web₪zseb

Lefelé csúszik a PC piaca

Már hetedik éve csökkennek a személyi számítógép eladások. 

A tavalyi utolsó negyedévben 4,3 százalékkal, 68,6 millióra csökkent a személyi számítógépek (PC) eladása világszerte - írja a Napi.hu az MTI nyomán.

Az amerikai Gartner informatikai piackutató vállalat honlapján szereplő adatok szerint tavaly 2018-ban 259,4 millió személyi számítógépet értékesítettek világszerte, ami 1,3 százalékkal kevesebb a 2017. évinél.

2018-ban már a 7. egymást követő évben zsugorodott a személyi számítógépek eladása, ugyanakkor a tavalyi visszaesés kisebb volt az előző három évinél.

A tavalyi negyedik negyedévi eladások tekintetében a Lenovo került a lista élére, amit elsősorban a Fijitsu cég tavaly májusi felvásárlásával ért el, és a második helyre szorult vissza a HP.

Tavaly a legtöbb személyi számítógépest a Lenovo adta el, 58,5 millió, és ezzel a globális piaci részesedése 22,5 százalékra emelkedett a 2017.évi 20,8 százalékról.

A második helyre került a HP, amely 56,3 millió  PC-t adott el tavaly, a piaci részesedése pedig a 2017. évi 21 százalékról 21,7 százalékra emelkedett.

A dobogó harmadik helyére a Dell állhatott fel, piaci részesedése 15,1 százalékról 16,2 százalékra nőtt.

A negyedik helyezett az Apple, tavalyi 6,9 százalékos piaci részesedése csökkenés a 2017. évi 7,2 százalékhoz viszonyítva.

Az ötödik helyezett Acer Group piaci részesedése 6,5 százalékról 6,1 százalékra, a hatodik ASUS-é pedig 6,6 százalékról tavaly 6 százalékra zsugorodott.

(Napi.hu, 2019. január 13.)

 

Megy tovább a HP

Van nyereség és bevétel is, több.

A vártnál nagyobb negyedéves nyereségről és bevételről számolt be a Hewlett-Packard Enterprise (HPE), amely a 2015-ben két részre osztott HP szerver és vállalati szolgáltatások üzletágát viszi tovább - írja az MTI nyomán a Napi.hu.

A cég honlapján közzétett eredménybeszámolóból kiderült, hogy a január végével záródott első pénzügyi negyedévben az egyszeri tételek nélküli részvényarányos adózott eredmény 34 cent lett, jóval nagyobb a szakértők által várt 22 centnél.

A HPE adózott eredménye 1,4 milliárd dollár, részvényenként 89 cent lett az egy évvel korábbi 267 millió dollár, részvényarányosan 16 cent után.

A cég értékesítési árbevétele 11 százalékkal, 7,7 milliárd dollárra ugrott, elsősorban annak hatására, hogy a szerverek kereslete 10 százalékkal 6,3 milliárd dollárra nőtt.

(Napi.hu, 2018. február 23.)

 

A HP továbbra is első a pc gyártásban

A pc piac lejtmenetben, de a HP és a Chromebook erős.

Kevesebb személyi számítógépet adtak el 2017 harmadik negyedévében a világban, mint egy évvel korábban - ezt mutatják az IDC és a Gartner legfrissebb statisztikái is, írja a Portfolio. De legalább a Google Chromebookjainak értékesítése emelkedett az iskolakezdési szezonban és a HP is növelni tudta piacát.

Az IDC adatai szerint 0,5 százalékkal csökkentek a személyi számítógépek értékesítései a világban 2017 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, a Gartner pedig 3,6 százalékos csökkenést becsült. A két adat közötti nagy különbség abból adódik, hogy az IDC adatai tartalmazzák a Chromebookokat, míg a Gartner nem számol velük.

A Chromebook eladása különösen az Egyesült Államokban volt erős, ahol egyébként gyengére sikerült az iskolakezdési időszak, a Chromebook eladásai számait kiszűrve 10 százalékkal zuhant az értékesítési volumen.

