iparospiac₪próbafülke

Media Markt-Tesco-saga: újabb fejezet

Újabb Media Marktok nyílnak a Tesco áruházaiban. 

Két vidéki Tesco hipermarketben nyílik Media Markt-üzlet, ám az engedélyek körüli információk ellentmondásosak, írja a Magyar Nemzet. A kereskedelmi láncok szerint a versenyhivatalon kívül másnak nem kellett bejelenteniük az együttműködésüket, ám a lap úgy tudja, hogy az ügyben hatósági eljárás zajlik.

A kaposvári és a szekszárdi Tesco hipermarketeken belül nyitja meg újabb áruházait a Media Markt, ezzel 29-re nőtt a műszaki, szórakoztató-elektronikai fogyasztási cikkeket kínáló bolthálózat tagjainak száma a magyar piacon – értesült a Magyar Nemzet.

A két új üzletet – hasonlóan a február végén megnyitott, fővárosi Pesti úton lévő egységükhöz – úgynevezett shop in shop, azaz bolt a boltban konstrukció alapján működtetik majd, a kereskedelmi óriáscégek fúzió­jára a Gazdasági Versenyhivatal még ja­nuár végén adott áldást. Az összefonódás lényege, hogy hosszú távú, tartós bérleti szerződés alapján a Tesco főként vidéki hipermarketeiben összesen kilenc belső boltot nyit a Media Markt, amelynek működtetéséről teljes mértékben önállóan gondoskodik.

Bolt a boltban – a kereskedelmi láncok szerint ez csak polcátrendezésnek minősül Fotó: Havran Zoltán

Úgy értesült a lap, hogy a legnagyobb csendben most megnyíló új üzletek kapcsán a versenyhivatalon kívül nem érkezett bejelentés más hatósághoz, így a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek átalakításáról rendelkező plázatörvény illetékes bizottságához sem.

Holott a jogszabály úgy módosult 2018-ban, hogy nem csupán új épület létesítésekor, hanem a meglévő nagy áruházak belső átalakításához is szükséges a bizottság felmentése a törvény korlátozásai alól.

A Tesco a lapnak azt jelezte, hogy a szakosított, elektromos cikkeket árusító üzletek már meglévő értékesítési helyszíneken belül nyitnak ki; ezeket rendezi be polcokkal, és tölti fel árukészletével a műszaki bolthálózat.

Mivel az átalakítások során nem végeztek építési tevékenységet, kizárólag állagsérelem nélkül eltávolítható berendezéseket és polcokat helyeztek el a hipermarketben, ezért úgy vélekednek, hogy az átalakítások miatt nem szükséges a plázabizottságtól engedélyt kérniük, a bolton belüli boltok nyitásához valamennyi engedéllyel rendelkeznek.

Ezzel szemben megtudtuk, hogy jelenleg is egyedi hatósági eljárás van folyamatban az ügyben, annak részletei­ről azonban megkeresésre semmit nem árult el az első shop in shop üzlet, a Pesti úti egység kereskedelmi tevékenységét nyilvántartó Rákosmente Önkormányzata. Információk szerint időközben kormányhivatali vizsgálat is történt az üzlet átalakítása kapcsán, amelynek megállapításai egyelőre nem ismertek.

Érdeklődésre azt sem árulta el a XVII. kerületi helyhatóság, hogy a jegyző felé milyen tartalommal tett bejelentést a Media Markt a Pesti úti egység megnyitása előtt a kerületben tervezett kereskedelmi tevékenysége kapcsán, holott az a jogszabályi előírások szerint kötelezően nyilvános információ.

A január végén bejelentett fúziót megelőzően az országban korábban két Tescóban, a veszprémiben és a győriben már működött Media Markt-kirendeltség.

Habár a versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy a két, jelentős látogatottságú kereskedelmi vállalat összefonódása nem befolyásolja érdemben a piaci viszonyokat, a lap úgy tudja, a versenytársak (a webes és a hagyományos piacon önállóan működő műszaki hálózatok, valamint az elektronikai termékeket is kínáló nagy üzletláncok) tiltakoztak az összefonódás ellen, két cég például kérte a fúziót jóváhagyó döntés törlését is.

Ágazati hírek szerint a Tesco azért törekszik a legnagyobb méretű áruházai eladóterének szűkítésére, mert – ahogy a Figyelőnek adott decemberi interjúban Matt Simister, a Tesco Europa vezérigazgatója már utalt rá – a vásárlói szokások változnak, ehhez alakítják boltjaik méretét, kínálatát, amivel lényegében a diszkontosodás útjára léptek.

