kirakatles₪plázarítus

Kíméletlenül nyomják a pénzt a sportolók alá

 A szponzorok. Elmegy rá 62 milliárd euró.

Mióta a közösségi média kiemelkedően fontos platformja lett a hirdetéseknek, a nagy cégek eszement pénzeket fizetnek azoknak a sztársportolóknak, akiken keresztül a lehető legtöbb embert érhetik el. A sportszponzoráció olyannyira virágkorát éli, hogy évente 62 milliárd eurót költenek rá globálisan, írja a Világgazdaság.

Nem meglepő, hogy a csapatsportok szintjén a világ legnépszerűbb sportágában, a labdarúgásban találhatjuk a legtöbb szponzorpénzt, a cégeknek ez a sportág biztosítja a legnagyobb megjelenési lehetőséget a márkaépítés terén.

Rengeteg olyan csapat van, amelyet mögött több tízmillió eurós, dolláros, vagy fontos támogatói háttér leledzik, de mind közül kiemelkedik a Manchester United–Chevrolet-frigy, amelynek értelmében a Chevrolet évi 47 millió fontot fizet azért, hogy a vörösök mezén láthassuk óriási méretű logóját.

Fotó: AFP

Pontosan ugyanennyit kap a Barcelona is a Rakuten technológiai vállalattól azért, hogy ott virítson a játékosok csíkos dresszén a cég neve. Ez kétszer annyi, mint amennyit az előző mezszponzor, a Qatar Airlines fizetett annak idején.

A Premier League második legjelentősebb mezszponzorpartnere a Yokohama gumigyártó, amely évi 40 millió fontot perkál a Chelsea-nek. Kiemelkedő együttműködésnek számít még a Tottenham évi 35 milliós megállapodása az American Insurance Associationnel, valamint a 30 millió fontot érő Arsenal–Emirates-partnerség.

Az egyéni sportolók ennél sokszorta jobban járhatnak, hiszen nem kell osztozniuk a pénzeken. Egyes tornák és versenyek meglehetősen busásan jutalmazzák a győzteseket, a teniszezők wimbledoni győzelme például 2 millió fontot hoz a konyhára. Ám ezek a pénzdíjak sok esetben a játékosok vagy a versenyzők bevételének csak elenyésző hányadát teszik ki, főleg, ha belegondolunk, hogy egy olimpiai aranyérem mintegy 25 ezer dollárt ér. Tehát, ha egy Grand Slam megnyerése nagyjából 2-4 millió dollárt hoz, hogyan lehetséges, hogy Serena Williams bankszámláján 160 millió dollár áll? A válasz természetesen a szponzoráció.

A legendás teniszezőnő évente körülbelül 20 millió dollárt keres olyan támogatók által, mint a Nike, a Wilson, a Gatorade vagy az IBM. Még tavaly is befolyt 18 millió dollár, amikor fél évig nem vett ütőt a kezébe gyermekének születése miatt.

Extrém eset, hogy a már visszavonult atléta, Usain Bolt is évi 30 milliót keresett csak szponzorációból, többek közt a Puma és a Visa jóvoltából.

Nála kevesebbet kaszált Lionel Messi, a Barcelona ikonja: 2016-ban 28 millió dolláros jövedelemre tett szert csak szponzorpénzekből. Ezt követően 2017-ben élethosszig tartó szerződést írt alá az Adidasszal, amely olyan összegű megállapodásról szól, hogy azt egyelőre még nem is merték nyilvánosságra hozni a felek. Azt viszont tudjuk, hogy Messi szakmai és reklámértéke együtt napjainkban nettó 340 millió dollár.

A kosárlabdázó LeBron James 2015-ben kötött, szintén élethosszig tartó Nike-kontraktusa a GQ jelentése szerint több mint 1 milliárd dollárról szól. Vele kapcsolatos friss hír, hogy másodszor is elhagyja a Cleveland Cavalierst: a 2010 és 2014 között már a Miami Heatben is szereplő klasszis igent mondott a Los Angeles Lakers vezetőségének: 154 millió dolláros, négyéves szerződést kötött.

