blokkk.com                                                         │ webzseb » netesáru │                                                         │ hírkirakattmustra │         

 

Visszafelé pörög az Amazon

Könyv után bútort és háztartási gépeket árul majd az Amazon. Hagyományos boltban.

 

Az Amazon azt fontolgatja, hogy bútorokat, lakberendezési termékeket és háztartási gépeket fog árulni, olyanokat, amelyeket korábban az internetről rendeltek a vásárlók. Az Amazon azonban hagyományos üzletet tervez nyitni, ha igazak a New York Times értesülései, számolt be a Napi.hu az elképzelésekről.

Az üzletekben természetesen a maguk fizikai valóságában lehetne megtekinteni a termékeket, azonban ráadásként vagy a kiterjesztett valóság, vagy a virtuális valóság módszerével arra is lehetőség nyílna, hogy a vásárlók megnézzék, hogyan mutatna a választott áru az otthonukban.

Az Amazon kiterjeszti csápjait a hagyományos boltok irányába, hiszen könyvesboltjai mellett olyan élelmiszerüzletekkel (Amazon Go) is kísérletezik, ahol a vevőnek nem kell sorban állnia a pénztárnál, hanem egyszerűen csak kisétál, és a vásárolt termékek ára levonódik számlájáról.

(Napi.hu, 2017. április 1.)

 

Drónnal is szállít az Amazon

Az Amazon tv-vel és pattogatott kukoricával kezdte. Google és a Domino's is rákezdett.

 

Elindította nagyon várt drónos kiszállítási programját az Amazon, bár a hatósági engedélyek nehezen szerezhetők meg, A kísérlet időtartama alatt napközben, megfelelő időjárás mellett teljesítenek drón segítségével megrendeléseket 30 perces idővel, többletköltség felszámítása nélkül, írja a Napi.hu.


Jelenleg ugyan mindössze két brit fogyasztó vesz részt a kísérletben, de az Amazon közölte, hogy britanniai üzeme közelében a következő hónapokban több tucat, majd több száz vásárló számára ajánlják fel a drónos kiszállítást.

Az első drónos szállítás december elején volt, ekkor egy Amazon Fire TV-t és egy csomag pattogatott kukoricát szállítottak ki Cambridge-ben. Az "order" gomb megnyomását követően 13 percre volt szüksége az Amazonnak a kézbesítéshez.

Néhány hónappal ezelőtt a Google az USA-ban Chipotle burritókat, a Domino's pedig Új-Zélandon pizzákat szállított ki drón alkalmazásával.

Az USA-ban egyelőre nem teszik lehetővé a jogszabályok a drónos rendszeres kiszállítást, az Amazon Nagy-Britanniában is csak a brit kormánnyal kötött külön megállapodás alapján végzi a kísérletét.

(Napi.hu, 2016. december 18.)

 

Ingyen is szállít az Amazon

Magyarországra is. De csak akkor, ha 32 eurónál nagyobb a vásárlás.

 

A szállításért akkor nem kell fizetni, ha a vásárolt termékek értéke meghaladja a 39 eurót (12 ezer forintot). Ezt a www.amazon.de oldalon leadott rendeléseknél ajánlja a cég (az Amazon német viszonylatú oldala).

Az ingyenes szállítás az értékhatár mellett nem vonatkozik minden termékre: ha a vásárló olyan harmadik féltől rendel, amely nem az Amazon központjaiban tároltatja a termékeit, továbbra is fizetnie kell a postázásért.

A termékek árához a rendszer a német áfát számítja hozzá. A Magyarországról indított vásárlásoknál az áfa értékét a rendelési folyamat végén mutatja meg az oldal.

A cég nemcsak Magyarország esetében tette ingyenessé a szállítást, november közepétől a cseheknek, a dánoknak, a svédeknek, a finneknek és a szlovákoknak sem kell fizetniük ezért. Bizonyára így is megéri az Amazonnak, a világ legnagyobb webáruházának, Amerikában.

(HVG, 2016. november 16.)

 

Online zenél az Amazon

Hangvezérléssel is hívható a kedvenc dal.

