autórengeteg₪márkazuhatag

Botladozik a Tesla gyártása

Az utóbbi időben rosszabb hírek is érkeznek a Teslától, főleg a Model 3 gyártásának akadályairól. 

A Tesla eddigi fennállásának legrosszabb negyedévét jelentette 2017 harmadik negyedévéről. Az utolsó három hónapban a részvényesek 619 millió dollárt buktak az elektromos autókat gyártó cégen, írja az  Origo.

Egy évvel korábban az amerikai cég még 22 millió dolláros profittal zárt. A rekord veszteség hátterében az állhat, hogy a Tesla folyamatosan próbálta felgyorsítani a Model 3 gyártását, eddig sikertelenül. Még rosszabb hír a vevőknek és a cég támogatóinak, hogy az eddig 2017 decemberére ígért 5.000 jármű gyártása minden bizonnyal átcsúszik 2018-ra.

A Tesla saját bevallása szerint eddig 260 autót gyártott le a tervezett 1.500 helyett.

 

A Model 3 sikeressége kulcsfontosságú lehet a cég számára, mivel ez az autó jelentené a belépőjüket egy nagyobb, szélesebb körű piacra. A Model S - a Tesla csúcsautója - főleg a tehetősebb rétegeket célozza meg 70.000 dolláros árával, viszont a Model 3 fele ennyibe kerül, ezért hatalmas tömegeket is képes lehet vásárlásra ösztönözni.

Eddig pusztán Musk neve hallatán a befektetők képesek voltak komoly összegekkel támogatni minden ötletét. Azóta viszont a Tesla elérkezett abba a ciklusba, amikor a puszta ígéretekre már nem fognak vakon fejest ugrani a befektetők. A gyárnak ideje felmutatnia valami előrelépést a szép szavak mellé. Az első komolyabb teszten viszont, úgy tűnik, megbukhattak. A piac egyből reagált a negyedéves beszámolóra, és hamar 5 százalékot estek a Tesla részvényei.

Musk konferenciahívásban beszélt néhány elemzővel, akik arról faggatták, hogy mikor lesz képes az autógyára heti 10 ezer Model 3 leszállítására. Musk erre a kérdésre nem tudott válaszolni, ami nem csoda, hiszen jelenleg az 500 autó gyártásának sem érnek a közelébe. Az automatizált gyártási folyamat és az összeszerelés bonyolultságára hivatkozott, amikor arról kellett beszélnie, hogy miért késik ennyit a már idei évre beígért Model 3 sorozatgyártása.

Még meglepőbb, hogy Musk szerint a Teslának mérlegelnie kell, egyáltalán megéri-e ennyi pénzt befektetni a Model 3-ba, vagy inkább másra kellene összpontosítani.

Toni Sacconaghi,a Bernstein Research elemzője szerint a Tesla kezd kifogyni a tőkéből és lehetséges, hogy túl hamar vágták nagy fába a fejszéjüket.

Hozzátette, hogy ez volt az első alkalom amikor Musk nyíltan bevallotta, hogy a Teslanak fontos stratégia lépések között kell döntenie és választani a növekedés és a tőke között.

A Model 3-nak köszönheti a Tesla az egész 2017-es növekedését. Az "olcsó" elektromos luxusautó 50 százalékkal tornázta fel a cég részvényeit. Pedig már akkor sem tűnt kihívásmentes vállalkozásnak a tömeggyártás, hiszen a cég még sohasem gyártott le több mint 84 ezer autót egy év alatt. Még 2016-ban Musk arról beszélt, hogy a Tesla 200 ezer Model 3-ast fog legyártani a 2017-es év második felében. Idén márciusban már mutatkoztak az első jelei annak, hogy erre képtelenek lesznek, ezért csökkentették a számot 500 ezer egységre és a határidőt áttolták 2018-ra.

Az 500 ezer legyártott autó viszont nem kizárólag Model 3-as lesz, hanem ebbe a számba beletartozik a cég összes többi modellje is.

