iparospiac₪próbafülke

Kínában lépeget a Lego

A Lego dán játékgyártó és a Tencent kínai internetes technológiai holding közösen fejleszt online játékokat és egy közösségi hálózatot kínai gyermekek számára. 

Jacob Kragh, a Lego kínai leánycégének vezetője elmondta, a két cég közötti együttműködés kialakításával arra törekednek, hogy a kínai gyermekekre szabott tartalmakkal és platformokkal biztonságos internetes környezetet alakítsanak ki.

Ennek jegyében a Tencenten elérhetővé válnak a Lego videói és videójátékai, valamint a dán játékgyártó építő- és programozó készlete, a kifejezetten fiatal, 7-12 éves gyerekeknek szánt Lego Boost. A Tencent és a Lego megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy kínai gyerekeknek közösségi hálózatot hozzon létre - írta az MTI nyomán a Napi.hu.

A média, internet, reklám és fejlett technológiai befektetésekre összpontosító Tencent 537 milliárd dolláros piaci tőkeértékével Ázsia legértékesebb cége.

A Lego az utóbbi években bevételnövekedésének lassulásával szembesült, de a kínai piac kivétel maradt, ott 2016-ban is 25-30 százalékkal nőttek az eladások. Az évi 31 milliárd dollár értékű kínai játékpiacból a Lego 3 százalékkal részesedik, a másik két nagy amerikai rivális, a Mattel 2 százalékot, a Hasbro pedig 1 százalékot tart kézben.

A Lego 2016 novemberében nyitott gyárat a kelet-kínai Csiahszingban, és a várakozások szerint az Ázsiában eladott Lego-termékek 70-80 százalékát fogják ebben az üzemben gyártani.

A Barbie babákról ismert Mattel 2017-ben megállapodást kötött a legnagyobb kínai online kiskereskedelmi céggel, az Alibabával és a kínai szülők legnagyobb internetes közösségi hálózatát üzemeltető BabyTree céggel a Fisher-Price játékokra alapozott, interaktív tanulást lehetővé tévő termékeinek eladásáról.

Leépít a Lego

A Lego dán játékgyártó 8 százalékkal csökkenti dolgozóinak számát 2017-ben, ami 1.400 fős elbocsátását jelenti.

A 2.100 dolgozót alkalmazó nyíregyházi Lego Manufacturing Kft. mintegy 70 munkavállalóját bocsátja el, írja a Világgazdaság. Tóth Csaba, a társaság senior HR igazgatója az MTI megkeresésére közleményében azt írta, a Lego csoport szervezetének most bejelentett hatékonyabbá tétele a magyarországi gyárban mintegy 70 pozíciót érint, a cég csoportos létszámcsökkentést hajt végre a törvényi előírásoknak megfelelően. 

„Ami a magyarországi gyárat illeti, továbbra is elkötelezettek maradunk amellett, hogy itt állítsunk elő Lego termékeket. A tavalyi évben megkezdtük a nyíregyházi gyár bővítését, ezt a bővítési projektet folytatjuk, a korábban jóváhagyott fázisokat megépítjük, és a jövőben is úgy határozzuk meg a dolgozóink számát, hogy eleget tudjunk tenni a Lego termékek iránti keresletnek” – írta Tóth Csaba.

A Lego csoport azzal indokolta a létszámcsökkentést, hogy a cégcsoport féléves forgalma 5 százalékkal 14,9 milliárd koronára (1 dán korona = 41,15 forint) esett. Üzleti eredménye 2016 első félévéhez képest 6 százalékkal 4,4 milliárd koronára, nettó nyeresége 3 százalékkal, 3,4 milliárd koronára csökkent 2017 első fél évében, olvasható a társaság honlapján. Jorgen Vig Knudstorp, a Lego elnöke azt mondta: „csalódást okoztak a féléves bevételi adatok, ezért meg kell tenni a szükséges lépéseket”.

Az AP idézte a vállalati vezetőt, aki a dán TV2 televíziós csatornának az mondta, a leépítés elsősorban az adminisztrációs és értékesítési területen dolgozókat érinti, és nem a termelésben foglalkoztatottakat.

A Lego mintegy 1.400 dolgozóját bocsátja el az év végéig. A cég jelenleg közel 18.200 embert foglalkoztat világszerte.
A dán cég nyíregyházi leányvállalatának tavalyi nettó árbevétele mintegy 11 százalékkal, nyeresége pedig 13 százalékkal nőtt.

(Világgazdaság, 2017. szeptember 5., fotó: AFP)

 

Nagyobb lett a Lego

Nőtt az árbevétele és a profitja is 2016-ban. Ment a Lego Ninjago és a többi. A magyar Lego is. ₪₪₪

A dán játékgyártó cég 2016 évi árbevétele 38 milliárd dán korona volt a 2015-ös 36 milliárd korona után. A nyeresége a cégnek 9,4 milliárd korona volt, 0,2 milliárd koronával haladta meg az előző évit, tudósít a Napi.hu.

A Lego értékesítése Észak-Amerikában és Japánban enyhén visszaesett 2016-ban, míg az európai eladások nőttek, a kínai eladások pedig két számjegyű növekedést mutattak.

