blokkk.com webzseb - netes áru                                         HíRKIRAKATTMUSTRA

 

 

eBay - PayPal: elváltak egymástól

Külön-külön jobb lesz a befektetők szerint. Régen is így volt.

                                                                                                                                                                                                                               blokkk.com

Kivált az eBayből a PayPal, a tőzsdén július 20-tól már külön-külön futnak a részvényeik. Az eBay a szétválás előtt egy 81 milliárd dolláros cég volt, a leválasztás után az eBay 34, a PayPal pedig közel 47 milliárd dolláros cég lehet. Az eBay az online kiskereskedelmi tevékenységet folytatja tovább, míg a PayPal az online fizetési megoldásokat viszi, adja hírül alapos elemzésében a Portfolio.


A PayPal 1998-ban jött létre Confinity néven, biztonsági szoftvereket fejlesztett mobil eszközökhöz, de 1999-ben már elkezdett pénzátutalási szolgáltatásokat nyújtani. 2000-ben egyesült az X.com internetes banki szolgáltatásokat kínáló céggel, a PayPal nevet végül 2001-ben kapta meg. A PayPal-t 2002-ben az eBay felvásárolta.

2014. őszén az eBay bejelentette a szétválást. A PayPal és az eBay hagyományos e-kereskedelmi üzletága gyakorlatilag két teljesen külön cégként működött, különböző növekedési ütemekkel és eltérő profitrátákkal. A szétválással a befektetők számára sokkal jobban láthatóvá válnak az egyes cégek. A leválasztást követően a PayPal olyan együttműködéseket is köthet, amelyeket korábban nem: Kínában elhanyagolható a piaci részesedése, miközben az Alipay uralja a piacot, itt a PayPal kínai online kiskereskedőkkel köthet szerződést, ezzel növelheti részesedését, de más piacokon is köthet hasonló megállapodásokat, sőt, banki licenszén keresztül még aktívabbá válhat a hitelnyújtásban is.

Az elmúlt években a növekedés hajtóereje az online fizetési üzletág volt az eBaynél, a legutóbbi két negyedévben pedig már több bevétele volt a PayPalnak, mint amekkora bevétele az alaptevékenységnek számító internetes kereskedelmi üzletágból származott. A PayPal jelenleg 170 millió aktív felhasználóval rendelkezik világszerte. Az eBay két nagy versenytársa, az Amazon és a világ legnagyobb internetes kereskedelmi cégének számító Alibaba is rendelkezik saját online fizetési megoldással. Az Amazon több mint 200 millió felhasználója, míg az Alibaba alá tartozó AliPay-nek 300 millió regisztrált felhasználója és 100 millió mobil felhasználója van.

A PayPalon keresztül az elmúlt egy évben több mint 240 milliárd dollárnyi fizetést bonyolítottak le. A készpénzmentes fizetések terjedése megállíthatatlan, jönnek a mobilos fizetési megoldások az okostelefonok terjedésével.

A másik fejlődési irány a közösségi média bevonása az online fizetési megoldásokba, a peer-to-peer fizetések térhódítása. Ennek jegyében a PayPal 2013-ban felvásárolta a Venmo nevű alkalmazást fejlesztő Braintree nevű céget, ami az alkalmazást letöltő ismerősök között biztosít gyors átutalási lehetőséget. Az alkalmazás lényege, hogy a bankszámlaszám, vagy a kártyaszám megadásával egy rövid szöveges üzenettel utalhatunk pénzt ismerőseinknek. Az alkalmazást a regisztrált felhasználók heti több alkalommal használják. Tavaly már 700 millió kisebb tranzakciót bonyolítottak le vele a felhasználók.

Az eBay célja a hagyományos aukciós üzletág erősítése. A célja, hogy a közösségi oldalakról minél több felhasználót bevonjon és a felületet az online vásárlás szolgálatába állítsa. Szinte minden nagyobb közösségi oldalon helyezett el hirdetéseket, a Facebookon, a Pinteresten, az Instagramon, a Snapchaten és a Twitteren is. Elemzők szerint az eBay sokkal jobb üzleti modellel működik, mint sok kiskereskedelmi cég.
(Portfolio, 2015. július 20.)

 

Hozta a formáját az eBay

De lepasszolja a PayPal-t és elbocsájt egy csomó alkalmazottat az amerikai aukciós portál.

Az eBay 2014. utolsó negyedévében a várthoz közeli árbevételt ért el, 4,9 milliárd dollárt, mellette 0,9 dollár egy részvényre jutó eredményt. Az eBay árfolyama a január 21-i tőzsdei zárást követően közel 4%-ot erősödött.