Már a második egymást követő negyedévben a HP a világ első számú személyi számítógép-gyártója az értékesítési volumen tekintetében, miután visszaszerezte kínai versenytársától, a Lenovótól a piacvezető pozíciót. A Lenovo a második helyre csúszott vissza, míg a harmadik legnagyobb gyártó a Dell volt. A HP volt az egyetlen a top 3 gyártó közül, amelyik az értékesítések növekedéséről számolt be az előző év azonos negyedévéhez képest: a Gartner 4,4 százalékos, az IDC pedig 6 százalékos dinamikát becsült.

Az Apple az IDC listáján a negyedik, a Gartnernél pedig az ötödik legnagyobb gyártó. Megoszlanak a vélemények arról, hogy hogy teljesített a harmadik negyedévben az Apple: a Gartner szerint 5,6 százalékkal csökkentek az eladásai, míg az IDC 0,3 százalékos növekedést becsül éves alapon.

(Portfolio, 2017. október 11.)

 

HP, Lenovo, Dell

A hagyományos pc piac kapaszkodott egyet felfelé. Ők a legjobbak.

A hagyományos személyi számítógépekből 60 millió kelt el 2017 első negyedévében, 0,6 százalékkal több, mint 2016 első negyedévében, az informatikai és távközlési berendezések piacának elemzésével foglalkozó amerikai International Data Corporation (IDC) kimutatása szerint.

A 2017 első negyedévi értékesítési adatok amellett, hogy rácáfoltak az IDC 1,8 százalékos csökkenést kilátásba helyező korábbi előrejelzésére, a hagyományos kivitelű számítógépek (asztali, munkaállomás) piacán 2012 első negyedéve óta első alkalommal mutatták ki az eladások növekedését. Az IDC szerint a hagyományos személyi számítógépek forgalma harminc százalékkal csökkent a 2011-es csúcshoz képest.

A keresletnövekedés elsősorban az iparosodott térségekre volt jellemző, az Egyesült Államok kivételével, de ott is csekély mértékben zsugorodott a pc piac.

A vállalkozói vonalon már érzékelhető egy készülékcsere-ciklus beindulása, a lakosságra azonban ez még kevésbé jellemző. A számítógépes játékok üzletágában viszonylag erőteljes kereslet tapasztalható.

A hagyományos személyi számítógépek piacán a vezető szerepet 2013 első negyedéve után első alkalommal ismét a HP szerezte meg: eladásai 13 százalékkal 13 millióra nőttek, piaci részesedése a 2016 első negyedévi 19 százalékról 22 százalékra emelkedett.

A Lenovo 12 millió, az előző évinél mindössze 1,7 százalékkal több PC eladásával a második helyre csúszott vissza. Piaci részesedése 20,2 százalékról 20,4 százalékra emelkedett.

A harmadik helyen közel 10 millió PC eladásával a Dell állt az első negyedévben. A cég eladásait 6 százalékkal növelte, piaci részesedése pedig 15 százalékról 16 százalékra emelkedett.

A negyedik helyen az Apple áll 4 millió, az egy évvel korábbinál 4 százalékkal több személyi számítógép eladásával. Az Apple 7 százalék piaci részesedésre tett szert 6,7 százalék után.

Az Acer 4 millió személyi számítógépet értékesített, 3 százalékkal többet az előző év első negyedévénél. Piaci részesedése 6,7 százalékról 6,8 százalékra emelkedett.

Az összes többi személyiszámítógép-gyártó együttesen 17 millió készüléket értékesített, 11 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Piaci részesedésük 32 százalékról 28 százalékra zsugorodott.

(Portfolio, 2017. április 12.)

 

Pocsék egy év a pc piacon

A pc piac esett, a Lenovo volt a legnagyobb, a bevétel pedig csak az Apple-nek nőtt 2015-ben.