LeBron mellett a Nike másik nagy fogása Cristiano Ronaldo, aki tulajdonképpen egy sétáló hirdetőtábla. Ő is élete végéig hordja a Nike felszereléseit, ám ezenfelül olyan cégekkel is szerződésben áll, mint a Tag Heuer vagy a Herbalife. A 2017-ben az év legjobban fizetett sportolójának választott portugál nettó piaci értéke 400 millió dollár.

Fotó: AFP

Mindent és mindenkit leköröz azonban a svájci teniszlegenda, Roger Federer, aki 65 millió dollárt zsebelt be szponzorpénzekből. Ebből a legjelentősebb tétel, 40 millió dollár a Barilla tésztagyártótól érkezik.

A legjobban szponzorált sportolók listáján minden bizonnyal marad a trónon Federer, mert ha a hírek igazak, hamarosan aláírja új szerződését az Uniqlo sportszergyártóval, amely tíz évre 300 millió dollárt fizet majd neki.

(Világgazdaság, 2018. július 3., Serena Williams fotó: AFP)

 

BL focicsúcs: ja, hogy pénz is van benne?

Messze nem csak a presztízs miatt éri meg BL-döntőt játszani egy klubnak.

Nem unatkoztunk az idei Bajnokok Ligája fináléja alatt, ahogy mondani szokták: volt minden, mint a búcsúban. A kapusbakik, pályára rohanó néző és Gareth Bale csodagólja mellett elképesztő számokat is hozott a Real Madrid győzelme, ugyanis tizenharmadik alkalommal nyert BEK-et, illetve BL-t, Cristiano Ronaldo pedig ötödik trófeáját vihette haza, írja a Világgazdaság.

Bánhatja, aki nem volt ott a remek hangulatú és eseménydús döntőn, de hiába szerettek volna sokan jegyet váltani a szombati fináléra, csak nagyon keveseknek adatott meg, hogy a helyszínen tekintsék meg a Real Madrid és a Liverpool összecsapását. A belépők 30 százalékát ugyanis nem bocsátották kereskedelmi forgalomba, mindössze 6.700 jegy állt azok rendelkezésére, akik nem az angol vagy a spanyol klub hivatalos keretein keresztül szerettek volna meccsre menni.

A Real Madrid az UEFA-tól több mint 400 millió eurót kasszírozhatott az elmúlt négy év sikeres BL-

A két klub összesen 34 ezer jegyet kapott az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA), a fennmaradó több mint 22 ezer jegyet pedig szponzorok, klub- és szövetségi delegáltak, különböző médiumok vezetői, illetve programszervezők kapták. A jegyárak miatt sok ok nem lehetett panaszra, hiszen tavaly óta szinte semmit nem emelkedtek. A legolcsóbb tikettekhez 70 euróért (22 ezer forint), míg a legdrágább kategóriához 450 euróért (140 ezer forint) juthattak hozzá.

A csapatoknak meglehetősen jó befektetés volt a BL-döntőben való részvétel. Az UEFA által létrehozott market pool rendszer – amelynek keretein belül a 2015–2018 közötti időszakra 1,2 milliárd eurót különítettek el – igen busásan jutalmazza a klubküzdelmek során az előrejutást. Így fordulhat elő, hogy az elmúlt években a Real Madrid körülbelül 320 millió eurót kapott az Európai Labdarúgó-szövetségtől, amelyet kizárólag a BL-eredményei alapján érdemelt ki. Idén ez az összeg további 85 millió euróval emelkedhet.

A Liverpool – tekintve, hogy az elmúlt pár évben nem parádézott, sőt előfordult, hogy részt sem vett a Bajnokok Ligája-sorozatban – eddig körülbelül 80 millió eurót halászott ki a market pool büdzséből. Idei kiváló szereplésének köszönhetően azonban ez az összeg minden bizonnyal megduplázódik.

