blokkk.com webzseb - netes áru                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

A műtárgy nagy kincs a weben is

Az online műtárgy piac 2013-ban átlépte az egymilliárd dolláros határt.

                                                                                                                                                                                                                               blokkk.com

A műtárgy-biztosítási piacra kiemelt figyelmet fordító Hiscox-csoport felmérése szerint az online műtárgypiac előretörése átalakítja a műgyűjtők szokásait is. 2013-ban a gyűjtők 64%-a mondta azt, hogy vásárolt már valaha úgy műalkotást, hogy azt megvétele előtt csak az interneten látta, személyesen nem. Így a gyűjtők körében az internetes műtárgyvásárlás már sokkal inkább jellemző attitűdöt, mintsem kivételt jelent. Az online műtárgyforgalmazó és -hirdetési cégek számára továbbra is a bizalom kérdése a legkritikusabb.

Ma már az online vásárlások nem csak az alacsony értékű szegmenseket jellemzik. A megkérdezett gyűjtők a 26%-a költött már több mint 50.000 fontot (kb. 20 millió forintot) online megvásárolt műtárgyra. Egyre inkább emelkedik az egyedi műtárgyak online eladása is. Bár ezzel az eladási formával jellemzően a sokszorosított grafikákat azonosítják, de nő az online eladott egyedi alkotások aránya is.

A piacra lépő fiatal gyűjtői generáció egyre inkább az internetes vásárláson szocializálódik; azonban a jellemzően többet költő idősebb generációk is fokozatosan felfedezik az online vásárlásban rejlő lehetőségeket. A galériák honlapján és az internetes műtárgyhirdetési oldalakon a férfiak és nők hasonló arányban aktívak, az online aukciós piacot egyértelműen a férfiak dominálják.

A gyűjtőkén túl a galériák stratégiái is változóban vannak. A kutatásban megkérdezett galériák 72% dolgozik online eladásokkal is, azonban a galériák nagyja igyekszik fenntartani valamilyen személyes kapcsolatot is a vásárlókkal; mindezek ellenére azonban folyamatosan csökken az interakció az eladók és a vevők között. A galériák ezért nem is annyira a törzsközönségüket igyekeznek rászoktatni az online vásárlásra, hanem sokkal inkább arra használják ezt a lehetőséget, hogy szélesítsék a vásárlóközönségüket.

A galériák forgalmának az online eladások ma még csak egy viszonylag kis részét teszik ki (kevesebb mint 10%-ot), azonban az összes galériás radikális növekedésre számít az elkövetkező években.

A kockázati tőkebefektetők egyre nagyobb összegeket fognak invesztálni az online műkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokba, aminek az első nyomai már ma is láthatóak. Az Artsy 5,6 millió dolláros-, míg az Artspace 8,5 millió dollárnyit tőkebefektetést kapott 2013-ban. Az online piaci platformok virágzása nem csak a műtárgypiacnak hozhat új közönséget, hanem ezen keresztül a művészeknek, galériáknak és múzeumoknak is.

Az online aukciók terjedése megállíthatatlannak tűnik, azonban úgy látszik, hogy ezt a piacot nem csak az új cégek (mint az Artnet Auctions, Artprice vagy a Paddle8) fogják meghódítani, hanem az aukciósházak is egyre jobban felfuttatják a kizárólag az online térben történő árveréseiket is. Ez a tendencia nem ma kezdődött, a Sotheby's például 1999-ben nyitotta meg az online aukciós platformját.

Az aukciósházak továbbra is viszonylag magas jutalék-százalékokkal dolgoznak, ezért megerősödhetnek a másodlagos műtárgypiacnak azon platformjai, melyeken a műtárgyak eladói és vevői közvetlenül is kapcsolatba léphetnek egymással. Végül a legfontosabb, erősen szimbolikus változás az online műtárgypiac helyzetében, hogy 2013-ban először lépte át az éves forgalma az 1 milliárd dollárt, és az online forgalom 2017-re már 2 milliárd dollárt fog kitenni.

Robban az online műtárgypiac


 
Az online eladott műtárgyak műfaji eloszlása Forrás: Hiscox

 

 

 

 

 

 

 

 

Robban az online műtárgypiac


 
A nemek megoszlása az internetes műtárgypiac különböző részterületein Forrás: Hiscox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Forrás: Portfolio.hu, 2014. május 5.)

 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: webzseb

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________