autó₪szalon

50%-kal több autót gyártott a Tesla

Rekordszámú elektromos autót adott át a Tesla 2019 negyedik negyedévében. 

Az amerikai autógyártó az amerikai értékpapír-felügyeletnek (SEC) átadott tájékoztatójában közölte, hogy 112 ezer autót szállított le, amiből 92.550-re rúgott a legkeresettebb típus, a Model 3 száma, írja a Világgazdaság az MTI nyomán. A Model S és a Model X autókból 19.450 darabot adtak át a negyedik negyedévben.

Elemzők ennél kevesebb autó, mintegy 105 ezer jármű leszállítására számítottak. A vártnál jobb adat annak köszönhető, hogy erősödött a kereslet a „tömegterméknek” szánt Model 3 iránt.

2019 utolsó negyedévében a Tesla 104.891 autót gyártott, ebből 86.958 volt Model 3, a Model S/X autók száma pedig 17.933-ra rúgott.

2019 egészében a Tesla mintegy 367.500 elektromos autót szállított le megrendelőinek, 50 százalékkal többet az előző évinél.

A Tesla 360-400 ezres értékesítési célt tűzött ki a 2019-es évre. Az október végén közzétett, harmadik negyedéves beszámolóban a Tesla menedzsmentje úgy fogalmazott, „nagyon bízik abban, hogy idén meghaladja a 360 ezret” eladott autóinak száma.

(Világgazdaság, 2020. január 3.)

 

Gyárat lép a Tesla

Berlinben. Bejelentették a Tesla első európai gyárának helyszínét.

Elon Musk a Tesla képviselőjeként, a Das Goldene Lenkrad nevű díj átadójának gálaünnepségén bejelentette, hogy a készülő új berlin-brandenburgi nemzetközi repülőtér (BER)  közelében építik fel első európai - és a sanghaji üzem után második Amerikán kívüli - gyárukat, írja az Origo.

Éveken át tervezte a Tesla, hogy Európában is gyárat építenek, most pedig Elon Musk, a cég vezetője el is mondta, hogy hol lesz a helyszín. A Berlinhez közeli üzemben akkumulátorok és meghajtási rendszerek gyártása mellett kocsikat is összeszerelnek majd, az első ott készített autó pedig a Model Y lesz.

A kezdetekben Elon Musk inkább arról beszélt, hogy az új gigagyár a francia határhoz közel épül majd fel Németországban, azonban ez a terv, úgy tűnik, idővel változott.

A Der Tagesspiegel című lap szerint a vállalat képviselői hónapok óta tárgyaltak a Berlin körül elterülő Brandenburg tartomány kormányával a beruházásról, és Elon Musk most írt alá hivatalos megállapodást Jörg Steinbach gazdasági miniszterrel.

Az üzemet a Grünheide nevű településnél építik fel, amely a berlini városhatártól nagyjából 10 kilométerre délkeletre fekszik, és korábban a BMW egy végül meg nem valósított beruházásának helyszíneként is szóba került.

illusztráció FORRÁS: AFP/NURPHOTO/MANUEL ROMANO

A Gigafactory 4 nevű Tesla-gyár 10 ezer új munkahelyet jelent a térségnek. Az üzemmel együtt egy mérnöki és egy formatervezési központot is kialakítanak.

A termelés megkezdésére még nincs hivatalos időpont, valószínűleg 2021 végét célozzák meg.

Az üzem a sanghaji Gigafactory 3 példáját követheti. A kínai nagyvárosnál egy évnél rövidebb idő alatt építettek Tesla-gyárat, amely nemrégiben kapta meg a működési engedélyt, és évi 150 ezer darabos kapacitással kezdi meg a termelést - írta a Der Tagesspiegel.

A Teslánál évek óta tervezik egy európai gyár felépítését. Németországból több autóipari fellegvár, például Bajorország és Alsó-Szászország, az Audi és a BMW, és a Volkswagen hazája igyekezett megszerezni a beruházást, és ágazati elemzői körökben nemigen számoltak azzal, hogy befutó lehet a számottevő járműiparral nem rendelkező Berlin-Brandenburg régió.