Az UEFA feje azonban valószínűleg egy kicsit sem fáj a kifizetett pénzdíjak miatt, ugyanis olyan támogatói háttérrel rendelkezik, amelyet nem sok piac mondhat el magáról. Bizonyára mindannyian fejből fel tudunk sorolni olyan márkákat, amelyek neve már régóta összefonódik a BL-sorozattal, ilyen például a Pepsi vagy a Mastercard – utóbbi 1994 óta hűséges társa a BL-nek. A sörmárkák is szoros versenyfutásban vannak, a rendkívül emlékezetes Amstel–UEFA-frigy felbomlása után a Heineken lett a befutó, amely évente 62 millió eurót tesz le az asztalra.

(Világgazdaság, 2018. május 29., fotó: AFP/Benjamin Cremel)

 

BL: nagy pénz, nagy foci

Csak nem egészen nekünk. Óriási pénztárcák játszótere a Bajnokok Ligája.

Százmillió euró felett kereshet idén a Bajnokok Ligája győztese, a magyar kluboknak pedig a 2018 őszétől ősztől érvényes lebonyolítási formában az eddiginél is kevesebb esélyük van eljutni a főtábláig, írja a Világgazdaság.

A fix pénzdíjak alapján 54 és 57,2 millió euróval gazdagodhat idén a Bajnokok Ligája győztese, de a televíziós és szponzorációs, úgynevezett market pool bevételeket is beleszámítva egy angol, spanyol, német, vagy olasz klub esetében ez az összeg meghaladhatja a 100 millió eurós álomhatárt is.

Az előző kiírásban például a Real Madrid hiába védte meg a BL 1992 óta íródó történetében először a címét, csak 81 millió eurót keresett, miközben a döntőben legyőzött Juventus 110 millióig jutott, mivel egyedüli olasz csapatként menetelt sokáig. Érdekesség, hogy a kasszánál a két finalista közé furakodott a sorozatban akkor bemutatkozó angol Leicester City is 82 millió euróval.

A Bajnokok Ligája mostani kiírásában eddig több mint 100 találkozót játszottak le, melyeken átlagosan legalább 3 gól esett, az átlagos nézőszám pedig meghaladja a 44 ezret. 

Bár a Bajnokok Ligája már jó ideje a gazdag klubok játszótere, a 2018–2019-es szezontól ez még inkább így lesz, hiszen a 32 főtáblás helyből tíz helyett már csak hatért lehet selejtezni, a magyar bajnoknak pedig – jó eséllyel a Ferencvárosnak, vagy a Videotonnak – négy párharcot kellene sikerrel megvívnia, holott az eddigi három is többnyire lehetetlen küldetésnek tűnt.

Eddig mindössze kétszer szerepelt magyar klub a csoportkörben, 1995 őszén éppen az FTC, igaz, akkor még csak 16 együttes szerepelt a főtáblán, 2009-ben a Debrecen már a jelenlegi rendszerben képviseltette magát.

(Világgazdaság, 2018. március 13.)

 

Super Bowl: pénz és Philadelphia Eagles

A Philadelphia Eagles 41-33-ra verte a New Englandet. Legnézetteb az USA-ban. Tengernyi pénzben ázik. Reklám: 42 ezer dollárból ötmillió dollár lett.

A profi amerikaifutball-bajnokság (National Football League, NFL) 2017-es szezonjának nagydöntőjében a Philadelphia Eagles, az NFC (National Football Conference) és a New England Patriots, az AFC (American Football Conference) bajnokának összecsapása telt házas sportesemény. Ez alapesetben 67 ezer embert jelent, de a Minnesota Vikings otthonául szolgáló stadion nagyobb eseményekre (mint a Super Bowl) több mint 70 ezer fősre bővíthető. A 2016-os NFL szezonra átadott vadonatúj minnesotai aréna nem kevesebb mint 288 milliárd forintba került (1,1 milliárd dollár), amelynek több mint a felét a Vikings és a privát befektetők tették össze, a fennmaradó összeget - 125 milliárd forint – pedig az adófizetők állták.

Belépő: nincs ingyen, de most kétezer dolcsival drágább

Az idei eseményre a SeatGeek által közzétett adatok alapján január 30-án egy átlagos jegy 5.190 dollárba került, ami egyébként a 2017-es év hasonló időszakához képest közel 2.000 dolláros emelkedést jelent.

