blokkk.com                                                          │webzseb » felhőpiac                                                hírkirakattmustra

 

Csúcsra járatja a Facebook a mobilos hirdetéseket

1,8 milliárdra nőtt a Facebook tábora. Szépen tejelnek a reklámozók.

_______________________________________________________blokkk.com

 

A Facebookot havonta legalább egyszer felkereső felhasználók számának bővülése 2016. utolsó negyedévében 3,9 százalék volt, ez hetvenmillió új, vagy már regisztrált, de időnként alvó ügyfelet jelent. A szeptemberrel megelőző zárult negyedévben még 4,7 százalékos volt ez a mutató, azaz a növekedés a telítődés nyomán lassul, de így is már világszerte 1,8 milliárd ember használja valamilyen szinten Mark Zuckerberg és társai találmányát, írja a Világgazdaság.

 

A hirdetők számára az egyik legjobban figyelt faktor, hogy a havi látogatókon belül milyen magas a naponta visszatérők aránya, ami a Facebooknál maradt az előző negyedévi 66 százalékos szinten. Eközben a naponta többször is csatlakozók száma elérte az 1,2 milliárdot, azaz három hónap alatt újabb 50 millió embert szippantott be a közösségi háló a napi felhasználók táborába.

 

A Facebook a mobilra küldött hirdetések terjedésének nyomán egyre látványosabb számokat mutat fel. Ma már a mobilhirdetések a teljes árbevétel több mint 84 százalékát adják, értékük a legutóbbi negyedévben 7,2 milliárd dollár volt. Elemzők szerint ma már semmiképp sem kérdőjelezhető meg a mobilhirdetésekre összpontosító stratégiaváltás sikere.


A mobilos hirdetések növekedési tempójának lassulására már ez előző negyedévben is felhívták a figyelmet, mivel a reklámfelületek egyre fogynak, nem lesz elég hely arra, hogy a hirdetők minden üzenetüket eljuttassák a felhasználóknak.

 

Sok pénzt könyvelhetett el 2016. végén a Facebook: negyedéves profitja 3,6 milliárd dollárra hízott, ez 128 százalékos ugrás az egy évvel korábbihoz képest. Árbevétele eközben másfélszeresére, 8,8 milliárd dollárra gyarapodott. A közösségiportál-üzemeltető verte az elemzőket, akik 8,5 milliárdos forgalomról és a 1,3 dolláros egy részvényre jutó nyereségről (EPS) szóltak, mivel az utóbbira tíz centet pakolt rá a Facebook.

(Világgazdaság, 2017, február 2.)

 

Habzsolja a felhasználókat a Facebook

Több mint egymilliárd napi felhasználó nyúzza a Facebookot, ezek zöme mobilos.

_______________________________________________________blokkk.com

 

Elsősorban a mobileszközökön egyre nagyobb a Facebook-használat, ez hajtja a világ legsikeresebb közösségi oldalát, a cég 2016. harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint. Az aktív használók száma ráadásul még mindig gyorsan emelkedik, ahogyan a reklámbevételek is, összegzi a Portfolio.

A negyedéves jelentés kiemelt számai közé tartozik, hogy a Facebookra naponta fellépők száma (daily active users) 1,2 milliárd fő volt szeptemberben, éves alapon pedig 17%-os a növekedés. A mobileszközökön fellépők száma 1,1 milliárd fő, ez 22%-os emelkedés.


A cég árbevétele 56%-kal emelkedett, elsősorban a mobileszközökön elhelyezett reklámbevételek növekedésének hatására. A teljes árbevétel a harmadik negyedévben 7 milliárd dollár volt, ez nem csak az egy évvel ezelőtti 4,5 milliárdnál nagyobb, hanem az elemzők előrejelzését is túllépte.


A mobilreklámokból származó bevételek 2016-ban elérhetik a 22 milliárd dollárt, ez 67%-os növekedést jelentene. A teljes árbevétel 26 milliárd dollár lehet 2016-ban, másfélszerese a 2015. évinek.


A Facebook a 2016. harmadik negyedéves teljesítésével az árbevétel- és a nyereségvárakozásokat egyaránt túlszárnyalta.

(Portfolio, 2016. november 2.)

