butik₪pórázon

A Google megfogta a Viagogo jegyüzéreit

Végleg kinyírhatja a Viagogo-t a Google. 

 

Az ötlet látszólag egyszerű: add el a feleslegessé vált koncertjegyedet egy erre szakosodott portálon. A nyilvánvaló igény mellett azonban az emberi kapzsiság és a könnyű pénzszerzés lehetősége is hamar megjelenik, lecsapva egy ilyen lehetőségre, írja az Origo, a Theguardian.com nyomán.

Megjelennek a hivatalosnál is drágább jegyek, a jegyek duplikációi, melyek érvénytelenek, sőt már a hivatalos árusítás előtti kamujegyek is. A hazánkban is működő Viagogo nagy sikert ért el, ám most csapdába került: egyik legfőbb bevételi forrása, a Google a szabályok megsértése miatt tiltotta le a hirdetéseit, aminek hatására a portál látogatottsága jelentősen visszaesett.

A probléma súlyosságát mi sem mutatja jobban, minthogy a Papp László Budapest Sportaréna rögtön egy olyan felbukkanó üzenetben fogadja a látogatókat, melynek bezárása nélkül el sem lehet kezdeni a weblap böngészését. Ebben felhívják a figyelmet, hogy „egyre több eseményen fordul elő, hogy kedves vendégeink közül néhányan bár jóhiszeműen, de olyan jeggyel érkeznek, ami érvénytelen. Ennek legjellemzőbb oka, hogy nem hivatalos jegyértékesítő társaságok vagy rosszindulatú magánszemélyek az internet névtelensége mögé bújva próbálnak anyagi hasznot húzni érvénytelen vagy többszörösen értékesített jegyekből.

Módszerük nagyon egyszerű, vásárolnak egy jegyet, amit online jegyértékesítő oldalon, aukciós oldalon, vagy közösségi média oldalon értékesítenek, sokszor több embernek is, akár a hivatalos jegyforgalmazóénál jóval magasabb áron. Természetesen addig semmi probléma a másodlagos jegypiaccal, amíg egy jegy egy vásárlóhoz kerül, de sajnos többször tapasztaltuk már, hogy egy-egy pdf formátumú jegy többször is értékesítésre került. Abban a pillanatban, hogy egy jegy adott vonalkódjával belépett valaki a házba, az azonos jeggyel érkező gyanútlan vásárló már nem fog tudni belépni adott eseményre."

Összehasonlítva például Celine Dion 2020. június 7-i koncertjét, jelentős különbség mutatkozik a Viagogo és a Papp László Budapest Sportaréna hivatalos jegyeladási árai között. Ezek a különbségek az esemény közeledtével és a jegyek fogytával valószínűleg inkább nőni fognak, mint csökkenni.

A színpadhoz legközelebbi VIP jegyek hivatalos ára 215 ezer forint, míg a Viagogo-n 319 ezer forintba kerül vélhetően ugyanaz a jegy (a Viagogo felbontása nem annyira pontos, mint a hivatalos jegyeladási oldalé, így csak vélelmezni lehet, hogy a legdrágább ár mindkét helyen ugyanoda szól). A küzdőtér középső részének két oldalán egységesen 45 ezer forint egy-egy jegy hivatalos ára, míg a Viagogo-n 58 és 71 ezer forinttól indulnak a jegyárak a két oldalon.Teljesen nyilvánvaló tehát, hogy nem arról van szó, hogy valaki egy jövő júniusra már most feleslegessé vált jegyeket árulna, hanem sokkal inkább arról, hogy jegyüzérek vásárolják fel a hivatalos jegyeket és adják tovább jelentős haszonnal a Viagogón. 

Ráadásul, ha valaki megveszi ezeket, még mindig nem lehet biztos abban, hogy csak neki adták el, így jobb, ha siet az esemény napján, nehogy valaki más beelőzze. A Viagogónak azonban mégsem a drágább és bizonytalanabb jegyek jelentik a legfőbb veszélyt, hanem a Google tiltása. A keresőóriás ugyanis még júliusban eltávolította a Viagogo-t a fizetett keresési eredmények közül, azzal vádolva a társaságot, hogy megsértette hirdetési szabályait. 

A döntés azután született, hogy a Viagogót számtalan jogi és szabályozási kérdésekkel kapcsolatos támadás érte világszerte.A webes forgalmi statisztikák azt mutatják, hogy a Viagogo eltűnése a Google hirdetett listáiból a webhely látogatottságának jelentős visszaeséséhez vezetett. Az Egyesült Királyság webhelyének látogatói például csaknem 80 százalékkal estek vissza, miközben a globális webhely látogatottsága is kétharmadával csökkent.