 

Elindította saját online zenei szolgáltatását az Amazon, az Amazon Music Unlimited szolgáltatást. A társaság egy egyedi ajánlattal az okosotthonok központi vezérlőegységeként is használható Echót is népszerűsíti.  A megoldás az Amazon Prime-tagok számára havonta 7,99 dollárba, egész évre pedig 79 dollárba kerül, másoknak havonta 9,99 dollárt kell fizetniük. A Prime-tagoknak kínált ár egyébként lényegesen kedvezőbb, mint a riválisok ajánlatai, számol be a fejleményekről a Világgazdaság.

Az Amazon ugyanakkor egyáltalán nincs könnyű helyzetben, mivel kissé későn döntött úgy, hogy megjelenik a folyamatos online kapcsolattal elérhető (streaming) zeneszolgáltatások piacán. Itt olyan riválisokkal kell felvennie a küzdelmet, mint a Spotify, a jóval tízmillió fölött felhasználót gyűjtő Apple Music, vagy a Google Play Music. Az Amazon tájékoztatása szerint a kínálatban több tízmillió zeneszám szerepel, megállapodtak a legnagyobb lemezkiadókkal, valamint számos kisebb zeneipari céggel is.

 

A megoldás asztali és hordozható számítógépeken is használható, de mobilalkalmazást is fejlesztettek hozzá, így okostelefonon és táblagépen is hallgathatják a zenéket az előfizetők. Emellett saját ajánlórendszere van, ami felhívja a felhasználók figyelmét az újdonságokra, és automatikusan, vagy akár egyénileg is össze lehet állítani lejátszási listákat.

 

Az Amazon, hogy sikerrel vehesse fel a versenyt az online zenepiac meghatározó szereplőivel, egy speciális ajánlattal is előállt. A társaság ugyanis a hanggal vezérelhető Echo készülékkel rendelkezők számára jelentős kedvezménnyel, mindössze 3,99 dollárért kínálja a szolgáltatást. A Music Unlimitedet persze integrálták az Echóval, valamint az Amazon Alexa nevű, mesterséges intelligenciára épülő digitális asszisztensével, így az előfizetők hangvezérléssel is előhívhatják az aktuális hangulatukhoz leginkább passzoló zenéket. Az Apple egyébként a legjobb példa arra, hogy a digitális zeneszolgáltatás és egy eszköz összekapcsolása mennyire sikeres lehet, a társaság az iTunesszal és az iPoddal alkalmazta ezt a modellt.
(Világgazdaság, 2016. október 14.)

 

Féláron ad mobilt az Amazon

Cserébe nyomja rajta a reklámot. Már a záróképernyőn is.

 

Az Amazon kitalálta, hogyan éri meg fél áron telefont eladni. Így akciós áron vehetnek telefont az Amazontól azok a Prime-előfizetők, akiket nem zavar, hogy már a záróképernyőn reklámokat mutogat nekik az operációs rendszer. Az Amazon egyelőre két telefontípust kínál ebben a konstrukcióban, az egyiket fél áron.

 

A külső alkalmazások világában egyébként már teljesen elterjedt, hogy azért kell külön fizetni, ha a felhasználó nem akar reklámokat látni.

Az Amazon Prime szolgáltatásának előfizetőinek az árengedményért cserébe el kell viselniük, hogy az Amazon magába az operációs rendszerbe épít bele reklámokat. Ezen kívül azt is, hogy az Amazon előre felpakolja a telefonokra a saját alkalmazásait, de ez ma már bevett gyakorlat.

A személyre szabott hirdetések egész pontosan a záróképernyőn (a lock screenen) jelennek meg. Bizonyos hirdetések alkalmanként a záróképernyő háttérképét cserélik le, mások az értesítések közt jelennek meg, a tulajdonos saját értesítései alatt. Ez a konstrukció nem újdonság, nagyon sok ingyenes külső alkalmazásban jelennek meg reklámok, amiktől jellemzően a teljes, vagy a pro változat megvásárlásával lehet megszabadulni. Azonban az Amazon az első cég, amelyik teljes telefont ad olcsóbban reklámhelyért cserébe. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a konstrukció mikor lesz elérhető az Egyesült Államokon kívül.

