blokkk.com                                                           webzseb » felhőpiac                                                      hírkirakattmustra

 

Nyomul Kínában is a szolgáltatásmegosztás

A sharing economy egyre nagyobb teret foglal a világ legnépesebb országában is.


Gyorsan növekvő pályán van Kínában is a sharing economy, tehát az olyan internetre és okostelefonos alkalmazásokra épülő gazdasági közvetítő tevékenység, amin keresztül a vásárlók olyan árukhoz és szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá, amiket korábban közvetlenül, hagyományos módon válogatva megvettek, tudósít az Index.


Hasonló alapon működött a Magyarországról kiűzött Uber, de ilyen például a turisztikai célú lakáskiadást leegyszerűsítő Airbnb, vagy akár az autómegosztó vagy az internetes ételrendelő oldalak is.


A kínai People's Daily megkérdezett állami kutatóinak friss tanulmánya szerint évi 40 százalékkal nőhet a sharing economy-szerű rendelések, vásárlások értéke évente, és 2025-re az ország GDP-jének 20 százalékát adhatja már. Ráadásul 5-10 ilyen megoldásokra építő óriáscég létrejöttét is várják az országban.

 

Ez a kínai állami kutatás annyit biztosan előrevetít, hogy nagy arányú növekedést várnak.


Az egyik megkérdezett kutató, Zhao Ying viszont azt is felvetette a lapban, hogy azért vannak még problémák a nagy térhódítás előtt. Mindenekelőtt a bürokratikus akadályokat említette, így szabályozási változtatásokra is szükség lesz majd, ha ilyen irányokban is nagyobb nyitást enged és tervez a Kínai Kommunista Párt.
(Index, 2017. március 23.)

 

 

blokkk.com                                                          webzseb                                               fblokkk.com