Mielőtt a Google betiltotta volna a hirdetéseket, a Viagogo brit webhelye júniusban 4,5 millió látogatót vonzott. A látogatások száma júliusban - a tilalom hatálybalépésének hónapjában - 2,5 millióra esett vissza, majd augusztusban, az első teljes hónapban, melyet a Google döntése érintett, már 820 ezerre zuhant. Ugyanebben az időszakban a vállalat globális webhelye, a Viagogo.com szintén komoly visszaesést szenvedett, amikor is 15,3 millióról 4,5 millióra csökkent a látogatószám.

A Viagogo egy nyilatkozatában kijelentette, hogy tárgyalásokat folytat a Google-lal annak reményében, hogy újra engedélyezhetik számára az AdWords használatát. Ez a Google-nek az a terméke, amely lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy fizetés ellenében releváns hirdetéseik megjelenhessenek az organikus találatok felett, a keresési találatokat tartalmazó lista tetején. 

A számok bizonyító ereje ellenére a Viagogo egy nyilatkozatában tompította a Google intézkedésének hatását, közölve, hogy több marketing módszert is alkalmaz a lehető legszélesebb közönség globálisan leghatékonyabb elérése céljából. Nagy kérdés persze, hogy önmagukon kívül ezzel kit szerettek volna megnyugtatni. Kijelentették azt is, hogy a Google-lal együtt dolgoznak a hirdetések visszaállítása érdekében. A Google azonban úgy reagált, hogy a felfüggesztés elleni fellebbezések online formában zajlanak, nem pedig a személyes tárgyalásokon. 

A Viagogo jegyértékesítési anomáliái Magyarországon is érezhető formában jelentek meg. A Papp László Budapest Sportaréna jelentős súlyú, felbukkanó üzenete mellett idén márciusban például Majka is óva intette a rajongóit, méghozzá kifejezetten a Viagogo ellen. Azt írta közösségi oldalán, hogy „Ne vásárolj a jegyértékesítőinkre hivatkozva kiállított kamu jegyeket! Annyian, annyiszor jelezték már: FELEJTSÉTEK EL A VIAGOGO-T! Nem tudunk mit kezdeni a hamis jegyekkel. Vásárolj időben, normál áron!" – írta az előadó.

(Origo, 2019. október 11., fotó: PIXABAY / KÉSZÍTETTE: 9093)

 

A koncertjegyet is hamisítják

Állandó a csalás a jegyekkel - könnyen verik át a gyanútlan rajongókat.

Elpusztíthatatlannak tűnik a koncertjegyekkel a visszaélés, túl könnyű módszer az interneten megvett jegyeket többször kinyomtatni és eladni, ráadásul mindig lesznek olyanok, akik elcsábulnak egy olcsóbb ajánlatért, vagy a lehetőségért, hogy megnézhessenek egy rendezvényt, amire már kikerült a teltház tábla, írja a Napi.hu. Rácz Gergő írása.

Többmilliós károk keletkeznek minden évben, a rendőrség pedig akkor sem mindig áll a helyzet magaslatán, ha tálcán kínálják számára az elkövetőt.

Mostanra már lényegében mindenki interneten veszi meg a koncertjegyeit, ez magával von egy stabil, lényegében kiirthatatlannak látszó visszaélési gyakorlatot, ami minden évben többmilliós kárt okoz a szervezőknek, illetve az óvatlan szórakozni vágyóknak, akiket megvezetnek a csalók.

Íme egy októberi, már jóval korábban teltházassá lett budapesti koncert eseményoldalán olvasható közlés, ahol a dátum közeledtével várhatóan csak még több lesz a már most is szép számban fellelhető jegykeresők száma, csakúgy, mint a mindezen nyerészkedni tervező csalóké.

Az ilyen típusú visszaélések nem kiterjedtek, de állandóak. Ez fokozottan igaz, ha komolyabb eltérés van az elővételes árkategóriák között, és végképp, ha időközben eladják az összes felkínált belépőt. A szervezők ilyenkor jobb esetben igyekeznek a csalók bejegyzéseit törölni, de teljes biztonság akkor sincs, ha valamelyik bevett jegycserélő felületen próbálna valaki belépőt szerezni.