Az Amazon jelenleg két telefont kínál felreklámosítva. A BLU R1 HD gyengébbik verzióját (1 gigabájt RAM, 8 gigabájt belső tárhely, négymagos, 1 gigahertzes processzor) 100 dollár helyett 50-ért adja (ez körülbelül 15 ezer forintnak felel meg).
Ugyanennek erősebb változatát (2 gigabájt RAM, 16 gigabájt belső tárhely) reklámokkal 60 dollárért (17 ezer forintért) lehet megvenni.

A negyedik generációs Moto G gyengébbik változatát (2 gigabájt RAM, 16 gigabájt belső tárhely, nyolcmagos, 1,5 gigahertzes processzor) 200 dollár helyett 150-ért (43 ezer forintért) kínálja a cég.. Ugyanennek erősebb változatát (32 gigabájt belső tárhellyel) reklámokkal együtt 180 dollárért (51 ezer forintért) el lehet vinni.

A telefonokon az Android operációs rendszer legfrissebb, Marshmallow kódnevű inkarnációja fut, és kártyafüggetlenek.

(Origo, 2016. június 30.)

 

Saját márkában úszik az Amazon

Megnyomja a saját márkás kínálatát.

 

Jelentős mértékben növelné saját márkás termékekből álló kínálatát az Amazon. A világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi cége rövidesen megkezdheti az új árucikkek forgalmazását.

Lapinformációk szerint egyebek között tartós élelmiszerek, tisztítószerek, bébiételek és babaápolási termékek jelenhetnek meg a saját márkás kínálatban. A Happy Belly márka részeként például mogyorót, fűszereket, teát hoznak majd forgalomba, míg a Wickedly Prime brand révén pedig rágcsálnivalókat.


A kiszivárgott tervek szerint az új termékek kezdetben csak a Prime szolgáltatásra előfizetők részére lesznek elérhetők, de becslések szerint ez is mintegy ötvenmillió fogyasztót jelent. Az Amazon egyébként forgalmaz már saját márkás termékeket, már évek óta árul a Pinzon brand alatt törülközőket és ágyneműket, Elements néven pedig csecsemőknek szánt törlőkendőket. A közelmúltban a divat területén is megjelent a társaság saját márkás termékekkel, például a Lark&Ro ruhákkal.

(Világgazdaság, 2016. május 19.)

 

Röpcsizik az Amazon

Drónok után maga talicskázik. 20 darab Boeinggel.

 

Repülőgépeket lízingel az Amazon és elindítja a saját légi csomagszállító szolgáltatását, így kevésbé függhet majd a piac olyan nagy szereplőitől, mint a FedEx, vagy a UPS és csökkentheti a költségeit. Az internetes kiskereskedelmi cég 20 darab Boeing 767-es lízingeléséről írt alá megállapodást.

Így saját légi csomagküldő hálózat kiépítésébe fog az Amazon. Most az internetes kiskereskedelmi cég az olyan szolgáltatókra hagyatkozik, mint a FedEx, vagy a UPS, de a célja, hogy csökkentse függését tőlük, ezzel költségeket takarítson meg, gyorsítsa a csomagküldést és kivédje a késéseket.

Az Amazon tavaly 11,5 milliárd dollárt költött arra, hogy a rajta keresztül rendelt csomagokat eljuttassa a vásárlókhoz.

Az Amazon első körben 20 darab Boeing 767-es repülőgépet lízingel az Air Transport Services Group nevű lízingcégtől. A megállapodás részeként az Amazonnak lehetősége lesz arra is, hogy a következő öt évben felvásárolja a lízingcég részvényeinek 19,9 százalékát, részvényenként 9,73 dolláros árfolyamon.

Az első repülőgép április elsején kezdi el szállítani az Amazon csomagjait. Elemzők szerint már régóta van róla szó, hogy saját flottát építene ki az Amazon, de ez nem jelent túl nagy veszélyt a csomagküldő szolgáltatások piacának nagy szereplőire. Ennek ellenére a FedEx és a UPS árfolyama is esett kismértékben a hírre a bejelentést követően az amerikai tőzsdén. A UPS egy 240 gépből álló flottával szállítja a csomagokat szerte a világban, míg a FedEx 370 gépből álló repülőgépparkkal rendelkezik.

Az Amazon drónokkal is kísérletezik a házhozszállításban, de egyelőre még szabályozási kérdések miatt nem tud elterjedni a drónos házhozszállítás.
(Portfolio, 2016. március 10.)