A Tesla 2 2019 harmadik negyedévében rekordszámú, 97 ezer autót szállított le megrendelőinek, 2 százalékkal többet, mint az előző negyedévben. A Tesla kínálatában szereplő három modellből a két drágább típus, a Model S és a Model X értékesítése 1,4 százalékkal csökkent, a "tömegterméknek" szánt Model 3 eladásai pedig 2,6 százalékkal nőttek.

A társaság a 2019 szeptemberrel véget ért negyedévben 6,3 milliárd dollár (1915 milliárd forint) bevételre tett szert, ami 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.Nyeresége 342 millió dollárt tett, ami ugyan 34 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 516 millió dollárnál, de így is meglepetés, mert elemzők veszteségere számítottak.

A Tesla kilencéves tőzsdei történetében ez volt az ötödik nyereséges negyedév, az összes többi veszteséges volt.

(Origo, 2019. november 13.)

 

Közelebb jön a Tesla

A Tesla megostromolja Európát. Model 3.

A Tesla zöld lámpát kapott az illetékes holland szabályozó hatóságtól a Model 3 európai debütálására. Az engedély alapján februárban szállíthatják az első megrendeléseket, írja az Origo.

A holland szabályozó hatóság, amely az EU-ban történő engedélyeztetésért felelős, megállapította, hogy a Model 3 megfelel az európai elvárásoknak. A Tesla számított a pozitív döntésre, ugyanis már idén januárban lehetővé tették az online rendelést európaiak számára is.

Lassan három éve annak, hogy a Tesla leleplezte a nagy és drága Model S "megfizethető" kistestvérének szánt elektromos autót, a Model 3-at, amely hamarosan kontinensünkön is bemutatkozik.

Elon Musk szerint Európa stratégiailag fontos hely a cég számára, ezért Németországban felépülhet egy lítium-ionos akkumulátorokat gyártó gigalétesítmény.

(Origo, 2019. január 25.)

 

Musk hozta a Tesla formáját

2018 harmadik negyedévben 80 ezer autót állított elő a Tesla, amelyből 53 ezer darab volt a vállalat új modellje. 2018-ban több mint 100 ezer darab Model S és Model X típst gyárthatnak.

Elon Musk nem véletlenül írta azt a hétvégén a Tesla dolgozóinak egy belső kör-e-mailben, hogy ha mindent megtesznek annak érdekében, hogy a negyedév utolsó napján is a lehető legtöbb Model 3 gördüljön le a gyártószalagról, akkor nagy győzelmet arathatnak, adja hírül a Portfolio.

A Tesla ugyanis közzétette hivatalos harmadik negyedéves gyártási számait, amelyből kiderült, hogy 80.142 autót állítottak elő, amelyből 53.239 darab volt a vállalat új modellje. Ez pedig azt jelenti, hogy a Tesla teljesítette a saját maga korábban adott előrejelzését és felülmúlta a legtöbb várakozást is. A kiszállítással viszont akadtak gondok, ráadásul Kínában jelentős importvámokkal kell szembenéznie a vállalatnak.

Egy évvel korábban kicsivel több, mint 25 ezer autót készítettek el 2017 harmadik negyedévében, vagyis jól halad a gyártás felpörgetése a vállalatnál.
Musknak igaza lett végül: ilyen számokra nem számítottak a Teslától

Érdemes a gyártási adatokat egy kicsit tovább boncolgatni, a Tesla ugyanis elmondta azt is, hogy a harmadik negyedév során összesen 53.239 darab Model 3, valamint 26.903 darab Model S és Model X futott le tőlük.

A Model 3 esetében ez több dolgot is jelentett:

A Teslának egyrészt sikerült teljesítenie korábbi vállalását, amely szerint a harmadik negyedév végére 50-55 ezer Model 3 készülhet el,
Másrészt viszont a harmadik negyedév utolsó hetében csupán 5.300 darab Model 3 legyártása történt meg, amely elmaradt a korábbi 6.000 darabos ígérettől.