Az igazán nagy gyomros egy hónapja érkezett, amikor Musk elmondta, hogy hatalmas gondok vannak a gyártással és csak 260 autót sikerült elkészíteni. Az előző héten tovább tisztult a kép a Model 3 körül, de egyáltalán nem lett jobb. A saját méréseik alapján a gyáraik valahol heti 500 és 1.000 autó legyártására képesek, ez pedig jócskán elmarad az ígért 10 ezertől.

A Teslának már nem csak a Model 3-sal, hanem az önvezető autókkal is komoly gondjai vannak

A többfrontos háború egy másik harcterén is vesztésre áll a Tesla. Az önvezető autók piacán folytatott hadjáratukat is komoly csapás sújtotta.Több sajtóinformáció szerint is elvesztették az önvezető autók harvderéjért felelős gyártót: az Nvidiat. 

Elon Musk nemrégiben célzott arra, hogy a cég más utat választ az önvezető autókat működtető hardverek terén. Eddig az Nvidia szuperszámítógépeit szerelték be a járműveik nagy részébe, de kiderült, hogy azok a rendszerek nem bizonyultak elég erősnek ahhoz, hogy átmenjenek a szigorú vizsgákon. Bár a robotpilóta szoftverét a Tesla gyártja, de az Nvidia kulcsfontosságú partnere volt.

 

Korábbanl több hír is bejárta a külföldi sajtót, miszerint a Tesla Jim Keller vezetése alatt, teljesen önhálóan szeretné legyártani a robotpilóta működéséhez szükséges elemeket. A Tesla előző évben kezdte el használni az Nvidia hardverét, miután szakítottak a korábbi beszállítóval, a Mobileye-val.

A Tesla már most úgy árulja az autóit, hogy azokba be van építve a robotpilóta. Musk elmondta, hogy amint a rendszer legális lesz és átesik minden vizsgálaton, a tulajdonosok képesek lesznek némi pénzért cserébe aktiválni a funkciót autójukban. Legutóbb viszont már arról beszélt, hogy a jelenlegi hardver valószínűleg nem fog megfelelni az előírásoknak, ezért gyakorlatilag használhatatlan.

A Market Watch megemlíti, hogy hivatalos közleményt sem a Tesla sem pedig az Nvidia nem adott ki az ügyről, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a két cég külön utakon folytatja a jövőben.

Irány Kína

Ha mindez nem lenne elég, Musk további nyomást helyez a cégre azzal, hogy három éven belül Kínában is szeretné megkezdeni az autók gyártását. A cég pénztárcáját viszont komolyan leterheli a Model 3, ezért nem biztos, hogy jó ötlet további tőkét fektetni egy teljesen kiaknázatlan területbe addig, amíg nem rendeződnek a gyár már meglévő gondjai.

A Tesla a tervek szerint évente néhány 100 ezer autót szeretne legyártani az ázsiai országban, arról azonban nem esett szó, hogy mindezt hogyan tervezik, hiszen jelenleg ezt a mércét még egyszer sem sikerült megugraniuk. A szakértők szerint a Tesla túl hamar és túl nagy összegeket költ el annak érdekében, hogy felzárkózzon a világmárkák közé, és ennek hatására csúszik bele egyre több homokszem a gépezetbe.

(Origo, 2017. november 3., Balogh Tamás Márk, fotó: AFP/Eric Piermont, MTI/EPA/Tesla, ANP/AFP/Piroschka Van De Wouw)

 

Betörte a kirakatot a Tesla Model 3

Kell rá várni másfél évet. 355 kilométeres hatótávval. 400 ezer előrendelés: csak győzzék gyártani.

Elon Musk elektromos autós cége, a Tesla 2017 júliusának végén mutatta be új autóját, a nagyon várt Model 3-at. A technikai részletek lényege, hogy a 355 kilométeres hatótávú és 210 kilométer per órás maximum sebességre képes alapmodell 35 ezer dollárba (9 millió forintba) kerül, írja az Index. Ez olyan ár, ami várhatóan áttöri azt az árérzékenységi küszöböt, amikor már a egyre több vásárló elkezdhet egy Tesla vásárlásán gondolkodni. (Később jön majd egy nagyobb akkus, 44 ezer dolláros változat is, az egy töltéssel 500 kilométert fog tudni megtenni, maximum 225 kilométer per órával.)