 

Boltba megy az Amazon?

Igazi könyvesboltot nyit. Jó éve volt 2015.

 

Hagyományos könyvesboltokat akar nyitni az Amazon.com, sajtóértesülések szerint. A világ könyvpiacát két évtized alatt alaposan átalakító online óriás 300-400 saját boltot tervez.

Hasonló példa, amikor az online értékesítés felől induló Bonobos divatház, vagy a szemüvegeket áruló Warby Parker már megnyitotta első fizikai üzleteit, sőt maga az Amazon is üzemeltet tavaly november óta egy olyan boltot Seattle-ben, ahol a saját eszközei, például a Kindle könyvolvasó, vagy a Fire tablet, valamint set top box mellett nyomtatott könyveket is árul, ugyanannyiért, mint online áruházában (ez általában alacsonyabb árat jelent a boltinál).

Az online kereskedők hagyományos üzletei speciális raktárként, városi kiszállítási centrumként is szolgálnak. Az Amazon is megjelent már korábban amerikai outlet áruházakban, például a Zippos nevű cipőboltokkal. Egy százas nagyságrendű hálózat kiépítése azonban évekig tart, még akkor is, ha végül azt a célt szolgálják majd, amelyet az utóbbi időben egyre inkább maguk a régifajta könyvesboltok is: legyen hol átlapozni azt a kiadványt, amelyet aztán majd online (vagyis olcsóbban) megvásárolnak. Az elmúlt években számos könyvesbolthálózat adta fel Amerikában, éppen az online óriás terjeszkedése miatt, de a legnagyobb, az USA 50 államában 640 könyváruházzal jelen levő Barnes & Noble még tartja magát.

(Világgazdaság, 2015. február 4.)

 

Rátett egy lapáttal az Amazon

Korábban ez szokatlan volt. Nyereséget könyvelt el a világ legnagyobb netes áruháza 2015. második negyedévében.

Az Amazon értékesebb a Walmartnál.

 

Az Amazon 2015.  második negyedéves eredménye sokkal jobb lett az előrejelzéseknél, mivel a várt részvényenként 13 centes veszteséggel szemben 19 centes profitról számolt be a társaság. A teljesítményt elsősorban az Amazon Web Services szolgáltató ágazata húzta fel, ahol 81 százalékos bevétel növekedést és több, mint az ötszörösére ugró üzemi eredményt könyvelhettek el az Investor.hu összegzése szerint.

A Web Services csak 8 százalékát adja az árbevételeknek, ezzel szemben a negyedéves nettó profitja nagyobb volt az internetes áruház veszteségénél. A cég felhőalapú internetes szolgáltatásokat nyújt vállalkozásoknak, akiknek így nem kell méregdrága számítógépparkot üzemeltetni adattárolási céllal, hanem ezt az internet segítségével az Amazon gépein teheti meg. Úgy tűnik, ez egy bomba üzlet az Amazonnak is.

Felvetődött egyébként az is felmerült, hogy idővel leválasztják és külön cégbe szervezik a Web Services szolgáltatást, mivel a hagyományos internetes áruház továbbra is mérsékelt ütemű profitbővülést hoz csak.

Az Amazon egyébként főként az amerikai piacon növelte árbevételét és profitját, ahol egyre több logisztikai központot épít annak érdekében, hogy a megrendelt árukat a lehető leggyorsabban tudják leszállítani a vásárlóknak.

 

A jó eredmények a cég piaci értékét is jelentősen megdobták, jelenleg már 252 millárd az Amazon értéke (ez Magyarország éves GDP-jének durván kétszerese). Az Amazon egyre rangosabb helyet követel magának piaci értéke alapján a tőzsdecégek rangsorában, ahol most lépett előre a 11. helyre. Olyan cégbirodalmak vannak most előtte, mint a Facebook (270 milliárd), a General Electric (263 milliárd), vagy a JP Morgan (255 milliárd) nagybank. Az e-kereskedelmi óriás Amazon piaci értéke már nagyobb, mint az USA-ban mamuttá nőtt, klasszikus hipermarketeket üzemeltető hálózaté, a Walmarté.

(Investor.hu, 2015. augusztus 7.)

 

Tollasodott egyet az Amazon

Van már profit is, nem is olyan rossz.