A két másik, drágább modell gyártási számaival kapcsolatban pedig szint két dolgot kell kiemelni:

A Teslának sikerült belőlük többet gyártania, mint az előző negyedév során,
Jó úton halad a vállalat, az eddigi gyártási számok alapján úgy tűnik, hogy sikerül majd teljesíteni korábbi célját, amely szerint 2018-ban több mint 100 ezer darab Model S és Model X típust gyárthatnak.

A Tesla nem csak a gyártási, hanem a szállításai számait is közzé teszi minden negyedévben, így kiderült az is, hogy az amerikai elektromosautó-gyártó közel 83.500 járművet szállított le a harmadik negyedév során.

Ez több, mint amit vártak

A Model 3 harmadik negyedéves gyártási és szállítási számainak ismeretében kijelenthető, hogy a Teslának egy kivételével sikerült minden várakozást felülmúlnia a gyártás területén, míg a szállítás tekintetében az összes előrejelzésnél jobban teljesítettek.

Musknak igaza lett végül: ilyen számokra nem számítottak a Teslától

Kínában fel kell pörgetni az új gyár építését

A Tesla egyben jelezte azt is, hogy az egyre nagyobb méreteket öltő globális kereskedelmi háború hatására Kínában 40 százalékos importvámmal kell szembenézniük. A helyzet megoldása érdekében a vállalat menedzsmentje ígéretet tett arra, hogy felpörgetik majd a Sanghajba tervezett üzem építését.

A Teslának a gyártás felpörgetése után azonban a szállítási és logisztikai feladatok megoldásával gyűlt meg a baja. Ez a harmadik negyedéves számoknál is tetten érhető volt, hiszen a vállalat elmondta, hogy 8.048 darab Model 3 és 3.776 darab Model S és Model X szállítása kezdődött meg a harmadik negyedév végén, így ezek a járművek a negyedik negyedév elején jutnak majd szállításra. A Tesla ugyanakkor jelezte, hogy a helyzet rendezése, megoldása érdekében növelni fogják a közvetlen kiszállításokat a vásárlók otthonához vagy munkahelyéhez.

Nagy várakozás előzte meg a piacon a Tesla negyedéves gyártási számainak közzétételét, Elon Musk ugyanis korábban állította, ha sikerül a gyártást kellő mértékben felpörgetniük és a marzsok is érdemben emelkednek a Model 3 esetében, akkor a vállalat a harmadik negyedévben már nyereséges lehet. Néhány napja Musk elárulta, hogy nagyon közel állnak ahhoz, hogy végre nyereséges vállalat legyen a Tesla.

(Portfolio, 2018. október 2.)

 

Elon Musk három évig nem lehet a Tesla elnöke

Musk vehette az elnöki kalapját.

Alkut kötött az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC) Elon Mus és a Tesla. Musk és a cég is 20-20 millió dollár büntetést fizet, és Musk lemond a cég elnöki posztjáról - cserébe maradhat vezérigazgató. Ha nem állapodnak meg, és az SEC lefolytatta volna az eljárást, Musk a vezérigazgatóságot is bukhatta volna, írja a 444.hu.

Az SEC Musk egyik meggondolatlan tweetje miatt indított vizsgálatot bennfentes kereskedelem gyanújával. Musk augusztus 7-én posztolta, hogy "fontolgatom a Tesla kivonását 420 dolláros árfolyamon. A források biztosítottak". Vagyis azt, hogy visszavásárolná cége közkézen forgó részvényeit, hogy újra teljesen magántulajdonba vegye azt.

A megállapodás elég hirtelen fordulat a történetben, eddig úgy tűnt, hogy Musk harcolni fog az SEC vádjai ellen. A New York Times rálátó forrásai szerint Musk ügyvédei pénteken győzhették meg őt és a céget arról, hogy talán mégis érdemesebb lenne kiegyezni az SEC-vel.

