blokkk.com                                                         │ webzseb » hálóhon │                                                        │ hírkirakattmustra │         

 

A legnagyobb webkereskedő az E-Digital

A top10 csinálja a webforgalom harmadát, 92 milliárd forintot.

__________________________________________________________________blokkk.com

A GKI Digital összeállította a 10 legnagyobb e-kereskedő rangsorát a 2015. évi eladások alapján, már második alkalommal. Az összeállítás azokat a cégeket tartalmazza, melyek magyar tulajdonban vannak, vagy hazánkban hivatalos képviselettel, leányvállalattal rendelkeznek.


A TOP10 súlya a teljes online kiskereskedelmen belül közel kétszeresére nőtt 2015-ben. A 10 legnagyobb e-kereskedő összesített, online értékesítésből származó árbevétele elérte a 92 milliárd forintot, ami a teljes hazai online kiskereskedelmi forgalom 34%-át adja, ehhez együttesen közel 4,7 millió vásárlás társult (ami a teljes vásárlásszám 21%-a). Egy évvel korábban 50 milliárd forint forgalmat csinált az akkori TOP10.


A lista első helyét másodszor is az Extreme Digital foglalta el, ezzel továbbra is ő Magyarország legnagyobb forgalmú e-kereskedője. A dobogó 2. és 3. helyén a két másik webpláza, az eMAG és a MALL osztozik. Őket követi a Media Markt, aki megőrizte 4. pozícióját. Egy év alatt három helyet javítva, idén 5. az élelmiszer házhoz szállítást végző Tesco. A műszaki szereplők uralta listán tartja magát a Libri-Bookline csoport, aki a kultúrára koncentrál, ezúttal a 6. helyen. Hetedikként a tartalomszolgáltatást és az értékesítést ötvöző iPon áll, míg a 8. pozícióban - új belépőként - a nagy múltú Aqua szerepel, aki az egyik legrégebbi magyar tulajdonú online áruházként került fel a listára. A rangsor 9. és 10. helyét két, a maga nemében egyedi cég foglalja el. A 9. helyen lévő  Bónusz Brigád egyedüliként értékesít a termékek mellett szolgáltatást is, ezzel együtt építi üzleti modelljét a kedvezményekre. A rangsort pedig a Tchibo zárja, aki a mással nem összehasonlítható prémium életmód termékeivel immár második alkalommal bizonyította, hogy helye van a listán.

A TOP10 szereplői összesen több mint 70%-os bővülést értek el egy év alatt pusztán az online értékesítésben a saját előző évi forgalmához képest tekintetében, miközben a teljes online kiskereskedelem növekedése csupán 16% volt, a GKI Digital vizsgálati körébe tartozó webkereskedőknél (amibe a hagyományos kiskereskedelem áruköre mellett különféle szolgáltatások is benne vannak).
 

A piacvezető áruházak és a kisebb szereplők között mélyült a szakadék. Az egyre koncentráltabb piac nyomán a kisebb online boltok kilátásai jelentősen átalakulnak. A legnagyobbak a termékpaletta szélesítésével és a minél tágabb fogyasztói réteg megszólításával érnek el sikereket, a kisebb kereskedők a szakosodás segítségével léphetnek előre.
 
A TOP10 szereplői közül kilencen már egy évvel korábban is a legnagyobbak között szerepeltek, addig a háttérben egy év leforgása alatt is komoly változások történtek. Az egyes nagyobb szereplők tulajdonosváltása mellett a kínálat - és raktárkapacitás - folyamatos bővítése, a szolgáltatások és a weboldalak megújítása, valamint a korábbi éveknél erőteljesebb marketing jellemezte a szereplők 2015-ös évét.


2015-ben a műszaki cikkeken belül egyértelműen a háztartási fehéráru online értékesítése volt a sláger. Emellett a mindennapi élelmiszerek internetes rendelése is látványos növekedésnek indult, ez pedig végső soron jó hatással van a többi online szektor fejlődésére is. A 10 legnagyobb szereplő kiemelt helyzetét a GKI Digital lakossági kutatásai is alátámasztják. A magyar vásárlók egyre tudatosabbak és fogékonyabbak az online vásárlásra, ugyanakkor rendeléseiket jelenleg sokkal bátrabban adják le egy ismert, nagy választékkal, kiforrott és gyors működéssel rendelkező webáruháznál.
(GKI Digital, 2016. június 2.)

 

 
 

blokkk.com │                                            webzseb │                                               f » blokkk.com │