Járdány Barna a Funcode jegyforgalmazó ügyvezetője szerint fontos megkülönböztetni az egyes csalási típusokat. Lehet szó hamisításról, amikor valaki otthon legyárt magának egy koncertjegyet, ez azonban rendkívül ritka. Sokkal gyakoribb a visszaélés, amikor valaki megvesz vagy megszerez egy érvényes jegyet, amit utána több példányban kinyomtat vagy lemásol, és többször elad. Mivel a jegyeken lévő vonalkódok egyszer használatosak, aki először ér a helyszínre, mehet szórakozni, a többiek ott szembesülnek azzal, hogy átverték őket.

Lozsádi Dániel, az A38 ügyvezetőjének elmondása alapján havonta 0 és 10 között szóródik a hamis jeggyel érkezők száma. Járdány elmondása alapján is 10-20-ra tehető az érvénytelen vonalkódok száma eseményenként. Ebbe beletartozik a jóhiszemű tévedés, jellemzően amikor valaki megvesz két jegyet, de véletlenül ugyanazt a pdf-et nyomtatja ki kétszer. Ezen felül vannak a visszaélések áldozatai.

Járdány szerint a jelenség állandó, kampányszerű, ha van egy nagyobb koncert amire elfogynak a jegyek ugyanúgy bepróbálkoznak a csalók, és ugyanúgy vannak, akik pórul járnak. Az eddigi tapasztalatok szerint itthon a legkirívóbb eset a 2008-as Lady Gaga koncert volt, ott 150 látogatót károsítottak meg.

Fontos megjegezni, hogy Magyarország arányaiban problémamentes, a különböző visszaéléseknek nyugat-Európában sokkal komolyabb terepe van, jóval komolyabb visszaélések vannak számszerűen és értékben is.

Nem könnyű elkapni a jegyüzért

Mint az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, a rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg 7 büntetőeljárás van folyamatban hamis koncertjegyek értékesítése kapcsán, csalás vádjával. Az ORFK külön ebben a témában nem vezet nyilvántartást, így csak a terjesztők és a beléptetők mindenkori becslésére lehet hagyatkozni.

A jegyekkel való visszaélés ugyanakkor könnyen komoly bűncselekménnyé válhat. Értékben 50 ezer forint a bűncselekmény határa, ami egy nemzetközileg közepesen ismert fellépő esetén is könnyen összejön néhány eladással, ehhez még hozzáadódhatnak további súlyosbító tételek, amennyiben felmerülhet, hogy üzletszerűen, vagy szervezeteben követik el a visszaéléseket.

A felderítéssel pedig nem mondható, hogy általános lenne az elégedettség. Lozsádi elmondása szerint tudják, hogy a kerületi rendőrkapitányság egyszer már elkapott egy hamis jegyekkel üzérkedő férfit, aki a bíróság felfüggesztett börtönre ítélt, de újra folytatja tevékenységét.

Hozzánk is eljutott egy korábbi, de most is tipikusnak tekinthető visszaélés dokumentációja, benne a rendőrségi feljelentés. Elárulhatjuk, nem lett megnyugtató eredménye a nyomozásnak. Egy teltházas koncert Facebook oldalán a koncert napján valaki meghirdette, hogy van rá eladó jegye, a későn eszmélő rajongók közül többen ugrottak a lehetőségre.

Mind a három általunk ismert, később feljelentést tevő áldozatnak két jegyet adott el, darabját 8 ezer forintért. A hirdetést egy kamu, de amúgy most is elérhető profilról tette. Hárman tettek feljelentést, de elképzelhető, hogy voltak más áldozatok is, akik elengedték az ügyet. Ez is gyakori, ezért is nehéz pontosan megítélni, hogy mekkora a súlya itthon a kérdésnek.

A csaló a jelentkezőkkel nyilvános helyen, ebben az esetben a deák téri aluljáróban találkozott, a többi feljelentővel pedig a Keleti pályaudvaron, illetve egy érdi gyorsétteremben. A másolt jegyekkel a koncert helyszínén fennakadtak a beléptetésnél.

A nyomozásnak nem lett eredménye, noha a feljelentéstevők pontosan le tudták írni a visszaélőt, és rendelkezésre álltak a nyilvános helyek térfigyelő kameráinak felvételei is, illetve az is, hogy pontosan mikor jártak az adott helyszínen a szereplők. Így a hatóságnak rendelkezésre állt az információ a felderítéshez és a felelősségre-vonáshoz.