A Times szerint az egész történet mögött Musk hiúsága állhat, aki a szívére vette, hogy a tőzsdén sokan a cég bukására játszottak, shortolták a részvényeket. Erre amúgy van ok játszani, a Tesla eléggé szenved azzal, hogy teljesíteni tudja hangzatos céljait, de egyelőre nem sikerült eléggé felfuttatnia a termelését, hogy teljesíteni tudja az igényeket. Emiatt kezdi elveszíteni korábbi előnyét is az elektromos autók gyorsan fejlődő és bővülő piacán, ahova 2018-ra gyakorlatilag minden nagy, hagyományos autógyártó is megérkezett a maga kifinomult, tökéletesre hangolt és optimalizált gyártókapacitásával, amivel a Teslával szemben képesek is termelési céljaik elérésére.

A Musk tweetjei után indult vizsgálat hatására amúgy a Tesla árfolyama zuhanni kezdett, pénteken például 14 százalékot esett - igazolva ezzel mindazokat, akik shortra játszottak a tőzsdén.

A mostani megállapodás értelmében a Tesla kvázi gyámokat nevez ki Musk mellé. Két független igazgatót is kineveznek a céghez, és a jövőben monitorozni fogják Musk kommunikációját a befektetőkkel. Az átláthatóság érdekében egy bizottságot is felállítanak, amely ellenőrizni fogja, hogy mikor mit hoznak nyilvánosságra a cégről, és azt is, hogy milyen érdekütközések lehetnek.

(444.hu, 2018. szeptember 30.)

 

Sanghajban épít üzemet a Tesla

Trump örülhet neki. 500 ezer darabos lesz.

Autógyárat épít Kínában a Tesla, a Reuters beszámolója szerint a Sanghajba tervezett üzemben évente 500 ezer darab gépjárművet készíthet majd az elektromos autógyártó, írja a Portfolio.

A Tesla a kínai hatóságokkal kötött megállapodása alapján szabad kezet kapott a gyár nyitásával összefüggésben, a tervezett üzem pedig a kutatás-fejlesztés és a gyártás mellett az értékesítési tevékenységet is elvégzi majd.

Az elektromos autógyártó hosszú tárgyalásokat folytatott a saját kínai autógyártó-üzeme felállítása érdekékben, amely lépéssel a cég megerősíthetné a piaci pozícióját a gyorsan növekvő kínai elektromosautók piacán és el tudná kerülni a Kínában az USA-ból importált gépjárművekre kivetett vámokat is. Az USA kínai termékekre kivetett importvámjaira válaszul, a kínai fél is szigorította az Amerikából importált gépjárművek importvámjait. A kínai importvámok emelése után pedig a Tesla is áremelésre kényszerült a kínai Model X és Model S típusai esetében.

A Reuters a gyárépítésre rálátó forrásokat idézve arról ír, hogy az üzem a Lingang-körzetben épülhet majd fel, a sanghaji Yangshan kikötő közelében. A Caijing magazin információi szerint a Tesla gyár pontos helyszínére vonatkozó döntés egyelőre nem született meg, és az üzem építési munkálatai a 2019 elején kezdődhetnek meg.

(Portfolio, 2018. július 10.) 

 

Luxusban tülekedik a Tesla

A Tesla Model S a luxuskategóriában lenyomta a Mercedest, és a BMW-t is. Európában.

Nagy gyomrost kaptak a Teslától a német prémiumgyártók, írja a Világgazdaság. A Tesla Model S a legfelső kategóriában megelőzte a Mercedes S-osztályú járműveit és a BMW 7-es sorozatát. Ez felér egy jól irányzott gyomrossal a német autógyártók számára – értékel az Automotive News Europe szaklap.

2017-ben a Tesla elektromosautó-gyártó Európában több darabot tudott eladni csúcsmodelljéből, mint a Mercedes, vagy a BMW. Ezt jelentette be az Automotive News Europe szaklap a Jato piackutató intézet adatai alapján.

A német prémium autógyártók számára az amerikai Tesla kihívása már régóta több mint kellemetlen. A középkategóriás autók piacán ugyan a kaliforniaiak még nem tudják megszorongatni a németeket, de a legjobban jövedelmező luxuskategóriában már simán elhódítják a német gyártók vagyonos vevőit.