A Model S kistestvérének egyik fő újdonsága, hogy minden eddiginél letisztultabb, minimalista irányítófelületet kapott: a kormány és az arra rakott pár gomb mellett egyetlen 15 hüvelykes kijelzőn vezérelhető minden. Bevallottan azért, mert úgy készülnek a cégnél, hogy az autó úgyis egyre önállóbb lesz, és egyre kevesebbet kell majd vezetés közben nézegetni a kijelzőt. Bár hardveresen készen áll az önvezető üzemmódra az új modell, a Model S-sel ellentétben nem kapta meg alapfelszerelésként a cég már gyakorlatban is használt, Autopilot nevű, részben önvezető szoftverét, ez még külön 5 ezer dollárba (1,3 millió forint) kerül.

Az iPhone-párhuzam lényege, hogy a Model 3 úgy segíthet elterjeszteni az elektromos és később az önvezető autókat, miként az első iPhone az okostelefonokat: fontos szerepet játszott abban, hogy a mobilok egyre inkább átveszik a számítógépek szerepét az életünkben.

A Tesla és a (tíz évvel ezelőtti) Apple közötti hasonlóságok már a felszínen is jelentkeznek. Mindkét cég a maga területe emblematikus szereplője, és mindkettőt egy karizmatikus vezető emelte ebbe a kitüntetett státuszba – még ha Steve Jobs és Elon Musk stílusa nehezen is állhatna távolabb egymástól. És ha tényleg sikerülne “az autós világ iPhone-jává“ válnia, a Teslát is végeláthatatlan sorban követhetik majd az imitátorok. Az érdekesebb párhuzamok viszont azért túlmutatnak ezen.

Ahogy az iPhone se a világ első okostelefonja volt, a Model 3 se az első megfizethető elektromos tömegautó (a Chevrolet Bolt vagy Opel Ampera-e például már 2016-ban megjelent, még ha nem is mindenhol fogy túl jól). A Tesla viszont nem csak autót, hanem egyben teljes ökoszisztémát is kínál, egyelőre persze főleg az Egyesült Államokban: a saját Supercharger töltőállomás-hálózatát, az autóval összeköthető, Powerwall nevű napenergiát tároló fali akkut, vagy az annak töltésére is alkalmas napelemeket. Ezzel válik a mindig is Musk-közeli SolarCity napelemgyártó felvásárlása a stratégia szerves részévé.

A Tesla egyetlen bejelentéssel forradalmasítja a napenergia-ipart

A legérdekesebb párhuzam talán a két cég technológiai paradigmaváltása közé vonható. Az autók napjainkban zajló fejlődése a mobilok elmúlt évtizedbeli átalakulására emlékeztetnek. Ma ott járunk az autóiparban, ahol a kétezres évek elején a mobiltelefonok gyártói tartottak: a hagyományos interfészt próbálták különféle módokon összeházasítani az új lehetőségekkel. Ebből születettek akkoriban az olyan fura hibridek, mint a gombos-kihajtható képernyős Nokia 9500.

Most az autókból kezdenek eltűnni a gombok, és a Model 3-mal a Tesla lépte meg azt, amit a mobiloknál az Apple éppen tíz éve, az első iPhone-nal: teljesen érintőképernyőre állt át, és a kezdeti vadhajtásokat levagdosva radikálisan leegyszerűsítette a kezelőfelületet, egyetlen kijelzőre. Na meg a gombok mellett nem mellékesen a hagyományos kocsikulcsnak is annyi, a Model 3-ban az ajtónyitástól az indításig mindent a telefon intéz.