 

Belenyúlt a jóba a Facebook

Háromszorosára nőtt a nyeresége.

_________________________________blokkk.com

 

Az előrejelzéseknél sokkal nagyobb eredményt ért el a Facebook közösségi portál, a kétmilliárd dollárt is túllépte a 2016. második negyedéves nyeresége, szemben az egy évvel korábbi 715 millió dollárral.

 

Az eredmények bejelentése után nem is csoda, hogy a cég részvényeinek árfolyama rekordot döntött: 5,4 százalékkal, 130 dollárra ugrott.

A kaliforniai székhelyű vállalat bevétele is felülmúlta az elemzők előrejelzéseit, mivel 59 százalékkal, 6,4 milliárd dollárra nőtt. A szakértők 6 milliárd dollár bevételt vetítettek előre a második negyedévre.

A Facebooknak minden tekintetben jól megy, hiszen a a legnagyobb közösségi portál egy év alatt 220 millió új felhasználót szerzett, így számuk 1,7 milliárdra nőtt.


A felhasználók több mint 90 százaléka mobileszközről csatlakozik a portálra, innen származik a cég 6,2 milliárd dolláros hirdetési bevételének 84 százaléka.

(Origo, 2016. július 28.)

 

Facebook: az 1,5 milliárdos álomhatáron

Szinte mindenki mobilon, vagy tableten lép a Facebookra.

                                                                                                                                     blokkk.com

 

2015. harmadik negyedévében tovább nőtt a Facebook felhasználók tábora, így már több mint 1,5 milliárd ember használja a közösségi média alkalmazásait. Óriási a súlya a mobilos hirdetésekből származó bevételnek, hiszen a felhasználók jelentős része okostelefonnal kapcsolódik a közösségi oldalhoz. Nem csoda, hogy a részvényárfolyam egyre magasabb szinteket hódít meg.


A Facebook harmadik negyedévi gyorsjelentése szerint a havi aktív felhasználók száma mind mobiltelefonos eszközökről, mind pedig egyéb más platformokról egyaránt a várt felett emelkedett, így a havi aktív felhasználók összlétszáma már 1,5 milliárd fő felett jár. Ebből adódóan az átlagos napi bejelentkezők száma is tovább duzzadt, már 1milliárd fő, a 17 százalékos növekedés pedig több a vártnál.

A Facebooknál is egyre nagyobb teret nyer az alkalmazás mobiltelefonos használatának aránya. Az 1,5 milliárdnyi felhasználóból 1,4 milliárd fő használja mobil eszközön a közösségi szolgáltatást.

Az amerikai felhasználók a mobil eszközökön eltöltött idejük 20 százalékát a közösségi médiaóriás oldalán, valamint annak képmegosztó szolgáltatásán, az Instagramon töltik. Egyre jobban életünk részévé válik a Facebook.

 

A fő bevételi forrás már a mobiltelefonos hirdetés, mely 66 százalékkal nőtt 2014-hez képest. A Facebook a harmadik negyedévben 4,5 milliárd dolláros bevételre tett szert, a tiszta profit is emelkedett.

A friss beruházások többek között olyan alkalmazás kifejlesztésére irányultak, amely vakok és gyengénlátók számára felolvasás jelleggel mutat be egy-egy képet, továbbá a feltett kérdésekre válaszolni is képes.

(Investor.hu, 2015. november 5.)

 

Kezd unalmas lenni a Facebook

Már ami az eredményeit illeti, mivel azok hozták azért a formát 2015. elején.

                                                                                                                                  blokkk.com

 

A bevétel kicsit kevesebb,  a pénzügyi eredmény pedig egy kicsit jobb volt 2015. első negyedévében, de összességében továbbra is erős A Facebook.

 

A népszerűségnek töretlen, hiszen a Facebook még mindig 17 százalékos növekedést mutathat mindennapos használatban serénykedő felhasználók körében, így már 936 millió ember ír, vagy olvas a Facebook alkalmazásaiban. Havi szinten mérve a felhasználók számát, így is 13 százalék volt a növekedés 2015. első három hónapjában, így számítva pedig már 1,4 milliárd bogarássza legalább havonta egyszer a saját 'idővonalát', ami azért nem kevés, a világ népességének ötöde. A mobilon felhasználók száma igazán nagyot ugrott, a napi és havi aktív felhasználók száma 31, valamint 24 százalékkal növekedett.

