kirakatles₪plázarítus

BL: nagy pénz, nagy foci

Csak nem egészen nekünk. Óriási pénztárcák játszótere a Bajnokok Ligája. 

Százmillió euró felett kereshet idén a Bajnokok Ligája győztese, a magyar kluboknak pedig a 2018 őszétől ősztől érvényes lebonyolítási formában az eddiginél is kevesebb esélyük van eljutni a főtábláig, írja a Világgazdaság.

A fix pénzdíjak alapján 54 és 57,2 millió euróval gazdagodhat idén a Bajnokok Ligája győztese, de a televíziós és szponzorációs, úgynevezett market pool bevételeket is beleszámítva egy angol, spanyol, német, vagy olasz klub esetében ez az összeg meghaladhatja a 100 millió eurós álomhatárt is.

Forrás: AFP/IKIMAGES/Ian KINGTON

Az előző kiírásban például a Real Madrid hiába védte meg a BL 1992 óta íródó történetében először a címét, csak 81 millió eurót keresett, miközben a döntőben legyőzött Juventus 110 millióig jutott, mivel egyedüli olasz csapatként menetelt sokáig. Érdekesség, hogy a kasszánál a két finalista közé furakodott a sorozatban akkor bemutatkozó angol Leicester City is 82 millió euróval.

A Bajnokok Ligája mostani kiírásában eddig több mint 100 találkozót játszottak le, melyeken átlagosan legalább 3 gól esett, az átlagos nézőszám pedig meghaladja a 44 ezret. 

 

Bár a Bajnokok Ligája már jó ideje a gazdag klubok játszótere, a 2018–2019-es szezontól ez még inkább így lesz, hiszen a 32 főtáblás helyből tíz helyett már csak hatért lehet selejtezni, a magyar bajnoknak pedig – jó eséllyel a Ferencvárosnak, vagy a Videotonnak – négy párharcot kellene sikerrel megvívnia, holott az eddigi három is többnyire lehetetlen küldetésnek tűnt.

Eddig mindössze kétszer szerepelt magyar klub a csoportkörben, 1995 őszén éppen az FTC, igaz, akkor még csak 16 együttes szerepelt a főtáblán, 2009-ben a Debrecen már a jelenlegi rendszerben képviseltette magát.

 

(Világgazdaság, 2018. március 13.)

 

Manchester City: pénzben is első
A Manchester City a világ legerősebb futballklubja, pénzügyekben. A Barca sehol a top '10-ben. Kínai klub a negyedik.

A pénzügyeket nézve a Soccerex Football Finance 100 tanulmány szerint a Manchester City a legerősebb a világon. Kínai lett klub a negyedik, a top 10-ben ráadásul öt brit klub is szerepel, írja a Világgazdaság az MTI nyomán. 

A „Soccerex Football Finance 100” tanulmány készítői figyelembe vették a klubok tárgyi tulajdonait, bankban lévő pénzét, valamint a tulajdonosi befektetéseket és az adósságot.

A Premier League éllovasát a szintén angol Arsenal, majd a francia Paris Saint-Germain követi a listán. Némi meglepetésre a kínai Kuangcsou Evergrande a negyedik helyen szerepel, két pozícióval a Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírását megnyerő spanyol Real Madrid előtt.

A kínai klub helye a világ labdarúgásában az elmúlt húsz évben bekövetkezett változás következménye – utalt a Kuangcsou Evergrande pozíciójára David Wright, a Soccerex marketingigazgatója. Hozzátette: a kínai élvonalból kilenc klub került fel a százas listára, több mint Franciaországból, Németországból, vagy Olaszországból.

Az Arsenal második helye minden bizonnyal többeket meglep, és vita tárgya lehet, mert az átigazolási piacon jellemzően nem költ túl sokat – hangsúlyozta Wright, aki szerint a londoniak üzleti modellje ezzel szemben rendkívül szilárd, ami különösen a klub tulajdonában lévő Emirates Stadionnak köszönhető.

A két dobogós mellett az angol élvonalból további három együttes – a Tottenham Hotspur (5.), a Manchester United (7.) és a Chelsea (9.) – került a legjobb tíz közé, ahol a spanyol Barcelonának (13.) nem jutott hely.

(Világgazdaság, 2018. január 4., fotó: AFP) 

 

Messi nem a visszajáró aprót számolgatja

Messi puszta aláírása a Barcához 80 millió eurónál többet kóstál.

Lionel Messi még mindig nem írta alá azt a papírt, amellyel meghosszabbítaná az FC Barcelonánál 2018 nyarán lejáró szerződését. Pedig nem lehet azt mondani, hogy a Neymar eladása után anyagilag igen jól eleresztett klub ne tett volna neki igazán gáláns ajánlatot, írja az Origo.

Az FC Barcelona azt szeretné, ha legnagyobb csillaga, a világ jelenlegi (egyik?) legjobb futballistája, az ötszörös aranylabdás Lionel Messi minél hamarabb aláírná új, 2021-ig szóló szerződését. A klubvezetés szerint ez már csak formalitás, hiszen a játékos ügyeit képvisel családtagok - Messi bátyja és apja - már ellátták kézjegyükkel a szerződést - de a legfontosabb aláírás még mindig hiányzik, mégpedig Messié. 

A L'Ara katalán lap szerint a klub ezúttal már olyan ajánlatot tett le az argentin elé, amit legfeljebb csak egy őrült utasítana vissza. A lap információi szerint Messi körülbelül heti 500 ezer eurós fizetést kapna, és csak magáért az aláírásért 80 és 90 millió euró közötti bónuszra számíthatna. 

