iparospiac₪próbafülke

A változatosság kedvéért megint magyar az E-Digital

Újra a két magyar vezető, Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula lesz a kizárólagos tulajdonosa az Extreme Digitalnak (ED). 

Gyorsan kellett lépni, mert a korábbi befektetőtárs, a dél-afrikai Steinhoff négy hónapja súlyos gondokkal küzd és ez veszélyeztette az ED hazai megítélését és üzletmenetét, írja az Index.

Az Extreme Digital magyar tulajdonosai (Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula) visszavásárolják az Extreme Digital 50,4 százalékát a dél-afrikai tulajdonostárstól, a Steinhoff Internationaltól. A dél-afrikai csoport 2015 óta volt tulajdonostárs az elektronikai cikkek kereskedelmével foglalkozó online és offline üzletekkel is rendelkező csoportban.

Hogy mennyiért szállt be anno a Steinhoff és mennyibe került a kivásárlás, azt a vevők nem árulták el, de úgy tudjuk, hogy amint a Steinhoff nemzetközi problémái kipattantak, Várkonyi Balázsék keresték meg a Steinhoff vezetőit. Ez eleinte nem is volt egyszerű, mert a botrány kirobbanása után nagyon gyorsan változott a cég vezetése, nehezen alakult ki, hogy ki is a kompetens tárgyaló.

Szerencsére azért a rendkívül eladósodott Steinhoff International részéről is volt eladási szándék, mert a johannesburgi központ úgy döntött, hogy a főtevékenységén kívüli üzleteiből pénzt csinál. Ilyen volt az Extreme Digital, egy román plázacég, de más ingatlanok is az eladás sorsára jutottak. Az Index kérdésére Várkonyi Balázs annyit azért mondott az árazásról, hogy nem jártak rosszul az üzlettel, de piaci árat fizettek és az Extreme Digital természetesen sokat ér. A megállapodás a Steinhoff korábbi 15 millió eurós tőkeemelését is rendezi valamiképpen.

A Steinhoff esetében alapvetően az volt a probléma, hogy a folyamatos akvizíciós kényszerben levő csoport az újabb felvásárlásokhoz felvett hitelekből pótolta a korábbi lyukakat, és miközben 60 cégéből 55 nyereséges volt, az eladósodása valójában sokkal nagyobb volt, mint amit láttatott. Állítólag leginkább egy osztrák céggel, az XXXLutz-cal (amely Magyarországon is jelen van, például Mömax, illetve Möbelix márkáival) vívott durva gazdasági versenyfutás hajszolta be a céget a finanszírozhatatlan terjeszkedésbe.

(Index, 2018. április 25.)

 

A Steinhoff alaposan elszámolta magát

A Steinhoff csoport csalt, trükközött, eladósodott, de nagyon, most a bankoktól függ, mehet-e tovább.

Összeszámolták, végül több mint 10 milliárd eurós, vagyis egy Paks 2 nagyságrendű adóssága van a dél-afrikai Steinhoff-csoportnak. Az Extreme Digital, a Kika és a Pepco csalással, szabálytalanságokkal vádolt tulajdonosánál megkezdődött a kármentés. Egyenlőre mindenki abban bízik, hogy sikerül a bankokkal megegyezni a folytatásról, írja az Index.

Ez egy nagy csalás, lebukással a végén

Dél-Afrika történetének legnagyobb vállalkozási csalása derült ki 2017-ben a cégnél. A Steinhoff trükközött, hamisította a könyveit, rejtegetni, csomagolni próbálta a brutális eladósodottságát, de aztán minden kiderült. A johannesburgi JSE és a frankfurti Deutsche Börse tőzsdéken is jegyzett részvények árfolyama tizedére olvadt.

A cég nagyon igyekszik, folyamatosan mutatja be likviditási helyzetét, prezentál a befektetőknek és ad számot a rendezés érdekében tett lépéseiről. Ezek a szövegek – az üzleti bikkfanyelv már csak ilyen – akár egy ereje teljében levő cég publikációi is lehetnének. A sok pozitív mondat mellett azonban inkább csak a sorok közül derül ki, hogy valójában nagy a baj.