 

A várt 18 cent körüli egy részvényre jutó profitnál sokkal többet, 45 centet ért el az Amazon 2014. negyedik negyedévében, szemben az elmúlt negyedévekkel, amikor pont a fordítottja történt. A bevétel ugyan csekély mértékben elmaradt a várttól, de a profitéhség legyűrte a fanyalgókat. A január végi bejelentéskor javult is az Amazon tőzsdei árfolyama is.

A puszta számok mögött ugyanakkor az húzódik meg, hogy az Amazon profitja a közel 30 milliárd dolláros bevételéhez képest eleve szinte a semmivel határos, a tőzsdei várakozások viszont nagyok.

(Investor.hu, 2015. január 30.)

 

Esett az Amazon

Se elég bevétel, se eredmény.

 

Nem sikerült jól az Amazon.com harmadik negyedéve 2014-ben, a cég a vártnál kisebb forgalmat és nagyobb veszteséget ért el. Az árbevétel 20,6 milliárd dolláros értékével az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal nőtt, de ez a várt számoktól 200 millió dollárral elmaradt.


 

A negyedik negyedéves időszakra csak 27-30 milliárd dollár körül alakulhat az árbevétel. Az elemzők többet vártak eddig, 30,8 milliárd dollárt az év végi időszakban.

 
Az Amazon 437 millió dolláros nettó veszteséget könyvelhetett el a harmadik negyedévben, ami egy évvel ezelőtt csak 41 millió dollár  volt. Az EPS ezzel 99 centtel esett vissza, ami az elemzők előrejelzésénél 79 centtel kisebb. Az Amazon teljesítményében szerepet játszik, hogy a különböző felvásárlások, továbbá fejlesztések leszorítják a nyereséget is. A Fire Phone (az Amazon első saját gyártású okostelefonja) nem hozta a várt üzleti eredményt.

 
A gyorsjelentés közzétételét követően az Amazon részvények árfolyam (október 24-én) 8-ot esett vissza 285-286 dolláros szintek közé. Ezzel éves mélypontra esett vissza az árfolyam, az év eleji 400 dollárhoz képest.

(Investor.hu, 2014. október 24.)

 

Most meg videózik az Amazon

Egymilliárd dollárért megveszi a Twitch  videóplatformot.

 

Az Amazon 970 millió dollár készpénzért megvásárolja a Twitch nevű videóplatformot. A Twitch specialitása, hogy videójátékot játszó emberek (év elején nagyjából egymillióan) osztják meg rajta, ahogy játszanak, és ezt kommentálják. Ezt pedig naponta sok millióan követik, havi szinten 45-50 millió látogató fordul meg a Twitchen. A Twitch más statisztikák alapján is a legnagyobb videós platformok közé nőtt pár év alatt. Az Amazon ajánlata szinte változatlan napi ügymenetet és függetlenséget kínált a cégnek.

 

Az Amazon nagyságrendjeihez képest az egymilliárd dollár nem tűnik túlságosan nagynak, hiszen negyedévente mintegy 20 milliárd dolláros bevételt könyvel el, és csak fejlesztésekre elkölt éves szinten 8 milliárd dollárt. A Twitchet ráadásul nem is adták nagyon rossz áron egymilliárd dollárért. A cég számottevő bevételt – legalábbis ami az Amazonnak számottevő – feltehetően nem termel, de ez nem jelenti, hogy ne tudna lényegesen hozzájárulni később a bevétel és profittermeléshez.

A Twitch alapítói vállalkozásukat eredetileg Justin.tv néven indították, és itt a felhasználók ugyan megoszthattak videófolyamokat, de saját videókat nem tölthettek fel. A cég csak később, 2011-ben nyitotta meg a saját videók feltöltési lehetőségét, mely nyomán csak az első hónapban több mint 8 millió látogatót vonzott az oldal. A Twitch hamar gyűjtőhelyévé vált a játékvideóknak és élő közvetítéseknek. Ezzel az élő videózásban nagy sikereket elérő, magyar gyökerekkel is bíró Ustreamet, vagy éppen a Google Youtube-ját is megelőzte, sőt, 2014. februárjában az eredeti szolgáltatást be is zárta, a nevét Twitch Interactive-re változtatta az eredeti Justin.tv-ről. A Twitch közvetlenül elérhető a Microsoft Xbox platformján, de más játékkonzolokon is.