Pénz az van

Ha azt kérdezik, hogy honnan van a Barcának ennyi pénze, akkor jó helyen kapisgálnak. A katalán lap tudomása szerint a klub rekor forgalommal zárta az előző idényt, 897 millió euró folyt be, amiben nem kis tételt jelent persze a csapat korábbi brazil sztárjának Párizsba történt értékesítése: ebből 222 millió eurót láttak a katalánok.Kicsivel nagyobb baj a klub bevételeinek 84 százalékát viszik el az idei szezonban brutálisan megemelkedett bérek.Azzal, hogy Marc-André ter Stegen, Luis Suárez és Andrés Inieste is hosszabbított, illetve, hogy ugyanez várható Sergi Robertótól és Gerard Piquétől is, a bérköltség 31,4 százalakkal 365-ről 479 millió euróra emelkedett. 

Az aláírásért bónuszok is járnak, ami csak az aktuális idényre mintegy 150 millió eurót húz ki a Barca kasszájából. A L'Ara tudomása szerint ebből 44 milliót eurót elkülönítettek arra az esetre, ha nem sikerülne megegyezni Neymarékkal a brazil kifizetetlen bónuszáról, ami a 2016-os szerződéshosszabbítása után járna neki (saját álláspontjuk szerint), a fennmaradó 100 millió túlnyomó része pedig Messi számlájára vándorolna.

Már, ha aláír, mert spekulációk szerint az argentin csillag arra vár, hogy mi lesz a katalán függetlenségi törekvések végkifejlete, mert az egészen biztos, hogy ő nem akar egy egy csapatos katalán bajnokságban focizgatni. Akkor inkább odébb áll.

Új mezszponzor, új stadion

De nem csak a játékosok fizetésére kell gondolni: az FC Barcelonának 500 dolgozója van, és a létszám várhatóan közel 40 fővel fog gyarapodni. A klubnak ugyanis olyan új kihívások kezelésére kell embert találnia, mint hackertámadások, a megnövekedett biztonsági kockázatok (informatikusokat és biztonsági szakembereket keresnek), illetve a kereskedelmi részlegbe is kell a friss erőt - ez további költségnövekedéssel fog járni.

A kiadásokat finanszírozni kell, amiben most már nem lesz partner az eddigi mezszponzor Qatar Airways, illetve ennek tulajdonosa, a katari kormány - a közel-keleti ország ugyanis éppen a Paris Saint-Germainre fordítja ezentúl az energiáit és pénzügyi erőforrásait. Helyettük viszont érkezett a japán internetes óriás, a Rakuten, amelyik négy éven keresztül évente 58 millió eurót folyósít.

Ott van viszont a sportszergyártó partner, az amerikai Nike, amelyik a közeljövőben aláírandó új megállapodás révén 24 helyett már 60 millió dollárt fog utalni. Egy jó BL-szerepléssel pedig az UEFA-tól is mintegy 10-15 millió euróval több pénzre lehet számítani, mint eddig.

Nagy kiadással jár, de jelentős bevételnövekedéssel kecsegtet a stadion, a Camp Nou átépítése. A már ma is Európa legnagyobb stadionjának számító 99 ezer férőhelyes monstrumot tovább bővítik, és alaposan át is építik, ami mintegy 600 millió euróba fog kerülni.

Ezt lesz hivatott fedezni a majdani névadó szponzor megjelenése. Az Espai Barca névre keresztelt beruházáshoz olyan partnert keresnek, akivel 25-30 évre szerződhetnek, cserébe pedig 250 millió euró körüli összeget remélnek. Azok a cégek, akik Lionel Messiben látnak fantáziát, így máris kiesnek a jelöltek közül.

Megnyugtató, hogy a spanyol liga és az UEFA együttes nyomásgyakorlásának köszönhetően a nemrégiben még közel 300 milliós hitelállomány a 2015-16-os idény végére szinte teljesen eltüntette a klub, a mostani idény végén meglévő 54 millió pedig abszolút kezelhetőnek tűnik. Óscar Grau, a klub igazgtója ugyanakkor hangsúlyozta, ha a télen venne is új játékost a csapat, a lehetőségeik meglehetősen szűkösek.

(Origo, 2017. október 13., fotó: AFP, Pau Barrena, Origo)

 

Neymar zsebében turkál a Barca

A Barcelona szerződésszegés miatt perli a brazilt.

A Neymar-saga még mindig nem ért véget, írja az Origo.  A kkatalán klub ugyanis panaszt nyújtott be a Spanyol Labdarúgó Szövetségnél (RFEF), mert szeretné visszakapni azt a pénzt, amit Neymarnak fizetett a játékos szerződésének hosszabbításakor.

A brazil 2016 októberben hosszabbított a Barcelonával, amely 8,5 millió euró aláírási bónuszt fizetett neki. A klub úgy véli, hogy amikor Neymart a párizsiak kivásárolták az élő szerződéséből, megszegték a feltételeket.

A katalánok 9,35 millió eurót várnak a játékostól, akinek tíz százalékos kártérítést is fizetnie kell. Ha Neymar nem tudja visszatéríteni az összeget, akkor a Paris Saint-Germainnek kell megtennie.

Az ügy érdekessége, hogy nemrég a Barcelona utasította el, hogy kifizessen Neymarnak 26 millió eurót, ami azért járt volna, mert a brazil még július 31-én is a klub játékosa volt.

A brazil Neymar lett egyébként a világ legdrágább futballistája, a párizsiak, a PSG, 222 millió euróért vitték el a Barcelonától 2017 augusztus elején.

(Origo, 2017. augusztus 22., fotó: AFP/Jean-Sebastien EvrardIndex, 2017. augusztus 3.) 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.