Az egyre erősödő dollár - hasonlóan a többi nagy amerikai multinacionális céghez - azért a Facebook frontján sem használ, mivel a cég bevételeinek már több mint fele az USA határain kívülről származik. A piaci várakozásoknak végül is megfeleltek az elkönyvelt eredmények, 3,5 milliárd dollár volt a bevételek, mellette pedig 42 cent az egy részvényre jutó nyereség (várt EPS: 41 cent) adott számot.

A bevételek 42 százalékkal túllépték az előző év hasonló időszakát, ráadásul a devizaingadozások hatások közel 190 millió dollárral megtépázták a Facebook kasszáját. A cég szerint a devizahatások még erősebbek lehetnek.

Sokat költött a Facebook kutatásra-fejlesztésre, de a működésre is, ezeken a sorokon több mint 80 százalék volt a költségnövekedés, 2,6 milliárd dollárral több, mint egy évvel korábban.

(Investor.hu, 2015. április 23.)

 

Hízott megint egyet a Facebook

Több pénz a bukszában, több felhasználó a Facebook hálón.

                                                                                                       blokkk.com

 

A Facebook 2014. negyedik negyedében nagy árbevétel növekedést könyvelt el, több a mobilos hirdetés és már közel 1,4 milliárd ember használja a közösségi oldalt. A befektetők azonban a költségek növekedését is vizslatják, ezért a részvény árfolyama nem is nagyon mozdult az eredmények bejelentését követően.

A Facebook 2014. utolsó negyedévében 3,8 milliárd dollárt ért el, a növekedés motorja a hirdetési bevétel volt. A bevételek közel 50%-kal nőttek, aminek végül is 69%-a mobilos hirdetés. A mobilos hirdetések a 2013. utolsó negyedévéhez képest megduplázódtak, a hagyományos (desktop) hirdetések viszont nem bővültek 2014. végén.

 

A felhasználók száma is szép ütemben nőtt, több mint 10%-kal. A növekedési üteme továbbra is magas, azért lassul, aminek oka a magas bázis (1,4 milliárd fő. A jövőben a fejlődés motorja a mobilos felhasználók arányának a növelése lehet. A felhasználónkénti árbevétel is nőtt, a havi aktív felhasználók után a Facebooknak átlagosan 2,7 dollár bevétele volt a negyedik negyedévben, a teljes 2014-es évben pedig 9,5 dollár. Az amerikai felhasználók után már 9 dolláros bevétele van negyedévenként a cégnek, az európaiak után azonban csak 3 dollár. A többi térségben alig 1 dollár a felhasználónkénti átlagos árbevétel.

A költségek ugyanakkor nőttek 2014. negyedik negyedévében, főleg a korábbi felvásárlásokhoz kapcsolódó kifizetések nyomán, melyeket saját részvényekben teljesített a cég. 2015-ben 3-3,3 milliárd dollárt tehetnek ki ezek a tételek. A költségek tovább nőhetnek 2015-ben is, főleg az Oculus Rift, a WhatsApp, az Instagram, valamint a Facebook Messenger menedzselése  miatt.  A videohirdetésekhez kapcsolódó költségek is növekedhetnek. A tőkekiadások 2,7-3,2 milliárd dollár között mozoghatnak, ami jelentős növekedés lehet a 2013-as 1,3, valamint a 2014. évi 1,8 milliárd dollárhoz képest. Az árbevétel növekedése előreláthatóan nyújt a fejlesztésekhez és a terjeszkedéshez. Az elemzők 1,96 dolláros tisztított EPS-sel számolnak 2015-re, ami ugyanakkor közel 10 százalékos növekedést jelentene.

A 300 milliós Instragram, az 500 milliós Facebook Messenger, valamint a 700 milliós felhasználóval működő WhatsApp jelentős tartalékokat jelenthet a Facebooknak.

(Investor.hu, 2015. január 29.)

 

Mindene nőtt a Facebooknak, mégis esett a tőzsdén

2014. harmadik negyedéve is hozta a szokásost, nem is akárhogy, a befektetők mégis húzzák a szájukat.