(Magyar Nemzet, 2019. április 11.)

 

 Media Markt-Tesco-saga: folyt. köv.

Ellenőrzés jöhet a Tescóban.

A cégek elmulasztottak felmentést kérni a plázatörvény korlátozásai alól, írja a Magyar Nemzet. 

Kormányhivatali ellenőrzés következhet a Tesco fővárosi, Pesti úti hipermarketjében, mert úgy nyitották meg az áruházon belül a Media Markt önálló, műszaki eszközöket kínáló üzletrészét, hogy a plázabizottság engedélyével nem rendelkeznek — tudta meg a Magyar Nemzet.

Figyelmen kívül hagyta a Media Markt és a Tesco áruházlánc, hogy a nemrégiben bejelentett fúziójukhoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélyén túl az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, ismertebb nevén plázatörvény általános korlátozásai alól felmentést adó plázabizottság jóváhagyása is szükséges. Február utolsó napján – a tervezett kilenc átalakításból elsőként – megnyitották a XVII. kerületi Pesti úton lévő Tesco hipermarketben az úgynevezett „bolt a boltban” koncepciójú árusítóhelyet, ahol a műszaki fogyasztási cikkeket bérlőként a Media Markt forgalmazza, saját pénztárral és ügyfélszolgálattal.

– Az üzletnyitás jogszerűtlennek tűnik, mert ahhoz szükséges a plázatörvény alóli felmentés is, mivel jelentős változásokat testesít meg a belső eladótérben kialakított önálló üzletrész. Az országos illetékességű Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz a cégek eleddig nem nyújtottak be kérelmet a felmentéshez, az üzletet azonban megnyitották, ezért néhány napon belül várhatóan a területileg illetékes kormányhivatal tart ellenőrzést a helyszínen, hogy kivizsgálja, az üzemeltetőknek megvannak-e a szükséges engedélyeik – közölték a Magyar Nemzettel kormányzati forrásból.

A plázabizottsághoz tehát azóta sem jutott el az ügy, mióta lapunk megírta: megítélésük szerint szükséges a jogszabály alóli felmentés a bérleti keretszerződés szerint hosszú távra tervezett átalakításokhoz, eljárásukat azonban csak kérelemre indíthatják meg, önálló hatáskörben nem. A miniszterek által delegált testület a plázatörvény előírásainak betartatását nem kényszerítheti ki a kereskedelmi cégekből, az illetékes kormányhivatal viszont kezdeményezhet eljárást az ügyben – tudtuk meg.

A versenyhatóság január végén közölte: engedélyezték, hogy a Media Markt Retail Coopera­tion Kereskedelmi Kft. a jövőben kilenc Tesco hipermarketen belül saját boltrészt alakítson ki.

A tervek szerint a Pesti úti áruház mellett egy veszprémi, egy soproni, egy bajai, egy esztergomi, egy szekszárdi, egy dunaújvárosi, egy kaposvári és egy tatabányai Tesco hipermarket eladóterén belül építenének ki szakosított boltokat (úgynevezett shop-in-shopokat), ezek működtetése a terjeszkedéshez saját alkalmazottakat toborzó bérlő, vagyis a Media Markt feladata lesz.

(Magyar Nemzet, 2019. március 2.)

 

Media Markt a Tescoban: akkor most mi is

Kérdésessé vált volna a Media Markt és a Tesco tervezett összefonódása.

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt nemrégiben bejelentett összefonódása, amelynek során kilenc hipermarket belső eladóterében elektronikai termékeket kínáló, önálló üzletrészeket alakítanának ki — írja a Magyar Nemzet. Közigazgatási forrásból úgy értesült: bár a versenyhivatali jóváhagyást már megkapta a két multinacionális vállalat, a plázastoptörvény alól felmentést adó szakértői bizottságnál eddig nem kezdeményezték az engedélyezési eljárást.

Önmagában nem elegendő a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása ahhoz, hogy a Media Markt műszaki áruházlánc üzletrészt alakítson ki kilenc Tesco-hipermarket elektronikai részlegén. Az átalakításokhoz ugyanis a plázastoptörvényként ismertté vált, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló jogszabály alól felmentést adó szakértői bizottság hozzájárulása is szükséges. A plázabizottsághoz azonban eddig nem érkezett kérelem az összefonódásról tavaly október elején született bérleti keretszerződéssel kapcsolatban. Ezért egyelőre kérdés, hogy megvalósulhat-e egyáltalán minden Tesco-áruházban a tervezett belső átalakítás – értesült a Magyar Nemzet.