A Lego 2016 évi 38 milliárd korona (5,4 milliárd dollár) árbevétele épphogy elmarad a rivális amerikai Mattel játékgyártó (a Barbie babák gyártója) 5,45milliárd dolláros éves árbevételétől, azonban felülmúlja a szintén amerikai versenytárs Hasbro 5 milliárd dolláros bevételét.

A világszerte 16.800 ezer alkalmazottat foglalkoztató dán cég legnépszerűbb termékei tavaly a Lego Ninjago, Lego City, Duplo, Star Wars és Lego Friends szettek voltak. Az 1932 óta működő cég Magyarországon a nyíregyházi ipari parkban mintegy 2.400 embert alkalmaz.

A társaság 2016 novemberében megnyitotta első kínai gyárát, amely egyben az első Ázsiában is, így a mexikói Monterrey-ben, Nyíregyházán, a csehországi Kladnóban, valamint a dániai Billundban működő gyárak mellett immár Kínában is jelentős gyártókapacitással rendelkezik.

A Lego-csoport 85 éves fennállása óta a legmagasabb bevételt könyvelhette el 2016-ban.

A magyar Lego

Árbevételét mintegy 11 százalékkal, nyereségét pedig 13 százalékkal növelte 2016-ban a Lego Manufacturing Kft. - közölte a dán társaság nyíregyházi leányvállalata az MTI-vel. 

A nyírségi megyeszékhelyen működő gyár árbevétele a 2015-ös 29,7 milliárd forintról 32,9 milliárd forintra nőtt 2016-ban. Adózott eredménye a 2015. évi 694 millió forintról 789 millió forintra nőtt, ami egyégként csaknem megegyezik a 2014-es adatokkal.
    A Lego kft mérlegfőösszege is növekedett, ami 2015-ben 90 milliárd, 2016-ben pedig 100 milliárd forintot tett ki, az átlagos foglalkoztatotti létszám pedig 1.948 volt.

(Napi.hu, 2016. március 9., MTI, 2017. július 14.))

 

A Lego Kínában dörömböl

Gyárat épít, boltokat is nyit a játékpiac fellegvárában.

A dán Lego játékgyártó megnyitotta első kínai gyárát, ami egyben az első üzeme Ázsiában is. A China Daily kínai napilap beszámolója szerint az ország keleti felében létesült gyár egy éven át 2016. decemberéig tesztüzemmódban működött. A 160 ezer négyzetméter alapterületű gyárban 1200 embert foglalkoztatnak, tudósít a fejleményekről az Origo.

A Lego kínai gyárában előállított játékokat elsősorban az ázsiai piacokon értékesítik majd. A dán játékgyártó a következő négy évben 40 kínai városban tervez boltot nyitni. A Lego egyébként 1993-ban jelent meg termékeivel a kínai piacon, ahol a 2015. évi forgalma 30 százalékkal lépte túl az egy évvel korábbit.

A Lego forgalma 2015-ben 14,1 milliárd koronáról 15,7 milliárd koronára (2,1 milliárd euró) emelkedett. A világszerte csaknem 18,5 ezer alkalmazottat foglalkoztató Lego 2016. első félévi adózott eredménye 3,49 milliárd dán korona (469 millió euró) volt, némileg alacsonyabb, mint az előző évi 3,55 milliárd koronás rekord.

(Origo, 2016. november 30.)

 

Szépen cseperednek a legós dobozok

A Lego 2013-ban 10 százalékkal növelte eredményét és 11 százalékkal árbevételét.

A dán cégcsoport 2013-ban 8,336 milliárd korona (1,118 milliárd euró) üzleti eredményt ért el, míg árbevétele 25,382 milliárd dán koronára (3,4 milliárd euró) nőtt. Az árbevétel-növekedés meghaladta a játékpiac általános forgalom-emelkedését, így a Lego tovább növelte világpiaci részesedését.

A cég az utóbbi évtizedben több mint négyszeresére növelte árbevételét, ami a folyamatos fejlesztésnek, az innovációnak köszönhető. A termékek közül öt világmárka ért el kétszámjegyű növekedést a múlt évben, közte egy 2012-ben piacra dobott játék, míg egy hatodik is stabil forgalmat ér el a nemzetközi szinten. A Lego Csoportnál a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak száma az elmúlt évben 13 százalékkal növekedett, 1355 új dolgozót vettek fel, így a létszám 11.755-re emelkedett.

Az árbevétel-növekedést a Lego egy enyhén csökkenő tendenciát mutató globális játékpiacon érte el 2013-ban. Az észak-amerikai és japán piacon az eladások csökkentek, az európai játékpiac stagnált, miközben a kínai tovább növekedett. Ezzel szemben a Lego minden világtérségben forgalomnövekedést ért el, amelynek mértéke a legtöbb helyen kétszámjegyű volt. A vállalkozás a következő években is szeretné túlszárnyalni a globális piac általános növekedését és piaci részesedésének további emelkedésére számít.

A Lego Csoport 2013-ban termelési kapacitásának fejlesztésére 2,6 milliárd dán koronát (354 millió eurót) költött. Csehországban és Mexikóban bővítette meglévő gyárát, míg Magyarországon új üzemet épít. Kínában szintén megkezdődött egy új gyár építése, amely 2016-tól az ázsiai piacot látja el.

(Figyelő, 2014. február 28.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.