blokkk.com                                                              webzseb » e-világ                                                         hírkirakattmustra

 

Nagy felfordulás lesz a mobil adatforgalomban

Sokszorosára nő a mobil adatforgalom. Jön az 5G.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Hétszeresére nő a világ mobil adatforgalma 2021-ra a 2016-os szinthez képest, a mobilfelhasználók, az okostelefonok, valamint az okos holmik internetén (Internet of Things, IoT) keresztül, az egyre gyorsabb hálózatok és a mobilvideók terjedése révén, az internetes hálózati berendezéseket gyártó Cisco visual networking index előrejelzéséből, számol be róla a Figyelő.


A mobilhálózatok sebessége a 2016-ban mért másodpercenkénti 6,8 megabites (Mbps) letöltési sebességről háromszorosára, 20,4 Mbps-ra növekszik a következő öt évben. A jelentés szerint a 4G hálózatokat hamarosan az 5G kapcsolatok váltják fel, amelyek átfogó telepítése várhatóan 2020-tól kezdődik. Az 5G kapcsolatok a teljes mobil adatforgalom 1,5 százalékát teszik majd ki 2021-ben, és 4,7-szer több forgalmat futtatnak majd, mint egy átlagos 4G kapcsolat.

 

A mobil adatforgalom 2021-re eléri a 49 exabájtot havonta (1 exabájt egymillió terabájttal, másként számolva egymilliárd gigabájttal egyenlő, ennyi adat 250 millió DVD-re írható rá), amely 122-szer több, mint a 2011-2021 közötti időszakban előállított mobil adatforgalom együttvéve. A mobilvideók aránya csaknem kilencszeresére emelkedik, ami a legnagyobb növekedési ütem a mobilalkalmazások kategóriájában, így 2021-ben a videó adja a mobil adatforgalom 78 százalékát. Ezen belül a valós idejű videók aránya 39-szeresére növekszik majd és a globális mobil adatforgalom 5 százalékát teheti ki.


A Cisco becslése szerint a testen viselhető okoseszközök száma háromszorosára, 325 millióról 929 millióra növekszik 2016 és 2021 között, ezzel együtt emelkedik a gép-gép közötti (machine to machine - M2M) kapcsolatok száma is. A teljes mobil adatforgalom 29 százalékát az M2M kapcsolatok adják, míg ez az arány 2016-ban 5 százalék volt. Az IoT és az alkalmazások révén az M2M kapcsolatok számítanak majd a leggyorsabban növekvő mobil adatkapcsolatnak.

A világon összesen - beleértve az M2M modulokat is - közel 12 milliárd mobileszköz lesz használatban 2021-re, másfélszer több, mint 2016-ban, a mobileszközök 50 százaléka pedig okostelefon lesz.

 

A jelentés szerint a mobil adatforgalom a teljes internet protocol (IP) alapú adatforgalom 20 százalékát teszi majd ki, míg ez az arány 2016-ban 8 százalék volt. A Cisco előrejelzése szerint Kelet-Közép Európában a mobil adatforgalom a világszintnél némileg kisebb mértékben, hatszorosára nő 2016-2021 között, ugyanakkor ez kétszer olyan gyors ütem, mint a vezetékes IP alapú forgalomé. Mindez részben a felhasználók számának 2 százalékos emelkedésének, valamint a videók, továbbá a testen viselhető okoseszközök számának ugrásszerű növekedésének az eredménye lesz.

(Figyelő, 2017. február 24.)

 

 

blokkk.com                                                      webzseb                                                 fblokkk.com