blokkk.com                                                          │ webzseb » hálóhon │                                                        │ hírkirakattmustra │         

 

Webvásárlás szabályok és buktatók

A legfontosabb webszabály: a 14 nap elállási jog az egész Unióban érvényes, de több is lehet, ha szemfüles vagy, ha pedig túl hamar vásárolsz ajándékot, lecsúszhatsz róla. Vámot, áfát is kell fizetni a webes vásárlás után egy értékhatáron túl az Unión kívüli vásárlásnál. A hamis árunak annyi. A potencianövelő, a fogyasztószer, az álkulcs, vagy az elektromos sokkoló kockázatos vétel.

_________________________________________________________________blokkk.com

A webáruházban nem lehet az árut megtapogatni, megkóstolni, felpróbálni, kipróbálni, ezért is találták ki az elállás jogát, ami a legfontosabb eltérés a bolti, áruházi vásárlás fogyasztóvédelmi szabályaitól. Na, de hogyan is?

 

Az elállás joga: légy szemfüles, mert karácsonykor nem is olyan egyszerű ez

A jogszabály szerint bármit vásárolsz a weben (egyébként úgy általában üzleten kívül a szaknyelv szerint, tehát például otthon a házaló kereskedőtől), 14 napon belül köteles a kereskedő visszavenni, ha a vásárló csak egyszerűen meggondolta magát. Vigyázni kell a számolással, hiszen 14 naptári napról van szó, nem pedig munkanapról. Van különbség, legalább 4 napnyi a 14 napban, amibe általában 4 hétvégi pihenőnap is beleesik.

 

Karácsonykor rosszabb a helyzet, hiszen a szombati, vasárnapi pihenőnapok mellé bejönnek a december 25-i és 26-i munkaszüneti napok, ha pedig valaki december 23-án veszi át az ajándékot, még a január elsejét is bukja, tehát a 14 naptári napból nem sok munkanap marad személyes ügyintézésre. Természetesen a webáruház honlapja szünet nélkül éjjel-nappal üzemel, így bármikor lehet jelezni az elállás szándékát, csak éppen lebonyolítani, a személyes kapcsolatot felvenni az elállást intéző munkatársakkal körülményesebb.

 

Elállás: van itt más is, légy szemfüles, ráadásul egy évet is nyerhetsz

A jog szerint pórul jár az, aki túl korán veszi meg a karácsonyi ajándékot a webárházban, hiszen ha azt 14 napnál korábban teszi meg december 24-e, az ajándékok átadása előtt, akkor bizony már csak a webáruház jóindulatán múlik, visszaveszi-e a portékát, levásároltatja, vagy közli, hogy bocs, de ennyi volt. Vigasztalásul annyit, a szokás az, hogy azért visszaveszik, ha nem tetszik, sőt sok webáruház eleve hosszabb visszavásárlási időszakot kínál, ez is a verseny része.

 

Természetesen elálláskor az ajándéknak sértetlennek kell lennie, így a megunt gyerekjátékkal, vagy a szilveszterkor eltáncolt báli ruhával, főleg ha pezsgőfoltos is, nem érdemes kísérletezni, a szamárfüles könyvvel se nagyon.

 

Van ugyanakkor még egy fontos szabály az elállásról: a webáruházak számára előírás, hogy mennyi mindent kell feltüntetniük a honlapjukon a vásárló tájékoztatása érdekében. Ebben bizony az is benne van, hogy ha elmulasztja az elállási jogra vonatkozó tájékoztatás megadását, akkor az elállási jog 12 hónappal meghosszabbodik, tehát 379 nap lesz. A webáruház bűnbánata, az elmulasztott tájékoztatás pótlása esetében viszont a 14 napos elállást attól az időponttól kell számolni, amikor azt, pótolva a hiányosságot, közzéteszik. Így a webes vásárlót nagy baj nem érheti, az elállás jogát mindenképpen gyakorolhatja.

 

A szavatosság, jótállás joga teljesen független kérdés az elállási jogtól, azok a szabályok a webáruház esetében ugyanazok, mint a boltok, áruházak esetében.

 

Ha nem itthon, de az Unióban vetted

Az elállás joga, a 14 napos határidő az egész Európai Unióban egységesen érvényes, így teljesen mindegy, hogy melyik tagország webáruháza adta el az ajándékot.