Az amerikai élő internetes videóközvetítések több mint 43 százalékát adja a Twitch az adatforgalmat tekintve. A csúcs adatforgalmak alapján a Twitch a negyedik legnagyobb internetes platform a Netflix, Apple és Google után az Egyesült Államokban. A Twitch felhasználóinak 58 százaléka hetente legalább 20 órát tölt a platformon, azaz naponta átlagosan majdnem 3 órát. Az átlagos felhasználó is 106 percet tölt naponta videók nézésével a Twitchen. A felhasználók 76 százaléka a hirdetői szemmel kiemelten fontos 18-49 éves kategóriába esik, jelentős részük ráadásul szinte alig fogyaszt „tradicionális” elektronikus médiát, így például nincs tévéjük sem.


A Twitch felvásárlása az Amazon eddigi legnagyobb akvizíciója. Az Amazon számára azért fontos a saját videók feltöltését, valamint a saját élő közvetítést lehetővé tévő Twitch, hiszen erre hasonlító szolgáltatása nincs. Az Amazon Prime Video nevű szolgáltatását, amin keresztül az előfizetők online nézhetnek tévésorozatokat, műsorokat, kiegészítheti a Twitch játékos közönsége, amelyik ráadásul rendkívül potens célcsoport lehet az Amazon egyéb szolgáltatásainak, termékeinek is.
 

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a Google veszi meg nagyjából ennyiért a céget, szó esett a Yahoo ajánlatról is. Korábbi értesülések szerint a Yahoo megpróbált felépíteni egy hasonló szolgáltatást házon belül, emellett ugyanígy megpróbálta megvásárolni a Daily Motion nevű videós platformot is, és érdeklődik a IAC tulajdonában álló Vimeo iránt is. Eközben jól menő Youtube sztárokat próbál átcsábítani a saját videós platformjára.

A Youtube a legsikeresebb videómegosztóként uralja a piac egy bizonyos szegmensét. Az élő közvetítések terén ugyanakkor még nem sikerült akkora lépéseket tennie, mint akár a Ustreamnek, vagy éppen a Twitchnek, ráadásul a videojátékos szegmensben sem akkora fajsúlyú szereplő, mint utóbbi.

A hasonló startupokat profit és bevétel hiányában az egy felhasználóra vetített érték vagy vételár alapján lehet értékelni. A közösségi média korában egy-egy platform értékét a hálózati hatásban rejlő potenciál határozza meg. Minél többen használnak egy platformot, annál nagyobb tömegeket tud később magához vonzani, és annál nehezebb hasonló szolgáltatásokkal kritikus tömeget elérni. Erre a legjobb példa maga a Facebook, ami talán a legértékesebb felhasználóbázissal bír, éppen annak mérete miatt.

Nem egyszerű ugyanakkor a felhasználó definícióját sem értelmezni. Egyes szolgáltatások a havi látogatók számát mérik (függetlenül attól, hogy regisztráltak-e vagy sem), míg mások a havonta legalább egyszer belépő regisztráltakat, megint mások pedig az összes regisztrált fiók számát mérik. A Twitch a számára leginkább kedvező mutató teszi közzé. Az átlagos látogató a Twitchen rendkívül elkötelezett, hosszú órákat tölt a platformon.

(Investor.hu, 2014. augusztus 26.)

 

Az Amazon nem hagy fel a zaklatással

Az internetes monstrum új célpontjai Sanghaj és India.

 

Folytatja kínai terjeszkedését az Amazon internetes kereskedelmi portál, belép a sanghaji szabadkereskedelmi övezetbe, ahol jóval kedvezőbb feltételek mellett működhet. Az Amazon egy új logisztikai központot és raktárakat is létrehoz Sanghajban. A kínai internetes kereskedést jelenleg az Alibaba uralja, mely várhatóan szeptemberben lép tőzsdére.


A sanghaji szabadkereskedelmi zóna 2013-ban nyitott meg, közel 30 ezer négyzetkilométeres körzetet foglal magába. A zóna tagjai számára a kereskedelmi szabályok kedvezőbbek és a vám is kisebb mértékű, emellett több milliós piacot is el tudnak érni. Számos külföldi cég lépett már be, vagy tervezi a csatlakozást. A zóna a kínai vállalatok számára is nagy előny, a jelen lévő külföldi cégeken keresztül számukra is megnyílnak a nemzetközi piacok.