A jegyárak nehezen mérhetőek bármilyen más sporteseményéhez. Néhány nappal az összecsapás előtt a legolcsóbb jegy a SeatGeeken 3.699 dollárba, azaz közel egymillió forintba került, és még épp nem a kakasülőre szólt, de 6.000 és 7.000 dollár között már egy egész jó helyre szóló jegyet is el lehetett csípni. Ha már ott lehet egy ilyen eseményen az ember, akkor ugyebár nem mond nemet egy hot dogra, vagy egy korsó sörre és még egy kis ajándékot is beszerez. Az ilyen jellegű költésekről a 2017-es döntő kapcsán megbízható összesítés nem készült, de 2016-ban a kaliforniai Levi’s Stadionban lejátszott 50. Super Bowlról igen: azt a mérkőzést összesen 71.088 szurkoló követte a helyszínen, és ők átlagosan fejenként 152 dollárt költöttek el ételre és italra (88 dollár), valamint szuvenírre (65 dollár).

Az említett, 2017 szeptemberi számítások szerint a New England értéke 3,7 milliárd dollár (9 százalékos növekedés 2016-hoz képest), amíg az Eaglesé 2,65 milliárd dollár (6 százalékos növekedés). A legértékesebb amúgy a Dallas Cowboys, 4,8 milliárddal. 

Az Eagels tulajdonosa a magát szociológus doktorból hollywoodi filmproducerré átképző Jeffrey Lurie, míg a New Englandé a sportban és ingatlanban utazó nagyvállalkozás, a Kraft Group alapítója és elnök-vezérigazgatója, Robert Kraft. Viszont, ha egy kis túlzással is, de ez lehetett volna fordítva is. 1994-ben ugyanis Lurie tett egy próbát, hogy megszerezze a Patriotsot, ám nem sikerült, így inkább 185 millió dollárért megvette az Eagelst (ennek az értéknek ugyebár 14-szeresét éri most a franchise). A New England megszerzése sem került sokkal kevesebbe. Kraft, akinek nettó vagyona 6,2 milliárd dollárra rúg, 1994-ben 175 millió dollárt fizetett a csapatért. (Lurie vagyona sem elhanyagolható, habár Krafténak csak a harmada, nagyjából 2 milliárd dollárt tesz ki.)

Játékospénz: nem semmi az sem

A legkimagaslóbb átlagkeresettel az amerikai nemzeti kosárlabdaliga, az NBA játékosai rendelkeznek, de az Egyesült Államok első számú sporteseményének ligájában is álomszerűek a kereseti lehetőségek. A 2017-es szezonban becslések szerint a csapatok 6,4 milliárd dollárt, azaz  megközelítőleg 1.650 milliárd forintot költöttek nagyjából 1.800 NFL-játékos bérére. Azt érdemes tudni, hogy a négy nagy amerikai sportágban (amerikai futball, kosárlabda, baseball és jégkorong) úgynevezett fizetési sapka (salary cap) van meghatározva, amely megszabja, hogy egy klub mennyit költhet egy évben a játékosok bérére. A 2017-es idényre a csapatonkénti fizetési limit 167 millió dollár, vagyis úgy 42,5 milliárd forint volt, amit mindkét döntős klub simán tartani is tudott.

Az alábbi ábrán a két csapat legmagasabb szerződéses összeggel rendelkező játékosai láthatók. Külön kiemelte a 444.hu a teljes időtartamra vonatkozó összeget, az egy évre jutó átlagösszeget (teljes időtartamra vonatkozó összeg/évek száma) és a teljes időtartamra vonatkozó összeg garantáltan kifizetésre jutó részét. Ugyanis a hatalmas számok mögött megbújó szerződésekben vannak bizonyos meghatározott feltételek (például a pályára lépések száma), amelyek nem teljesülésekor a szerződésben feltüntetett összeg a töredékére eshet vissza.