 

Panaszt is egységes szervezetben lehet intézni, ha a határon túl, de az Unión belül vásárolt a vásárló. Ebben az Európai Fogyasztói Központ segíthet, melynek minden tagországban van egy szervezeti egysége. Magyarországon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság keretében működik a központ.

 

Békéltetni is lehet az Unió határain belül, ennek kijelölt hazai szervezete a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő békéltető testület. 2016-tól már online is lehet békéltetős panaszokat intézni a külföldi webáruházból vett portéka esetében, az Unió határain belül.

 

Add vissza a pénzem!

A visszafizetést ugyanolyan fizetési módon kell teljesíteni, mint ahogy a vételár kiegyenlítése történt, legkésőbb az elállás tudomásulvételét követő 14 napon belül. Természetesen az árut vissza is kell adni előtte.

 

A szállítási költséget vásárláskor sok esetben az áruház magára vállalja. Elállás esetén, ha mégis fizetni kellett a vásárláskor a fuvarért, a legkevésbé költséges, szokásos fuvarozási mód ára is visszajár a vásárlónak. Az elállást követő visszaszállítás költsége viszont a vásárlót terheli, kivéve, ha ezt a webáruház előzetesen vállalta.

 

Mikor kell vámot, áfát fizetni: az számít, honnan szállítják

A weben a világ összes e-kereskedője könnyen elérhető, így nem is ritka, hogy a magyar vásárló külföldi webáruházból veszi meg a karácsonyi ajándékot. Jó néhány külföldi webáruház magyar nyelven is ad tájékoztatást kínálatáról, így könnyű olyan csapdába esni, amikor kiderül, hogy áfát és esetleg vámot is kell fizetni a vásárlás után. Nem árt odafigyelni ezért arra, honnan is szállítja a külföldi webáruház a karácsonyi ajándékot.

 

Előfordulhat az is, hogy egy unióban ügyködő webáruház az uniós határokon túlról szállíttatja a karácsonyi ajándékot a vásárlónak. Az áfa- és vámfizetés oldaláról a döntő az, honnan, melyik országból szállítják a vásárlónak a külföldi webáruházból megrendelt árut., tehát hol van az a raktározási, tárolási hely, ahonnan a rendelést követően megindul a szállítás. Az Európai Unió határain belülről érkező karácsonyi ajándék után sem vámot, sem áfát nem kell fizetni. Az Európai Unión túlról érkező karácsonyi ajándék után ugyanakkor az értékhatártól függően meghatározott esetekben kell vámot és áfát is fizetni.

 

Teljesen mindegy egyébként, ki a webáruház tulajdonosa, hiszen sok Magyarországon hirdető webáruház külföldi vállalkozáshoz kötődik. Teljesen mindegy az is, hol helyezik el a számítógépes rendszer úgynevezett szerverét, központi egységét, így arra is van példa, hogy a Magyarországon bejegyzett, de külföldi tulajdonú áruház szervere a határokon túl van (hiszen egyszerűbb egy helyen kezelni az áruházlánc összes webes megjelenését), de azért otthon ékes magyar nyelven olvasható a webáruház tájékoztatója, bemutatója.

 

Az előbbiek alapján, ha a kedves vásárló a hazai és a külföldi webáruházi árak különbségeire kíváncsi, az Unió határain túlról érkező portéka esetében nem árt a vámot és az áfát is hozzászámolni, ott, ahol kell.

 

És akkor mennyit is kell fizetni? Ezt add hozzá az árhoz!

Tisztázva, hogy a megrendelhető áru egy Unión kívüli országból érkezik majd, az első lépés a megvásárolt termék értékének a kiszámolása, annak eldöntéséhez, kell-e esetleg vámot, vagy áfát fizetni. A vám és az áfa alapja egyaránt az úgynevezett vámérték, amennyit az áruért fizetni kell megvásárlásakor. Ezt számlával, vagy átutalási bizonylattal lehet ellenőrzéskor igazolni. A vámértéket növeli minden olyan költség, melyet a vásárláskor ki kell fizetni, így például a csomagolási költség, a szállítási költség, vagy a biztosítási költség.

 

Az Unió határain túlról érkezett termék esetében előbb a vámot kell kiszámolni. A vám pontos összege a vámértékből meghatározott kulcs alapján számított összeg. Az egyes árucikkek vámtételét az uniós Kereskedelmi Vámtarifa tartalmazza, ami termékcsoportonként, termékenként eltérő mértékű. Ezt követően kell kiszámolni, ha szükséges, vajon mennyi áfát kell fizetni a vásárlás után. A sorrend azért fontos, mivel az áfa-fizetés alapjába a vámérték mellett, ha kellett fizetni, a vám is beleszámít.  A áfa-kulcs mértéke 27%, a kevés kivételt nem számítva.