Több mint tíz százalékkal zuhant 2015-ben a személyi számítógépek forgalma világszerte az IDC kutató adatai szerint, ami az eddigi legnagyobb mértékű visszaesés. A gyártók rangsorát továbbra is a Lenovo vezeti, a meghatározó piaci szereplők közül pedig egyedül csak az Apple tudta növelni értékesítését.

2015-ben 276 millió darab személyi számítógépet (pc) adtak el világszerte a gyártók az IDC adatai szerint, ami 10 százalékos csökkenést jelent 2014-hez képest. A 2015-ös év igen nehéz időszaknak bizonyult az ágazat szereplői számára, hiszen eddig még soha nem mértek ilyen mértékű visszaesést. 2008. óta először fordult elő, hogy nem érte el a 300 millió darabot a gyártóktól a kereskedőkhöz kiszállított pc-k száma.

A nagymértékű visszaesésben több tényező is szerepet játszott az IDC elemzése szerint. Egyrészt egyre nő azoknak az eszközöknek a piaca, amelyek részben kiválthatják a pc-ket, így a fogyasztók elhalasztják az új gépek vásárlását. Ráadásul 2015. végén már több olyan hibrid táblagépet mutattak be a technológiai cégek – például az Apple, a Microsoft, vagy legutóbb a Samsung -, amelyek teljesítményüket figyelembe véve tökéletes kiváltói lehetnek a számítógépeknek. A Közel-Keleten tapasztalható politikai bizonytalanság, valamint az erős dollár tovább rontotta az értékesítési lehetőségeket.

2015-ben ben is a Lenovo volt a legnagyobb gyártó az IDC adatai alapján, a társaság 57 millió pc-t értékesített, ami viszont 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A Lenovo ennek ellenére 21 százalékra növelte piaci részesedését. Erősített piaci pozícióján a második HP és a harmadik Dell is. Mindkét amerikai cég 6-6 százalékkal kevesebb személyi számítógépet adott el tavaly, mint 2014-ben, vagyis a piaci átlagnál kisebb volt náluk a forgalom visszaesése. A meghatározó piaci szereplők közül egyedül az Apple tudta növelni 2015-ben az értékesítését, a cég 21 millió pc-t adott el, ami 6,2 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

(Világgazdaság, 2016. január 13.)

 

Nem akar több PC fogyni

2015. első negyedévében szűkült a PC világpiac.

Esett a nemzetközi pc-piac, mivel 2015. első negyedévében 68 millió személyi számítógépet (pc) adtak el világszerte, ez közel 7 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Az IDC piackutató szerint 2009. óta nem adtak el ilyen kevés pc-t az év első három hónapjában. A csökkenés több tényezőre vezethető vissza, így 2014. első felében a forgalmat jelentős mértékben megdobta, hogy a Windows XP támogatásának megszűnése miatt sok vállalkozás és magánszemély döntött számítógépe lecserélése mellett. Emellett több régióban a gazdasági nehézségek, valamint az árfolyamingadozás is negatívan befolyásolták a 2015. évi értékesítést. Japánban 44 százalékos volt a visszaesés, ugyanakkor az Egyesült Államokban mindössze egy százalékos volt a csökkenés.

A gyártók rangsorát 2015. első negyedévében is a Lenovo vezette, a kínai társaság 13 millió személyi számítógépet tudott eladni. A kínai cég folytatta az Ázsián kívüli terjeszkedést, aminek egyik fontos eredménye volt, hogy az Egyesült Államokban megelőzték az Apple-t és harmadikok az ottani piacon. A Lenovo ugyanakkor a korábbi negyedévek esetenként 10 százalék feletti növekedéséből sokat engedett, így 2015. első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest mindössze 3,4 százalékos növekedést könyvelhettek el.

A HP megőrizte második helyét a globális pc-piacon, a társaság közel 13 millió gépet  értékesítetett az első negyedévben, ami 3,3 százalékos bővülés 2014. hasonló időszakához képest. A Dell már piacot veszített, mivel 9 millió darab személyi számítógépet adott el 2015. első negyedévében, de ez 6 százalékos visszaesés volt az egy évvel korábbihoz képest.