A New England elnyűhetetlen irányítója, Tom Brady csak a sor végén szerepel a fenti diagramon, érdemes odafigyelni arra, hogy a szerződése csupán két évre szól (a klasszis, ötszörös Super Bowl-győztes quarterback idén már 40 éves), de még így is övé a legmagasabb garantált összeg. Brady karrierje során (18 szezon) már több mint 197 millió dollárt keresett (57,8 milliárd forint).

A 2017-18-as szezon legértékesebb szerződéssel rendelkező játékosai nem a döntős csapatokból kerültek ki. Az Eagles védőjátékosa, Fletcher Cox szerződése itt kimagasló, de a teljes mezőnyben már csak a kilencedik. A legértékesebb szerződéssel a Detroit Lions irányítója, Matthew Stafford rendelkezett, 5 évre szóló 135 millió dolláros fizetéssel, amelyből $92 millió garantált.

Reklám: fizess, ha tudsz, a Super Bowl mindent ver

A Super Bowl a 2017-es év legértékesebb sportesemény márkája volt a Forbes által készített ranglistán. A döntő értéke nem kevesebb mint 663 millió dollár, amely 5 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A tavalyi döntő televíziós reklámbevétele a Kantar Media számításai szerint elérte a 419 millió dollárt.

Az adage.com adatai szerint idén egy 30 másodperces tévéspot átlagosan 5 millió dollárba kerül, ami egy hajszállal magasabb, mint a 2017-es átlagár. Csak összevetésként. A Magyarországon Agymenők címen futó amerikai vígjátéksorozatban, a Big Bang Theoryban 2017-ben egy 30 másodperces spot ára 286 ezer dollár volt, ami a sorozatok között a 3. legmagasabb ár volt, az első helyen pedig a This is Us állt, közel 395 ezerrel. De még a 2017-es Oscar-gála átlagos spotértéke is nagyjából 2 millió dollár körül alakult. 

Ráadásul az árak annak ellenére nőnek, hogy a nézettség csökken. Hogy tovább folytatódik-e ez a trend, vagy a 2018-as Super Bowl megfordítja az utóbbi két év nézőszám-csökkenését, és újra rekordközeli átlagnézőszámot hoz, még nem lehet tudni a cikk írásakor. Az azonban biztos, hogy a reklámdíjak az egekben járnak. 1967-ben az első Super Bowlon a reklámdíjak 42 ezer dollárra rúgtak, ebből lett napjainkra a több mint 5 millió dolláros átlagár.

De az is figyelemreméltó, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott egy 30 másodperces spot értéke. A tavalyi döntőt a tengerentúlon átlagosan 111, millió tévénéző követte a Fox csatornán, és az így elmaradt az eddigi nézőcsúcsot jelentő, 2015-ös, az NBC által közvetített New England Patriots - Seattle Seahawks döntőtől (több mint 114 millió néző). A 111 millió átlagos nézőszám így is bőven a legnézettebb esemény volt a tengerentúlon a tévében, az Oscar-gálát például 2017-ben 34 millióan követték.

A reklámspotok ára sokkal dinamikusabban nő, mint a nézettség, azaz a reklámozóknak egyre több pénzbe kerül elérniük egyetlen nézőt. Amíg 2010-ben még csak 2,6 centbe került egy nézőt elérni (30 másodperces spot átlagára/átlagnézőszám), 2017-ben már 4,6 centet is elkért ugyanezért a Super Bowlt közvetítő csatorna.

(444.hu 2018. február 5.)

 

Manchester City: pénzben is első
A Manchester City a világ legerősebb futballklubja, pénzügyekben. A Barca sehol a top '10-ben. Kínai klub a negyedik.

A pénzügyeket nézve a Soccerex Football Finance 100 tanulmány szerint a Manchester City a legerősebb a világon. Kínai lett klub a negyedik, a top 10-ben ráadásul öt brit klub is szerepel, írja a Világgazdaság az MTI nyomán. 

A „Soccerex Football Finance 100” tanulmány készítői figyelembe vették a klubok tárgyi tulajdonait, bankban lévő pénzét, valamint a tulajdonosi befektetéseket és az adósságot.

