blokkk.com                                                                webzseb » netesáru                                                      hírkirakattmustra 

 

Összebútoroz az Alibaba és a Bailian

A legnagyobb áruházi webportál és a legnagyobb kínai boltlánc. Az Alibaba a hagyományos boltokba lép.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Lassul az online értékesítések bővülési üteme, ezért az Alibaba nagyobb részesedést próbál szerezni a hagyományos kiskereskedelmi piacon. A két cég kezdetben a beszerzéseit, a logisztikai folyamatait és pénzügyi technikáit hangolja össze, az eredményesebb működés érdekében, írja a Világgazdaság.

 

Az online és az offline áruházak közti kapcsolatot big data módszerekkel akarják kiépíteni (ami a nagytömegű adatelemzésre épül). A Bailian integrálja az Alipay fizetési rendszert a saját, meglévő tagsági programjába.


A Bailian 25 tartomány kétszáz városában összesen 4.700 üzlettel van jelen. Ezek között szupermarketek, kis boltok és gyógyszertárak is vannak. Ez a hálózat több mint kétszer akkora, mint a Suning, az Intime és a Sanjiang hálózatai együttvéve.

Sem az Alibaba, sem a Bailian nem árulta el, hogy az együttműködésben pontosan hány üzlet vesz majd részt, de lesznek olyan egységek, amelyeket közös dizájn alapján alakítanak át.


A kínai e-kereskedelmi piac átlagos éves növekedése a Bain & Company tanácsadócég szerint 18 százalék lesz 2020-ig, az elmúlt négy év 35 százalékos átlagát követően. A kínai kereskedelemből a hagyományos kiskereskedelem 84 százalékot tesz ki a Bain szerint.

(Világgazdaság, 2017. február 21.)

 

Mobilozik az Alibaba

Beszáll a harmadik legnagyobb kínai okostelefon gyártóba, a Meizu-ba.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Csaknem 600 millió dollárral szállt be egy kínai okostelefon-gyártó startupba az e-kereskedelmi óriás, az Alibaba. Az Alibaba célja, hogy elterjessze a saját ökoszisztémáját, amihez a mobil a legújabb eszköz.

Az internetes kereskedelem legnagyobbjának számító kínai Alibaba most az okostelefon-üzletet célozta meg. Az Alibaba egy startupba, a Meizu Technology nevű cégbe fekte be, a mobil stratégiája erősítése érdekében. Az Alibaba az e-kereskedelem, a mobil internet, az adatelemzés és a fizetési szolgáltatások területén járul hozzá az együttműködéshez, míg a Meizu erőssége az okostelefon-operációs rendszer, a piaci stratégia és az értékesítés.

A Meizu MX4 okostelefonja egyébként a középkategóriában a legjobban értékesített készülék volt 2014-ben, amit a Xiaomi M4 okostelefonja követett. Összességében a Meizu a kínai okostelefon-piacon a Lenovot és a Huaweit követi. 2015. januárjában 1,5 millió okostelefont értékesített, ami 50%-os növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest.

(Portfolio.hu, 2015. február 9.)

 

Az Alibaba portálján 40% növekedés is kevés

A piac még ennél is többet várt, hiába.

________________________________________________________blokkk.com

 

A kínai internetes kereskedelmi portált üzemeltető Alibaba Group Holding bevétele 40 százalékkal nőtt 2014. utolsó negyedévében. Az elemzők azonban némileg csalódottak, ők ugyanis még ennél is többet vártak.

Az Alibaba tájékoztatása szerint bevétele 2014. utolsó negyedévében elérte a 4,2 milliárd dollárt, de hát a piac ennél többre, 4,4 milliárd dollárra számított. Az Alibaba részvényárfolyama emiatt a január végi bejelentést követően csökkent  is New Yorkban a tőzsdén kívüli forgalomban. Az Alibaba nyeresége 2014. negyedik negyedévében 28 százalékkal csökkent éves szinten, 964 millió dollárra esett, a részvényenkénti nyereség 37 cent lett. A korrigált részvényenkénti nyereség azonban már nőtt, 13 százalékkal, részvényenként 81 centre.