                                                                                                                                                                           blokkk.com

 

2014. harmadik negyedévében 3,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a Facebook, ami több, mint amire az elemzők számítottak. A növekedési ütem 60 százalék közelében mozgott, amihez nincs mit hozzátenni, legalábbis elmarasztalót. A nyereség 1,1 milliárd dollár lett, ez pedig 36 százalékos profitabilitás, ami hatékony üzleti teljesítmény.

A bevétel növekedésében jelentős szerepe volt a mobilos hirdetéseknek is, melyek a teljes hirdetési bevételek 66 százalékát teszik ki. A mobilos, ezen belül a csak mobilról facebookozó felhasználók száma is egyre magasabb, megközelítette a negyedév végén a fél milliárdot.

A Facebook egyre többet tud kérni az értékes helyekért a különböző hirdetőktől. Felhasználónként már 8,8 dollárra emelkedett a 12 hónapos gördülő árbevétel.

A befektetők morgolódása feltehetően arra vezethető vissza, hogy a Facebook mindössze 38 százalékos árbevétel növekedési ütemmel számol a 2014. negyedik negyedévben, ami azért hiába tekintélyes önmagában, de mégis kevesebb a szokásosnál. A várhatóan lassuló növekedés mellett a következő évben 50-70 százalékkal emelkedhetnek majd a költségek. A Facebook a következő 10 évben folyatni fogja a felvásárlásokat.

(Investor.hu, 2014. október 29.)

 

Facebook: minden nagyon szép, minden nagyon jó

Nőtt a felhasználók száma, árbevétele és nyeresége 2014. második negyedévében.

                                                                                                                                                     blokkk.com

 

A Facebook közösségi oldal felhasználói tábora tovább bővült, a havi szinten aktív felhasználók száma 2014. június végén 1,3 milliárd volt, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A napi szintű aktív felhasználók száma júniusban átlagosan 829 millió fő volt, ami 19 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Bővült a Facebookot mobilon keresztül felhasználók száma is, júniusban átlagosan 654 millióan használták naponta a Facebookot, ez 39 százalékos növekedés 2013. júniusához képest.


A Facebook árbevétele az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollárról 61 százalékkal 2,9 milliárd dollárra emelkedett 2014. második negyedévében, a devizahatásoktól tisztítva 59 százalékos volt a bevételek növekedése.


Az egy évvel korábbi 333 millió dollár több mint kétszerese, 791 millió dollár volt az adózott eredmény a második negyedévben, a 32 centes előzetessel szemben 42 cent lett az egy részvényre jutó eredmény. A negyedéves jelentés közzétételét követően részvények előbb 2,9 százalékot, majd további 5 százalékot erősödtek.

A Facebook eredményeiben döntő szerepet játszott a hirdetési bevételek megugrása. A Facebook aktív hirdetőinek száma 1,5 millióra emelkedett az egy évvel ezelőtti 1 millióról. A hirdetési bevételek 67%-kal nőttek a negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a mobil hirdetési bevételek pedig már a teljes hirdetési bevétel 62%-át adták, a bázisidőszakban még csak a 40%-át tették ki. A társaság videós hirdetésekkel is erősítheti a hirdetési üzletágát, közben pedig megújította mobil hirdetési rendszerét.

A hirdetési bevételek emelésének alapja, hogy a felhasználószámot tovább tudja növelni a Facebook. A naponta aktív felhasználók száma 19%-kal nőtt az elmúlt egy évben, különösen a mobilos felhasználók, akik 39%-kal használták többen a Facebook mobil alkalmazását. A kizárólag mobilos felhasználók az összes felhasználó harmadát tették ki.


Minden régióban emelkedett a felhasználószám, különösen Ázsiában, ahol 25%-kal van most több felhasználója, mint egy évvel korábban. Amerikában viszont már csak egyszámjegyű a növekedés mértéke, az amerikai fiatalok körében megtört a Facebook népszerűsége. Amerikában a legmagasabb az egy felhasználóra jutó bevétel, Ázsiában kevesebb mint ennek a hatoda. A felhasználószám növekedése elsősorban az ázsiai régióra épült. Az egy főre jutó átlagos bevétel tovább növekedett 2014. második negyedévben, mind a tavalyi második negyedévhez képest, mind az első negyedévhez viszonyítva, bár az első negyedév hagyományosan a leggyengébb a cégnél.