A Premier League éllovasát a szintén angol Arsenal, majd a francia Paris Saint-Germain követi a listán. Némi meglepetésre a kínai Kuangcsou Evergrande a negyedik helyen szerepel, két pozícióval a Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírását megnyerő spanyol Real Madrid előtt.

A kínai klub helye a világ labdarúgásában az elmúlt húsz évben bekövetkezett változás következménye – utalt a Kuangcsou Evergrande pozíciójára David Wright, a Soccerex marketingigazgatója. Hozzátette: a kínai élvonalból kilenc klub került fel a százas listára, több mint Franciaországból, Németországból, vagy Olaszországból.

Az Arsenal második helye minden bizonnyal többeket meglep, és vita tárgya lehet, mert az átigazolási piacon jellemzően nem költ túl sokat – hangsúlyozta Wright, aki szerint a londoniak üzleti modellje ezzel szemben rendkívül szilárd, ami különösen a klub tulajdonában lévő Emirates Stadionnak köszönhető.

A két dobogós mellett az angol élvonalból további három együttes – a Tottenham Hotspur (5.), a Manchester United (7.) és a Chelsea (9.) – került a legjobb tíz közé, ahol a spanyol Barcelonának (13.) nem jutott hely.

(Világgazdaság, 2018. január 4.) 

 

Messi nem a visszajáró aprót számolgatja

Messi puszta aláírása a Barcához 80 millió eurónál többet kóstál.

Lionel Messi még mindig nem írta alá azt a papírt, amellyel meghosszabbítaná az FC Barcelonánál 2018 nyarán lejáró szerződését. Pedig nem lehet azt mondani, hogy a Neymar eladása után anyagilag igen jól eleresztett klub ne tett volna neki igazán gáláns ajánlatot, írja az Origo.

Az FC Barcelona azt szeretné, ha legnagyobb csillaga, a világ jelenlegi (egyik?) legjobb futballistája, az ötszörös aranylabdás Lionel Messi minél hamarabb aláírná új, 2021-ig szóló szerződését. A klubvezetés szerint ez már csak formalitás, hiszen a játékos ügyeit képvisel családtagok - Messi bátyja és apja - már ellátták kézjegyükkel a szerződést - de a legfontosabb aláírás még mindig hiányzik, mégpedig Messié. 

A L'Ara katalán lap szerint a klub ezúttal már olyan ajánlatot tett le az argentin elé, amit legfeljebb csak egy őrült utasítana vissza. A lap információi szerint Messi körülbelül heti 500 ezer eurós fizetést kapna, és csak magáért az aláírásért 80 és 90 millió euró közötti bónuszra számíthatna. 

Pénz az van

Ha azt kérdezik, hogy honnan van a Barcának ennyi pénze, akkor jó helyen kapisgálnak. A katalán lap tudomása szerint a klub rekor forgalommal zárta az előző idényt, 897 millió euró folyt be, amiben nem kis tételt jelent persze a csapat korábbi brazil sztárjának Párizsba történt értékesítése: ebből 222 millió eurót láttak a katalánok.Kicsivel nagyobb baj a klub bevételeinek 84 százalékát viszik el az idei szezonban brutálisan megemelkedett bérek.Azzal, hogy Marc-André ter Stegen, Luis Suárez és Andrés Inieste is hosszabbított, illetve, hogy ugyanez várható Sergi Robertótól és Gerard Piquétől is, a bérköltség 31,4 százalakkal 365-ről 479 millió euróra emelkedett. 

Az aláírásért bónuszok is járnak, ami csak az aktuális idényre mintegy 150 millió eurót húz ki a Barca kasszájából. A L'Ara tudomása szerint ebből 44 milliót eurót elkülönítettek arra az esetre, ha nem sikerülne megegyezni Neymarékkal a brazil kifizetetlen bónuszáról, ami a 2016-os szerződéshosszabbítása után járna neki (saját álláspontjuk szerint), a fennmaradó 100 millió túlnyomó része pedig Messi számlájára vándorolna.

Már, ha aláír, mert spekulációk szerint az argentin csillag arra vár, hogy mi lesz a katalán függetlenségi törekvések végkifejlete, mert az egészen biztos, hogy ő nem akar egy egy csapatos katalán bajnokságban focizgatni. Akkor inkább odébb áll.

