtt a forgalom, a bér, meddig tartanak nyitva a boltok, lehet csere-berélni, jönnek az akciók), már amennyire ezt lehet, helyette inkább néhány olyan aprócska területre összpontosítottunk, melyekről kevesebb szó esett év közben. Vagy semmi.

Természetesen a változásokat is górcső alá vettük, már ahol ez lehetséges volt, nem csak a 2013-17 közötti időszakot vizslatva, bár igaz, ezekben az években veselkedett neki a boltos kereskedelem a növekedésnek (vagy másik oldalról a vásárlók hada a pénzköltésnek), de volt azért más is.

Megítélésünk szerint ezek is nagyon fontos kérdések, legalább azoknak, akik csinálják, vagy ott vásárolnak, hiszen a kereskedelemben minden fillér számít, nem söpörhető félre egyetlen területecske sem. Hát ugorjunk a mélyvízbe, igyekezvén persze helyén kezelni a dolgokat.

Imádjuk magunkat kényeztetni

A blokkk.com persze olyan kérdésekkel eddig sem foglalkozott, hogy ki, kivel, mikor és hol. De hát a hivatalos statisztikában ott vannak azok a boltok is, melyek a jobb kedvét, közérzetét, vagy éppen a kellemesebb időtöltését szolgálják a vásárlóknak (kinek mi persze a kellemes időtöltés, az már másik kérdés). Igyekeztünk ezeket csokorba szedni. Így az olvasható ki az adatokból, hogy körülbelül 20 ezer bolt bizony a kényeztetésünket szolgálja, valamilyen módon, vagy éppen azét, akinek virágot veszünk (a 130 ezer kiskereskedelmi boltból). És persze az ezekben a boltokban árusított termékek jelentős része más üzletben is megvehető, tehát kényeztetjük magunkat rendesen (mi azért ide soroltuk az otthoni kisebb-nagyobb kedvenceket is, és persze a kör kinek-kinek kedve szerint bővíthető, vagy éppen szűkíthető):

  2013 2017
virágbolt 6.367 5.709
palackozott ital 2.711 2.592
illatszer  2.623  2.464
sportszer 2.257 2.200
óra-, ékszer 2.274 1.988
közérzetjavító, étrendkiegészítő 1.704 1.893
kedvtelésből tartott állat és állateledel 1.720 1.567
könyv 1.467 1.199
édességbolt 636 614
szexshop 138 116
KSH, kiskereskedelmi egységek száma, június 30-i adatok

És hogy a kényeztetésünkre, közérzetünk jobbítására mennyit költünk, de nem csak az előbbi szakboltokban? Például alkoholféleségekre összesen - nem csak az italboltban - több mint 300 milliárdot, kávéra (külön kávébolt nincs, a vendéglátós kávézó másik történet) 90 milliárdot, kozmetikumra, testápolási cikkekre közel 400 milliárdot, órára, ékszerre 35 milliárdot évente, eddig. A kényelmi, kényeztetési piac értéke ezer milliárd forintra becsülhető, annyi lehet nagyjából, mint a decemberi teljes költekezés.

A szexshoppok nagyon hátul kullognak a kényeztetés piacán, de hát ennek értékelése már túlnő a blokkk.com hatáskörén. A tényekhez tartozik ugyanakkor, hogy a fogyasztóvédelem szigorúan ellenőrzi a 18 éven aluliak kiszolgálásának tilalmát az alkohol, vagy a dohánytermék árusításában, jelentéseiben erről be is számol (harmada az ellenőrzött boltoknak megbukott a korábbi ellenőrzéseken, tehát nagyon is szükség van a kontrollra). De a szexshoppok ellenőrzéséről, hogy ott vajon kiszolgálják-e a fiatalkorúakat, nincs hír (persze, nem akarunk tippeket adni az ellenőrzéshez, feltehetően itt rend van).

Webtörténések

Az elmúlt tíz évben tízszeresére nőtt a webkereskedelem, a hagyományos bolti kiskereskedelemnek megfelelő árukörben (élelmiszerekből, iparcikkekből). 2000-ben, bő másfél évtizeddel egyébként még csak 10 milliárd forintnál tartott a webpiac.

A súlyosan vétkező webáruházak száma száz fölé kúszott év közben a folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések nyomán (ezeket kötelező feltüntetni a fogyasztóvédők, az NFM honlapján). Némi gyógyír, hogy döntő részük azonnal ki is javítja a hibát, ezt a minisztérium szép zöld betűkkel ki is emeli, így viszont, ha az ellenőrzés alapos volt, akkor ezek már hibátlan webáruháznak számítanak. És - hab a tortán - a minisztérium honlapjáról az áruház honlapja el is érhető, tehát - hibajavítás után - nyugodtan lehet válogatni innen is.