Az Amazon kétmilliárd dollárt fektet be Indiában. Indiában is hatalmas lehetőséget lát az Amazon. Váleménye szerin t amennyiben az indiai piac továbbra is hasonló ütemben fejlődik, ez lehet az az ország, ahol az Amazon a leggyorsabban elérheti az egymilliárd dolláros forgalmat. A cég egy évvel ezelőtt vetette meg a lábát az indiai piacon, az amerikai vállalat több cég, mintegy 17 millió különböző árucikkét hirdeti. A cég közvetlenül nem értékesíthet termékeket Indiában, mivel az ország törvényei tiltják a közvetlen külföldi tőkebefektetést kiskereskedelmi cégekben. Az Amazon indiai kiskereskedőknek teszi lehetővé, hogy honlapját és logisztikai szolgáltatásait igénybe véve értékesítsenek.

Az indiai online kereskedelemben érezhető kiélezett versenyt jelzi, hogy India legnagyobb internetes kereskedelmi portálja, a Flipkart is bejelentette, egymilliárd dollárral növeli tőkéjét. A céget az Amazon két korábbi munkatársa alapította. Saját adatai szerint 22 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, és havonta ötmillió szállítást végez. A jelenleg 13 milliárd dolláros forgalmat bonyolító piac további szereplői a Snapdeal, a Jabong és az eBay.

(Napi Gazdaság, 2014. augusztus 22.)

 

Az Amazon fazon

Bevétel van, eredmény nincs?

 

Az Amazon.com 1994-ben  online könyvesboltként kezdte működését, mára pedig a világ legnagyobb internetes kereskedelmi cégévé nőtte ki magát. Az Amazon.com jelenleg DVD-ket, CD-ket, letölthető videókat és zenéket, szoftvereket, videójátékokat, elektronikai cikkeket, bútorokat, élelmiszereket, játékokat és ékszereket értékesít. Saját márkás készülékeket, például e-könyvolvasót, táblagépet és telefont forgalmaz is, valamint a cloud computing szolgáltatásokban is tevékenykedik. Legnagyobb versenytársa az eBay.

Az Amazon belépve egy-egy országba globális hálózatának és a szállítási akcióknak köszönhetően könnyen magához csalogatja a vásárlókat. A teljes kiskereskedelmi forgalom pár százalékát teszik ki az internetes értékesítések még az olyan fejlett országokban is, mint az Egyesült Államok. Az Amazon egyre nagyobb piaci részesedést ér el, nem csak a hazai piacán, de külföldön is. Új versenytársak emelkednek ki ugyanakkor, például a kínai Alibaba.

Az okostelefonok és a táblagépek térhódítása a vásárlási szokásokat is megváltoztatja. Az e-kereskedelemtől az m-kereskedelem felé halad a világ, egyre többen intézik a vásárlásaikat mobil készülékeken. Ez áll az mögött, hogy az Amazon ennyire fontosnak tartja a saját márkás okostelefon és táblagép értékesítését. A vásárlóit minél szélesebb területen magához akarja láncolni és ebben a Kinlde Fire és a Fire Phone segítségére lehet.

Táblagépét olyan áron értékesíti, amivel elemzői számítások szerint lehetetlen nyereséget elérni. Az Amazon célja értékesítései támogatása ezzel is, különösen a médiatartalmak és a streaming szolgáltatások eladásaiban.

A Google-hoz hasonlóan az Amazonnál is középpontban van az innováció. Nemrégiben az Amazon robotokat kezdett alkalmazna raktáraiban, valamint drónokat fejleszt, amelyek a cég reményei szerint a jövőben elvégezhetik a kiszállítást. Jelenleg a raktárterületek bővítése és a kutatás-fejlesztési költségek viszik el a profit nagy részét.

Az alacsony profit marzs mellett keletkező nyereséget rendszerint visszaforgatják a cégbe, akár k+f, akár raktárbővítési beruházások révén. A kiskereskedelmi szektor egyébként egy hagyományosan alacsony marginnal működő üzletág. Az Amazonnak ráadásul negyedévente százmillió dolláros költséget okoz a szállítási díjak elengedése, amivel magához akarja csábítani a vevőket. A jövőre nézve újabb kockázatot jelent, hogy a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba már az Egyesült Államokba is betörne, ami érzékenyen érintheti az Amazont, de az eBay-t is.