Tesla Model 3 szériaváltozat
 
További hasonlóság, hogy a mobilokon az Apple terjesztette el a ma már megszokottnak számító rendszeres szoftverfrissítéseket, ma pedig a Tesla az egyik úttörője annak a trendnek, hogy az autók fedélzeti szoftvere is folyamatosan és automatikusan frissül a netkapcsolaton keresztül. Ez egyrészt azért fontos lépés, mert így gyorsabban elterjesztheti a legfrissebb megoldásokat. Az Apple alkalmazásboltja se volt rajta induláskor a mobilokon, aztán egyszer csak egy frissítéssel megérkezett, és teljesen új világot nyitott ki a már használatban lévő iPhone-okon is – ahogy korábban az Autopilotot is utólag kapcsolta be a Tesla az előző modellnél. Ha a jövőben a ma még csak félautomata Autopilot teljes értékű önvezető megoldássá válik, ezt a korábban vásárolt autók is megkaphatják egy egyszerű szoftverfrissítéssel. Másrészt biztonsági szempontból se jön rosszul, ha minél gyorsabban be lehet foltozni egy-egy sebezhetőséget.

Musk mestertervének pedig része az is, hogy az önvezető autóikat a tulajdonosok bedobhassák a közösbe, hogy ha napokig nem használják, akkor a holtidőben pénzt kereshessenek azzal, hogy fuvarokat teljesít, amíg ők alszanak, nyaralnak vagy épp dolgoznak.

Az iPhone-párhuzamot olvasva joggal lehet az az első gondolat, hogy azért elég vicces egy állítólagos népautót egy luxustelefonhoz hasonlítgatni. Az Apple-Tesla párhuzam propagálói szerint viszont úgy érdemes nézni a dolgot, hogy az iPhone-nal az Apple gyakorlatilag egy számjeggyel olcsóbban adott egy Apple-számítógépet, mint amennyibe addig egy MacBook került. Önmagában a Model 3 se kifejezetten olcsó, de a Tesla úttörő technológiáját viheti el a korábbinál sokkal több embernek, egyúttal általában az elektromos okosautók terjedésének is lökést adva.

Fog ez menni, csak győzze a gyár

Az elemzők szerint a Model 3 az eddigi évi egymilliósról négymilliósra bővíti a Tesla elérhető piacát. A Loup Ventures befektetőcég elemzője viszont jóval bátrabb becslést adott, az ő számításaik szerint csak Észak-Amerikában évi 11 millió autót is eladhat a cég. Már ha bírja gyártási kapacitással.

2016-ban beindult a Panasonic-kal közös óriási akkugyár, a nevadai Gigafactory, de még mindig nem érte el a csúcskapacitását, vagyis az évi egymillió akkut. Musk szerint még további két-három hasonló óriásgyárra lesz szükségük a közeljövőben. A Model 3 bemutatóján azt mondta, a kezdeti cél elérni a heti ötezer autós gyártási tempót, 2018 év végére pedig ezt is megdupláznák. Bár 2016 összesen csak 84 ezer autót adtak el, 2018-ban már fél-, 2020-ra pedig egymilliót gyártanának, és ehhez jön még a Powerwall, és az olyan beruházások, mint a nagy figyelmet kapó ausztráliai akkutelep.

És a technikája: a totalcar elmondja.

(Index, 2017. augusztus 6., fotó: Str, David Mcnew, Reuters, Index)

 

A Tesla egyre erősebb

Folyamatosan hízik a Tesla piaca.

Úgy vitték a Teslákat, mint a cukrot, írja a Portfolio. A Tesla 25 ezer járművet értékesített 2017 első negyedévében, amely új rekord volt. A Tesla Model S-ből 13.450 darab, míg a Model X-ből 11.500 darab fogyott.

A gyártás is rekordszintre emelkedett, az első negyedévben 25 ezernél is több Tesla készült. Az eladási adatokat látva jó esély van arra, hogy teljesüljön Elon Musk, a Tesla vezérének 2017 első félévére előrevetített célja, vagyis 47-50 ezer autó értékesítése.
Úgy vitték a Teslákat, mint a cukrot

(Portfolio, 2017. április 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.