iparospiac₪próbafülke

A Steinhoff alaposan elszámolta magát

A Steinhoff csoport csalt, trükközött, eladósodott, de nagyon, most a bankoktól függ, mehet-e tovább. 

Összeszámolták, végül több mint 10 milliárd eurós, vagyis egy Paks 2 nagyságrendű adóssága van a dél-afrikai Steinhoff-csoportnak. Az Extreme Digital, a Kika és a Pepco csalással, szabálytalanságokkal vádolt tulajdonosánál megkezdődött a kármentés. Egyenlőre mindenki abban bízik, hogy sikerül a bankokkal megegyezni a folytatásról, írja az Index.

Ez egy nagy csalás, lebukással a végén

Dél-Afrika történetének legnagyobb vállalkozási csalása derült ki 2017-ben a cégnél. A Steinhoff trükközött, hamisította a könyveit, rejtegetni, csomagolni próbálta a brutális eladósodottságát, de aztán minden kiderült. A johannesburgi JSE és a frankfurti Deutsche Börse tőzsdéken is jegyzett részvények árfolyama tizedére olvadt.

A cég nagyon igyekszik, folyamatosan mutatja be likviditási helyzetét, prezentál a befektetőknek és ad számot a rendezés érdekében tett lépéseiről. Ezek a szövegek – az üzleti bikkfanyelv már csak ilyen – akár egy ereje teljében levő cég publikációi is lehetnének. A sok pozitív mondat mellett azonban inkább csak a sorok közül derül ki, hogy valójában nagy a baj.

Kiderült például, hogy 10 milliárd eurónál is több a cégcsoport összesített adóssága, amelyet meglepő módon nem is csak a nagy központokban, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Németországban, hanem jelentős mértékben a magyar viszonylatot is magában foglaló régiós központban, vagyis Ausztriában halmozott fel a csoport. Az adósokkal Londonban zajlanak a tárgyalások.

Közben zajlik egyfajta vezetői casting is, ez elsősorban Dél-Afrikában. Vannak távozók, mások új feladatokat kapnak a csoporton belül, és érkeznek potenciális „megmentők” is. Másfél hónapon belül a negyedik vezetői garnitúra próbálja elnyerni a hitelezők és a részvényesek bizalmát. Ennek jegyében a felügyelőbizottság alatt felállt egy új, teljesen független grémium is a folyamatok menedzselésére.

Extra feladat ugyanis most bőven akad:

  • minél hamarabb el kell készíteni a független jelentéseket a számviteli szabálytalanságokról, csalásokról;
  • eközben valamiképpen meg kell őrizni a cégek likviditását, vagyis menedzselni kell, hogy a bankok csak olyan mértékben tegyék rá a kezüket a számlákra, a bevételekre, hogy az nehogy megölje a működést (az nem is kétséges, hogy a Steinhoff-csoport a következő években csak a bankoknak fog dolgozni);
  • visszamenőlegesen elő kell állítani a cégcsoport életéről reális képet adó kimutatásokat (azt még nem lehet tudni, hogy hány évre visszamenőlegesen kell újra elkészíteni a mérlegeket és az eredménykimutatásokat).

A PwC számol

A nagy munkában a belső emberek mellett a Steinhoff alapvetően a PricewaterhouseCoopersre (PwC) támaszkodik. A munkája kicsit olyan, mint egy nyomozócsoportnak. Úgy tudjuk, hogy Magyarországon semmilyen vizsgálati lépés nem történt eddig, de amúgy a PwC munkatársai megszállták a Steinhoff központjait, és már eljárnak egyes nagyobb érdekeltségekhez is közvetlenül, közben a vezetőket folyamatosan faggatják a múltról.

 

Nem sokat tétlenkedtek viszont a hitelminősítők, alaposan leértékelték a Steinhoffot, például a Moody's Caa1 kategóriát adott a csoportnak. Az osztályzatok közül az Aaa a legjobb, a Baa3 alatt már nem befektetési, hanem bóvli kategóriáról beszélünk. Mindenesetre a C jelű minősítések már elég gyatrák, de azért vannak még ezeknél is sokkal rosszabb fokozatok.

És Magyarországon mi újság

Magyarországon a Steinhoff a következő láncokban rendelkezik részesedéssel:

  • Extreme Digital elektronikai kereskedőcég
  • Kika bútoripari áruházlánc
  • Pepco ruházati csoport

Mint azt korábban külön-külön is megerősítették az Indexnek, mindegyik cég vezetése bízik abban, hogy rájuk semmilyen negatív hatással nem lesz a csalás.