A profitabilitás javult a Facebooknál, a bevételek 60%-os emelkedése mellett a működési eredmény több mint a kétszeresére nőtt. A működési eredményszint 48% volt ebben a negyedévben, ami 17 százalékos javulás az előző évhez képest. A Facebook nettó eredménye is hasonló mértékben emelkedett. Az egyszeri tételeket és a részvénykompenzációs költségek hatásait kiszűrve 42 centes nyereséget könyvelt el a cég, míg egy évvel ezelőtt mindössze 19 centes profitja volt.

A tőkeberuházások megugrottak 2014-ban, az év eleje óta 832 millió dollárt költött a Facebook, míg tavaly ugyanezen időszakban még csak 600 millió dollárt. Második negyedév végén közel 14 milliárd dollár készpénzállománya volt.
 

(Portfolio.hu, 2014. július 24.)

 

Nagyot nyelt a Facebook

2014. első negyedévében majdnem megkétszerezte a reklámbevételeit, tovább növelte felhasználói számát.

                                                                                                                                                                             blokkk.com

 

A Facebook 2014. első negyedéves eredménye nagyot ugrott: az elmúlt 12 hónap során a reklámbevétel 82 százalékkal nőtt, ami egyébként hároméves rekord. A havi aktív felhasználók száma 1,1 milliárdról 1,3 milliárdra ugrott. Eközben a cég EBITDA-mutatóját 42,1 százalékról 53,5 százalékra emelte, a Facebook nemcsak a bevételek növekedésével, hanem az alapok erősítésével, a működési költségek folyamatos ésszerűsítésével is előre lépett.

Az elmúlt év során 170 százalékot erősödő Facebook-részvény ezzel a Saxo Bank toplistájának élére került, 21 százalékos 12 hónapra előre vetített hozamvárakozással. A Facebook olyan fejlesztési projekten dolgozik, amely alapjaiban változtathatja meg a hálózati eszközök piacát és megtörheti a Cisco egyeduralmát. A Facebook működési költségeit hatalmas összeggel csökkentheti.

„A Facebook jelenleg a legjobb észak-amerikai részvénynek számít. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a felhasználókra és a közösségi felületre építve a cég képes volt komoly, és a jelek szerint eddig fenntartható profittermelő tevékenységet folytatni. A reklámbevételeket Amerika húzza felfelé, Délkelet-Ázsiában és Európa egyes részein a cég tovább fejlődhet.

(Világgazdaság, 2014. július 2.)

 

Bevásárol a Facebook, de lehet, hogy más is?

A WhatsApp nevű csevegőalkalmazásért 19 milliárd dollárt fizet a Facebook, ráadásul nem is akárhogyan fog fizetni.

                                                                                                                                                                             blokkk.com

 

Hatalmas értékű felvásárlást jelentett be a Facebook, 19 milliárd dollárt ad a WhatsApp nevű csevegőalkalmazásért. A vételár több részből áll össze: 4 milliárd dollár készpénz, 12 milliárd dollárnyi részvény, valamint további 3 milliárd dollárnyi részvényjuttatás a WhatsApp dolgozóinak. Az ügylet meghiúsulása esetén a Facebook 1 milliárd dollár készpénzből és 1 milliárd dollárnyi részvényből álló bánatpénzt fizet.


A 2014. január 19-i bejelentést követően 5 százalékot esett a Facebook a zárás utáni kereskedésben, majd 3 százalékos mínuszban állt meg. Az ügylet rámutat arra is, hogy túlzott lehet a Facebook értékeltsége, ezért használja nagy mennyiségben „fizetőeszközként” a részvényeket, a cég kapitalizációjának mintegy 8,5 százalékát fordítja az akvizícióra. Előfordulhat, hogy ha ezeknek a részvényeseknek egy része megpróbálja majd pénzzé tenni a részesedését, kiderülhet, hogy az a 15 milliárd dollár kevesebb értéket jelent majd.

