blokkk.com                                                          │ webzseb » netesáru │                                                      │ hírkirakattmustra │         

 

Őrült verseny a netáruházban

Tarol az Alibaba és az Amazon.

__________________________________________________________________blokkk.com

A kínai Alibaba és az amerikai Amazon a világ két legnagyobb gazdaságának két legnagyobb e-kereskedelmi vállalkozása.

 

A kínai Alibaba egyik különlegessége, hogy nem igazán mozgatja meg a kínai gazdaság lassulása. 2016. első negyedévében közel 40 százalékos bevétel növekedést könyvelhetett el, lenyomva az elemzői várakozásokat. A részvénypiacon azonban papírjai 0,7 százalékot gyengültek az elmúlt 12 hónapban. Ezzel szemben az amerikai Amazon részvényei elképesztő közel 60%-os emelkedést mutattak egy év alatt.

A két nagy cég működését összehasonlítva van egy jelentős különbség a modellek között. Az 1995-ben alapított Amazon bevételének nagyjából háromnegyedét ugyanis az elektronika és az áruk értékesítése adja, míg 23 százalék digitális médiatartalmak szállításából származik.

Az Alibaba számos kereskedelmi weboldalt működtet, különböző fogyasztói köröket megcélozva. Ezeken az oldalakon összesen 423 millió aktív vásárlót mozgat meg, amivel 80 százalékos a részesedésük a teljes kínai e-kereskedelmi piacon. Az Amazon ezzel szemben egy sokkal több szereplővel működő amerikai környezetben csupán 30 százalékos részesedéssel bír a hazai piacon.

Fontos különbség a két cég üzleti modellje között, hogy míg az Amazon elsősorban termékek árusításából él, az Alibaba viszont a hirdetésekből. A kínai cég legnagyobb oldala, a Taobao például egy díjmentes piactér, amely összeköti az eladókat a vevőkkel. A bevétel pedig onnan származik, hogy a vállalat reklámokat értékesít a választott oldalak és a keresési eredmények alapján.

Az Alibaba legutóbbi növekedését mindenekelőtt a mobil alapú kiskereskedelmi forgalom bővülése hozta, amely az elmúlt negyedévben 2 milliárd dollárt tett ki, 150 százalékos emelkedést jelentve. A teljes képhez hozzátartozik, hogy
a kínai gazdaság lassulása és az Alibaba szárnyalása csak látszólag ellentmondásos. A a kiskereskedelmi cégek a hagyományos csatornákon szűkülő kereslettel néznek szembe, ugyanakkor egyre többen fordulnak közülük az Alibaba platformjához, hogy szélesebb fogyasztói kört érjenek el Kínában és az országon kívül.

Az Alibaba nyereségesnek tűnik, mégis szembe kell néznie az új kínai gazdasági modell akadályaival, így pedig már új vásárlókat is nehezebb találniuk. Az Amazon a 2015-ös pénzügyi évben közel 600 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el, de hát sokáig veszteséges volt.

A részvények nézve az elmúlt 12 hónapban az Amazon egyértelműen jobb volt az Alibaba papírjainál. Az Amazon sikerét nagyban a 2016. április végén közzétett első negyedéves jelentésének köszönheti.

(Investor.hu, 2016. május 7.)

 

A kínai vásárlók alaposan rátekertek a webáruházakra

A kínai e-kereskedelem bedarálja a világot.

__________________________________________________________________blokkk.com

Az Alibaba.com a világ legnagyobb internetes portálja, ahol bárki vásárolhat a földkerekség bármely térségéből (ahol persze van web). De most a kínai e-kereskedelemről.

 

A kínai e-kereskedelmi kutatóközpont (CECRC) frissen közzétett adatai szerint az interneten lebonyolított kereskedelmi tranzakciók értéke tavaly a 13,4 ezer milliárd jüant (2,1 ezer milliárd dollár) is meghaladta. Ez minden idők rekordjának számít a kelet-ázsiai országban, az előző évhez képest pedig az ágazat 31 százalékos növekedését mutatja. Az e-vásárlások nagy részét a vállalatok közti adásvétel tette ki, ennek értéke 10 ezer milliárd jüan körül alakult, s amely 22 százalékos bővülés a 2013-as adatokkal összehasonlítva.

 

A lakossági eladások értéke 2,8 ezer milliárd jüan, több mint 440 milliárd dollár volt, ám e területen az átlagnál is nagyobb, több mint 50 százalékos volt a növekedés 2014-ben. (Ez a 440 milliárd dollár több mint 12 ezer milliárd forint, a magyar kiskereskedelem értéke 2014-ben megközelítette a 9 ezer milliárd forintot, persze, a kínaiak többen vannak.( Ez a kínai internetezők, mobilinternetet használók, valamint az e-boltok számának emelkedéséhez köthető.


Az okostelefonokon leadott rendelések értéke két és félszeresére nőtt 2014-ben, így már 928 milliárd jüant tett ki. A növekedést a mobiltelefonokon lehetséges fizetési lehetőségek bővülése is fűti, így ma már a legnépszerűbb, az SMS helyét is váltó WeChat programon és más közösségi médiaoldalak használatával is másodpercek alatt fizethetnek a vásárlók, amelyhez adott esetben még bankkártyára sincs szükségük.


Az ágazat a munkaerőpiacon is meghatározó: Kínában 2,5 millió munkahely közvetlenül, 18 millió pedig közvetetten kapcsolódik az e-kereskedelemhez. Az elektronikus adásvételt a kínai kormány is ösztönzi: április elején jelentette be, hogy az ágazat növekedése érdekében könnyíti az adminisztrációs terheket, a külföldi állampolgárokra vonatkozó korlátokat, a fogyasztók érdekében pedig javítani fogja például a fizetés biztonságát és fellép az interneten forgalmazott hamis árucikkek ellen.