Az ORFK szerint ha bűncselekmény gyanúja merül fel a vásárlás kapcsán, a vásárló feljelentését akár írásban, akár személyesen megteheti rendőrségen. A feljelentés megtételekor a vásárlás, az ellenérték kifizetésének dokumentációját mellékelje. Ez egy többször kinyomtatott pdf megvételét követően nyilván nem áll rendelkezésre. Az ORFK szerint a feljelentéshez mellékeljék a levelezést, vagy az üzenetváltást a csalóval. Ez a bemutatott esetben rendelkezésre állt, eredmény mégsem lett.

Nehéz kiszúrni a hamisított jegyet

A másodpiaci jegyvételnél nincs teljes biztonság, noha több olyan szolgáltatás indult el az elmúlt években, amelyek kifejezetten ezt a kérdést hivatottak kezelni, mint amilyen a Ticketswap vagy a Tickething. Lozsádi elmondása szerint a Ticketswap az egyes helyekkel és forgalmazókkal tud olyan megállapodást kötni - az A38 is ilyen -,hogy a továbbértékesített jegyeknek is lesz új, egyedi azonosítója. Ez ebben az esetben biztonságot ad, azonban előfeltétele, hogy a koncerthelyszín vagy az értékesítő rendelkezzen a megfelelő partnerségi megállapodásokkal.

Ennek hiányában a másodpiac további, más jellegű csalásoknak válhat a terepévé. Az A38 ügyvezetőjének elmondása szerint mostanra az online visszaéléseket is kezelni kell. Ennek lényege, hogy lopott kártyaadatokkal megvesznek nagyobb menyiségben jegyeket az egyes népszerű koncertekre, amiket utána épp az üzérkedés biztonságos alternatívájaként elindított portálokon kínálnak.

A tapasztalat szerint ezek külföldi bankkártyák. A legutóbbi tapasztalatok szerint februári koncertekről panaszkodtak május végén a megkárosítottak, akiknek a bankja megtérítette a kárukat, ezzel végső soron a koncertszervező meghívta azokat, akik a lopott kártyaadatokkal felvásárolt jegyeket vélhetően jóhiszeműen megvették a másodpiacon.

Lozsádi elmondása szerint az ilyen kísérletekre aktívan figyelnek, például hogy észrevegyék az olyan email címekkel való regisztrációt, amik amúgy az ember spam mappájában kötnek ki. Ha nem monitoroznának, és nem blokkolnák a gyanús tranzakciókat, értéket tekintve ötmilliós kár keletkezhetne az idén, és most jön csak az őszi klubszezon.

Ebben is, mint mindenben, végső soron a vásárlón múlik a legtöbb. Járdány említett egy esetet, amikor a szinte nem létező tényleges jegyhamisítás mégis megtörtént. Valaki egy szerkesztőprogramban csinált magának egy jegyet, amire valahogy érvényes vonalkódot is oda tudott szerkeszteni, ami a szervezőket is alaposan meglepte. Mint kiderült, a hamisító talált egy olyan rajongót, aki lelkesedésből kitette a lefotózott jegyét a Facebook-ra, aminek a látható vonalkódját a csaló utána könnyen rá tudta tenni a saját fabrikált jegyére.

Járdány szerint egyetlen teljesen biztos módja van annak, hogy elkerüljék a csalásokat, ez pedig az, hogy kizárólag legális helyről vegyen mindenki jegyet, és utána is legyen körültekintő. Érdemes a kelendő koncertek értékesítő honlapjaira később is visszanézni, mivel előfordul, hogy a korábban csomagban lefoglalt partnerjegyek visszakerülnek a forgalomba.

Azon túl nincs teljesen biztonságos megoldás, amennyiben egy vonalkódot a beléptetésénél már leolvasták és bement vele valaki, az összes többi belépő kívül fog maradni. Végső soron Járdány szerint ha elfogy, van, hogy el kell fogadni, hogy ez most kimarad, hiszen a másodértékesítésben is sok a visszaélés.

(Napi.hu, 2019. szeptember 26., Rácz Gergő írása)

 

500-1.000 hamis jegy is elment már egy koncertre

A jegyüzérek már mindenhol ott vannak.

A hivatalos jegyértékesítők egyetértenek abban, hogy egy új hazai szabályozás sokat segíthet a visszaélések visszaszorításában, írja a Világgazdaság. Magyarországon a Lady Gaga koncertjére mintegy ötszáz hamis jegyet adtak el, de volt olyan külföldi rendezvény is, ahol ezer embert vertek át.