Az egyik forrás úgy fogalmazott, természetesen a vevőknek valóban nem kell foglalkozniuk a távoli eseményekkel, a kockázatot inkább azt jelenti az érintett cégek számára, ha az üzleti partnerek, vagy a bankok válnak óvatossá, és újfajta pénzügyi kondíciókat fogalmaznak meg. Az sem egyértelmű, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén mennyire lehet leválni a bajba jutott csoportról.

Az Extreme Digital ezzel kapcsolatban elárulta az Indexnek, hogy a Steinhoff-ügyben valóban a finanszírozó bankok és a hitelgaranciát nyújtó cégek reakciói jelentették az egyetlen bizonytalanságot. Utóbbiak – azonnali óvintézkedésként, jellemzően automatikus protokollok alapján – lecsökkentették az Extreme Digital számára elérhető hitelkeretet, míg a bankok óvatos kivárást alkalmaztak.

 Ám az Extreme Digital azonnal tájékoztatta partnereit az ügy részleteiről, így a hitelminősítők visszavonták a korábban hozott korlátozásaikat. A tájékoztatás nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az Extreme Digital Zrt. működése semmilyen szinten nem függ a Steinhoff-csoporttól - jelezte a cég.

Volt olyan forrás is, aki egy másik aspektust említett meg: kommunikációs szempontból érdekes megfigyelni, hogy amíg szépen mennek a dolgok egy nagy nemzetközi csoportban, addig milyen örömmel büszkélkednek a cégek a tőkeerős tulajdonossal, a globális háttérrel. Amikor azonban baj van, akkor mindenki azonnal egyfajta hurráoptimizmussal azt bizonygatja, hogy valójában a dél-afrikai háttér nem jelent semmit, és teljes a függetlenség a távoli tulajdonos problémáitól.

Az egyébként a Steinhoff International hivatalos publikációiból is kiderül, hogy Magyarország valóban vonal alatti. Hiszen miközben sorra jelennek meg a részletes kimutatások, az általunk áttekintett anyagokban Magyarország, a magyar cégek valóban nem kaptak külön megjegyzést.

 

 (Index, 2018. január 15., Brückner Gergely)

 

Steinhoff: számolhat újra mindent

A Steinhoff a gyanú szerint meghamisította a beszámolóit. Most magyarázkodhat. Ővé a Kika, a Pepco és az Extreme Digital is. 

Dél-Afrika történetének legnagyobb üzleti csalásának gyanúja rázta meg a JSE dél-afrikai és a Deutsche Börse német tőzsdét, írja az Index. A német származású, de immár dél-afrikai központú Steinhoff International bútorkereskedelmi holding a feltételezések szerint folyamatosan trükközött és hamisította a könyveit, csakhogy elfedje a rossz pénzügyi helyzetét.

A Steinhoff International, Európa második számú bútorkiskereskedője. Az első természetesen a svéd IKEA a maga 35 milliárd eurós forgalmával, valamint 200 ezer munkavállalójával, de a Steinhoffnak is van 7 milliárd eurós forgalma és 110 ezer embere.

Ám a német eredetű, de dél-afrikai központú holdingot a gyanú szerint egy hatalmas pénzügyi csalás rázta meg, immár több egymást követő menedzsmentcsapat is lemondott, a részvényár egytizedét éri, mint egy évvel korábban, és a következmények ma még felmérhetetlenek.

A céget nem csak Johannesburgban, de Frankfurtban is jegyzik, utóbbi tőzsdén 2017-ben 4,93 eurón kezdett a részvény, december 15-én 0,54-en zárt, ez 89 százalékos visszaesés.

De mi történt

Úgy tűnik, hogy a cég régóta rossz pénzügyi helyzetben volt, és látszólag előre menekült: állandóan hiteleket vett fel, közben pedig újabb és újabb cégeket kebelezett be, miközben a veszteségeit a feltételezések szerint igyekezett mérlegen kívül elrejteni, könyvelési trükkökkel, adócsalásokkal.

A Steinhoff International főtulajdonosa, Christo Wiese, aki a Forbes 2017-es dél-afrikai milliárdos listáján még 5,5 milliárd dolláros vagyonával a harmadik volt, de a részvényár összeomlás után már nem maradt egymilliárd dollárja sem.

A Steinhoffhoz tartoznak egyebek mellett a brit Bensons for Beds, a Harveys Furniture, a Poundland, Svájcban és Ausztriában erős Lipo, Poco diszkont bútorlánc, a latin világot lefedő Conforama, az amerikai Mattress Firm, az ausztrál Freedom Furniture, a Best&Less, valamint a Fantastic Furniture, valamint az ágyspecialista Snooze, valamint Sleepmasters.