(Világgazdaság, 2015. április 14.)

 

PC, tablet: annyi nekik

Legalábbis a kilátásaik nem túl rózsásak, sőt...

Együtt sírhat, együtt nevethet a PC (asztali számítógép, valamint lap-top) és a tablet piac. Nem várható nagy fellendülés a következő években a PC-piacon. Az asztali gépek és laptopok értékesítése 5 százalékkal csökkenhet 2015-ben 2014-hez képest, ami nagyobb visszaesés a 2014. évi 2 százalék visszaesésnél. Az eladott termékek száma a 300 millió darabos határ alá süllyedhet, annak ellenére, hogy 3 évvel ezelőtt még közel 500 millió darabos PC piacot vártak 2015-től az IDC piackutató elemzői.

Jelenlegi előrejelzésében 2019-re 291 millió darab PC eladásával számol az IDC. Ezzel az éves átlagos csökkenési ütem a következő 5 évben már csak 1,1 százalék lesz, ami végül mégiscsak 2013. májusa óta a legkedvezőbb piaci helyzetet jelenti a PC eladásokat nézve.

A tableteknél egyelőre még mindig növekedéssel számol az IDC, de annak mértéke alacsony lesz. 2012. végén az ötéves átlagos növekedési ütem 32 százalékos volt, ezzel szemben a jelenlegi előrejelzés szerint már csak alig 3 százalékos lehet az éves bővülés, 2019-ben pedig 270 millió tabletet adhatnak el világszerte.

Az Apple jelentős szerepet játszik a tebletek piacán, ahol az iPad eladások a várakozásokhoz képest lefelé húzzák a mérleg nyelvét. A phablet iPhone-ok értékesítése pedig elszívja a vásárlókat az iPad-ek elől.

Egy évvel ezelőtt még azt várták az IDC szakértői, hogy2015-ben már több tablet fogyhat, mint PC, de a piac nem igazolja ezt az előrejelzést.

(Investor.hu, 2015. március 14.)
 

Számítógépféleségek piaci kilátásai

Tablet, PC 2015-ben.

2014-ben 216 millió táblagépet adtak el világszerte a Gartner piackutató előzetes adatai szerint. Ez ugyan tíz százalék körüli növekedést jelent 2013-hoz képest,de 2015-ben tovább lassul a táblagép piac fejlődése. A piackutató előrejelzése szerint 2015-ben 233 millió tabletet értékesíthetnek, ami már csak 8 százalék bővülést jelenthet 2014-hez képest. Ezt a lassuló növekedési ütemet jól mutatja, hogy 2013-ban még 68 százalékos növekedést mértek a tablet-piacon.

A táblagépek piacát befolyásolja, hogy a fejlesztések nyomán jelentős mértékben megnőtt az élettartamuk, így a fogyasztók ritkábban cserélik le eszközeiket. A folyamatos szoftverfrissítések nyomán pedig a táblagépek jóval hosszabb ideig tudják követni a felhasználói háttér fejlődést. Emellett az elmúlt időszakban elmaradtak a régi rendszereket felforgató hardver-újítások, amelyek eszközeik lecserélésére ösztönözték volna a felhasználókat. 2015-re valamivel kedvezőbbek a kilátások a tablet-piacon, a Gartner előrejelzése szerint 259 millió készüléket értékesíthetnek, ami 11 százalékos bővülést jelent.

A személyi számítógépek forgalma a Gartner előzetes adatai alapján 2014-ben elérték az előző évi szintet, így a hagyományos pc-kből és ultrabookokból összesen 318 milliót adtak el, 2015-ben pedig minimális, egy százalék körüli fejlődés várható. Mindezek alapján a korábbi évek visszaesése megállt. A 2014. évi piacot befolyásolta, hogy megszűnt a Windows XP támogatása, így az üzleti szférában ennek hatására gyorsultak a gépcserék. 2016-ban már 333 millió személyi számítógép eladásával számol a Gartner.

(Forrás: Világgazdaság, 2015. január 7.)