Szinte nincs olyan koncert, rendezvény, fesztivál amely kapcsán ne jelennének meg azok a jegykerekesedők, akik – akár a telt házas eseményekre is – az eredeti árnak a többszöröséért akarnának jegyeket eladni.

„Sziasztok! 2 db jegyet vételeznék, nem horror áron”, „Sziasztok üzemeltetők! Nem lehet, hogy nektek is le kéne tiltani itt az oldalon nyíltan üzérkedéssel próbálkozókat, mint a ticket swapon is teszik? Kicsit kevesebb lehetőségük lenne hirdetni és nehezebb lenne rögtön 1 héten belül realizálni a potom 120-200-300 százalékos hasznot” – olvashatóak egy fővárosi koncert Facebook-eseményén. Ehhez hasonló bejegyzéseket több esemény falán is lehet olvasni, hiszen valamennyi koncert vagy rendezvény számára is hivatalosan létrehoznak egy Facebook-eseményt, ahol az érdeklődök felvilágosítást kaphatnak.

A túlárazott jegyüzérkedés nem tiltott Magyarországon, azonban nem feltétlenül a drága jegyekkel van a legfőbb probléma, hanem azzal, amikor sok esetben érvénytelen vagy hamis jegyet akarnak eladni. A különféle Facebook-eseményeken a jegyüzérek is megjelennek, akár hamis profilokkal is. Az esetek kis százalékában sikerül az érvénytelen jegyekkel üzérkedőket elkapni, a figyelmetlen vásárlók pedig nem gondolnak bele, hogy akár tízezrekért csupán egy darab A4-es papírt vásárolnak meg.

Azért te is odafigyelhetnél jobban

Az óvatlan vásárlók szinte 100 százalékban az interneten: az adok-veszek oldalakon, valamint a másodlagos jegyértékesítő portálokon jutnak hozzá az érvénytelen jegyekhez – mondta el a VG.hu-nak Kovács Szilvia, a Broadway PR és kommunikáció vezetője. „Többször kommunikáljuk, hogy csak hivatalos jegyértékesítőnél vásároljanak jegyeket. Feltüntetjük a sajtóanyagban is a jegyvásárlási linket, valamint fel szoktuk hívni a figyelmet, hogy ne vásároljanak másodlagos értékesítő portálokon” – tette hozzá.

A jegyhamisítás már rég nem fedi le a azokat a bűncselekményeket, amikor vízjeles, mikrószállás jegyeket fabrikáltak, hiszen ma már a számsor és a vonalkód/QR-kód feltüntetésével „hivatalosnak” tűnő jegyeket szinte bárki elő tud állítani – magyarázta Járdány Barna, a Ticketpro Hungary ügyvezető-igazgatója.

Amennyiben jegyet másol, vagy szerkeszt valaki, és megpróbálja felhasználni, akkor magánokirat-hamisítást követ el. Ha a hamis, másolt jegyet eladja, akkor csalást is elkövet – mondta Kovács Szilvia, a Broadway PR és kommunikáció vezetője. Hozzátette, ha valaki csalás áldozata lesz, akkor a vásárló jóhiszeműen vásárol jegyet, így nem követ el bűncselekményt. „Általában nem az próbálkozik a koncertre bejutással hamis jeggyel, aki elkészíti a hamis jegyet. Bár találkoztunk már olyan esettel, ahol egy család vett két érvényes jegyet hivatalosan, majd lemásolták és megpróbáltak négyen bejutni vele, de nem sikerült nekik” – mondta.

Járdány Barna a portálunknak elmesélt egy olyan esetet, amikor a vásárló úgy tette fel a közösségi oldalára a jegyét, hogy azon nem takarta ki az egyedi azonosítókat, így azzal egy jegyüzér vissza is élt. „Negyvenszer értékesíttették a meggondolatlan vevő jegyét, és az eset kapcsán nem a csalót vették elő – nem is találták meg –, hanem a posztolónak kellett a bíróságra mennie” – mondta el a Ticketpro Hungary ügyvezető-igazgatója, aki szakértőként többször is felhívta a figyelmet, hogy a visszaéléseket elsősorban a tudatós fogyasztói magatartással lehet megelőzni.

Hozzátette azonban azt is, hogy tapasztalata szerint a jegyekkel való visszaélések csekély méreteket öltenek, és főleg figyelmetlenségekből erednek azok a szituációk, amikor ugyanazzal a jeggyel próbálnak meg többen is bejutni egy eseményre. „Tipikus eset, hogy többen állójegyet vásároltak, otthon kinyomtatták, majd csak a beléptetésnél szembesülnek azzal, hogy egy vonalkód több jegyen is előfordul” – tette hozzá.