A Steinhoff most alighanem a létéért küzd, legalábbis a tőzsde így értékeli a tőzsde a feltételezett számviteli trükközés után kialakult helyzetet. Utólag már vannak olyan versenytársak, akik nyíltabban mernek fogalmazni, azt állítják, hogy nagyon kilógott a lóláb, a Steinhoff bizonyos tranzakcióinak, mérlegtételeinek, felvásárlásainak semmilyen ésszerű oka nem lehetett.

Az ügy Dél-Afrikában azért is erős visszhangot váltott ki, mert a poszt-apartheid traumában szenvedő országban sajnos megint nagyon erősek a fehérek és a feketék közötti ellentétek. A fehér telepesek ellen 2017-ben nagyon sok halálos kimenetelű támadást hajtottak végre a szegényebb fekete bűnözők. A feketéknek pedig rengeteg sérelmük van, a szerintük a gazdaságra továbbra is rátelepedő gazdag fehérekkel szemben.

Ez a Steinhoff-ügy kapcsán is visszaköszönt a dél-afrikai sajtóból. Ezt az esetet ugyanis a feketék „fehérbűnözésnek” tartják, és azt követelik, hogy a sajtó nevezze nevén a gyereket, ne számviteli szabálytalanságoknak, vagy hibáknak minősítse azt, ami súlyos csalás lehet, mert a feketék hasonló visszaéléseinél, például a zulu származású Jacob Zuma elnök korrupciós ügyeinél mindig sokkal élesebb a nyelvezet.

A nagy kérdések közé tartozik, hogy ki tudott a csalásról és ki nem. A vezetők összejátszottak egymással, vagy vannak a tettesek mellett áldozatok is. Elsőként a korábban csodamenedzsernek tartott, lómániás, istállótulajdonos Markus Jooste vezérigazgató bukott, pedig előtte 30 évig vezette a céget. Jooste a dolgozóknak írt levelében elnézést kért a hibákért, és azért, hogy a negatív sajtómegjelenésekkel rontotta a cég hírnevét.

A vezérigazgatótól átvette volna a vezetést a főtulajdonos, vagyis a milliárdos Christo Wiese, de a dél-afrikai állami nyugdíjalap jelezte, hogy nem tartja őt alkalmasnak a szerepre, mert érintett. Ezt Wiese elfogadta, így ő és a fia, Jacob Wiese is lemondtak posztjaikról. A nyugdíjalapnak azért fáj ennyire a történet, mert második számú Steinhoff-részvényesként ő is nagyot bukott a történeten.

A vezetők, a főtulajdonosok a számukra legkedvezőbb esetben is súlyosan gondatlanul vezették a társaságot, félrevezethették a befektetőiket, hitelezőiket, de a kinti sajtó vért követel és inkább bűnszervezetben elkövetett csalást valószínűsít.

Ez most nem a legjobb pillanat volt

Dél-Afrika rendkívül rossz gazdasági helyzetben van, az apartheid 1994-es bukása óta nem voltak ilyen gyengék a számai, és a botrány megint nagy pofon lehet a gazdaságnak. A botrány ugyanis könnyen elkanyarodhat más tőzsdei cégek és a finanszírozó bankok irányába is.

A következmények ma még beláthatatlanok, de egyelőre egy tanácsadó bevonásával elkezdődött a korábbi számlák és eredmény-kimutatások utólagos ellenőrzése.

Magyarországon azért ismerős a Steinhoff, mert 2013 óta ebbe a csoportba tartozik a Kika áruházlánc, és 2015-től a dél-afrikai holding a többségi tulajdonosa az Extreme Digital elektronikai kereskedőcégnek is. Ugyanebben az évben jelent meg az elsősorban ruházati termékeiről ismert Pepco (Pepkor nevű háttércéggel).

A magyar leányvállalatok elhatárolódnak az anyacégnél feltételezett gyanús elszámolásoktól, az Index információi szerint. A Kika Lakberendezési Kft szerint a Kika működését nem érinti a botrány. A Steinhoff egy nagy ernyőszervezet, de alatta mindenki önállóan tevékenykedik. A Kikánál a szokott mederben zajlik a szezonnak megfelelő üzletmenet, vagyis a nagy karácsonyi hajrá, és eddig kifejezetten jók a számok. A Kikánál semmilyen vizsgálat nem zajlik.