A Facebook a negyedik negyedév végén egyetlen saját részvénnyel sem rendelkezett, azaz a WhatsApp tulajdonosainak újonnan kibocsátott részvényekkel fizet majd. Ez a jelenlegi befektetők részesedését csökkenti, hiszen több részvény között oszlik majd meg a Facebook eredménye. Az egy részvényre jutó eredmény csökkenése akár jelentős is lehet (közel 8 százalékot birtokolnak majd a Facebookban a WhatsApp tulajdonosai és dolgozói), de ha a WhatsApp valóban képes lesz hozzájárulni az erdeményességhez, az eredményhatás pozitív is lehet.

A WhatsApp egy csevegő alkalmazás, amiből ezerféle érhető el a különféle okostelefon-platformokon, a felhasználók pedig nem használják másra, mint rövid szöveges üzeneteket, fotókat, videókat és hangüzeneteket osszanak meg egymással. A szolgáltatás az első évben ingyenes, ezután pedig jelképesnek mondható évi 99 dollárcentért korlátlanul igénybe vehető.

A különleges értékét az adja, hogy közel 420 millió felhasználója van, aminek ráadásul nagy része, mintegy 315 millió napi szinten is aktív, így minden vitán felül a legnagyobb ilyen szolgáltatás. Ezzel lényegében a WhatsApp az egyetlen százmilliós nagyságrendű felhasználói bázist mozgató alkalmazás, amelyik a Facebooknál aktívabb, így könnyebben „monetizálható” közönséggel bír. A WhatsApp dominanciája egyébként főként ázsiai és latin-amerikai piacokon érhető tetten (ezek pedig nem a Facebook elsődleges erősségei.)

A WhatsAppot nemcsak a nagysága, hanem a bővülés dinamikája is kiemeli a mezőnyből, a négy éve alapított szolgáltatás több mint kétszer annyi felhasználót gyűjtött az indulás óta, mint a Facebook a működése negyedik évében, a Twitternél pedig mintegy nyolcszor bővült eddig gyorsabban a WhatsApp.

Az ügylet felhasználónként 45 dollárra értékeli a WhatsAppot, aktív felhasználónként pedig 60 dollárra, ami az eBayhez vagy Google-höz hasonló, kiforrott szolgáltatásokhoz képest is magas érték. Egy nagyon hasonló szolgáltatást, a Vibert a japán Rakuten épp a közelmúltban vásárolt fel 900 millió dollárért. A Viber 300 millió felhasználójával (ebből 105 millió aktív) számítva ez felhasználónként 3 dollár (aktív felhasználónként 8,5 dollár).
 

A Facebook piaci kapitalizációja nagyságrendileg 175 milliárd dollár, napi aktív felhasználóinak száma pedig 757 millió a legutóbbi gyorsjelentés alapján, ami felhasználónként 230 dollár feletti értéket jelent. A Twitternél ugyanez az érték 120 dollár körüli (a havi aktív felhasználókat alapul véve), pedig ez a cég még sokkal közelebb áll a WhatsApp képviselte, az üzleti modellét kereső startup stádiumhoz.


A WhatsApp sok hasonló startuppal szemben termel már bevételt, még ha elhanyagolható mértékűt is, legalábbis a hatalmas felhasználószámhoz képest. A WhatsApp bevételtermelő képessége százmillió dollár nagyságrend körül lehet, ami a 20 milliárd körüli vételárral 100-as nagyságrendű P/S rátát (a kapitalizáció és bevétel aránya) eredményez, ami kiemelkedően magas. A WhatsApp felhasználónként átlagosan kevesebb mint egy dollár bevételt termelhet jelenleg évente (az üzleti modellből fakadóan), míg a Facebook esetében ez a szám már 5,8 dollár, a Twitternél 3,1 dollár.

A Facebook az akvizícióval három fontos ponton nyerhet. Elsősorban Ázsiában vetheti meg a lábát egy már beágyazott szolgáltatás felhasználóinak átvételével. Friss lendületet kaphat a növekedése, különösen a mobilon keresztül elért felhasználók terén, miközben lényegesen javíthatja a saját mobilos szolgáltatásai minőségét és elérését. A mobilos bevételekben is további lendületet nyerhet.