A vonalkód-olvasó rendszer nem lát különbséget másolt és eredeti vonalkód között, ezért mindig az első érvényesített elektronikus jegyet (e-ticket) fogadják el, minden további, azonos vonalkóddal rendelkező jegy pedig már érvénytelennek minősül.

„Azoknak, akik a másodlagos piacon vásároltak jegyet, csak annyit tudunk javasolni, hogy siessenek” – mondta Járdány Barna. Hozzátette, óriási botrányt okozott az az eset is, amikor Lady Gaga 2010-ben Budapesten koncertezett:

az egyik aukciós oldalon csalók több tízezer forintos jegyeket adtak el a fellépő bulijára. A hamisítványok olyan jól sikerültek, hogy az átvert mintegy ötszáz vásárló csak a beléptetésnél szembesült azzal, hogy át lettek verve.

A rendőrségnek is szabály kellene

„Tudunk egy olyan külföldi esetről, ahol több mint ezer darab érvénytelen jegy volt. Ott már a készenléti rendőrségnek kellett a becsapott tömeget kezelni, hiszen volt, aki több száz kilométert utazott a koncertért, majd nincs lehetősége bejutni a megvásárolt (hamis) jegyével, mert az esemény teljesen telt házas. Itt a pórul járt ügyfél bukja az útiköltségét is, hiszen a semmiért utazott” – mondta a Broadway PR és kommunikáció vezetője, aki szerint több milliós károkról is van tudomásuk az érvénytelen jegyértékesítések kapcsán.

Szokolay Zsolt, az Interticket üzletfejlesztési igazgatója elmondta, irodájukon keresztül 2018-ban több mint 11 és félmillió jegyet értékesítettek, de elenyésző az a mennyiség, amikor a vásárlók panasszal éltek volna, de ezeknél az eseteknél is a másodlagos forrásokon megvett jegyekkel volt a probléma.

Hozzátette, hogy a negatív visszajelzések alapján az Interticketnél megfigyelték és mára pontosan tudják, hogy kik azok a jegyüzérek, akik az interneten érvénytelen jegyekkel próbálnak minél nagyobb bevételre szert tenni. A rendőrségi bejelentések alapján azt is tapasztalják, hogy a csalók felderítése nem igazán sikeres Magyarországon. „Be tudtunk azonosítani olyan csoportokat, akikről kiderült, hogy a partnereinktől mintegy hétezer jegyet értékesítettek különböző felületeken” – közölte Szokolay Zsolt.

A legtöbb országhoz hasonlóan Magyarországon sincs olyan törvény, hogy egy jegyet ne lehessen bármilyen áron továbbértékesíteni. A jegyértékesítők egyetértenek abban, hogy egy új hazai szabályozás sokat segíthet abban, hogy a visszaéléseket visszaszorítsák, legalábbis a túlárazott jegyek tekintetében.

Járdány Barna szerint egy új szabályoszással – mint ahogy a reklám területén 15 százalékos haszonrés van megállapítva – a jegyértékesítés, koncertszervezés területén is segítség lenne egy hasonló keretrendszer, amellyel legalább a túlárazott értékesítést meg lehetne szűrni. Példának hozzátette: a Viagogo a magasabb árfekvésű jegyekekel megteremti magának azt a lehetőséget, hogy ha világszerte bármilyen koncertre, sportrendezvényre rákeresnek az interneten, az esetek nagy részében ehhez a másodlagos forráshoz kerül az érdeklődő. A szakember szerint erre is érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani.

A hivatalos jegyértékesítők szerint a világ egyik legnagyobb online értékesítési felületére, a Viagogóra többen is panaszkodtak, a nemzetközi sajtó is számos visszaélésről számolt már be, de ennek a hazai viszonylatban még egyelőre nincs átütő ereje. Mindenféleképpen azt is fontosnak tartják, hogy az a vásárlói attitűd, melyet például egy AliExpress felületén a magyar vásárlók is folytatnak – hogy a legolcsóbb termékékekről és tájékozódnak –, fontos lenne a drágább jegyek vásárlásánál is szem előtt tartani, és minden vásárlás előtt tájékozódni arról, hogy a hivatalos értékesítőknél mennyibe kerülnek, illetve valóban vannak-e még jegyek.

(Világgazdaság, 2019. június 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.