Kiderült például, hogy 10 milliárd eurónál is több a cégcsoport összesített adóssága, amelyet meglepő módon nem is csak a nagy központokban, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Németországban, hanem jelentős mértékben a magyar viszonylatot is magában foglaló régiós központban, vagyis Ausztriában halmozott fel a csoport. Az adósokkal Londonban zajlanak a tárgyalások.

Közben zajlik egyfajta vezetői casting is, ez elsősorban Dél-Afrikában. Vannak távozók, mások új feladatokat kapnak a csoporton belül, és érkeznek potenciális „megmentők” is. Másfél hónapon belül a negyedik vezetői garnitúra próbálja elnyerni a hitelezők és a részvényesek bizalmát. Ennek jegyében a felügyelőbizottság alatt felállt egy új, teljesen független grémium is a folyamatok menedzselésére.

Extra feladat ugyanis most bőven akad:

  • minél hamarabb el kell készíteni a független jelentéseket a számviteli szabálytalanságokról, csalásokról;
  • eközben valamiképpen meg kell őrizni a cégek likviditását, vagyis menedzselni kell, hogy a bankok csak olyan mértékben tegyék rá a kezüket a számlákra, a bevételekre, hogy az nehogy megölje a működést (az nem is kétséges, hogy a Steinhoff-csoport a következő években csak a bankoknak fog dolgozni);
  • visszamenőlegesen elő kell állítani a cégcsoport életéről reális képet adó kimutatásokat (azt még nem lehet tudni, hogy hány évre visszamenőlegesen kell újra elkészíteni a mérlegeket és az eredménykimutatásokat).

A PwC számol

A nagy munkában a belső emberek mellett a Steinhoff alapvetően a PricewaterhouseCoopersre (PwC) támaszkodik. A munkája kicsit olyan, mint egy nyomozócsoportnak. Úgy tudjuk, hogy Magyarországon semmilyen vizsgálati lépés nem történt eddig, de amúgy a PwC munkatársai megszállták a Steinhoff központjait, és már eljárnak egyes nagyobb érdekeltségekhez is közvetlenül, közben a vezetőket folyamatosan faggatják a múltról.

Nem sokat tétlenkedtek viszont a hitelminősítők, alaposan leértékelték a Steinhoffot, például a Moody's Caa1 kategóriát adott a csoportnak. Az osztályzatok közül az Aaa a legjobb, a Baa3 alatt már nem befektetési, hanem bóvli kategóriáról beszélünk. Mindenesetre a C jelű minősítések már elég gyatrák, de azért vannak még ezeknél is sokkal rosszabb fokozatok.

És Magyarországon mi újság

Magyarországon a Steinhoff a következő láncokban rendelkezik részesedéssel:

  • Extreme Digital elektronikai kereskedőcég
  • Kika bútoripari áruházlánc
  • Pepco ruházati csoport

Mint azt korábban külön-külön is megerősítették az Indexnek, mindegyik cég vezetése bízik abban, hogy rájuk semmilyen negatív hatással nem lesz a csalás.

Az egyik forrás úgy fogalmazott, természetesen a vevőknek valóban nem kell foglalkozniuk a távoli eseményekkel, a kockázatot inkább azt jelenti az érintett cégek számára, ha az üzleti partnerek, vagy a bankok válnak óvatossá, és újfajta pénzügyi kondíciókat fogalmaznak meg. Az sem egyértelmű, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén mennyire lehet leválni a bajba jutott csoportról.

Az Extreme Digital ezzel kapcsolatban elárulta az Indexnek, hogy a Steinhoff-ügyben valóban a finanszírozó bankok és a hitelgaranciát nyújtó cégek reakciói jelentették az egyetlen bizonytalanságot. Utóbbiak – azonnali óvintézkedésként, jellemzően automatikus protokollok alapján – lecsökkentették az Extreme Digital számára elérhető hitelkeretet, míg a bankok óvatos kivárást alkalmaztak.

 Ám az Extreme Digital azonnal tájékoztatta partnereit az ügy részleteiről, így a hitelminősítők visszavonták a korábban hozott korlátozásaikat. A tájékoztatás nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az Extreme Digital Zrt. működése semmilyen szinten nem függ a Steinhoff-csoporttól - jelezte a cég.