A versenyhatóság január végén közölte: a Media Markt Retail Coopera­tion Kereskedelmi Kft. által kezdeményezett eljárásban megállapították, hogy a műszaki, szórakoztató elektronikai eszközöket kínáló áruházlánc azon szándéka, hogy a hosszú távú bérleti szerződés szerint kilenc Tescóban teljes mértékben saját kézbe veszi a műszaki cikkek értékesítését, nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon.

Az összefonódás a kereskedelmi vállalatok tervei szerint azzal jár, hogy egy budapesti, valamint egy veszprémi, egy győri, egy soproni, egy bajai, egy esztergomi, egy szekszárdi, egy dunaújvárosi, egy kaposvári és egy tatabányai Tesco-hipermarket eladóterén belül szakosított boltokat (úgynevezett shop-in-shopokat) építenek ki, amelyeket a továbbiakban a Media Markt üzemeltetne önállóan. A plázákra vonatkozó szabályok 2018 augusztusában úgy módosultak, hogy immár nem csupán a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmények felépítéséhez van szükség szigorú eljárásra, hanem az olyan átalakításokhoz is kell a plázabizottság felmentése, amelyekhez egyébként nem szükséges külön építési engedély.

A vonatkozó rendelkezés szerint ugyanis ha módosul egy már meglévő építmény, helyiség alaprajzi elrendezése, például belső válaszfalat bontanak le, térelválasztókat helyeznek át vagy más hasonló beavatkozást hajtanak végre, akkor a miniszterek révén delegált bizottsághoz kell fordulni. A szakértők mérlegelik az egyes kérelmek környezetvédelemre, vidékfejlesztésre, épített környezetre és a környéken már működő más kereskedelmi építményekre gyakorolt várható hatásait, és ennek alapján döntenek a plázastop alóli felmentésről.

– Eljárást még nem kezdeményeztek az érintett felek. A bizottság azonban az eddigi információk alapján megvizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy kérdéses a tervezett átalakítások sorsa – jelezték közigazgatási forrásaink. Megkérdeztük a Tescót, hol tart a folyamat. Azt közölték: jelenleg zajlik a Media Markt-polcok elhelyezése a Tesco Pesti úti áruházában, ahol a Media Markt árusítóhely február 28-tól fogadja a vásárlókat. A műszaki eszközöket kínáló kereskedelmi cég már megkezdte a munkatársak toborzását.

– A Tesco és a Media Markt minden szükséges engedéllyel rendelkezik az együttműködés elindításához – szögezte le a lánc sajtóosztálya.

(Magyar Nemzet, 2019. február 21.)

 

A Media Markt leváltja a Tescot

A Tesco már nem fog műszaki cikkeket árulni minden áruházában, de helyette bérbead árusítóhelyet a Media Marktnak. Shop in shop: nyugi, ez csak terület bérbeadása.

A Tesco már korábban eldöntötte, hogy a nagy alapterületű áruházaiban lefaragja az értékesítési területét. Ez egyszerűen hatékonyság-, versenyképesség javítási kérdés. Most éppen a Media Marktnak ad bérbe területet 8 áruházában, de két áruházában már eddig is ott volt a műszaki lánc. Így összesen tíz áruházban lesz Media Markt shop.

A GVH elfogadta a bejelentést, nem emelt kifogást ellene. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa megállapítja, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt.

  • 1173 Budapest, Pesti út 5-7.
  • 8200 Veszprém, Külső-Kádártai út 3.
  • 9400 Sopron, Ipar körút 30.
  • 6500 Baja, Gránátos utca 11.
  • 2500 Esztergom, Mátyás Király utca 30.
  • 7100 Szekszárd, Tartsay V. utca 40.
  • 2400 Dunaújváros, Aranyvölgyi út 6.
  • 7400 Kaposvár, Berzsenyi D. utca 13.
  • 2800 Tatabánya, Blathy Ottó utca 1.

alatt lévő üzleteiben a műszaki fogyasztási cikkek értékesítésének a Media Markt Retail Cooperation Kereskedelmi Kft. révén történő átvételével megvalósuló összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon.