A Tesla Model S autókból 2017-ben Európában 16 ezer darabot értékesítették, ami komoly, 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A német csúcsmodellek azonban sokkal nehezebben boldogultak – a Mercedes-Benz még növelni tudta az S-osztály értékesítését (3 százalékkal), összesen 13 ezer darabot adtak el belőle, a BMW 7-es sorozatának eladása viszont 13 százalékkal esett vissza 12 ezer darabra.

A kaliforniaiak a gyorsan növekvő SUV-piacon is támadnak, a Tesla Model X autóiból 12 ezret adtak el 2017-ben, amivel utolérték a Porsche Cayenne-t. És habár például a BMW X6-ot még nem hagyták maguk mögött, már elég riasztó a német autógyárak számára, hogy a kicsi, de „okos” márkák a hazai piacon legyőzhetik őket – jegyezte meg Filipe Munoz, a Jató piackutatója.

(Világgazdaság, 2018. február 20.)

 

Botladozik a Tesla gyártása

Az utóbbi időben rosszabb hírek is érkeznek a Teslától, főleg a Model 3 gyártásának akadályairól.

A Tesla eddigi fennállásának legrosszabb negyedévét jelentette 2017 harmadik negyedévéről. Az utolsó három hónapban a részvényesek 619 millió dollárt buktak az elektromos autókat gyártó cégen, írja az  Origo.

Egy évvel korábban az amerikai cég még 22 millió dolláros profittal zárt. A rekord veszteség hátterében az állhat, hogy a Tesla folyamatosan próbálta felgyorsítani a Model 3 gyártását, eddig sikertelenül. Még rosszabb hír a vevőknek és a cég támogatóinak, hogy az eddig 2017 decemberére ígért 5.000 jármű gyártása minden bizonnyal átcsúszik 2018-ra.

A Tesla saját bevallása szerint eddig 260 autót gyártott le a tervezett 1.500 helyett.

A Model 3 sikeressége kulcsfontosságú lehet a cég számára, mivel ez az autó jelentené a belépőjüket egy nagyobb, szélesebb körű piacra. A Model S - a Tesla csúcsautója - főleg a tehetősebb rétegeket célozza meg 70.000 dolláros árával, viszont a Model 3 fele ennyibe kerül, ezért hatalmas tömegeket is képes lehet vásárlásra ösztönözni.

Eddig pusztán Musk neve hallatán a befektetők képesek voltak komoly összegekkel támogatni minden ötletét. Azóta viszont a Tesla elérkezett abba a ciklusba, amikor a puszta ígéretekre már nem fognak vakon fejest ugrani a befektetők. A gyárnak ideje felmutatnia valami előrelépést a szép szavak mellé. Az első komolyabb teszten viszont, úgy tűnik, megbukhattak. A piac egyből reagált a negyedéves beszámolóra, és hamar 5 százalékot estek a Tesla részvényei.

Musk konferenciahívásban beszélt néhány elemzővel, akik arról faggatták, hogy mikor lesz képes az autógyára heti 10 ezer Model 3 leszállítására. Musk erre a kérdésre nem tudott válaszolni, ami nem csoda, hiszen jelenleg az 500 autó gyártásának sem érnek a közelébe. Az automatizált gyártási folyamat és az összeszerelés bonyolultságára hivatkozott, amikor arról kellett beszélnie, hogy miért késik ennyit a már idei évre beígért Model 3 sorozatgyártása.

Még meglepőbb, hogy Musk szerint a Teslának mérlegelnie kell, egyáltalán megéri-e ennyi pénzt befektetni a Model 3-ba, vagy inkább másra kellene összpontosítani.

Toni Sacconaghi,a Bernstein Research elemzője szerint a Tesla kezd kifogyni a tőkéből és lehetséges, hogy túl hamar vágták nagy fába a fejszéjüket.

Hozzátette, hogy ez volt az első alkalom amikor Musk nyíltan bevallotta, hogy a Teslanak fontos stratégia lépések között kell döntenie és választani a növekedés és a tőke között.