Volt olyan forrás is, aki egy másik aspektust említett meg: kommunikációs szempontból érdekes megfigyelni, hogy amíg szépen mennek a dolgok egy nagy nemzetközi csoportban, addig milyen örömmel büszkélkednek a cégek a tőkeerős tulajdonossal, a globális háttérrel. Amikor azonban baj van, akkor mindenki azonnal egyfajta hurráoptimizmussal azt bizonygatja, hogy valójában a dél-afrikai háttér nem jelent semmit, és teljes a függetlenség a távoli tulajdonos problémáitól.

Az egyébként a Steinhoff International hivatalos publikációiból is kiderül, hogy Magyarország valóban vonal alatti. Hiszen miközben sorra jelennek meg a részletes kimutatások, az általunk áttekintett anyagokban Magyarország, a magyar cégek valóban nem kaptak külön megjegyzést.

 (Index, 2018. január 15., Brückner Gergely)

 

Steinhoff: számolhat újra mindent

A Steinhoff a gyanú szerint meghamisította a beszámolóit. Most magyarázkodhat. Ővé a Kika, a Pepco és az Extreme Digital is. 

Dél-Afrika történetének legnagyobb üzleti csalásának gyanúja rázta meg a JSE dél-afrikai és a Deutsche Börse német tőzsdét, írja az Index. A német származású, de immár dél-afrikai központú Steinhoff International bútorkereskedelmi holding a feltételezések szerint folyamatosan trükközött és hamisította a könyveit, csakhogy elfedje a rossz pénzügyi helyzetét.

A Steinhoff International, Európa második számú bútorkiskereskedője. Az első természetesen a svéd IKEA a maga 35 milliárd eurós forgalmával, valamint 200 ezer munkavállalójával, de a Steinhoffnak is van 7 milliárd eurós forgalma és 110 ezer embere.

Ám a német eredetű, de dél-afrikai központú holdingot a gyanú szerint egy hatalmas pénzügyi csalás rázta meg, immár több egymást követő menedzsmentcsapat is lemondott, a részvényár egytizedét éri, mint egy évvel korábban, és a következmények ma még felmérhetetlenek.

A céget nem csak Johannesburgban, de Frankfurtban is jegyzik, utóbbi tőzsdén 2017-ben 4,93 eurón kezdett a részvény, december 15-én 0,54-en zárt, ez 89 százalékos visszaesés.

De mi történt

Úgy tűnik, hogy a cég régóta rossz pénzügyi helyzetben volt, és látszólag előre menekült: állandóan hiteleket vett fel, közben pedig újabb és újabb cégeket kebelezett be, miközben a veszteségeit a feltételezések szerint igyekezett mérlegen kívül elrejteni, könyvelési trükkökkel, adócsalásokkal.

A Steinhoff International főtulajdonosa, Christo Wiese, aki a Forbes 2017-es dél-afrikai milliárdos listáján még 5,5 milliárd dolláros vagyonával a harmadik volt, de a részvényár összeomlás után már nem maradt egymilliárd dollárja sem.

A Steinhoffhoz tartoznak egyebek mellett a brit Bensons for Beds, a Harveys Furniture, a Poundland, Svájcban és Ausztriában erős Lipo, Poco diszkont bútorlánc, a latin világot lefedő Conforama, az amerikai Mattress Firm, az ausztrál Freedom Furniture, a Best&Less, valamint a Fantastic Furniture, valamint az ágyspecialista Snooze, valamint Sleepmasters.

A Steinhoff most alighanem a létéért küzd, legalábbis a tőzsde így értékeli a tőzsde a feltételezett számviteli trükközés után kialakult helyzetet. Utólag már vannak olyan versenytársak, akik nyíltabban mernek fogalmazni, azt állítják, hogy nagyon kilógott a lóláb, a Steinhoff bizonyos tranzakcióinak, mérlegtételeinek, felvásárlásainak semmilyen ésszerű oka nem lehetett.