És persze a hatóságok teszik a dolgukat: NÉBIH, GVH is

Nem lenne illendő csak a fogyasztóvédelmet elővenni. A NÉBIH időről-időre közreadja híradását arról, milyen szörnyű esetekre bukkan az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető vállalkozások körében. A vétkező élelmiszeripari cégeket, élelmiszert árusító boltokat kötelező is közzétenni a kormány honlapján.

Nos, 2017-ben a NÉBIH 52 súlyos vétséget tárt fel, az átlagot nézve minden hétre jutott egy belőle. A legdurvább szabálytalanságok a húsiparban, húsértékesítésben voltak (tehát húsfeldolgozó üzemben és boltban is), ha lehet egyáltalán ilyen rangsort fabrikálni, amikor a termékbesorolást összesen 14 esetben külön fel is tüntette a hatóság.

A GVH számos bokros teendője közepette a celebek világában is turkált. Véleményvezérnek nevezte őket, hogy pontosan miért, az nem vált világossá teljes mértékben. De hát még egy állásfoglalásra is futotta, amiben leszögezte a hivatal, hogy ha egy celeb bármilyen felületen pénzért, vagy bármilyen más ellenértékért emel ki, vagy helyez előtérbe termékeket, szolgáltatást, akkor erről a tényről, a reklámozásról, köteles tájékoztatást is adni. Nehogy azt higgye a követők hada, hogy az az ő személyes véleménye (bár lehet az is), miközben pénzt, vagy valamilyen szolgáltatást kap érte.

Foglalkoztatás: nyugdíjas szövetkezetek, részmunkaidő

Az adóhatóság kimutatása szerint már 97 nyugdíjas szövetkezet alakult meg. Ezek száma így megközelítette a diákszövetkezetekét (azoké száz fölött hullámzik). Számos helyen elhangzott, hogy a nyugdíjasok munkaerő pótlást jelenthetnek a munkaerőhiány enyhítésére. Nos, úgy tűnik, ez egy lassabban gördülő folyamat lesz (hiszen amelyik nyugdíjas már eddig is dolgozni akart, belevágott korábban is), de kétségtelenek a forma előnyei.

A foglalkoztatás egy másik szeletét nézve úgy látszik, hogy hosszabb időszakot tekintve a részmunkaidősök alkalmazásának növekedése volt a bolti eladók létszámemelkedésének hajtóereje:

  2008 2017 változás
bolti fizikai dolgozók, ebből 130 139 + 9 
teljes munkaidős 111 106  - 5
részmunkaidős 19 33  + 14
KSH, érték: ezer fő, négy főnél nagyobb vállalkozások, 2017: szeptember

Rövidebb távon már fordított a kép, mivel az elmúlt 3-4 esztendőben nőtt a teljes munkaidősök száma, a részmunkaidősöké pedig a 2014-es 38 ezer fős csúcsról 2017-re 32 ezerre esett vissza. Hiába, a munkaerőhiány már ebbe az irányba tolta a foglalkoztatást (bár ebben van ellentmondás is, hiszen a boltos vállalkozás a rugalmasabb foglalkoztatásban lenne érdekelt, de a munkaerőhiány miatt a bolt is, az alkalmazott is a nagyobb biztonságot jelentő teljes munkaidőt tolja sok esetben előtérbe).

És közben 30 ezerrel csökkent a boltszám a 2006-os csúcshoz képest.

Magyar bolt-e a multiknak bérbe adott CBA bolt?

A 2017-es esztendő legváratlanabb dobása az volt, hogy a CBA vezér Baldauf bérbe adta több boltját a Lidlnek. És állítólag nem ez a sor vége, jönnek még mások is. Nyilván a bérbe adott boltokban az értékesítés a Lidl kasszáját hízlalja, a bérleti díj viszont a CBA-s tulajdonosét. De hogy a bolt most akkor magyar-e, vagy nem, az bizony a jobb kérdések körébe tartozik.

A multi élelmiszeres túlsúly egyébként 8% a blokkk.com számítása szerint az élelmiszerek piacán (54-46% megoszlás mellett), de hát most már a Coca-Cola is majdnem magyar. Már mint Fazekas miniszter szerint aki Coca-Colát iszik, az is magyar terméket fogyaszt, az ital minden összetevője hazai. És nagy a csend a kettős élelmiszer minőségről (pedig már Juncker is szót emelt ellene), a Heineken dobozos sörén ott a vörös csillag, a magyar kormány pedig nagy csatát nyert Lázár miniszter szerint a brüsszeli bürokratákkal vívott ádáz küzdelemben (lehet fellépni az erőfölénnyel bíró nagy élelmiszeres cégekkel szemben).

(blokkk.com, 2017. december 28.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.