web₪zseb

Vatera: ott is veszünk ajándékot

A családok átlagosan 47 ezer forintot költenek karácsonyi ajándékokra. 

És ennek felét online, írja a Napi.hu az MTI nyomán a Vatera friss felméréséről.

A vaterás vásárlók egyre tudatosabban választják ki a meglepetéseket, a kutatásban résztvevők kétharmada november végére már mindent beszerez, 36 százalékuk ezt december elejére vagy utolsó pillanatra hagyják. A Vatera kutatásában résztvevő felhasználók közel 50 ezer forintot költenek ajándékokra karácsonykor.

A válaszadók fele 20-50 ezer forintot tervez kifizetni, a kitöltők majdnem ötöde (18 százalék) pedig 50 és 100 ezer forint közötti összeget szán a meglepetésekre. Elenyésző, mindössze minden huszadik ember költ még ennél is többet. Általában jellemző, hogy a tavalyihoz hasonló összeggel számolnak a megkérdezettek az ünnepekkor. Az online piactér két évvel ezelőtti kutatása is ezeket az eredményeket hozta, hát annak ellenére, hogy az árak évről évre emelkednek, az ajándékokra szánt összeg állandósulni látszik.

Az online piactéren átlagosan 20 százalékkal nőtt a forgalom a karácsony előtti 3 hónapban az év többi részéhez képest 2017-ben és 2018-ban, a tranzakciók darabszáma tekintetében pedig 10 százalékos volt a növekedés ugyanezen időszakban. Bár azt várnánk az ünnepi időszaktól, hogy ajándékok után kutatva az új termékek eladása kiugróan megnő az online piactéren, ehhez képest 2017-ben 2 százalékkal, 2018-ban csupán 1 százalékkal emelkedett az év többi részének átlagához képest. Így a karácsonyi szezonban a kosarakba került termékek kétharmada használt (2017-ben 64 százalék, 2018-ban 66 százalék) volt.

Ez nem is olyan meglepő, hiszen a fogyasztói árak emelkedése mellett ugyanazt az összeget kell beosztani ajándékokra, és a használt, ám hibátlan árucikkek ára jelentősen alacsonyabb. Mi több, igazán különleges kincsekre is bukkanhatunk. Mindemellett ez a tendencia alátámasztja a mai trendeket is, miszerint igyekszünk tudatos, minimalista életvitelt követni, így akár használt termékeket is ajándékozunk.

A válaszadók háromnegyede vesz valamilyen szépségápolási terméket ajándékba. A felmérésben résztvevők 69 százaléka könyvet is ajándékoz, 60 százalékuknak pedig gyerekjáték, legó is kerül a virtuális vagy bolti kosarába. A top 5 ajándéktípusba az elektronikai cikkek kerültek még be, a válaszadók 59 százaléka tervezi, hogy ajándékoz kütyüt idén. A kutatás arra is kitért, hogy a vásárláskor milyen szempontokat vesznek figyelembe a felhasználók. A válaszadók többsége összehasonlítja a hasonló termékek ár-érték arányát.

(Napi.hu, 2019. november 19.)

 

Fogy a kupon is

Kuponokra 13 milliárd forintot költünk. Piacvezető: Bónusz Brigád.

A teljes online bónuszos-kuponos piac közvetített forgalma év végére elérheti a 13 milliárd forintot a Bónusz Brigád becslése alapján – írja az Index az MTI nyomán.

A cég az indulása utáni első teljes évben, 2011-ben 1 milliárd forint forgalmat ért el, 2014-ben 2,7 milliárd forintot, míg idén várhatóan több mint 4 milliárd forint lesz a forgalma, ami azt jelenti, hogy az egész kuponos piac forgalmának több mint a harmadát bonyolítják majd.

A cég elmondása szerint az elmúlt évek során változott a vásárlóik összetétele, kezdetben kizárólag a 25-49 évesek látogatták az oldalt, később a fiatalabbak (18-24 évesek) és az idősebbek (50 év felettiek) is felfedezték maguknak.