Az ügy Dél-Afrikában azért is erős visszhangot váltott ki, mert a poszt-apartheid traumában szenvedő országban sajnos megint nagyon erősek a fehérek és a feketék közötti ellentétek. A fehér telepesek ellen 2017-ben nagyon sok halálos kimenetelű támadást hajtottak végre a szegényebb fekete bűnözők. A feketéknek pedig rengeteg sérelmük van, a szerintük a gazdaságra továbbra is rátelepedő gazdag fehérekkel szemben.

Ez a Steinhoff-ügy kapcsán is visszaköszönt a dél-afrikai sajtóból. Ezt az esetet ugyanis a feketék „fehérbűnözésnek” tartják, és azt követelik, hogy a sajtó nevezze nevén a gyereket, ne számviteli szabálytalanságoknak, vagy hibáknak minősítse azt, ami súlyos csalás lehet, mert a feketék hasonló visszaéléseinél, például a zulu származású Jacob Zuma elnök korrupciós ügyeinél mindig sokkal élesebb a nyelvezet.

A nagy kérdések közé tartozik, hogy ki tudott a csalásról és ki nem. A vezetők összejátszottak egymással, vagy vannak a tettesek mellett áldozatok is. Elsőként a korábban csodamenedzsernek tartott, lómániás, istállótulajdonos Markus Jooste vezérigazgató bukott, pedig előtte 30 évig vezette a céget. Jooste a dolgozóknak írt levelében elnézést kért a hibákért, és azért, hogy a negatív sajtómegjelenésekkel rontotta a cég hírnevét.

A vezérigazgatótól átvette volna a vezetést a főtulajdonos, vagyis a milliárdos Christo Wiese, de a dél-afrikai állami nyugdíjalap jelezte, hogy nem tartja őt alkalmasnak a szerepre, mert érintett. Ezt Wiese elfogadta, így ő és a fia, Jacob Wiese is lemondtak posztjaikról. A nyugdíjalapnak azért fáj ennyire a történet, mert második számú Steinhoff-részvényesként ő is nagyot bukott a történeten.

A vezetők, a főtulajdonosok a számukra legkedvezőbb esetben is súlyosan gondatlanul vezették a társaságot, félrevezethették a befektetőiket, hitelezőiket, de a kinti sajtó vért követel és inkább bűnszervezetben elkövetett csalást valószínűsít.

Ez most nem a legjobb pillanat volt

Dél-Afrika rendkívül rossz gazdasági helyzetben van, az apartheid 1994-es bukása óta nem voltak ilyen gyengék a számai, és a botrány megint nagy pofon lehet a gazdaságnak. A botrány ugyanis könnyen elkanyarodhat más tőzsdei cégek és a finanszírozó bankok irányába is.

A következmények ma még beláthatatlanok, de egyelőre egy tanácsadó bevonásával elkezdődött a korábbi számlák és eredmény-kimutatások utólagos ellenőrzése.

Magyarországon azért ismerős a Steinhoff, mert 2013 óta ebbe a csoportba tartozik a Kika áruházlánc, és 2015-től a dél-afrikai holding a többségi tulajdonosa az Extreme Digital elektronikai kereskedőcégnek is. Ugyanebben az évben jelent meg az elsősorban ruházati termékeiről ismert Pepco (Pepkor nevű háttércéggel).

A magyar leányvállalatok elhatárolódnak az anyacégnél feltételezett gyanús elszámolásoktól, az Index információi szerint. A Kika Lakberendezési Kft szerint a Kika működését nem érinti a botrány. A Steinhoff egy nagy ernyőszervezet, de alatta mindenki önállóan tevékenykedik. A Kikánál a szokott mederben zajlik a szezonnak megfelelő üzletmenet, vagyis a nagy karácsonyi hajrá, és eddig kifejezetten jók a számok. A Kikánál semmilyen vizsgálat nem zajlik.

Az Extreme Digital Zrt tájékoztatása szerint az Extreme Digital operatív működése teljesen független a Steinhoff International csoporttól. Az Extreme Digital pénzügyi szempontból önálló. Ugyan a dél-afrikai cég az Extreme Digital 50,4 százalékos résztulajdonosa, de a magyar tulajdonostárs döntési jogai és lehetőségei megegyeznek a Steinhoff International jogaival és lehetőségeivel, emiatt a magyar online áruház helyzete teljesen egyedi, nem hasonlítható a csoporthoz tartozó más cégekhez. Az Extreme Digital Magyarország vezető online áruháza, az idei Black Friday akció során 20 százalékkal nagyobb forgalmat ért el, mint egy évvel korábban.

