blokkk.com plázarítus - új világrend                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Bevásárlóközpont építésében is piacvezető Kína

Világszerte közel 40 millió négyzetméteren épülnek bevásárlóközpontok.

Magyarországon nem építenek egyet sem.

                                                                                                                                                   blokkk.com

2014-ben 11,4 millió négyzetméternyi új területet adtak át a bevásárlóközpontok építése során, szemben a 2013-ban épített 10,6 millió négyzetméterrel, a CBRE ingatlan-tanácsadó legújabb adatai szerint..
 

A világon összesen 39 millió négyzetméteren építenek bevásárlóközpontot, legnagyobb részét a feltörekvő országokban, főleg Ázsiában, a 2014. év végi adatok szerint. Kínában épül a bevásárlóközpontok 60 százaléka, de Oroszország, Törökország és India is jelentős fejlesztések tere.

A lista élén álló Sanghajban 4,1 millió négyzetméteren épül jelenleg bevásárlóközpont, majd Sencsen (3,4 millió m2), Csengdu (3 millió m2), Csunking (2,6 millió m2), Kuangcsou (Kanton, 1,96 m2) következik. Ezek a kínai nagyvárosok húsznál is több projektet indítottak. Kínában és Indiában ugyanakkor az új fejlesztések kínálata lassulhat a gazdasági növekedés visszaesése és a tulajdonosokra nehezedő pénzügyi nyomás miatt. Finanszírozás hiányában már eddig is néhány fejlesztést leállítottak, néhány esetben pedig a tulajdonosok azt fontolgatják, hogy változtatnak a fejlesztéseken.


Európa 2014-ben 20 százalékkal részesedett az átadatott bevásárlóközpontokból, ebben a térségben továbbra is Oroszország és Törökország vezeti a piacot. Moszkva volt 2014-ben a bevásárlóközpont építésben a legerősebb európai város, ráadásul az egyetlen nem kínai város a TOP5-ös listán. A 2014-ben átadott Avia Park ma Európa legnagyobb bevásárlóközpontja 231 ezer négyzetméter bruttó bérbe adható területtel (GLA). Isztambulban 8 új mallt adtak át, összterületük meghaladta a 440 ezer négyzetmétert, ráadásul továbbra is Törökország az egyik legtöbb építés alatt álló terület gazdája Európában, aminek hátterében a könnyű hitelhez jutás és a háztartások erősödő fogyasztása húzódik meg.

A Közel-Keleten továbbra is Abu-Dzabiban épül a legtöbb bevásárlóközpont, 2014ben négy új készült el, közülük kiemelkedik a Jasz-szigeten épült Yas Mall 400 üzlettel, 20 mozi teremmel és 10 ezer parkolóhellyel. Nyugat-Európában Párizsban egy bevásárlóközpont nyitotta meg kapuit 2014-ben.

A CBRE értékelése szerint az új bevásárlóközpont építésben Ázsiáé, azon belül is Kínáé a vezető szerep. A felzárkózó piacok növekvő középosztályai, a nagyvárosok urbanizációs fejlesztései és a jó minőségű kiskereskedelmi területek hiánya e fejlődés fő mozgató rugói. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban továbbra sem épül sok központ, a jelenlegi mallok bővítése és felújítása lesz továbbra is a kiskereskedők és a vásárlók megnyerésének fő eszköze.

Magyarországon jelenleg nincs építés alatt lévő bevásárlóközpont-fejlesztés, de több projekt is előkészítés alatt van.

(Forrás: CBRE, 2015. április 30.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: plázaratus

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________