Új mezszponzor, új stadion

De nem csak a játékosok fizetésére kell gondolni: az FC Barcelonának 500 dolgozója van, és a létszám várhatóan közel 40 fővel fog gyarapodni. A klubnak ugyanis olyan új kihívások kezelésére kell embert találnia, mint hackertámadások, a megnövekedett biztonsági kockázatok (informatikusokat és biztonsági szakembereket keresnek), illetve a kereskedelmi részlegbe is kell a friss erőt - ez további költségnövekedéssel fog járni.

A kiadásokat finanszírozni kell, amiben most már nem lesz partner az eddigi mezszponzor Qatar Airways, illetve ennek tulajdonosa, a katari kormány - a közel-keleti ország ugyanis éppen a Paris Saint-Germainre fordítja ezentúl az energiáit és pénzügyi erőforrásait. Helyettük viszont érkezett a japán internetes óriás, a Rakuten, amelyik négy éven keresztül évente 58 millió eurót folyósít.

Ott van viszont a sportszergyártó partner, az amerikai Nike, amelyik a közeljövőben aláírandó új megállapodás révén 24 helyett már 60 millió dollárt fog utalni. Egy jó BL-szerepléssel pedig az UEFA-tól is mintegy 10-15 millió euróval több pénzre lehet számítani, mint eddig.

Nagy kiadással jár, de jelentős bevételnövekedéssel kecsegtet a stadion, a Camp Nou átépítése. A már ma is Európa legnagyobb stadionjának számító 99 ezer férőhelyes monstrumot tovább bővítik, és alaposan át is építik, ami mintegy 600 millió euróba fog kerülni.

Ezt lesz hivatott fedezni a majdani névadó szponzor megjelenése. Az Espai Barca névre keresztelt beruházáshoz olyan partnert keresnek, akivel 25-30 évre szerződhetnek, cserébe pedig 250 millió euró körüli összeget remélnek. Azok a cégek, akik Lionel Messiben látnak fantáziát, így máris kiesnek a jelöltek közül.

Megnyugtató, hogy a spanyol liga és az UEFA együttes nyomásgyakorlásának köszönhetően a nemrégiben még közel 300 milliós hitelállomány a 2015-16-os idény végére szinte teljesen eltüntette a klub, a mostani idény végén meglévő 54 millió pedig abszolút kezelhetőnek tűnik. Óscar Grau, a klub igazgatója ugyanakkor hangsúlyozta, ha a télen venne is új játékost a csapat, a lehetőségeik meglehetősen szűkösek.

(Origo, 2017. október 13.)

 

Neymar zsebében turkál a Barca

A Barcelona szerződésszegés miatt perli a brazilt.

A Neymar-saga még mindig nem ért véget, írja az Origo.  A kkatalán klub ugyanis panaszt nyújtott be a Spanyol Labdarúgó Szövetségnél (RFEF), mert szeretné visszakapni azt a pénzt, amit Neymarnak fizetett a játékos szerződésének hosszabbításakor.

A brazil 2016 októberben hosszabbított a Barcelonával, amely 8,5 millió euró aláírási bónuszt fizetett neki. A klub úgy véli, hogy amikor Neymart a párizsiak kivásárolták az élő szerződéséből, megszegték a feltételeket.

A katalánok 9,35 millió eurót várnak a játékostól, akinek tíz százalékos kártérítést is fizetnie kell. Ha Neymar nem tudja visszatéríteni az összeget, akkor a Paris Saint-Germainnek kell megtennie.

Az ügy érdekessége, hogy nemrég a Barcelona utasította el, hogy kifizessen Neymarnak 26 millió eurót, ami azért járt volna, mert a brazil még július 31-én is a klub játékosa volt.

A brazil Neymar lett egyébként a világ legdrágább futballistája, a párizsiak, a PSG, 222 millió euróért vitték el a Barcelonától 2017 augusztus elején.

(Origo, 2017. augusztus 22., fotó: AFP/Jean-Sebastien EvrardIndex, 2017. augusztus 3.)