Az Alibaba oldalain egyre nagyobb az telefonos vásárlások súlya, 2014. végén a megrendelések 42 százalékát már valamilyen okostelefonról, vagy táblagépről indították. Ez az arány 2014. harmadik negyedévében 36 százalék volt, de egy évvel korábban, 2013. negyedik negyedévében csak 20 százalék. A mobileszközöket aktívan használó ügyfelek száma az Alibaba portálján egy év alatt megkétszereződött, 265 millióra nőtt 136 millióról.

Az Alibaba számára ugyanakkor gondot okozhat még, hogy Kínában január végén vitába keveredett egy kormányzati ellenőrzési szervvel, amely hamis áruk forgalmazásával gyanúsítja az oldalt. Az Alibaba elismerte, hogy működési rendszere nem zárja ki teljes mértékben a hamis termékeket (az Alibaba portálján a legkülönbözőbb kereskedelmi cégek árusíthatnak), így fel is lép a hamisítványok terjedése ellen. Bírálta a cég viszont a kínai hatóságokat vizsgálati módszereik miatt.
(Figyelő, 2015. január 29.)

 

Csajozik az Alibaba

A kínai szinglik sokan vannak, így sokat vásárolhatnak, ilyen egyszerű. Singli napi hajrá Alibabáéknál.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

A kínai szinglik 230-250 millióan lehetnek, lehet utánaszámolni, az Alibaba nyilván megpróbálta. A legnagyobb kínai online kereskedelmi portál november 11-én nekiesik a szingliknek, szívdöglesztő akciókkal, a 11/11-es jelképes számmal jellemzett szinglinapon, amely feltehetően az amerikai Valentin-naphoz hasonló társadalmi eseménynek számít a keleti országban.

Az Alibabának a New York-i tőzsdére lépés után már nemcsak a nagy tulajdonosok, hanem az összes részvényes üzleti érdekeit is szem előtt kell tartania, amikor nekidurálja magát a kínai szinglik ünnepére. Az Alibaba nem bíz semmit a véletlenre, így már négy héttel november 11. előtt megkezdi bombázni a vásárlókat hatalmas engedményekkel. Ez egy piackutatás is, amikor a vásárlók a termékért kisebb előleget tesznek le azzal, hogy november 11-én fizetik ki a maradékot. A rámenősebb szinglik azonban kivárják a nagy napot, amikor az Alibaba kiskereskedelmi portáljain, a Tmallon és a Taobaón a kereskedők még lejjebb mennek az áraikkal.

Az Alibaba – hasonlóan a eBayhez – csak a területet adja a kereskedőknek, összehozva őket vevőikkel. Éppen ezért fejlődési kilátásait a felületén folyó áruforgalom nagyságán keresztül ítélik meg, ami a márciussal véget ért pénzügyi évben 274 milliárd dollárt volt, ezzel az eBay és az amerikai Amazon együttes forgalmát is magasan veri. Feltehetően a kínai szingli napi nagybevásárlás feltehetően alaposan veri a hálaadás napját követő fekete péntek és a rá következő, az internetes vásárlás napjaként meghirdetett cyberhétfő amerikai bevásárlási tébolyát.

Az Alibaba 2009-ben szállt be a szinglinapi üzletbe, ma már a gyűszűtől a legmodernebb hajlított képernyős óriástévéig mindent, ami nem tiltott, be lehet szerezni nála. A cég a bruttó forgalmi adatait közli, azt titokként kezeli, hogy mekkora ezen belül a ki nem fizetett megrendelések és a visszaküldött termékek aránya. Az Oppenheimer & Co. befektetési tanácsadó cég iparági adatai szerint ez az elektronikai cikkeknél egy számjegyű, de a méretfüggő cikkeknél, így a ruháknál akár a húsz százalékot is megközelítheti ez.