A Pepco állásfoglalása szerint bár a tulajdonosi szerkezetük valóban a Steinhoff kezében összpontosul, a Pepco egy független, önálló csoport és vállalkozás, kevés kötelékkel és függőséggel. A Pepco pénzügyi háttere stabil, az utolsó üzleti évének eredménye 60 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

(Index, 2017. december 19.)

 

Pepco: 100.

Megnyitotta századik boltját Magyarországon a Pepco.

A Pepco ruhákkal, cipőkkel, kiegészítőkkel, játékokkal, iskolaszerekkel és lakberendezési termékekkel foglalkozik, saját leírásuk szerint „jó ár-érték aránnyal”, írja az Index. 

Ez elég gyors terjeszkedésnek számít, mivel nagyjából két év alatt húztak fel száz üzletet, és már több mint 900 embert foglalkoztatnak. Főleg a vidékiekre céloznának erősebben, pontosabban a megyeszékhelyek és a főváros mellett a kisebb vidéki településeken is terjeszkednének.

Potyi Gergely, a cég operatív vezetője szerint az segít a növekedésben, hogy jó helyre teszik boltjaikat, jól is rendezik be őket, ráadásul kedvező árúak és jók. 

A Pepco egy dél-afrikai központú, 1965 óta működő kiskereskedelmi holding, a Pepkor tagja, amely 2014-től a Steinhoff International Holding Limited tulajdona. A cég jelenleg több mint 90 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 6.500 áruházat üzemeltet 44 országban. A csoporthoz olyan márkák tartoznak, mint például a Pepco, a Conforama, a MacDan, a Pep&Co, a Pep, az Ackermans és a Duns.

De hát a Pepco mellett az Extreme Digital és a Kika is Steinhoff érdekkör.

(Index, 2017. szeptember 7.)

 

Bevásárolt a dél-afrikai Steinhoff

Extreme Digital, Kika, Pepco egy kupacban.

A Kika és a magyar piacra nemrég belépett Pepco dél-afrikai tulajdonosának és az Extreme Digital együttműködésével jelentős régiós cégcsoport jön létre. A Extreme Digitalt az eddigi vezetés viszi tovább, rövidesen pedig Romániában nyithatnak üzleteket.

Csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére vár az Extreme Digital és a Steinhoff International: a hír már korábban felröppent, mely szerint a dél-afrikai kiskereskedelmi óriás Steinhoff bevásárolta magát az egyik legnagyobb magyar webshopba. A Steinhof 50,8 százalékos tulajdont szerzett az Extreme Digitalban, míg az eddigi alapító magyar tulajdonosoknál 49,2 százalékos tulajdonrész maradt. Az E-Digital értékelése szerint a megállapodás szakmai partnerségről szól, ennek részeként az eddigi vezetőség viszi tovább a céget. (Megjegyzés: azért a tulajdonosi arányok többet sejtetnek).

A külföldön főképpen bútoráruházakkal jelenlévő Steinhoff várhatóan komoly tőkeemelést hajt végre a cégnél - ennek összege üzleti titok - amiből finanszírozni tudja az Extreme Digital a Magyarországi és külföldi terjeszkedését. A cég elsősorban Romániában, majd a cseh és szlovák piacon erősítene, de készülnek a horvát piaci nyitásra is. Az első piaci lépésnek szánt Romániában Bukarestben és 2-3 nagyvárosban nyithatnak üzleteket 2016. elején.

A Gki Digital kutatása szerint az Extreme Digital lett az online piacvezető 2014-ben, amikor 24 milliárd forint volt a cég forgalma. 2015-ben 30 milliárd forint körüli árbevétellel számolnak, amivel a műszaki kereskedők teljes (boltos és online) piacán második lesz a cég.

(Népszabadság, 2015. november 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.