 

Lépett egyet a PC piac

2014 második negyedévében már nőttek is a PC eladások.

Két év visszaesés után fordult egyet a személyi számítógépek piaca, 2014. második negyedévében emelkedtek a PC-eladások a világban, a Gartner statisztikái szerint. A fejlődő piacokon azonban még mindig csökkennek az értékesítések, miután az olcsó táblagépeket veszik inkább a vásárlók.

A növekedést a világ PC piacán a második negyedévben mérték, az előző év azonos időszakához viszonyítva. A megelőző nyolc negyedévben sorozatban csökkentek az eladások. 2014. második negyedévében összesen 76 millió darab személyi számítógépet értékesítettek a világban, ami 0,1%-os növekedést jelent 2013 második negyedévéhez viszonyítva.

A fejlett országokban a PC piacon a stabilizálódás jelei látszanak, ezzel szemben a fejlődő országokban még mindig csökkennek az értékesítések, amiben a főszerepet az olcsó, alsó kategóriás táblagépek elterjedése játssza. Ez az irányzat a jövőben is fennmaradhat, ennek eredményeként pedig a fejlődő országokban elhúzódhat a PC-piac stabilizálódása.

A személyi számítógépek értékesítései azért hanyatlottak a korábbi hónapokban, mivel a vásárlók táblagépeket és okostelefonokat vásároltak inkább, amelyek ugyanúgy alkalmasak arra, hogy a közösségi média felületeket használják és szórakozzanak. A prémium táblagépek piacán ugyanakkor  lassulás látszik, a PC-piacon ipedig lassú, de folyamatos növekedést várnak az elemzők. A Windows XP támogatásának megszűnése hatással lehet az eladásokra a fejlődő piacokon, serkentheti is az értékesítéseket.

Az Egyesült Államokban emelkedett az értékesítések volumene, 7,4%-kal nőttek az eladások az előző év második negyedévéhez képest. Az Ázsia-csendes-óceáni térségben viszont 9,5%-kal csökkentek a PC értékesítések.

A számítógépgyártók közül a Lenovo megerősítette vezető pozícióját a második negyedévben globális szinten, eladásai 15%-kal növekedtek, így pedig már 19%-os a részesedése a világ személyi számítógép-értékesítéseiből. A második legnagyobb szereplő a HP, míg a harmadik helyet a Dell foglalta el.

(Portfolio.hu, 2014. július 10.)

 

PC piac: le, vagy fel?

2013 utolsó negyedévében 82 millió darab személyi számítógép fogyott a világon.

A PC-piac zsugorodása még nem állt meg, 2012-höz képest ugyanis további 5,5 százalékos a visszaesés. A piac továbbra is változatlanul szűkül, de a zsugorodás üteme lassult. 2014-ben még kevesebb PC-t adnak el, mint tavaly, amikor 314 millió darab fogyott, ám arra is esély van, hogy idén utoljára lesz visszaesés, 2015-ben pedig lassú konszolidáció veszi kezdetét. 2012 közepén még úgy számoltak az elemzők, hogy 2013-ban 414 millió számítógépet adnak majd el világszerte, ehhez képest sikerült 314 milliót értékesíteni.

A táblagépek felfalták a PC eladásokat, emiatt a következő 3 évben nem lesz számottevő növekedés a PC-piacon.

Jelenleg eléggé kockázatos a PC-piac jövőjét megjósolni. Egyes elemzések szerint 2014-ben akár 3,1 százalékos bővülés is jöhet a piacon. A vállalati ügyfeleknél a PC létszükséglet, a versenyszférában még jó ideig előnyt fognak élvezni a tabletekkel szemben. A vállalati PC-piacból komoly hasznot húzhatnak egyes cégek, például a Microsoft, a Windows eladások miatt.

A HP a nagy PC-piaci összeomlásból alaposan kapott. Kedvezőbb adatok után gyorsan fordulhat a piac, ebből pedig a HP is megkaphatja a neki járó részesedést.

(Investor.hu, 2014. január 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.