 

A kínai webkereskedelem a szakértők szerint a jövőben is erős növekedést mutat majd: az iReserach kutatóintézet 2018-ra a forgalom megduplázódását, 4 ezer milliárd dolláros forgalmat vetít előre, a KPMG szerint pedig a kínai piac az évtized végére nagyobb lesz, mint az Egyesült Államoké, Franciaországé, Németországé, Nagy-Britanniáé és Japáné együttvéve.

(MTI, 2015. április 9.)

 

Netes vásárfia: Kína lesz a legnagyobb

2013-ban tovább nőttek az internetes vásárlások Kínában, amelyek egyébként az összes kereskedelem 7 százalékát közelítik.

__________________________________________________________________blokkk.com

Töretlenül nő a kínaiak internetes költése: a kelet-ázsiai ország lakosai 2013-ban többet vásároltak a korábbinál a világhálón. Az internetes trendeket vizsgáló pekingi iResearch tanácsadócég adatai szerint 2013. során minden korábbi rekordot megdöntve 1,85 ezer milliárd jüant (68 ezer milliárd forintot) tett ki az online kereskedelem értéke Kínában. Ez 42 százalékos növekedés, meghaladja az elmúlt fél évtized átlagos 30 százalékos bővülési ütemét, lassulás ugyanakkor az éves bázison 66 százalékos 2012. évi erősödés után.

Az iResearch jelentésében úgy fogalmaz: a lassulás oka az, hogy a kínai e-kereskedelmi piac új fázisba lépett, és a fejlődés után az érés szakasza indult el. Előrejelzésük szerint a piac a következő években egyre szélesedik, 2017-re például a fogyasztási cikkek felét az interneten vásárolják majd, a kereskedelem értéke pedig immár a négyezer milliárd jüant (150 ezer milliárd forint) is meghaladja majd.

A legnagyobb e-kereskedelmi szereplő, az Alibaba jelentése szerint a kínaiak évről évre mennyiségben és értékben is egyre többet költenek a világhálón. Legaktívabbak a dél-kínai Kuangtung, a kelet-kínai Sanghaj és Csöcsiang tartomány, valamint a főváros lakói. Az átlagos éves költés az idén a 10 ezer jüant (370 ezer forint) is meghaladta, de számos olyan térség is akad - elsősorban a legfejlettebb kelet-kínai régióban -, ahol több mint egymillió jüant (37 millió forint) is elköltöttek az online térben.

A legnagyobb városok mellett jellemzően nagy mértékben nőnek a vidéki kisvárosokból érkező megrendelések, ezek a térségek a világhálóra kapcsolódással ígéretes bővülési lehetőséget jelentenek a cégeknek, amelyek sokszor kifejezetten ehhez alakítják vállalati stratégiájukat.

A piac bővülését a netezők táborának további erősödése is előrevetíti. A kínai internet információs központ (CNNIC) adatai szerint a kelet-ázsiai ország internetezőinek száma a 618 milliót is meghaladta december végével bezáróan, fél év alatt csaknem 5 százalékot bővült.

(Világgazdaság, 2014. január 20.)

 

Kínai web: és az első félév sem volt rossz

2013. első félévében másfélszeresére nőtt az internetes vásárlások értéke Kínában, amelyek már az összes kereskedelem 7 százalékát közelítik.

__________________________________________________________________blokkk.com

A kínai e-kereskedelmi üzletág 2013. első hat hónapjában összesen 754,2 milliárd jüant (27,9 ezer milliárd forint) tett ki. Az interneten első félévben bonyolított kereskedelem minden idők legmagasabb összege, a 2012-es év hasonló időszakához képest 47,3 százalékos a növekedés.

 

Kínában a kereskedelem 6,8 százaléka zajlik a világhálón. Ez az arány az év végére a 7 százalékot is meghaladhatja, az internetes vásárlások összértéke 2013 során az 1,74 ezer milliárd jüant (64,4 ezer milliárd forint) is elérheti.

 

A korábbi évekhez hasonlóan az e-kereskedelmi piac "urai" az Alibaba csoporthoz tartozó platformok, a Taobao és a Tmall voltak. Az Alibaba jelenleg a piac 50,4 százalékát tudhatja magáénak, csaknem 30 százalékkal nagyobb szeletet, mint az ezüstérmes JD.com.

 

Egy felmérés szerint az átlagos kínai vásárló a nagyvárosokban 6 800 jüant (251 ezer forint) költ el évente az interneten, míg a kisebb városok lakói átlagosan 4 500 jüant (167 ezer forint). Elsősorban ruhát vásárolnak így a kínaiak, ez a teljes költés egyötödét teszi ki, ezt követik a háztartási gépek és felszerelések, valamint a könyvekre, belépőjegyekre, szórakozásra fordított összegek.

 

Az évtized végére akár 4 ezer milliárd jüanra (148 ezer milliárd forint) is nőhet az internetes tranzakciók értéke a kelet-ázsiai országban, vagyis ezzel Kína átveheti a világelsőséget a most még aranyérmes Egyesült Államoktól. A kínai kormány reményei szerint ezt a határt a kínai kereskedők már évekkel az évtized vége előtt átlépik majd - Peking úgy jósolja, 2015-ben már a 3 ezer milliárd jüant (111 ezer milliárd forintot) közelíti majd a tranzakciók értéke.

(Világgazdaság, 2013. augusztus 20.)

 
 

blokkk.com │                                               webzseb │                                              f » blokkk.com │