 

Összefoglalva a vám és áfa-kötelezettségeket az Unió határain kívüli webes vásárlás esetében, azok a következők:

 

érték (euró)

vám

áfa

0-22

-

-

22-150

-

27%

150 felett

vámtarifa szerint

27%

NAV, évente előre meghatározott árfolyamon kel számolni,

 

A 22-150 euró közé eső értékű küldemények esetében azonban a vámmentesség nem alkalmazható a következő termékkörökre: alkoholtartalmú termékek, parfümök és kölnivizek, továbbá dohány, vagy dohánytermékek.

 

A postaforgalomban beérkező küldemények vámkezeléséről - eltérő megbízás hiányában - a Magyar Posta gondoskodik. A vámkezelés általában a fuvarozó vállalkozás kötelessége, de a címzett is elvégezheti. A jogszabályok megengedik, hogy a vámkezelés során a vámhatóság szúrópróbaszerűen fel is bontsa a csomagot, így például ha gyanúsan alacsony a feltüntetett vámérték, vagy a megnevezett termék méretétől alaposan eltér a csomag nagysága, de a felbontáskor a fuvarozó vállalkozásnak jelen kell lennie (nyilván ezt jegyzőkönyv is rögzíti, amit megkap a vásárló, szemben azzal, amikor esetleg avatatlan kezek bontogatják a csomagokat). A hamis árut a vámhatóság megsemmisíti, így azt potyára fizeti ki a vásárló.

 

Márkavarázs

A karácsony nem csak a vásárlóknak karácsony, hanem ünnep a termékhamisítóknak is. Nehéz felismerni az ügyesen összetákolt hamisítványokat, melyek legbiztosabb értékesítési csatornája - a hamisítók oldaláról nézve - a webáruház. Nem árt odafigyelni erre is.

 

Tilalomfa

A könnyen romló élelmiszerek behozatalának az Unió területére külön, szigorú szabályai vannak. Tűzijáték, petárda behozatala eleve tilos.  A dohánytermékek és az alkohol unión belüli szállítása bizonyos korlátozásokhoz kötött. Gyógyszer, fogyasztószer, potencianövelőszer behozatala engedélyhez kötött. Álkulcs, boxer, vagy éppen elektromos sokkoló sem vásárolható csak úgy a weben (meg máshol sem).

 

A potencianövelő árusítást is ellenőrzik

Magyarországon a gyógyszerhamisítványok csak az internet közvetítésével juthatnak el a lakossághoz. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szigorúan ellenőrzi, hogy a hirdetett  vérnyomás-csökkentők, potencianövelők, a daganatellenes és táplálkozás-kiegészítő szerek megfelelnek-e a szabályoknak.

 

Az OGYÉI 2015. január 1-jétől olyan hatásköröket kapott, amellyel fel tud lépni a hamis és nem engedélyezett gyógyszerek forgalmazása ellen. A hatályos jogszabályok értelmében a hatóság ideiglenesen hozzáférhetetlenné is teheti a hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket forgalmazó weboldalakat. Az OGYÉI a hamis és engedély nélküli gyógyszereket forgalmazó weboldalak mellett rendszeresen frissített listát publikál azokról a hamis és nem engedélyezett készítményekről is, amelyekkel piacfelügyeleti tevékenysége során találkozik.

 

Az OGYÉI 2015-ben eddig 31 weblapot zárolt. Hát igen, de aki előtte vásárolt ezekről... A rendőrség és a NAV is szép számmal foglal le hamis, tiltott gyógyszereket.

 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a hamis, jogszabályoknak nem megfelelő étrendkiegészítőket kutatja fel. Jelenleg az OÉTI honlapja nyolc veszélyes potencianövelő gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítő megvásárlásától óvja a lakosságot. A potencianövelésre szánt étrendkiegészítőket be kell jelenteni az OÉTI-nél, de a testtömeg csökkentésre szánt étrendkiegészítőket is.

(blokkkcom, 2015. december 7., forrás: NAV, NFH, OGYÉI)

 

 

blokkk.com │                                                  webzseb │                                                 f » blokkk.com │