blokkk.com plazarítus - új világrend                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Pláza-deal: az új szöuli gombafej

A világ legnagyobb szabálytalan alakú épületét, egy plázát adtak át Szöulban.

                                                                                                                                                                                                                             blokkk.com

 Az önkormányzat reméli, hogy a bevásárlónegyedben álló, több múzeumot, előadótermet és konferencia-központot magába foglaló, űrhajóformájú pláza a város emblémájává válik.
9221066151 cb6bf62c13 oA Dongdaemun Design Plazát (DDP) a Pritzker építészeti díj első női nyertese, az iraki-brit Zaha Hadid tervezte, és 484 milliárd vonért (101 milliárd forint) építették fel. Három föld alatti és négy föld feletti szinten elterülő, több mint 86 ezer négyzetméteres belső terével és a környező parkkal három és fél futballpályányi területet foglal el. A kifizetődő működésért évente mintegy 5,5 millió látogatónak kellene érkeznie.

Legfeltűnőbb az épületen a tetők füves borítása és a fényes, egyenként kialakított, 45 133 alumínium takarólemez.

 

A boltok mellett kiállító- és koncerttermek, konferenciaközpontok is találhatók benne, és itt zajlanak majd a Szöuli Divathét őszi-téli bemutatói. Eközben nyolc művészeti kiállítás is várja a látogatókat.

A pláza és a park éjjel-nappal nyitva áll, maga a városrész ugyanis rengeteg éjjeli vásárlót is vonz. A sötétben LED-lámpák lágy fénye világítja meg, így élesen elüt a környék rikító neonfényeitől.

A futurisztikus, csupa lekerekített vonallal határolt komplexum azzal a céllal épült, hogy Szöult a formatervezés fővárosává tegye. Megnyitása előtt évekig vitatták, milyen hatása lesz a szomszédságában elterülő negyedre, mely szöges ellentéte a különös "űrhajónak".

A Szöul központjában épült pláza környékén éjjel-nappal nyüzsögnek a vevők és az eladók, olcsó, divatos ruhák, textilek és apró csecsebecsék végeláthatatlan sokasága cserél itt gazdát. Más ez, mint a Gangnam Style című világslágerből megismert, fényűző városrész, a Gangnam, ám a városlakók és a turisták szeretik a kis boltok és a közeli, hagyományos piacok nyüzsgő világát, amely az eltűnőfélben lévő régi Szöul hangulatára emlékezteti a látogatót.

Az új pláza egyike Szöul legdrágább építészeti projektjeinek. A dél-koreai főváros éves költségvetésének 2,4 százalékát emésztette fel, és ezzel minden idők egyik legdrágább szöuli építkezése lett. Csak az üzemeltetése 32 milliárd vonba (6,7 milliárd forint) kerül évente.

A Dongdaemun Design Plaza formabontó struktúrája még évekig viták tárgya lehet: egyesek kényszerleszállást végrehajtó, csúnya űrhajónak nevezték, mások dicsérték építészeti kifinomultságát.

 

(Forrás: Index, 2014. március 21.)

 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: plázarítus

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________