A GVH is rögzíti, hogy bérleti keretszerződésről van szó. Az ügylet céljára alapított Media Markt Retail a Ceconomy AG vállalkozáscsoport (a továbbiakban: Ceconomy Csoport) tagja. A Ceconomy Csoport Magyarországon 22 műszaki fogyasztási cikkeket forgalmazó Media Markt elnevezésű üzlettel rendelkezik.  Az előzőeken túlmenően a Ceconomy Csoport 2016. szeptember óta a Tesco-nak a Győr, Királyszék utca 33. és Veszprém, Külső-Kádártai út 3. alatti üzletein belül a Tesco-tól bérelt területen is forgalmaz műszaki fogyasztási cikkeket. A veszprémi beolvad az új megállapodásba, a győri fut tovább.

A szerződés értelmében a Media Markt Retail átveszi a műszaki termékek értékesítését az üzletek eladóterén belül erre a célra kialakított és bérbevett területén. A Media Markt Retail a bérelt területre (mely eladótérből és raktárból áll) kizárólagos birtoklási és használati joggal rendelkezik. Az üzletek saját pénztárakkal és ügyfélszolgálattal rendelkeznek.

(GVH, 2019. január 25.)

 

Térdre esett a Media Markt

A MediaMarkt és Saturn hálózatokat üzemeltető német Ceconomy AG (a korábbi Metro csoport) rossz hírekről számolt be.

Ezek hatására részvényeinek árfolyama a frankfurti értéktőzsdén több mint 15 százalékos zuhanást követően, rekordmélységbe süllyedt, írja az Origo.

A kontinensünk legnagyobb, elektronikai cikkeket forgalmazó áruházláncának számító társaság amellett, hogy nem fizet osztalékot, arra is figyelmeztetett, hogy - az előző pénzügyi évéhez hasonlóan – az elkövetkező egy éves időszakban is a forgalom visszaesésére számít. 

Most jelentette be távozását a pénzügyi igazgató, aki az ősszel lemondott vezérigazgató pozícióját is betöltötte az elmúlt időszakban. Mindez már vezetési válsággal fenyeget a vállalatnál.A Bloomberg cikke kitér arra, hogy a Ceconomy működési nyeresége a legutóbbi pénzügyi évben 19 százalékkal visszaesett, de a cégnél zajló negatív folyamatok hatására további eredménycsökkenés várható.

A vállalat számára egyre erősebb konkurenciát jelent az Amazon, valamint a többi online kiskereskedelmi cég. A társaság vezérigazgatója még októberben hagyta ott a pozícióját. A vállalat részvényei pedig 2018-ban elvesztették értékük közel háromnegyedét.

(Origo, 2018. december 21.)

 

A változatosság kedvéért megint magyar az E-Digital

Újra a két magyar vezető, Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula lesz a kizárólagos tulajdonosa az Extreme Digitalnak.

Gyorsan kellett lépni, mert a korábbi befektetőtárs, a dél-afrikai Steinhoff négy hónapja súlyos gondokkal küzd és ez veszélyeztette az ED hazai megítélését és üzletmenetét, írja az Index. 

Az Extreme Digital magyar tulajdonosai (Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula) visszavásárolják az Extreme Digital 50,4 százalékát a dél-afrikai tulajdonostárstól, a Steinhoff Internationaltól. A dél-afrikai csoport 2015 óta volt tulajdonostárs az elektronikai cikkek kereskedelmével foglalkozó online és offline üzletekkel is rendelkező csoportban.

Hogy mennyiért szállt be anno a Steinhoff és mennyibe került a kivásárlás, azt a vevők nem árulták el, de úgy tudjuk, hogy amint a Steinhoff nemzetközi problémái kipattantak, Várkonyi Balázsék keresték meg a Steinhoff vezetőit. Ez eleinte nem is volt egyszerű, mert a botrány kirobbanása után nagyon gyorsan változott a cég vezetése, nehezen alakult ki, hogy ki is a kompetens tárgyaló. Szerencsére azért a rendkívül eladósodott Steinhoff International részéről is volt eladási szándék, mert a johannesburgi központ úgy döntött, hogy a főtevékenységén kívüli üzleteiből pénzt csinál. Ilyen volt az Extreme Digital, egy román plázacég, de más ingatlanok is az eladás sorsára jutottak. 

