étek₪áruda

Kipucol az Unilever

A haszontalan termékeit leépítené az Unilever. Marmite, Magnum: siker nem számít.

Drasztikus lépésre szánhatja rá magát az Unilever, írja az Origo a Guardian beszámolója nyomán, a vállalat ugyanis a jövőben megszabadulna azoktól a márkáitól, melyek nem fenntartható módon működnek, valamint nincs társadalmi vagy környezetvédelmi szempontból hasznosnak tekintett céljuk. A vállalat állítólag még az igazán sikeres brandjeit is hajlandó eladni, ha nem teljesülnek az elvárások.

Már nem elég, hogy a hétköznapi fogyasztási cikkek gyártói azt ígérjék, egy új mosószertől fehérebb lesz a póló, ragyogóbb fényű a haj, mert a vásárlók olyan márkák termékeit szeretnék megvásárolni, amelyek rendelkeznek valamilyen mögöttes célkitűzéssel - ezt Alan Jope, az Unilever vezérigazgatója fejtette ki annak kapcsán, hogy a vállalat kész megszabadulni akár azoktól a bejáratott brandektől is, melyek nem bírnak ilyen "mögöttes céllal."

Megválhat az ismert márkától az Unilever FORRÁS: AFP/GETTY IMAGES/MICHAEL LOCCISANO

Az Unilevernél felgyorsultak azok a törekvések, melyek több mint 400 márkájuk fenntartható modell szerinti átalakítását tűzték ki célul, köztük az olyan, a briteknél nagyon népszerű márkáét is, mint a Marmite, vagy a Magyarországon is kedvelt Magnum.

A cég vezérigazgatója azt mondja, meg kell találniuk a módját annak, hogyan járulhatnak hozzá ezek a brandek a társadalom, a bolygó jobbá tételéhez.

Ez pedig nagyon komoly célkitűzésnek tűnik. A vezető elmondta: ugyan nem szabnak szigorú ütemtervet, de a jövőben akár a legjövedelmezőbb termékeiktől vagy akár egész termékkategóriáktól is megválnak, ha ez az elgondolás nem teljesül valamelyiknél.

A vállalatnál azt is kifejtették, jelenleg 28 nagy márkájuk van - például a Dove, a Hellmann's és a Sunsilk -, melyeknél teljesültek a fenntarthatósági célok, és ezek sokkal gyorsabb ütemben nőnek, mint a többi márka. Ezek adták a csoport tavalyi évben elért, 51 milliárd eurós bevételének (kb. 16 ezer milliárd forint) több mint felét.

Az Unilever azt is közölte, vizsgálják, milyen módon tudnának megoldást találni az egyszer használatos műanyagok problémájára, például a Cif márkanév alatti tisztítószerek utántöltésére.

A fenntarthatósággal és a társadalmi célokkal foglalkozó bejelentés azután jött, hogy a vállalat közzétette számait 2019 első hat hónapjáról.

Eszerint az első féléves adózás előtti eredmény 4,6 milliárd euró volt, ami elmarad a várt 5 milliárdtól.

Az elmaradásnak az az oka, hogy a második negyedév elején a vártnál gyengébben alakult az értékesítés, például a jégkrémek eladása. Az azóta beköszöntő európai rekordmeleg azonban robbanásszerű keresletnövekedést hozott a cég legtöbb márkájánál, például a Cornettónál is.

(Origo, 2019. július 28.)

 

Unilever: marad, ahol van

London és Rotterdam: marad a két központ.

Az Unilever bejelentette, hogy a cég igazgatósága visszavonta a költözési javaslatot, mivel a brit részvényeseknek nem tetszett a kezdeményezés. A vállalatnak jelenleg két székhelye van Londonban és Rotterdamban, ezt egyesítették volna a holland városban, írja az Origo.

A cég azért döntött úgy, hogy egyesíti a holland és brit ágazatát egyetlen központban, mivel tavaly nem tudták megvenni egy 143 milliárdos ajánlattal a Kraft-Heinz amerikai élelmiszeripari céget.

Az egyesítéssel hatékonyabb és agilisabb üzletpolitikát terveztek, hogy a cég könnyebben reagálhasson a gyorsan változó fogyasztói piacra.

A jelenlegi kettős központ 1930 óta létezik, amikor a holland Unie vajkészítő egyesült a brit szappankészítő Lever Brothers céggel.

De az összeköltözést nem támogatta egy nagyobb részvényesi csoport, ezért a cég vezetői inkább visszavonták azt.

„A testület most megvizsgálja a következő lehetséges lépéseket, és azokról egyeztetünk részvényeseinkkel" – nyilatkozta Marijn Dekkers elnök a Reuters-nek.

(Origo, 2018. október 5.)

 

Az Unilever megvette a Carver Korea kozmetikum gyártót

A brit-holland Unilever fogyasztásicikk-gyártó csaknem 2,3 milliárd euróért felvásárolja a dél-koreai Carver Korea nevű kozmetikai céget.

Az Unilever a dél-koreai szépségipari termékek iránti egyre növekvő ázsiai keresletre kíván a felvásárlással reagálni, írja a Napi.hu az MTI tudósítása nyomán. A felvásárlás legnagyobb nyertese a Goldman Sachs és a Bain Capital lehet, ők szerezték meg ugyanis 2016 nyarán a Carver Korea mintegy 60 százalékát 420 millió euróért.

A felvásárlással az Unilever a kozmetikai üzletágának erősítését célozza.

A dél-koreai kozmetikai termékek exportja jelentősen emelkedik, a Carver a 2016-os évet mintegy 137 millió euró nyereséggel zárta. A felvásárlást még a hatóságoknak is engedélyezniük kell.

A Unilever az amerikai Procter & Gamble után a világ második legnagyobb márkás fogyasztásicikk-gyártója. Magyarországon az Unilever Magyarország Kft. révén van jelen a vállalat, és több mint 1.700 embert foglalkoztat. Vezető élelmiszermárkái közé tartozik egyebek között a Magnum, a Lipton és a Knorr, de a brit-holland cég gyártja a Dove, Axe és Domestos termékeket is.

(Napi.hu, 2017. szeptember 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.