Az ügylet egyébként nagyon hasonlít a Youtube 2006-os felvásárlására. A Google akkor 1,65 milliárd dollárt fizetett a gyerekcipőben járó videómegosztóért, ami úgy tűnt, soha nem térülhet meg. Ma a Google ugyan nem ad részletes pénzügyi adatokat a Youtube-ról, de egyfelől a videómegosztón működő hirdetési bevételek, másfelől pedig a Google időnként elhintett információmorzsái alapján a Youtube manapság már szinte hónapok alatt képes az akkori felvásárlási árát kitermelni.
(Investor.hu, 2014. február 20.)

 

Facebook: nem rossz

2013. utolsó negyedévében nagyot nőtt  Facebook.

                                                                                         blokkk.com

 

A Facebook valamennyi fontosabb eredménykategóriában, mutatóban túllépte az elemzők várakozásait, valamint az előző év, továbbá az előző negyedév teljesítményeit:

 

Hatalmas, több mint 60 százalékos növekedést mutatott az árbevétel, miután 2,5 milliárd dollárt ért el 2013. utolsó negyedévében. A mobilos hirdetési bevételek már a teljes árbevétel több mint felét teszi ki. Átlagosan 2,1 dolláros bevételt szerzett a Facebook minden egyes felhasználó után három hónap alatt.

A Facebook két évvel ezelőtt alakította ki azt a stratégiát, miszerint ha fenn akarják tartani a növekedést, akkor a mobilos hirdetésekre kell nagy hangsúlyt helyezni. Valamennyi piacelemző cég ugyanis kész tényként kezeli, hogy az okostelefon-piacon látott boom a végéhez közeledik, az okostelefon tömegtermékké vált már így is. Ennek a szakasznak a szolgáltatásokat nyújtó cégek lesznek nagy nyertesei, miután a felhasználók az asztali PC-k helyett mobilról fogyasztják majd a netet. A Facebook számára is kulcskérdés, mennyi bevételt tud szerezni mobilos hirdetésein keresztül. A jövő ugyanis egyértelműen ez az irány.

Ezzel még nem érte el a Twitter 70 százalék feletti arányát a Facebook, de a többszörös felhasználói tábora ellenére is rendkívül dinamikusan tudta átterelni az embereket a mobilos hirdetések kattintására.


A bevételek növekedése ugyanakkor nem csak a mobilhirdetésekre, hanem a hatékonyság javulására is épült. Míg egy éve alig 1,5 dollárt keresett a Facebook felhasználónként, addig ma már 2,1 dollárnál jár, ez az összeg pedig csak most indul növekedésnek. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a Facebook a felhasználók böngészési előzményeinek nyomon követésével csak a releváns hirdetéseket próbálja beemelni az üzenőfalunkra. Ez egyébként nem csak a hatékonyságot (árbevétel/felhasználó) javítja, de még a felhasználók számára sem okoz akkora bosszúságot.


Az utóbbi időben több rossz hír is érkezett a felhasználói élmények gyengüléséről. A felhasználók számának növekedési üteme egyre alacsonyabb, így idővel fontos kérdés lesz azok megtartása, ezen keresztül a minél nagyobb bevétel elérése felhasználónként.

Az operatív (működési) margin 44 százalékra emelkedett, a 2011-es szintekre állt vissza. Ez elsősorban a kutatási-fejlesztési költségek átlagosnál alacsonyabb emelkedésével magyarázható.

A dinamikus növekedéshez alapvetően megvannak a feltételek a Facebooknál, így van esélye arra a Facebooknak, hogy továbbra is dinamikusan tudja növelni a 2013-ban is már 1,5 milliárd dolláros nyereségét. (2012-ben egyébként 0,05 milliárd dollár volt a nyereség..)

 

2014-re előre tekintve 3,1 milliárd dolláros nyereséget vár a piac a következő 12 hónapra. A befektetők szerint 135 milliárd dollárt ér a vállalat. A befektetők és elemzők  az utóbbi időben egyre nagyobb nyereséget várnak.

(Investor.hu, 2014. január 30.)

 
 

blokkk.com                                                     webzseb                                                 fblokkk.com