AZ INDULÁS KÖRNYÉKÉN 50-90 SZÁZALÉKOS KEDVEZMÉNYEK VOLTAK, MERT A VÁLSÁG UTÁN A FELHASZNÁLÓK INKÁBB AZT NÉZTÉK, MENNYIT SPÓROLHATNAK. MA MÁR A 60 SZÁZALÉKNÁL NAGYOBB KEDVEZMÉNY ELIJESZTI A VÁSÁRLÓKAT, ÉS JOBBAN FIGYELNEK A MINŐSÉGRE

– tájékoztatott a cég.  Az évek során a legtöbb weboldal szakosodott, nagyjából egy tucat cég viszont egyszerre kínál termékeket, utazást és szolgáltatásokat. Mára nagyjából 40 cég van jelen a kuponos piacon.

A GKI Digital adatai szerint 3,5 millió magyar életében legalább egyszer már vásárolt az interneten, ebből 1,8 millióan már regisztráltak valamely kuponos oldalon is (de nem feltétlenül vásároltak ott). A Bónusz Brigádon 2010 óta 1,5 millióan regisztráltak és 600 ezren vásároltak is.

A Bónusz Brigádnál jellemző, hogy minél idősebb valaki, annál többet költ. A 18-24 évesek átlagosan 5.500 forintért vesznek szolgáltatást, valamint 3.900 forintért terméket, és 32 ezer forintért utazási lehetőséget. A 25-49 évesek ugyanerre 6.400 forintot, 5.400 forintot és 36 ezer forintot, az 50-64 évesek sorrendben már 6.900 forintot, 6.400 és 40 ezer forintot költenek, a 65 év felettiek pedig átlagosan 6.200 forintért vesznek szolgáltatást, 5.800 forintért terméket, és több mint 42 ezer forintért utazást.

(Index, 2018. augusztus 6.)

 

Csípik a Vaterát a vásárlók

A Vatera-vásárlókat főként a strandruházat, a kerti bútorok és a medencék vonzzák.

Vatera.hu piactér, aukció - egyszerű, gyors online vásárlás és eladás - olcsó laptop, mobiltelefon, játékDe jól pörögnek a grillezés és a sátorozás kellékei is, mutatja be  a Vatera elemzését a Világgazdaság. A klímák és a hűtők kereslete valamivel visszafogottabb, ezekből a nagyobb beruházást jelentő termékekből pedig inkább a használtat viszik, amelyek a jobb ár-érték arányt kínálnak.

A nyári termékek között az eladott darabszámok tekintetében toronymagasan vezet a strandruházat és -kiegészítő, melyekből egy hónap alatt közel 3.500 darab fogyott az online piactéren. Fürdőruhára, strandpapucsra, egyéb strandruházatra, valamint napszemüvegre átlagosan 1.910 forintot szántak idén júniusban a felhasználók. A különböző kerti bútorokból, kert- és teraszdekorációkból, székpárnákból, mécsesekből, lampionokból 681 darab talált gazdára, átlagosan 18.810 forint értékben.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyét pedig nem meglepő módon a medencék foglalták el. A májusi adatokhoz viszonyítva az eladások száma csupán egy hónap alatt közel a négyszeresére nőtt (150-ről 553 darabra), emellett az eladások összértéke is a háromszorosára növekedett (2,3 millió forintról 7 millió forintra).

2016 júliusa óta a legtöbb nyári slágerterméket, 7.348 darabot a fővárosban vásárolták, összesen több mint 52 millió forint értékben. A vidéki települések között Szeged áll az élen, 423 megvásárolt termékkel, együttesen több mint 3 millió forintért. Az első ötbe került még Érd, Székesfehérvár, Pécs és Debrecen, ezekben a városokban szintén 2,4–2,9 millió forint körül alakult a napi forgalom.

(Világgazdaság, 2017. július 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.