autó₪szalon

Mercedes: B helyett A Kecskeméten

Kecskeméten is gyártják 2018-től az A-osztályt. 

Az új Mercedes-Benz A-osztály világpremierjén az is kiderült február 2-án, hogy Kecskemét egyike lesz annak az öt helyszínnek a világon, ahol ezt a kompakt modellt 2018-tól gyártják majd. A Daimler ugyanakkor a magyarországi üzemből elviszi a B-osztály gyártását annak érdekében, hogy helyet szorítsanak a gyártószalagon az új modellnek és továbbra is csúcson járassák a termelést, írja a Portfolio.

2016 júliusában a Daimler igazgatótanácsa úgy döntött, a kecskeméti Mercedes-gyár fejlesztésére és bővítésére szánt 185 milliárd forintot további 315 milliárd forinttal toldja meg, amelyből egy komplett új üzemet építenek fel a már meglévő mellé 2020 végéig. A beruházás nyomán a kecskeméti telephely gyártókapacitása további 150 ezer autóval bővülhet és 2.500 új munkahelyet hoznak létre.

Kecskemét egyike lesz annak az öt helyszínnek a világon, ahol az új generációs A-osztály a kompakt modelljét 2018-tól gyártják majd. A Mercedes kompakt modelljei közül készültek már nálunk B-osztályos Mercedesek (2012 márciusától), valamint CLA (2013 májusától) és a CLA Shooting Brake (2015 januárjától) modellek.

A kecskeméti üzemben az A-osztály megjelenik majd a gyártószalagon 2018-ban, de az egyik régebbi modell gyártását be kell szüntetnie a Mercedesnek itt. Egyrészt azért, hogy helyet csináljanak az új generáció kompakt modellnek, másrészt pedig azért, hogy így biztosítsák a maximális kapacitáskihasználtságot. A B-osztályt veszi majd ki a gyártásából Daimler, ennek a modellnek az előállítása szűnik meg Kecskeméten.

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

Dieter Zetsche, a Daimler vezére az új Mercedes-Benz A-osztály bemutatóján

Ez jó dobás

A kompakt szegmens modelljei rendkívül népszerűek a Mercedes vásárlóinak körében, súlyuk évről évre nő az autógyártó összértékesítésén belül, így hozzájárultak ahhoz is, hogy a németek megvédték a világ első számú luxusautó-gyártójának címét. 2017-ben összesen 2,4 millió autót értékesítettek világszerte, amelyből mintegy 620 ezer darab volt kompakt személyautó. Így az A- és B-osztály, a hivatalosan szintén ebbe a szegmensbe sorolt CLA és CLA Shooting Brake modellek, valamint a hivatalosan az SUV-szegmensbe sorolt GLA modell az összértékesítésen belül több mint 26 százalékos részarányt képviselt. A kompaktjaiból összesen 5.555.555 darab fogyott azóta, hogy az A-osztály gyártásával megjelent ebben a szegmensben is a Mercedes 1997-ben.

Az értékesítési statisztikákból az is kiderült, hogy a már piacon lévő A- és B-osztály eladásai az elmúlt években gyakorlatilag nem változtak, a kompaktok között a növekedés motorja az SUV-szegmensbe sorolt GLA volt elsősorban.

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

A mind külsejében, mind pedig belső kialakításában megújult A-osztály viszont nagyon magasra teszi a lécet kategóriájában. A Mercedes mérnökei rengeteg biztonsági és vezető támogató megoldást pakoltak át a csúcskategóriát képviselő S-osztályból ebbe a kompakt modellbe. Szükség lesz arra is, hogy a Mercedes szakemberei jól lőjék be a modell árat, azt, hogy mennyibe kerülnek majd az A-osztály egyes variációi, márciusban teszik közzé.

Az új gyár beindításával 2020 után évi 150 ezer autó legyártására lesz képes, így a kecskeméti gyárak összkapacitása elérheti a 340 ezer autót éves szinten.
Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

A Mercedesnek Kecskemét bejött

A Daimler 2008-ban egy 441 hektáros területet vásárolt meg Magyarországon, amiből akkor 160 hektár felhasználása indult meg először. Az itt felépített gyártóüzem 150 ezer autó legyártására volt alkalmas. Később a harmadik műszak bevezetésével, a szokásos leállások elhagyásával, a gyártási és logisztikai folyamatok optimalizálásával 190 ezer autót lehetett előállítani.

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

A gyártás felpörgetésével párhuzamosan emelkedett a vállalat árbevétele, amely 2016-ban 3,4 milliárd euró felett tetőzött, míg az üzemi-és adózott eredmény rendre 80 és 65 millió euró közelében alakult az utóbbi években. 