A Model 3-nak köszönheti a Tesla az egész 2017-es növekedését. Az "olcsó" elektromos luxusautó 50 százalékkal tornázta fel a cég részvényeit. Pedig már akkor sem tűnt kihívásmentes vállalkozásnak a tömeggyártás, hiszen a cég még sohasem gyártott le több mint 84 ezer autót egy év alatt. Még 2016-ban Musk arról beszélt, hogy a Tesla 200 ezer Model 3-ast fog legyártani a 2017-es év második felében. Idén márciusban már mutatkoztak az első jelei annak, hogy erre képtelenek lesznek, ezért csökkentették a számot 500 ezer egységre és a határidőt áttolták 2018-ra.

Az 500 ezer legyártott autó viszont nem kizárólag Model 3-as lesz, hanem ebbe a számba beletartozik a cég összes többi modellje is.

Az igazán nagy gyomros egy hónapja érkezett, amikor Musk elmondta, hogy hatalmas gondok vannak a gyártással és csak 260 autót sikerült elkészíteni. Az előző héten tovább tisztult a kép a Model 3 körül, de egyáltalán nem lett jobb. A saját méréseik alapján a gyáraik valahol heti 500 és 1.000 autó legyártására képesek, ez pedig jócskán elmarad az ígért 10 ezertől.

A Teslának már nem csak a Model 3-sal, hanem az önvezető autókkal is komoly gondjai vannak

A többfrontos háború egy másik harcterén is vesztésre áll a Tesla. Az önvezető autók piacán folytatott hadjáratukat is komoly csapás sújtotta.Több sajtóinformáció szerint is elvesztették az önvezető autók harvderéjért felelős gyártót: az Nvidiat. 

Elon Musk nemrégiben célzott arra, hogy a cég más utat választ az önvezető autókat működtető hardverek terén. Eddig az Nvidia szuperszámítógépeit szerelték be a járműveik nagy részébe, de kiderült, hogy azok a rendszerek nem bizonyultak elég erősnek ahhoz, hogy átmenjenek a szigorú vizsgákon. Bár a robotpilóta szoftverét a Tesla gyártja, de az Nvidia kulcsfontosságú partnere volt.

Korábbanl több hír is bejárta a külföldi sajtót, miszerint a Tesla Jim Keller vezetése alatt, teljesen önhálóan szeretné legyártani a robotpilóta működéséhez szükséges elemeket. A Tesla előző évben kezdte el használni az Nvidia hardverét, miután szakítottak a korábbi beszállítóval, a Mobileye-val.

A Tesla már most úgy árulja az autóit, hogy azokba be van építve a robotpilóta. Musk elmondta, hogy amint a rendszer legális lesz és átesik minden vizsgálaton, a tulajdonosok képesek lesznek némi pénzért cserébe aktiválni a funkciót autójukban. Legutóbb viszont már arról beszélt, hogy a jelenlegi hardver valószínűleg nem fog megfelelni az előírásoknak, ezért gyakorlatilag használhatatlan.

A Market Watch megemlíti, hogy hivatalos közleményt sem a Tesla sem pedig az Nvidia nem adott ki az ügyről, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a két cég külön utakon folytatja a jövőben.

Irány Kína

Ha mindez nem lenne elég, Musk további nyomást helyez a cégre azzal, hogy három éven belül Kínában is szeretné megkezdeni az autók gyártását. A cég pénztárcáját viszont komolyan leterheli a Model 3, ezért nem biztos, hogy jó ötlet további tőkét fektetni egy teljesen kiaknázatlan területbe addig, amíg nem rendeződnek a gyár már meglévő gondjai.

A Tesla a tervek szerint évente néhány 100 ezer autót szeretne legyártani az ázsiai országban, arról azonban nem esett szó, hogy mindezt hogyan tervezik, hiszen jelenleg ezt a mércét még egyszer sem sikerült megugraniuk. A szakértők szerint a Tesla túl hamar és túl nagy összegeket költ el annak érdekében, hogy felzárkózzon a világmárkák közé, és ennek hatására csúszik bele egyre több homokszem a gépezetbe.

(Origo, 2017. november 3., Balogh Tamás Márk írása)

 

Betörte a kirakatot a Tesla Model 3

Kell rá várni másfél évet. 355 kilométeres hatótávval. 400 ezer előrendelés: csak győzzék gyártani.