A Marketwatch szerint a szinglinap lesz az Alibaba első komoly megmérettetése. A cég árfolyama november első felében már 114 dollárnál is járt, ami nincs messze a jegyzéskori 68 dolláros értéknél. A szingli nap hozhat még a befektetők konyhájára.

(Népszabadság, 2014. november 11.)

 

Minek ide negyven rabló?

Jók az Alibaba eredményei.

__________________________________blokkk.com

 

Tőzsdei futása óta először tett közzé eredményeket az Alibaba, 2014. harmadik negyedévéről. Nagy részben a felhasználók számának növekedésének hatására az árbevétel 16,8 milliárd jüanra nőtt, ami a várt 16 milliárd jüannál több. Az áruforgalom emelkedett a harmadik negyedévben, több mint 555 milliárd jüant tett ki, éves alapon pedig 50 százalékos növekedési ütemet ért el az Alibaba. Az egy részvényre jutó profit 2,8 jüant tett ki (kb 46 dollárcent), ami nagyobb az elemzők 2,74 jüanos előrejelzésénél.


Az aktív felhasználók száma 307 millió főre emelkedett az egy évvel korábbi 202 millióról. Ebből az aktív mobilfelhasználók száma 217 millió főt tett ki, ami több mint kétszerese az egy évvel ezelőtti 91 milliós értéknek.

 

A nyereséghányadok csökkenést mutattak, ami miatt romolhatnak a jövőbeli növekedési kilátások.

(Investor.hu, 2014. november 4.)

 

Alibaba, a tőzsde réme!

A legnagyobb tőzsdei bevezetés a világ legnagyobb netes piacterétől.

________________________________________________blokkk.com

 

Minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetése lehet a pénzügyi világban a kínai Alibaba szeptember 19-i belépése a részvények világába. A kínai Alibaba meglehetősen sokoldalú, de elsősorban internetes cég. A kínai cég egyszerre foglalkozik elektronikus és csekély mértékben hagyományos kereskedelemmel, online fizetési és keresési megoldásokkal, valamint különböző alkalmazások fejlesztésével. A kínai cég ötvözi az Amazon.com, a Google, az eBay tevékenységeit. Az Alibaba 2013-ban közel 250 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le, míg az amerikai Amazon.com 100 milliárd dollárt. Az Alibaba az Amazonnal ellentétben viszont nem ad el közvetlenül termékeket, bevételeit hirdetésekből szerzi, valamint abból, hogy különböző szolgáltatásokat kínál a piactereit használó kereskedőknek.

 

Az Alibaba akár 25 milliárd dolláros részvénykibocsájtást is végrehajthat. A tőzsdei bevezetés után 160 milliárd dollár körül is alakulhat a cég piaci értéke. A kínai Alibaba tőzsdére lépése keretében eladható részvények összértéke akár a 25 milliárd dollárt is elérheti, ami több, mint a Visa 19,7 milliárd dolláros eddigi amerikai rekordja, valamint a világviszonylatban eddig legnagyobb 22,1 milliárd dolláros Agricultural Bank of China tőzsdei bevezetése. A részvény eladási sáv teteje a tervek szerint 68 dollár, ezzel a világ egyik legértékesebb cégévé válhat, alig lemaradva a Facebook tőzsdei értékétől, de túllépné az egyik legfőbb versenytársnak számító Amazon.com piaci kapitalizációját.
 

Az Amazon papírjait a világ legnagyobb tőzsdéjére vezetik be, a New-York-ira, "BABA” ticker alatt. 320 millió amerikai letéti jegyet (ADR) bocsát ki a cég, további 48 millióra pedig opciós jog áll fenn. Egy ADR egy törzsrészvényt testesít meg. A cégben 22,4 százalékos részesedéssel bíró Yahoo! adja el a legtöbb ADR-t (121,7 millió db), de az Alibaba új papírokat is bocsát majd ki (123 millió darab + 26 millió darabra opció).


