blokkk.com                                               │ plázarítus » garázsmarket │                                                    │ hírkirakattmustra │         

 

Rögös út az informatika a kkv-nál

A kkv-k több mint felének még honlapja sincs.

__________________________________________________________________blokkk.com

Lendületet adhat a kis-és középvállalkozások informatikai fejlődésének az a feltörekvő, már a modern technológia világában felnőtt nemzedék, amely a közeljövőben egyre nagyobb részt vállalhat majd a cégek vezetésében. A kis- és közepes méretű vállalkozások többsége ugyanis legfeljebb a vezetők otthoni informatikai eszközeit viszi tovább a céges hétköznapokba. Egy kutatás szerint honlappal a megkérdezett kisebb cégek mindössze 40 százaléka rendelkezik, az Origó beszámolója szerint.

A kis-és középvállalati vezetők egyelőre nem ismerik, vagy nem használják azokat az informatikai megoldásokat, amelyekkel gördülékenyebbé, jövedelmezőbbé válna az üzletmenetük, derül ki a Magyar Telekom és a Bell Research 2016. első felében végzett felméréséből.

A kutatásban több mint 250 ezer kis-és középvállalkozás vezetőjét kérdezték meg az informatika üzleti alkalmazásáról. A felmérés szerint minden második kkv cégvezető tudja, hogy az informatika képes lenne támogatni őket az üzleti életben, ennek ellenére túlnyomórészt továbbra is az jellemző, hogy az informatikai problémákat házi megoldásokkal, „okosban", esetleg az adott kérdésben valamennyire jártas ismerőseik kötetlen bevonásával próbálják meg kezelni.

Az informatikai rendszer üzemeltetését a kisebb cégek esetében maga az ügyvezető végzi, míg a nagyobb cégek esetében már van informatikai munkatárs. A felhő alapú digitális szolgáltatásokért még kevesen fizetnek.

A kutatás szerint a felhő alapú rendszerek esetében továbbra is az adatbiztonság miatt tartózkodóak a cégek. Az informatikai eszközök használata ebben a körben már most is szélesebb körű a néhány évvel korábbihoz képest, mivel jelenleg a cégek 84 százalékának van számítógépe, a vezetők háromnegyede pedig használ okostelefont. Komolyabb informatikai rendszerekre, vállalatirányítási rendszerekre, vagy ügyfélkövetési megoldásokra már nagyon kevesen költenek a kkv-k közül. Szerver megoldásokat is mindössze két százalékuk használ.

A cégek mindössze tizede tekinti üzletmenete oldaláról kritikusnak az internetet, akik úgy vélik, hogy a vállalkozásuk működése kerülne veszélybe, ha leállna az internet.

A kutatás szerint a kkv-k többnyire offline működnek, hiszen honlapot a számítógéppel rendelkező kisebb cégek csupán 40 százaléka működtet, a nagyobb kkv-k-nál pedig 68 százalék az arány. A weboldalakat ugyanakkor általában nem profi szakemberekkel készíttetik, hanem sok helyen munkatárs, vagy családtag hozta létre. A honlappal nem rendelkező vezetőknek pedig nem fontos az új ügyfelek megszerzése az internet segítségével, megítélésük szerint ugyanis olyan iparágban dolgoznak, ahol a személyes ajánlás a fontos.

A számítógéppel rendelkező vállalkozások mindössze harmada gondolja fontosnak, hogy a közösségi médiában, saját Facebook-profillal is megjelenjen, ugyanennyinek van közösségi oldala.


A jelenlegi kkv-s cégvezetők háromnegyede tájékozottnak tartja magát az informatikában, de az igazi változást ezen a területen a vezetők új generációja hozhatja el, akik már teljesen otthonosan mozognak a digitális megoldások világában.

(Origo, 2016. szeptember 28.)

 
 

blokkk.com │                                                 plázarítus │                                            f » blokkk.com │