Elon Musk elektromos autós cége, a Tesla 2017 júliusának végén mutatta be új autóját, a nagyon várt Model 3-at. A technikai részletek lényege, hogy a 355 kilométeres hatótávú és 210 kilométer per órás maximum sebességre képes alapmodell 35 ezer dollárba (9 millió forintba) kerül, írja az Index. Ez olyan ár, ami várhatóan áttöri azt az árérzékenységi küszöböt, amikor már a egyre több vásárló elkezdhet egy Tesla vásárlásán gondolkodni. (Később jön majd egy nagyobb akkus, 44 ezer dolláros változat is, az egy töltéssel 500 kilométert fog tudni megtenni, maximum 225 kilométer per órával.)

A Model S kistestvérének egyik fő újdonsága, hogy minden eddiginél letisztultabb, minimalista irányítófelületet kapott: a kormány és az arra rakott pár gomb mellett egyetlen 15 hüvelykes kijelzőn vezérelhető minden. Bevallottan azért, mert úgy készülnek a cégnél, hogy az autó úgyis egyre önállóbb lesz, és egyre kevesebbet kell majd vezetés közben nézegetni a kijelzőt. Bár hardveresen készen áll az önvezető üzemmódra az új modell, a Model S-sel ellentétben nem kapta meg alapfelszerelésként a cég már gyakorlatban is használt, Autopilot nevű, részben önvezető szoftverét, ez még külön 5 ezer dollárba (1,3 millió forint) kerül.

Az iPhone-párhuzam lényege, hogy a Model 3 úgy segíthet elterjeszteni az elektromos és később az önvezető autókat, miként az első iPhone az okostelefonokat: fontos szerepet játszott abban, hogy a mobilok egyre inkább átveszik a számítógépek szerepét az életünkben.

A Tesla és a (tíz évvel ezelőtti) Apple közötti hasonlóságok már a felszínen is jelentkeznek. Mindkét cég a maga területe emblematikus szereplője, és mindkettőt egy karizmatikus vezető emelte ebbe a kitüntetett státuszba – még ha Steve Jobs és Elon Musk stílusa nehezen is állhatna távolabb egymástól. És ha tényleg sikerülne “az autós világ iPhone-jává“ válnia, a Teslát is végeláthatatlan sorban követhetik majd az imitátorok. Az érdekesebb párhuzamok viszont azért túlmutatnak ezen.

Ahogy az iPhone se a világ első okostelefonja volt, a Model 3 se az első megfizethető elektromos tömegautó (a Chevrolet Bolt vagy Opel Ampera-e például már 2016-ban megjelent, még ha nem is mindenhol fogy túl jól). A Tesla viszont nem csak autót, hanem egyben teljes ökoszisztémát is kínál, egyelőre persze főleg az Egyesült Államokban: a saját Supercharger töltőállomás-hálózatát, az autóval összeköthető, Powerwall nevű napenergiát tároló fali akkut, vagy az annak töltésére is alkalmas napelemeket. Ezzel válik a mindig is Musk-közeli SolarCity napelemgyártó felvásárlása a stratégia szerves részévé.

A legérdekesebb párhuzam talán a két cég technológiai paradigmaváltása közé vonható. Az autók napjainkban zajló fejlődése a mobilok elmúlt évtizedbeli átalakulására emlékeztetnek. Ma ott járunk az autóiparban, ahol a kétezres évek elején a mobiltelefonok gyártói tartottak: a hagyományos interfészt próbálták különféle módokon összeházasítani az új lehetőségekkel. Ebből születettek akkoriban az olyan fura hibridek, mint a gombos-kihajtható képernyős Nokia 9500.

Most az autókból kezdenek eltűnni a gombok, és a Model 3-mal a Tesla lépte meg azt, amit a mobiloknál az Apple éppen tíz éve, az első iPhone-nal: teljesen érintőképernyőre állt át, és a kezdeti vadhajtásokat levagdosva radikálisan leegyszerűsítette a kezelőfelületet, egyetlen kijelzőre. Na meg a gombok mellett nem mellékesen a hagyományos kocsikulcsnak is annyi, a Model 3-ban az ajtónyitástól az indításig mindent a telefon intéz. 