 

Az eBay bevétele 9%-kal nőtt 2014. utolsó három hónapjában, nettó eredménye pedig 10%-kal emelkedett. Az egy részvényre jutó eredmény 90 cent lett, ezt a nagyságrendet várták az elemzők.

 

2015. első negyedévére az eBay 4,3-4,4 milliárd dollár bevételt vár, miközben a piacok 4,7 milliárd dollárra számítottak. Az egy részvényre jutó eredménye is kisebb lehet a cég előrejelzése szerint a vártnál, 68 - 71 cent között lehet, az elemzők 76 centre számítottak.

Az eBay nem kíméli magát, mivel komoly költségcsökkentési intézkedéseket jelentett be: 2400 dolgozót bocsát el, ami az alkalmazottak 7%-a. A leépítés az teszi lehetővé, hogy a tervek szerint 2015-ben leválasztja az eBay a PayPal-t.

 
Az eBay vizsgálja, hogy az Ebay Enterprise üzletágat értékesíti, vagy elsődleges részvénykibocsátással ad túl rajta.
 

Hatalmas leépítésre készül az eBay

 

Hatalmas leépítésre készül az eBay

(Portfolio, 2015.január 22.)

 

Amerikában gyengébb karácsonyi üzletmenettel számol az eBay

Más is, például a Walmart.

Az eBay amerikai online aukciós cég csökkentette a 2014-ben várható bevételének összegét. A harmadik negyedévben egyébként kétszámjegyű növekedést ért el az eBay, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az egy részvényre jutó eredménye 6%-kal nőtt. Az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó eredménye 68 cent lett, miközben az elemzői konszenzus alapján 67 centet vártak a befektetők.


Az eBay-jel egyidőben egyébként a Wal-Mart is csökkentette várakozásait, ami azt jelzi, hogy Amerikában a korábban reméltnél gyengébb karácsonyi szezonal számolnak a kereskedők. Az amerikai kiskereskedelmi értékesítések, amelyek a lakossági fogyasztók költekezéseinek a harmadát adják, a múlt hónapban csökkentek, amire január óta nem volt példa.

Elemzők szerint a gyengébb kilátásokban az is szerepet játszhat, hogy az eBay jelentős befektetésekkel rendelkezik Európában, ahol egyrészt a lassú kilábalás a válságból, másrészt a dollár erősödése miatt is kedvezőtlen a cégnek. Jelenleg 17,85 és 17,95 milliárd dollár közötti bevételt vár 2014-re az eBay, míg korábban 18,0 és 18,3 milliárd dollár közötti bevételt vetített előre. A befektetők 18,1 milliárd dolláros bevételre számítottak eddig 2014-re.

(Portfolio.hu, 2014. október 16.)

 

Botlott egyet az eBay

Adót fizet otthon a hazavitt pénz után, ezért veszteséges lett 2014. első negyedévében

Veszteséget könyvelt el az eBay 2014. első negyedévében. A veszteség egy egyszeri, készpénzmozgással egyelőre nem járó, 3 milliárd dolláros adófizetési kötelezettség számlájára írható. Az eBay külföldön keletkezett nyeresége egy részét hazaviszi (9 milliárd dollárt). Ezzel amerikai készpénzállománya több mint a duplájára nő: 6 milliárd dollárral emelkedik a március végi 4,4 milliárd dollárról. Ebből az összegből a vállalat ki tudja használni az amerikai piacon kínálkozó lehetőségeket, valamint be tudja fejezni az 5 milliárd dolláros saját részvény vásárlási programját.

Az eBay bevételei 14%-kal növekedtek 2014. első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Nettó eredménye viszont az egy évvel ezelőtti 677 millió dolláros nyereséggel szemben 2,3 milliárd dolláros veszteség lett. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve 70 centes profitot könyvelt el a vállalat, ami pozitív meglepetést okozott, hiszen az elemzői konszenzus alapján 67 centre számítottak a piacok.

A második negyedévre a cég 67-69 centes egy részvényre jutó eredményt vár, ezzel szemben az elemzői várakozás 70 centes profit.

Az egyes üzletágak közül a hagyományos e-kereskedelemi tevékenység bevételei 12%-kal növekedtek az első negyedévben, míg az online fizetési megoldásokat kínáló PayPal bevételei 19%-kal ugrottak meg.

(Portfolio, 2014. április 30.)
 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: webzseb