Az Index kérdésére Várkonyi Balázs annyit azért mondott az árazásról, hogy nem jártak rosszul az üzlettel, de piaci árat fizettek és az Extreme Digital természetesen sokat ér. A megállapodás a Steinhoff korábbi 15 millió eurós tőkeemelését is rendezi valamiképpen.A Steinhoff esetében alapvetően az volt a probléma, hogy a folyamatos akvizíciós kényszerben levő csoport az újabb felvásárlásokhoz felvett hitelekből pótolta a korábbi lyukakat, és miközben 60 cégéből 55 nyereséges volt, az eladósodása valójában sokkal nagyobb volt, mint amit láttatott. Állítólag leginkább egy osztrák céggel, az XXXLutz-cal (amely Magyarországon is jelen van, például Mömax, illetve Möbelix márkáival) vívott durva gazdasági versenyfutás hajszolta be a céget a finanszírozhatatlan terjeszkedésbe.

(Index, 2018. április 25.)

 

Gyarapodik az Euronics

Új áruházakat nyit az Euronics. A nemzetközi beszerzési kapcsolatait is erősítené. 

Az Euronics márkanevet Magyarországon használó cégcsoport a műszaki áruházláncot üzemeltető Vöröskő Kft.-nél szervezeti átalakítást, míg az ingatlanforgalmazással és - bérbeadással foglalkozó KEV Kft.-nél csaknem 2 milliárd forint értékű beruházást hajt végre 2018-ban, írja a Napi.hu.

A csoport MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a tulajdonosok 2018-ra hazai pozíciójuk további erősítését, valamint a nemzetközi Euronics-hálózaton belüli regionális szerepük növelését tűzték ki célul, ennek érdekében döntöttek első lépésként a cégcsoporton belüli tevékenységek elkülönítéséről. A Vöröskő Kft. esetében ez elsősorban a szervezeti felépítés megújításával jár.

Az elmúlt években a cég arra törekedett, hogy egyre több Euronics üzlet saját tulajdonú ingatlanban kapjon helyet. A 68 magyarországi áruházból jelenleg 11 van a cégcsoport tulajdonában, a többi bérlemény. 2018-ban csaknem 2 milliárd forint értékben valósít meg ingatlanfejlesztéseket a KEV Kft. Veszprémben és Zalaegerszegen.

A tervek szerint ebben 2018-ban négy új Euronics áruházat nyitnának, Csömörön, Budapesten, kettőt pedig a keleti régióban.

A veszprémi székhelyű Vöröskő Kft.-t 1989-ben alapították, tulajdonosai magyar magánszemélyek. A cég 2001 áprilisában csatlakozott az Euronics International Ltd. nemzetközi beszerzési társuláshoz, amelyhez 29 országban több mint 11 ezer üzlet tartozik. Az Euronics már Magyarország minden megyéjében jelen van, összesen 68 üzlettel.

A Vöröskő Kft. árbevétele 2015-ben 54,5 milliárd, 2016-ban 58,5 milliárd forint volt, nyeresége 2015-ben 950 millió, 2016-ban pedig 674 millió forint. A cégcsoport összesen 1.250 dolgozót foglalkoztat.

(Napi.hu, 2018. február 15.)

 

Belecsapott a jóba a Media Markt

Az online forgalmát megduplázta 2015-ben. Új színt kapnak az áruházak.

Több mint 90 milliárd forint forgalma volt 2015-ben a Media Markt Magyarország Kft. 22 üzletének, ami csaknem 20 százalékos növekedés 2014-hez képest. A webáruház forgalma 2014-ben megduplázódott, miközben a magyar online kiskereskedelmi forgalom harminc százalékkal bővült egy év alatt.

Győrben bemutatták frissen átalakított üzletét a cégcsoportnak. A győri áruháznak 2014-ben 4,5 milliárd forint forgalma volt az elektronikai, távközlési és háztartási kis- és nagygépeket forgalmából, ami mintegy tíz százalékkal nőtt 2014-hez képest. A forgalom növekedését segítette a kormány mosógép- és hűtőgépcsere-programja, emellett Magyarországon is megugrott az okostelefonok kereslete is.

A tízéves győri üzlet átalakításánál a Media Markt arculatát meghatározó piros szín helyett a fehérre helyezték a hangsúlyt, amely a 2.600 négyzetméter alapterületű üzletben a világításban is megjelenik. A piros szín a cég logójában megmaradt.

A felújított áruházban a termékek elhelyezésénél a friss vevőigényeket és a piaci trendeket egyaránt figyelembe vették, így hangsúlyos szerepet kaptak az okostelefonok, a hordozható számítógépek, de nagyobb területen helyezték el a háztartási nagygépeket is. A győri áruház mintájára a jövőben a többi 21 magyarországi üzletet is átalakítják.

(HVG, 2016. augusztus 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.