További hasonlóság, hogy a mobilokon az Apple terjesztette el a ma már megszokottnak számító rendszeres szoftverfrissítéseket, ma pedig a Tesla az egyik úttörője annak a trendnek, hogy az autók fedélzeti szoftvere is folyamatosan és automatikusan frissül a netkapcsolaton keresztül. Ez egyrészt azért fontos lépés, mert így gyorsabban elterjesztheti a legfrissebb megoldásokat. Az Apple alkalmazásboltja se volt rajta induláskor a mobilokon, aztán egyszer csak egy frissítéssel megérkezett, és teljesen új világot nyitott ki a már használatban lévő iPhone-okon is – ahogy korábban az Autopilotot is utólag kapcsolta be a Tesla az előző modellnél. Ha a jövőben a ma még csak félautomata Autopilot teljes értékű önvezető megoldássá válik, ezt a korábban vásárolt autók is megkaphatják egy egyszerű szoftverfrissítéssel. Másrészt biztonsági szempontból se jön rosszul, ha minél gyorsabban be lehet foltozni egy-egy sebezhetőséget.

Musk mestertervének pedig része az is, hogy az önvezető autóikat a tulajdonosok bedobhassák a közösbe, hogy ha napokig nem használják, akkor a holtidőben pénzt kereshessenek azzal, hogy fuvarokat teljesít, amíg ők alszanak, nyaralnak vagy épp dolgoznak.

Az iPhone-párhuzamot olvasva joggal lehet az az első gondolat, hogy azért elég vicces egy állítólagos népautót egy luxustelefonhoz hasonlítgatni. Az Apple-Tesla párhuzam propagálói szerint viszont úgy érdemes nézni a dolgot, hogy az iPhone-nal az Apple gyakorlatilag egy számjeggyel olcsóbban adott egy Apple-számítógépet, mint amennyibe addig egy MacBook került. Önmagában a Model 3 se kifejezetten olcsó, de a Tesla úttörő technológiáját viheti el a korábbinál sokkal több embernek, egyúttal általában az elektromos okosautók terjedésének is lökést adva.

Fog ez menni, csak győzze a gyár

Az elemzők szerint a Model 3 az eddigi évi egymilliósról négymilliósra bővíti a Tesla elérhető piacát. A Loup Ventures befektetőcég elemzője viszont jóval bátrabb becslést adott, az ő számításaik szerint csak Észak-Amerikában évi 11 millió autót is eladhat a cég. Már ha bírja gyártási kapacitással.

2016-ban beindult a Panasonic-kal közös óriási akkugyár, a nevadai Gigafactory, de még mindig nem érte el a csúcskapacitását, vagyis az évi egymillió akkut. Musk szerint még további két-három hasonló óriásgyárra lesz szükségük a közeljövőben. A Model 3 bemutatóján azt mondta, a kezdeti cél elérni a heti ötezer autós gyártási tempót, 2018 év végére pedig ezt is megdupláznák. Bár 2016 összesen csak 84 ezer autót adtak el, 2018-ban már fél-, 2020-ra pedig egymilliót gyártanának, és ehhez jön még a Powerwall, és az olyan beruházások, mint a nagy figyelmet kapó ausztráliai akkutelep.

(Index, 2017. augusztus 6.)

 

A Tesla egyre erősebb

Folyamatosan hízik a Tesla piaca.

Úgy vitték a Teslákat, mint a cukrot, írja a Portfolio. A Tesla 25 ezer járművet értékesített 2017 első negyedévében, amely új rekord volt. A Tesla Model S-ből 13.450 darab, míg a Model X-ből 11.500 darab fogyott.

A gyártás is rekordszintre emelkedett, az első negyedévben 25 ezernél is több Tesla készült. Az eladási adatokat látva jó esély van arra, hogy teljesüljön Elon Musk, a Tesla vezérének 2017 első félévére előrevetített célja, vagyis 47-50 ezer autó értékesítése.

(Portfolio, 2017. április 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.