(Portfolio.hu, 2014. augusztus 4.)

 

Kelet felé lépked az Amazon

Prága mellett létesít lerakatot a világ legnagyobb netes áruháza.

 

Tovább terjeszkedik Kelet-Közép-Európában az Amazon.com. A világ egyik legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó áruháza ezúttal Prága mellett létesít lerakatot, de piaci hírek szerint hamarosan Magyarországra is beléphetnek. Hamarosan újabb elosztó központot létesít Csehországban az Amazon.com, a Prágától 7 kilométerre fekvő, Dobroviz faluban húzzák fel a legújabb Kelet-Közép-európai lerakatot.

A csehországi nyitás egyértelműen a régiós terjeszkedés újabb lépésének tekinthető. 2012-ben Pozsony mellett hozták létre az első kelet-közép-európai központot. Az amerikai vállalat a szlovákon kívül a cseh és a lengyel piacokat is kiszemelte magának, egyes piaci hírek szerint a horvát, a román és természetesen a magyar piacokat is.

 

A társaság agresszív terjeszkedése - főként egy esetleges magyarországi nyitás esetén - sok hazai szolgáltatónak is kellemetlenséget okozhat. Piaci értesülések szerint különösen a hazai műszaki áruházak, valamint a könyvkereskedelem, ezen belül is az elektronikus könyvek piacán élezheti ki a versenyt az amerikai óriás régiós, magyarországi terjeszkedése. Ugyanakkor azok a helyi szereplők, amelyek könyvkiadással is foglalkoznak, még előnyben vannak. Számukra a legnehezebb versenyterep a Kindle e-könyv olvasó lehet, mely ár-érték arányban az egyik legjobbnak számít.

 

A legnagyobb harc azonban kétség kívül a műszaki termékek piacán bontakozhat ki, a globális beszerzési csatornák árelőnye ugyanis egyértelmű. Ezzel az árelőnnyel a hazai műszaki áruházak - legyenek azok hagyományos boltok, vagy online felületek - csak nagyon nehezen lesznek képesek felvenni a versenyt. Bár az impulzusvásárlások továbbra is a hagyományos áruházak kiváltsága lehet, ugyanakkor a strukturális átalakulás hosszabb távon elkerülhetetlen. Ennek gyorsasága azonban már nagymértékben függ az Amazon terjeszkedési ütemétől, ezen belül a felhasználható marketing büdzsé mértékétől is.

(Index, 2014. február 17.)

 

Bukdácsol az Amazon?

Sokba kerülnek a drónok.

 

Az Amazon 2013. utolsó negyedévében 239 millió dolláros nettó profitot ért el, ami részvényenként 51 cent nyereséget jelent. Ez jóval elmaradt az elemzők által várt 69 centes EPS-től.


A várttól elmaradó nyereség legfőbb oka a megugró operatív költség, mely 25,1 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 20,9 milliárd dollárról. Az operatív költségeket leginkább a szállítás felgyorsítására létesített új raktárak és a pilóta nélküli drónokba történő befektetések emelték meg.


A cég forgalma csak 20 százalékkal nőtt a hagyományosan erős karácsonyi időszakban, ami 2008 óta a legalacsonyabb negyedik negyedéves növekedési ütem. A 25,6 milliárd dolláros árbevétel alulmúlta az elemzők által várt 26,1 milliárd dolláros értéket.

Az USA-n kívüli értékesítések éves növekedési üteme 13 százalékra lassult az egy évvel korábbi 21 százalékról. A cég árbevételének legnagyobb hányada még mindig Észak-Amerikából származik, ahol 26 százalékkal, 15,3 milliárd dollárra nőtt az árbevétel.

 

Az Amazon 2014. első negyedévében 18,2-19,9 milliárd dollár között alakulhat az árbevétele. Az elemzők átlagosan 19,7 milliárd dollárra számítanak.

(Investor.hu, 2014. január 31.)

 
 

blokkk.com │                                                   webzseb │                                               f » blokkk.com │