Az Alibaba legfontosabb platformjai közé tartozik a Taobao, ahol a fogyasztók egymással közvetlenül érintkezve adhatják-vehetik termékeiket. Elsősorban a hirdetési bevételekből termel nyereséget. A Tmall-on a különböző cégek hirdethetik termékeiket a fogyasztók számára. Nem hirdetési bevételekből, hanem az egyes eladókra felszámított éves díjakból szedi bevételeit. Az Alipay fizetési megoldásokat kínáló oldal, leginkább a PayPalhoz hasonlítható. Kínában a nem banki online tranzakciók több mint felét az AliPay rendszerein keresztül bonyolítják le. Az Alibaba csoportról ugyanakkor részben leválasztották, a jövőben a teljes csoport csak az Alipay 37,5 százalékos profitjára lesz majd jogosult. Az eTao az internetes kereskedést támogató keresési rendszer, aminek célja az interneten elérhető különböző termékek minél könnyebb összehasonlítása.

Az Alibaba árbevételének éves növekedési üteme lassul, de továbbra is 50 százalék közelében mozog. Ennek túlnyomó része, több mint 80 százaléka származik Kínából, ami a legutóbbi 12 hónapban 8 milliárd dollárt tett ki, 6,2-es dollár/jüan árfolyammal számolva. Az árbevétel feltehetően a következő években is nagyobb ütemben fog bővülni, miután az Alibaba kereskedési platformjain lebonyolított összforgalom egyre nagyobb méreteket ölt. 2014-ben a második negyedévvel záródó egy évben 295 milliárd jüan volt a teljes forgalom, ami a kínai online kereskedelemnek közel 80 százalékát jelentette. Az éves bruttó forgalom növekedési üteme 45 százalék volt, ám ez feltehetően lassulni fog majd a jövőben, ahogy a kínai piac egészének növekedési üteme is mérséklődik.

Támogatja a forgalom növekedését az is, hogy egyre többen használják az Alibaba platformjait a kínai online kereskedelem növekedésével párhuzamosan. A növekedési ütem gyorsul a felhasználók, továbbá vásárlók számát tekintve. Idővel a piac növekedésének egésze, a bevételek alapjául szolgáló bázis bővülési üteme lassulni fog. A mobilos fizetések további növekedési lehetőséget jelentenek az Alibaba számára, ahogyan az okostelefonos alkalmazás is növekszik. A forgalom egyre nagyobb mértékben származik mobiltelefonokról, ami a második negyedév végével záródó 12 hónapban már több mint 70 milliárd dollárt ért el. A második negyedévben a forgalom 33 százalékát, míg az árbevételnek közel 20 százalékát adták a mobilos vásárlások.

Kialakult az elmúlt időszakban egyébként egyfajta felvásárlási háború a kínai internetes óriások között, amiben az Alibaba mellett még főleg a Tencent Holdings és a Baidu van jelen. Szinte mindenre kiterjedő szolgáltatásokat próbálnak kialakítani ezek a cégek, így az online kereskedelemben is versenyt támasztanak az Alibaba számára.

 

Az Alibaba nyeresége évek óta stabil. A második negyedév végével záródó 12 hónapos periódusban 4,9 milliárd dollár nyereséget ért el, 85 százalékkal többet, mint a megelőző egy évben.
 

 2017-re 700 milliárd dollár körül alakulhat a kínai online kereskedelem nagysága a piackutatások alapján, ami éves átlagban 20-25 százalékos növekedést jelentene. Az Alibaba jelenleg 80 százalékos piaci részesedése feltehetően csökkeni fog, forgalma 15-20 százalékkal nőhet évente Kínában. Igaz, közben elindulhat a nemzetközi terjeszkedés.


Az Alibaba egyszer már 2007-ben belépett a honkongi tőzsdére, ahonnan 2012-ben kivezették, a pénzügyi válság nyomán vészesen leesett részvényárfolyam miatt.

(Investor.hu, 2014. szeptember 18.)

 

Árulkodik az Alibaba

A tőzsdei bevezetés előtt teríteni kellett a lapokat.

