blokkk.com                                                   │ webzseb » felhőpiac │                                                            │ hírkirakattmustra │         

 

Tolja a YouTube-ot az Amazon Prime

Az online videopiac új versenytársa bárkinek engedi a videofeltöltést.

__________________________________________________________________blokkk.com

Megszorongatná a Youtube-ot és áformálná az online videopiacot az Amazon Prime. Az Amazon bárki számára lehetővé tette videók feltöltését a Video Direct nevű platformjára. Így alaposan átformálhatja az online videopiacot az Amazon újítása, amelynek keretében a cég platformján keresztül bárki értékesítheti videós tartalmait. Az Amazon Video Direct (AVD) nevű szolgáltatás lényegében arra kínál lehetőséget a profi és amatőr tartalomgyártóknak, hogy újabb forrásból szerezzenek bevételt.

 

Az AVD-program keretében a tartalmak tulajdonosai több üzleti modell közül választhatnak. Dönthetnek úgy, hogy teljesen ingyen teszik elérhetővé a videókat és csak a hirdetési bevételből kapnak részesedést, de választhatják azt a megoldást is, hogy egy-egy anyagot megvásárlásra, vagy csak megtekintésre kínálnak fel. További opció, hogy az Amazon Prime előfizetős tartalmai között árulják a felhasználók a videóikat, de dönthetnek úgy is, hogy egy teljesen külön előfizetéssel próbálkoznak.

A modell lényege, hogy már az együttműködés elején pénzhez juthatnak a tartalomtulajdonosok, ráadásul az Amazon a partnerek számának növelése érdekében havonta egymillió dollárt oszt szét a száz legnépszerűbb videót feltöltő között. A társaság platformját választók abban bízhatnak, hogy az e-kereskedő weboldalát márciusban csak az Egyesült Államokból 165 millió felhasználó kereste fel. Igaz, asztali számítógépről egyelőre csak nagyon kevesen, 3 milliónyian nézték az Amazon platformjain keresztül elérhető videókat. Az Amazon már meglévő videós szolgáltatásait főként mobileszközökről érik el és a Prime nevű megoldásának már több tízmillió előfizetője van.

A partnerek, ha az AVD szolgáltatáson belül az előfizetős modellben adják közzé tartalmaikat, az Egyesült Államokban egyórányi megtekintés után 15 dollárcentet, míg a többi piacon 6 dollárcentet kapnak. A konstrukció egyelőre csak ott érhető el, ahol a Prime szolgáltatás is, így az Egyesült Államok mellett Németországban, Ausztriában, az Egyesült Királyságban és Japánban.


A videók mellett elhelyezett hirdetésekből származó bevétel 55 százalékát kapják meg a tartalomtulajdonosok, amely egyébként megegyezik az YouTube-nál alkalmazott jutalékkal. Az Amazon hatalmas cég, komoly erőforrásokkal, de azért kérdéses, hogy mennyire lesz érdemi hatással az online videopiacra. A YouTube mellett már a Facebook és a fiatalok körében egyre népszerűbb közösségi felületek, mint az Instagram és a Snapchat is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a videós tartalmakra.

(Világgazdaság, 2016. május 13.)

 
 

blokkk.com │                                               webzseb │                                               f » blokkk.com │