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten

És ami kigurul majd

Az új A-osztály többféle erőforrással is elérhető lesz, első körben 1.4 literes (120 kW, 250 Nm) és 2.0 literes (165 kW, 350 Nm) benzinmotorral, valamint 1.5 literes (85 kW, 260 Nm) dízelmotorral árulják majd az új kompakt modellt. Továbbra sem készülnek majd alternatív meghajtású járművek a magyar üzemben.

A Mercedes néhány napja közzétett egy térképet az oldalán, ahol azokat az országokat tüntették fel, ahol elektromos autókat, vagy akkumulátorokat gyártanak majd a jövőben. Ezen a térképen viszont a magyarországi gyár nincs ott.

 

Bréking: nagyot nyert Magyarország - Egy új Mercedes gyártása indul Kecskeméten


Kecskeméten hamarosan egy olyan csúcstechnológiával rendelkező hatékony gyártási egység létesül, ahol a rugalmas termelési rendszerben különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek gurulnak majd le a szalagról. Az új üzemben, ahol 2020-ban már elindul a termelés, lehetőség lesz akár hibrid, vagy tisztán elektromos modellek gyártására is. Újabb beruházásokkal át lehet állni elektromos autók gyártására is a jövőben. 

(Portfolio, 2018. február 3.)

 

Mellédob még egyet a Kecskeméti Mercedes

Teljesen rugalmas termelési rendre állítja át kecskeméti üzemét a Mercedes, s felépítik a második ütemet, megduplázva a kapacitást.

Nagyon sikeresek a Mercedes-Benz kompakt autói, a gyárak alig győzik kielégíteni a megrendeléseket – nem termelnek raktárra, csak és kizárólag leadott megrendelések után indítják el az autók legyártását, legyen szó magán- vagy flottavásárlóról, írja a Világgazdaság.

A gyár hétéves modellciklussal számol, tehát úgy két év múlva kezdődik a generációváltás, azt követően a jelenlegi 5 helyett már 8 típus alkotja majd az alsó középkategóriás kínálatot. Az eddiginél sokkal nagyobb lesz a variációs lehetőségek száma, amire egyfelől felkészítik a már meglévő kecskeméti üzemet, másfelől felépítik a második ütemet: megduplázzák a kapacitást.

A magyarországi üzem az egyik tesztközpontja az Ipar 4.0-nak nevezett digitalizációnak, amelynek keretében például bevezették azt a rendszert, hogy a szalagon haladó autót egy külön neki dedikált munkaasztal követi. Ezen előre összeállítják a beszerelésre váró alkatrészeket, így nem a szalagon dolgozó munkásnak kell gondolkodnia, hogy hova kell nyúlnia, hanem a megfelelő fakkból kivett alkatrészt kell beszerelnie. Ennek a módszernek az előnye, hogy fel lehet gyorsítani a szalagot.

A munkaasztalokat önjáró robotok mozgatják a futószalag végpontjai és a logisztikai központ között, a felszabadult területen pihenőhelyeket alakítottak ki a munkásoknak, a változatlan hosszúságú szünet idején tehát több időt tölthetnek tényleges pihenéssel, hiszen nem kell olyan messzire menniük.

A meglévő üzemre a közeljövőben még 580 millió eurót költenek, a bővítés központi eleme egy 99 ezer négyzetméteres új karosszériaüzem felépítése, illetve a kínálat átalakulása miatt megteremtik a feltételét a hibrid- és az elektromos autók gyártásának is. Ez csak a kezdet, hamarosan indul az a beruházás, amelynek keretében mintegy 1 milliárd eurós költséggel megvalósítják a második ütemet: egy, a jelenlegi 4000 főt foglalkoztató üzem mellett egy újabb, 2500 főt foglalkoztató gyártóegység létesül.

Ezzel a jelenleginél kétszer nagyobb kapacitású, rugalmas gyár jön létre, ahol nemcsak különböző kompakt autókat tudnak majd gyártani, de eltérő architektúrájúakat, akár hosszmotoros típusokat is. A hangsúly továbbra is a kompakt típusokon lesz idehaza, de így az esetleges keresleti csúcsokat akár a magyar üzem bevonásával tudja majd kielégíteni a Mercedes, nem kell külső partnerekhez fordulnia.

Így indult a gépezet

2009. október 16-án volt a kecskeméti gyár alapkőletétele, két és fél évvel ezután, 2012. március 29-én volt az ünnepélyes gyáravatás, ekkor kezdték a B osztály sorozatgyártását. 2013. január 25-én indult a CLA kupé, harmadik modellként, 2015. január 20-án pedig a CLA Shooting Brake gyártását indították be. 2016. február 15-én készült el a félmilliomodik autó, egy fekete színű CLA. Közel 4000 ember dolgozik az üzemben, tavaly több mint 180 000 autót készítettek.

(Világgazdaság, 2017. június 28.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.