___________________________________blokkk.com

 

A kínai Alibaba tőzsdére lépése előtt benyújtotta a felügyelethez a szükséges dokumentumokat, amiben pontos adatok vannak. A legfontosabbak a következők.

Az Alibaba forgalma 2013-ban 248 milliárd dollár volt. Ez meghaladja a Forrester Research korábbi elemzését, valamint az amerikai Amazon.com 100 milliárdos forgalmát is. Összesen 231 millióan használták 2013-ban az Alibaba szolgáltatását, ami 14 százalékos növekedést jelent éves alapon. Mobilról már 136 millióan használják az internetes kereskedelmi óriás alkalmazásait, ezen belül 37 milliárd dollárnyi mobilos vásárlást bonyolítottak le a felhasználók.
 

A mobilos vásárlások aránya folyamatosan növekszik, 2013 végén már az árbevétel 19,7 százaléka jött erről a platformról. A földrajzi megoszlás szempontjából továbbra is Kína a legnagyobb piaca, 2013. negyedik negyedévében közel 90 százaléka származott innen az árbevételnek. Ez egyrészt nagy növekedési lehetőséget jelenthet a nemzetközi piacokon, másfelől viszont sebezhetővé teszi a kínai versenytársakkal szemben.

(Forrás: Investor.hu, 2014. május 7.)

 

Nagyot dob az Alibaba

Az Alibaba, a kínai óriás 2013. negyedik negyedévében az árbevételét 66 százalékkal növelte éves szinten.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Korábban az elemzők attól tartottak, az árbevétel növekedési üteme egyre inkább lassulni fog. A nyereségesség egyik mértéke, a bruttó fedezeti hányad tovább emelkedett, 77 százalékra, ami az Alibaba pénzügyi információi szerint a legerősebb negyedéves jelenti a cégnél.

A nettó nyereség szintje szintén kedvezően alakult, miután az egy évvel korábbi 642 millió dollárral szemben ezúttal már 1,35 milliárdos nyereséget ért el a kínai internetes csoport. Ez 110 százalékos növekedési ütemet jelent, ráadásul a nettó margin is képes volt az előző negyedévekben mutatott 45 százalékos szinten maradni.

Az Alibaba értéke az előbbiek alapján a korábban számolt 153 milliárd dollárnál is többet érhet. Ezt támasztja alá a 2013-ban elért 3,55 milliárd dolláros nyereség.


Előbbre jár a Yahoo, mivel már 2014. első negyedéves eredményei is ismertek (és az Alibaba 24%-os tulajdonosa). A Yahoo bevételeinek csökkenése megállt, végül is a negyedévben 2 százalékos növekedés volt, éves alapon. A display hirdetésekhez kapcsolódó bevételek 2, míg a keresésekhez kapcsolt hirdetési bevételek 9 százalékot ugrottak. Főleg a display hirdetésekből származó bevételek teljesítménye erős. A display hirdetési bevételek jó teljesítményében annak lehet főbb szerepe, hogy egyre több hirdetést tud eladni a Yahoo, miközben a fizetett kattintások száma csak egyre lassabb növekedési ütemre képes. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy a kattintások ára folyamatosan emelkedik, de a display hirdetések eladási ára is emelkedő pályán mozog.

A költségek ugyanakkor tovább emelkedtek a Yahoo-nál, az operatív kiadások 16 százalékot emelkedtek éves alapon, és 1,1 milliárd dollárt tettek ki a negyedévben. A bruttó margin 70 százalék felett maradt, így a költségek megugrása főleg a marketing és értékesítési költségek, valamint a K+F költségek megugrásának köszönhető.

A Jahoo a második negyedévre 1,1 milliárd dolláros bevételt vár.

(Investor.hu, 2014. április 16.)

 

Az Alibaba bevásárol

A kínai óriás 692 millió dollárért vásárolja meg az Intime Retail csoport 35 százalékos részesedését.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Az Alibaba a tranzakció keretében egy 9,9 százalékos csomagot egyből megszerez, míg a többi, 25 százalékos részesedést átváltható kötvényekben jegyzi le a vállalat.


