blokkk.com                                                             webzseb » felhőpiac                                                      hírkirakattmustra

 

Kever-kavar a Microsoft

A felhőpiac 7 milliárdot hozott neki.

____________________________________blokkk.com

 

A felhőszolgáltatások nagyot húztak a Microsofton. 2016. negyedik negyedévében a cég bevételeinek immár 28 százaléka, 6,9 milliárd dollár innen jött, részesedése pedig folyamatosan nő, igazolva Satya Nadella vezérigazgató irányváltásának helyességét, írja a Világgazdaság. A vezérigazgató a hagyományos szoftverfejlesztés helyett a felhő­alapú, bárhonnan elérhető szolgáltatásokra helyezte át a hangsúlyt, és ide összpontosította a fejlesztési forrásokat is.


Az is jó döntésnek bizonyult, hogy okostelefonostul kidobták a horribilis összegért megvett Nokiát a csónakból, miközben 26 milliárd dollárért megszerezték a LinkedIn üzleti közösségi portált, amelynek a felhőszolgáltatások további szélesítésében jut majd kulcsszerep. A LinkedIn felvásárlását 2016. december 8-án hagyták jóvá, de már a tört hónap adatai megjelentek a negyedéves számokban.


Az Office üzleti szoftverek is felhőalapúak lettek, forgalmuk pedig 10 százalékkal, 7,4 milliárd dollárra nőtt. Nem várt kellemes meglepetést jelentett, hogy 5 százalékkal gyarapodott a PC-gyártók Windows szoftverekért kifizetett licencdíja, de ugyanilyen mértékben nőtt a céges ügyfelektől az alapszoftver használatáért beszedett díj is.


A PC-gyártásban a nagy teljesítményű, egyaránt játékra és üzleti felhasználásra épített, Windows 10-et futtató készülékek piacán növelte a részesedését a Microsoft. Nadella szerint - az IDC és a Gartner adataira hivatkozva - a PC-piac öt éve tartó zsugorodása akár már 2017-ben véget érhet. A teljes PC-üzletága a Microsoftnak a Windowszal együtt a vártnál kisebb, 5 százalékos visszaesést szenvedett el, bevétele közel 12 milliárd dollár volt.


A Microsoft negyedéves bevétele egy százalékkal, 24 milliárdra, míg adózott eredménye 3,6 százalékkal, 5 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

(Világgazdaság, 2017. január 30.)

 

A fellegekben jár a Microsoft

A felhőpiac hozza a formáját.

____________________________________blokkk.com

 

A vártnál jobb eredményeket könyvelhetett el a Microsoft 2016. második negyedévében (ez nála a pénzügyi évének utolsó negyedéve). A költségek ugyan a vártnál jobban emelkedtek, de a cég a jövőre nézve kedvező lehetőségeket lát a piacokon.

A legutóbbi negyedévben a cég árbevétele 22,6 milliárd dollárra emelkedett, amely felülmúlta az elemzők várakozását. Az adózott eredmény 6,2 milliárd dollárra esett, ami kevesebb volt a vártnál. A költségnövekedés oka az volt, hogy a Microsoft jelentős összegeket fordít a felhőalapú szolgáltatások fejlesztésére.

 

Az Office irodai programcsomag értékesítése 5 százalékkal növekedett, ezen belül az Office 365 csomag több mint 50 százalékkal. A PC bevételek (amelyek a Windows operációs rendszert, a Surface táblagépet és az Xbox játékkonzolt tartalmazzák) 4 százalékkal estek. A készülék bevételek, amelyek az okostelefonok és a táblagépek értékesítéseit is tartalmazzák, 74%-kal zuhantak.
 

2014-től a Microsoft elsősorban a cloud - felhő - üzletágra összpontosít, ami mostanra az egyik legnagyobb bevételt termelő üzletág lett. A felhő alapú szolgáltatásokból származó bevételek 7 százalékkal, 6,7 milliárd dollárra emelkedtek, az Azure szoftver bevételei pedig a duplájukra nőttek. A jó növekedési számok ellenére 17 százalékkal csökkent a felhő alapú szolgáltatások profitja, a megnövekedett fejlesztési és kutatási költségek miatt.

 

Hiába vásárolták fel azonban a Nokia mobilos üzletágát, a Microsoft az okostelefonos piacon nem ért el értékelhető eredményt. És hiába vették a saját kezükbe a gyártást, a globális piaci részesedésük 1 százalék alatt maradt. A Gartner 2016. első negyedéves adatai szerint az Android részesedése 84, az iOS-é 15 százalék. A cégvezetés nem nézte tétlenül a kudarcot: májusban a márkanévhez tartozó licenceket és a szerzői jogokat is értékesítették. Májusban 1.850 fő távozásáról volt szó, de a legutóbbi tájékoztató alapján sokkal több embernek kell új munka után néznie. A leépítési tervezetet 2.850 alkalmazottal egészítik ki. Mindez valószínűleg nem független attól, hogy a negyedéves jelentésében a telefonokkal kapcsolatos bevételekről csak annyi derült ki, hogy a visszaesés 71 százalékos volt.
(Portfolio, 2016. július 20., Index, augusztus 1.)

 

A Microsoft lenyúlta a LikedInt

Felvásárolja 26 milliárd dollárért. Ez csúcs vételár online cégért.

______________________________________________blokkk.com

 

A Microsoft bejelentette, hogy 26,2 milliárd dollárért felvásárolja a LinkedInt . A Microsoft készpénzért veszi meg az álláskereséső és professzionális kapcsolatépítő közösségi szolgáltatást, 196 dollárt ad részvényenként. Ennyi pénzt még nem adtak online cégért, a Microsoftnak is ez az eddigi legnagyobb bevásárlása.


A LinkedIn a világ legnagyobb, kifejezetten üzleti kapcsolatokat gyűjtő közösségi oldala. A felhasználók itt nem egyszerűen személyes ismeretség, hanem céges kötődés alapján ismerősei egymásnak. A LinkedIn már évek óta folyamatosan fejleszti szolgáltatásait. Jelenleg már a mobilalkalmazásuk is használható.


A közösségi oldalnak több mint 433 millió felhasználója van évente. Havonta 105 millió egyedi látogatójuk van, ami kilencszázalékos éves növekedést takar. Ennél jóval nagyobb a mobilalkalmazás növekedése, közel 50 százalékkal többen használják most, mint egy éve. A cég 2016. februári gyorsjelentésében már lassuló növekedésről számolt be, pénzügyi elemzők szerint a gyors növekedés időszakának már vége. Ezek az elemzések nem tettek jót a cégnek, a részvények értéke is sokat zuhant. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy a LinkedIn belement a felvásárlásába. A Microsoftnak pedig beléphet a közösségi piacra.

(Index, 2016. június 13.)

 
 

blokkk.com                                                        webzseb                                          f blokkk.com