Az Extreme Digital Zrt tájékoztatása szerint az Extreme Digital operatív működése teljesen független a Steinhoff International csoporttól. Az Extreme Digital pénzügyi szempontból önálló. Ugyan a dél-afrikai cég az Extreme Digital 50,4 százalékos résztulajdonosa, de a magyar tulajdonostárs döntési jogai és lehetőségei megegyeznek a Steinhoff International jogaival és lehetőségeivel, emiatt a magyar online áruház helyzete teljesen egyedi, nem hasonlítható a csoporthoz tartozó más cégekhez. Az Extreme Digital Magyarország vezető online áruháza, az idei Black Friday akció során 20 százalékkal nagyobb forgalmat ért el, mint egy évvel korábban.

A Pepco állásfoglalása szerint bár a tulajdonosi szerkezetük valóban a Steinhoff kezében összpontosul, a Pepco egy független, önálló csoport és vállalkozás, kevés kötelékkel és függőséggel. A Pepco pénzügyi háttere stabil, az utolsó üzleti évének eredménye 60 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

(Index, 2017. december 19.)

 

Pepco: 100.

Megnyitotta századik boltját Magyarországon a Pepco.

A Pepco ruhákkal, cipőkkel, kiegészítőkkel, játékokkal, iskolaszerekkel és lakberendezési termékekkel foglalkozik, saját leírásuk szerint „jó ár-érték aránnyal”, írja az Index. 

Ez elég gyors terjeszkedésnek számít, mivel nagyjából két év alatt húztak fel száz üzletet, és már több mint 900 embert foglalkoztatnak. Főleg a vidékiekre céloznának erősebben, pontosabban a megyeszékhelyek és a főváros mellett a kisebb vidéki településeken is terjeszkednének.

Potyi Gergely, a cég operatív vezetője szerint az segít a növekedésben, hogy jó helyre teszik boltjaikat, jól is rendezik be őket, ráadásul kedvező árúak és jók. 

A Pepco egy dél-afrikai központú, 1965 óta működő kiskereskedelmi holding, a Pepkor tagja, amely 2014-től a Steinhoff International Holding Limited tulajdona. A cég jelenleg több mint 90 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és 6.500 áruházat üzemeltet 44 országban. A csoporthoz olyan márkák tartoznak, mint például a Pepco, a Conforama, a MacDan, a Pep&Co, a Pep, az Ackermans és a Duns.

De hát a Pepco mellett az Extreme Digital és a Kika is Steinhoff érdekkör.

(Index, 2017. szeptember 7.)

 

Bevásárolt a dél-afrikai Steinhoff

Extreme Digital, Kika, Pepco egy kupacban.

A Kika és a magyar piacra nemrég belépett Pepco dél-afrikai tulajdonosának és az Extreme Digital együttműködésével jelentős régiós cégcsoport jön létre. A Extreme Digitalt az eddigi vezetés viszi tovább, rövidesen pedig Romániában nyithatnak üzleteket.

Csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére vár az Extreme Digital és a Steinhoff International: a hír már korábban felröppent, mely szerint a dél-afrikai kiskereskedelmi óriás Steinhoff bevásárolta magát az egyik legnagyobb magyar webshopba. A Steinhof 50,8 százalékos tulajdont szerzett az Extreme Digitalban, míg az eddigi alapító magyar tulajdonosoknál 49,2 százalékos tulajdonrész maradt. Az E-Digital értékelése szerint a megállapodás szakmai partnerségről szól, ennek részeként az eddigi vezetőség viszi tovább a céget. (Megjegyzés: azért a tulajdonosi arányok többet sejtetnek).

A külföldön főképpen bútoráruházakkal jelenlévő Steinhoff várhatóan komoly tőkeemelést hajt végre a cégnél - ennek összege üzleti titok - amiből finanszírozni tudja az Extreme Digital a Magyarországi és külföldi terjeszkedését. A cég elsősorban Romániában, majd a cseh és szlovák piacon erősítene, de készülnek a horvát piaci nyitásra is. Az első piaci lépésnek szánt Romániában Bukarestben és 2-3 nagyvárosban nyithatnak üzleteket 2016. elején.

A Gki Digital kutatása szerint az Extreme Digital lett az online piacvezető 2014-ben, amikor 24 milliárd forint volt a cég forgalma. 2015-ben 30 milliárd forint körüli árbevétellel számolnak, amivel a műszaki kereskedők teljes (boltos és online) piacán második lesz a cég.

(Népszabadság, 2015. november 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.