Ezzel folytatódik a Tencent Holdings, a Baidu, és az Alibaba közötti versenyfutás a kínai vásárlókért. A három nagy cég elsősorban az okostelefonos vásárlásokra próbál ráerősíteni, mivel a növekvő telefonos terjeszkedés miatt egyre többen vásárolnak Kínában ezeken a csatornákon keresztül.
 

Nem ez az Alibaba első felvásárlása a közel múltból, tavaly májusban 1,13 milliárdot fizetett az AutoNavi Holdings 28 százalékos részesedéséért, ami mobilos térképeket fejleszt, és az Alibaba áruházas forgalmánál lehet a vállalat segítségére. Emellett a március elején a ChinaVision-ban is 60 százalékos részesedést szerzett, közel 800 millió dollárért.
 

Az Alibaba több fronton terjeszkedik, az e-kereskedelemben, szórakoztató multimédiában, különböző mobilos alkalmazásokban.

(Investor.hu, 2014. március 31.)

 

Alibaba: irány a new yorki tőzsde?

Március közepén bejelentette a tőzsdére lépést az internetes kínai cég.

__________________________________________________blokkk.com

 

Az eddigi információk szerint az Alibaba már felkért több nagy befektetési bankot a tőzsdére lépés előkészítésére. Elemzők szerint 125 és 200 milliárd dollár közötti összeget érhet a cég. Az Alibaba 12 százaléknyi részvénypakkot bocsáthat eladásra, ami nagyjából 18 milliárd dolláros IPO-t jelentene (153 milliárd dolláros cégértékkel számolva). Ez nagyobb lenne, mint a General Motors 2010-es újbóli tőzsdére menetele, és közvetlen a Visa 2008-as elsődleges kibocsátása mögé sorolná az IPO-t. A Facebook 2012. májusában 16 milliárd dollárért adott el részvényeket.

Az Alibabának rengeteg divíziója van, többek között az eBay-hez hasonló piacterei, mikrohitelezéssel foglalkozó üzletága, valamint mobil alkalmazásokat és játékokat fejlesztő részlege is. A cég nyújt emellett elektronikus fizetési szolgáltatást is (Alipay), amely hasonló a PayPalhoz. 2013-ban elindított egy pénzpiaci alapot is, a Yu’e Bao-t.

Elemzők szerint az Alibaba online piacterein 2013-ban 240 milliárd dollár értékű áru forgott. Az amerikai Amazon forgalma ugyanekkor nagyjából 100 milliárd dollár volt.

A kínai e-kereskedelmi piac bizonyos mércék alapján már most nagyobb, mint az USA-é, ráadásul az Alibabának két fő piactere is van, a Taobao és a Tmall. A Taobao-n nem kell fizetni azért, hogy kereskedni lehessen az oldalon, ehelyett a szereplők a hirdetési lehetőségekért, valamint más szolgáltatásokért fizetnek az Alibabának. A Taobao-n elsősorban kisebb szereplők kereskednek, míg a Tmall-on olyan nagyobb nevek is megtalálhatóak, mint a Nike, a Gap, vagy az Apple. Ezen a piactéren a megjelenésért már fizetni kell egy éves díjat az Alibabának, valamint jutalékot minden egyes tranzakció után.

Az Alibaba nem köteles közzétenni pénzügyi jelentéseit, így a Yahoo negyedéves jelentéséből lehet megtudni adatokat az Alibabáról, mivel a kínai vállalatban a Yahoo-nak 24 százalékos részesedése van. Az Alibaba 51 százalékkal növelte (1,78 milliárd dollárra) a 2013. szeptember végéig tartó üzleti negyedévében a bevételeit az egy évvel korábbi szinthez képest, míg profitja 12 százalékkal, 792 millió dollárra bővült. Az Amazon ugyanebben a negyedévben 41 millió dolláros veszteséget termelt 17,1 milliárdos árbevételből.
(Investor.hu, 2014. március 17.)

 

 

blokkk.com                                                    webzseb                                                       fblokkk.com