blokkk.com webzseb - felhőpiac                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

A kínaiak a fellegeket rángatják

Jön a média, internet, reklám, fejlett technológia új óriása, a Tencent,

az Apple még toronymagasan első, az Amazon már sehol, a Facebook már közel.

                                                                                                                                                   blokkk.com

Nem árt megtanulni az új feltörekvő kínai techóriások neveit és alaposabban elmélyedni a tőzsdetanban. A média, internet, reklám és fejlett technológiai befektetésekre összpontosító Tencent részvényének árfolyama 5,3 százalékkal emelkedett április 12-én, a hongkongi tőzsdén. A papír így kialakult 170,50 hongkongi dolláros (22 dollár) árfolyama 205 milliárd dollárra emelte a vállalat piaci kapitalizációját. Magyarul a sok szám után: ennyi volt ezen a napon a piaci értéke, amit a részvények értékének és darabszámának szorzata adott.

 

Összehasonlításképpen az Amazon.com piaci értéke jelenleg 178 milliárd körül mozog, a többi nagy technológia (nem csak internetalapú) óriás közül még az Oracle (190 milliárd dollár) és az IBM (161 milliárd dollár) versenyez vele. A legnagyobb magyar cégek értéke ezeknél némileg kisebb: az OTP és a MOL piaci kapitalizációja jelenleg 5,5 - 6 milliárd dollár körül mozog.

 

A Tencent részvényének árfolyama az év eleje óta 52 százalékkal emelkedett. Tőkeértéke ennek köszönhetően már megközelíti a világ legnagyobb online kereskedő portálja, a kínai Alibaba Group Holding 210 milliárd dolláros értékét, de a Facebook 230 milliárd dolláros tőkeértékétől sincs messze. Az Alibaba részvényei tavaly szeptemberben mutatkoztak be az amerikai tőzsdén, minden idők legnagyobb tőzsdei befektetetésének (szaknyelven IPO-jának) keretében, 2014. november közepén elérve a 120 dolláros csúcsot, viszont áprilisra egészen 85 dollárig mélyült az árfolyam (év eleje óta 19 százalékot estek a részvények), hiába, a tőzsde már csak ilyen.

 

 

(Forrás: Investor.hu, 2015. április 13.)
 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: webzseb

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________